A valódi viták otthona

Reflektor

Mindennapi olimpiánkat add meg nekünk, István!

Tarlós István és a vörös ingesek - vajon kinek kell elvinnie a balhét?

2017. február 17. - macska az úton

20150513_olimpia_2024_068.jpg

Tarlós Istvánnak eddig is a kormány diktált, ő pedig mindig engedett a zsarolásnak. Most, hogy leadásra kerültek az aláírások és a Fidesz gőzerővel hátrál kifelé a buktából, a főpolgármester megkapja méltó jussát: ő lehet az, akinek kezdeményeznie kell a pályázat visszavonását. Tarlós úr, megérte?

A 138.000 helyett 266.151 aláírást szedett össze az egészen friss Momentum több ellenzéki párt érdemi (LMP, MKKP, Együtt, Párbeszéd) és több ellenzéki párt kissé meglepőnek tűnő (MSZP, DK) segítségével. Míg kezdetben lesajnálta a politikacsináló ellenzék nagy részének impotenségébe belekényelmesedett Fidesz-KDNP az egészet, idővel azért kezdtek legörbülni azok a mosolygó szájak. Jöhetett a hazaárulózás (mert aki népszavazni akar, az hazaáruló), a lelki zsarolás (tényleg úgy gondolod, hogy a magyar sportolóknak nem jár hazai olimpia?), a kormányszimbióta álcivilek (CÖF) későbbre ígért gáncsoskodása (majd meglátjuk elég lesz-e az a 138.000! – apropó az országoshoz kell 200.000), az erőtlen lejárató kísérletek a lakájmédiában, a legalsó szinteken pedig a verbális és fizikális agresszió. Beszólogatás itt, megvert aktivista amott.

Mindez pusztán azért, mert sokan népszavazást szeretnének a pályázat visszavonásával kapcsolatban. A népszavazás pedig olyan eszköz, ami arról szól, hogy az emberek is elmondhassák, mit gondolnak egy ügyről, ne pedig fentről mondják meg nekik, hogy mit kell gondolniuk. Szar dolog a demokrácia, de még annak látszata is, na. A kiskorúsítás persze kétszeresen is hatékony lehet, egyfelől kényelmesen belesüllyedhet az ember, másfelől fent azt és annyiból illiberalizálhatnak, amit csak akarnak. Azonban talán tényleg megfontolásra érdemes az az elképzelés Bödőcs Tibortól, hogy előbb egy sima hétköznapot kéne megrendeznünk, a többivel egyelőre még ráérünk. Vajon Orbánéknak sikerül megrendezni azt a sima hétköznapot Magyarországon? Vagy Tarlósnak Budapesten?

Ha a 266.000 aláírás akár harmada is érvénytelen lenne, még akkor is bőven megvan a 138.000. Ennyi embert semmibe venni pedig még a kormánynak és főpolgármester úrnak se állna jól. 266.000 aláírás esetén még a Fővárosi Választási Bizottságnak sem lenne könnyű dolga a népszavazás kiírásának elkaszálásával, de még a CÖF kommandósainak is össze kellene szednie magukat, hogy megdolgozzanak az állam kegyeiért.

Az már kiderült korábban, hogy nyitott szájjal szaladgálni abban a bizonyos erdőben, érthető módon, nem szeretne a kétharmad kormánya, a magyar emberek kormánya (lásd. a boltok vasárnapi zárva tartásának eltörlése), az pedig elég valószínűnek tűnik, hogy egy valódi népszavazás, ultrák és Fradi Security ide vagy oda, nem nagyon kedvezne a kormányzati álmoknak. Nincs annyi alkalmazottja az Antall József tudásközpontnak, amennyit ki kellene rúgni ahhoz, hogy sikertörténet legyen a referendumból. És kicsit késő van már ahhoz is, hogy Rogán szomszédjától rendeljenek egy újabb gyűlöletkampányt. Ráadásul a politikailag érvényes-patron pofátlan elsütésével rendesen előkészítették az öntökönrúgás minősített esetének megvalósulását.Szóval könnyen előfordulhat, hogy most is inkább a kihátrálást választja majd a kormányoldal ahelyett, hogy kiderüljön, mennyien látják másként a valóságot, mint ők. Az illúziót pedig fenn kell tartani.

