A valódi viták otthona

Reflektor

Tordai Bence és az ismeretlen kisdiák kioktatása

2017. február 15. - macska az úton

tordai_echo.jpg

(a kép forrása a Párbeszéd Magyarországért honlapja)

Ha politikáról van szó és egy párt az általa vallott értékeket szeretné bemutatni (legyünk idealisták, hogy a politikai pártok működése nem minden esetben csak a megélhetésről szól) a potenciális szavazóknak, úgy, hogy abból még haszna is származzon (lásd a régi szavazók megtartása és újak szerzése), akkor van néhány elengedhetetlen dolog:

1. Legyen tartalom. 2. Legyen az a tartalom érthető. 3. Legyen az a tartalom szerethető és tisztelhető. 4. Jusson el a célközönséghez. 5. Higgye el a befogadó, hogy az üzenet gazdája komolyan is gondolja az, amit mond. (Hitelesség.)

Ha ezek valamelyike nincs rendben, az a hatékonyság rovására megy. Kevesebb szavazó, kevesebb esély arra, hogy valóban végre is tudja hajtani (ha vannak) céljait az adott formáció. A kommunikációs vezetők feladata a megfelelő csomagolás és a termék eljuttatása a célba. Tordai Bencének ezt tudnia kell, különben biztosan nem lenne a zöld-baloldali Párbeszéd kommunikációs vezetője.

Nos, amikor Tordai Bence nyílt levélben szólít meg egy ismeretlen lottómilliárdost, az ember óhatatlanul úgy érzi, Orbán Viktor holdudvarának marketinges és plakáthelyeket áruló pajtásai idegesen tördelhetik a kezüket, mert rájuk itt már nem nagyon lesz szükség.

Hogy - lassan már - klasszikust idézzek: Mi volt ez a szellemi kútmérgezés? Ennél modorosabb, zavarosabb, kellemetlenebb szöveg létrehozására már pályázatot kellene kiírni. De most tényleg, komolyan gondolja ma valaki, hogy ez a népnevelő nyílt levél bárkinek és bármire jó azonkívül, hogy émelyegni kezd tőle, aki olvassa?

Amikor egy ismeretlen nyertest egy 36 éves politikus nyílt levélben arra kezd oktatni, hogy jelentős vagyona felelősséget jelent (mert akinek nincs pénze az nem felelős, annak nincs dolga?), amikor kéretlenül, de a legkevésbé sem önzetlenül arra vonatkozó tanácsokkal látja el, hogy a pénzét mire kellene fordítani, akkor nincs senki a csapatban, aki jelezze, hogy ez iszonyatosan ciki?

A nagy nyereménnyel azonban nemcsak öröm, hanem felelősség is jár.

Nyilvánvalóan elsősorban magadért és családodért vagy felelős, de ekkora vagyonnal annyi lehetőség jár együtt, hogy felelőssé váltál tágabb közösségedért, a magyar népért is. Nézz szembe vele: hirtelen képessé váltál arra, hogy egy nemzet sorsát érdemben befolyásold!

Milyen erőtlen, mézes-mázas zsarolási kísérlet ez? És mennyire erősíti a demokráciába vetett hitünket ez a kilóra mérés? Miért akarja a levél írója hirtelen abba a pozícióba tolni a nyertest, hogy mostantól milliók jövőjéért felelős? És a politikusok és az ellenzék nem az? Még sokkal, de sokkal inkább.

Mint a magyarok többsége, te is minden bizonnyal úgy gondolod, hogy rossz irányba megy az ország; hogy Orbánt és bűntársait el kell távolítani a hatalomból. Ehhez most komolyan hozzájárulhatsz!

És mi a büdös nagy francért, akarja megmondani Tordai Bence, hogy a nyertes mit gondol a magyar mindennapokról? Ha legkevésbé sem értek egyet a jelenlegi hatalommal, ha úgy is gondolom, hogy Orbánéknál hazafiatlanabb, enyveskezűbb, betegebb, az országot kiárusító társaság nincs is, akkor sem mondom ezt és így. Nem, mert senkit sem szólítok meg így, mert nem megyek be a másik házába, hogy szaros csizmával befeküdjek az ágyába. Mert tisztelem annyira a másikat, hogy elfogadjam: az enyémtől eltérő véleménye is lehet.

Mi a csudáért kell nagy nyilvánosság előtt kioktatni valakit? És milyen eredményt vár tőle a tisztelt szerző?  Nem a leváltani kívánt Orbán-kormány az, amelyik meg akarja mondani, mit kell gondolnunk, mit kell tennünk, miben hihetünk és miben nem? A levél írójában nem fogalmazódik meg, hogy Orbánék sikeréhez nagyban hozzájárul az ellenzék is? Az az ellenzék, aminek jó őfelsége ellenzékének lenni vagy épp elég, ha kényelmesen megél a fizuból meg az is, amelyik nem elég potens vagy hiteles, vagy épp ügyes ahhoz, hogy megszólítsa az embereket? Azokat az embereket, akik tényleg tenni tudnának, jó esetben a szavazófülkékben, rosszabb esetben megkergetve a nemzet kopaszait.

Összehasonlításképp: frissen nyert vagyonod kétszer akkora, mint amennyit az összes ellenzéki párt 4 év alatt elkölthet. Ha akarod, a választásig minden hónapban, vagy akár minden héten küldhetsz egy újságot minden postaládába, hogy eljusson az emberekhez az igazság is, és ne csak a Fidesz propaganda-álvalósága. Ha akarod, eszközt adhatsz a független média vagy a kormányváltásért, egy szabad és igazságos országért küzdő társadalmi szervezetek kezébe. Akarod?

Mit is mondjak, visszautasíthatatlan ajánlatnak hangzik a jelenlegi ellenzék lottónyereményből történő finanszírozása… Csak azt nem tudom eldönteni, hogy ez most elismerés vagy az ellenzék sanyarú sorsa fölötti kesergés? Mert az önsajnálat és a sajnáltatás nem véletlenül nem sugározza azt az erőt, amire oly sok potenciális szavazó vár. Különösen, ha arra gondolunk, hogy az ellenzék egy része hogyan használta fel a hatalmát, amikor kormányon volt. És persze mi is pontosan az igazság? Csak annyi, hogy Orbánék tumorként sorvasztják el Magyarországot? Ahhoz nem kell újság és ez az igazság ahhoz sajnos kicsit kevés, hogy az emberek elhiggyék: bármiféle pozitív változást remélhetnek a jelenlegi ellenzéktől.

Szóval ki mondja meg, hogy mi az igazság, és kicsomagolja be úgy, hogy azt megértsék az emberek? Ez már mind ki van találva, egyedül az ellenzéki pártok pénztelensége az, ami miatt Orbánék álma édes? A nagy vagyon felelősség. De nem felelősség politikusnak állni? Nem felelősség a nagy nyilvánosság? És nem felelőtlenség a sikertelenség mindig másra hárítása?

A Kutyapárt 1 óra alatt 1 milliót kapott a nolimpiás plakátkampányra támogatóktól, nem lehetséges, hogy ők valamit másként, valamit jobban csinálnak?

Vagyunk még néhányan ebben az országban, akik nem milliárdosok, de úgy érzik, hogy ők is felelősek egymásért, az országért. Nem másutt, a magunk kis környezetében. De ez a nyílt levél a lehető legkevésbé sem tartozik azon eszközök közé, melyek meggyőznek, hogy egy boldogabb jövőt Tordai Bence stílusában képzeljek el. A buta kisdiákokra felülről lenéző tanító bácsik nem véletlenül nem népszerűek, ezt egy kommunikációs vezető igazán tudhatná.

Csepregi János írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1512263458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cardiobascuralis 2017.02.17. 03:41:43

Aki nem tudja leírni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt nevét (Kutya szóköz Párt, baromka), az mi a faszt is akar pattogni?

Ja, és nem mézes-mázas, hanem mézesmázos.
Jó lenne, ha megtanulnád az anyanyelvedet.
A vessző pedig nem azért van, hogy sormintaként használd.
Aki ennyire nem tud írni, mi a lófaszért erőlködik? Hagyd a picsába, nem a te asztalod.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.17. 06:08:56

A srác nem akar dolgozni, s már Soros se küldött neki pénzt, így most kunyerál, ennyi az egész.

Hidvégi Mihály 2017.02.17. 07:36:19

Én is olvastam Tordai levelét. S vajon miért nem ütköztem meg rajta?

Azért kisapáim, mert nagyon sok igazság van benne. A gazdag embereknek több felelőssége van, mint csóró társaiknak. S olyan könnyű elkúrni azt a kis vagyonkát, ami összejött, hajjaj,. még az élete is rámehet a szerencsés nyertesnek. Ritka az a személyiség, akit az ilyen hirtelen jött vagyon le nem dönt a lábáról.

S ezzel szemben, ha ennek a szar Orbánnak a megdöntésére használná, nem hogy az élete nem menne tönkre, de még a nevét is beírhatná a magyar történelembe.

Ez tehát a két út: személyi süllyedés vagy személyi felemelkedés.

Lenne harmadik is? Naná, de ismétlem ahhoz nagy ember kell, erős ember: egy, a nyertes általi saját célra fordítani. Pl. befektetni, úgy, hogy az növekedjen, környezetvédelmi célra használni, szociális célra használni s még ezernyi. Ez a nehezebb úz, ez is járható, persze, persze.
Mégis.

Medgar 2017.02.17. 08:34:01

A lejmolás az megy...

2017.02.17. 08:56:28

Mennyire tipikus politikusi hozzáállás: az illető még meg sem kapta a pénzét, már valaki könyékig a zsebében kotorászik.

Hidvégi Mihály 2017.02.17. 09:13:04

@...elmúlik...: S mond csak, barátom, az mennyire zavar, hogy Orbán nem csak kotorászik a zsebedben, hanem erősen ki is rabolja?

S még csodálkoztok. Mikor olyan rendszer épült ki, hogy a Fidesz minden erőforrás felett rendelkezik. Egy csöppet még hagy az MSZP-nél, mint hivatalos ellenzéknél, de arra vigyáz, hogy a valódi rendszerváltást lehetővé tévő formációk nehogy pénzhez jussanak.

Így teljesen legális a lejmolás, a pénzért való kunyerálás.

Hajrá Magyarország! Ez nem lehet csak ennek a szarnak a jelszava, nem üresítheti ki ennyire nyelvünket.

Attilajukkaja 2017.02.17. 10:16:07

Jó lenne látni a teljes levelet, mert itt csak a konteksztusból kiragadott idézeteket látom. Ez nekem nem sokat mond.
Amúgy tényleg furcsa kezdeményezés.

macska az úton 2017.02.17. 10:21:56

@Attilajukkaja:

Nyílt levél az Eurojackpot magyar nyerteséhez

Kedves honfitársam!

Gratulálok, szerencsés nap volt számodra a tegnapi! Nyertél 7 milliárd forintot, ezzel egy csapásra Magyarország egyik leggazdagabb embere lettél. A nagy nyereménnyel azonban nemcsak öröm, hanem felelősség is jár.

Nyilvánvalóan elsősorban magadért és családodért vagy felelős, de ekkora vagyonnal annyi lehetőség jár együtt, hogy felelőssé váltál tágabb közösségedért, a magyar népért is. Nézz szembe vele: hirtelen képessé váltál arra, hogy egy nemzet sorsát érdemben befolyásold!

Mint a magyarok többsége, te is minden bizonnyal úgy gondolod, hogy rossz irányba megy az ország; hogy Orbánt és bűntársait el kell távolítani a hatalomból. Ehhez most komolyan hozzájárulhatsz!

Összehasonlításképp: frissen nyert vagyonod kétszer akkora, mint amennyit az összes ellenzéki párt 4 év alatt elkölthet. Ha akarod, a választásig minden hónapban, vagy akár minden héten küldhetsz egy újságot minden postaládába, hogy eljusson az emberekhez az igazság is, és ne csak a Fidesz propaganda-álvalósága. Ha akarod, eszközt adhatsz a független média vagy a kormányváltásért, egy szabad és igazságos országért küzdő társadalmi szervezetek kezébe. Akarod?

Gondold át alaposan, és dönts felelősséggel: ha úgy határozol, nemcsak a te családod élhet kényelmesen nemzedékeken keresztül, de milliók sorsát fordíthatod jobbra.

Bölcs döntést és sok boldogságot kívánok!

Attilajukkaja 2017.02.17. 10:47:35

@macska az úton:
Köszi szépen!
Ez a levél tényleg elég durva.

cardiobascuralis 2017.02.17. 13:59:36

@slamovics bea:
Ezt nem tudtam értelmezni.

@NemZsolt:
Nem is neked szólt, hanem az értelmesebbeknek, akik fel tudják fogni.

@Hidvégi Mihály:
Mindenesetre a legértelmetlenebb pénzkidobás és faszság az lenne, ha bármelyik politikai pártnak akár csak egy fillért is adna belőle.
Pláne amíg minden pártban kizárólag tolvajok ülnek, mint most Magyarországon.
Ez a Tordai Bence nevű díszfasz is az, ez sem dolgozik, hanem a tőlünk lopott pénzből él. Mit tett eddig az országért?

Ja, és: Hajrá VESSZŐBASZDMEG Magyarország!

