A valódi viták otthona

Reflektor

A Moszkva-nagykoalíció

2016. október 25. - szénhidra

00169045.jpeg

Az, hogy ma a magyar függetlenséget elsődlegesen Oroszországtól kell félteni nem újdonság. Pláne nem újdonság ez most 1956 hatvanadik évfordulóján. Magyarországon mégis sokan a nyugati beavatkozások (dörmögő mondatok a magyar demokráciáról és szólásszabadságról különböző diplomatáktól) ellenpontjaként látják a belpolitikába elvileg nem beleszóló Oroszországot.  Oroszország márpedig Magyarországot az érdekszférájának tekinti és négy alapvető módon is korlátozza a magyar nemzeti szuverenitást.

1. Paks II, gáztározók: az energia-fegyver

Az energia az egyetlen terület, ahol Oroszország valóban világhatalom, és leplezetlenül használja is az erejét: egyre nyilvánvalóbb például, hogy titkosszolgálati eszközökkel és nyomásgyakorlással az egyes tagállamok energiapolitikáját is befolyásolni igyekszik, piacot teremtve a saját termékeinek.

Márpedig a Paksra tervezett, egyelőre csak Oroszországban és Belorussziában épülőfélben lévő VVER 1200-as reaktorhoz a Roszatomon kívül senki nem gyárt fűtőanyagot, és a típus alacsony elterjedtségét figyelembe véve kevéssé valószínű, hogy egy alternatív gyártó belevág a minimálisan három évet és horribilis kiadást igénylő fejlesztésbe.

Az atomerőművek „kiszabályozására” szerte Európában az időjárástól függetlenül gyorsan indítható-fékezhető gázerőműveket használják. Erre épül az Orbán-kormány energiavíziója is: ha van egy hatalmas atomerőművi kapacitás, akkor kellenek mellé termetes gázerőművek is, hogy csúcsidőszakban is ki lehessen elégíteni az igényeket, és völgyidőszakban se az atomot kelljen visszaterhelni. Hogy a gáz mindig rendelkezésre álljon, ahhoz nagy kapacitású gázvezeték(ek)re és itthoni tárolási lehetőségekre van szükség: az utóbbi már a kormány birtokában van, az előbbinek a megvalósításán pedig Putyinnal karöltve intenzíven dolgoznak. Az orosz atom garancia rá, hogy Magyarország még évtizedeken át az orosz gáz vásárlója legyen.

2. A dezinformációs háború

Erről nagyon jó cikkek születtek már: Bede Mártont ajánljuk erről, valamint az Index cikkét. Addig is csak egy felvezető egy orosz propaganda oldalról: „Robbantásos merénylet során életét veszítette Arszenij Pavlov, a donyecki népi milícia közismert parancsnoka. Pavlovot egy hónappal ezelőtt az ukrán elnök fenyegette meg, halálát követően újra kiújulhat a háború.”

3. Elfoglalták az egyik szomszédos országunk egy részét

Emlékszik még mindenki ez melyik ország? Igen, Ukrajna. Azok, akik ilyenkor előveszik azt az érvelést, hogy de a Donyeck etnikailag orosz és csak ajándék volt Ukrajnának és népszavazás is volt, annyit jeleznék, hogy ezek akiket ők független donyecki hadseregnek hívnak ez konkrétan az orosz hadsereg. Ez egy tény.

4. Befolyásolnak magyar pártokat

Mit csinált Vona Gábor Moszkvában? Például arról beszélt, hogy, ha sikerül kormányra jutnia, akkor kivezetné az országot az Európai Unióból, de még a NATO-ból is. Ez történetesen megegyezik az orosz érdekekkel. Ezen kívül a Jobbik „tiszteletben tartotta” a donyecki „népszavazást”. Igazi hazafi párt, amikor egy szomszédos ország egy szeletét elszakítják, tapsol. (Kovács Béláról ugye nem is beszéltünk.)

Az MSZP? Volt ugye nemrég Havas Szófia az orosz állami tévében ellenforradalmazni egyet. Az MSZP ez európai parlamentben nem szavazta meg az Oroszország elleni kvótát és ugye ők kezdték el a paksi  üzletet moszkvával.

A Fidesz? A szankciót ellenezték, Paks II-t ők csinálják és Ukrajna ügyében nagyon későn szólaltak csak meg.

Gyurcsány?

gyurcsany_putyin.jpg

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6711832667

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép 2016.10.27. 10:18:34

  Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.25. 11:57:56

"Az, hogy ma a magyar függetlenséget elsődlegesen Oroszországtól kell félteni nem újdonság."

Ne viccelj...

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2016.10.27. 09:25:54

@a BircaHang Média szerk.: Hát igen. Illene legalább odaírni, hogy milyen értelemben, mert ez így elég értelmetlen.

