A valódi viták otthona

Reflektor

Ha karácsony, akkor beindul az adománygyűjtés

Mi alapján döntsd el, kit támogatnál?

2016. november 29. - macska az úton

karacsony.JPGNovember közepétől minden évben brutálisan megugrik az ismeretlen telefonszámokról érkező hívások mennyisége. Többnyire hamar kiderül, hogy valamilyen fontos dologra, valamilyen fontos feladat elvégzéséhez/folytatásához kérnek támogatást a vonal másik végén ülő diszpécserek. Beteg gyerekek életét segítő gépre gyűjtenek. Hospice-ellátásban lévők utolsó napjait könnyítenék meg. A lista nagyon-nagyon hosszú. És ha akadnak is szemfényvesztők, többségében valószínűleg tényleg jó helyre menne a pénz.

De mégis mi alapján döntsön az ember, ha egyáltalán módjában áll segíteni?

A karácsonyi adománygyűjtéssel kapcsolatban (a sok-sok millióból finanszírozott 1 százalékos kampányokhoz hasonlóan) nagyon vegyesek az érzéseim. Megértem persze az időzítést, nagy valószínűséggel a „szeretet ünnepének” közeledte nyitottabbá teszi a potenciális adakozókat. Ha év közben annyira nem is, sokan ilyenkor azért szánnak némi pénzt arra, hogy ismeretlen emberek által ismeretlen rászorulókért tegyenek valami jót. És félreértés ne essék: ezt nem ítélkezésként mondom, az efféle adakozás is nagyon fontos dolog.

Számos olyan cél megvalósulására gyűjtenek, melyek ellátása alapvetően állami feladat lenne, ha pedig ezek kiszervezésre kerülnek, az államnak kutyakötelessége volna ezeket finanszírozni. A probléma azonban itt kezdődik. Az állami ellátások jelentős része nem fed le bizonyos területeket, melyeket pedig igen, azoknál is gyakran kétségbeejtő az ellátás színvonala. A kórházakba otthonról hozott gyógyszerek, az ázott falak, az egymást fürdető betegek jól illusztrálják, miért menekülne például aki csak teheti az állami egészségügytől. Azonban láthatóan a civilek is komoly gondokkal küszködnek, ráadásul őket az utóbbi években különösen furcsa szisztémák szerint támogatja vagy épp fojtogatja a kormány, ezek a rendszerek pedig többnyire egyáltalán nem a korábbi munka milyenségét vizsgálják.

A krónikus pénzhiány enyhítésére tényleg jó lehet az adománygyűjtés, a nagy szponzorok (akikből nyilván csak keveseknek jut) mellett meg lehet találni a kis adományokat adó hétköznapi embereket is. De mi alapján döntse el az ember, hogy kinek ad és kinek nem? Nagyon kellemetlen érzés, amikor azért kell rosszul éreznem magam, mert egy újabb hasznos dolog támogatására egyszerűen már nincs pénzem. Ráadásul közel sem könnyű felmérni azt, hogy valójában hányféle szervezetnek adhatnék, hiszen már ahhoz is, hogy valaki egy telefonos kampányt indíthasson szükség van pénzre, amiből az egészet finaszírozhatja, miközben rengeteg főként önkéntesekkel dolgozó, nagyon fontos szervezetnek, se pénze, se marketingfelkészültsége nincs ahhoz, hogy ilyesmibe belevágjon, összességében tehát még azok se nagyon hallanak róluk, akik szívesen támogatnák munkájukat.

Én viszonylag könnyű helyzetben vagyok, mert több szervezetben is önkénteskedem. Így van valamekkora tájékozottságom azzal kapcsolatban, hogy a nekem különösen fontos célok eléréséért kik küzdenek a számomra leginkább támogatandó módon. Azok azonban, akik nem folynak bele nagyon a civilek világába, sokkal nehezebb helyzetben vannak. Szerintem, aki támogatni szeretne valamilyen szervezetet, először nézzen körül a saját környezetében, ellenőrizze le, hogy ki és mit csinál, akár az adott kerületben, akár az adott településen. Gondolja át alaposan, mely ügyek a leginkább fontosak a számára, majd ezt követően döntsön arról, miként tud hozzájárulni azokhoz. Pénzzel, szaktudással, szabad idővel?

Karácsony körül szaporodnak az akciók, ilyenkor valóban könnyebben hajlik az ember arra, hogy jó ügyekhez járuljon hozzá, de azért azt se felejtsük el, hogy a problémák év közben sem szűnnek meg. Az, hogy egyre többen önkénteskednek Magyarországon egyfelől nagyszerű dolog, másfelől jól jelzi azt is, hogy mennyire sok olyan terület van, amit az állam elhanyagol, melyek egyszerűen nem jelentenek preferenciát a számukra. Oktatás, egészségügy vagy épp a hajléktalanság, ezek nem vagy nem konstruktív értelemben trendi témák ma a kormányzatnál.

Számomra nagyon fontos, hogy tudjam, mire és kiknek adom a pénzem, a szabadidő, az energiám. Kihez jut el, miként lesz felhasználva? Szerencsére egyre több adománygyűjtő szervezet enged ilyesfajta betekintést a munkájába, sőt, kínálja fel a lehetőségét annak, hogy a munkájába is bekapcsolódjon önkéntesként, aki akar. Az Igazgyöngy Alapítvány például szociális (gyermek-, ifjúság és családvédelem), oktatási (tanodák működtetése) és esélyteremtési területen ért el Biharban hatalmas eredményeket sok év alatt, miközben politikai okokból ma már az állam helyett elvégzett feladatokra se igazán kap pénzt. Esetükben például az adományozó maga döntheti el, hogy pontosan mire adna pénzt, sőt, az Ajándékozz Karácsonyt!-facebookoldalon keresztül dióhéjban, egy-egy gyerekrajz felirataiból tájékozódva, meg is ismerheti a támogatandó családokat. Kampányukat pedig kizárólag önkéntesek végzik, másra nem is volna pénzük.

Furcsa dolog az adománygyűjtés így az ünnepek előtt, de ha már meg szeretnél ajándékozni valakit, miért ne kerülhetnél valójában is közelebb hozzá? Nem csak a pénzed segítség, te magad is az vagy! Szánj egy kis időt a tájékozódásra mielőtt adományoznál, hidd el, megéri! Az önkénteskedésre szánt idő és energia pedig nem csak a rászorulóknak fontos, de az önkénteseket is gazdagabbá teszi. ráadásul egész évben van rá lehetőség.

Csepregi János

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2312008954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása