A valódi viták otthona

Reflektor

Csepregi János: Orbán mindent a menekülteknek köszönhet

2016. november 09. - macska az úton

orban_viktor_nevet.JPG

Nem fogadta el az Országgyűlés Orbán Viktor kvótákról szóló alkotmánymódosítását. A Jobbik, az MSZP és az LMP képviselői nem nyomtak gombot, három független nemmel szavazott, így nem lett meg a szükséges kétharmad. Régen volt ilyen: Orbán Viktornak nem sikerült keresztülvinni az akaratát – így számolt be az Index a Parlamentben történtekről, ami számomra komoly tévedésnek tűnik.

Ha a gránitfaragáshoz szükséges kétharmad megvan, komoly bajba kerülhetett volna a propagandagépezet. Így viszont a következő két évben is retteghetünk a migránsterrortól, gyűlölhetjük az EU-t, ami a lélegeztetőgépünk által fogyasztót áramot fizeti meg persze a sok-sok magát magyarnak hazudó hazaárulót (ilyen volnék magam is), akik nem úgy táncolnak, ahogy a kormány elképzelte. Mindezt közpénzből, tájékoztatás címén.

2014 decemberében a netadó és a kormányközeli személyek kitiltási botránya megtette a hatását, a Medián felmérése alapján egyetlen hónap alatt 38-ról 26-ra csökkent a teljes szavazókorú népesség körében a Fideszre szavazók tábora. Kénytelenek voltak lépni valamit, olyan ügyekre terelni a figyelmet, ami hozzájuk nem kötődik, ugyanakkor sokakat érint, ráadásul még a hős szerepébe is bújhatnak. Orbánék egyaránt hálásak lehettek a migránsválságért, az EU ezzel kapcsolatos bénázásának és a furcsán működő magyar ellenzéknek. Rövid idő alatt a mezei acsarkodástól eljutottunk a kerítésépítésig és a határvadászokig, a sok-sok milliárdból tolt gyűlöletkampányig és egy érvénytelen népszavazásig, ami politikailag – jelentsen ez bármit – mégiscsak érvényes. Az üzenet pedig nem volt más: nem engedünk az erőszakos EU-nak, megvédjük hazánkat és azt az Európát, aki nem becsüli szolgálatainkat.

Az érvénytelen népszavazás és a sikertelen alkotmánymódosítás kivételével mindez vegytiszta siker. A Fidesz-KDNP ügyesen terelte el a figyelmet Paks2-ről, az oroszokkal való intimkapcsolatokról, az állami milliárdok eltűntetéséről, a botrányos méreteket öltő korrupcióról, a szétvert egészség- és oktatásügyről, arról, hogy Magyarország EU-s források nélkül recesszióba süllyedne. Helikopterekről, Voldemortokról és offshore cégek letelepedési kötvényből származó tízmilliárdjairól nem is beszélve.

Valójában sem a népszavazás érvénytelensége, sem az alkotmánymódosítás sikertelensége nem jelent valódi kudarcot. Bár a régi játékszabályok mellett (25%) bőven érvényes lehetett volna a népszavazás - azt saját pitiánerségük miatt nem tudtak behúzni, hisz vállaltan azért kötötték legalább 50 százalékhoz az érvényességet, hogy az ellenzéki kezdeményezéseket ellehetetlenítsék -, a majdnem siker megint a hős szerepébe tolta őket. Ha érvényes, kimegy a gőz a rendszerből, csökken a feszültség, ami biztosan nem cél.

Az érvénytelenségre adott válasz roppant ügyes volt.

1. Újabb ellenségekre lehetett mutogatni, hisz sokan távolmaradásra vagy érvénytelen szavazatra buzdítottak: ezek a demokrácia ellenségei, ráadásul Soros és/vagy az USA pénzelte őket.

2. Az érvénytelenségen nagyvonalúan felül lehet emelkedni. Napi pátoszos bullshit: technikailag (törvényi kritérium B+) ugyan érvénytelen, politikai értelemben viszont érvényes. Agyfasz ugyan, de marketing szempontból jeles. Jött is újabb kampány a 98 százalékról. Ennek az üzenete: közös siker.

Az, hogy ezt követően, a politikai érvényességre és hazaszeretetre hivatkozva, mégiscsak kötelességüknek nevezték az alkotmánymódosítást, egyszerre bírt komoly súllyal és volt valójában jelentéktelen. Bár megpróbálták úgy eladni a módosítást, mint valami csodafegyvert, a vonatkozó passzusban foglaltak nyilvánvalóan semmiféle védelmet nem jelentettek volna, üres szimbolika, heroikus giccs. Ráadásul megint odalyukadunk ki, hogy egy folyamat lezárul, bebiztosítottuk magunkat, lapozzunk. Ez Orbánéknak még a lassan 100 százalékban halálra ítélt sajtószabadság mellett se kedvezett volna.

A Jobbik politikai szempontból látszólag ügyesen csűrte-csavarta a dolgot, mikor a letelepedési kötvény beszüntetéséhez kötött a módosítás támogatását. Hazaáruló, aki csak a szegény migránsokat gyűlöli, a gazdagokat nem. Hol marad a kormány hitelessége? (Bár a letelepedési kötvény szerintem is botrányos, azért egészen megdöbbentő az a kontextus, amibe Vonáék helyezték.)

Ugyanakkor a Jobbiknak szüksége is volt már némi radikális retorikára, hiszen a Fidesz az ő kárukra növelte népszerűségét, sőt, rendkívüli ügyességgel nyúlt le minden témát, amit Vonáék addig sajátjukként kezeltek. Látszólag két lehetőség kínálkozott, ha Orbánék valóban akarják a módosítást:

1. A miniszterelnök fejet hajt, ami a gyengeség jele és azt bizonyítja, hogy szükségük van Vonáékra.

2. Megtartják a letelepedési kötvényt, bukják a módosítást, így azonban kiderül, hogy nem is akarták olyan komolyan. Ellenben tovább lehet lopni lapátolni Rogán Tóni barátainak a pénzt, időnként pedig olyannak is biztosítani a letelepedést, aki elítélt bűnöző.

Orbánék a lehetetlen helyzetre az önmaguk számára legjobb választ adták. Nem engedtek a zsarolásnak, tehát erősnek mutatták magukat. Átfordították a Jobbik álláspontját, azt mondva, valójában ők a hazaárulók, ha ilyesmiken fennakadnak. A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban pedig annak felülvizsgálatáról, esetleges kivezetéséről kezdtek kamuzni. (De hogyan is lehetne igaz mindez, mikor épp most bővítik a rendszert?)

Ma elbukott az alkotmánymódosítás. De ez a látszólagos vereség bizonyos szempontból csak egy újabb győzelem. Csak a Fidesz-KDNP harcol hősiesen, csak a Fidesz-KDNP akarja megmenteni Magyarországot, megvédeni Európát. A gátlás- és elvtelen gépezet zavartalanul dübörög tovább.

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr311944555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sírjatok 2016.11.09. 17:57:00

"időnként pedig olyannak is biztosítani a letelepedést, aki elítélt bűnöző."

Jah csak a letelepedésihez kell csatolni az erkölcsit is pl.

Az általatok favorizált, zöldhatáron átkúszó "no fingerprint ali" valamivel nagyobb eséllyel bűnöző ám, csak szólok :P

Szalay Miklós 2016.11.09. 18:05:33

Lásd a következő írásban az ellenségek és a vészhelyzet hasznát a hatalom számára, illetve a félelem és a tudatlanság szerepét. (Egyébként általában a háborúról szól, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért:)

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid077

(A legfelső sor a kép tetején, "Politikai konfliktusok". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Mérnork 2016.11.09. 18:21:09

"és a furcsán működő magyar ellenzéknek"
Furcsán működő?
Konkrétan arra képesek csak, hogy az ellenkezőjét fújják annak, amit Orbán mond, tekintet nélkül arra, hogy pont igaza van-e, vagy sem.
Illetve még valamire, hogy amit a brüsszeli elvtársak kiejtenek a szájukon, azt szerintük mindenben, kérdés és ellenvetés nélkül 100%-ig teljesítenünk kell. (Ez bennük ragadt régről, csak akkor a moszkvai elvtársak kívánságai voltak mindennél előbbre valóak a szemükben...) ;-)))

conchita wurst 2016.11.09. 18:36:55

persze hogy mindent a MENEKÜLTEKNEK köszöbhet, ezért vezet minden pollt orbán 10 éve, és nyer minden választást 10 éve

2018 sima orbán győzelem

midnight coder 2016.11.09. 18:55:17

A magyar baloldal egyik hülyesége, hogy Orbánt akarja legyőzni, de mindenáron. És közben elfelejti, hogy ha Orbán el is tűnne, akkor még mindig ott a Jobbik, ők csak a harmadik erő, akiknek kb. esélye sincs labdába rúgni, különösen ha egy Orbán-bukta után a Jobbik táborában landol a FIDESZ jelenlegi szavazóbázisának nagy része. Ehhez képest a balfékek Orbánnal kelnek, Orbánnal fekszenek, minden gondolatukat Orbán határozza meg. Ők lennének a legnagyobb bajban, ha egyszer Orbán eltűnne: onnantól kezdve nem tudnának megszólalni, mivel a képességeik kb. odáig terjednek, hogy ha Orbán A-t mond, akkor ők B-t.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2016.11.09. 18:56:38

"időnként pedig olyannak is biztosítani a letelepedést, aki elítélt bűnöző."

