A valódi viták otthona

Reflektor

A magyarországi régiók versenyben vannak az utolsó helyekért

Szigeti Cecília írása

2017. március 02. - szénhidra

Az Európai Bizottság néhány napja közzétette  263 uniós régió regionális versenyképességi indexét tartalmazó tanulmány harmadik kiadását.  A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, a működéshez vagy a munkához.

lz.png

A 2010-ben bevezetett és háromévente közzétett regionális versenyképességi index (RCI) alapján a régiók nyomon követhetik és értékelhetik a fejlettségük időbeli alakulását és azt, hogy más régiókhoz képest hogyan teljesítenek. Ez az első index, amely európai összképet ad az uniós régiók versenyképességéről.

Az RCI-t 11 mutató alkotja, amelyeket három csoportba oszthatunk:

  • az alapmutatók: 1. intézmények, 2. makrogazdasági stabilitás, 3. infrastruktúra, 4. egészségügy, 5. alapszintű oktatás.
  • a hatékonysági mutatók: 6. felsőoktatás, képzés és egész életen át tartó tanulás, 7. a munkaerőpiac hatékonysága, 8. a piac mérete,
  • innovációs mutatók: 9. technológiai felkészültség, 10. a vállalkozások fejlettségi szintje, 11. innováció

Sok esetben jelentős eltérések mutatkoznak egy adott országon belül, ami abból ered, hogy a fővárosi régió teljesítménye túlszárnyalja az országon belüli többi régióét, ez Magyarországra is jellemző.

A regionális versenyképesség értékelése szerint a 263 uniós régió közül 2016-ban:

  • Közép-Magyarország a 152. (vagyis a legkedvezőbb helyzetű régiónk is a „másodosztályban játszik”),
  • Közép-Dunántúl a 205.,
  • Nyugat-Dunántúl a 207.,
  • Dél-Alföld a 224.,
  • Dél-Dunántúl a 227.,
  • Észak-Magyarország a 231.,
  • Észak-Alföld pedig a 232. helyre került.

Közben megtudjuk Varga Mihálytól, hogy a gazdaságunk 14 éve nem látott növekedési fázisba kerül, a gazdaság potenciális növekedése már a cseh gazdaságét jellemző fázisban van és 2020-ig lényegesen meg fogja haladni legfontosabb versenytársaiét, Ausztriáét és Csehországét.[2]

Bízzunk benne, hogy így lesz, de nézzük meg a kiinduló feltételeket:

  • Csehország legjobb helyzetű régiói (Praha, Strední Cechy) a 102. helyen vannak, 50 hellyel előttünk, a legrosszabb helyzetű (Severozápad) a 189. amivel nálunk még dobogós helyezést kapna.
  • Ausztria legkedvezőbb helyzetű régiói (Niederösterreich és Wien) a 49. helyen vannak a versenyképességi rangsorban, a legrosszabb helyzetű régiója (Burgenland) a 125., vagyis jobb helyezést szerzett, mint a legversenyképesebb magyar régió.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1312306527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamut 2017.03.02. 17:41:57

Az időbeli változás még többet árul el:
2013 óta mind a 7 magyar régió rontott a helyezésén, és Észak-Magyarország különösen sokat rontott, és így rákerült a lecsúszó régiók listájára is, az egykori kommunista országok régiói közül egyetlenként.

Regionális összevetésben:
Kelet-Közép-Európa régiói közül kizárólag Észak-Magyarország helyzete romlott érdemben.

Egészségügy:
Az egészségügyi helyzetet értékelő pontokban az összes magyar régió a legutolsók között van, Észak-Magyarország konkrétan az utolsó előtti egész Európában.

Stenonis 2017.03.02. 18:07:23

Mi lenne, ha nem teljesítenénk jobban és nem erősödnénk...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.03.02. 18:32:47

Akkor... az... hogy... "Magyarország Erősödik" csak hazugság, amivel párszázmillióval akarják megdobni a Rogán szomszédja csávót, hogy is hívják? Gondolom egy fillért sem csorgat vissza belőle, különben még azt hihetnénk, hogy stróman.

röf 2017.03.02. 18:58:49

De hát nem rég azt hazudtátok, hogy már Románia is megelőzött minket.... (szintén valami gagyi mértékegységben mérve)

$pi$ 2017.03.02. 19:11:38

@röf: Mértékegység?! Az csak mindenféle támadási felületet adna, semmi szüskség rá. Sőt, ne is használjuk a "mérték" vagy "mennyiség" szavakat, mondjuk azt, hogy "mutatók", az nem jelent semmit, lehetetlen belekötni!

Számok azért kellenek, mert attól olyan tudományosnak tűnik.

Azért arra kíváncsi lennék, hogy mikor kerülnek bele ebbe a listába az "energia", "rezgés" és "mező" szavak, mert, hogy előbb-utóbb bekerülnek az biztos. :D

nick papagiorgo 2017.03.02. 19:11:52

Mindenféle gonoszkodás nélkül:
kik vannak mögöttünk
Románia kompletten (legutúbb még- csatlakozva az előttem szólóhoz) az volt a mantra, hogy ezek megelőztek
Bulgária kompletten
Görögország kompletten (pedig azoknak még eurójuk is van! - úgy látszik, a görögök pont leszarják, hogy ők épp csődben vannak...)
Dél-Olaszország (ezeknek is eurójuk van....valami gond mégis lehet ottan)

Kik vannak velünk egy szinten (most azt, hogy az egyik 119 a másik 120 pontot kapott, talán tegyük félre)
Lettország és Litvánia teljes egészében
Lengyelország kb fele
Szlovákia teljesen
Horvátország teljesen
Spanyolország kb fele
Portugália teljesen

Kik a fejlettek?
A magországok meg az északi országok (Dánia, Svédország, Finnország). Érdekes, hogy pl. Ausztria is jóval jobb eredményt ért el, mint mondjuk Franciaország.

Ebből én nem jósolnék semmit, ez kb az, amit sejteni lehetett (felhívnám a figyelmet, hogy se Görögországban, se Portugáliában, se Olasz-vagy Spanyolországban nincs "Orbán").

Az meg, hogy Varga azt mondja, hogy a gazdaság "fejlődő pályán van" nem azt jelenti, hogy már meg is előztük őket, ugyebár.

Nem arról van szó, hogy büszke lennék az eredményre, vagy bármire, de ezt az eredményt hülyeség arra kifuttatni, hogy "mert Orbán". Csak szólok.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.02. 19:14:27

@nick papagiorgo: "Románia kompletten (legutúbb még- csatlakozva az előttem szólóhoz) az volt a mantra, hogy ezek megelőztek"

Még csak gazdaságilag előztek meg.

"A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, a működéshez vagy a munkához."

Ki akarna románok közt élni?

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2017.03.02. 19:27:37

Rosszul nézitek a dolgot, ha a másik oldalról néznétek akkor a vezető helyeken lennénk. A haldokló nyugat meg nem. pesszimizmus.

Danubius 2017.03.02. 19:30:28

Én úgy gondolom hogy azért szakadunk le mert egyeseknek ez az érdeke. És ezek az egyesek is magyarok. Az uniós támogatások annál kisebb önerővel jönnek, annál nagyobb összegben minél elmaradottabb egy régió. És itt van a kiskutya elásva. Csak 1 példa: SzSzB megye székhelye Nyíregyháza 100 km-re van a legkeletibb falutól amit elvileg Nyíregyháza kellene felemeljen. A helyzet az hogy Nyíregyháza úgy hanyagolja el a rá bízott kistérségeket, hogy minden oka meg van rá: minél elmaradottabb Fehérgyarmat, Vásárosnamény, Mátészalka, Nyírbátor, annál több uniós stb pénz jön, ami nagyrészt Nyíregyházán keresztül csordogál, sápolódik; ráadásul a számlát úgyis Győr fizeti.

nick papagiorgo 2017.03.02. 19:50:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Még csak gazdaságilag előztek meg"

De ez valami regionális versenyképességi index, ha jól olvasom.
Most megelőztek gazdaságilag, csak fejlődésképtelenek? Ez olyan lenne, mint a dinoszaurusz, elérték a fejlődés lehetséges csúcsát, innen már nincs tovább? :)

nick papagiorgo 2017.03.02. 19:55:10

@Danubius:
Győr ugyan nem fizeti.
Nem akarom a Bp-vidék ellentétet szítani, de Budapest fizeti be a legtöbb adót, és Budapest (ill. a Közép-Magyarországi régió) a legfejlettebb, tehát ők nem vagy alig kapnak uniós pénzeket se. Mondjuk ez pl. egy sülysápi lakost nem igen vigasztal, mert nem nagyon érti, hogy ő milyen rohadtul fejlett, pedig a térképen ez van.
Ennyit erről a statisztikáról is :)

felső határ nincs 2017.03.02. 20:03:11

'Közben megtudjuk Varga Mihálytól, hogy a gazdaságunk 14 éve nem látott növekedési fázisba kerül, a gazdaság potenciális növekedése már a cseh gazdaságét jellemző fázisban van és 2020-ig lényegesen meg fogja haladni legfontosabb versenytársaiét, Ausztriáét és Csehországét.'

És meg tudod ezt cáfolni valamivel? Mondjuk a gazdasági növekedéssel, ami mérhető?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.02. 20:04:59

@nick papagiorgo:

"A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, a működéshez vagy a munkához."

Ki akarna románok közt élni?

felső határ nincs 2017.03.02. 20:05:29

@nick papagiorgo: 'de Budapest fizeti be a legtöbb adót, és Budapest (ill. a Közép-Magyarországi régió) a legfejlettebb'

Ez torzít, gondolom a Tesco Magyarország és a hasonló cégek mind Budapesten adóznak a teljes országos hálózat nyeresége után. Telekom, stb. szintén.

felső határ nincs 2017.03.02. 20:06:51

Már nem azért, de a szín alapján baz megye ugyanolyan versenyképes, mint a kanári-szigetek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.02. 20:10:03

@felső határ nincs: "baz megye ugyanolyan versenyképes, mint a kanári-szigetek."

Mit csodálkozol? Mindkét helyen nagy a lebarnult emberek aránya. :))

$pi$ 2017.03.02. 20:20:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Még csak gazdaságilag előztek meg. "

Ha románia 40 éven keresztül így növekszik és mi is így övekszünk, akkor beérnek minket GDP-ben. Ennyit arról, hogy gazdaságilag megelőztek. Tökéletesen alaptalan hangilatkeltés.

$pi$ 2017.03.02. 20:24:25

@nick papagiorgo: "Nem akarom a Bp-vidék ellentétet szítani, de Budapest fizeti be a legtöbb adót"

Budapest egy fillér adót sem fizet. A Budapestre bejegyzett vállalatok fizetnek adót. Gondolom ilyenek, hogy MÁV, az összes kamionos cég, az összes lidl meg tecsó, meg ilyenek. Épp csak azért ott fizetnek adót, mert az a főváros, a vidék nélkül éhenpusztulnának, tönkremennének és belefulladnának a mocskukba. :D

nick papagiorgo 2017.03.02. 20:25:10

@felső határ nincs:
ez így van, viszont a multik meg pl. Luxemburgban jegyeztették be magukat, és ott adóznak (minimálisat). Ezért olyan "fejlett" pl. Luxemburg, mert egy kvázi adóparadicsom, amúgy se gazdasága, se ipara. Van ott egy csomó EU-s intézmény, Luxemburg ebből él, meg az adóparadicsom mivoltából. Nem is nagyon szarul, kb 500 ezer- egymillió euró ott egy lakás (szorozd be), a németek is úgy járnak oda dolgozni a határon át, mert a lakhatást még ők se tudják megfinanszírozni.