Killary Fucking Clingon 2016.10.27. 09:54:32

Paks II szükséges. Nem erőszakolták ránk, nekünk kell, és szerintem is kell.
Szinte egész Európa Orosz gázzal fűt. Mi mért tennénk máshogy? Obama kedvéért? Ugyan már. Fasz majom. Ukrajna a Krim nélkül Ukrajna.
A NATO-t fölhasználva az USA fenyegeti Oroszországot.
Az érdekszféra érdekes szó, miért ne lehetne Oroszország a Magyar Köztársaság érdekszférája. Pont annyira fontos nekünk a kapcsolat mint nekik.
Szinte minden, az országban megtermelt mezőgazdasági termékünknek a legnagyobb piaca. Tehát igen erős érdekünk fűzödik az oroszokkal való kereskedelemhez. Lehetne ekézni az amerikai külpolitikát, a káoszt amit teremtettek a közel keleten, a menekült válságot beleeértve, a Líbiai cirkuszt, az iraki cirkuszt, az afganisztáni cirkuszt etc etc Amerikával több gondja van a világnak mint amennyi haszna lehetne belőle. Jelenleg ez a helyzet. Nem az Oroszokkal van baj.. A sajtóról meg az orosz propagandáról meg csak annyit hogy az index.hu kivétel nélkül így ír :)

Brit vadászgépek elfogtak orosz bombázókat és kikísérték őket..

Nemzetközi légtérben nem lehet elfogni semmit, kikísérni pedig nincs honnan..

Ha valaki itt manipulálja a médiát akkor az a liberális baloldali média, de ezt az anti-Trump kampány is jól mutatja..

pamut 2016.10.27. 09:58:24

Érdekes hogy közismert tényeket valaki bizonygat.

Ennyi erővel arról is lehetne írni posztot hogy a Nap világít.

Boka1 2016.10.27. 10:03:18

Talán Lázár mondta, hogy ahol az elefántok szexelnek, ott nehéz fűnek lenni. Sajna nekünk mindig rossz érzékünk volt a megfelelő segg kiválasztásához.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2016.10.27. 10:06:09

@Killary Fucking Clingon: Mindenki manipulálja a médiát, aki csak tudja.

2016.10.27. 10:16:51

@pamut: Láthatod, hogy valakinek ez nem egyértelmű. Pedig a leírtakra példa "birca", aki Moszkva fizetett ügynöke, feladata, hogy az Unió ellen és Moszkva felé hangolja a magyarokat. Nem is értem azokat, akik szerint az oroszok felé kell fordulnunk. Ennyire gyenge a történelem oktatásunk? Nem nagyon tudnék olyan időszakot mondani, amikor az oroszok valóban segítséget nyújtottak nekünk. Én csak két forradalom leverésre, egy elfoglalásra és a kommunizmusra emlékszem. Putyin pedig valószínűleg nem fog Nobel békedíjat kapni. És ugye kiderült nemrég, hogy az oroszok szerint 56 továbbra is ellenforradalom volt. Ezekhez kellene dörgölődnünk? Az oroszok szemében továbbra is csak egy csatlós állam vagyunk, akiket semmibe lehet venni, ha az érdekük azt kívánja. Sosem leszünk egyenrangú felek velük.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2016.10.27. 10:19:28

Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és energiát más korszerűbb energiatermelő berendezésekre költeni. Már csak azért is, mert a szakemberek becslései szerint az sohasem fog megtérülni. Még az se tévesszen meg senkit, hogy Paksra nem mennek szén szállító vonatkaravánok, mint a szénerőművekbe, és nem okád fekete füstöt a kéménye. A trükk csak annyi, hogy nem ott helyben az atomerőműnél, hanem korábban az urán kitermelésénél és dúsításánál kellett megmozgatni hatalmas tömegeket, és akkor keletkezik a környezet szennyezés nagy része is. Gondolom az eléggé közismert tény, hogy egy uránbányában dolgozni, nem éppen a hosszú élet titka.

pamut 2016.10.27. 10:23:03

@roli101:
Jobban belegondolva ezeket az evidenciákat tényleg le kell írni újra és újra, pont a ruszkik dezinformációs támadásainak és felvásárolt ügynökei propagandájának kivédésére.

Mondjuk tényleg tragikus állapotban van a magyar közoktatás, ha bárki egy percig is elhiszi, hogy a magyarok ősi ellensége ma jót akar nekünk meg tiszteli a szuverenitásunk, nem pedig csak egy újabb csicskáztatható és kihasználható-kontroll alá vonandó ex-gyarmatként tekint ránk.

Zsoltbacsi 2016.10.27. 10:23:14

@roli101:

Erdekes, amikor Orban megy evente pofavizitre Moszkvaba, akkor szopkodja Putyin faszat, amikor a szocik, akkor apoljuk a kapcsolatokat.
Sot, Putyin most egy rohadt diktator, amikor Gyurcsotany kertjeben kutyasimogatas kozben szelfizgettek, akkor meg akar Nobel bekedijra is felterjesztettek volna!