Tarlós főpolgármester úr, pénteken már kicsit duzzogva be is lengette, ha meglesz az elegendő aláírás vagy megvalósul a népszavazás, akkor alaposan átgondolja az olimpiai pályázat visszavonását. Persze szóvá tette azt is, hogy azok az emberek akartak most referendumot, akik korábban nem akartak, szóval azért volt itt némi árulás. Ez kétségtelenül izgalmas felvetés. Egyfelől, mert korábban már ellehetetlenítésre került több népszavazási kísérlet is az ügyben, másfelől akár mindenféle árulás nélkül maga a főváros vagy épp a kormány is felvethette volna az ötletet, ha érdekli bárki véleménye. Nem véletlenül nem érdekelte. Ugyanakkor az elmúlt hetekben tényleg feltűnhetett mindenkinek, hogy az ellenzéki pártok és képviselőik egy része is inkább az ügyeskedésben volt érdekelt, mint a tiszta játékban.

Így szavaztak a Fővárosi Közgyűlésben az ellenzéki pártok képviselői arról a módosító javaslatomról, hogy Budapest vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai játékokra benyújtott pályázatát:

Gajda Péter (MSZP): nem

Horváth Csaba (MSZP): tartózkodott Szaniszló Sándor (MSZP): igen

Tóth József (MSZP): nem nyomott gombot

Trippon Norbert (MSZP): igen

Gy. Németh Erzsébet (DK): igen

Hajdu László (DK): nem

Karácsony Gergely (PM): tartózkodott Székely Sándor (Együtt-PM): igen
Szabados Ákos (MSZP-DK-Együtt-PM): nem Geiger Ferenc (Civil szervezetek): nem Tokody Marcell (Jobbik): nem

Csárdi Antal (LMP): igen

 Ennek és korábbi megnyilvánulásaik tükrében különösen visszás, hogy az MSZP már most saját győzelemként igyekszik kommunikálni a Momentum által leadott 266.000 aláírást.

„Néhány éve az országos politika mellszélességgel állt az olimpia mellett, de most az ellenzék kihátrált valamiért. Ez a főpolgármester szerint árulás az ellenzéki pártok részéről.” – írja az Index.

„A grundokon anno ilyet nem lehetett megtenni, aki ezzel próbálkozott, elvették az uzsonnáját, és repült a sapkája a fa tetejére.” – mondja Tarlós.

Egészen vicces, hogy míg a maga pálfordulását logikusnak tarja (a takarékos olimpiák elvének bevezetése miatt már megvalósíthatónak látja), addig mások ágálását problémásnak érzi.

Tarlós persze meg akar felelni a kormánynak és úgy érzi, ez jócskán szolgálhatja a főváros érdekeit is. Se az ő uzsonnáját, se a budapestiekét ne vegye el senki! Mert egyébként ugye megteheti, mert miért is ne. A kormány, ha nem lesz olimpia, nem ad pénzt fejlesztésekre, mert nem és kész. Így sok minden késik majd, sok minden pedig talán soha nem épül majd meg. Eléggé úgy tűnik számos ügy alapján, hogy a főpolgármesterrel némi izmozás után azt tehet a kormány, amit csak akar, bármit le lehet nyomni Tarlós torkán. Vagy épp a bárminek a hiányát. Mert a Pásztorok a legkeményebb srácok a környéken, szóval bármikor jöhet az einstand.

A főpolgármester gyakran kesereg. Mióta például a kukásholding gyűjti be a pénzt a hulladékszállításért és csak egy részét csepegteti vissza (ergo sok-sok milliárdért kiállítja a számlát, majd a munkát mások végzik el) veszteséges az FKF, ez az oka, hogy a követelt 30+ százalékos béremelés helyett maximum 3-ra futná, ha lesz sztrájk, ha nem. Tarlós István egy olyan városnak a polgármestere, ahol Magyarország lakosság alig kevesebb, mint 15 százaléka él hivatalosan, a valóságban lényegesen több, ami az ország GDP-jének hatalmas részét termeli (tényleg vízfej és valóban sokkal fejlettebb a vidéknél, ami nem szerencsés, de attól még így van), miért van az mégis, hogy lojalitása végtelen, miközben Budapest érdekeit valamiért csak meglehetősen ritkán tudja érvényesíteni? Nem tudom, elgondolkodott-e már azon, miközben baja van a népszavazással, hogy neki is lehetne önálló véleménye, hogy asztalra is csaphatna legalább egyszer? 

A választ nem nehéz kikövetkeztetni annak a főpolgármesternek az esetében, aki szmogban fuldokló városában nemes egyszerűséggel jelenti ki:

 "...belátható időn belül nem fenyegeti a fővárosi taxikat az, hogy csak elektromos járművekkel lehet taxizni Budapesten. Ez nem időszerű, közölte, ilyen döntést a főváros egyelőre nem kíván hozni."

Köszönjük, hogy értünk, budapestiekért dolgozik főpolgármester úr! Hogy mindig meghozza az időszerű döntéseket! Akkor talán most jött el az ideje annak is, hogy némi önállóságot bemutasson!

