A valódi viták otthona

Reflektor

Sallai R. Benedek: A Fidesz-KDNP bebetonozza a nagybirtokrendszert Magyarországon

Újabb néhány tény és gondolat a kormány birtokpolitikájáról.

2016. november 23. - szénhidra

kepkivagas_6.JPG

Sokaknak kell magyarázni a „birtokpolitika“ kifejezést, pedig ezzel a szóval mindössze azt a szakpolitikai irányt jelöljük, amellyel a mindenkori kormányzat a termőföldek és így közvetetten az agrártermelés birtokszerkezetének térbeli kiterjedésének mértékére, tehát hektárban kifejezett átlagos méretük (nagyságuk) alakulására hat. Ezért is nehéz egy-egy sajtótájékoztató pár perce alatt elmagyarázni, hogy a birtokpolitika miért van alapvető hatással a vidék jövőjére.

Most erre újból próbát tettem, tényekkel, táblázatokkal, de a sajtó sajnos csak az MTI-hír átvételével adott hírt  ezen adatokról.

Arról már jó ideje megy a szakmai diskurzus, hogy hazánk helytelen, társadalma számára roppan veszélyes útra tért, és elkezdett erőteljesen a nagybirtokszerkezet irányába menni, tehát egyre nagyobb birtokok kezdték el jellemezni az agrártermelést. Ezáltal keveseknek nagy jövedelmet termelő ágazattá vált az agrárium, miközben a vidék elnéptelenedése folytatódik. Erről már a 2002–2010-es kormányzat idején is esett szó több alkalommal, de 2010 után is időről időre ez szóba került. Dr. Ángyán József volt talán a leghitelesebb tolmácsolója a problémának, aki interjúkban és előadásokban egyaránt igyekezett felhívni a figyelmet erre a folyamatra.

Ez a szélsőségesen nagybirtok irányába eltolódott arány számos társadalmi, szociális problémát okoz főleg a vidéki térségekben, országos kihatással. Ezekről ma már meglepő módon még egykor (2012) Font Sándor, a Fidesz agrárpolitikusa is értekezni tudott, amiről a HVG egy értékes összeállítást is közölt, de azóta sajnos ő is beállt a nagybirtok szekértolóinak élvonalába.

Pedig a családi gazdaságok jelentőségéről a világban egyre világosabban, nyiltabban beszélnek a sokasodó globális problémák figyelmebevételével, de ennek ellenére ez sajnos nem tántorítj el a kormányt a nagyirtoktámogató politikájától.

Saját meggyőződésem szerint nem csupán a Fidesz/KDNP helytelen agrárpolitikája (még pontosabban: helytelen agrártámogatás-politikája) gyorsította 2010 után ezt a folyamatot, hanem egyszerűen a bebetonozását és a nagybirtok-párti politikai megerősítését szolgálta a termőföld-privatizáció is. Arról, hogy ez a folyamat gyakorlatilag rekonstruálja a feudális viszonyokat, igyekeztem érthetően hírt adni. Igyekeztem mind a parlamentben, mind azon kívül elmagyarázni, hogy a Fidesz (a vidéket eláruló, hitszegő Magosz támogatásával) a nagybirtokszerkezet erősödését szolgálja.

De a Fidesz ennek ellenére csak tovább mantrázza hazugságait, hogy ők a kisbirtokok irányba mennek, és növekszik a kis- családi gazdaságok aránya. Gondoltam, akkor rákérdezek, hogy mégis mit értenek kis- és családi birtokoknak, így egy írásbeli kérdéssel kerestem meg a minisztert: mégis mi szerinte a kisbirtok, aminek aránya szerinte növekszik?

A válasz megérkezett, politikai szólamokkal hosszasan értekezve, de érdemi választ nem kaptam. Sem hektárban, sem aranykoronában (AK, termőképességet jelző mérték) nem tudja megmondani a miniszter, hogy szerinte mi is a kisbirtok.

srb2.JPG

Jó, akkor ne mondja meg, de nézzük a nemzetközi összehasonlítást. Ha megvizsgáljuk az Eurostat  adatait az agrártámogatásokból levezethető birtokméretek vonatkozásában, akkor látni fogjuk, hogy pl. Szlovéniában a 100 hektár fölötti birtokok aránya 7,02%, Ausztriában 16,42%, Hollandiában 19,98%, Lengyelországban 21,12% (!), Írországban 23,22%, Finnországban 30,88% – és sorolhatom, mert kis hazánkban, az egyik legrosszabb eredménnyel ez az arány 64,44%. Tehát itthon, majdnem tízszer annyi 100 hektár fölötti birtok van, mint Szlovéniában, csaknem négyszer annyi, mint Ausztriában, és csaknem háromszor annyi, mint a lényegesen nagyobb termőfölddel rendelkező Lengyelországban!

