A valódi viták otthona

Reflektor

Győztek a lengyelek!

De nálunk van esély?

2016. december 20. - szénhidra

leo.jpg

Lengyelországban győztek a médianyilvánosságért és a szólásszabadságért küzdő médiamunkások, újságírók és ellenzékiek. Szép siker, a kormány meghátrált. Aki viszont azt gondolja, hogy ez a siker Magyarországon is megvalósítható lenne, nos annak nem lenne igaza. Pár sajnálatos különbség, ami meghatározza, hogy mi a különbség a hazai és a lengyel események között.

Lengyelországban nincs akkora szakadék a civilek és a demokratikus jogok iránt elkötelezett ellenzéki politikusok, pártok között, mint itthon, ugyanis náluk nem járatták le az eszmék védelmében magukat a politikusok. Nálunk ellenben alaposan és sajnos ez a deficit elriaszt mindenkit, aki nem akar ezekkel a hazai politikusokkal egy színpadon (előtt) megjelenni.

Az is nagyon fontos különbség, hogy a lengyelországi sajtószabadság elleni lépések a legutóbbi választások után kezdődtek, vagyis 5-6 évvel a magyarországi támadások után. Éppenséggel a magyarországi események tapasztalatainak felhasználásával akarta bevezetni a korlátozásokat a lengyel kormány, azonban a hazai példa intő volt: hogyan lehet több lépéssel, apránként és/vagy durván leépíteni a szabad médiát egy országban.

És azt se felejtsük el, hogy a lengyeleknek erősebb személyes identitást adott a saját múltjuk mint a miénk. A rendszerváltás nálunk nem adott olyan energiákat olyan élményeket a magyaroknak, hogy a demokrácia valódi vívmányait – jelen esetben a sajtó-, és szólásszabadságot – ténylegesen magukénak vallhatták volna. Még csak nem is éreztek magukénak, de talán nem is értették ezt az egész izét. ellenben a lengyelek a Szolidaritás mozgalommal a hátuk mögött sokkal értékesebbnek tartják ezeket a jogokat.

Az is benne van a dologban hogy a Pis (lengyel jobboldali kormánypárt) sokkal kisebb felhatalmazással kormányzott mint a Fidesz az elmúlt időszakban, mint ahogy az is, hogy a Pis egy jobboldali kormányt váltott. Ráadásul korábban a lengyel média struktúrája nem volt olyan egynemű, mint nálunk (nem tudta azt mondani a jobboldal hogy de a baloldal is ezt csinálta), a lengyelek nem tapasztalták meg az éles váltásokat a médiában.

A fenti néhány példán túl (a felsorolás lehet bővebb is) zárásként annyit még, hogy egy Magyarországnál négyszer nagyobb országban egy hangosabb, erőteljesebb tömeget hamarabb össze lehet trombitálni, akik emiatt tovább is ki tudnak tartani.

Csarnó Ákos

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2112059703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hangyasz58 2016.12.21. 10:13:28

Úgy írsz az itthoni sajtókorlátozásról, hogy azt írsz amit akarsz és senki nem korlátozott benne. Furcsa arról olvasni, hogy nincs sajtószabadság és demokrácia ellenzéki médiában. Ha így lenne akkor, hogy írhatnák le?

kaleidos cope 2016.12.21. 10:49:41

@Hangyasz58: nem szükséges játszanod a hülyét..
a kórházi dolgozóknak épp a napokban tiltotta le egy vidéki főfütyi hogy a fb-on bármit írjanak a kórházi dolgokról vagy akár csak like-oljanak olyan posztot ami arról szól. Hogy konkrétan még Csarnó Ákost nem tudják cenzúrázni az sem rajtuk múlik...ha lenne rá lehetőségük megtennék.

Hangyasz58 2016.12.21. 12:49:24

@kaleidos cope: A kórházi dolgozók médiamunkások? Sajnos egy alkalmazottnak meg lehet mondani, hogy a munkahelyét ne tüntesse fel negatívan. Ebben az országban mindenki azt mond és ír amit akar, és még mindig túlsúlyban vannak a kormányellenes médiák és sajtókorlátozásról. Húsz éve jóformán csak baloldali sajtó és média volt akkor az rendben volt

Hangyasz58 2016.12.21. 12:51:32

@Hangyasz58:..... túlsúlyban vannak a kormányellenes médiák és sajtók....

Mákosi Rátyás 2016.12.21. 15:55:11

@Hangyasz58:
Az, hogy én ideírhatom, hogy Orbán Viktor lop, és nem jön értem éjjel egy nagy, fekete autó, messze nem egyenlő a sajtószabadsággal. A lényeg az, hogy melyikünk mögött áll nagyobb erő, melyikünk véleménye jut el nagyobb tömeghez úgy, hogy képes is legyen jelentősen befolyásolni is azt. Azt hiszem, hogy itt már nem található olyan, jelentős erőt képviselő sajtótermék, amely nincs könyékig OV seggében - kivéve talán a zindexet. Aki nem teljesen hülye - és nem is narancsot hord az agya helyén - az azért elég jól látja mi folyik itt. És nem hiszem, hogy ez jó az országnak...

sírjatok 2016.12.21. 16:07:31

@Mákosi Rátyás: Pölö hogy bárki írhat blogot és ha elég jó akkor index címlapról több tízezren olvashatják, az azért nem az elnyomás csimborasszója.

"Azt hiszem, hogy itt már nem található olyan, jelentős erőt képviselő sajtótermék, amely nincs könyékig OV seggében"

hírTV-től a 444-ig mind a zorbán seggében vannak, nem árt tudni :D

torró 2016.12.21. 16:19:03

@Mákosi Rátyás:
"hogy képes is legyen jelentősen befolyásolni ..."
Azt hiszem ez fáj nektek a legjobban, hogy nem tudjátok az embereket befolyásolni. Ez így jól is van. Ahhoz az ellenzék feddhetetlen kellene, hogy legyen. Akik voltak már hatalmon, csak az alkalmatlanságukat bizonyították. Ennek a kormánynak az a hibája, hogy hagyja elkurvulni a sleppet. Csak az előző kormányok alatt a saját sleppjük ugyanígy tollasodott, csak akkor csukva volt a szeme a "hívőknek". Ha én rajtam állna sokkal jobban féken tartanám a médiát, mert eléggé el vannak kurvulva mint a politikusok. Nem csak negatív dolgok történnek, van pozitív is. Csak hát az nem jó, mert csak az a jó ha szapulni lehet.

midnight coder 2016.12.21. 16:43:15

@kaleidos cope: "a kórházi dolgozóknak épp a napokban tiltotta le egy vidéki főfütyi hogy a fb-on bármit írjanak a kórházi dolgokról"

Az nem a sajtószabadság, hanem a szólásszabadság. És állam bácsi részéről a holocausttagadást tiltó törvénnyel van alapvetően keresztbe szarva. Igen, kis hazánkban valóban nincs szólásszabadság emiatt. Ezen túl persze cégek is tilthatják a céges dolgokról történő faszbúkolást, Pl. nálunk is tiltva van, pedig a mi cégünk egy nyugat-európai multinacionális vállalat.

Sajnos, tudomásul kell venni, hogy ez nem az USA, hanem Európa. Itt nincs szabadság, itt a polgárok alattvalók. Ezért nem tarthatsz fegyvert, ezért nem fejezheted ki a véleményed nyíltan bizonyos dolgokról. Itt soha nem leszel szabad.

midnight coder 2016.12.21. 16:51:39

@Mákosi Rátyás: És arra emlékszel, hogy hogy állt ez mondjuk a 90-es években ? Amikor a jobboldalt egy, épp hogy létező újság képviselte, a baloldalnak pedig az kezében volt a teljes elektronikus média ? Ráadásul, akkoriban az átlagpolgárnak internetje sem volt. És a jobboldal akkor még nem lopott össze annyi pénzt, hogy erősebb jobbos médiát indítsanak. Ma egyik oldalon sincs anyagi vagy jogi annak akadálya, hogy bármekkora újságot vagy TV műsort elindítsanak. Más kérdés, hogy a dolog hosszabb távon nem kifizetődő, hacsak meg nem tudod tömni a kedvenc újságod állami megrendelésekkel. Minek toljon az MSZP százmilliókat egy olyan projektbe, ami egy olyan közönséget ér el, amit pár tízmillióval is ugyanúgy elérhetnek ? A baloldali értelmiséget pedig felesleges etetni: a legtöbbjük akkora lúzer, hogy még akkor is az MSZP szekerét tolja, ha nincs mit enni a családjának. Akkor mi a fenéért költenének rájuk egy fillért is ? A kenguru is akkor ugrál a legjobban, ha üres a zsebe. És ha a balfék értemiség ugrál, azzal az MSZP szekerét tolja. A sok hülye simán elhiszi, hogy azért nincs mit ennie, mert a ZOrbán bezáratta a Népszabót, és nem azért, mert az MSZP baszik finanszírozni a saját újságját és baloldali értelmiségét. Az MSZP hülye lenne fizetni az ilyen balfácánoknak.

FikkFakk 2016.12.21. 17:15:43

Lehet, hogy a "civilek" lengyelo-ban meg nem jarattak le magukat 0-ra.

Az index szerkesztoseg kozismerten ott mukodik a florian teren. Egyiknek sincs semmi baja a torvennyel, nem probaljak oket elhallgattatni.

Hol serul a sajtoszabadsag itthon? Sehol.

Netuddki. 2016.12.21. 17:38:38

@Hangyasz58: "Úgy írsz az itthoni sajtókorlátozásról"

Ez egy blog, nem a sajtó, te ostobenkó kis mocskos tolvajfidesz trotty!

Netuddki. 2016.12.21. 17:41:30

@torró: "Ennek a kormánynak az a hibája, hogy hagyja elkurvulni a sleppet."

WTF! Az orbán a legnagyobb tolvaj.
index.hu/belfold/2016/12/21/elengedi_a_kormany_a_roma_onkormanyzat_adossagat/
A farkasflóris haverjának (rokonának?) már régen a sitten kéne rohadnia!

Netuddki. 2016.12.21. 17:47:28

@midnight coder: Osotba fidesztroll! A sajtószabadság akkor sérül, amikor a sajtót korlátozza az orbán rezsim. Például a lengyel tüntetésekről 1db sor nem volt a közpénzen sikkasztott fideszrádióban (régi nevén Kossuth).
Amikor a médiát a mocskos tolvaj kormányod arra használja, hogy a zemberek ne ismerjék meg a disznóságaitokat. Hánynom kell amikor ilyen balfaszok leírkálják, hogy itt tulajdonképpen sajtó meg szólásszabadság van, mert azt mondasz amit akarsz, meg nem jön a fekete autó. Persze, az baszna csak be a tolvaj bandátoknak. Rövid úton lógnának a kedvenceid.
süti beállítások módosítása