A kormány már néhány órával az aláírások leadása után hátrálna ki az olimpia ügye mögül, azt mondva, mindez nem a Fidesz és nem a kormány ügye, hanem a fővárosé, úgy látszik, Tarlós arra legalább biztosan jó, hogy elvigye a balhét. 

Persze, ha elbukik ez a több ezer milliárdot felemésztő bulika, ki kell helyette majd találni mást, amivel etetni lehet az éhes pajtásokat.

Csepregi János írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9112269070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illaim 2017.02.19. 11:58:16

Akkor kezdjük ezzel az idézettel mi a véleménye a népszavazásról Orbán seggszáj Viktornak!
"A népszavazás azt jelenti, hogy Magyarországon senkinek sincs joga az emberek megkérdezése nélkül és az emberek ellenére reformokat bevezetni. (...) Úgy nem működik a dolog, ahogy a kommunista rendszer örökségeként itt maradt szocialista reflexek diktálják. Ez a politika legyengíti Magyarországot. A reform útja egyeztetés, konzultáció, döntésekbe való bevonás. Ezek a kulcsszavak. A demokrácia arról szól, hogy nem engedjük, hogy akaratunk ellenére boldoggá tegyenek bennünket. Egykori angoltanárom is mindig azt mondta, ne tégy jót mással a megkérdezése nélkül, hátha más az ízlése". (2007. június 29.Orbán Viktor, Index-interjú)

Netuddki. 2017.02.19. 12:15:43

@illaim: Az orbán egy tolvaj bűnöző, mindig azt mondja ami neki kedvez. Már régen le kellett volna csukni, csak birkák a magyarok. Most akkor nem lett volna ez a bejegyzés se.

Duplaxiii 2017.02.19. 12:16:02

Tegnap este megnéztem az Echo szarság riportját a MKKP vezetőjével az eredményes gyűjtésről. Hát kínzás volt! A riporter, valami bigott fasz, végig komolyan kérdezgetett, rendre lejárató célú aktuálpolitikia dolgokat próbált ráerőltetni a kutyásra.
Ha nem tudnánk, hogy ez echo tévé a cöf és a többi mélytahó szerveződés szócsöve, még nevethetnénk is.
De ez várható!
Itt az alap, hogy MINDENKI hazaáruló, MINDENKI idegen pénzből él!
A kutyás is szenvedett, mert a legegyszerűbb poénok is a levegőbe maradtak, hiszen az echos egy álszen hazug burokból támadott...
A stílusa a 70-es évek Híradóját juttatta az eszembe...

tnsnames.ora 2017.02.19. 12:35:08

Bödöcs-Olimpiás poénja:
www.youtube.com/watch?v=3OHLxakbDJ4

Orbán Tarlósnak:
- Te mondd meg, hogy nem lesz olimpia, a te hangod mélyebb:
indavideo.hu/video/Te_mondd_hogy_rablotamadas_a_te_hangod_melyebb

:)

kvadrillio 2017.02.19. 12:45:38

Czinkóczi Sándor
egészségügy
ma 11:01
220
185

A fővárosi kórházak gyerek intenzív osztályai már nem tudják fogadni lélegeztető gépre szoruló betegeket, mert az utóbbi időben annyira megnőtt a csecsemő és kisgyermek korú, azonnali lélegeztetésre szoruló, hörgőgyulladásos betegek száma - írja a Népszava.

Al Bundy

apterus 2017.02.19. 13:04:54

Gratulálunk a Momentumosoknak, de ha pár signettával el lehet érni, hogy Budapest/Magyarország/kormány/OV (ízlés szerint) elálljon egy több ezer milliárdos projekttől, akkor kérem pár napra függesszük már fel a "hú, micsoda diktatúra van" jellegű rinyálást

Andy73 2017.02.19. 13:10:29

Olimpia nincs minden nap, Los Angelesben is több mint 30 éve volt utoljára, Párizsban még régebben. Nálunk most lehetne először, és én nagyom sajnálom, ha nem lesz. Sokakkal együtt bíztam benne, hogy Magyarországon fogadhatjuk és élőben láthatjuk a világ legjobb sportolóit, hogy a sportolóink hazai közönség előtt versenyezhetnek.
Ha a blogger a címben a vallással viccelődik, az különösen sajnálatos. A nyugati demokráciák alapja a vallásszabadság és a vallások tisztelete. Úgy látszik, ez hozzá még nem jutott el.
Persze a népszavazás is a demokrácia része, felőlem lehet az olimpiáról is. Egyáltalán nem biztos, hogy a nemek győznének, az meg pláne nem, hogy eredményes lenne a népszavazás - a szükséges részvételi arány még a migránskérdésben sem jött össze. A kormány nyilván ezért nem akart népszavazást, meg azért, mert az gyengítette volna Budapest esélyeit.
Mindenesetre ha Los Angeles vagy Párizs nyer, akkor egyébként is okafogyottá válik az egész, bármekkora bulinak is tartják azt az olimpiát ellenző aktivisták és bloggerek.