Tudsz egy darab ilyet mondani ?

Mert Pharaon vízummal jött ide, ha rá gondoltál, és szétküldték 6 országnak plsusz USA-nak erről a vízum kérelemről az értesítést.
Válasz csak a Németektől jött, azzal, hogy semmi gond.

macska az úton 2016.11.09. 19:06:34

@Legeslegalja: Tudok, itt is a példa, amit kértél:

Orosz csalóval is üzletelt a kormány

mno.hu/belfold/orosz-csaloval-is-uzletelt-a-kormany-1360303

Netuddki. 2016.11.09. 20:23:18

@sírjatok: "Jah csak a letelepedésihez kell csatolni az erkölcsit is pl."

Milyen erkölcsit, te balfasz tolvajfidesztroll? Ki állítja ki? Ennyire ostoba nem lehetsz bazmeg!

Netuddki. 2016.11.09. 20:25:25

@Legeslegalja: "és szétküldték 6 országnak plsusz USA-nak erről a vízum kérelemről az értesítést."

Aha, persze. Ha az olajszőkítős pintér vagy a luxusvillás ovisgyerek, vagy a mr. 20% azt mondja akkor biztos el is kell hinni. Lófaszt "küldtek szét" ezek a tolvajok, nem értesítést!

wolves841b 2016.11.10. 12:19:43

@macska az úton:

Tehát az orosz adócsaló lesz az a terrorsita, akitől rettegni kell ?

macska az úton 2016.11.10. 12:24:14

@wolves841b: Ügyes próbálkozás, de a szövegben elítélt bűnöző szerepel, nem terrorista, akitől rettegni kell. Vagy tévedek?

röf 2016.11.10. 13:22:05

Orbán mindent a menekülteknek köszönhet?
Semmit sem változtok…(okosodtok)
Orbán 2002-ben a lángosképű Sipánka által a nyugdíjasoknak beigért 19 ezer forintnak köszönhette a buktát.
Orbánt 2006-ban egy elbénázott TV vitában lehazudták a porondról, bukott.
Orbánnak 2010-ben Gyurcsányi a feneke alá tolta a kétharmadot, semmit nem kellett tenni érte.
Orbán 2014-ben leöblítette az ellenzéket, mint a Coccolino….
Namost azóta Orbán erősebb lett, az ellenzék meg gyakorlatilag megszűnt.
Orbán 2018-ban megint úgy fog nyerni, hogy ki sem megy a pályára.
Orbán 2022-ben már nem fog indulni, addigra szépen fölépítik Lázár Janit.
(Elég penge esze van, csak még higgadtságból órákat kell vennie…)
Ezzel elrendeztük a kérdést kábé 2028-ig.
Egyenlőre messzebbre nem látni, de nektek úgyis mindegy….

Advanced Flight 2016.11.10. 13:44:20

A blog hitvallása: "Nem fogjuk azt mondani, hogy mi vagyunk a faszagyerekek, ellenben egészen pontosan tudjuk, hogy kik nem azok."

Na, hát ez egészen szépen vissza is adja az egész ballib szellemi nyomorát: "fingunk nincs, mit kéne csinálni, de minden megoldást lefikázunk, amivel mások próbálkoznak."

röf 2016.11.10. 14:01:33

@röf:
"Ezzel elrendeztük a kérdést kábé 2028-ig." Harmincig, pardon...

telkoe 2016.11.10. 14:41:49

@midnight coder: képességeik kb. odáig terjednek, hogy ha Orbán A-t mond, akkor ők B-t.

Ennél sajnos rosszabb a helyzet, ha Orbán A-t mond akkor ők csak A ne, diktatúra, nácifasizmus. B javaslat igazán nincs, legföljebb csak valami elfogadott véleményvezés gendermainstream PC irányelveinek felkérődzése. Ez annak is a tünete, hogy a baloldali szellemi elit olyan szinten szervilis és kontraszelektált hogy ennél komolyabbat nem is tudna kiizzadni magából. Schiffer pl. ezt fel is ismerte, és migránsos nyomkövetős javaslat után belátta hogy sikeres politikához kell egy olyan háttér, aki időben szól h ez nem igazán realista elképzelés és esetleg mondd helyette valami használhatót.
Az ex MSzMPs baloldal jelenleg csak arra jó, hogy foggal körömmel kapaszkodjon az utolsó ellenzéki poziciókba és pénzekbe.

Netuddki. 2016.11.10. 16:15:46

index.hu/mindekozben/poszt/2016/11/10/orban_trump_sieles/
"E szerint Orbán Viktor csak felnőttként tanult meg síelni, és amikor egy síversenyen nem ő, hanem Lévai Anikó ért célba elsőnek, a miniszterelnök pedig másodikként, Orbán elintézte, hogy az eredményhirdetésnél már külön férfi és női kategória legyen."

És akkor ezek a tetves tolvajok azt hiszik mennyire furfangosak...

Brix 2016.11.10. 16:28:08

A magyar emberek többége jobbos beàllítottsàgú, így a jobboldali miniszterelnöknek csak az a dolga, hogy politikai döntéseivel minél jobban megfeleljen a vàlasztók akaratànak. A baloldal nem tud megfelelni a többség igényeinek, mert ideológiai alapon olyan dolgokat kér a tàrsadalomtól, amit a többség nem szeretne...A menekültek befogadàsa, tipikusan egy olyan téma, amit szinte mindenki elutasít, így a baloldal ezen (is) csak veszteni tud...Nem mellesleg , az àtlagember egyre jobban él, így az osztàlyharcos politikàra sem vevő...Konklúzió: Orbànt csak jobbos pàrt tudnà levàltani, de olyan pénzügyi és értelmiségi hàttérrel nem rendelkezik senki, mint a Fidesz...

monddazigazatmar 2016.11.10. 16:28:53

@Legeslegalja: Volt egy orosz csávó, akinek valami adócsalási ügye volt. Na, az az elítélt bűnöző a baloldaliaknak akitől rettegni kell, nem ALitól aki fogorvos és mérnök

monddazigazatmar 2016.11.10. 16:36:21

A poszthoz.
Tehát a jóléti államban esik a kormány népszerűsége, ha be akar vezetni egy internetadót. És nő a népszerűsége, ha egy komoly és valós veszélyre reagál úgy, ahogy az a népnek tetszik. Wow

Netuddki. 2016.11.10. 16:36:56

@Brix: Az orbán nem jobboldali, hanem egy tolvaj bűnöző. Semmi köze a jobboldalhoz. Ha naponta ezerszer elmondjátok akkor se lesz jobboldali. Ennyi.

Gyengébbek kedvéért. Mai sikkasztási, hűtlen kezelési ügy:
index.hu/sport/futball/2016/11/10/fizetes_tamogatas_puskas_felcsuti_utanpotlaskozpont/

monddazigazatmar 2016.11.10. 16:43:02

@Tibi !: Mekkora hatalmas verseny az ahol Lévai és Orbán a két első befutó, ugye?
Agyad van bármennyi is? Egy storymagazinnal eladott negédes családi történetet rángatsz elő tényként? :D:D:D

monddazigazatmar 2016.11.10. 16:43:56

@Tibi !: Leírhatod naponta ezerszer! Amíg nincs jobb, addig nem fognak másra szavazni. Ilyen egyszerű.

kvadrillio 2016.11.10. 18:05:57

MONDJA EGY ÓCSKA VÉN FASZ FIDESZES POLGIMESTER, AKI CSAK A SPORTOLÁSA MIATT CSINÁLHATOTT ILYEN GYORS KARRIERT ! ORBÁN MEGNÉZHETNÉ KIKET PATRONÁL.ROSSZ EMBERKÉKET VÁLASZT A KÖRNYEZETÉBE.SZALAY FERENC "ELITDUMÁJA" !
Bekapcsolva maradt a polgármester mikrofonja: Ennyi hülye vén kurvát!

HÚZZON INNEN A BÜDÖS PICSÁBA EZ A VÉN REDVESFASZÚ MEGÉLHETÉSI POLGIMESTER !

DONÁLD TRAMP 2016.11.10. 18:10:53

"Orbán mindent a menekülteknek köszönhet"

Szanalmas. Nem is tudom ki tamogatta az illegalis arab bevandorlast ? Kinek is volt szuksege par millio arabra a 18-as valasztas megnyeresehez. Csak nem baloldanak hianyzik par millio szavazat a gyozelemhez ?
Mert NEM Orban Viktor akart arabokkal valasztast nyerni, hanem a baloldal kezdte a bevandoroltatast
Nehogy mar Orban Viktoron kerjek szamon a libbantak, hogy nem sikerult ez "remek" tervuk, es hogy Orban jol kezelte a dolgot, es egyuttal megvedve az orszagot MEGSZOPATTA libsiket.

gmihaly621 2016.11.12. 09:51:18

Vona elqrta, szája ülep lett.
süti beállítások módosítása