A valódi viták otthona

Reflektor

Tálos Lőrinc: Mi legyen Orbán után?

2017. január 04. - szénhidra


Útelgázoláshoz érkezett az összefogás. A sikereiről, beszédkészségéről és értelmi képességeiről híres exkormányfő megint benyögte, hogy összefogás, de ő még a Jobbikot is beleértette. Erre kétféleképpen lehet válaszolni. Röviden:

............................................________ 
....................................,.-'"...................``~., 
.............................,.-"..................................."-., 
.........................,/...............................................":, 
.....................,?......................................................, 
.................../...........................................................,} 
................./......................................................,:`^`..} 
.............../...................................................,:"........./ 
..............?.....__.........................................:`.........../ 
............./__.(....."~-,_..............................,:`........../ 
.........../(_...."~,_........"~,_....................,:`........_/ 
..........{.._$;_......"=,_......."-,_.......,.-~-,},.~";/....} 
...........((.....*~_......."=-._......";,,./`..../"............../ 
...,,,___.`~,......"~.,....................`.....}............../ 
............(....`=-,,.......`........................(......;_,,-" 
............/.`~,......`-...................................../ 
.............`~.*-,.....................................|,./.....,__ 
,,_..........}.>-._...................................|..............`=~-, 
.....`=~-,__......`,................................. 
...................`=~-,,.,............................... 
................................`:,,...........................`..............__ 
.....................................`=-,...................,%`>--==`` 
........................................_..........._,-%.......` 
..................................., 

És hosszan:

Lehetne írni arról is, hogy a DK szavazótábora a Jobbikéval még annyira se adható össze, mint a legutóbbi összefogás résztvevőinek lehetséges szavazótábora, vagy arról, hogy a választás nem egy matematikai egyenlet, ahol csak a kulcsot kell megtalálni, ami kinyitja a kormányváltáshoz vezető ajtót, amit a Fidesz belülről bereteszelt. Való igaz, ezt az elképzelést átjárja a vágyvezérelt gondolkodás és figyelmen kívül hagyja a legfontosabb szempontot, miszerint, hogy minderre hogyan reagálnának a választók. Nem kizárt, hogy a Gyurcsánytól hányók vagy a Jobbikra sose szavazók otthon maradása (horriibile dictu: Fideszhez pártolása) az összes – korábban egymást szapuló – szereplő összeborulásának hiteltelenítő hatása végül oda vezet, hogy már az se lesz igaz, hogy ugyan többen szavaznak a kormány ellen, de mégiscsak a Fidesz(-KDNP) kapja a legtöbb szavazatot, mert egy ilyen felállásnál megszerezné a szavazatok több mint felét. (Tartok tőle, hogy az összefogás még ezután is ott bizonygatná minden kommentben, hogy mellette szól a matek, mert olyan az, mint a fekete lovag a Gyalog galoppból).  Van azonban egy kérdés, ami még ennél is fontosabb – és amit elfelejtettek feltenni –, ami nem arról szól, hogy miért nem működik, hanem arról, hogy és miért kéne? Mit várunk attól, hogy Orbánt legyőzi a „csodafegyver”? Mihez kezd az óriásösszefogás az országgal? Mi a programjuk? Egyáltalán: meg tudnak ezek egyezni valamilyen minimumban? Az 1990-2010 közötti „baloldali” politikai elit és örökösei azon ígérete a jobboldal tartós legyőzése, az ország saját képére formálása, a jobboldal visszatérésének megakadályozása mennyire egyeztethető össze a Jobbik programjával és szavazóinak vágyaival? Mennyire várhatunk a Jobbiktól vevőkészséget azokra a – lényegében liberális – megoldásokra, amelyek megnyirbálják a mindenkori kormány hatáskörét és pláne, távol tartják a kormányzó pártokat attól, hogy saját világnézetük, ideológiájuk állami eszközökkel való terjesztésébe kezdjenek? (Mondjuk ezt egy erősen begyurcsányozódott „baloldalból” se nézem ki, de ez most mellékvágány.)

Mert a legfőbb kérdés az bizony az, hogy mit akarunk kezdeni a ránk bízott hatalommal. A kormányt nem azért kell leváltani, mert le kell, meg akkor egyből jó lesz, hanem akkor és azért, ha és mert útjában van az általunk fontosnak tartott változásoknak. Orbán kibillentése a miniszterelnöki székből nem cél, hanem eszköz. Ha nem cseréljük fel a kettőt, akkor egyből látszani fog az is: a változásokhoz konszenzus kell, mert azok oldalakat átívelő, széles körű támogatása nélkül nem lehet azokat véghezvinni. A NER-rel pont az a probléma, hogy a választási szabályoknak és az baloldali politikai elitnek a csakis és kizárólag saját magának köszönhető földcsuszamlásszerű – és másfél, ellenzékben töltött ciklus után kijelenthető, hogy végleges – támogatásvesztése megteremtette lehetőséggel visszaélve, konszenzus nélkül a Fidesz vezetése a maga önös érdekeire szabta az ország hatalmi berendezkedését. Biztos vannak, akiknek a cél nem más, mint ugyanazt véghezvinni, amit Orbán, csak épp fordítva: megragadni a hatalmat és annak eszközeit arra használni, hogy ott is maradjanak. 1990 és 2010 között erről szólt a politika, jobb- és baloldali politikai elit azt ígérte híveinek, hogy tartós győzelemre vezeti őket, elfoglalja az összes hatalmi ágat, azokat is, amelyek lényege, hogy a törvényhozói, végrehajtói hatalomtól függetlenek legyenek (mindössze a lehetőségei voltak korlátozottak, 2010-ben ez dőlt meg). Őszintén kérdezem: nekem, a politikától elfordultaknak vagy a kormánypártból épp ezekért a húzásokért kiábrándultaknak miért kéne erre a programra szavaznunk?

„Mindig csak a fikázás, mondjon akkor jobbat!”

A helyett, hogy mindent feltennénk Orbán, a Fidesz, a „jobboldal” elzavarására – és mindezt tartalom, megnevezett hosszútávú cél és program nélkül – szövetségeseket kell keresni egy olyan program megvalósítása érdekében, amely a jobboldalon, a jelenleg kormánypárti szavazók és a választásokon passzívak körében is támogatásra talál. Nem a Fidesszel, hanem a választókkal kell szövetséget kötni, nem lemásolni kell a kormány programját, gondolván, hogy az a siker titka, hanem pont az eltéréseket hangsúlyozni. Azokkal kell szövetséget kötni, akik elégedetlenek, kiábrándultak, akik nem akarják a baloldali politikai elit visszatértét, de kívánják, hogy a mindenkori politikai elitnek a kezére lehessen csapni, ha oda nyúlkál, ahová nem szabad, legyen az rendszerváltás Alkotmánya, közpénz vagy a dohánykiskereskedelem szabályozása. Rajtuk kívül azokkal kell szövetséget kötni, akik nem kívánnak a jobb- és baloldali politikai elitek között választani és még a baloldali Jurassic Parktól való irtózásukban, befogott orral sem szavaznak a Fideszre, inkább otthon maradnak, összefirkálják a szavazólapot vagy a Kétfarkú Kutyapártra húzzák be az ikszet. A program a rendszerváltás értékeihez való visszatérés és a rendszerváltás óta végzetesen összefonódott, továbbá a nyilvánosságot is a saját igájába fogó politikai és gazdasági elit „színvak” megregulázása.

