A valódi viták otthona

Reflektor

Hajdú Nóra: Október másodika valódi tétje

2016. szeptember 28. - szénhidra

kepkivagas.JPG

Most persze kezdhetném a kötelező körökkel, hogy az Együtt és én miért kampányolunk a bojkott mellett, miért nincs értelme a népszavazásnak, miért ellentétes az alaptörvénnyel a referendum, és miért nincs már aktuálisan se jelentősége a kötelező kvótáknak, hiszen már az unió vezetői sem hisznek igazából azok megvalósíthatóságában.

Inkább azzal foglalkoznék, hogy mi lehet a kiút Európa és Magyarország számára a válságból, merthogy mind Európa, mind Magyarország válságban van. És ezt a válságot a népszavazás mindennél világosabban mutatja meg.

A most már több mint egy éve velünk élő menekültkrízis világossá tette, hogy az unió jelenlegi formájában nem tud kezelni egy ilyen súlyú kihívást. Részben  azért, mert a menekültválsággal egyidejűleg számos más jelentős problémával is meg kell küzdenie. Az unió jövőjét olyan válaszok döntik el, mint a globalizációs kérdésekre, az unióban is egyre jelentősebb szociális egyenlőtlenségekre, az északi és déli államok közötti törésvonalakra és a kelet-európai bővítés nyomán megbomlott uniós politikai, értékrendbeli kohézióra adott válaszok. A helyzetet súlyosbítja, hogy a mérsékelt politikai erőknek egyelőre nincsenek meggyőző válaszaik ezekre a problémákra. Ebbe az űrbe nyomulnak be a populista és szélsőséges pártok és növekszik a támogatottságuk.

Magyarország is válságban van, hiszen egy olyan kormány irányítja immár hat éve, amely mind az ország határain belül, mind kívül sérülékenyebbé tett bennünket. Magyarország végzetesen kettéosztott ország: szegények és gazdagok, fővárosiak és vidékiek, liberálisok és illiberálisok, “migránssimogatók” és “migránsgyűlölők” helyévé vált, márpedig minden megosztott ország sérülékeny. De külföldön is, ma a kormány és különösen a kormányfő szinte a senki földjén lépdel, hiszen megosztó politikájuk szükségszerűen áldoz be fáradalmasan felépített kapcsolatokat akár legfontosabb szövetségeseinkkel is, ha éppen ezt kívánja a pillanatnyi politikai érdeke.

Márpedig Magyarországnak, szövetségesek kellenek Európában. Partnerekre lenne szüksége az országunknak, mert az unió döntő reformja hamarosan elindul. A 2017-es holland, francia és német parlamenti és elnökválasztás után megkezdődik az unió következő 20-25 évét meghatározó, az uniót megreformáló folyamat. Ha Magyarország érdemben befolyásolni kívánja Európa újratervezését akkor ahhoz szövetségesekre és konszenzusképes elképzelésekre van szüksége. Orbán Viktor azonban azontúl, hogy – jól láthatóan már 2018-ra készülve - 2016 új csodafegyverévé, egyfajta új rezsicsökkentéssé tette a menekültkérdést, valójában alig mond valamit arról, hogy milyen Európai Uniót szeretne.  Az nagyon kevés, hogy legyenek újra erősek a nemzetállamok és legyenek erős, hozzá hasonló vezetők Európa-szerte. Olyan politikusokat szeretne, mint saját maga, azt is mondhatnám, hogy a magyar miniszterelnök Európa illiberálissá válását szeretné. Egy illiberális Európa, ahol megint csak a tagállami nemzeti érdekek lennének a meghatározóak, azonban szükségszerűen hoz majd magával egy az európai történelemből nagyon is jól ismert, konfliktusokkal teli világot, annak veszélyeivel együtt.

Magyarországnak nemzeti sorskérdés, hogy a reformfolyamatot követően milyen unió jön létre és hogy országunk hogyan vesz részt ebben az újratervezési folyamatban. Erről kellene kérdezni kormánypárti és ellenzéki politikusokat, erről kellene parlamenti vitanapot rendezni és a folyamat végén erről kellene népszavazást tartani Magyarországon. Helyette gyűlöletkeltő kampányok folynak, melyek végén a kormány álkérdésről rendez népszavazást, amely semmit nem mond a valóban fontos európai kérdésekről. Ezért kell otthon maradni október másodikán.      

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2211749149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az idők szavára hallgatva 2016.09.28. 18:33:23

Lassan el kell kezdened munkát keresni, Nóra.

Jakab.gipsz 2016.09.29. 12:22:48

Magyarországban senki sem folytat "gyűlölet kampány-politikát", a liberális demokratákon kívül, egyedül ez a pofátlan élősködő népség képtelen felfogni és elfogadni, mi történik akkor, ha nincs neki (k): igaza és igazuk és nem ti tematizáljátok a politikát.

Számukra nem létezik az igen/nem, fekete/fehér jó/rossz fogalom párokon kívül semmi sem, márpedig ez a nézőpont szükség szerűen vezet, paradoxonokhoz, ez pedig csak egy matematikai probléma, semmi több.
Következtetés képen egy komplex, többszörösen összetett, probléma halmaz megértéséhez sem lehetséges eljutnia senkinek sem, ezért a kérdés feltevéshez sem, pedig ez egyszerű, ha változatlanul így folytatjuk akkor: mi lesz holnap. Aki pedig megpróbálja az előrelátást, címkét vagy bélyeget kap, pl. populista (közérthetően beszél), vagy rasszista, antiszemita, homofób, stb.

Ezért NEM szabad senkinek sem otthon maradnia október 2-án.

Itt van az ideje NEM-et mondani egy elmebajos társadalom filozófiára.
Most fejezzük be azt a ami 56-ban kezdetét vette, szellemi örökségünkről már tudván, nem nyelvjáték hanem észjáték következik. Ti pedig libsik ebbe az ész játékba ne kotyogjatok bele, fogalmatok sem lehet róla miféle erőkkel kerültetek szembe.
süti beállítások módosítása