bukszindeksz 2017.02.19. 13:17:01

@kvadrillio: remek, hosszú hozzászólásodnak se füle, se farka.
A CTRL+C - CTRL+V nem mindig a jó választás...

ben2 2017.02.19. 13:17:04

Most tényleg az a baj, hogy egy "nolimpia" logo alatt futó kezdeményezés hatására nem lesz olimpia?
Vagy esetleg az áll a háttérben, hogy az apropót nem tudják kampányolásra és adatbázis építésre használni?

A Momentumos hülyegyerek el is szólta magát a hírTV-n, hogy ők nem csak az olimpia ellen akartak kampányolni, hanem azt is el akarták mondani, hogy mi másra költenék a pénzt.
Értsd: az olimpiai népszavazást általános politikai kampánycélra akarták felhasználni. A népszavazás intézményét viszont nem arra találták ki, hogy médiafelületet biztosítson amatőr politikai egyesületeknek, hanem hogy egy konkrét témában kikérje a választópolgárok véleményét. Ha téma okafogyottá válik, akkor a népszavazás is.

Egyébként a helyzet egyszerű: Tarlósnak joga van (és első sorban neki van joga) visszavonni az olimpia pályázatot, a Momentumnak meg joga van ettől függetlenül _nem visszavonni_ a népszavazási kezdeményezést.
Aztán sok sikert az érvényességhez.

ben2 2017.02.19. 13:23:52

@apterus:

Ez olyan, mint amikor a csaj szakítani akar, a pasi meg beleegyezik, a csaj meg ettől kap csak igazán dührohamot, mert ő igazából csak alázni akart.

Pop40 2017.02.19. 14:32:26

@illaim: Régen is hazudott, most is.

Tudja, hogy a birkatáborának mindegy, mert vagy túl hülye, hogy emlékezzen ezekre, vagy túl gátlástalan, hogy érdekelje (vagy mindkettő.)

A maradék meg le van szarva, úgyse szavaz rá.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.19. 14:34:45

@illaim: "mi a véleménye a népszavazásról Orbán seggszáj Viktornak!"

:))

A szélkakas pörgési sebességének Guinness rekordját orbán tartja. Ugyanazzal az értékkel a ventillátorokét is.

2010 előtt harcos oroszellenes volt, 2010 után simán befészkelte magát Putyin seggébe.

Pop40 2017.02.19. 14:37:45

@apterus:

Aha, igen. Az, hogy a választási bizottságok a Duce kénye-kedve szerint engednek át kérdéseket, hogy fideszes kopaszok tettlegesen akadályoznak meg népszavazásokat, néha üveggel verik az aktivistákat, miközben a maffiakúrmány közpénzből milliárdokat költ a maga álláspontja propagandájára (kvótanépszavazás)...

Igen, az egyszeri hülye fideszesnek ez maga a megtestesült demokrácia. :-)

Pop40 2017.02.19. 14:41:05

@ben2:

"Értsd: az olimpiai népszavazást általános politikai kampánycélra akarták felhasználni. A népszavazás intézményét viszont nem arra találták ki, hogy médiafelületet biztosítson amatőr politikai egyesületeknek, hanem hogy egy konkrét témában kikérje a választópolgárok véleményét."

Ugye erre migránsos témában is ugyanúgy nyáladzottál, mikor a maffiakúrmány csinálta alig fél éve?
Ráadásul ők lopott közpénz milliárdjaiból?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.19. 14:51:51

@kvadrillio: "Jók ezek a magyaros hacukák, Viktort már én is szívesen megnézném, mentében....."

:))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.19. 14:54:31

@apterus: "pár napra függesszük már fel a "hú, micsoda diktatúra van""

Azért van budapesti aláírásgyűjtés az olimpia népszavazásért, mert orbán nem engedett országos népszavazást. Na, erre varrj gombot!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.19. 14:57:58

@Andy73: "A kormány nyilván ezért nem akart népszavazást, meg azért, mert az gyengítette volna Budapest esélyeit."

Mennyiben gyengítette volna Budapest esélyeit egy népszavazás, ahol a nagy többség az olimpia megrendezésére szavaz???
süti beállítások módosítása