Pont ugyanaz a helyzet, mint a Nephazugsag ugyeben, mindig akkor van vege a sajtoszabadsagnak, ha ballibsi ujsag zar be. Amikor ok nyirjak ki a konkurenciat (mert erre is volt boven pelda), akkor "nincs piaci igeny ra", meg "ilyen a kapitalizmus"

2016.10.27. 10:25:38

@pamut: Pontosan. A birka emberek úgy gondolják, hogy amit sokszor mondanak a tévében az igaz. Ezért kell a teljes média a kormánynak, hogy csak ő propagandájuk menjen.

Zsoltbacsi 2016.10.27. 10:29:33

@vilagnezet.blog.hu:

Erdekes, a roszatom 20 eromuvet epit per pillanat parhuzamosan. Biztos nagyon elavult, ha a kinaiaknak es az indiaiaknak megfelel. Sot, kepzeld, a Finneknek is pontosan ugyanilyet epitenek epp most....

2016.10.27. 10:31:34

@Zsoltbacsi: Jó a felvetés. Én úgy látom, hogy a szocik ugye az MSZMP utódpártja, tehát ha ők mennek, akkor valójában a régi kapcsolatokat ápolják, persze nem tetszik az se. De a fidesz elméletileg nem utódpárt, Viktorka mondta, hogy "ruszkik takarodj", mégis odamegy nyalizni, tehát tőle duplán undorító. És ugye Viktorkával már senki se áll szóba nyugaton, mert ők átlátnak rajta, mert nem az M1-et nézik.

Zsoltbacsi 2016.10.27. 10:39:43

@roli101:

"De a fidesz elméletileg nem utódpárt, Viktorka mondta, hogy "ruszkik takarodj""

Erzek egy kis demagogiat ebben az osszevetesben. Azert nem kene osszekeverni az itt tartozkodo katonakat es a gazdasagi kapcsolatokat, mert a takarodj kijelentes nyilvanvaloan az elsore vonatkozott.

"És ugye Viktorkával már senki se áll szóba nyugaton, "

Erre esetleg valami bizonyitekot is tudsz nyujtani, vagy csak a szokasos mellebeszed?
Tudod, annyira nem ugy van, hogy nezd meg mi lett azokbol a politikusokbol, akik fel eve meg nagyban fasisztaztak, meg mindenben fikaztak a magyar kormanyt.
Tudod mi lett? Mindegyik nagyon csunyan megbukott, es nem mi/Orban/Fidesz, hanem a sajat nepuk zavarta el oket. A legszebb az osztrak kancellar volt, sikerult neki az a bravur, ami nalunk is csak a legnagyobbaknak (Gy.F.), hogy masfel ev alatt csinalt 40%bol 10-et...
Ezenkivul ha nem vetted volna eszre, az osztrakok epp a kuszob alatt pitiznek, hogy vegyuk be oket a V4 buliba...

Zsoltbacsi 2016.10.27. 10:43:25

@Zsoltbacsi:
De a kozelmultban voltak a szloven es a horvat valasztasok is, ott is ugyanez volt.

chrisred 2016.10.27. 10:55:48

A paksi atomerőmű esetén a szuverenitás hiányát a szerződéskötés körülményei és az államközi hitel jelezte. Pont ugyanúgy rendelték Orbánt Moszkvába, ahogy korábban Gyurcsányt a gázszerződés megújításához.

Netuddki. 2016.10.27. 11:08:37

Azt nem említetted, hogy a fidesz a 8 szűk esztendő alatt ruszki kölcsönökből maradt fenn (a simlicska által ellopott közpénzen felül). Na, ez az amit az orbánék most törlesztenek.

Netuddki. 2016.10.27. 11:09:16

@Tibi !: Mint ahogy most a ruszkik pénzelik a vonáékat is.

Netuddki. 2016.10.27. 11:13:33

@Zsoltbacsi: Kevered az iróniát a demagógiával...

bakkermann 2016.10.27. 11:34:23

Színvonaltalan poszt. Kezdjük ott, hogy nem Donyeck volt az "ajándék2 hanem Krím, ezt ma már mindenki tudja...a cikkírón kívül. Ennek ellenére képes eszmefuttatást írni erről a kérdésről...

