A valódi viták otthona

Reflektor

Ugye te sem örülnél annak, ha kihalna?

2017. január 18. - baum

orang1.jpg

 

A közösségi médiumok egyik legnagyobb sztárja az orangután. Talán csak a cuki kutyákkal és macskákkal lehet több lájkot bezsebelni annál, mintha orangutános képet vagy videót oszt meg valaki a Facebookon.

 

Talán még nem mindenhova jutott el a hír, hogy az orangután populáció lassan a kihalás szélére sodródik, ha nem áll le a világ a pálmaolaj fokozott termelésével. Legalábbis azzal a gyakorlattal, ahogyan jelenleg előállítják azt.

 

A pálmaolajról azt kell tudni, hogy viszonylag újonnan bevezetett alapanyag, melyet egyre több előre gyártott élelmiszerbe nyomnak bele. Előnye az, hogy olcsó. Nagy mennyiségben lehet kipréselni az olajpálma termésének gyümölcshúsából, tehát hatékony az előállítása. Az élelmiszeripari felhasználáson túl használják a szappangyártásban és különböző kozmetikai szerek előállításához is. A legnagyobb cégek tették le mellette a voksukat, az egyik legnagyobb felhasználója az Unilever, de szinte az összes világmulti belerakja termékeibe. A csokoládé alapú desszertekben talán a legelterjedtebb, ahogy használja például a Nutella is. Jelenleg a világ étolajtermelésének 35 százalékát adja.

Mi a baj a pálmaolajjal?

 

Elsősorban az, hogy akkora üzlet lett a termelése, hogy esőerdőket irtanak ki miatta. Ez több okból sem jó. Az egyik az, hogy erősíti az üvegháztartású gázok kibocsátását, ráadásul a növény gátlóanyagokat termel a gyökerében, ami kiöl minden más növényt, vagyis terméketlenné teszi a termőföldet. Ezen esőerdők nagy része Délkelet-Ázsia elmaradottabb részein találhatóak, aminek sajnálatos velejárója, hogy a gyártás során gyerek- és rabszolgamunkát vesznek igénybe a gyártók. És természetesen óriási probléma az is, hogy az őshonos növény- és állatfajok természetes élőhelyei is az enyészeté lesznek. Az orangutánok pedig azokon a fákon élnek, amiket kivágnak, hogy pálmaolajat tudjanak termelni. Ráadásul mellékhatásként naponta mészárolnak le orangutánokat az erdőirtás során.

 

Egészséges?

 

A pálmaolaj gyorsan trendi lett a magukat tudatos evőként meghatározó emberek körében, hiszen kellően egzotikusan hangzik, nem állati eredetű, szóval hirtelen romantikus kapcsolattársítás lengte körül a zsiradékot. Csakhogy a benne található telített és telítetlen zsírsavak aránya egyáltalán nem olyan kedvező, mint az az alapján hinnénk, hogy növényi eredetű, a forgalomban kapható pálmazsír jelentős része pedig hidrogénezett pálmaolajból áll és magas a transzzsírsav tartalma.

 

Mi a jövő?

 

Talán a Greenpeace kiabál a leghangosabban a pálmaolaj jelenlegi kitermelése ellen. Itt fontos hangsúlyozni, hogy nem maga a pálmaolaj ellen küzdenek, hanem a fenntarthatatlan előállítása ellen. Sikerként lehet elkönyvelni, hogy a Procter&Gamble, a Nestlé után már a Ferrero is ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy termékeikben már csak fenntartható gazdálkodásból származó pálmaolajat fognak használni.

 

Te mit tehetsz?

 

Annál mindenképpen többet, hogyha látsz egy orangutános képet a Facebookon, akkor odakommentelsz egy szívecskét. Annál is többet, hogy megosztod ezt a cikket. Jelen helyzetben a legtöbbet úgy teheted, hogy veszed a fáradtságot és megnézed a boltban, hogy a csoki, desszert, rúzs, szappan, vagy bármely egyéb termék tartalmaz-e pálmazsírt vagy pálmaolajat, és ha igen, akkor egyszerűen nem vásárolod meg. Aztán reménykedhetünk benne, talán észbe kapnak a világcégek döntéshozói és a nyomásgyakorlás hatására vagy önnön lelkiismeretük okán újratervezik a cégük pálmaolajhoz fűzött viszonyát.

 

A Jane Goodall Intézet pedig segítséget is nyújt a mindennapi választáshoz. Honlapjukon elérhetőek a pálmaolajat nem tartalmazó termékek listája.

 

Nuszbaum Tibor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2012135603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása