A valódi viták otthona

Reflektor

A németek biztosan hülyék, ha atom- helyett mega szélenergia-beruházásra készülnek

Orbán hiába adja az ütemet, ha a világ rég elment mellette

2017. március 11. - szénhidra

szel_2.jpg

A sokak által és nem véletlenül vitatott Paks2 felépítése megkapta a zöldjelzést Brüsszelben. És ezt érdemes melldöngetve hangsúlyozni, mert a kormány szerint Brüsszel most helyesen döntött. Ez persze nem meglepő, hisz amikor azt mondják, amit a Fidesz-KDNP hallani akar, akkor okosak, amikor nem, ellenségesek, támadóak, autoriter magatartást tanúsítanak meg sorosgyörgy.

Az engedélyt Lázárék igyekeznek úgy kommunikálni, mintha az arról szólna, hogy végre az EU is a fejéhez kapott, belátta, mekkora biznisz, micsoda jó dolog az új atomerőmű. Nincs benne semmi trükk. Az atomerőmű, amit oroszok építenek orosz hitelből. Abból a hitelből, amiről kiderült, nem hogy nem az évszázad üzlete, de a piaci árnál költségesebb konstrukció. Nem baj, jó lesz az majd a gyerekeknek!

Míg L. Simon László a napenergia ellen azzal érvelt, hogy éjszaka is kell világítani, Lázár János az orosz hitelből épülő orosz atomerőműre az Oroszországtól való függetlenedés biztosítékaként tekint. Nem én adom a szájába, ő mondta ezt. Ha nem lenne Paks2, akkor az oroszoktól kellene venni a gázt. Szóval a napenergiára se kell támaszkodnunk meg a függőségünk is csökken. Dupla haszon. Ennyike.

Paks2 rövidtávú gazdasági érdekeket szolgál és elégít majd ki, azonban ezzel sok-sok minden jár, hosszútávon pedig biztosan hatalmas öngól. Nemcsak bel- és külpolitikailag, de nemzetgazdasági szintén legalább annyira. Az Európai Bizottság ugyanis most arra bólintott, hogy a mindenkori kormány a borítékolhatóan ráfizetéses üzlet veszteségét majd az államkasszából fedezze. Igen, az adófizetők pénzéből. (Ez lesz csak igazán szép rezsicsökkentés.) Kétségtelen, hogy az a gazdasági injekció, amit az oroszok pénze jelent, ideig-óráig jól eltakarja majd azt a bizonyos lélegeztetőgépet, pótolni kell majd az apadó uniós forrásokat, ha a vége kétségtelenül pofára esés is lesz, addig legalább megy tovább az üzlet. A sok milliárd eurós hitelből lehet mesterségesen pörgetni a gazdaságot.

Paks2-ről nem lehet népszavazás, mert nemzetközi szerződést érint. Mondja a kormány. De a migrációról lehetett ebben az esetben is. Paks2-ről nem kell népszavazás, mert arról egyszer már döntöttek az emberek! Mondja Lázár és pont.

Az egészben az a legfurább, hogy az atomerőmű elutasítását valamiféle felelőtlen zöldhóbortként igyekszik beállítani az a kormány, ami a világtrenddel (lásd. például Kína) szembemenve elég durva eszközökhöz folyamodik, hogy elbagatellizálja a megújuló energiaforrások elterjedését és használatát (persze a Napot és a szelet nem tudják befolyásolni) Magyarországon. Ne legyenek szélkerekek, ne akarjanak az emberek napkollektorokat a házaik tetejére. És kész. Különösen pikáns a zöldenergia elutasítása, lenézése, miközben napról napra olcsóbbak és hatékonyabbak a kapcsolódó technológiák. Melyek, hiába állítja a kormány, hogy a leginkább környezetbarát technológia az atom, messze-messze tisztábbak és összehasonlíthatatlanul veszélytelenebbek.

Mikor elfogynak az érvek, jöhet a nyersebb stílus. Lázár János szavaival élve: „Ma nagyon sokan álmodnak jövőt az energiapolitikát illetően, de csak Orbán Viktor tudja megvalósítani.” Ami virágnyelven valószínűleg mindössze annyit jelent, hogy az lesz, amit Orbán mond, mindenki más pedig tartsa meg magának a véleményét.

Miközben mi 60 évre szeretnénk két új atomreaktorral biztosítani az energiaszükségleteink jelentős részét, úgy, hogy nem a miniszterelnök által korábban hevesen kritizált 10, hanem 30 évre titkosították a vonatkozó dokumentációt, addig három európai ország valami egészen másban lát lehetőséget. Az ötletük pedig minimum szuper menő.

Sajtóhírek szerint március 23-án írja majd alá a vonatkozó szerződést a dán Energinet.dk, a holland és német TenneT villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságok, azt követően pedig indulhat egy olyan mesterséges sziget építése az Északi-tengeren, amivel, illetve természetesen a környezetébe a tengerre telepített több ezer szélturbinával középtávon 80 millió ember energiaellátását biztosítanák majd. A Dogger-pad nevet viselő homokpad Anglia keleti részétől 100 kilométerre található, az energiasziget 6 négyzetkilométer kiterjedésű lesz.

Hogy az energiapolitika megfelelő útját kizárólag Chuck Norris vagy Orbán Viktor tudja-e megtenni, azt nem tudom, de Dánia, Hollandia és Németország biztosan más utat választ, ahogyan még nagyon sokan mások is. Erre persze lehet azt mondani, hogy nekünk nincs tengerünk meg persze azt is lehetne, hogy viszont rengeteget a napsütéses órák száma és még a szélerőműveknek is lenne dolguk, ha nem épp a közelmúltban lehetetlenítették volna el újak telepítésének a lehetőségét.

Sajnos biztos, hogy hiába észérvek, szakmai szempontok, a fenntarthatóság vagy épp az oroszoktól való függetlenedés fontosságának hangsúlyozása, hiába kell majd minden fronton iszonyatosan nagy árat fizetnie a társadalom egészének, Orbánék ezt az üzletet akarják és kész. Sokkal több pénzről van szó, mint az olimpia esetében lett volna, ezért foggal-körömmel ragaszkodnak a beruházáshoz.

„Ma nagyon sokan álmodnak jövőt az energiapolitikát illetően, de csak Orbán Viktor tudja megvalósítani.” Én meg arra gondolok, Biztosan az ő előjoga 60 éves kényszerpályára állítani Magyarországot vagy lehetséges, hogy esélyt kellene adni az ország lakosságának is, hogy ezt átgondolja.

Csepregi János írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8812329643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ruzsa sandor 2017.03.12. 11:50:29

Kina tucat számra épiti, illetve épitteti az atomerömüveket, évente átlag 6-9 blok készül. Igy kina egyy rossz példa volt, de atomerömüveket épit pl az olajhatalom irán söt szaudarábia is pedig minndkettönek rengeteg napsütése van. Ez az atomellenés hecckampány hasonló, mint a bös nagymaros kivégzése volt, amiröl ma az europai zöldek már mint természetvédelmi mintaa projektröl beszélnek Nálunk meg a komcsi kormányy buktatására felhasznált politikai eszköz lett aminek az árát még ma is fizetjük

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.12. 14:04:00

@ruzsa sandor: Kína, Irán, Szaúd-Arábia, Németország nem jó példák, mert nem lecsúszó szegény országok a lista végén. Nekik van elégetni való pénzük luxusberuházásra, nem adósítják el az országukat 100 évre az oroszoknak.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.12. 23:51:42

A németek minden beteg ideológiát 200 %-on nyomatnak. Legyen az nácizmus, vagy kommunizmus. Most épp a zöld mániát, és a migrinyalást teljesítik megkettőzött elánnal, mert most -egyelőre-ez a divat..De ismét rá kell majd jönniük a saját hülyeségükre.)

Arcade Macho 2017.03.12. 23:51:55

"a környezetébe a tengerre telepített több ezer szélturbinával középtávon 80 millió ember energiaellátását biztosítanák majd. A Dogger-pad nevet viselő homokpad"

en.wikipedia.org/wiki/Dogger_Bank_Wind_Farm
"creating a combined capacity of 4.8 GW."

Paks2 lesz 2 GW, akkor az 33 millio embert tamogatna?
(persze ez a kapacitas ami a 4.8 -at jeloli mint olyan ez egy elmeleti hatarertek)
akkor ennyike...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.12. 23:56:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Szlovákia, Csehország, és a Dél-Afrikai Köztársaság, és India is atomerőmű építésére készül.
Miért gondolod, hogy megújulók építése olcsóbb lenne? A Rotschild tanulmány szerint egyébként is megtérülő beruházás Paks-2.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 00:01:36

A nagy német ződdülés, és megújuló mánia ára, hogy csúcsra vannak járatva a lignit erőműveik,( Európa 5 legszennyezőbb ilyen erőműve közül 4 német), CO2-t és rákkeltő anyagokat okádva magukból, valamint komoly mennyiségű áramot importálnak a döntően atomenergiára alapozó Franciaországból.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 00:17:42

@EU zászlót mindenhova!: "Szlovákia, Csehország, és a Dél-Afrikai Köztársaság, és India"

Azok is fejlődő gazdaságok.

"Miért gondolod, hogy megújulók építése olcsóbb lenne?"

Mert véges idő akalatt megtérül. Pl. egy 2 MW-os szélturbina 400M Ft, a Magyarországra jellemző közepes szelekkel évi 50M Ft áramot termel (támogatással 100M). Az 11 éves megtérülés.

Magyar munkahelyeket termelhetne.

"A Rotschild tanulmány szerint egyébként is megtérülő beruházás Paks-2."

Viszont mivel a 4-szeresébe fog kerülni, már vastagon veszteséges még a hazug Rotschild tanulmány alapján is.

Mikor naponta vannak új fejlesztések, a megújulók éppen manapság érik el a megtérüléshez szükséges hatékonyságot, egy rendkívül veszélyes technológiát akarunk 80 évre bebetonozni. Pont az oroszoknak, a legnagyobb ellenségünknek adjuk el az országot.

bkkzol 2017.03.13. 00:36:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Tök jó, hogy 11 év után megtérül a szélturbina, de 10 év után le kell bontani...:-))
A finneknek megfelel a hasonló orosz atomerőmű?? Ők se a nagy történelmi barátság jegyében rendelték meg tőlük???
Persze ha a francia barátok építenék akkor ők egyből "legolcsóbb, legtisztább " energiát adó atomerőművet építenének..
ilyen a politika.

2017.03.13. 01:08:51

@bkkzol: nem, a finnek nem szerződtek. Az egy magán vállalkozás.
Fel mered vállalni egy ki nem dolgozott technológia hatását?
Jòvôbe látsz? Mire felépül Paks II. a világ már túllépett a technológián. Az angolok épp most fektetnek egymilliárdot a fúziós erőmű kutatásba. Mivel nem most kezdték , ez valahogy azt sugallja nekem, hogy közel a végkifejlet, nem hinném, hogy ennyire hülyék.
Ja, A gáz ára tovább esik, a palagáz termelése fellendült. Ez azt jelenti, hogy olcsóbb áramot termelni gázüzemů erőművel, mint atomerőművel...
Ja, az angolok milliárdokat költenek a korábban termelt atomhulladék biztonságos tárolására...

2017.03.13. 01:23:27

@bkkzol: egyébként tájékozódnod kéne, a finn beruházók között OROSZ cégek vannak.
A beruházás már tíz éve meg kellett volna, hogy valósuljon.
Franciák kezdték, de a költségek elszálltak, az áram meg olcsóbb lett, a finn állam kiszállt...
Az oroszok adtak egy jobb ajánlatot...
a beruházók között orosz cégek jelentek meg. A finneknek ez nem tetszett.
Nem volt elég a pénz. De megjelent egy horvát befektető. Kiderült, hogy orosz.
A finnek visszakoztak. Erre az orosz megzsarolta őket, az energiacégük elveszíti orosz piacát...
Hát ez nem úgy néz ki, hogy a finneknél a józan ész győzött.

Egyébként van egy fogadásom: öt éven belül olyan energia tárolási megoldással állnak elő, ami lehetővé teszi a megújulók egyenletes rendszerbe táplálását....onnantól semmi szükség a vonaláramra...
Avagy: Széles piacra dobja energia modulátorát, amivel az éterből pumpál át àramot...
ez vicc volt. Mint te magad.

Pic 2017.03.13. 02:16:28

A vita meddő.

Egyrészt igazuk van azoknak akik azt mondják kell a megújuló. Függetlenedés, zöldebb, stb, igaz, kell, pont. Kell áramtermelésre, fűtésre egyaránt. Kell a nap, kell a szél, DE ez nálunk leginkább a szerencsés fekvésünk miatt a termálvíz alapú hasznosítás lehetne, de azt valahogy mindenki elfelejti, pedig vannak jól működő példák itthon is. Nemzetközileg meg lásd Izland. Működik.

Másrészt ami nagyon nehéz lesz az a vízerőmű kérdés. Kur***a gyorsan tározókat kellene építeni, mert az éghajlatváltozás leginkább a szélsőségben mutatkozik meg, így nálunk egy éven belül felváltva egyszer szárazszág van, egyszer meg minden vízalatt. A kedves felvízi szomszédok áradás esetén hidegvérrel küldik ránk a vizet, szárazság esetén meg megfogják. Csak a dunán 50 helyen van erőmű az osztrák-német szakaszon. Nem beszélve a szlovák sógorokról, akik régen is hidegvérrel elzárták a szigetközi vizet, ha nem volt elég. Senkinek nem tűnik fel, hogy az éghajlatunk megy át Mediterránba és az másfajta hozzáállást igényelne. Ha viszont már tároljuk mi is a vizet, akkor rakhatnánk rá pár turbinát is...

Harmadrészt meg KELL EGY ALAPERŐMŰ, amelyik fixen termeli az alapfogyasztáshoz szükséges áramot. 2-3 ezer MW min, stabilan éjjel-nappal, télen-nyáron 7/24-ben az év 356 napján. Erre most részben ott van Paks, de vészesen öregszik. KI FOG ESNI. Az ukrán importot meg olyan fixnek vesszük, hogy húúú, pedig bizonytalan az is. Evvan. Az itt is emlegetett új, a mostani atomerőműveket leváltó technológia még min 20 év mire megvalósul. Az említett franciáknál épülő KÍSÉRLETI erőmű egyrészt horribilis pénzbe fog kerülni... mire egyszer kész lesz... még évek. Másrészt csak azért építik, hogy megértsék és kikísérletezzék a helyes technológiát. Nem árt tudni azt sem, hogy az az erőmű a tudomány jelenlegi állása szerint több energiát fog fogyasztani, mint termelni.

Tehát addig kell valami nekünk. A nap és szélenergia alapú megújulók erre alkalmatlanok.
Ha nem atom és nem szél és nem nap, akkor tehát építsünk szenes meg gázos erőműveket??? A gatyánkat is ott fogjuk hagyni, nem beszélve a környezetszennyezésről. Marad hát az atom. El kell fogadni és azt kellene racionálisan és nagyon költséghatékonyan megépíteni.

és mégis.... a kételyek pont itt jönnek be a képbe még a hozzám hasonlóan gondolkodóknál is.

Az egész atom dologgal nem az a baj, hogy megépíti az ország, hanem az, hogy a FIDESZ építi. (Félreértés ne essék a MaSZoP sem jobb.)

A szemünket is ki fogják lopni Lázár emberei és EZ a legnagyobb baj....

Sőt még ezt is lehet fokozni, ha mondjuk odafurakszik a fazékhoz egy-két Rogán társulatba tartozó pénzéhes dilettáns is.. OMG

cardiobascuralis 3 2017.03.13. 02:55:52

Az idióta blogger mondjuk elgondolkodhatna azon, hogy a németeknél van pl. tengerpart, ahol mindig fúj a szél, Magyarország meg egy medencében van, ahol sokszor nem fúj egyáltalán.

Másrészt ő lenne az első tiltakozó, ha Orbánék a Hortobágyot tele akarnák pakolni szélerőművel.
Szóval a blog tipikusan a tök mindegy, csak hányhassunk valamiért esete.

cardiobascuralis 3 2017.03.13. 03:09:59

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem technológia, technika.
A finneknél meg eddig mindig a józan ész győzött. Olyan nép.
Az, hogy neked nem tetszik, mert nem látsz a gyűlölettől az orrodnál tovább, más kérdés.
"Nemzetközileg meg lásd Izland. Működik."
Ja, egy Magyarországnál nagyobb területen, nagyságrendekkel több föld alatti hőenergiával, 300 ezer emberre.
Ahogy látom, a gondolkodás nem az erős oldalad.

"Kur***a gyorsan tározókat kellene építeni,"
Aha. Hova? Gondolkodj el Nagymaroson.
Mit szeretnél elárasztani, Szentendrét vagy inkább Csepelt?
A Tiszának ugye Tokaj meg Szeged között van vagy 8 méter esése, Kisköre és Szeged között kb. a 3 méter, és egy víztározó már van.

"7/24-ben az év 356 napján" - és mi legyen a többi napon?
"Másrészt csak azért építik, hogy megértsék és kikísérletezzék a helyes technológiát."
Technikát.
A technológia az, ahogyan a technikát legyártják (nem kizárólag, de szamárvezetőnek megteszi).
A végével egyetértek.

bkkzol 2017.03.13. 03:57:44

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ja, az 50-es években Mars kolóniát jósoltak 2000-re. A mai napig néhány kép jön onnan. Tévedtek!

clemens 2017.03.13. 04:44:26

Bohó ifjú koromban hasonló "tudományos" érvekkel sikeresen belerángattak a Visegrádi vízierőmű elleni tiltakozásba, (máig szégyellem) holott az sem az energia politikáról szólt, hanem a napi politikáról. "Ha a kommunisták vízierőművet akarnak, akkor az automatikusan csak rossz lehet."
Most ugyanez van: ha ormánykormány atomerőművet akar akkor zsigerből tiltakozni kell ellene.
Nem akarok részt venni még egy erőmű megfúrásában, azt gondolom hogy az ellenzékiségnek nem szabadna megragadni a puszta ellenkezés szintjén.

DFK 2017.03.13. 05:11:16

Hát azt senki sem írja le, mekkora támogatással "olcsó" a német megújuló energia?

$pi$ 2017.03.13. 06:39:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Az angolok épp most fektetnek egymilliárdot a fúziós erőmű kutatásba. Mivel nem most kezdték , ez valahogy azt sugallja nekem, hogy közel a végkifejlet, nem hinném, hogy ennyire hülyék."

Mondjuk ha követtted volna az eseményeket, akkor tudnád, hogy a szovjetúnióban annak idején az 50-es évektől volt nagy divatja ennek a technológiának. Azóta eltelt majdnem hetven és az előrejelzések töb ugyanazok a világ minden táján: talán úgy 25 év múlva elérjük, hogy kísérleti körülmények közt energiát termeljünk ezzel a módszerrel. Aztán talán még 25 év és már ipari méretekben is menni fog.

De persze ezt mondták 1980-ban is.

Amit itt javasoltál annál eszeveszettebb marhaságot nem nagyon tudok elképzelni. Legalább egy pár perc guglizást megért volna.

midnight coder 2017.03.13. 06:46:30

Van olyan hely, ahová érdemes szélerőművet építeni, mert gyakorlatilag mindig fúj a szél. Csak nálunk pont nincs ilyen. Nálunk is van szélerőmű Győr környékén, és van hogy napokig meg sem moccannak a lapátok, és elég gyakran van hogy csak a rotorok egy része működik.

$pi$ 2017.03.13. 06:51:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Egyébként van egy fogadásom: öt éven belül olyan energia tárolási megoldással állnak elő, ami lehetővé teszi a megújulók egyenletes rendszerbe táplálását....onnantól semmi szükség a vonaláramra..."

Én azért örülnék annak, ha az ország vezetése nem kötne ilyen felelőtlen fogadásokat. Gyakorlatilag semmi esély nincs arra, hogy ez bejöjjön, de persze prófétálni mindig is könnyű volt: a jövőről mindenki azt mond amit akar.

Egyébkét ha holnap kijönne egy újfajta aksi, ami 100-szoros energiatárolást tenne lehetővé a paksi bővítésre akkor is szükség lenne.

Túlélő ... 2017.03.13. 06:56:49

Egy autokratikus döntésdiktatúrában mindenrő egy nagyon szűk kör határoz. 4-5 ember maximum a nagyfőnökkel közösen. És nem fűződik anyagi érdekük a megújuló energiákhoz. Az atomenergiához annál inkább. Ilyen egyszerű ez.

Brained 2017.03.13. 07:05:06

Én hiszek a magyar kormánynak!

De nem értem, hogy ha annyira jó dolog ez a Paks2, akkor miért nem lehet ezt egy népszavazás folyamán elmagyarázni, és meggyőzni a szavazókat?

Miért fél a kormány a nép akaratától?

$pi$ 2017.03.13. 07:19:39

@Túlélő ...: "Egy autokratikus döntésdiktatúrában mindenrő egy nagyon szűk kör határoz. 4-5 ember maximum a nagyfőnökkel közösen. És nem fűződik anyagi érdekük a megújuló energiákhoz. Az atomenergiához annál inkább. Ilyen egyszerű ez. "

Aha. Az nincs meg neked, hogy a parlament az mszp kormányzása alatt döntött a paksi bővítés mellett, ugye? Úgy cirka 92%-os töbséggel...

$pi$ 2017.03.13. 07:22:40

@Brained: "De nem értem, hogy ha annyira jó dolog ez a Paks2, akkor miért nem lehet ezt egy népszavazás folyamán elmagyarázni, és meggyőzni a szavazókat? "

Tegyük fel, hogy beteg vagy. Szerinted jó ötlet a kis faludban népszavazást kiírni, vagy inkább egy szűk, jól képzett csoport véleményét szeretnéd követni? Végülis meg lehetne győzni a faludat, hogy a megfelelő gyógymódra szavazzon, de:

1. Minek? Mi lenne az értelme?
2. Épp ennyi erővel meg lehetne győzni a rossz gyógymódról is őket.

Sandor Szigeti 2017.03.13. 07:22:56

Alex Goldfarb A nagy medvefrász című könyvében azt írja, hogy Putyin mondása szerint, neki megvan lehetősége ahhoz, hogy a volt szoci országokban az alternatív energia elterjedését, ha nem is megakadályozni, de késleltetni tudja. Mintha ezen kijelentése igaznak tűnne.

Bikkfanfutyulo 2017.03.13. 07:40:39

@$pi$: "Az nincs meg neked, hogy a parlament az mszp kormányzása alatt döntött a paksi bővítés mellett, ugye? Úgy cirka 92%-os töbséggel..."
Nem lehet, hogy azóta egy-két dolog megváltozott? Mondjuk az árak, a technológia, maga a technika...

$pi$ 2017.03.13. 07:49:08

@Bikkfanfutyulo: "Nem lehet, hogy azóta egy-két dolog megváltozott? Mondjuk az árak, a technológia, maga a technika... "

Annak idején a parlament nem vizsgálta az árakat, a technológiát és a technikát. Úgyhogy nem, nem lehet. De persze ez TELJESEN lényegtelen az eredeti állítás szempontjából.

Miról volt szó? Arról, hogy egy szűk réteg dönt arról lesz -e paksi bővítés. Nos nem, a parlament döntött, ráadásul az mszp alatt, ráadásul gyakorlatilag egyhangúlag. Tehát: 1. állítás: mert 3-4 ember dönt 2. valóság: nem, az mszp parlament döntött.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 07:49:09

@$pi$: "ha holnap kijönne egy újfajta aksi, ami 100-szoros energiatárolást tenne lehetővé a paksi bővítésre akkor is szükség lenne."

Paks2 nem energiatárolásra épülne.

VHB 2017.03.13. 07:50:32

Ha az elektromos autók elterjednek (el fognak), akkor megnő az áramigény. Paks mint alaperőmű pont jókor jön. Ha közben a megújulók olcsóbbak és hatékonyabbak lesznek (tárolás, szigetszerű működés, ingadozás) akkor meg szépen fel lehet készíteni a hálózatot Paks élettartama alatt.

legális 2017.03.13. 07:50:37

@Brained: talan azert, mert a nepszavazas nem meggyozesi eszkoz, es ez va annyira szakmai, hogy ne politikai kampanyok dontessek el Mari nenivel meg Dzseniferrel

Quas! 2017.03.13. 07:53:49

Tételezzük fel, hogy az év minden napján, nappal napelemekkel, éjszaka pedig széllel állítjuk elö a szükséges villamos energiát és nincs szükség tárolásra, fütésre pedig geotermikus höt használnánk. Tud-e valaki olyan tanulmányt mutatni ami ennek a beruházási és megtérülési költségeit tartalmazza. Ezen kívül a környezetterhelési adatokat is tartalmazza, a napelemek elöállításától, azok megsemmísítéséig. Mert az atomerömüvekröl ilyen tanulmányok elérhetöek tonnaszámra.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 07:56:00

@$pi$: "Szerinted jó ötlet a kis faludban népszavazást kiírni, vagy inkább egy szűk, jól képzett csoport véleményét szeretnéd követni?"

A fideSS, mint jól képzett csoport? Hááhháááháháhááh!!!! Talán tolvajlásban igen. De országot vezetni, hosszútávú startégiát kidolgozni, szakértőket alkalmazni, az nem megy nekik.

Gyógyítson téged a csúti geci! (Régi dakota átok.) :))

$pi$ 2017.03.13. 07:56:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Paks2 nem energiatárolásra épülne. "

Ez volt az eredeti állítás:

"Egyébként van egy fogadásom: öt éven belül olyan energia tárolási megoldással állnak elő, ami lehetővé teszi a megújulók egyenletes rendszerbe táplálását....onnantól semmi szükség a vonaláramra..."

erre reagáltam. Amit írtál az irreleváns, nyilvánvaló, red herring.

$pi$ 2017.03.13. 07:57:20

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A fideSS, mint jól képzett csoport? Hááhháááháháhááh!!!!"

Senki sem beszélt a fideszről, amiket írkálsz, az megint csak politikai propaganda. Még egy red herring.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 07:58:32

@Quas!: "az atomerömüvekröl ilyen tanulmányok elérhetöek tonnaszámra. "

És mutatják, hogy ráfizetéses.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 07:59:38

@$pi$: Továbbra is hülyeséget mondtál, ezt nem tudod kimagyarázni. :))

$pi$ 2017.03.13. 08:01:17

@Quas!: "Tételezzük fel, hogy az év minden napján, nappal napelemekkel, éjszaka pedig széllel állítjuk elö a szükséges villamos energiát és nincs szükség tárolásra, fütésre pedig geotermikus höt használnánk. Tud-e valaki olyan tanulmányt mutatni ami ennek a beruházási és megtérülési költségeit tartalmazza."

Miért lenne megtérülési számítás egy olyan rendszerre, ami tök nyilvánvalóan nem működik? Ez, amit itt felvázoltál három elemet tartalmaz, egyik sem működik. Fűtsünk geotermikus energiával? Jó, de az nem működik. Használjunk éjszaka kizárólag szélenergiát? Jó, de az nem működik.

$pi$ 2017.03.13. 08:01:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Továbbra is hülyeséget mondtál, ezt nem tudod kimagyarázni. :)) "

Argumentum ad hominem.

bontottcsirke 2017.03.13. 08:02:17

@EU zászlót mindenhova!: Csupa haladó gondolkodású ország, amit felsoroltál. Egy igényes ország kibassza a dízelt, atomot, kiszedi az autóból a parasztot, mert az szarni is azzal járna és pár százalék áfát tesz a biciklire, hogy vonzóbb legyen. Nem atommal pusztítja a saját nemzetét.

$pi$ 2017.03.13. 08:03:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "És mutatják, hogy ráfizetéses. "

Ezt abbahagyhatod, ezzel már megbuktatok. most éppen ott tartunk, hogy az osztrákok és a greenpeace is perelni akar, mert attól félnek, hogy az olcsó paksi villany lenyomja a szélerőműveket mint a bélyeget.

Szóval annyira ráfizetéses, hogy már most félnek a konkurrenciától. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:05:25

@Quas!: Nagyon hozzávetőleges számolást végeztem: egy 2 MW-os szélturbina 400M Ft, a Magyarországra jellemző közepes szelekkel évi 50M Ft áramot termel (támogatással 100M). Az 11 éves megtérülés.

bontottcsirke 2017.03.13. 08:05:25

@Quas!: Először is annak a tanulmányka hiszek amit én írtam. Kettő, senki sem mondta, hogy az egészséges életkörülmény ingyen van. A bioélelmiszer is sokkal drágább, cserébe nem vagy rosszul. A kertes ház is pénz, cserébe nincs dízelproli, saját terményeket tudsz enni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:10:44

@$pi$: "attól félnek, hogy az olcsó paksi villany lenyomja a szélerőműveket mint a bélyeget."

Igen, mert kénytelenek majd a paksi áramot az előállítási ár ötödén piacra dobni, hogy vegye valaki. Képtelen vagy felfogni, hogy hiába 100 Euróért állítja elő az áramot Paks2, csak 20-ért tudja eladni, ha ennyiért árulják mások. Egy 100 éves cigányasszonynak náladnál több esze van.

Az EU azért adta áldását Paks2-re, mert látják, hogy állami támogatás lesz rajta, de nem termel annyi áramot, hogy lényegi változást hozzon a piacon. (Várhatóan valami 70 eurocenttel fogja lenyomni az árakat .)

Meridian74 2017.03.13. 08:12:48

"Különösen pikáns a zöldenergia elutasítása, lenézése, miközben napról napra olcsóbbak és hatékonyabbak a kapcsolódó technológiák."

Ezt honnan veszed? Én nem találtam utalást arra hogy napról napra olcsóbb lenne az újtechnológiás energia előállítás... inkább hatékonyabb, de ugyanakkor egyre drágább is... a britek sem viccből akarnak a tengerre építeni egy szélerőműt, mert ott ezt a igen drága technológiát jobban ki tudják használni, ergo jobban megtérül, mintha a szárazföldön építenék meg.

Másrészt meg miért kerül 3x többe a németeknél az áram, mint nálunk?
36Ft vs 111Ft? (90+21állami támogatás, de az bizony benne van az árban, valakinek, egészen pontosan az adófizetőknek kell megfizetniük adókban...)

Meridian74 2017.03.13. 08:14:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ezt a baromságot te is honnan szeded?
"éptelen vagy felfogni, hogy hiába 100 Euróért állítja elő az áramot Paks2, csak 20-ért tudja eladni"

Németország: 111Ft / KWh
Magyarország: 36 Ft / KWh.

Ha Paks 2 drága lesz, akkor is van hova menni felfele, 300%-al...

Moin Moin 2017.03.13. 08:19:04

A németeknél nem valamiféle szakmai-racionális oka van az atomerőművek elutasításának: a '70-es évek óta, mikor megjelentek a Zöldek (Die Grüne), annyira divatos lett a mainstream "megmondóemberek", a véleményformálók köreiben az "atomellenesség", hogy évtizedekig ez folyt a csapból is. Az összes médiumban ezek a vélemények jelentek meg, konzisztensen és koheresen - viszont, mivel akik erről írtak-beszéltek, nem voltak atomtechnológiai-energetikai szakértők, így nem is szakmai, érdemi vita folyt erről, hanem egy alapvetően érzelmi "igehirdetés"... Jellemző a dolgok szakmai alátámaszttatlanságára, végiggondolatlanságára és számításokkal való igazolatlanságára, hogy az egy ideig a Zöldek körben politizáló egykori tábornok, Gerd Bastian is épp a szakmai inkompetencia "tombolása" miatt hagyta ott végül e pártot.

Ez az agymosás pedig már két generációt itatott át az atomenergia elutasításának érzelmi attitűdjével.

És volt még egy igen komoly - szintén érzelmi jelegű/szintű - komponense az "atomellenességnek", ami nem más, mint hogy amikor ez a vita elindult, akkor igazából csak a faltörő kos szerepét játszotta az atomenergia-termelés: valójában a dolog mélyén az a dilemma állt, hogy legyen-e a hetvenes években a Németországi Szövetségi Köztársaság atomhatalom, legyenek-e saját atomfegyverei? (Ne feledjük: ez a hidegháború egy "kemény kanyarjának" időszaka volt éppen!) Komoly védelemstratégiai szakmai érvek szóltak (volna...) az atomhatalommá válás mellet (ami, nem mellesleg, most milyen jól is jönne a ruszkik befolyásnövelő aktivitásának, pl. az ukrán területi expanzió, vagy a baltiak elleni fenyegetés ellenében!)... De még javában "tombolt" a "Nie wieder Krieg!" ("Soha többé háborút!") antimilitarista szellemiség (megtolva ég a '68-as "hippizmussal" is), így erről a nyílt köztérben nem lehetett érdemi vita és nem volt lehetséges ezt támogató maisnteram politika sem.

Jellemző, hogy néhány éve komoly agyalás ment a kormány köreiben, hogy miképpen lehetne Németország energiaigényét kielégíteni és energiafüggőségét csökkenteni az atomenergia segítségével - és épp Merkel volt az, aki kijelentette, hogy az a párt, amely ezt bedobná a közbeszédbe, akár el se induljon a következő választáson, mert a társadalom olyan mértékben van átitatva az "atomot ne!"-érzéssel. (Nem mellesleg: ha Herr Durchscnittbürgert megkérdezem a Strasszén, hogy zágenzímál, mit tud Herrséged az atomtechnológiáról, kb. azt a szintet hozza, mint amit vagy 10 éve egyszer a Nyugati-téri aluljáróban antiatomozó Greenpeace-aktivistát: semmit se tud róla... Az atomfizika legelemibb alapjaival se voltak tisztában.)

A németek szerencséje, hogy Észak-Németország olyan, mint egy huzatos kertibudi: lehet szélerőművezni. Az persze már más kérdés, hogy ennek mik a (támogatás nélküli) gazdasági aspektusai!

Még valami a témához, immár magyar vonatkozásban: az ugye megvan a Tisztelt Író Úrnak, hogy egy, az EU által készített energetikai tanulmány szerint Magyarország 2020-ra prognosztizált össz-energiaigénynének mindössze 17%-át fedezné az, ha kihasználná az ország a teljes potenciális megújulóenergia-lehetőségét? Kérdem alázattal: miből fedezné a többit?

A baj az atomerőmű-beruházással nem az, hogy atom, hanem az, hogy a ruszkik befolyását növeli!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:20:03

@Meridian74: Most írtál pár random számot.

Paks2 csak negyon ideális körülmények között térülne meg.

energiaklub.hu/sites/default/files/infotandem_energiaklub_megterul_e_paksii_0.pdf

De mivel Magyarországon mindent 4-szeres áron építenek, nincs olyan szkenárió, hogy ne lenne vastagon ráfizetéses. 44%-kal növeljük az államadósságot, 100 év alatt se tudjuk visszafizetni.

Quas! 2017.03.13. 08:21:08

@$pi$: Ez igaz, de mostanában ezek a divatos és büvös szavak, amikre minden bloger ugrik, de senki nem írja le, hogy valójában, hogy és mennyiért lehetne megvalósítani. Ami pedig a legbosszantóbb, hogy ezek az emberek elfelejtik, hogy a napelemek elöállítása is iszonyatosan környezetkárosító és ez mennyire nincs köztudatban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:22:47

@Meridian74: 'Én nem találtam utalást arra hogy napról napra olcsóbb lenne az újtechnológiás energia előállítás..."

A szélturbinák ára exponenciálisan csökken.

A napelemek ára exponenciálisan csökken.

$pi$ 2017.03.13. 08:23:30

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Igen, mert kénytelenek majd a paksi áramot az előállítási ár ötödén piacra dobni, hogy vegye valaki."

Ez butaság. Világos, hogy a szélenergia az amit államilag dotált, azt tánogatja az osztrák állam pénzzel és erre te most azzal vádolod a magyar államot, hogy majd dotálni fogja az atomenergiát. Ha a szélenergia olyan olcsó lenne, hogy jobban megérné mint az atomenergia, akkor nem kellene dotálni.

"Képtelen vagy felfogni, hogy hiába 100 Euróért állítja elő az áramot Paks2, csak 20-ért tudja eladni, ha ennyiért árulják mások. Egy 100 éves cigányasszonynak náladnál több esze van."

A magyar nyelvben nincs olyan ragozás, hogy "náladnál".

"Az EU azért adta áldását Paks2-re, mert látják, hogy állami támogatás lesz rajta, de nem termel annyi áramot, hogy lényegi változást hozzon a piacon. (Várhatóan valami 70 eurocenttel fogja lenyomni az árakat .) "

Akkor miért aggódnak az osztrákok? Miért aggódik a greenpeace? Öregem, te itt nagyon keversz valamit.

"Várhatóan valami 70 eurocenttel fogja lenyomni az árakat"

Te húsz évekre előre tudsz 70 centes árkalkulációkat mondani? Ez már milyen elmebeteg hitvilág!

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.13. 08:23:44

Így van: hülyék a németek. Drága, szennyező áramot akarnak olcsó és tiszta helyett.

Moin Moin 2017.03.13. 08:28:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

1.) A szélturbinák ára nem csökken az utóbbi években -sem "exponenciálisan", sem sehogy.
2.) A napelemeké világpiaci átlagára sem "exponenciálisan", hanem enyhe lejtmenetben csupán -s tudod, miért? Mert Kína óriási gyártókapacitást épített ki, amely ottani árszinten termel. Ez az árszint három komponense miatt alacsonyabb pl. a németnél:
- a kínai munkás a huszadát se keresi,
- a környezetvédelmi előírások egyenlők a nullával,
- Kína illegálisan kitermelt homokot (abból lesz a szilícium) importált millió tonna számra, iszonyatos környezeti károkat okoz(tat)va számos pontján ezzel a világnak.

...Na, fasza ugye?:-)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.13. 08:28:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: @MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Az egyetlen ok a ballibek hirtelen jött atomellenességére, hogy erre építettek egy kampányt. A valóságban, ha ők lennének hatalmon, UGYANÚGY fejlesztenék Paksot.

Azaz a kérdés tisztán politikai. Pont mint 30 éve Nagymaros.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:30:01

@$pi$: "azzal vádolod a magyar államot, hogy majd dotálni fogja az atomenergiát"

Nem vádolom, de attól még kénytelen lesz. A mi pénzünkből.

"Akkor miért aggódnak az osztrákok? Miért aggódik a greenpeace?"

Mert állami dotációval fogják a magyarok az EU piacán csökkenteni az áram árát. Nem olyan bonyolult.