Emília Röszkei 2016.10.27. 11:43:26

Ez a virtuális valóság sem igazán érdekes. Ha leveszed egyszer a VR-sisakot, nagyon meg fogsz lepődni.

backbencher 2016.10.27. 12:12:50

A harc K-Europaert mar Putyin 2000-es hatalomra kerulese utan megkezdodott.
Alaptetel: oroszok 1945-1989 kozott ertek el a valaha volt legnagyobb teruleti kiterjedesuket, kat. pol. es gazd. hatalmukat -> kat. szuperhatalom lettek 45 evig.
Ennek az ara viszont az volt, hogy
(a) a sajat orszagukat gazd. teljesen kizsakmanyoltak (folytattak az eroltetett iparositast, es termeszeti teruletek teljes lerablasat, pusztitasat), mindent a hadiipari es azt kiszolgalo fejleszteseknek rendeltek ala; es
(b) sajat tarsadalmukat folyamatos teljes kontroll/ terror (KGB, allamparti iranyitas, hatalmas burokracia, utazasi korlatozasok belfoldre es kulfoldre is -> szemelyi igazolvany orosz talalmany) alatt tartottak; es
(c) az 1945-ig elfoglalt/felszabaditott teruleteket vagy kozvetlenul bekebeleztek (balti allamok, K-Lengyelo., Karelia), vagy szovjet mintaju csatlosallamokka alakitottak at (K-eu-i orszagok, Mongolia), az (a) es (b) valtozo erossegu alkalmazasaval.

Az 1989-1991 kozotti atalakulast osszeomlasnak eltek meg, es mindmaig nem hevertek ki.
Ezert 1999-2004 kozott Oroszo-ban ujraepitettek az 1989 elotti rendszert (2. csecsen haboru, hds. fejlesztesek 2001-tol, uj allampart kiepitese, gazd. hatalom allami kozpontositasa es a kontrollalt haveri kornek ujraosztasa).
Ezt kovette 2000-tol volt SZU utodallamok fele valo aggressziv kat. (Gruzia 2008, Ukrajna 2014-tol), gazd. (Belarusz, Kazahsztan, Moldova, Uzbegisztan, Kirgizisztan, Azerbajdzsan) nyomasgyakorlas maig.
Ezzel parhuzamosan - amikor mar lattak hogy K-Eu-i orszagok EU-tagok lesznek - 2001-tol megindult az orosz harc K-Eu gazd., pol. visszaszerzeseert.

2001-2002 kozott az EU-hoz csatlakozasi targyalasokat lezaro k-eu-i kormanyok mindegyike fele hivatalos kulugymin-i jegyzekben (Mo. 2002. febr-ban kapta meg) jeleztek, hogy Oroszo. rossz neven veszi az EU-csatlakozast.
Mivel ezt nem tudtak megakadalyozni, ezert 2004-2009 kozott eloszor 2004-2005 "mosolydiplomacia" ment (Mo. 2005 II. vh-s oroszo-i katonasirok feltarasa es gondozasa, 1945-ben elhurcolt sarospataki ref. konyvtar es mas mukincsek visszaadasa, amit addig letagadtak, lengyeleknek Katynnal kozos megemlekezes felajanlasa, romanoknak ).
Majd amikor ez nem hozta az elvart eredmenyeket, akkor a mar EU-tag k-eu-i orszagokban igyekeztek bevasarolni magukat a gazd. energiaellato szektoraiba (Mo-n MOL, Cseho. CEZ, Lengyelo. PKN Orlen, Szlovakia Slovnaft, Romania Petrotel Lukoil, Bulgaria Lukoil Neftochim Burgas).
Ezeket viszont a k-eu-i orszagok vagy eleve megtiltottak (PKN Orlen, CEZ), vagy blokkoltak (MOL, Slovnaft), vagy a sajat orszagos holdingjukkal ala probaltak rendelni tobb-kevesebb sikerrel (Petrom, Bulgargas).

Ezzel parhuzamosan megy 2007-tol a k-eu-i orszagokban a meg 1989 elott kiepult olaj- es gazvezetekek, tartalektarolasi kapacitasok feletti orosz befolyasszerzes (Mo., Szlovakia - MET Holding Group).

Uj elemkent jelent meg 2002-tol az eredetileg orosz technologia alapjan epult, es reszben bezart (Szlovakia Bohunice, Bulgaria Kozloduj, Litvania Ignalina) reszben bezarasra kerulo, ill. korszerusitendo (Mo. Paks, Cseho. Temelin, Dukovany) nuklearis eromuvek:
(a) orosz epitese, korszerusitese;
(b) kimerult futoelemek elszallitasi szerzodeseinek a k-eu-i orszagokra kedvezotlen ujratargyalasa, modositasa orosz reszrol.
Oroszo. sajnos MINDEN k-eu-i orszagban folyamatos eros nyomast gyakorol ezen gazd. teruleteken.

Ennek azonban ellen lehet es kell is allni ahogy pl. a lengyelek, csehek, szlovakok teszik.

Terézágyú 2016.10.27. 12:29:41

Emberek, egy olyan országban élünk, ahol arról nincs közmegegyezés, hogy szabad-e ott dohányozni, ahol ki van írva, hogy tilos...
Majd éppen a ruszkikról tudunk megegyezni...

Terézágyú 2016.10.27. 12:30:57

Jellemző az is egyébként, hogy a jobbos kommentelők hány százaléka használta a "ruszki" kifejezést korábban, ás hány százaléka most :)

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.27. 12:51:38

@backbencher:

"oroszok 1945-1989 kozott ertek el a valaha volt legnagyobb teruleti kiterjedesuket"

Ez tényszerűen nem igaz. A XIX. 70-es éveiben volt a legnagyobb Oroszország.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.27. 12:55:36

@backbencher:

Konkrátan itt a lista, mert korábban írtam erről.

Melyek tehát azok a területek, melyek részei voltak az I. vh. előtti Oroszországnak, de nem voltak részei sosem a Szovjetúniónak? Nem számítva az egyes háborúk során ideiglenesen elfoglalt területeket, ezek a következőek:
- Alaszka – 1744-től Oroszország része, Oroszország eladta az USA-nak 1867-ben.
- Batumi-terület déli része – a mai Törökország északkeleti részén, a Fekete-tenger partvidékén, Oroszország 1878-ban szerzi meg Törökországtól, a szovjet hatalom 1921-ben visszaadja Törökországnak.
- Duna-torkolat déli része – 1829-ben kapja meg Oroszország Törökországtól, majd 1856-ban átadja Moldáviának, jelenleg Románia része.
- Finnország – 1809-től Oroszország része, 1917-től független.
- Gilán, Golesztán és Mazenderán – a Kaszpi-tenger déli partvidéke, ezeket Oroszország 1723-ban szerzi meg Perzsiától, ezzel a Kaszpi-tengert orosz tóvá változtatva, 1739-ben visszadja Perzsiának, jelenleg Irán részei.1
- Heilongjiang – a mai Kína északkeleti része, Oroszország 1860-ban szerzi meg, 1917-ben veszti el.
- Jever – város az Északi-tenger partján, a mai Németországban, 1793-ban örökölte meg II. Jekatyerina orosz cárnő, 1818-ban mondott le róla Oroszország.
- Kars-terület – a mai Törökország északkeleti részén, Oroszország 1878-ban szerzi meg Törökországtól, a szovjet hatalom 1921-ben visszaadja Törökországnak. Máig nem ismeri el ezt a mai Örményország, a területen van az örmények egyik jelképe az Ararát-hegy.
- Lengyelország – a mai Lengyelország középső és keleti része, 1758 és 1795 között szerzi meg a területet Oroszország Poroszországtól és Lengyelországtól, 1918-ig orosz terület.

S most az ellenkezője, azaz azok a területek, melyek nem voltak sosem az I. vh. előtti Oroszország részei, de részei voltak a Szovjetúniónak:
- Észak-Bukovina – 1940-ben a szovjet ultimátum hatására Románia lemond róla, jelenleg Ukrajna része.
- Kárpátalja – 1945-ben Csehszlovákia lemond róla a Szovjetúnió javára, Magyarország is megerősíti ezt 1947-ben, jelenleg Ukrajna része.
- Kelet-Poroszország északi harmada – Kelet-Poroszország déli és középső részét Lengyelország kapja meg 1945-ben, az északi részt pedig a Szovjetúnió. A volt szovjet terület legnagyobb része ma Oroszországhoz tartozik (ez a Kalinyingrádi Terület), egy kicsi része pedig Litvániához tartozik.
- Kurill-szigetek déli szigetei – a Kurill-szigetek legdélibb 4 szigetét a Szovjetúnió 1945-ben foglalta el Japántól szovjet-amerikai-brit megállapodás alapján, jelenleg Oroszország része.
- Tuva – szibériai állam volt az orosz-mongol határon, 1944-ben a helyi kommunista vezetés csatlakoztatja az országot a Szovjetúnióhoz, jelenleg Oroszország része (autonóm területe).

Visceroid 2016.10.27. 12:56:27

"Oroszország Magyarországot az érdekszférájának tekinti"

Helyes. Hamarosan jöhetnek újból felszabadítani!

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.27. 13:06:26

@backbencher:

A nyugat a Szovjetúnió bukása után komolyan azt hitte, hogy a liberális értékek hegemóniához jutottak, s semmi sem áll útjában a nyugat kizsákmányoló világállama előtt.

Időközben azonban pedig Oroszország lerázta magáról a nyugatról az országra erőltetett liberális elnyomást, s saját lábára állt. A nyugat által támogatott csecsen iszlamista terrorizmus ellen az orosz állam határozott győzelmet aratott, ez volt az első lépés az orosz újjászületésben. Természetesen kellett egy önzetlen, céltudatos, megvesztegetethetetlen, a korrupciót határozottan elutasító vezető is (Putyin), de önmagában – a szellemi háttér nélkül – ő sem tudott volna elérni semmit.

A nyugat utolsó nyílt háborús akciója az orosz fejlődés megállítására 8 éve történt, 2008 augusztusában. Ekkor az USA és a NATO legfontosabb hatalmai megegyeztek az erősen nyugatpárti grúz elnökkel, Miheil Szaakasvilivel, hogy támadja meg az orosz szövetséges független Dél-Oszétiát. A nyugat arra számított: az orosz vezetés nem fogja merni megkockáztatni azt, hogy a maga javára használja fel a koszovói precedenst, valamint nem fog sosem másként segíteni az oszétéknek, mint pár tiltakozó nyilatkozattal. Egy grúz győzelem mindenkinek megmutatta volna: Oroszországra nem lehet számítani, cserben hagyja saját szövetségeseit. Stratégiailag pedig mindez elvezetett volna Grúzia NATO-tagságához, sőt Azerbajdzsánéhez is, az oroszpárti Örményország pedig súlyos harapófogóba került volna.

A Dél-Oszétia elleni grúz katonai agresszió 2008. augusztus 7-én, 23 órakor kezdődött. A grúz légierő bombázni kezdte a dél-oszét fővárost, Chinvalit.

Oroszország az ENSZ biztonsági tanácsához fordult, mely össze is ült 8-án, a hajnali órákban, de nem történt határozat elfogadása az ellentétes álláspontok miatt.

8-én 14 órakor az orosz vezetés döntést hozott, hogy segítséget nyújt a dél-oszét kormánynak. Először egy orosz zászlóalj lett Dél-Oszétiába irányítva, a zászlóalj feladata a Roki-alagút biztosítása volt, ami sikeresen meg is történt. Közben az orosz békefenntartók is parancsot kaptak Moszkvából: így ők is bekapcsolódtak a harcokba a dél-oszét oldalt támogatva Chinvalban, ahol így a dél-oszét erők sikeresen visszaszerezték az ellenőrzést a város egy része felett.

A grúz erők meg se tudták közelíteni a déloszét-orosz határt, az orosz légierő bombázni kezdte a grúz állásokat, valamint katonai célpontokat Grúzia területén is, köztük jelképesen a tbiliszi repülőteret is. Gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, se a grúzok nem tudtak előre haladni, se a dél-oszét erők nem voltak képesek kiűzni a grúzokat.

9-én Oroszország egy egész hadosztályt Dél-Oszétiába vezényelt. Ezzel párhuzamosan az orosz haditengerészet behatolt Grúzia területi vizeire , valamint az orosz légierő folyamatosan bombázásnak vetette alá a grúz hadsereg támaszpontjait mind dél-oszét, mind grúz területen.

A Grúziában állomásozó amerikai katonaság egyetlen pillanatban sem lépett dél-oszét területre, sőt az orosz beavatkozás megindulása után az összes amerikai katonai tanácsadó Tbiliszibe lett átdobva, az amerikai követség épületébe. Annak ellenére, hogy az amerikai kormányzat egyes körei korábban a konkrét katonai segítség lehetőségét is lebegtették Szaakasvili előtt, égül a harcok megkezdése után, miután Oroszország is bekapcsolódott azokba, George W. Bush elnök megtiltott az amerikai tanácsadóknak bármiféle részvételt a háborúban.

9-én estére a grúz ellenállás véget ér, a grúzok szervezetlenül menekülnek Grúzia felé. Az orosz csapatok belépnek Grúzia területére a grúz haderőket üldözve.

10-én a grúz vezetés tűzszünetetet hirdet, az egyik grúz hadihajó ellen próbál állni a már grúz vizeken tartozkodó orosz haditengerészetnek: elsüllyesztik.

Eközben egy amerikai hadihajó tartózkodik a Fekete-tengeren a grúz partok közelében, de mindvégig nemzetközi vizeken marad, kizárólag hírszerzési adatok átadásával segíti a grúzokat.

11-én az orosz csapatok már grúz területen harcolnak, biztonsági övezetet alakítva ki.

12-én Oroszország tűzszünetet hirdet, majd elfogadja Nicolas Sárközy francia elnök jelentkezését, hogy közvetítőként szeretne fellépni a felek között. Pár napon belül mindegyik fél aláírja a háború lezárásáról szóló dokumentumot, mely elismerte a de facto helyzetet: azaz megszűnik Abházia és Dél-Oszétia teljes területe felett a grúz ellenőrzés. A grúz vezetés csak amerikai nyomás után volt hajlandó az aláírást megtenni.

A legfontosabb politikai eredmények:
- Oroszország a háború hatására végleg felmondta ellenkezését a koszovói precdens ellenében, s hiavatalosan is elismerte Abháziát és Dél-Oszétiát,
- a hisztérikusan nyugatpárti irány megbukott Grúziában, a később grúz vezetés sokkal mérsékeltebb,
- az USA lemondott a NATO bővítéséről a kaukázusi térségben,
- Oroszország visszaszerezte nagyhatalmi státuszát és függetlenségét,
- a nyugat nem mer nyílt támadást intézni azóta Oroszország ellen,
- s természetesen: az abház és az oszét nép immár szabadon építheti fiatal államát.

konrada 2016.10.27. 13:08:27

@vilagnezet.blog.hu:
Valóban, a jövő a fúziós erőműveké! (Nem a gőzfejlesztésen alapuló hasadósoké.)
Amelyek 20-25 év múlva lesznek képesek pozitív energiát termelni ipari méretekben.

...és mindezt - gyakorlatilag szó szerint - én úgy az 1970-es évek közepén olvastam először (akkor tanultam olvasni) , de ettől ez még pont úgy igaz, mint a 80-as, 90-es, 2000-s években és ahogy elnézem lesz igaz a 20-as, 30-as..... években is...

kewcheg 2016.10.27. 13:08:53

Egy a tény. Ma a világban található igen kevés értelmes és józan politikusok egyike : Putyin.
Volt Európában Churchill, DeGaulle,Adenauer, Kohl, de mos nincs.....

miitlaci 2016.10.27. 13:26:09

Amit Ön - kiemelt - tényként próbál beállítani, az egyszerűen nem igaz: eddig az amerikai hadsereg vezérkari főnökhelyettese és 2 ukrán bírósági határozat mondta ki, hogy nincs Ukrajna területén orosz reguláris hadsereg. Azt meg hogy honnan szerzi (kapja) a fegyvereket az ukrán hadsereg - elfelejtette kifejteni, pedig az említett cikke ("Ez egy tény") így kezdődik: "Az oroszbarát felkelők fővárosát, Donyecket nyolc hónapja ostromolja az ukrán hadsereg", - .....megölve békés polgárokat, gyerekeket, összesen 9600 főt... és lerombolva falvakat, városrészeket, repteret, stb.

igazi hős 2016.10.27. 13:35:48

@Zsoltbacsi: "kepzeld, a Finneknek is pontosan ugyanilyet epitenek epp most." Nem, a finneknek (vagy Finnországban, ha ragaszkodsz a nagy kezdőbetűhöz) egy egészen más rendszerű erőművet építenek. Szívnak is vele rendesen.

kvadrillio 2016.10.27. 13:45:14

A ZUSA VAGY HÁBORÚT AKAR VAGY LE AKARJA NYOMNI A LÁZADÓ...NÉPEK TORKÁN A KIZSÁKMÁNYOLÓ KAPITALIZMUS NAGYSZERŰSÉGÉT, MERT A TRUMP IS JÓL TUD ADÓT CSALNI BENNE ???! :o)A NATO zászlóaljakat telepít a Baltikumba
Figyelő Online
2016.10.27 12:22
mail
nyomtatás
A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy a katonai szövetség zászlóaljakat telepít 2017-ben a Baltikumba és Lengyelországba - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára újságíróknak adott nyilatkozatában, a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli kétnapos tárgyalásának csütörtöki befejező napján.
Vargha Tamás elmondta, a kanadai, amerikai, német és a brit haderő vezetésével létrejövő észak-keletei megerősített jelenlét műveletei mellett Magyarország a visegrádi országok felajánlása keretében egy századdal vesz részt. Magyarország kiképzési feladatokat fog ellátni Észtországban három hónapon keresztül 2017-ben.

kvadrillio 2016.10.27. 13:51:30

A NATO keleti terjeszkedése sérti a NATO-Oroszország alapokmányt ...
www.hidfo.ru/2016/.../a-nato-keleti-terjeszkedese-serti-a-nato-oroszorszag-alapokman...
2016. júl. 12. - Oroszország állandó NATO-nagykövete, Alexander Grusko azt mondta, azok a törekvések, melyek a NATO kelet-európai katonai jelenlétének ...
Guardian: nem Moszkva terjeszkedik agresszívan, hanem a NATO ...
alfahir.hu/guardian_nem_moszkva_terjeszkedik_agresszivan_hanem_a_nato
2015. márc. 6. - Ám ennyire keményen talán még sosem fogalmazott.Milne szerint a nyugati közbeszédbe visszatért a legvadabb hidegháborús retorika, ami ...
A NATO háborúra készül Oroszország ellen | VilágLátó Hírmagazin
www.vilaglato.info/a-nato-haborura-keszul-oroszorszag-ellen/
2016. jún. 7. - Oroszország ugyan nem adott ultimátumot a NATO-nak, de abban ütemben gondoskodik határai védelméről, ahogy a NATO terjeszkedik.
A NATO és Oroszország elbeszélnek egymás mellett [31 ...
vilagesemenyek.blog.hu/2016/.../a_nato_es_oroszorszag_elbeszelnek_egymas_mellett
2016. júl. 10. - Az Euroatlanti tömb (EU + NATO), az orosz érdekszféra (CSTO + ... és a Snowden-ügy mellett a rakétarendszer és a NATO "terjeszkedés" hab ...
NATO - Wikipédia
https://hu.wikipedia.org/wiki/Észak-atlanti_Szerződés_Szervezete
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, rövidítve NATO (angolul North Atlantic ... A NATO európai terjeszkedése ... Irányelveket ad ki a NATO tagországainak.
‎Tagjai · ‎Legfontosabb intézményei · ‎Története · ‎A NATO főtitkárai
Oroszország válaszlépéseket tesz, ha Finnország belép a NATO-ba ...
magyaridok.hu/.../oroszorszag-valaszlepeseket-tesz-ha-finnorszag-belep-nato-ba-801...
2016. júl. 1. - Oroszország válaszlépéseket tesz, ha Finnország belép a NATO-ba. MTI ... teljes egészében az orosz határok felé terjeszkedő NATO-struktúra ...
Agresszív NATO-terjeszkedés: Kanada szintén csapatokat küld az ...
alternativhirek.blogspot.com/2016/07/agressziv-nato-terjeszkedes-kanada-is.html
2016. júl. 2. - A négyezer fős NATO-erőt, amelynek fő célja az elrettentés, az orosz határ közelébe telepítik majd. A CBC kanadai televízió információi szerint ...

igazi hős 2016.10.27. 14:01:37

@csentecsa: "Ráadásul az orosz cég résztulajdont is kap a beruházásból."Mármint a kipróbálatlan technológia kockázatából részesednie kell a szerződés szerint.

Zsoltbacsi 2016.10.27. 14:19:45

@igazi hős:

Dehogy szivnak vele, csak nehany sorosberenc Greenpeaces ott moszerolja oket, ahol tudja, pont mint nalunk a hazaarulo szinten a soros kifizetesi listajan levo Niedermuller felek

dunántúli gyerek 2016.10.27. 15:15:37

a függetlenséget a ballibtól kell félteni, akik komcsi meg kapitalista korukban is külföldi kézre adták az országot

illetve nem kell félteni a 10%uk teljesen rendben van

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.10.27. 16:54:23

@dunántúli gyerek:

Azért aggódni nem árt..

A baloldali véleménydiktatúra kézzel tapintható.
Az index, 24.hu, 444.hu ballib médiaterror uralja a netes közvéleményt !

Miközben a saját veszetséges lapjaikat a kutya se szponzorálja már.

Brix 2016.10.27. 17:03:15

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: " Oroszorszàg visszaszerezte nagyhatalmi stàtuszàt.." Azèrt ne túlozzunk...A kőolajàr-esés miatt nagyon meg van trottyanva az orszàg...

korupisti 2016.10.27. 17:16:35

Gyurcsány? Igen? Á nem!? Nemigen?

Zsoltbacsi 2016.10.27. 18:04:04

@csentecsa:

Epp a tobbi gittegylettel ezekben a napokban osztja szet azt a 30-35 bejuto helyet...

HaD 2016.10.27. 20:25:26

madget rahimkulov!!!!!!!!....és a vele a "rendszerváltás" idején kollaborálók....

midnight coder 2016.10.27. 20:47:30

1. Paks II-t még Fletóék kezdték el tárgyalni, bármilyen hangosan visít is a baloldal, hogy nincs szükség rá. Márpedig azóta sem a fúziós technológiában, sem az akkumlátortechnológiában, sem a napelemes technológiában nem történt olyan változás, ami alapvetően megváltoztatta volna az energetikai helyzetet.

2. Ha valaki itt dezinformál, az a liberósbolsi média. A hülye liberós birka meg benyeli mint kacsa a nokedlit.

3. Ja, azt a részt, ahol amúgy az oroszok vannak többségben, és pont ezek lázadtak fel arra a hírre, hogy a helyi neonácik megdöntötték a törvényesen megválasztott kormányt. Igen, ez valóban csúnya dolog. Bár én tudok olyan országról, ami már évtizedek óta tart megszállva egy egész másik országot, és az USA-nak és az EU-nak esze ágában sincs emiatt szankciókat indítani ellene. És ott az adott országból eredetileg a kutya nem lakott ott - addig amíg pár telepes úgy nem gondolta, hogy ha már megszálltuk az országot akkor költözzünk is oda...

4. Az hogy az oroszok beleavatkoznak, még hagyján. Ők legalább egy ország. Na de Soros ?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.10.28. 05:14:59

@Brix:

Enyhe probléma ez. Láthatod: a nyugat nem tudta ezt semmire se felhasználni.
süti beállítások módosítása