Nem fikázni akarom Luxemburgot, csak arra rámutatni, hogy ez a "versenyképességi" statisztika kb ennyit is ér. Ha van egy régióban egy "vízfej", egy fejlett város, akkor az felnyomja az egészet, lehet, hogy mellette meg az emberek a szomszéd faluban kb. sárkunyhóban élnek, de ettől még a "régió" mint olyan, fejlett. Ugyanez Budapesttel.

felső határ nincs 2017.03.02. 22:02:28

@nick papagiorgo: Nekem sem világos a versenyképesség fogalom maga sem, elég önkényes hogy mit nyilvánítunk versenyképességnek, és az jó-e nekem.

Ha a főnököm akarja hogy legyek versenyképesebb, az nekem nem jó, én qrvára nem akarok versenyképesebb lenni.

nick papagiorgo 2017.03.02. 22:27:50

@felső határ nincs:
asszem ez egy 10 pontos válasz :)
a versenyképesség olyan elvont fogalom, aminek sok értelme nincs, tőled elvárják, de fogalmad sincs, hogy igazából mi ez, hogyan kellene megcsinálni, se arról, hogy neked ez voltaképp miért lenne jó. Ennek ellenére a "siker" egy fokmérője. :)
Ez sok mindent megmagyaráz, többek közt a fenti statisztikát is :)

Görögország pl. mélyen legalul tejesít, de ha megkérdezed a görögöket, ők ezt a "versenyképességet" kb leszarják, és kimennek a tengerre a hasukat süttetni. És marha sokáig élnek, ellentétben a folyton dolgozó bérrabszolgákkal, akiket a versenyképesség, a stressz, meg az állásuk elvesztése izgat. Most döntsd el, kinek van igaza :)

felső határ nincs 2017.03.02. 22:48:49

@nick papagiorgo: 'A regionális versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió mennyire képes vonzó környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára a letelepedéshez, a működéshez vagy a munkához.'

Ez elég bullshitnek hangzik, én olyasmit tartanék értelmezhetőnek, hogy akkor nézzék meg, hogy mennyi müködő tőkét, vagy bevándorlót vonzott egy-egy régió, vagy mennyi munkahely jött ott létre, akkor azt fel tudnám fogni, de ez túl általános. S így csak arra jó, amire amire a hitelminősítői indexek. Politikai nyomásgyakorlásra.

Hogy lehet egy index alá vonni, hogy mi vonzó a vállalkozásoknak, meg mi a lakosok számára? A spanyol fiatal Londonba megy dolgozni, a londoni nyugger meg leköltözik Spanyolországba.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.03. 00:23:59

@felső határ nincs: 2020-ban le fogjuk hagyni egy főre eső GDP-ben az USA-t és Németországot. Meg tudod ezt cáfolni valamivel? :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.03. 00:26:42

Bájos, mikor a fideszesek találnak a rengeteg romló gazdasági adat között egyet, amiben még nem vagyun tökutolsók, és örömködnek rajta. :))

Zsoltbacsi 2017.03.03. 06:29:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Egyre kevesebb örömük van. :("

Hat meg neked 18 tavaszan :)))))

Pergető 2017.03.06. 14:51:51

Ha jól látom az ábrát a Spanyoloknak és a Portugáloknak sincs mire büszkének lenniük, pedig régebb óta Eu tagok, mint mi!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.06. 15:01:31

@Pergető: "a Spanyoloknak és a Portugáloknak sincs mire büszkének lenniük"

Arra mindenesetre büszkék lehetnek, hogy nics a nyakukon egy Bonsai Duce, aki minden p;nzkből kiforgatja őket.

" pedig régebb óta Eu tagok, mint mi!"

Láthatóan régebb óta gyakorolják a demokráciát, mint mi.
süti beállítások módosítása