Jött a csősz és mindenkit kizavart az erdőből

2014-ben, négy olyan év után, amelyben a Fidesz mindent megtett a népszerűségvesztés érdekében (és azért is, hogy az ugyanakkor ne csatornázódhasson be a kormány leváltásába) az ellenzék ennek ellenére mindössze alig több mint a szavazatok felét, ezen belül az összefogás, alig több mint a szavazatok egynegyedét(!), nagyjából az összes nem kormánypárti szavazat felét kapirgálta össze. A Fidesz-KDNP jelenlegi ciklusa az előzőhöz képest viszonylag békés (persze, minden ronda húzást átvertek addig, amíg biztos volt a kétharmados többségük), azaz nem nagyon látszik, hogy a 2014-es recept az elit visszacserélésének az ígéretével (a kormányváltó szavazatok fele két új, kormányzati tapasztalattal nem rendelkező, elitellenes protestpártra érkezett) nagyon, nagyon nem fog működni. Ha az ellenzéki pártok nem állnak annyival rosszabbul, mint a kormánypártok, ámde halvaszületett ötlet összeadni azon belül a rendszer- és protestpártok szavazóit (pláne, hogy a rendszerpártok közötti együttműködés sem surlódásmentes és a két protestpárt, a Jobbik és az LMP szavazói közötti átjárhatóság is kérdéses), akkor 1, a kormánypárti tábort kell megosztani és 2, a kínálattal elégedetleneket az urnához vinni. Dőreség várni a mérleg visszabillenését, pláne, hogy a baloldal 2006 és 2010 közötti összeomlása sokkal jobb állapotban találta a Fideszt, mint a Fidesz – nem kizárt, hiszen 2006 tavaszán a baloldalé sem látszott, de biztosra sem vehető – összeomlása érné a közeljövőben az ellenzéket. A fékek és ellensúlyok rendszerének a visszaépítése lassú aprómunkával lehetséges, amely során változó összetételű, ügyek mentén együttműködő szövetségi rendszerek tárgyalások útján hoznak konszenzusos döntéseket, ami biztosítékát adja annak, hogy ne valamely tábor önös érdekei határozzák meg azok tartalmát. Ehhez kellenek a választók, akik – lehet, hogy még nem tudják – de maguk a csősz Hofi közismert példabeszédében.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2512096095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxvaI bircaman 2017.01.04. 11:45:39

A fő kérdés: miért kellene Orbánt leváltani?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.04. 16:29:06

"a DK szavazótábora"

...egy vicc. A gyurcsány hívők gyülekezete. Csákutca.

Naga Jolokia 2017.01.04. 17:53:05

Megint bukásra áll... Pedig még csak negyedike van. Mi lesz itt később? Újabb kétharmad.

states1 2017.01.04. 19:40:55

Mi legyen Orbán után? 2042-ben?

sztd 2017.01.04. 23:48:45

Szerintem a helyes választ a leváltáshoz Vágó Gábor (és Schiffer András) adta meg a hvg-ben.

Orbán leváltásához egy magyar (de nem orbáni) identitáspolitika kell, amely bemutatja, hogy milyennek gondolja a szerinte ideális Magyarországot. Ez pozitív és átélhető értékeket jelent.
Ehhez kapcsolódhat korrupciómemtesség jobb oktatás vagy egészségügy, jogállam meg hasonlók is, de nem szólhat csak ezekről, mert a lényeget (az identitást) tekintve ezek lózungok.

illaim 2017.01.05. 00:37:35

@csentecsa: Miért hazudsz te bogárka? Nem hogy beengedtétek őket, hanem még fuvaroztattátok is egészen az osztrák határig!

feketeesfeher 2017.01.05. 01:17:22

Senkinek fogalma sincs, mi lehet Orbán után.
Sanszosan, ha Orbán bukik, akkor a rezsimje bukik. Ha a rezsimje bukik, akkor első körben káosz lesz, és hogy a káoszból mi lesz, arról meg senkinek lövése sincs.
Lehet egy polgárháború, ha tényleg vacak a helyzet, lehet a gazdasági eli kiegyezése, de lehet egy lassú konszolidált átmenet valahová, ami vagy egy demokratikusabb formáció, vagy egy még erőteljesebb autokrácia.
Tudja a fene.
Én nagyjából azzal számolok, hogy életem utolsó 20 évét vagy nem magyarországon fogom leélni, vagy szívás a köbön lesz az egész.

feketeesfeher 2017.01.05. 01:23:09

@maxvaI bircaman: Orbánt csak azért kéne leváltani, mert tönkreteszi az országot, ahol élek.
Pont ennyi elég ahhoz, hogy a leváltása fontos legyen.

5perc 2017.01.05. 02:56:40

Az elszámoltatás önmagában is elég erős program és rengeteget javítana az ország morális szintjén.
Sokat hallom, hogy "tegyük fel, de tudsz mutatni egy kormányzóképes erőt?" A kérdésnek annyi értelme van, mint bármely más diktatúrában: Mutass Kim Dzsongun országában egy látszó kormányzóképes erőt! Majd kialakul a romokon. De a gonosz bálványokat le kell dönteni!

Larry Silverstein 2017.01.05. 03:21:40

@sztd: 'Szerintem a helyes választ a leváltáshoz Vágó Gábor (és Schiffer András) adta meg a hvg-ben.'

- tehát a 2 zsidó, akiről bp-en kívül senki se hallott, megmondta mi a magyar identitáspolitika mostantól

ha ha ha

conchita wurst 2017.01.05. 03:55:46

Örülök hogy van itt egy ilyen oknyomozó blog megint:

hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1g%C3%B3_Istv%C3%A1n_(m%C5%B1sorvezet%C5%91)

Itt egy relytély: 'Vágó György és Vadas Veronika gyermekeként született Budapesten. Édesapja egykor katolikus papnak készült, a pesti Érseki Katolikus Gimnáziumban tanított. Békéscsabai születésű édesanyját a második világháborúban zsidó származása miatt családjával együtt Auschwitzba deportálták, ahonnan édesapja, nagyszülei és testvére már nem tértek vissza. Később, amikor 1947-ben megházasodott, anyósa kérésére megkeresztelkedett.'

Mármint a Vágó Pityu, a milliomos DK-s.

Tehát anyja zsidó, hollótúlélő, apja meg nemtúlélő. Bámulatos hol tarthatott a tudomány, mert Vágó 1949ben született. Ha a pontatlan fogalmazás miatt az anyja apját (aki katolikus papnak készült) kell áldozatnak tekinteni, akkor mit keresett Vágó anyjának apja Auschwitzban, ha nem volt zsidó?

Meegannyi kérdés, bár lehet h csak a wiki cikke hülyeség vagy a DKba csak túlélő múlttal vesznek fel, nem tudhatom.

Mivel a cikketek semmiről sem szól, oknyomozzátok ezt ki nekem lécci!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 05:48:44

@conchita wurst: "anyja zsidó"

Ez, be van neked csípődve? És ha homokos inidán volt, mit számít?

"apja meg nemtúlélő"

Szóval a Vágó István (műsorvezető) meg se született. Nah, ez számtalan konteó alapja lehet.

"a DKba csak túlélő múlttal"

Faszt foglalkozol a DK-val? Pl. a Fodor féle liberális párt sokkal nagyobb veszélyt jelent a gazdád újraválasztására. :))

MAXVAL.BIRCAMAN. · http://www.bircahang.org 2017.01.05. 05:49:16

@feketeesfeher:

Éppen hogy NEM teszi tönkre, hanem biztos jövőt alapoz meg politikája. Azzal egyetértek, hogy nem tesz meg mindent, amit meg kellene tenni, de az alternatívája még ennyit se tenne meg.

midnight coder 2017.01.05. 07:07:03

"A kormányt nem azért kell leváltani, mert le kell, meg akkor egyből jó lesz, hanem akkor és azért, ha és mert útjában van az általunk fontosnak tartott változásoknak."

Na most, a baloldali ellenzék már volt hatalmon 8 éven át, és azon kívül hogy a csőd közelébe vitték az országot, az ég világon semmit nem változtattak. Pedig akkor egyedül kormányoztak, Jobbik nélkül.

Barbaarb 2017.01.05. 07:12:51

@illaim:

Miért hazudott volna? Állított ő valamit arról, hogy eddig mit tettek a migránsokkal?
Éppen hogy, egy nagyon okos hozzászólás, mert bár el lehet hitetni tömegekkel, hogy a kormány propagandája miatt migránsellenesek a magyarok, de még nagyobb tömegek tudják, hogy ez nem így van. A FIdesz épp ezt lovagolta meg, amikor leszálló ágban van, és hogy milyen sokat jelent ez a magyaroknak, látható az azóta eltelt időszak közvélemény-kutatási eredmények alakulásában.

Megjegyzésem az adott jogi és egyéb körülmények között a kormány kifejezetten jól kezelte a migránsválságot. Még ha sokan be is jöttek, még talán időben megállították őket, majd amikor kedves szomszédunk szándékosan a kerítés mögé szállította őket, gyorsan átutaztatták az országon, az őket behívó országokra róva a terhet.

