A valódi viták otthona

Reflektor

Az utcai füttyögésen nem segít a szabályozás

2016. december 09. - szénhidra

sex.jpg

Hófehérke remek cikket rittyentett az amszterdami kezdeményezésről, és Hamupipőke is remekelt. Gondoltam az egyszeri szegény szabólegény is elmondaná a véleményét.

A szexuális zaklatás és a rasszista megnyilvánulások nem az alsóközéposztály privilégiuma. Mi prolik látványosabban vagyunk bunkók, mert hangosabban és egyértelműbben adunk hangot a szexizmusunknak vagy a rasszizmusunknak. Az állványon dolgozó kőműves mégsem tudja a fénymásolóban megfogni az asszisztens fenekét, és nem tudja a kávét behozó és előre hajoló titkárnő dekoltázsát bámulni nyálcsorgatva. Mindenki ott tud bunkó lenni, ahol erre lehetősége van. Nem az utcán történik valójában az inzultálás, hanem abban a társadalomban, amely ezt megengedi. Abban a társadalomban, ahol a megerőszakolt nők ügyét férfi rendőrök vizsgálják ki, férfi ügyészek emelnek vádat (ha emelnek vádat) és ahol férfi birók állapitják meg, hogy azért történt az erőszak, mert túl kihivóan viselkedett. Abban a társadalomban, ahol a feleség férj általi megerőszakolása valójában nem is erőszak. Ahol a pénz számolva, asszony verve jó. Ahol vak komondoron lehet átesni, ahol a belügyminiszter kijelentheti, hogy nincs gyerekprostitució, ahol pinát ragadó bunkó lehet az USA elnöke. Mennyi proli, igaz?

Nem kéne ezt a prolikra korlátozni. Ha az a cél, hogy üssünk egyet a mélyszegénységben élőkön, a prolikon, az alsóközéposztálybelieken, akkor arra azért vannak más módszerek. Amszterdamból ide lehet jönni tanulni, 2010 óta remek recepteket láthatunk ezekre. Magyarország ebben tényleg jobban teljesit.

Ha viszont a szexuális zaklatás és a rasszizmus ellen szeretne valaki tenni valamit, akkor nem kéne megállni az utcai inzultusoknál és a proliknál. Akkor szankcionáljuk a fehér inges, nyakkendős vezetőket, akik szabad prédának tekintik az alattuk dolgozókat. Szankcionáljuk a vendéglátóhely tulajdonosát, aki úgy érzi joga van megfogni a pultoslány fenekét, hiszen az alkalmazottja a tulajdona. Szankcionáljuk a rendőrt, ha ingyenes szexuális szolgáltatást vesz igénybe, mert ez az ára, hogy a prostituált dolgozhasson. Szankcionáljunk az élet minden területén előforduló, mindenféle inzultust.

Nem az utcai füttyögetés, és nem a prolik itt a fő probléma. A probléma az a férfiközpontú társadalom, ahol a férfi prédának tekinti a nőt, akit levadászhat. Az a társadalom, ahol a legénybúcsúnak része a kurvázás. Ahol a zaklató férfi megértést kap, hiszen “férfiak vagyunk, tudjuk, hogy megy ez”, de a zaklatást elszenvedő nőről, csak annyit tudunk, hogy “volt valami pasi ügye a kis kurvának”.

Ezen viszont nem fog segiteni semmilyen szankcionálás. Ezen az fog segiteni, ha már a gyerekeket elkezdjük arra tanitani, hogy tiszteld minden embertársadat. Ha már az általános iskolában lesz erőszakmentesség oktatás. Akkor lesz változás, ha az iskolában és az élet minden területén ebben a szellemben szocializáljuk a gyerekeket, ha erre szoktatjuk a jövő generációját. Nem állhatunk meg pusztán a verbális zaklatásnál. Meg kell érteni, hogy ez is erőszak, és már gyerekkorban érteni kell, hogy az erőszak minden formája rossz. Kéne. Ez azért messze van. Addig viszont mi prolik arra kérjük a nagyon okos és tanult értelmiséget és döntéshozókat, hogy kezdjenek söprögetni a maguk portája előtt. Vagy legalább ott is.

D’Elia Viktor

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7512034967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása