A valódi viták otthona

Reflektor

Csarnó Ákos: Honvédelem vagy katonaság?

2016. október 18. - szénhidra

 
kepkivagas_1.JPG

Valóban nagyon itt lenne az ideje a magyar honvédség gatyába rázásnak. Na, nem azért, hogy aztán dicső csapataink a hősi halál intézményét sem megvetve mindenféle külföldi csatamezőkön vitézkedjenek, hanem abból az igenis vállalható célból, hogy megvédhessék az országot és tevőlegesen, aktívan tudjanak segíteni, ha itthon épp baj van, például természeti katasztrófák idején.

 A folyton és alaposan bekaratézott Czinege százezredestől hosszú út vezetett el a karatés Simicskóig, de a fejlődés egy tekintetben mindig konzekvens volt: csak visszafelé történt. Rohadó laktanyák, lerohadó járművek, alacsony létszám, lehulló Gripenek, helikopter és F-16-os tenderek roncsai kövezték a pokolba vezető utat. És persze a hazai közvélemény lesajnáló értékítélete sem maradt el.

Mint kiderült, ma már a miniszterelnök is hasonlóan látja a honvédség helyzetét. Nem kell túlképzettnek lenni ahhoz, hogy belássuk: a bevándorlási krízisre kihegyezett kormányzati kommunikációnak lett alárendelve ez a téma is. (Persze ma már Magyarországon egy zacskó tejet meg fél kiló kenyeret sem lehet anélkül venni, hogy ne a kormányzati migráns-kommunikációról szóljon a mondat második fele.)

Komolyan, én készséggel elhiszem - hisz látom -, hogy tényleg ótvar körülmények uralkodnak a honvédségnél és valóban szükséges a fejlesztés. De az is ótvar nagy csúsztatás, hogy majd a katonaság fogja a hazafiasságot meg az elköteleződést fejleszteni a magyar fiatalokban. A katonaság hazafias elkötelezettségre nevelése inkább félelmetes, mint romantikus.

A sorozás kifejezés Magyarországon nem véletlenül szitokszó, tehát kormányzati szinten kerülendő. Ezért erre Orbán - a tőle elvárható módon - cinikus magyarázatot adott: Nem a kényszer felől kell közelíteni, mert a magyarnak ez nem megy, hanem az értelmét kell a dolgoknak megvilágítani. És nem szakadt le/rá a plafon, pedig közben még a pofonládát is feszegeti, amikor mindenféle hazafiasságról meg elköteleződésről beszél a 20.000 fősre tervezett önkéntes haderő melletti érvelésében, miközben nem lát abban semmi kivetni valót, hogy a fiatalok tömegesen vándorolnak el/ki külföldre jórészt a kormány áldásos tevékenységére válaszul.

Jó nagy késéssel ugyan, de felfogta a miniszterelnök, hogy az oroszok már itt vannak, mondhatni a „spájzban”, bármikor megkaphatják a parancsot a szovj… orosz katonai egységek egy alapos lerohanásra, mint ahogyan az Ukrajna esetében történt. Ne feledjük, éppen most süllyed Oroszország és a NATO kapcsolata fagypont alá, mi meg épp NATO tagok vagyunk. Lehet, hogy a fejlesztés irányába most bizonytalan lépéseket tesz a kormány, de lenne itt akkor még pár dolog, ha már nem csak Nemesmedvesnél akarjuk felvenni a harcot.

Álljunk meg egy pillanatra és pillantsunk bele a kormányfő fejében tomboló zavarba, majd tegyük fel a kérdést, ha már idáig eljutott, akkor miért nem megy tovább a gondolkozásban? Miért nem baj a sok orosz kibertámadás, a sok hazai ál-híroldal, mi több: pártüzemeltetés orosz kémszolgálatok és dezinformációval profi szinten foglalkozó szervezetek részéről? Miért nem szirénázik Magyarország Ukrajna lerohanása miatt? Hisz mégiscsak egy szomszédos országról van szó. Miért nem problémás a paksi atomerőmű oroszok általi bővítése?

És egyáltalán nem csoda, ha a megválaszolatlan kérdések miatt megint szarul érezi magát az ember.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1011816053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kommentes nikk 2016.10.18. 14:46:59

Miről akar szólni a poszt? Nekem nem sikerült értelmeznem.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.18. 14:54:23

"bármikor megkaphatják a parancsot a szovj… orosz katonai egységek egy alapos lerohanásra, mint ahogyan az Ukrajna esetében történt"

Ez csak a liberálisok nedves álmaiban történt, a valóságban nem.

Jakab.gipsz 2016.10.18. 15:01:56

Hát nem értitek!
Most mondta el, Hablatty a katona szakértő ,mit kell csinálnia a honvédség fejlesztése érdekébe.

Beszélt de nem mondott semmit, na ugye, ilyen egy jó libsi poszt, amikor rávilágít a lényegre.

s.p. 2016.10.18. 15:18:53

Amire gondolni tetszik, az a Magyar Honvédség.

sas70 2016.10.18. 15:20:23

@a BircaHang Média szerk.: @Jakab.gipsz: Benneteket kell besorozni és akkor a honvédség összes gondja egy csapásra meg van oldva!

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.18. 15:45:04

@sas70:

Pacifista vagyok, bár ha kell, odacsapok atommal.

ursus artos 2016.10.18. 15:46:06

A címbeli "ótvaros nagy csúsztatásra" nem kaptam magyarázatot.
Viszont összemosni a 20 ezer fős önkéntes haderő melletti érveket a nyugati munkavállalással, na az egy tényleg ótvaros csúsztatás...

morph on deer 2016.10.18. 16:00:35

@a BircaHang Média szerk.:
"Pacifista vagyok, bár ha kell, odacsapok atommal"
:))
Make love, not war! ☮️
- Fuck them all..! ☢️

paráznabillegető 2016.10.18. 16:01:18

mi ez a faszság?
nem elég vastag ákos szódásüvege?
nem kell félni, nem fog a fóka fájni...

Netuddki. 2016.10.18. 16:07:41

Kellenek a "népnek" az újabb témák, hogy ne állandóan a lopásokon rágóggyanak...

Jakab.gipsz 2016.10.18. 16:13:09

@sas70: Az átkos serege esetében, lehetséges 60-70% dög unalom volt, de a maradék 30% -ék minden taknyos kölökre ráférne, legalább azt megtanulnák, hogy mi az a felelősség érzet.

sas70 2016.10.18. 16:51:22

@Jakab.gipsz: A taknyos kölköt otthon kiválóan meg lehet nevelni. Engem is megneveltek a szüleim, én is megneveltem a gyerekeimet.
A családi szart, nem kell másra tolni, otthon kell(ene) előbb ganézni! Hatékonyabb is és nagyságrendekkel kevesebbe kerül.

evribáditésön 2016.10.18. 17:18:47

@sas70: El teccett felejteni valamit! Ebben az országban két dologhoz mindenki ért: a focihoz és a gyerekneveléshez. (Kivéve aki focizik, vagy gyereket nevel) :-)

GöTi 2016.10.18. 17:48:54

@Jakab.gipsz: Nem volt az 30, maximum 3 százalék hasznos idő, bűnöző, ostoba tisztek és elavult, szétlopott, csak a statisztikában hadrafogható haditechnika mellett.

Szükség lenne katonai ismeretek, fegyver használat középiskolai oktatására, mert jelenleg egyre inkább védtelen az ország. A megoldás szvsz nem a sorkatonaság, hanem egy hatékony, korszerű egy-egy hónapos képzés nyaranta minden középiskolásnak.

CyberPunK 2016.10.18. 17:58:29

@GöTi: Ki ellen? Maximum a népbe belegéppuskázni, ha épp tetőpontra hág a hangulat valami akasztani kéne buliban, de ha a ruszkik nekiindulnak, akkor már a tehetetlenség miatt se állnak meg Salzburgig. Akkor se, ha mindenkit besorozol.

Jakab.gipsz 2016.10.18. 19:37:06

@sas70: Anyámnak szerencsémre nem volt AK 47 -ese, úgyhogy fején találtad a szöget, ne kotyogj bele, ha beszélgetnek a felnőttek.

Jakab.gipsz 2016.10.18. 19:40:55

@GöTi: Alegysége válogatta, nekünk volt egy jókora könyvtárunk.

Voyager10 2016.10.18. 20:13:11

@a BircaHang Média szerk.: "Pacifista vagyok, bár ha kell, odacsapok atommal."
Te nem pacifista vagy hanem hülye! De az nagyon! Már tegnap is írtam, hogy nincsen atomfegyvered. Megint elfelejtetted bevenni a gyógyszered?

GöTi 2016.10.18. 20:58:16

@CyberPunK: Nem azt javasoltam, hogy fegyverezzük fel, sorozzuk be az embereket.

Az alapvető fegyverek (puska, géppisztoly, vállról indítható...) használatára viszont mindenkit meg kellene tanítani, kert ennek hiányában teljesen kiszolgáltatott az ország.
Mire elég ez? - nem sokra. Enélkül viszont - bármennyire profi is a kis létszámú hivatásos hadsereg - tényleg semmink sincs.
süti beállítások módosítása