Netuddki. 2017.01.05. 08:14:07

Látom még mindig nem fogtátok fel, hogy az orbánt nem leváltani, kimozdítani kell, hanem elszámoltatni és lecsukni.
Utána meg egy olyan rendszert kell összehozni, ahol NEM LEHET közpénzt lopni. Ha nem ez a célotok, akkor ti is csak lopni akartok. Ennyi.

Netuddki. 2017.01.05. 08:16:53

@Barbaarb: Anyádat kezelte! Elbasztak (elloptak) több 10 milliárd forintot a felesleges migráncsellenes kampányra.
Aszongya a tolvajfideszes megélhetési politikusbűnöző ártatlan képpel, hogy de hiszen teliplakátolták az országot, tartsák be a migráncsok a törvényeinket. Ja, minden migráncs tud magyarul olvasni. Qrva anyátokat tolvaj tetvek!

Buchhalter 2017.01.05. 08:27:53

LMP-re szavazok,ennyi.Ellenségem ellensége a jó barátom.

Netuddki. 2017.01.05. 08:31:58

@Buchhalter: A zelempé a fidesz pincsikutyája.

BALTAZÁR 2017.01.05. 09:20:34

Tálos Lőrinc jól látja a dolog lényegét. Orbánt úgy leváltani, hogy összeadjuk a nem Fideszre szavazók összességét
és abból csinálunk egy koalíciót csak elvben lehetséges. Matematikailag.
Teljesen kizárt, hogy az MSZP és DK összeálljon a Jobbik-kal. Milyen kormányzás, milyen kormányprogram várható
egy ilyen "összeborulás"-tól?
A résztvevő pártok hívei nem fogják-e úgy érezni, hogy eddigi támogatottjuk elárulta őket?
Gyurcsány még az MSZP-ben is csak koloncot lát, nem fog beállni MSZP-s miniszterelnök mögé. Hát még ha netán
Vona Gábor szeretne lenni Botka helyén.
Fantazmagória ez az egész, mondhatni gumicsont a választóknak. Ezen tessék rágódni.
Mindenki nyugodjon le a p...ba, O.V. még sokáig lesz miniszterelnök. Nem véletlenül költ annyit az új rezidencia berendezésére. Nem Botkának szánja az biztos.

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.05. 09:38:35

@MAXVAL.BIRCAMAN.: bisztos jövőt a csődbe, és a vezéredhez

röf 2017.01.05. 09:42:47

@Barbaarb:
A nafráns-kérdés kezelése géppityuval is jogszerű lett volna, hiszen tárva-nyitva a kapu a határon, ahová besétálva, papírjaikat leadva, jó melegben kitölthették volna a nyomtatványokat.
Addig kapnak egy csésze jó meleg brómozott teát, hogy ne akarják megdugni az adminisztrátor csajt.
De ez a kulturált megoldás nem felel meg a nafráns mentalitásnak.

nick papagiorgo 2017.01.05. 09:55:59

@5perc:
"Az elszámoltatás önmagában is elég erős program ..."

1. az elszámoltatás NEM program
2. itt már mindenki mindenkit el akart számoltatni: az MSZP a Fideszt 2002 után, a Fidesz a baloldalt 2010 után. Közös jellemzőjük, hogy egyikből se lett semmi. Nem látom, most miért lenne.

Fel kellene fogni, hogy (az agyatlan hülyéket kivéve) a T. választópolgárokat nem az érdekli, hogy a következő kormány kit és hogyan húz lámpavasra, hanem az, hogy mi lesz az ő szaros életükkel, hogy fognak élni, hogy fognak dolgozni, gazdagodni stb. Pl. jó, elszámoltatunk, és utána, a maradék 4 évben, mi lesz?

Az elszámoltatással (mint programmal) csak a legfanatikusabb hülyéket lehet megszólítani.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.01.05. 10:05:05

@maxvaI bircaman: A fő válasz: az ipari méretű közpénz magánosítás (melyhez még törvényeket is átírnak), és a nem igazán demoktarikus vezetői jelleme miatt. Ok?

MAXVAL.BIRCAMAN. · http://www.bircahang.org 2017.01.05. 10:15:06

@Zsákos Dildo:

Ez nem helyes dolog, de nem látok eltérést ahhoz képest, amikor a nyugati nagytőke teszi ugyanezt.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.01.05. 10:25:50

@MAXVAL.BIRCAMAN.: És? Ha én lopok tőled, azért feljelentesz, vagy ott is csak annyit mondasz, hogy "ez nem helyes dolog"?

CM2131 2017.01.05. 10:26:12

@Zsákos Dildo: Ez lehet hogy így van, de közben az ország szekere is elég jól halad, először a rendszerváltás óta. Minden makrogazdasági mutató folyamatosan javul. Orbán leváltása esetén pedig még a baloldali kommentelők is legfeljebb káoszt jósolnak. A faszom akar megint 10-15 évet visszacsúszni mint 2002 után, csak azért hogy Gyurcsány tündökölhessen. Nincs annyi időm. Maradjon Orbán.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 10:32:15

@CM2131: "az ország szekere is elég jól halad, először a rendszerváltás óta. Minden makrogazdasági mutató folyamatosan javul."

Akár mit szívsz, hagyd abba! Ezt nem lehet kibírni röhögés nélkül. :))

MAXVAL.BIRCAMAN. · http://www.bircahang.org 2017.01.05. 10:40:12

@Zsákos Dildo:

A gazdaságban a lopás a liberális rend, a kapitalizmus alapja.

konrada 2017.01.05. 10:47:37

@Zsákos Dildo:
...de hát ez eddig sikerült, pedig volt időszak, amikor valóban ezer milliárdokat érő közvagyont játszottak át olyan cégeknek, akiknek még azt is biztosították, hogy a lakosság magánpénzeiből tuti hasznot vihessenek ki.

...szóval...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 10:58:45

@figaro a lo: Hat év szenvedés után végre van egy negyedév, amikor valami kis optimizmusra okotadó GDP eredmény jött ki? Miután teljesen lecsúsztunk Bulgária szintjére, a versenyképességünk a béka segge alatt van, egészségügy, oktatás romokban... Olyan szarban vagyunk, hogy innen csak javulni lehet.

Potyka Kálmán 2017.01.05. 11:12:38

Kövér László. Már éevágta a bajszát, készül a megmérttetésre.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.01.05. 11:14:01

@CM2131: Igen, vannak mutatók, melyek javulnak. Ha azt kérdezed, hogy összességében a fidesz, vagy az mszp alatt megy-e a szekér jobban, akkor azt mondom, hogy a fidesz alatt, de ezt ugye elég sok tényező befolyásolja. Viszont az nem baj, ha lassan de biztosan haladunk egy autokratább berendezkedés felé? Mert enélkül is mehetne jobban a szekér.

444.hu/2017/01/05/lassan-de-biztosan-rohad-a-magyar-jogallam

DFK 2017.01.05. 11:19:55

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: az a gáz, hogy te is tudod, hogy hazudsz. A kedvenceid alatt tényleg gáz volt, kis hiján államcsődöt sikerült csinálni. Most meg minden évben megjósoljátok a csődöt, mindhiába.

DFK 2017.01.05. 11:22:22

@Zsákos Dildo: Figyu, az emberek nem szeretnek nagyon liberálisan nyomorogni. Egyébként az nem autoriter még, hozy a libsiknek annyi az esélyük, mint hintalónak az epsoni derbin.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 11:33:15

@DFK: "A kedvenceid alatt"

Pofára estél. A kedvenceim, a 2farkúak még nem voltak kormányon.

morph on deer 2017.01.05. 11:52:08

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
Nana, csak óvatosan!
Lehet, hogy mindjárt ki fog derülni, Gyurcsánynak is kettő van..!

Andy73 2017.01.05. 11:53:10

"Mert a legfőbb kérdés az bizony az, hogy mit akarunk kezdeni a ránk bízott hatalommal. "
Valóban? Ki bizott a bloggere bármilyen hatalmat? Vagy bármelyik ellenzéki pártra?
Ami a címet illeti: az a kérdés sem túl reális jelenleg, ahogy azt már mások is megjegyezték.
Egy ellenzéki formációnál az valóban alapvető kérdés, hogy legyen programja, vagyis alternatívát tudjon nyújtani, ez kb. a spanyolviasz kategória.
Ez azonban önmagában édeskevés. Először reális kellene látni a jelent és a múltat, csak utána lehet tervezni.

Barbaarb 2017.01.05. 11:55:50

@Tibi !:

És a plakátkampány határozza meg a történteket?
A kerítéssel, határőrizettel és jogrendszerrel megakadályozták, hogy bejussanak az országba annak ellenére, hogy az ellenzék azt szajkózta, hogy az nem fog érni semmit.

Épp ennek volt köszönhető a Fidesz visszaerősödése, sőt ki merem jelenteni, hogy ezzel nyerte meg már egy éve a 2018-as választásokat. Úgy meg főleg, ha az ellenzék továbbra sem ismeri fel, hogy ez lenne a helyes kezelése a válságnak.

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Nektek alapvetően a számok az ellenségeitek. Költségvetési-hiány, államadósság, reálbér-növekedés, stb.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 12:07:58

@Barbaarb: "alapvetően a számok az ellenségeitek"

Nekem a tolvaj hazaáruló az ellenségem.

"Költségvetési-hiány"

Ez az egy, amit az EU rá tudott erőltetni az orbánra. Nagy pirospontot az EU-nak!

"államadósság"

2010-ben 80%, a manyup 3000 milliárdjával 70%, MOST 75%. Mondjuk nem olyan tragikus, hogy orbán csak 5%-kal növelte. Cserébe szénné adóztatta az országot, mint csaucseszku Romániát.

"reálbér-növekedés"

2010 6%-kal voltunk elmaradva a Szlovákoktól.
2015 25%-kal voltunk elmaradva a Szlovákoktól

Stb.

2017.01.05. 12:11:27

@maxvaI bircaman: ezt a kérdést ne itt tedd fel, provokátor...

2017.01.05. 12:12:23

nem lesz orbán után...hacsak nem hibázik egy nagyot, amivel felbosszantja a szavazótáborának 80%-át kitevő nyuggereket

konrada 2017.01.05. 12:28:30

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
Az államadósságot a nemzetközi standardok szerint számolják ki, nem valamivel együtt.
...evégre neked is úgy jött ki a 80%, hogy nem számoltad bele a 2002-2010 között a privatizálással befolyt közel kétezer milliárdot - nagyon helyesen.

Larry Silverstein 2017.01.05. 12:29:23

Orbán lesz a kövi miniszterelnök.

Is.

Szerencsére.

Jolka40 2017.01.05. 12:35:13

@KUNTYI: Semmi sem tart örökké. Csak meg kell érnie a helyzetnek arra, hogy a Fideszt elzavarjuk. Orbán jelleme sokat lendít ezen az érési folyamaton. Minden ezirányú tapasztalat ellenére nem gondolom, hogy a magyar nép teljesen hülye.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 12:37:01

@konrada: "nem számoltad bele a 2002-2010 között a privatizálással befolyt közel kétezer milliárdot"

És nem számoltam bele az ugyanezen időszak alatt a manyupba beleöntött 1000-1500 milliárdot. Nem ez volt a kérdés.

Nekem emútnyócévezheted a gyurcsányt. A szociknál csak a tolvaj hazaáruló fideSSt utálom jobban.

burgener 2017.01.05. 12:42:37

A migráns terror ellen csak az erős, nem liberális, központosított állam véd meg.
Lásd még Erdogan esetét a 39 isztambuli halottal...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 12:44:27

@Larry Silverstein: "Szerencsére"

A magyargyűlölő románok szerencséjére. Román-e vagy, vagy csak sima patkány hazaáruló?

Larry Silverstein 2017.01.05. 12:45:04

@burgener: Erdoganéknál 3 millió újmigri dekkol, + a kurdok milliói akik eddig is terrorkodtak.

Szóval európa minden államában durvább lenne a terror ha itt lenne annyi terrorista.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 12:45:41

@burgener: Na de egy diktatúrában terroráldozattá válni tisztább, szárazabb érzés. :))

Ravasz Figyelmeztetés 2017.01.05. 13:03:01

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: És ki kúrta szét a gazdaságot még a világválság kezdete előtt? na ugye. köszönd Fletónak.

Sir Galahad 2017.01.05. 13:04:24

A szerző egy ponton téved. A baloldal a Jobbikkal való összefogást - ha jól értettem őket - nem úgy képzeli el, hogy a választás megnyerése után együtt kormányoznak. A céljuk annyi, hogy miután nyertek, változtassanak a szerintük a Fidesznek kedvező választási rendszeren, majd az új rendszer szerint nyomban kiírt választáson győz, aki győz és kormányoz majd.

Ezzel két gond van. 1, amit a szerző is leír: a kiindulópont eleve értelmetlen, korlátozottan lehet csak összeadni a jobbikos és a balos szavazatokat, tehát aligha győznék le a Fideszt. 2: ha valahogy mégis, az új választást ugyan szerényebb arányban, de valószínűleg megint a Fidesz nyerné és akkor újra a rajtmezőn állnánk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 13:07:15

@Ravasz Figyelmeztetés: Nekem ekézheted vagy becézheted a fasz gyurcsányt, nála és a szociknál csak a hazaáruló tolvaj orbánt utálom jobban.

Egyébként már megköszöntem neki 2010-ben, leváltottuk a faszba.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 13:10:08

@Sir Galahad: "miután nyertek, változtassanak a szerintük a Fidesznek kedvező választási rendszeren, majd az új rendszer szerint nyomban kiírt választáson győz, aki győz és kormányoz majd."

Szép elmélet, de nyilvánvaló hülyeség, aki választást nyer, nem fog jüfejségből lemondani.

"megint a Fidesz nyerné és akkor újra a rajtmezőn állnánk."

Nem, mert addigra visszaállították a jogállamot,, és kétharmad híján nem tudja megint kiépíteni a kádár féle diktatúrát..

Larry Silverstein 2017.01.05. 13:11:09

@Sir Galahad: A választási szabályok megváltoztatásához 2/3 kell.

Az sose jönne össze a jobbik+maszopszadesznek, na nem mintha lenne egyáltalán ilyen összeborulásnak esélye.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 13:15:46

"szövetségeseket kell keresni egy olyan program megvalósítása érdekében, amely a jobboldalon, a jelenleg kormánypárti szavazók és a választásokon passzívak körében is támogatásra talál."

Korrekt cikk.
A szerencsétlen ballibek azt hiszik, hogy Orbánra csak a hülyék szavaznak.

Pedik nem.
Hanem éppen a program miatt szavaznak Orbánra.

Mert jobb a közmunka, mint az ingyen segíly.
Jobb ha nem jön a migráns, mintha jön.
Jobb a családi adókedvezmény, mint az alanyi jogon járó gyerekgyártási pótlék.
Jobb ha csökken az államadósság, mintha nő.
Jobb ha nem kúrják el, mintha igen.
Jobb ha nem vernek beazonosíthatatlan karhatalmisták, ellenzéki tüntetőket.
...

A sor végtelen.
Ha a szavazólapon látható alternatíva egyetért ezekkel az alapokkal majd, amit az emberek elsöprő többsége is magáénak tud, akkor majd lesz esélye.
Addig nem.
Addig bizony a Fidesz győz.

Szerencsére.
Mert a fenti programok fontosabbak attól, hogy ki kormányozzon.
Sokunk szerint.

Larry Silverstein 2017.01.05. 13:18:53

Orbán leváltására inkább a szlovák út látszik reálisnak.....az emberek elkezdik unni az elit pofáját, gyakorlatilag akkor is, ha rendben van az ország. Nincs is ezzel baj.

Fico 3x miniszterelnök zsinórban, de eddig azt csinált amit akart, most meg a korábbi ellenfelekkel van egy instabil, bonyolult koalícióban.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 13:19:32

@Sir Galahad:

Ez csak részben igaz.
Az új választást a Fidesz nyerné, de egy kiegyenlítettebb rendszerben nem tudna kormányozni.
Nem tudna kormányozni más se.
Koalíció jelen helyzetben kizárt.
Azaz működésképtelen lenne az ország.
Hogy ez kinek jó és miért az rejtély.

A Fidesz legyőzésének a legjobb esélye a jelenlegi rendszer.
A legtöbb szavazat megszerzésével kormányt alakíthat bárki, régi szar lejáratódott szövetségesekkel való kompromisszumkészség nélkül.
Csak meg kell szerezni a több szavazatot, ami legalább 35%.