Hidvégi Mihály 2017.02.17. 14:50:47

@cardiobascuralis: Te is azok közé tartozol, akik megundorodtak a politikától. Kár.

Mert így épp azt tagadod, hogy lehetne olyan politikát is csinálni, amely a népért történik, nem pedig a jelenlegi elit gazdagodásáért.

Pedig nem így van, s ameddig rá nem jöttök, hogy a politika lehet tisztességes is, sőt az kell, hogy legyen, addig nincs remény arra, hogy ne Orbán s a hozzá hasonló gazemberek uralják Magyarországot.

Kár!

Hajrá Magyarország!

(nem kell vessző. Lehet, hogy ez a szar úgy használja, akkor pedig pláne nem kell)

cardiobascuralis 2017.02.17. 17:23:08

@Hidvégi Mihály:
Baromka, hogyne kellene vessző. Tanuld meg rendesen az anyanyelvedet.
Nem, Orbán nem használ, mert ő is hülye segg a helyesíráshoz (is).

De, lehetne olyan politikát is csinálni, amely a népért történik, nem pedig a jelenlegi elit gazdagodásáért. Csak nem ebben az országban. Nézz körül, a szomszédoknál is van, ahol sikerül. És nem okvetlenül Ausztriára gondolok.

Hidvégi Mihály 2017.02.17. 18:14:39

@cardiobascuralis: @MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Rendben, velem lehet beszélni, ha úgy vélitek (én is szeretem a jó helyesírást, s ha tényleg így van, csak megköszönni tudom nektek):

Hajrá, Magyarország!

Hidvégi Mihály 2017.02.17. 18:17:49

@cardiobascuralis: Mi létrehoztuk a Polgári Konzervatív Pártot, ajánlom figyelmedbe. Nem a magunk hasznára. Illetve közvetetten, mert tudjuk, legalábbis én tudom, hogy nekem is csak akkor lehet jó, csak akkor lehetek nyertes, ha az ország egésze nyer.

2017.02.17. 19:56:31

@Hidvégi Mihály:

Minden tiszteletem mellett, nem vagyok a barátod.

Az én zsebemben ugyan nem kotorászik senki (ezt lehet egyéni szerencsének, vagy ügyességnek betudni, de ettől még ez a helyzet).

Nem csodálkozom. Részint azért, mert kinőttem már abból a korból, részint azért, mert a tisztelt honfitársaim ezt szavazták meg (mondhatnám, hogy tetszettek volna elmenni szavazni, a 2014-es választásokon a választásra jogosultak alig több, mint 61%-a élt ezzel a jogával, közel 40% ( ! ) nem).

A "pénzért való kunyerálás" mindig legális, ezen esetben leginkább szánalmasnak tarom.

"Hajrá Magyarország". ? Ok. Amikor Ausztráliában éltem, akkor mindig azt hallottam: " Advance Australia". Azt sem tekintettem másképp, mint a magyar megfelelőjét. Mennyire üresítette ki ez szerinted az ausztrál nyelvet? (Amely ugye nem angol, nem amerikai, nem egyéb, hanem originálisan ausztrál.)

Ott is volt, aki a hatalmon lévőket hasonlóan definiálta, mint te a jelenlegi magyar kormányt. Na ettől még kurvára nem változott semmi.

Akkor most?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.17. 20:43:33

@Hidvégi Mihály: "létrehoztuk a Polgári Konzervatív Pártot"

Erről mesélj még. Lesz végre egy párt a jobboldalon is? (A fidesz csak időzött egy sort a jobboldalon, miközben ultraliberálisból átvonult a szélsőjobbra.)

cardiobascuralis 2017.02.18. 13:59:11

@...elmúlik...:
Originálisan ausztrál az aborigik nyelve.
Ausztráliában angol beszélnek, annak is az angliai tahók által beszélt válfaját.

És egyébként ha magyar vagy és Magyarországon élsz, akkor bizony a te zsebedben is kotorászik ez a kormány, mert a közös pénz a tied is.

2017.02.18. 18:27:30

@cardiobascuralis:

Kösz, ez nagy segítség volt :)
Nem mondtam, hogy magyar vagyok, de ideiglenesen itt állomásozom. Sőt szavazhatok is, igaz nem csupán itt.

Attilajukkaja 2017.02.23. 18:12:43

@budai fellegvár:
"a lét határozza meg a tudatot, tehát ide a lét."
:o)))
Ezt Hofi annak idején valahogy úgy fogalmazta meg, ha nincs lé, nincs tudat.
süti beállítások módosítása