A kormány agrárpolitikája határozottan ebbe az irányba viszi az országot és erer a statisztikai adatok világosan rámutatnak. Közel 359 ezer birtoktest van egytized (0,1) hektár alatt, tehát darabszámra, arányaiban az összes birtoktest több, mint 76 százaléka, ilyen törpetulajdon. Ugyanakkor ezek együttes kiterjedése együtt nem éri el a 112 ezer hektárt sem, tehát a termőföldeknekviszont mindössze kb. 2,6 százalékát teszik ki.Ezzel szemben a 100 hektár fölötti birtokok száma csupán 7021 db (A kb. 470 ezerből), ami viszont ugyan csak az összes birtok 1,49 százalékát teszik ki szám szerint, mégis ez közel 64 százalékot teszi kiaz összes érintett termőföldterületnek, tehát 2.690.508 hektárt! (Pár tized százalék különbség van az Eurostat és a KSH adatai között.)

srb1.JPG

A számok és a tények magukért beszélnek és világosak. 

 Ez a birtokpolitika egyértelműen egy veszélyes irányba: elszegényedett tömegekkel, bodegavárosokkal és néhány agrármilliárdossal jellemző társadalom felé tolja országunkat. Ennek az iránynak a folyamatai, hatásai ismertek csak az a kérdés, hogy jó-e ez nekünk, s ha nem, akkor mit teszünk ellene?

Sallai R. Benedek

az LMP szakpolitikusa

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7011992800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2016.11.24. 07:13:49

"a 100 hektár fölötti birtokok száma csupán 7021 "

Összevetésképpen, amiről a blogger mélyen hallgat, ez a szám az MSZP-SZDSZ kormány idején 700 darab alatt volt.

Azaz több mint tízszer annyi nagybirtokos lett, mint a Gyurcsány éra alatt.
Reméljük még több lesz, és nem tér vissza a ballibek néhány száz kiváltságosának a hűbérúri rendszere.

FikkFakk 2016.11.24. 07:30:44

Fing hulye vagyok a mezogazdasaghoz.

Jo volna, ha mindenfele atlatszo - kitalalt - koholt hulyeseget nem probalnanak a kormany nyakaba varrni, akkor mernek hitelt adni az ilyen megalapozottnak tuno cikkeknek.

De ilyenkor is csak az motoszkal a fejemben: vajon hogyha naponta van 3 idiota cikk, amiben pl. a reszeg biciklis elozese kozben frontalis balesetet szenvedo, halott autost is viktor nyakaba akarjatok varrni, akkor ez a cikk mennyire komolyan veheto?

HaD 2016.11.24. 08:12:11

@FikkFakk: "viktor nyakába varrni..."...a mezögazdaság és vele a gazdasági strukturának semmi köze hogy a stumpf/pozsgai utódok milyen párt szineiben adják elö a demokráciát az ámuló publikumnak akik lelkesen tapsikolnak hozzá(pontosabban tervszerüen egymást szapulják miközben az elvtársak jókat röhögnek rajtuk).
Magyarország egy jól kiépített agrár/ipari ország volt(erre van volt és lenne adottsága)melyet a komcsik azon az alapon hogy proletariátus kell tudatosan szétvertek...a kisgazdákbólkulákot csinálatk a fiaikat meg a lányaikat meg a szocialista városokba édesgették...egy nemzedék termelési értékét qrták el a vas és acél országára. A csodálatos tsz világ produktumát meg remek kis kgst-s cserearánnyal tették élhetetlenné(egy ruszki gránátért tíz disznó).Miután az amcsik odatettek a rakétavédelmi rendszerükkel meg a nyomott olajárral a keleti blokknak akkor meg jött a békés átmenet...pontosabban átmentés:). Jötek demjánék csányiék a 40%-os hitelkamatokkal,a rendszer(lopási metodikára értve)váltó "elit" pedig szépen végigaszisztálta a maradék feldolgozó ipar tönkretételét bezárását jobb esetben(legalább a munkahelyek megmaradtak)"privatizációját". Ami azt jelentette hogy a tudatosan lezüllesztett feldolgozó ipart(is) két petákért megkaparintották. csányi a mintapélda! Aztán rájöttek hogy már nincs mit maguktól lopni és bekéredzkedtek az eu nevü hiéna táborba ahol alig várták hogy a koncból szakíthassanak. Onnan azóta is döl a hülyébbnél hülyébb támogatás....pl. a mg géptámogatás az egy konkrét csalás volt...az elfeldett gráf felárazta a behozott gépek támogatható árát ami után fel is markolta az ország a támogatást és a néhyány nagy gépkereskedön keresztül szétterítette.A gépkereskedö meg a felárat visszadata a födbirtokosnak zsebbe...pontosabban fiktiv ügyletekkel. Maga gráf is így úszta meg a csödöt a kiprivatizált tsz-ben....köszben aki jól járt az az eus(mondjuk a new holland/case/yohn deer mitöl az?)gépgyártók caas és társai,plusz a gépkereskedök akik felmarkolták a ciprusi stb... számlájukra a jutalékot a beszállítóktól(majd abból jó esetben földeket tsz-eket vettek,rosszabb esetben hajót az adrián)...lásd szintén csányi(kite pl.). Aztán jött a nagy osztozkodás az állami gazd.-ok privatizációj´val. 12 neked 12 nekem....kilóra elosztva a nagy nagy ellenségek(fidesz/mszp)között. A valós érték töredékéért mert hogy a födeket "csak" bérlik...azt hogy mennyiért az meg nem érdekes pár száz ft/aranykorona....mondjuk a piaci ár tizede a nyugati valós ár ötvenede értékben.Most meg hogy már kitermelték(?) most eljött a megvétel ideje...persze ezt is állami hitelböl,amit az eus földalapu támogatásból akkor is visszafizetnek ha semmit nem termelnek.Na ettöl van a nagy gazdagság:)és ettöl nem kell ehhez senki munkaerö az égadta világon...már csak arra lennék pl. kíváncsi hogy egy ilyen csányi mögött(akié a fél ország)milyen töke áll valójában...esetleg a régi jó orosz elvtársak vásárolják be magukat szarér hugyér???

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2016.11.24. 08:15:21

Magyarországon a gazdaság minden területén probléma a hatékonyság. Más, főleg nyugati országokhoz képest rengeteget dolgozunk, mégis mi vagyunk kb. a harmadik legszegényebb EU-s ország.
Üdvözlendő, ha egy hatékonytalan struktúra (=millióegy kisbirtok) irányából egy hatékonyabb struktúra (nagybirtokok) irányába változik legalább a mezőgazdaság.

Netuddki. 2016.11.24. 08:17:42

Kedves Benedek!

Ha már a mezőgazdaságról értekezel, akkor nem értem, hogy un. ellenzékiként hogyan maradhatott ki az a tény, hogy fideszközeli haverok, lopott közpénzen váltak földesurakká. Azt, hogy kik ezek a földesurak, mindenki tudja. Ahogy azt is, hogy az ebül szerzett javak a fidesz bukása után vissza fognak kerülni állami tulajdonba. Még akkor is ha eladják másnak. A földet ugyanis nem lehet külföldi bankszámlára átutalni, kivinni az országból.

Az csak mellékzönge, hogy az I. orbán alatt a fidesz verte bele az utolsó szeget a TSZ-ek koporsójába. Akkor kezdték feltölteni haverokkal a TSZ-ek vezetőségét. Többek között e miatt már akkor megfogadtam, hogy soha nem fogok az orbánra és a szemétdombjára, a fideszre szavazni.

konrada 2016.11.24. 09:29:42

Egymást közt mondva: hülyeség ez az összehasonlítgatás.
Sajnos elmúlt az az idő, amikor versenyképes tudott lenni a nadrágszíjparcellás paraszt is egy lóval.
Ezt jól mutatja, hogy a felsorolt kisgazdaságokban többségi országok a fasorban sincsenek a mezőgazdasági piacon. A felsorolt országok többnyire olyan adottságokkal rendelkeznek, ahol a termőföldekből csak kisebb parcellákat lehet kialakítani, és azok is nagyobb távolságokra vannak egymástól, így nincs értelme logisztikailag a nagyobb központosításnak. (Kivéve Lengyelország, de ott történelmi okai vannak a kisgazdaságoknak ...igaz, termelékenységükön ez meg is látszik a nemzetközi összehasonlításban...)

A lényeg, amit tudni kell: Magyarország termőterületei alapvetően szántóföldek, arra Európában az egyik legalkalmasabb. A szántóföldi gazdálkodás viszont csak úgy gazdaságos, ha nagyteljesítményű gépek egyben tagú földeken kis létszámmal, közös bázissal (gépállomás, írányítás, tárhely) dolgoznak....

HaD 2016.11.24. 10:32:40

@konrada: Ezt a népszabadságban(80-as évek) olvasta? Magyarország igen jelentös potenciállal rendelkezik ahhoz hogy minöségi magas értékü terményeket állítson elö jóval magasabb hozzáadott értékkel mint a jelenlegi búza(3,5-4 t/Ha) kukorica(7-8 t/Ha) napraforgó(cca.2t/Ha)kombóból...különösen ha megnézi hogy a versenyképessége ezeknek a hozamoknak legfeljebb az oroszoknál(teljesen más égöv) ütös. Mondjuk az a "gyalázatosan" szétszabdalt Burgenland felszív(jelenleg még) 15-20 ezer magyar míg Marchfeld(NÖ) ugyenennyi szlovák mg.-i ingázót, akik a nagy magyar pusztaságból(illetve Kelet-Szlovákiából) inkább átköltöztek a nyugati határra csak hogy átingázhassanak. A magyar termálforrások pedig "remekül" szolgálják a 222. gyógyfürdöt csak éppen meg kellene nézni pl. hogy Izlandon mire használják(vagy akár a Seewinkelben az közelebb van és könnyen megtekinthetö) és mennyi embernek ad munkát(ahelyett hogy Kínából importálnák a "bio" eperzselét:)) .
Ja! ès azt azért tessék hozzászámolni hogy hektáronként mekkora támogatással annyira bitang erös ez a nagybirtok rendszer és mennyit kell még miattuk kipengetni a közösböl a munkanélküliekre(a kényszermunkásokat nem ér ideszámolni,hacsak az ö hatékonyságukkal nem számolunk:))
Természetesen vannak nem kis területek ahol esetleg valóban megérheti a búza ill. a takarmánynövények termesztése de a feldolgozóipar ami jelöentös munkaeröt köthetne le az picit eltünt(hùsipar/olajipar/konzervipar stb.)

konrada 2016.11.24. 11:12:18

@HaD:
...a feldolgozóipar eltűnt, köszönhetően a piacot felvásárló konkurenciaának (meg azoknak akik eladták nekik), de ahogy konszolidálódik a helyzet, úgy jelennek meg újra.

...s mielött úgy ráizgulna Burgerlandra, nézze meg, hogy a területarányban mekkora a nagybirtokok aránya, meg fog lepődni.
...egyébként meg: azt kell termelni, amire kereslet van: a burgerlandi kisparaszt is csak azért tudja eladni a kisgazdaságban megtermelt áruját, mert sok benne a kézi munka, és mert a terméken ott a nagy A jelzés, amiért Bécsben hajlandóak felárat fizetni.

...a munkanélküliségben meg körülbelül hasonlóan gondolkodunk: valóban az volt az oka a valamikor jól működő nagybirtokrendszernek (mindegy minek nevezzük, Eszterházy Gazdaságnak, vagy Hansági Lenin TSZ-nek) a szétverésére, hogy a felvevő KGST piac megszűnt, a nyugat túltermelt egy agyon támogatott piacon, így nem volt piaca a magyar terméknek, és közben százerével ontotta a felszámolt ipar a nem képzett munkaerőt a munkaerőpiacra.
Ezek felszívása volt a feladat 1990 után, ezért lett újra annyi nadrágszíjparcella.

De most 2016 van. Az új parasztok zöme kiöregedett, kihalt, az örökösei meg újra el tudtak helyezkedni az iparban, így a föld számukra már nyüg lett...
Ideje volt visszatérni arra a gazdaságszerkezetre, mely kiemelte Magyarországot az 1700'-as évektől, majd a legvidámabb barakká tette a szocialista idők alatt...
süti beállítások módosítása