Sir Galahad 2017.01.05. 13:23:29

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: "Szép elmélet, de nyilvánvaló hülyeség, aki választást nyer, nem fog jüfejségből lemondani." Ez logikusan hangzik, csakhogy: az még talán elképzelhető, hogy a baloldali és a Jobbik szavazótáborának egy, reményeik szerint nagyobb része, az orrát befogva összefog egy "technikai koalíció" kedvéért (lásd amit írtam), az viszont kizárt, hogy a közös kormányzás érdekében is megtennék ugyanezt. Nem tudom elképzelni mondjuk azt a DK-st, aki szeretné, ha a Jobbik is kormányon lenne (és viszont), csak azért, hogy Orbán bukjon. De még ha valahogy össze is jönne - de az már tényleg sci-fi! - , ez a koalíciós kormány gyorsan felbomlana a nagyon komoly belső ellentétek miatt.

És akkor, mint írtam fentebb, megint a rajtvonalon állnánk.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 13:26:58

@Sir Galahad:
Ez így van.
Nem igazán bírom elképzelni sem azt a kérdést, amire a DK és a Jobbik ugyanazt a választ adja.
Legyen szó migránsokról, munkanélküliségről, segélyezésről, gazdaságról, társadalom politikáról, ...

Leszámítva azt, hogy "Le akarod-e győzni a Fideszt ?".

Sir Galahad 2017.01.05. 13:30:37

@Ballib cenzúrázók réme 21: Igen, annak is megvan az esélye, hogy még ha többséget is szerez a Fidesz, kormányt alakítani egyedül nem tud. Mostani állás szerint ez kevéssé valószínű, de elvileg lehet. Akkor valószínűleg mégiscsak koalíciós kormány alakulna (én pl. a Jobbikból kinézem, hogy vállalná a Fidesszel), esetleg kisebbségi kormány alakulna a legnagyobb párt vezetésével (ez valószínűleg a Fidesz lenne), alkalmi alkukkal kormányozva. Abban viszont egyetértek, hogy a 2 eset bármelyike egy elhúzódó politikai válságot eredményezne. Ebből előbb-utóbb kiemelkedne valamilyen politikai erő... de még egyszer mondom, ez a forgatókönyv a dolgok jelenlegi állása szerint kevéssé valószínű.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 13:35:47

@Sir Galahad:

Márhogy kinézed a Jobbikból hogy koalícióra lép a Fidesszel, azután közvetlen amikor a DK-val lepaktált annak érdekében, hogy leváltsa a Fideszt, majd törvényt módosítottak ?

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 13:39:20

@Sir Galahad:

A megoldás adott, és erre a jelenlegi rendszer a legjobb:

"A legtöbb szavazat megszerzésével kormányt alakíthat bárki, régi szar lejáratódott szövetségesekkel való kompromisszumkészség nélkül.
Csak meg kell szerezni a több szavazatot, ami legalább 35%."

Ehez pedig olyan program kell, amit a posztoló írt:
"szövetségeseket kell keresni egy olyan program megvalósítása érdekében, amely a jobboldalon, a jelenleg kormánypárti szavazók és a választásokon passzívak körében is támogatásra talál."

Ez pedig azt jelenti, hogy amíg a migránsok mellett, az egykulcsos és közmunka ellen kampányol egy szövetség, mint pl a ballibeké, annak nincs esélye.

Sir Galahad 2017.01.05. 13:43:33

@Ballib cenzúrázók réme 21: A fent leírt feltételeknek a jelenlegi ellenzékből a Jobbik programja felel meg többé-kevésbé. És lehet is látni, hogy a Jobbik arra hajt, hogy egy ilyen programmal megpróbál baloldali szavazókat is magához vonzani. Jó kérdés, hogy sikerül-e, miközben van még egy párt, amelyiknek ugyanilyen a programja: a Fidesz. Persze, sok minden van, amiért lehet a Fideszt nem szeretni, de hát a többi párt sem makulátlan.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 13:58:58

@libsi gyűlölködés eredménye 12 német meghalt: "Egy orszag eleteben meg huszadrangu kerdesnek sem szamit a lopas vagy a korrupcio."

Mármint egy diktatóra életében, mint Abszurdisztán.

"Ennel millioszor tobbet szamit, hogy a nemzete irant elkotelezett becsuletes, empatikus, okos, bolcs vezeto iranyitsa az orszagot"

Nah, pont ezért kell fellógatni a hazaáruló tolvaj otromba rövidlátó tudatlan paraszt orbánt.

"kivaloan vegzik a munkajukat"

Eh, nem munkája a tolvajlás. A munkája az lenne, hogy nem lerohasztja a gazdaságot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 14:00:30

@Sir Galahad: "ugyanilyen a programja: a Fidesz"

Bocsi, hogy megzavarlak az álmodozásban, cuncimókus, de a fidesznek sok-sok éve nincs programja.

konrada 2017.01.05. 14:01:27

@Ballib cenzúrázók réme 21:
A politikában soha nincs olyan, hogy soha....

...lásd szadesz. Az is MSZmP ellenesként kezdte a kampányát 1993-ban....

(Egyébként meg: valószinűleg a vörös-barna választási szövetség csak technikai lesz, kényesen egyensúlyozva a "le kell váltani a fideszt" és a "nem kötünk választási szövetséget a..." között. Azaz lesznek olyan körzetek, ahol véletlen pont jelentéktelen jelöltet indítanak a másikkal szemben, és ott a "le kell győzni..." lesz a jelszó, meg olyanok is "melyeknél a nyerhetetlenség okán a "nem kötünk szövetséget..."
Ahhoz meg már csak az átlagos politikai gerinctelenség kell, hogy a mérleg nyelve efektus esetén a "nem kötünk..." legyen az a jelszó, melyet mindig is mondtak...;)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 14:01:40

@libsi gyűlölködés eredménye 12 német meghalt: "Mar akkora a lopas, hogy hiany helyett, tobblet van."

Igen. Eddig teljesen ellopták az EU pénzeket, most egy kicsit figyelmetlenek voltak.

Sir Galahad 2017.01.05. 14:19:41

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Egy személyes megjegyzés: nem szeretem a sértegetést, én sem tettem veled, légy szíves te is mellőzd. Köszönöm. Egyébként azt valóban lehet mondani, hogy meghirdetett, pontokba szedett programja nincs, tényleges azonban van: az intézkedésekből, amelyeket hozott, ezt elég egyszerű felismerni. Soroljam? Egykulcsos szja, áfacsökkentés, otthonteremtő program, segély helyett közmunka, határ lezárása a migránsok előtt, satöbbi.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 14:27:12

@Sir Galahad: Aki a fideSS fasszopók közé keveredik, ...

Bocsi, ha sértegettelek, te tényleg a kevésbé elvakultak közé tarozol.

"az intézkedésekből, amelyeket hozott, ezt elég egyszerű felismerni."

Igen, hazaáruló magyargyűlölet. Ezt nem nevezném, programnak.

"Egykulcsos szja"

Igen, a társadalom kettészakítása, a gazdagok még gazdasgabbak, a szegények mégszegényebbek legyenek. Ez az országnak, a gazdaságnak nagyon árt. És 500 milliárd lyukat eredményez a kökltségvetésben, amit eldurvult adókkal hajt be a kormány. Ez a felsoroltak közül a legkárosabb.

"áfacsökkentés"

Máshol 19%, nálunk 27%.

"otthonteremtő program"

CSOK? :))

Olvass utána!

"segély helyett közmunka"

Van benne pozitív elem, de több a negatív. Ezzel zsarolhatóak pompásan a nincstelenek vidéken.

"határ lezárása a migránsok előtt"

Két éves uszító gyűlöletkampány, ami rendőrök felrobbantásában, lelövésében kulminált.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.01.05. 14:59:29

@libsi gyűlölködés eredménye 12 német meghalt: "Egy orszag eleteben meg huszadrangu kerdesnek sem szamit a lopas vagy a korrupcio."

Ezt így leírni nettó hazaárulás. Látszik, hogy fideszes "erkölcseid" vannak.

Sir Galahad 2017.01.05. 15:00:32

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Azt valóban el lehet mondani, hogy a Fidesz programja vitatható. De ettől még van, és pillanatnyilag a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a nehezen vállalható dolgok ellenére is komoly támogatottsága van.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.01.05. 15:00:58

@libsi gyűlölködés eredménye 12 német meghalt: A többletet könnyebb ellopni. Ezért a fidesz alultervezett. Ez ennyi.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 15:08:55

@Sir Galahad: "a közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a nehezen vállalható dolgok ellenére is komoly támogatottsága van."

Igen, sokan beszopják a habonymédia ordas hazugságait. A független médiumokat meg sorra elhallgattatják.

Balt 2017.01.05. 15:10:23

A cikk nem rossz, a nicket meg egyenest irigylem. De:

"nem szabad, legyen az rendszerváltás Alkotmánya, közpénz vagy a dohánykiskereskedelem szabályozása

1. Maga a vén kommunista alkotmány rendszerváltáskori újraszülésénél bábáskodó (vizuális típusoknak: fúúúj!) alkotmányjogász, a később erre felesküdött alkotmánybíró, majd KE mondta utóbbi minőségében kezét széttárva, 2006-ban, hogy a jelen (akkori) morális és alkotmányos válságban ő nem tud mit tenni. Ergo: az alkotmány sürgős felülvizsgálatra szorul. Megtörtént, a sértődött ellenzék távolmaradása mellett:
m.hvg.hu/itthon/20110302_fidesz_alkotmanyozas_ellenzek

2. "Köszpénz": Nyilván nem ment fel senkit a herdálása alól, de azért nem mindegy, hogy egyáltalán van miből osztogatni, vagy csak "közhitel" meg "közhiány" van. Utóbbit láttuk rendre a jelölt időszakban.

3. Trafik: 444.hu/2013/10/08/who-dijat-kapott-orban-a-nemdohanyzok-vedelmeert

Elég ennyit mondanom, Ildikó?

Balt 2017.01.05. 15:12:45

@sztd: Ez mikori interjú (v mi)?

Sir Galahad 2017.01.05. 15:17:35

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Ez is egy érdekes kérdés. A Fidesz médiapolitikájától tényleg sokan idegenkednek a jobboldalon is. Őszintén szólva nekem sem szimpatikus. De azt hiszem, ebben - meg sok minden másban is - az vezeti őket, hogy az első Orbán-kormánynak volt egy számukra igen keserű tanulsága, mégpedig az, hogy nem elég jól kormányozni. Sőt, tulajdonképpen nem a kormányzás minősége dönti el a választásokat. Valószínűleg úgy gondolták, a baloldal azért tudott visszatérni az Antall-kormány, majd az első Orbán-kormány után, mert ellenzékben is maradt hátországa: gazdasági támasza, médiája, értelmiségi holdudvara. És amit ezen a téren tesznek, azzal magyarázható, hogy azon dolgoznak, 1: a baloldalnak ne legyen, 2: nekik viszont igen. Ez természetesen rengeteg visszatetszést szül, bizonyára ront is a megítélésükön, politikai szempontból viszont racionális. És egyelőre úgy tűnik, működik is.

lippsi vagy? 2017.01.05. 15:23:25

Mi jön Orbán után? Hát az hogy Viktor

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 15:26:06

@Sir Galahad: 2002-ben orbán azt hitte, hogy elég, ha jól megy a gazdaság. A nép leszarta a gazdaság állapotát, beszopta meggyesi igéreteit. Pechhére a meggyesi meg be is tartotta. Azért a fideSS fijjúg tenyérbemászó arroganciája erősen közrejátszott. Igen, nem volt akkor még hazug habonymédia, ami elhallgatta volna a tolvajlásaikat.

Balt 2017.01.05. 15:28:37

@feketeesfeher: Ha feketén-fehéren nézzük, akkor én meg pont azzal számolom a hátralévő életemet (de nem vagyok önző, az utódoknak is kijut belőle :) ), hogy pont ilyen konszolidált évek jönnek, mint a tavalyi. :)

Balt 2017.01.05. 15:30:18

@5perc: Igazad van, ez történt 2010-ben, ahogy a poszt is megfogalmazza. :)

lippsi vagy? 2017.01.05. 15:35:46

@Sir Galahad:
Antall idején közel majdnem teljes médiamonopóliuma volt a ballibbantaknak, ami '94 után még tovább erősödött a javukra. Mostanra vált kiegyensúlyozottá a helyzet, persze azzal a kiegészítéssel, hogy a külföldi sajtó kifejezetten magyar belpolitikai célra felhasznált részét nem számítjuk bele (mint pl. Haraszti Miklós "karácsonyi ajándék" cikke a New York Timesban)

És ezzel a túlhatalommal bizony kegyetlenül vissza is éltek annak idején. Antalléknak torz makogást csináltak minden mondatából, és egyáltalán mindenkiből majmot aki nem az ő emberük volt. Egyszerűen még azt se hagyták, hogy elmondjanak egy mondatot, lásd Forró Tamás és a többiek kihallgatás stílusú "interjúit"

Úgyhogy felőlem minden részvét nélkül mehetnek a kukába

Balt 2017.01.05. 15:36:56

@BALTAZÁR: :)) Ezeket szokás szerint csak 2 dolog nem érdekli az elméleti politizálásban: a választók és az ország.

martineden 2017.01.05. 15:45:06

@Sir Galahad: ,,A szerző egy ponton téved. A baloldal a Jobbikkal való összefogást - ha jól értettem őket - nem úgy képzeli el, hogy a választás megnyerése után együtt kormányoznak. A céljuk annyi, hogy miután nyertek, változtassanak a szerintük a Fidesznek kedvező választási rendszeren, majd az új rendszer szerint nyomban kiírt választáson győz, aki győz és kormányoz majd.".......Nem rogton irnak ki9 a valasztast, hanem elobb felreallitanak a fideszbol a fotolvajokat,a bunseged fougyeszukelo egyutt.

2:,, ha valahogy mégis, az új választást ugyan szerényebb arányban, de valószínűleg megint a Fidesz nyerné és akkor újra a rajtmezőn állnánk."...Ez eselytelen, ha a fonti megvalosul.Ha a fotolvajt kivonjak a forgalombiol , amaffia osseomlik.Egy reszuk sittre, vagy vizsgalati fogsagba kerul, egy harmad meglep a lopott vagyonnal, a csorok feleat atpartol, marad az 500ezer agyhalott cof tag.

Balt 2017.01.05. 15:45:20

@CM2131: +1

@Jolka40: Ez így van, végzetes tévedés a választókat hülyének nézni:
velemenyvezer.444.hu/2014/02/20/hulyek-e-a-magyar-valasztok

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 15:48:52

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

"A független médiumokat meg sorra elhallgattatják."

A függetlennek nevezett ballib média uralja ma is a nézettségi listákat.
A logolvasottabb index az internetest, a legnézetebb RTL-es ballib szar pedig a legnézettebb TV.

Balt 2017.01.05. 15:49:37

@Sir Galahad: Igen, kb ez lehet a kimenetel. Török Gáborral szólva (2014) kb.: Olyan választási rendszert még nem találtak ki, amiben ez a baloldal győzni tudna. :))

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 15:50:24

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Hogy nem volt amit elhallgattak a szocik ?
Ugye viccelsz ?

2006-ban a költségvetés számait titkolátk csak el 4-5 hónapon keresztül nehogy megzazavarják a választókat a tények.
Erről (is) szól az öszödi beszéd.

lippsi vagy? 2017.01.05. 15:53:44

@martineden:
Ha jól értem, Rákosi módszerét elevenítenéd fel az 1945 utáni időkből?

Az 1945-ös választás óriási kudarcából okulva, mindenféle parlamenten kívüli eszközzel (letartóztatás, deportálás) leszalámizta a főhatalmat, aztán 3 év múlva már nyugodtan tekinthetett szét az országon: elvtársak, ugye most már mi vagyunk a legjobbak?

www.rev.hu/sulinet45/ora2/ora2.htm

Sir Galahad 2017.01.05. 15:54:39

@martineden: Ezt hívják úgy, hogy vágyvezérelt gondolkodás. Most komolyan: ha a Fidesz-apparátus a Gyurcsány-Bajnai korszakból szinte egyetlen oligarchát, korrupt politikust sem tudott igazán felelősségre vonni, pedig lett volna kit és miért, és dolgoztak is rajta keményen, akkor ez miért sikerülne a mostaniakkal? Szerintem ők is vannak olyan ügyesek, hogy ugyanúgy megússzák.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 15:57:41

@Ballib cenzúrázók réme 21: "2006-ban a költségvetés számait titkolátk csak el 4-5 hónapon keresztül"

Igen, ez így volt, ezért még külön utáltam a gyurcsányt. De nem csak ez volt. Beült a limuzinba, és tolta az arcunkba a hazugságot, hogy milyen jól megy a gazdaság. Pont olyan pofátlanul, mint most orbán. Meg hozott a választások előtt 5 éves törvényt az adócsökkentésről. A választások után meg első dolga volt adótemelni. És az összes fideszes kussolt. Ezeket te szépen elfelejtetted. Lipsi vagy-e?

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 16:02:28

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Most nincs mit titkolni a költségvetési adatokon.
Reálbér növekedés, SZJA és ÁFA csökkentés, és egyenleg javulás.
Lehet hogy lesz idő, mikor hazudni kell majd a Fidesznek, de ez nem az az év.

index.hu/gazdasag/2017/01/05/soha_nem_volt_meg_ennyi_penze_a_kormanynak/
"A harmadik negyedévben 287,1 milliárd forintos többletet mutatott a kormányzati szektor egyenlege, ami a GDP 3,3%-ának felel meg. Egyáltalán szufficitre sem volt példa korábban, nemhogy egy ekkora gigantikus többletre – írja a Portfolio.hu a KSH adatai alapján."

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 16:05:07

@Sir Galahad:

Konkrétan törvényt is módosítottak, hogy az MSZP által kifizetett pofátlan végkielégítéseket visszaszedjék a GYurcsanyista klientúrától.

A Brüsszeli bíróság pedig úgy döntött, hogy AZ JÁR NEKIK a magyar adófieztők pénzéből, így kamatostul kapták meg.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 16:13:23

@Ballib cenzúrázók réme 21: "Most nincs mit titkolni a költségvetési adatokon."

Akkor miért titklolja az orbán, hogy szarban van az ország. Miért hazudja folyton, hogy jól teljesít???

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 16:36:39

@Parasztlengő az imperialistáknak:

A foglalkoztatottak száma
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/mpal2_01_02_15a.html
2010 I negyedév: 3 678 700

index.hu/gazdasag/2017/01/05/mar_kis_hijan_mindenki_dolgozik_az_orszagban/
2017/01/05: 4 414 000

-----
Azaz 7 év alatt több mint 735,3 ezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma.
Nem véletlen hogy az index már nem mutatja a beígért 1 millió munkahely időarányos teljesítési rátáját, amit 2012-ig naponta mutattak.

Balt 2017.01.05. 16:40:06

@lippsi vagy?: Jogos.

Azért az igen bájos lesz, amikor Haraszti Miklós meg Vona egymás mellett kampányolnak. :)) Már fenem rájuk a billentyűzetet.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 16:40:38

@Parasztlengő az imperialistáknak: "Hogy lenne már szarban az ország?"

A gazdaság leszakadóban, a versenyképesség a béka segge alatt, az egészségügy, oktatás romokban...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 16:42:28

@Ballib cenzúrázók réme 21: "RTL-es ballib"

B+, azt nem tudtam, hogy az MSZP és az SZDSZ elfoglalta az RTL tévét. Én erről, bevallom, lemaradtam.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.05. 16:44:50

@Ballib cenzúrázók réme 21: Azért megpróbálták savanyítani a jó hírt most is kint van címlapon: évente egy városnyi ember tünik el a munkapiacról....demográfiai okok miatt (amivel tulképp beismerik h eddig hazudoztak a kivándorlásról, ami nem létezik: www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html

index.hu/gazdasag/2017/01/05/evente_egy_kisvarosnyi_magyar_tunik_el_a_munkaeropiacrol/

Itt nyavalyognak egy sort, hogy de rossz lesz, persze egy szó sincs arról h ez a közembernek nem oszt nem szoroz az egy főre jutó GDP nem csökken hiába fogyunk, mint ahogy európa minden más országa is fogy (amelyik nem az az újmigrik+ómigrik miatt nem fogy). Kit érdekel h hiányzik a munkapiacról minden évben több ember? Kevesebbet is kell etetni. Az össz- GDP még így is nő, nem csökken, a fejenkénti meg következésképp még jobban nő.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.05. 16:50:40

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Nem vetted észre, hogy az RTL ballib szar lett ?
Pedig migránsseggnyalásban, és kormány fikázásban is a Gyurcsnyista gyűlölködő vagy/és a Soros féle dumát löketik.
MInden politikai hír egy az egyben az MSZP és Gyurcsány pártirodájából származik, némelyiket szerintem Gréczy Zsolti szerkeszti.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 16:57:40

@Parasztlengő az imperialistáknak: "hazudoztak a kivándorlásról, ami nem létezik"

:))

"http://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2112rank.html"

Nem kéne hirdetned, hogy nem tudsz értelmezni egy statisztikát.

nemecsekerno_007 2017.01.05. 16:58:50

Amit Megyó csinált anno az gyakorlatilag hűtlen kezelés. S mivel nem ítélték el, most osztja az észt. Így megy ez kicsiny hazánkban :) Persze rúgózhattok ezen ha nagyon ráértek.

Mi lesz Orbán után?! :) Muhahahaha. Nyugaton kel fel a nap.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.05. 17:02:26

@Ballib cenzúrázók réme 21: A külföldi tulajdonú sajtó magyar érdeket soha nem képviselhet, ez alap. Ehhez meg jól illik a DK-s retorika, és a nézettségnek is jót tesz. Persze ez nem jelent semmit hisz én is szinte csak iNDEXET olvasok ettől még nem lettem libsi homokos.

Szerncsére a 10 éve még 80%-ban külföldi tulajdonú sajtó aránya már 50%-ra csökkent. Majd eladják az RTL-t is, csak idő kérdése.

Balt 2017.01.05. 17:02:47

@Ballib cenzúrázók réme 21: Kíváncsi vagyok, mikor jön a Jobbiksímogatás mondjuk Balónál. Arra is kíváncsi leszek majd, amikor Morvai Krisztinát kell rehabilitálniuk. És viszont. Asszem jól fogunk szórakozni a következő bő egy évben. :)))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 17:12:11

@Parasztlengő az imperialistáknak: Ne nézz így rám, én se tudom értelmezni. Sok százezer magyar megy nyugatra, nyilván a táblázat nem azt tartalmazza, mit te gondolsz. Azok fel vannak tüntetve, akik lakheyet változtattak? Azok fel vannak tüntetve, akik megszüntették a lakhelyüket, Honnan való bevándorlókat tüntetnek fel? Milyuen becslés vagy hivatalos adat alapján? Ukrajnai, román,. szerbia magyarokat beleszámolnak? Az állampolgársaguk alapjhán? Stb, stb. Ne lengess ey számot, amiről löveésed nincs, hogy hogy jhött ki, és láthatóan nem azt mutatja, amit te hiszel, hogy muattja.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2017.01.05. 17:21:12

"Mi legyen Orbán után?"
Legyek én a király!!444!!!

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.05. 17:22:50

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Ott van minden, hogy mit számítanak bele. Meg a korábbi évek is, amik nem becslések.

Más statisztika meg nincs. Úgyhogy igaz. Csak jobban tudja az Indexnél a CIA.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 17:32:50

@Parasztlengő az imperialistáknak: "Ott van minden, hogy mit számítanak bele."

Az két számnak a különbsége. Mi az a két szám?

"Csak jobban tudja az Indexnél a CIA."

:)) Nem hallottál még róla? Az kurva messze van Amerikában, azt se tudják, hogy Bukarest vagy Budapest, msfél fő foglalkozik keleteurópával, fingjuk nincs milyen számokat adtak össze. Milliószor kevesebbet tudnak M.o.-ról, mint egy átlagos magyar ujságíró.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.05. 17:39:30

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt: Nincs más statisztika.

Itt a Factbookban még arról is van adat, mennyi kórházi ágy jut 1000 magyarra, vagy hány mobil vagy 4g mobilelőfizetés, évekre szétszedve....országok sorrendbe vágva.

Nagyon izgalmas: www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/hu.html

2017.01.05. 17:54:14

"Mi legyen Orbán után?"

Természetesen, Orbán. Ezek a suttyó, büdös magyar parasztok nem is érdemelnek mást. Különösen örülök annak, hogy a gyerekeik sem fognak mást kapni, csak egy neokommunista horthy rendszert.

2017.01.05. 17:55:53

@Sir Galahad: Szerintem, meg hazudsz, mint bármelyik fidesznyik.

2017.01.05. 17:57:34

@Larry Silverstein: "Van vmi más 5leted?"

Hogyne, neked bármikor: csinálj magadnak kistestvért, hogy megmaradjon a kétharmad.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.05. 17:57:37

@Parasztlengő az imperialistáknak: Na, ez neked akart menni. Ügyes gyerekek ezek, tudják használni a kiopipésztet. :))

2017.01.05. 18:00:35

@Larry Silverstein: Ja, hogy te is keletkeztél, nyomi?

martineden 2017.01.05. 18:02:01

@Sir Galahad: Van ra esely, de ha elsokent a polt kerul melto helyre,(eloszor lapatra aztan racs moge) es a jobbik az utana kovetkezo valasztason eselyes akar lenni,kifogja kovetelni , hogy vegig vigyek a le es elszamolast, egy gyors torvnykezessel es vegrehajtassal.

2017.01.05. 18:02:20

Van itt olyan Orbán-troll, aki nem belterjes családból származik? Vagy aki nem hazudik?

2017.01.05. 18:05:40

@Larry Silverstein: Ismersz olyan zsidót, aki bármiben gyengébb nálad? És olyant, aki valamiben jobb nálad? Hallgatlak, köcsögbura. Nem baj, ha másik neveddel válaszolsz (nem mintha azt nem szarnám le ugyanúgy).

martineden 2017.01.05. 18:07:43

@nemecsekerno_007: ,,Amit Megyó csinált anno az gyakorlatilag hűtlen kezelés. "...?????....es akor orban g...ci mit csinal?

Larry Silverstein 2017.01.05. 18:08:50

@kopasz barmok mindenhol: Mivan?

A sírásodra reagáltam h tudsz mást is vagy attól leszel boldog ha Orbán lemond. Ennyit Gyurcsány Feri is tud.

martineden 2017.01.05. 18:10:01

@Parasztlengő az imperialistáknak: Tudjuk , hogy nem lettel lipsi homokos, csak siman buzi, lipsi nelkul.

5perc 2017.01.05. 18:36:25

@CM2131:
"A faszom akar megint 10-15 évet visszacsúszni"
Ebből a szaros horthy/rákosi korszakból?

martineden 2017.01.05. 19:27:26

@csentecsa: ,,Egy valódi demokráciában ilyen nem fordulhatot volna elő.'...ja, meg olyan se , hogy nem lehet a minielnok hazanak a kozeleben gyulekezni, vagy a kertikapu kilincset megfogni.Mondjuk ezek mostanaban tortennek,tortentek.

Balt 2017.01.05. 19:57:51

@martineden: Próbáld meg a fehérháznál! De siess, mert két hét múlva majd azt is belakják a nácokok és akkor már nem biztos, hogy demokratikusan lennél agyonlőve. :)

martineden 2017.01.05. 20:07:47

@Balt: Kepzeld, veled ellentetben voltam a feherhaznal, odamehetsz a keriteshez, a kapu racsat is megfoghatod, es eleg szep szammal meg is teszik.Raadasul az egyben az elnok irodajaul is szolgal, szemben a g..eci kecojaval.

martineden 2017.01.05. 20:10:50

@Balt: Elfelejtettem meg hozza tenni, hogy olyan fideszes suttyok akarnak eszt osztani, akik meg a tyukszaros falujuk hatarat nem leptek tul.

Balt 2017.01.05. 21:39:45

@martineden: Valahogy mégis a fehérháznál lőnek le embereket, nem Orbánék lakásánál.

Balt 2017.01.05. 21:41:04

@martineden: Na itt fejeztük be, doszvidanyija goszpogyin!

2017.01.05. 21:43:31

@csentecsa: "a Rákosi korszakra inkább hasonlít 2006 ősze, amikor azonosítószám nélküli , álarcos "rendőrök" verték a tömeget"

Jóval ostobább vagy, mint gondoltam, hogy még mindig ezt a fideszes mantrát nyomod, de attól még az nem lesz igaz. Meg akartátok puccsolni Gyurcsányt, csak nem jött össze, röviden ennyi volt. Az meg hogy Rákosihoz hasonlítod az akkori helyzetet, csak az azt bizonyítja, hogy egy takony fideszes fiúka vagy, aki a kilenvcenes évekeben még a homokozóban tolta a kutyaszart.

Az Ellenálló 2017.01.05. 22:10:15

@csentecsa: Semmi sem végleges, főleg nem a politika. Orbán is eltűnik egyszer, Putyin is, ahogy Trump is (mondjuk utóbbi legrosszabb esetben 8 év múlva köteles elhagyni a Fehér Házat). Csak idő kérdése.

martineden 2017.01.05. 22:16:01

@Balt: Nyugodtan odamehetsz a keriteshez es megfoghatod, szemelyesen voltam ott tobbszor. Ha atmasznak a keritesen, es felszolitasra nem alnak meg, akkor igen, lelovik..Mellesleg itt azert is lelottek egy embert, mert ellopta azt a terepjarot amiben orban a kolykeit hordatta iskolaba, ha netan emlekszel. .

HabonyArpad 2017.01.06. 02:48:55

@martineden: "hogy nem lehet a minielnok hazanak a kozeleben gyulekezni, vagy a kertikapu kilincset megfogni."

Huha ez nagyon kemeny, valakit artatlanul kilincs nyomkodassal vadoltak. Ez aztan osszehasonlithato a 2006-os valogatas nelkuli tomegbe lovetesekkel, sortuzekkel, emberablasokkal, kegyetlenkedesekkel.

Barbaarb 2017.01.06. 08:54:30

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

"Ez az egy, amit az EU rá tudott erőltetni az orbánra. Nagy pirospontot az EU-nak!"

Orbán előtt nem tudta ezt elérni az EU? Egyébként meg az EU követeli ezt meg? Ők csak a 3% alatti hiányt követelik, de jó ideje jóval alatta vagyunk, annak ellenére, hogy minden decemberben kiköltekeznek.

"2010-ben 80%, a manyup 3000 milliárdjával 70%, MOST 75%"

Mondom én, hogy a számok a legfőbb ellenségek. Egyrészt érthetetlen, hogy miért vonnánk le a 2010-es adósságból a manyupot, de még ha levonjuk is 78%-ra jön ki.
:)

"2010 6%-kal voltunk elmaradva a Szlovákoktól.
2015 25%-kal voltunk elmaradva a Szlovákoktól"

Tisztában van a reálbér fogalmával, és azzal, hogy mit jelent az, hogy 2013-tól?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.06. 09:53:37

@Barbaarb: "Orbán előtt nem tudta ezt elérni az EU?"

Sajnos nem.

"érthetetlen, hogy miért vonnánk le a 2010-es adósságból a manyupot"

Nem baj, megpróbálom lassan elmagyarázni. Amennyi pénzt a manyupba betoltak, ugyanannyi kölcsönt is felvettek. Így érthető már?

martineden 2017.01.06. 11:16:55

@HabonyArpad: ,,Huha ez nagyon kemeny, valakit artatlanul kilincs nyomkodassal vadoltak. Ez aztan osszehasonlithato a 2006-os valogatas nelkuli tomegbe lovetesekkel, sortuzekkel, emberablasokkal, kegyetlenkedesekkel.".....Na fidesztroll, 2006-ban nem volt ilyen, bar a Pestet felgyujto csurhe megerdemelte volna, viszont a kis g..eci ilyen esetben tuti , hogy lovetne, ha mar a kilincs megfogasert motozas jar.

Barbaarb 2017.01.10. 10:49:50

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:

Akkor ezek szerint mégsem az EU-n múlott a költségvetési hiány rendbetétele...

"Amennyi pénzt a manyupba betoltak, ugyanannyi kölcsönt is felvettek. Így érthető már?"

Ez magyarázat? Ez azt mutatja, hogy a kölcsönfelvétel ellenére is csökkent az államadósság.
süti beállítások módosítása