$pi$ 2017.03.13. 08:30:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A szélturbinák ára exponenciálisan csökken."

Jah, ha beleszámolod a hetvenes éveket, amikor elkedték az egészet, viszont nem számolod a 2000-es év utáni időszakot, amikor az egész elérte a korlátait. 2000 után egyetlen lényeges fejlődés volt, az, hogy brutális nagy turbinákat kezdtek gyártani ezzel próbálva letörni a fajlagos költségeket. Mára ez is elérte a határait, tovább növelni a dinók méretét már nem lehet.

Modern beton és fém alap, modern övegszálas lapátok, elektromos generátor és modern elektronika. Nincs mit csiholni, gyakorlatilag vége. A dinamók hatásfoka nem nőtt 60 éve.

Még egy: ezt nem neked írtam, te megszállott vagy, lepattan rólad minden érv. Nem kell válaszolnod rá. A többieknek írtam, hátha van olyan, aki gondolkodik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:32:26

@Moin Moin: "A szélturbinák ára nem csökken az utóbbi években -sem "exponenciálisan", sem sehogy."

30 éve csökken éves átlagban 5%-kal.

cleantechnica.com/2013/05/06/solar-pv-module-prices-have-fallen-80-since-2008-wind-turbines-29/

"A napelemeké világpiaci átlagára sem "exponenciálisan", hanem enyhe lejtmenetben"

De az is. Nézd az ábrát!

$pi$ 2017.03.13. 08:32:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mert állami dotációval fogják a magyarok az EU piacán csökkenteni az áram árát. Nem olyan bonyolult."

Nem, csak irtózatos baromság. Képzeld az osztrák államot, amint az ellen tiltakozik, hogy a fele villanyszámláját a magyar állam állja. Nem nagyon gondoltad ezt át ugye?

Quas! 2017.03.13. 08:34:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Leírtad, nagyon hozzávetöleges és 2MW, állami támogatással. Ez nem érv.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:36:55

@$pi$: "nem számolod a 2000-es év utáni időszakot"

2000 óta is évi 5%-kal csökkent.

2008 és 2012 között 29%-kal csökkent. De nem jó a rövidtávú változásokat nézni. A hosszabb trend a mérvadó.

"Mára ez is elérte a határait"

Mutattam korábban neked erre is ellenpéldát.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:38:10

@Quas!: Támogatás nélkül 11 év. Támogatással 5 év a megtérülése.

Ha tudsz pontosabb kalkulációt, szívesen veszem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:39:47

@$pi$: "az osztrák államot, amint az ellen tiltakozik, hogy a fele villanyszámláját a magyar állam állja."

22 eurónak 70 eurocent nem a fele.

Nem hinném, hogy ez ellen tiltakozna. :))

$pi$ 2017.03.13. 08:42:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Támogatás nélkül 11 év. Támogatással 5 év a megtérülése."

A valóságban még a telepítő cégek sem igérnek 5 évet. Sőt:

"A korrektség - és a későbbi csalódás elkerülése miatt – mi az éves minimumokkal számolunk, azokkal az értékekkel, amik a legrosszabb szeles években fordulnak elő. Ez viszont 25-30 éves megtérülést jelent, amit csak a legelszántabbak tudják bevállalni” – fűzi hozzá a szakember"

Azért vicces ám, hogy te 5 év megtérüléssel számolsz miközben az idézett szakember 30 évvel. Ugye milyen más?

$pi$ 2017.03.13. 08:44:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "22 eurónak 70 eurocent nem a fele."

Nem azt mondtam, hogy 22-nek a fele 0,7. Próbáld megérteni. Ha kell rajzold le, vegyél elő papírt, ceruzát. Kérdezz!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:46:05

@$pi$: "az osztrák államot, amint az ellen tiltakozik, hogy a fele villanyszámláját a magyar állam állja."

Moin Moin 2017.03.13. 08:48:09

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nagyon szívesen megtanítlak adatokat elemezni!:-)

Először is: tisztázzuk az "exponenciális" fogalmát! Íme: hu.wikipedia.org/wiki/Exponenci%C3%A1lis_f%C3%BCggv%C3%A9ny - ehhez képest a tied legfeljebb lienáris.

Másodszor: a napelem-adatsor két szempontból is problémás - azon túl, hogy a függőleges koordináta-tengely beosztása nem lienáris, ami szép trükk, de mi, dörzsöltebb elemzők, azért átlátunk az idézett zöld oldal hamiskás módszerén!:-) Egyrészt nem veszi tekintetbe, hogy az 1976-os indulást követő időszak egészen más technológiai közegnem törtért és hogy a(z egyszeri) csökkenés a belépő informatikai technológia miatt volt lehetséges - ami nem fog megismétlődni újabb csökkentő hatásként. Másrészt pedig ott van az ábrán külön is, a beinduló kínai kapacitás árcsökkentő hatása - hogy ez az árcsökkentés milyen áron lehetséges, azt leírtam fentebb.

Ami a szélturbina-árak csökkenését illeti: itt a dolog két tényezőn alapult. Egyrészt, hogy volt egy darabszám-felfutás, ami fajlagos olcsóbbodás okozott, másfelől pedig beléptek a (német) állami szubvenciók a telepítésre, amelyek mér a beruházási tőkeigényben-projektköltségekben költségekben is megjelentek. Nem véletlen, hogy épp 2012-ig tart az adatsor, ui. ezt követően kezdte a német állam - belátva a hibát - visszavágni e szubvenciókat. Szóval: az áresés egyáltalán nem technológiai okok következménye - és pláne nem vetíthető ki az a jövőre is, hogy hasonló (egyszeri) tényezők továbbiakban is működni fognak majd. (Továbbá: természetesen ez az ábra sem "exponenciális", hanem lineáris!)

$pi$ 2017.03.13. 08:49:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "az osztrák államot, amint az ellen tiltakozik, hogy a fele villanyszámláját a magyar állam állja."

igen, ezt írtam. te meg adtál egy tök abszurd 70 centes becslést. azt persze senki sem mondta, hogy a 70 cented nem marhaság, mint ahogyan azt sem, hogy magyarország fogja ausztria teljes energiaigényét ellátni.

Én semmit nem mondtam a 70 centedről azon kívül, hogy marhaság.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:51:13

@$pi$: "25-30 éves megtérülést"

Jó, a hülyeségeidet megválaszoltam, most akkor jössz az ordas hazugságaiddal. Mutass egy szakembert, aki számításokkal alátámasztva egy 2MW-os szélturbinára 20 évnél több megérülést prognosztizál.

Ne gyere 10 kW-os játékszerekkel!

$pi$ 2017.03.13. 08:52:16

@Moin Moin: "ehhez képest a tied legfeljebb lienáris."

Logaritmikus skálát használ. Ne adj neki magas labdát, így is azt hiszi, hogy látja a jövőt. :D

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.13. 08:52:49

Ha jól tudom Paks 2 kapcsán a legfőbb kritika az, hogy biztosan lopnak majd.
Hisz te is írod, hogy nem a zöldek zöldéségeit mantrázod.

Viszont ez az érv mindenben megáll az Olimpiá rendezéstől, Paks2-őn keresztül mindenben.

Azaz bármit csinlnak, legyen az a lgzöldebb energiasziget koncepciója, ugyanígy rinyálna a hazaáruló Gyurcsnyista, mint most, ez borítékolható.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 08:55:41

@Moin Moin: "Nem véletlen, hogy épp 2012-ig tart az adatsor"

Éles megfigyelés. Mivel a cikket 2013 elején írták. :))

De nyugodtan belinkelhetsz egy frisebb tanulmányt, ami a több évtizedes feljlődést elemzi, és más következtetésre jut.

chrisred 2017.03.13. 08:57:15

@$pi$: Nincs olyan, hogy osztrák állam villanyszámlája. Az osztrákok azért aggódnak, hogy a versenypiaci körülmények között működő osztrák energiaszolgáltatóknak a magyar adófizetők megsarcolásával mesterségesen alacsonyan tartott paksi áram veszteséget okoz.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.13. 08:58:40

@Moin Moin:

"A baj az atomerőmű-beruházással nem az, hogy atom, hanem az, hogy a ruszkik befolyását növeli!"

Ezidáig Pakson mindig az Oroszok jöttek karbantartani, egy darab esetet kivéve.
Amikoris Pakon az indulás óta történt legsúlyosabb üzemzavar lépett fel, a telejsen béna felkészületlen nyugati (Francia-Német) mérnökök inkompetenciája okán.

$pi$ 2017.03.13. 08:58:48

@Moin Moin: Amúgy igen, én már egy hete magyarázom ezeket. Az, hogy egy girbegurba grafikonra rárakunk egy egyenest majd szent fogadalommal megfogadjuk, hogy a jövő így fog alakulni egy nagyon gáz elképzelés.

Kábé olyan ez, mint amikor a múlt században a nagy zabválságról regéltek. Azt gondolták, hogy 2000-ra annyi ló lesz, hogy nem győzzük zabtermeléssel.

És még valami: tegyük fel, hogy 20%-ot csökken a szélerőművek ára. Akkor mit csinálnak a németek? Lebontják az összeset és mindegyik helyére újat tesznek? Ugye nem? Ha 10%-al növelik a kapacitást és 20%-al olcsóbbak az új eszközök, akkor elértek 2%-os fejlődést. Na frankó, nagy üzlet, csináljuk mi is! :)

$pi$ 2017.03.13. 09:00:28

@chrisred: "Az osztrákok azért aggódnak, hogy a versenypiaci körülmények között működő osztrák energiaszolgáltatóknak a magyar adófizetők megsarcolásával mesterségesen alacsonyan tartott paksi áram veszteséget okoz."

Ez vicces, mert:
1. sehol a világon nem dotálják az atomenergiát.
2. a világon mindenütt dotálják a szélerőműveket. :D

"a versenypiaci körülmények között működő osztrák energiaszolgáltatóknak"

Aha! Ezt ugye viccnek szántad? :D

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.13. 09:01:16

@chrisred:

Ez a mondat meglehetősen röhejes.
"Adófozetők megsarcolásával mesterségesen alacsonanyan tartott áram"

Na ja..
Mennyivel jobb volt, mikor az EU legdrágább rezsijét fizettük az elkúrók alatt. AKkor aztán nem volt megsarcolva az egyszeri adófizető mi ?

ednet2023 2017.03.13. 09:09:37

Nem Paks2 építése vagy nem építése a legnagyobb probléma. Azt a szakemberek lejátsszák egymás között.
Ennél sokkal súlyosabb, hogy a kormány Paks melletti elköteleződése azt is jelenti, hogy a megújuló energia felhasználásának elterjedését gyakorlatilag megakadályozza.
Erre mi szükség van? Miért kell ebben a kérdésben is két megoldási lehetőség közül kötelezően kiválasztani az egyiket és kötelezően elutasítani a másikat?
Hagyjunk esélyt a zöld energiának, és emellett - ha szakmailag indokolt - legyen Paks2 is.

chrisred 2017.03.13. 09:10:57

@Ballib cenzúrázók réme 25: Most is 27% áfát fizetünk a rezsire, úgyhogy nem látom a különbséget a bal vagy jobboldali elkúrók között.

Ravasz Figyelmeztetés 2017.03.13. 09:13:46

Az """"""""olcsó"""""""" német megújuló energia állami szubvenció nélkül életképtelen, a sok hazudozás mellé nem ártana néha valami igazat is írni, a német hatalmasat fognak szopni a közeljövőben az idióta energiapolitikájukkal.
A sógorok meg érdekes módon rettegnek, hogy az új atomerőmű felépítésével a magyar energiaár versenyképtelenné teszi az ő megújuló energiájukat, és bőszen tiltakoznak az erőművünk ellen. Ezt se reklámozza valahogy a bérbloggerünk.

chrisred 2017.03.13. 09:14:02

@$pi$: Sehol a világon nem dotálják az atomenergiát. Kivéve ott, ahol államközi hitelből építenek atomerőművet.

Quas! 2017.03.13. 09:14:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Én kértem a tanulmányt a legelsö hozzászólásomban :D De mivel ilyet nem tudsz mutatni, inkább rajtam követeled :D

$pi$ 2017.03.13. 09:17:51

@chrisred: "Sehol a világon nem dotálják az atomenergiát. Kivéve ott, ahol államközi hitelből építenek atomerőművet. "

Az nem dotálás. Bár az eu döntése alapján valóban dotálásnak kell tekinteni, ez igaz. Viszont én nyilván azt értettem dotálás alatt, amit, gondolom megértetted.

Éva Lonkay 2017.03.13. 09:22:42

Ez a tiltakozás azért van, hogy "csakazértisellentmondjunkOrbánnak". Az ilyen magukat megjátszó zöldek megérdemelnék, hogy autójukat elvegyék, kizárólag gyalog, vagy kerékpárral közlekedhessenek, és lakásukban ne legyen se villany, se távfűtés, se víz. Aztán pár év múlva visszatérhetnénk a kérdésre...

$pi$ 2017.03.13. 09:25:08

Egyébként az egész vita tök akadémikus, felesleges. Nem azért akarunk atomerőművet építeni, mert az olyan jó üzlet. Ha üzletet akarnánk, akkor kuplerájt nyitnánk meg mittudomén aranyat ásnánk.

Azért akarunk atomerőművet építeni, hogy legyen villany. Éjjel nappal, szeles és szélcsendes időben. Azok a módszerek, amik erre nem alkalmasak nem jelentenek alternatívát.

1. Énekeljünk valami szépet jó hangosan: ettől nem lesz villany, nem jó.
2. Építsünk szélerőműveket: ettől nem lesz szélcsendben villany, nem jó.
3. Vagyünk külföldről: na igen, külföldön szélerőmű van? Mert ha igen, akkor 2. Atomerőmű van? Akkor azt a villanyt már valaki használja, nem? Építenének atomerőművet? Ha nekik megéri, akkor nekünk is.

Ezért aztán nagyjából felesleges azon vitatkozni, hogy milyen fasza a napelem meg a szélerőmű meg milyen mosolygós vidám is az átlag német kisgyermek.

chrisred 2017.03.13. 09:28:26

@$pi$: Jogod van hozzá, hogy bármilyen fogalmat másképpen érts, mint ahogy azt az emberek az egész világon értik. Csak ez inkább egyfajta hitbéli kérdés, amivel nehéz vitatkozni.

$pi$ 2017.03.13. 09:29:14

@ednet2023: "Miért kell ebben a kérdésben is két megoldási lehetőség közül kötelezően kiválasztani az egyiket és kötelezően elutasítani a másikat?"

Nem utasítják el a megujúlókat, simán vehetsz, sőt a törvények támogatják, a szolgáltatódnak kötelessége fix áron bármikor átvenni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 09:36:45

@$pi$: "Nem utasítják el a megujúlókat, simán vehetsz"

Csúsztatások és ordas hazugságok egyvelege, ahogy megszoktuk tőled.

Szélturbinát településtől 12 km-nél közelebbre nem telepíthetsz. Gyakorlatilag sehova.

444.hu/2016/09/19/az-energiaklub-megrajzolta-hol-lehet-magyarorszagon-a-jovoben-szeleromuvet-epiteni

Adót vetettek ki a NAPELEMEKRE!.

www.origo.hu/gazdasag/20150111-adot-vetettek-ki-a-napelemekre.html

$pi$ 2017.03.13. 09:42:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Csúsztatások és ordas hazugságok egyvelege, ahogy megszoktuk tőled."

nem, nem az.

"Szélturbinát településtől 12 km-nél közelebbre nem telepíthetsz. Gyakorlatilag sehova."

Nagyon helyes. Modern világunkban minden szabályozva van. Ez nem azt jelenti, hogy "elutasítják", hanem azt, hogy szabályozzák. Az, hogy te nem értesz egyet a szabályozással gyakorlatilag nem jelent semmit, magánvélemény.

"Adót vetettek ki a NAPELEMEKRE!. "

Adót rengeteg dologra kell fizetni, ez megint csak nem jelenti, hogy "elutasítják".

chrisred 2017.03.13. 09:42:15

@$pi$: Csak akkor lenne igazad, ha valóban fennállna a reális veszély, hogy Paks2 hiányában az áramellátás az egyik napról a másikra megszűnik Magyarországon. De természetesen erről szó sincs. A valódi vita azon van, hogy járunk jobban, ha tejet veszünk a boltban,vagy most vásárolunk magunknak egy tehenet. A tehenészek és a tejgazdálkodók buzgón győzködik a tejivókat, hogy csak a második megoldás az elfogadható. Na ja, ha közéjük tartoznék, én is ezt mondanám.

$pi$ 2017.03.13. 09:46:15

@chrisred: "Jogod van hozzá, hogy bármilyen fogalmat másképpen érts, mint ahogy azt az emberek az egész világon értik. Csak ez inkább egyfajta hitbéli kérdés, amivel nehéz vitatkozni. "

Igazából az, hogy "dotálás" mindig is azt jelentette, hogy a megtermelt dolgok árát az állam kipótolja. Soha nem jelentette azt, hogy az állam az állami beruházást hajt végre, ahol aztán majd piaci termelés folyik.

Az, hogy dotálásnak minősítette a EU ezt a beruházást egy alku következménye, technikai okai vannak. Az általad emlegetett "emberek az egész vlágon" nem ezt nevezik dotálásnak.

ednet2023 2017.03.13. 09:48:12

@$pi$: "Nem utasítják el a megujúlókat, simán vehetsz, sőt a törvények támogatják, a szolgáltatódnak kötelessége fix áron bármikor átvenni. "
De ugye jól tudom, hogy a kormány nem indít ilyen jellegű megújuló energiára irányuló nagyberuházásokat? Mivel atomerőművet sem a szomszédod épít és teszi a közösbe amit termel, ezért a költségvetés által finanszírozott atomenergiát ne hasonlítsd össze az otthon termelt napenergiával.
Kormányszinten kellene - az atomenergia mellett - a megújuló energiát is fejleszteni. Ahogy ezt más országokban is teszik.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 09:49:05

@$pi$: "Az általad emlegetett "emberek az egész vlágon" nem ezt nevezik dotálásnak."

De bizony. Ha az állam kipótolja, hogy ne legyen veszteséges, azt rajtad kívül mindenki dotációnak nevezi. De te mostantól hívhatod kiskutyának.

$pi$ 2017.03.13. 09:49:53

@chrisred: "Csak akkor lenne igazad, ha valóban fennállna a reális veszély, hogy Paks2 hiányában az áramellátás az egyik napról a másikra megszűnik Magyarországon."

Hát pedig pont ennek a veszélye áll fenn. Ha leáll paks és külföldről sem tudunk áramot venni, akkor összeomlik a rendszer. Sőt, egyébként ha nem áll le paks csak simán nem tudunk áramot venni, akkor is összeomlik a rendszer. Ez a veszély fennál.

"De természetesen erről szó sincs. A valódi vita azon van, hogy járunk jobban, ha tejet veszünk a boltban,vagy most vásárolunk magunknak egy tehenet. A tehenészek és a tejgazdálkodók buzgón győzködik a tejivókat, hogy csak a második megoldás az elfogadható. Na ja, ha közéjük tartoznék, én is ezt mondanám."

Leírtam olvasd el! A lényeg, hogy két egymásnak ellentmondó dolgot próbálsz bizonygatni:
1. Atomerőművet nekünk nem érdemes építeni, mert majd megvesszük külföldről a zsinóráramot.
2. Külföldről mindig tudunk majd venni zsinóráramot, mert nekik megéri atomerőművet építeni.

$pi$ 2017.03.13. 09:51:41

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "De bizony. Ha az állam kipótolja, hogy ne legyen veszteséges, azt rajtad kívül mindenki dotációnak nevezi. De te mostantól hívhatod kiskutyának. "

Igen, csak mi nem erről beszélünk. Nem arról beszéltünk, "hogy az állam kipótolja". Sőt, én pont azt mondtam, hogy a dotáción azt értjük, hogy "az állam kipótolja", szóval most épp azt bizonygatod nagy mérgesen, hogy nekem van igazam.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.13. 09:52:49

A ballibek célja, hogy az ország minnél kiszolgáltatottabb legyen.

Ezért vannak jelenleg az atomerőmű ellen.

Éppen ezt a célt szolgálja az integrációra alkalmatlan migrnsok tömeges betelepítése is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 09:54:08

@$pi$: "nem lesz szélcsendben villany"

Figyelmetlen vagy. Kifelejtetted, hogy éjszaka nem süt a nap. :))

Meg ha kihűl a Föld magja, akkor geotermikus energia se lesz.

"Építenének atomerőművet? Ha nekik megéri, akkor nekünk is."

A nálunk szokásos négyszeres áron tuti, hogy nem.

"Azért akarunk atomerőművet építeni, hogy legyen villany."

Most sem attól van villany. 38% áramot külföldről veszünk.

konrada 2017.03.13. 09:56:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ezeket te írtad:
"Akkor miért aggódnak az osztrákok? Miért aggódik a greenpeace?"
Mert állami dotációval fogják a magyarok az EU piacán csökkenteni az áram árát. Nem olyan bonyolult. "

"Magyarországra jellemző közepes szelekkel évi 50M Ft áramot termel (támogatással 100M). Az 11 éves megtérülés."

...és akkor nem értem, mi az a 100M.
...elvégre állami támogatás nem lehet, mert akkor állami dotációval csökkene az áram ára, és azt te grünspriccel együtt nagyon-nagyon nem szereted...

$pi$ 2017.03.13. 09:56:17

@ednet2023: "Kormányszinten kellene - az atomenergia mellett - a megújuló energiát is fejleszteni. Ahogy ezt más országokban is teszik. "

Ez a te véleményed. Ez instabil és drága energiarendszerhez vezetne. Egyébként azért csodálatosak ezek az elborult érveitek:

1. A magyar állam dotálni akarja az atomerőművet, de ez nem jó, ne az emberek fizessék meg.
2. A magyar állam nem dotálja eléggé a megújulókat, nem jó, az emberek fizessék meg.

Amúgy meg:
3. Az atom nem éri meg, dotálni kellene, nem jó.
4. A szél megéri, dotálni kellene.
5. A napelem megéri, dotálni kellene.
6. A szén nem jó, környezetszennyező.
7. A gáz pláne nem jó, drága, környezetszennyezi, ruszkik haza.

Világos, hogy ti itt elvitatkozgatnátok a világ végéig, de nekem meg villany kell.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 09:57:04

@$pi$: "én pont azt mondtam, hogy a dotáción azt értjük, hogy "az állam kipótolja""

Ja, jó. Szóval dotáció, oszt annyi.

De te ettől még továbbra is hívhatod kiskutyának, ne zavarjon.

Medgar 2017.03.13. 10:00:02

Én nem is értem miért tart itt az ország ennyi energetikai szakemberrel, kár hogy a villanyszámla értelmezése 90 százalékuk képességeit meghaladja.

$pi$ 2017.03.13. 10:04:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Meg ha kihűl a Föld magja, akkor geotermikus energia se lesz."

Nem tudom észrevetted -e, de a föld nem hűlt ki, a nap meg minden nap lenyugszik. Ez tehát klasszikus strawman érvelési hiba.

Figyu: felesleges írkálni, egyezzünk meg, te erősen hiszel a szélbe meg a napelembe és ezért hetet havat összehordasz. Hagyjuk, már unom.

chrisred 2017.03.13. 10:06:48

@$pi$: Szóval számodra csak az dotáció, ha az állam hozzájárul valamilyen költséghez, ha teljes egészében az állam fizeti, akkor már nem? Sajnálom, de ez is saját különbejáratú értelmezés.

$pi$ 2017.03.13. 10:08:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Most sem attól van villany. 38% áramot külföldről veszünk. "

Amúgy ez éppen elég nagy baj. Viszont semmiképpen nem jelenti azt, hogy ha ezentúl többet kellene vennünk, akkor nem növekedne a veszélye, hogy nem lesz villany.

erkölcsi hulla 2017.03.13. 10:09:02

Az atom akkor is egy idejétmúlt, kibaszottul alattomos és veszélyes technológia, a világ jobban járt volna sokkal később találják fel.
Lényegében akármi jobb mint az atomerőművek, mivel, ha egy szélerőművet elbasznak, akkor nem lesz generációkig élhetetlen a 100m2-es körzete, és, márpedig mindent elbasznak.
Nem is beszélve a szennyezett hulladékról.
Épeszű ember 2017-ben nem épít atomerőművet, még ha jobban meg is éri mint a zöldek.

chrisred 2017.03.13. 10:13:22

@$pi$: Akkor ideje lenne elfoglalni pár olajkutat, különben leáll a közlekedés Magyarországon.

Nem nagyon értetted a példát. Az nem fáj a magyar adófizetőknek, hogy vannak olyan nemzetgazdaságok a világon, ahol a versenyszféra képes önerőből gazdaságos atomerőmű projektet véghezvinni. Bárcsak nálunk is ez lenne a helyzet.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 10:15:57

piaci árnál költségesebb konstrukció.
Édesistenem....
Te csepregijános, bazmeg, mesélj merre van az atomerőműpiac?
Mi a jóistent hasonlítottál mivel, hogy rájöttél, hogy melyik az olcsóbb???

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.13. 10:22:21

@chrisred:

" a versenyszféra képes önerőből gazdaságos atomerőmű projektet véghezvinni."

Tudsz erre az EU-ban példát is mondani esetleg?

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 10:22:47

@ednet2023: "De ugye jól tudom, hogy a kormány nem indít ilyen jellegű megújuló energiára irányuló nagyberuházásokat? "
szarul tudod
www.portfolio.hu/vallalatok/fenntarthatovilag/elkeszult_magyarorszag_egyik_legnagyobb_napelemparkja.227828.html

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 10:24:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Értem, tehát mindenki fejlett vagy fejlődő gazdaság a világon és építhet atomerőmet csak mi nem. Elég ostoba érvelésnek tűnik.(A magyar gazdaság sokadik felminősítéséről gondolom nem hallottál.) Szerinted melyik multi fog ide gyárat telepíteni, ha nem lesz megbízható villamosenergia termelés??És Paks-2 csak a szükségletek harmadát fogja előállítani.
A szélkerekekről meg a sokadik hülyeséget írod le. Magyarországon egyszerűen nincs olyan átlagos szélsebesség, hogy rendes legyen a kihasználtsága. Egyébként figyelted a mostani téli időjárást? Január elejétől február közepéig gyakorlatilag szélcsend, és ólmos-szürke felhőzár volt.. Mire mész ilyenkor a szélkerekeiddel, meg a napelemeiddel? Majd előszedi mindenki a gyertyákat a szekrényből, és korlátozzák az ipari termelést, vagy mi lesz?
Paks-2-re akkor is szükség lenne, energiabiztonsági okokból, ha nem lenne megtérülő, de a jövőben emelkedő villamosenergia árak miatt bőven megtérülő beruházás lesz.

$pi$ 2017.03.13. 10:26:30

@chrisred: "Akkor ideje lenne elfoglalni pár olajkutat, különben leáll a közlekedés Magyarországon."

Habár a két dolog hasonló a hasonlóság csak korlátozott. Üzemanyagből például tartalékolunk, hogy megelőzzük a problémát, amiről beszélünk, villamos energiát viszont nem tudunk tartalékolni.

"Az nem fáj a magyar adófizetőknek, hogy vannak olyan nemzetgazdaságok a világon, ahol a versenyszféra képes önerőből gazdaságos atomerőmű projektet véghezvinni. Bárcsak nálunk is ez lenne a helyzet. "

A magyar adófizetőknek egy csomó bajuk van egy csomó dologgal. Ezeknek a nagy része baromság, más részük meg ellentmondás. Ahogy fentebb is írtam: miért dotálja, miér nem dotálja, miért a fidesz, miért az orbán, miért nem a tűzföldön születtünk, miért ne sütne éjszaka a nap.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 10:30:25

Komolyan mondom, ha az ide kommentelő sötétzöld idiótákon múlna, 20-30 év múlva a gyertyagyár, és a jégverem lenne a legjobb befektetés...)))

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 10:30:43

@EU zászlót mindenhova!:
"Szerinted melyik multi fog ide gyárat telepíteni, ha nem lesz megbízható villamosenergia termelés?"
Minap a klubrádióban a bolgárúr betelefonálója (valami spanja) teljesen világosan elmagyarázta. Neki otthon a házán napelem van, arról megy a villany meg a tévé, ez így elég, nem kell atomerőmű.

$pi$ 2017.03.13. 10:31:17

@chrisred: "Szóval számodra csak az dotáció, ha az állam hozzájárul valamilyen költséghez, ha teljes egészében az állam fizeti, akkor már nem? Sajnálom, de ez is saját különbejáratú értelmezés."

Öreg, gyakorlatilag lehetetlen, hogy aki képes írni olvasni, az ne értse azt, amit leírtam. Ki van zárva, hogy ilyen ostoba vagy, ez egyszerűen agy szlamabáb érvelés: úgy csinálsz, mintha mást állítottam volna, mert abba bele tudsz kötni.

Nem írom le még egyszer, hogy mit értünk dotáció alatt, mit jelent az, hogy az eladási árat kipótoljuk. Az egyik b+ beruházás, a másik meg dotáció.

$pi$ 2017.03.13. 10:32:32

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Neki otthon a házán napelem van"

Kálmán Olga is ezzel jött. Benyögte, hogy "dehát aksik". Asszem a BME egyik adjunktusával csinált riportot, de mint tudjuk Kálmán Olga jobban tudja. :D

Faszerkezet 2017.03.13. 10:40:00

Jajdejó... Megen atomtudós mindenki? :D

Szerintem csempézzük le az alföldet napelemmel.... Ahova ez nem megvalósítható, oda tegyünk szélkereket....

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.03.13. 10:59:19

@EU zászlót mindenhova!:

Ettől azért jobb a helyzet.
Az ide kommentelő agyhalottak sokkal inkább gyűlöletkeltő ballibek, mintsem sötétzöldek.

Azaz amikor GYurcsány írta alá Pak2-t Putyinnal akkor még lelkesen tapsoltak, csak most hogy Orbán van hatalmon, veszik elő a sorra megbukott, és újramelegített zöldségeket.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:14:16

@$pi$: "Ez instabil energiarendszerhez vezetne és drága"

Stabil? Baromság. Sajnos a magyar fogyasztás nem alkalmazkodik se a konstans atomhoz, se a változó megújuló energiához, ígyis-úgyis külföldről kell venni változó mennyiséget.

Az atomerőmű drága Magyarorságon mert négyszeres áron építik, mint minden nagyberuházást.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:17:26

@konrada: "mi az a 100M"

Az 50 M Ft kétszerese. A magyar adófizetők majdnem 100%-ban támogatják a szélerőműveket. Mármint azt, amelyik 5 évnél régebben épült. Így lesz a 11 éves megtérülési idő csak 5 év, ha a támogatást figyelembe vesszük.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:18:59

@$pi$: "a föld nem hűlt ki, a nap meg minden nap lenyugszik."

Nagyon ügyes meglátás! Még tedd hozzá, hogy a szél egyszer fúj, egyszer meg nem. És akkor teljes lesz a hülyeséged.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:19:57

@$pi$: "38% áramot külföldről veszünk. "
Amúgy ez éppen elég nagy baj."

A csúti gecinél panaszkodj!

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 11:21:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Egész egyszerűen rejtély, hogy te hogyan élted meg a nyugdíjas kort ennyi ésszel. Komolyan.

Kitalálsz egy baromságot, hogy magyrországon négyszeres az ár, aztán ehhez ragaszkodsz. Mondjuk ha minden nagyberuházás 4x annyi mint kéne, akkor ugye semmit sem kéne építeni soha. Aztán a csekély agyad szerint teljesen mindegy, hogy a hiányzó 15%ot, vagy a teljes mennyiséget veszi az ország külföldről...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:22:27

@EU zászlót mindenhova!: "Szerinted melyik multi fog ide gyárat telepíteni, ha nem lesz megbízható villamosenergia termelés?"

Talán olyanok, mint eddig, mert eddig se volt megbízható villamosenergia termelés, 38%-ot megbízhaatlanul külföldről vettünk.

$pi$ 2017.03.13. 11:24:01

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az atomerőmű drága Magyarorságon mert négyszeres áron építik, mint minden nagyberuházást. "

Megbeszéltük már: én nem hiszem el, hogy te próféta vagy, ergo tök felesleges arra hivatkoznod, hogy mi lesz. Négyszeres áron számolsz, aztán sír a szád, hogy így már nem éri meg. Mekkora ez már b+! Ha megérni, akkor hányszoros áron számolnád?

Tudod ez olyan mint a tibi meg pamut (ugyanaz az ember). Évek óta azt csinálja, hogy a hivatalos gazdasági adatokat osztja szorozza és az így módosított adatokat bírálja. Nőtt a GDP? De ha az anyám térgyét is kivonjuk belőle, akkor már nem is nőtt. Megéri az atomerőmű? Szorozzuk fel néggyel az árát, akkor már nem éri meg.

Baromság!

$pi$ 2017.03.13. 11:26:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A csúti gecinél panaszkodj! "

Ez a te bajod öreg. A személyes gyűlölködés, az érzelmeid elvakulttá tesznek. Nézz kevesebb tévét, tanulményozd a villamosságtant. :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:26:34

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "magyrországon négyszeres az ár, aztán ehhez ragaszkodsz"

A csúti geci ragaszkodik hozzá. Vizes VB 22 milliárd, oszt 100 fölött vagyunk. Puskás stadion 40 milliárd, és lecsökkentett mérettel és funkciőval 200 milliárdnál vagyunk. Több, mint négyszeres árak, próbáltam visszafogott lenni.

Egyébként nem épült még atomerőmű tervezett költségeken belül. És az oroszok annyira emelik az árát, amennyire akarják.

$pi$ 2017.03.13. 11:28:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "oroszok annyira emelik az árát, amennyire akarják. "

Hülye vagy!

Faszerkezet 2017.03.13. 11:28:51

Mellesleg érdemes lenne letisztázni a kérdést.

Atom VS fingenergia???

avagy egyébként lehet atom, csak ne a jelenlegi politikai garnitúra csinálja a beruházást???

Mert ugye a két kérdés nem ugyanaz....

És azért azt is lássuk be, ha azzal vádoljuk az államot, hogy négyszeresáron, meg úgyisellopnák, akkor a megújuló beruházások árát nem lopná el? Azt megígérik / és mi lelkesen elhisszük/, hogy mondjuk akkor a szélkerék árából, egy fityinget sem lopnának el??? :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:29:43

@EU zászlót mindenhova!: "A szélkerekekről meg a sokadik hülyeséget írod le. Magyarországon egyszerűen nincs olyan átlagos szélsebesség, hogy rendes legyen a kihasználtsága.'"

Ezért termel csak 50 M Ft ára áramot egy 400 M Ft-os 2 MW-os szélturbina. Még mindig többször olcsóbban, mint Paks2. Az angoloknak a tengerparton sokkal jobban megéri. Árpád apánknál lehet panaszkodni, hogy nem ment a tengerig.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:31:05

@EU zászlót mindenhova!: "Majd előszedi mindenki a gyertyákat a szekrényből"

Most se vesszed elő agyertyákat, 38%-ot most is külföldről veszünk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:32:30

@EU zászlót mindenhova!: "A magyar gazdaság sokadik felminősítéséről
gondolom nem hallottál:"

A magyar gazdaság sokadik leminősítéséről hallottam. Rosszabbul állunk, mint a válságban, 2009-ben. A habonymédia hazugságait hiába szajkózod, még ha elhiszed is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:33:46

@$pi$: "Hülye vagy!"

Nah, elfogytak az érvek, már csak az eddig is folytatott személyeskedés maradt. Szánalmas troll vagy.

Zsoltbacsi 2017.03.13. 11:36:28

@$pi$:

KErdezz ra legyszi, hogy mi volt, amikor a @MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: mindenkit hazaarulozott, aki nem hitte el, hogy a kvotakampany szerinte minimum 50 milliard. Akkor se lehetett meggyozni... Persze erre utolag nem emlekezik, o ilyet sosem irt, o mindig is a 15 milliardot hangoztatta :))))

$pi$ 2017.03.13. 11:41:19

@Zsoltbacsi: Teljesen lehetetlen meggyőzni bármivel. Persze biztos nem vagyok én sem tévedhetetlen, nyilván tévedek egy csomó dologban. De ennyira csökönyösnek, ennyira magabiztosnak lenni már kóros.

A paksi építkezés négyszeres áru lesz, ezért a kormány az áramot külföldön fogja árulni úgy, hogy kipótolja az árat, és ez az eu-ban 70 centtel fogja lejjebb vinni az árakat.

Ne ez már kóros szerintem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:42:14

@Zsoltbacsi: "hazaarulozott"

Mikor, hol?

"szerinte minimum 50 milliard"

Nem tudtam, hogy 10, 20 vagy 50 milliárd, titokban tartották az adatokat. Aztán kiszámolta a átlátszó, hogy 17 milliárdot baszott el a csuti geci a gyűlöletkampányra.

Te kollaboráns, 10, 20 vag 50 milliárd, mindegy de miért örülsz annak, hogy a magyarok pénzét ellopja orbán?

$pi$ 2017.03.13. 11:42:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nah, elfogytak az érvek, már csak az eddig is folytatott személyeskedés maradt. Szánalmas troll vagy. "

Ne haragudj mi a francot lehetne arra mondani, hogy szerinted az oroszok annyira emelik az árat amennyire akarják? Mégis mit mondjak erre. Gyíkemberek?

$pi$ 2017.03.13. 11:44:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem tudtam,"

Hogy a fenébe nem tudod, hoy mennyibe kerülnek a dolgok, amikor azt is tudod mennyi lesz a villamos energia húsz év múlva?

Ez van ám veletek prófétákkal, a jövőt mindig halál pontosan ismeritek, csak a jelen dolgaiba vagytok tudatlanok. :D :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:46:48

@$pi$: "négyszeres árú lesz, ezért a kormány az áramot külföldön fogja árulni"

Nem ezért, hanem mert egyszerre fog két atomerőmű termelni évekig, és a grandiózus veszteséget valahogy igyekeznek majd a feleslegesen megtermelt áram piacra dobásával valamelyest csökkenteni. Bármelyik háziasszony megérti ezt, csak te vagy makacs belegondolni.

$pi$ 2017.03.13. 11:47:55

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Bármelyik háziasszony megérti ezt, csak te vagy makacs belegondolni. "

Igen és bármely háziasszony el is hiszi. Én nem. Eddig még az össes bizonyítékod gázos volt.

Zsoltbacsi 2017.03.13. 11:51:24

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Mar megint hazudsz. Kesz tenykent allitottad, hogy minimum 50!

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 11:52:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Csak mint ugye mindig, most is elfelejted, hogy a következő évtizedekben számos fosszlis erőmű fog leállni, amelyek termelése hiányzik majd.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:53:28

@$pi$: "a fenébe nem tudod, hoy mennyibe kerülnek a dolgok"

A gazdád titkolja.

"amikor azt is tudod mennyi lesz a villamos energia húsz év múlva?"

Nem tudom biztosan, de várható, hogy a mostaninál olcsóbb. mert a megújulók hatalmas képtekkel bővülnek.

Egyébként meg mindegy, hogy mennyi lesz az áram ára 20 év múlva. Ha a mostani tízszerese, és megérné Paks2, a megújulók még annyira rentábilisak lennének.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:54:51

@Zsoltbacsi: "Kesz tenykent allitottad, hogy minimum 50!"

Oké, kereed vissza akkor. Addig hazugságban maradsz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:55:35

@$pi$: "az oroszok annyira emelik az árat amennyire akarják?"

Mi gátolja ebben meg őket?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:56:42

@EU zászlót mindenhova!: "a következő évtizedekben számos fosszlis erőmű fog leállni, amelyek termelése hiányzik majd. "

Akkor szólj a európai energiatermelőknek, hogy szarban vannak. A magyar termelés és fogyasztás elenyésző.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 11:57:51

@Faszerkezet: "a megújuló beruházások árát nem lopná el?"

A magánberuházásokból sokkal nehezebben lop a csúti geci.

$pi$ 2017.03.13. 11:58:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem tudom biztosan, de várható, hogy a mostaninál olcsóbb. mert a megújulók hatalmas képtekkel bővülnek."

És a megújulók hogyan fogják a zsinóráramot csökkenteni?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 11:59:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Aha, jórészt Ukrajnából, ezenkívül Szlovákiából és Horvátországból importálunk. Ezekre akarod alapozni a következő 3-4 évtizedet, amikor ki tudja, hogy meddig elegek a föld fosszilis készletei, és a teljes magyar hőerőmű park üzemideje is kifut. A nagy okosságod következtében menekülne a külföldi ipar az országból.
Az ukrán import magas arányát egyébként az is indokolja, hogy a magyar hőerőművek egy része a szigorú EU-s karbantartási szabályok miatt állni kénytelen. Ezek a szabályok viszont nem vonatkoznak az ukrán hőerőművekre.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 12:00:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Ez nem érv arra amit írtam: Paks1 s Paks-2 4-5 éves együtt működése nem gond, mert addigra már sok mai fosszilis erőmű nem üzemel.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 12:01:51

@EU zászlót mindenhova!: "jórészt Ukrajnából, ezenkívül Szlovákiából és Horvátországból importálunk."

Minden irányban elég jó a kiépítettség.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 12:02:34

@EU zászlót mindenhova!: "Paks1 s Paks-2 4-5 éves együtt működése nem gond"

Akkor kérdezd meg az osztrák sógorokat, nekik miért gond.

$pi$ 2017.03.13. 12:04:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Akkor kérdezd meg az osztrák sógorokat, nekik miért gond. "

Azért, mert nem tudják majd méregdrágán eladni a túlhájpolt sz@r szélenergiájukat nálunk ahogyan arra számítottak. Hidd el nem azért tiltakoznak, hogy "jájjjájj, szegény magyaroknak majd nem éri meg, védjük már meg őket a csalódástól". :D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 12:05:32

@$pi$: A zsinóráram és az összes többi fogyasztás összeadódik.

Már mondtam, hogy sem az atomenergia, sem a megújuló nem alkalmazkodik a válozó magyar fogyasztáshoz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 12:09:19

@$pi$: "eladni a túlhájpolt sz@r szélenergiájukat nálunk"

A magyar termelés és fogyasztás elenyésző az egész EU energiatermelésében. Nem tudhatják előre, hogy húsz év múlva éppen kinek adnak el.

konrada 2017.03.13. 12:15:26

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Te már megválaszoltad: Mert lenyomja a qrva drágán termelt atomos áram árával a qrva olcsón megtermelt szélenergia árakat...

VaradiJanos 2017.03.13. 12:16:20

Nem, a németek az etalon, mindig is jobban kellett volna követni az általuk diktált irányt.

$pi$ 2017.03.13. 12:22:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A zsinóráram és az összes többi fogyasztás összeadódik."

Hogyan fogja a zsinóráram árát csökkenteni az a napelem vagy a szélerőmű olcsósága? Sőt növelni fogja, minél olcsóbb a napelem, annál többet telepítenek és annál nagyobb szükség lesz gázerőművekre meg atomerőművekre.

Nem véletlen, hogy a németek nem állították le a szénerőműveket: ahogy egyre több megújulót termelnek egyre jobb lett a zsinóráram ára.

"A magyar termelés és fogyasztás elenyésző az egész EU energiatermelésében. "

A világ termelésében meg még elhanagolhatóbb. Mi azonban most nem az eu termeléséról beszélünk, hanem a régió termeléséről. Nyilván nem alhanyagolható, ha bírósággal fenyegetnek, ugye?

"Nem tudhatják előre, hogy húsz év múlva éppen kinek adnak el. "

Igenm csak te tudod a jövőt. De azért azt tudják, hogy melyik ország lesz mellettük ugye? Azért azt tudják, hogy ha atomerőművet építünk, akkor azt amit ott termelünk egészen biztosan nem tőlük fogjuk megvenni, nem?

Itt vagyunk a szomszédba, frankón el lehetne nekünk adni jó drágán az áramot, nem is kellene más, csak az idióta ződeket felhergelni, ugye?

Hát nem jön be öregem!

Arcade Macho 2017.03.13. 12:39:54

@$pi$: nem kellene ennyit gorcsolni!!!

nem kell az a kurva atom, oszt ha ejjel nem fuj a szel akkor leallhat az Audi gyartosor
igaz az Audi mar reg nem kWh -kent veszi a Zaramot hanem MW -kent, azaz zsinoraramot vasarol, de mit nekunk... megbizzuk a hiresen megbizhato es korrekt ukran bandat hogy lassak el az Audit dzsuzzal, ha meg gebasz van akkor a sok hulye zoldike fog helyettuk is fizetni
jol vazoltam a mi lenne ha nem lenne atom problematikajat?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 12:41:28

Magyarországnak van valamennyi szene, lignitje, olaja. Erre építeni nagy energiatermelést balgaság. Pénzünk sincs. Kölcsön kell venni. A drága kölcsönt mire költsük?

1. Ne vegyünk fel kölcsönt, vegyünk külföldről megújulót, ha a szelesebb, naposabb országokban olcsóbban meg tudják termelni.

2. Ne vegyünk fel kölcsönt, vegyünk külföldről atomot, fosszilisat, ha ők olcsóbban elő tudják állítani.

3. Csökkentsük az energiaigényünket. Pl. szigeteljük a paneleket, a megspórolt energia egységnyi beruházási költsége töredéke annak, amit ugyenennyi energiatermelő beruházás kerülne.

4. Engedélyezzük a megújulók termelését. Ingyen fúj a szél, ingyen süt a nap, ingyen meleg a föld. Majd a magánberuházó felvezi a kölcsönt, esetleg garanciával segíthetjük. Magyar munkehlyeket teremthetünk, nem oroszt.

A legnagyobb baromság drága kölcsönt felvenni, amit az életbe nem tudunk visszafizetni, és a piaci ár sokszorosért energiát termelni.

Arcade Macho 2017.03.13. 12:43:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: szerintem as sok sotetzold tegye fel a kezet hogy o majd akkor a napelem vegen lesz egy akksival,
te kezdhetned a szopast ezzel...
ugy onkentes alapon tudod hogy megmutatod hogy is van ez, majd a mosogep akkor megy ha lesz szel, ha 3 hetig szelcsend van akkor lemesz a patakhoz mosni...
megoldhato, nincsen vele gond :)))

Arcade Macho 2017.03.13. 12:48:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Magyar munkehlyeket teremthetünk, nem oroszt."

majomka...
az a k.rva sok beton az szeritned orosz munkaerovel jon letre?
jol megneznem, gondolom Uralbol elhozzak ide a sok betont ugye?
gondolkodni ki fog ember?

raadasul a turbinalapátokat Rakospalotan gyartjak, ja hogy meg ennyit se tudsz? latod csak egy tudatlan majom vagy... toljad csak meg a hulyeseget mint azt hogy exponencialisan csokken a napenergia kiepitesi koltsege, minel tobb ilyen baromsagot mondasz annal jobban blamalod meg a normalis zoldeket is...

a szelenergiahoz a lapatokat meg pont nem nalunk gyartjak, de az magyar munkaero lesz, meg a kinai napelem is magyar munkaeros lesz...

GyMasa 2017.03.13. 12:51:25

@$pi$:
... eu-ban 70 centtel fogja lejjebb vinni az árakat...
Mondjuk, ezt mar eddig sem ertettem. Most 29 ct-et fizetek egy kWh bio - akarom mondani zöld - jofajta nemet aramert, azt hogy a csipaba lehet 70 ct-tel lentebb vinni?
Vagy Paks2 fog fizetni nekem 41 ct-et, ha tole veszek aramot, vagy hogy???
;-)

GyMasa 2017.03.13. 12:52:57

@Zsoltbacsi:
Ugyanmar, meg mindig nem linkelte be a Vizes Vd 100 Milliardjanak a forrasat sem, pedig alig birok man' magammal az izgalomtol!

GyMasa 2017.03.13. 12:58:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Az angoloknak a tengerparton sokkal jobban megéri....
Eloszor is nem a "tengerparton" epul, hanem a tengerBEN.
Ember, nem azert eri meg, mert "tengerparton", hanem, mert:
- A tengeren sokkal egyenletesebben fuj a szel.
- A tengeren nincsen mezogazdasag -> nincs telek-ar
- Ott keves embert zavar a keletkezo ultrahang.
- Azon a reszen viszonylag kicsi a tenger melysege, ezert eleg olcson lehet epitkezni.
- Viszonylag keves, nagytestu madar el ott, amit igy kisebb valoszinuseggel szeletel fel az egyik turbinalapat.
Persze, nem bizok benne, hogy ezt sikerult felfogni, de azert megprobalom.

$pi$ 2017.03.13. 13:02:03

@Arcade Macho: "a szelenergiahoz a lapatokat meg pont nem nalunk gyartjak, de az magyar munkaero lesz, meg a kinai napelem is magyar munkaeros lesz... "

Ebbe már bele sem mentem. Már egy hete terjeszti, hogy az orosz erőmű az nem jelent magyar munkahelyeket, bezzeg ha szélerőművet építünk, az színmagyar. Közbe meg ha jól emlékszem az atomerőmű árának a harmadát kapásból magyar beszállítók kapják. Vagy 10 000 elsődleges munkahelyet jelent a paksi bővítés az epítés alatt. És akkor a másodlagos munkahelyeket még nem is számoltuk!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 13:24:03

@Arcade Macho: "a napelem vegen lesz egy akksival, "

Minek az akkumulátor? El akarod tárolni az áramo? Minek?

"majd a mosogep akkor megy ha lesz szel"

Most se csak akkor megy a mosógép, mikor Paks elég áramot termel az egész ország számára. Se az atomenergia, se a megújulók nem alkalmazkodnak a változó igényekhez. Ha nem vennénk külföldről áramot, sokszor állna az a mosógép.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 13:29:25

@$pi$: "ha szélerőművet építünk, az színmagyar."

Vas tornyot az oroszoktól veszünk?

Üvegszálas lapátokat az oroszoktól veszünk?

Mondjuk a gépház az necces, de a magyar mérnökök régen elég jók voltak dinamó gyártásban, legalább felfuttathatjuk ezt az ágazatot. Lehet, hogy fél Európa nálunk fog vásárolni.

Paks2 10 évig fog épülni és 60 évig termelni. A szélkerekeket folyamatosan építhetjük.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 13:31:59

@Arcade Macho: "a szelenergiahoz a lapatokat meg pont nem nalunk gyartjak"

Az elkövetkezendő évtizedekben mi akadályoz meg abban, hogy nálunk gyártsák?

Mondjuk ha minden magyar mérnök ilyen hülye, mint ez a $pi$, akkor tényleg reménytelen. :(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 13:37:13

@GyMasa: "nem a "tengerparton" epul, hanem a tengerBEN."

Akkor neked kimaradt ez a hír:
"80 millió embert látna el árammal az energiasziget"

Szárazföldön jobb szerelni, mint a vízben. Nem is rozsdásodik annyit.

GyMasa 2017.03.13. 13:42:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Megnezted a KEPET a cikkben?
A szigeten csak az kiszolgalo berendezesek, meg egy repuloter meg egy kikoto van.
A turbinak a sziget korul a tengerben allnak.
Eppen ezert jo az a kornyek, mint irtam. viszonylag sekely a viz, ig yolcsobb az epitkezes.
index.hu/tech/2017/03/09/80_millio_embert_latna_el_arammal_az_energiasziget/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 13:45:48

@GyMasa: Nem, a cikket nem tudtam megnézni.

Jó, igazad van, akkor a tengerBEN.

$pi$ 2017.03.13. 14:31:23

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Mondjuk a gépház az necces, de a magyar mérnökök régen elég jók voltak dinamó gyártásban, legalább felfuttathatjuk ezt az ágazatot. "

Naivitás lenne ezt hinni. Az eu minőségbiztosítás lényege, hogy a németektől vedd meg, neked esélyed se legyen. Pláne, hogy azt magyarázod hány évtizeden keresztül milyen szuperül mentek lefelé az árak meg milyen jól nőtt a hatékonyság erre most azzal jösz, hogy majd most mi szépen beszállunk erre a piacra is majd konkurrensei leszünk a németeknek meg a kínaiaknak... fat chance!

gmihaly621 2017.03.13. 14:34:47

A szélerőmű is már egy pindurkát "divatjamúlt".

$pi$ 2017.03.13. 14:35:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nah, egyedül lenyomtam a fideSSfasszopók hadát. "

Na igen, az érvek az ilyen embernek eléggé feleslegesek. Még jó, hogy a magadfajták lassan kiszorulnak a hatalomból, vége az ötéves terveknek meg a népi demokráciáknak.

Istenem mennyi szenvedést, mennyi kárt okozott, hogy a magadfajta műveletlen, de ideológialag eltökélt proletárok irányították az országot. :(

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 14:41:08

@$pi$: "az érvek az ilyen embernek eléggé feleslegesek"

Tehetek én róla, hogy nem érted meg a legegyszerűbb érveket sem? Legalább prbálkoztam.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 14:41:45

@$pi$: "majd most mi szépen beszállunk erre a piacra"

Azt mondod, merjünk kicsik lenni? :))

A gazdád nem fog örülni. Most is cilinderben szaladgál az ágy alatt.

Arcade Macho 2017.03.13. 14:45:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Se az atomenergia, se a megújulók nem alkalmazkodnak a változó igényekhez"

igen ez igy van
megujulo van 300 MW kapacitas, ezt pont elbirja a magyar rendszer
zsiroraram meg Paksbol van 1600 MW azt is elbirja a rendszer

ami retardalt hulye elmeletet eloadsz az az hogy 100% megujulo legyen, amikor nagyon jol lehet latni hogy a 100 - 200 MW szelenergia ami MEGENGEDHETO, ezt nem en mondom, hanem a magyar mernokok mondjak, hiszen arra adtak engedelyt szem elott tartva azt hogy nem fog osszekurodni az EGESZ hobelevanc

a te szinted az az, hogy egy szelturbina az a kerekpardinamo szintjen van, na most te tenyleg ha ezt gondolod akkor valjek egeszsegedre, es menjel el hajtogatni turbinalapatot is, elvegre az is csak abbol all egypar femlapatocskabol megfeleloen kell hajtogatni

te kis bölcsészsüvölvény

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 14:54:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Szárazföldön jobb szerelni, mint a vízben. Nem is rozsdásodik annyit."
Te hülye ostoba farok! :D:D:D:D

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 14:55:49

@Arcade Macho: "megujulo van 300 MW kapacitas, ezt pont elbirja a magyar rendszer
zsiroraram meg Paksbol van 1600 MW"

Nem figyelsz. Paks2-ről beszéltünk, 20 év múlva.

"retardalt hulye elmeletet eloadsz az az hogy 100% megujulo legyen"

Valamelyik másik fideSSfasszopóval keversz.

"turbinalapatot is, elvegre az is csak abbol all egypar femlapatocskabol"

Szélturbina lapátot nem szoktak fémből csinálni. Egy, egy félanalfabétának magyarázzam?

cselaxi 2017.03.13. 15:01:20

Tisztelt Mindenki! Kérem, értsük meg végre: vízi erőművek nélkül nem lehet számolatlanul szél-energia termelő berendezéseket rendszerbe állítani. A MEGTERMELT energiát vagy rögtön el kell osztani, vagy leállítani a termelést :-), pufferelni nagyon nehéz/pénzigényes. A vízi erőművekkel nagyon jól lehet(ne) "pufferelni" a vízi, a vízivel pedig a szél-energiát. A Bős-Nagymarosi vízlépcső is egy -ma már- hamvában holt párt értelmetlen (ennek farvizén tüntetgetünk, mert most lehet) haknizása miatt hiúsult meg. Ezen kívül úgy 3 vízlépcső hiányzik a Dunáról, az energetikán kívül csak azért is, mert nálunk szinte hajózhatatlan a folyó.

Paks 2-t nem támogatom (kézzel fogható veszélyei miatt), de megkerülhetetlen, hiszen ha komolyan vesszük az elektromos gépjárművek penetrációját, akkor nekünk, magyaroknak nincsen másik út (ld. az első bekezdésemet is). Kézzel fogható veszélynek nevezem a "kézzel megfogható" pénzösszegek átirányítását a nem közvetlenül a beruházással összefüggő egyéb jellegű kiadásokra.

Lenne még mondanivalóm, de nem húzom...

$pi$ 2017.03.13. 15:03:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A gazdád nem fog örülni."

Lassan be kéne venned valamit, mert elveszted azt a kicsit is.

konrada 2017.03.13. 15:08:57

@cselaxi:
...no a vízerőműves pufferolás volt az első, melyet a zöldek betámadtak kultúrtájakon... (Még a szlovákok se pufferolnak, de az osztrákok se a Duna lentebbi részén.. Nem nagyon tolerlja a környezet a napi több méteres szintingadozásat...

Arcade Macho 2017.03.13. 15:09:51

@$pi$: "Pláne, hogy azt magyarázod hány évtizeden keresztül milyen szuperül mentek lefelé az árak meg milyen jól nőtt a hatékonyság erre most azzal jösz, hogy majd most mi szépen beszállunk erre a piacra"

ahhh ezt nem fogja tudni felfogni...
o azon a szinten van hogy majd a magyar kozmunkas jol megtekercseli a gephazban levo bizbaszt, elvegre egy szelturbina abbol all, az altalanosban is csak meghajtogattak azt

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 15:11:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Figy, tényleg nem akarod abbahagyni? Annyira szint alatti minden egyes hozzászólásod, hogy az már fáj mindenkinek, akinek több esze van mint egy macskának.
" Csökkentsük az energiaigényünket. Pl. szigeteljük a paneleket, a megspórolt energia egységnyi beruházási költsége töredéke annak, amit ugyenennyi energiatermelő beruházás kerülne. "
Mert a paneleket jellemzően villannyal fűtik ugye? Ha szigetelve van, akkor viszont nem megy ki a világosság, ugye?
Tudod mennyi az aránya a lakossági fogyasztásnak meg az iparinak? Mennyi szigetelés kell a panelokra, hogy üzemeltess egy co hegesztőt? Az ajkai aluminiumkohót el tudod látni szélenergiával? Lószart mama.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 15:13:18

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hű, de frappáns voltál...
Érdemben nem tudsz hozzászólni mi? Mert azt még értem, hogy egy cikk elolvasása nehéz, de hogy a képeket se tudd végignézni, az azért már durva

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 15:15:32

@Arcade Macho:
Egyébként ezt nekem is elmondhatnád, hogy a szélturbinán mi olyan rohadt bonyolult.

cselaxi 2017.03.13. 15:25:25

@konrada: Pedig az említett "tájakon" azért lehet annyi szél-energia és azért hajózhatóak a folyók.

Meridian74 2017.03.13. 15:28:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"@Meridian74: Most írtál pár random számot. "

Melyik a random szám, magyarázd már el, te kretén...?

Mindegyik szám valós tény. De ha te ezeket random számoknak hiszed, húzd már ki a fejed a homokból, aztán ne rettenj meg megint a valóságtól...!

Meridian74 2017.03.13. 15:29:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"A szélturbinák ára exponenciálisan csökken.
A napelemek ára exponenciálisan csökken. "

Mutass grafikont!

Meridian74 2017.03.13. 15:31:25

@$pi$: ""Egyébként van egy fogadásom: öt éven belül olyan energia tárolási megoldással állnak elő, ami lehetővé teszi a megújulók egyenletes rendszerbe táplálását....onnantól semmi szükség a vonaláramra..."

Az a helyzet, hogy ezt már 10 éve is pont ugyanezt mondták...

$pi$ 2017.03.13. 15:32:04

@Meridian74: Ezt én is csak idéztem és pont ugyanez a véleményem.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 15:43:45

@Meridian74: Mi a bajod? Egy ország energiastabilitását ilyenekre kell és lehet is alapozni. Egy nyugger kommentje, rátett ezer forintot, van még kérdés? Öt év, és az lesz. Ha nem, akkor bukja.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 15:46:13

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Érdemben nem tudsz hozzászólni mi?"

Sajnállak. Te kezdtél el trollkodni. Teljesen adekvát választ kaptál.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 15:47:55

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "az már fáj"

Bocsi, ha túl magas. Ennél lejjebb nem tudok ereszkedni hozzád.

"Mert a paneleket jellemzően villannyal fűtik ugye?"

Honnan veszed ezt a baromságot?

Ha elégetni való pénzünk van, a legnagyobb energiamegtakarítást például a panelek szigetelésével tudjuk elérni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 15:48:30

@Meridian74: "Melyik a random szám"

"Németország: 111Ft / KWh
Magyarország: 36 Ft / KWh."

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 15:50:43

@Meridian74: ""A szélturbinák ára exponenciálisan csökken.
A napelemek ára exponenciálisan csökken. "
Mutass grafikont!"

cleantechnica.com/2013/05/06/solar-pv-module-prices-have-fallen-80-since-2008-wind-turbines-29/

Vigyázz, a függőleges skála logaritmikus, ez $pi$ elvtársadat nagyon megzavarta.

$pi$ 2017.03.13. 15:56:07

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "ez $pi$ elvtársadat nagyon megzavarta. "

Ne hazudj már megint!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 16:03:58

@$pi$: Ki akart logaritmikus skálán egyenes vonallal negatívba menni, "mérnök" úr?

:))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 16:06:11

A fideSSfasszopók olyan hülyék, mint a segg. A rengeteg gyűlölködés elvette az eszüket, még ha volt is.

Meridian74 2017.03.13. 16:06:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Az atomerőmű drága Magyarorságon mert négyszeres áron építik, mint minden nagyberuházást. "

Na, mesélj, ki az aki 2GW-os erőművet 3milliárd EUR-ból felépít? Sztem mindenki érdeklődve várja mit nyökögsz... de ne olyan legyen mint az áltudományos grafikonod, amelyre azt állítottad exponenciális csökkenés van a megújulókon, miközben a grafikon skálája logaritmikus volt, és még így csak egy egyenes jött ki az eredetileg "f(x)->1/x+C" típusú görbére, amelynek határértéke C (azaz jelenleg a határértékéhez közelít ezen energiaerőművek árai, a jövőben legfeljebb csak emelkedni fog - a megszűnő dotációk miatt...)

A ruszkik fix áron vállalták a Paks2-őt tehát nem lesz jövőben kitalálvaaz hogy akkor mégse 12milliárd hanem legyen 15 vagy 20 milliárd a kivitelezés költsége.
Lásd szoci féle 4-es metró tender.
Amit egyébként a ruszkik szintén jutányos áron megépítettek volna, sőt volt felénk egy ~60millió dolláros államtartozásuk is, azt is beszámították volna (ami összeget inkább megyó jótékonyan elengedett a ruszkiknak...!)
Aki meg arra ajvékol, hoyg de hát a ruszkik ruszki minőségben építették volna meg, az menjen el egy kirándulásra Moszkvába, és nézze meg mennyi metró van csak Moszkvában... úgy kb 10x annyi, és ugyanolyan szép és jó, sőt jobb, mint ez a bóvli Alstom-Siemens konstrukció.
"A világ második legsűrűbb metróhálózatának számító moszkvai metró évről évre folyamatosan fejlődik és növekszik. A jelenleg összesen 339 kilométer hosszú széles nyomtávú hálózat tizennégy vonal kétszázhárom megállóját fűzi össze. Az első vonalat még 1935-ben adták át."
iho.hu/hir/megkezdodott-a-legujabb-generacios-moszkvai-metrok-tesztje-170214
www.erdekesvilag.hu/moszkva-metroallomasai/

hu.wikipedia.org/wiki/Moszkvai_metr%C3%B3

És mennyiből építik (mert most is építenek - megállás nélkül)?
"A legújabb tervek szerint 2020-ig mintegy 70 új állomást és további 150 km hosszú második körgyűrűs metróhálózatot hoznak létre, mintegy – átszámítva – 1000 milliárd forintból."

Azaz nálunk ~10km épült 500 milliárdból, náluk 150 km (százötven km! 15x annyi) épül 1000 milliárdból (2 x 500, azaz csupán 2x annyiból), azaz 7,5x olcsóbban /km.
Pedig ott igen mélyen fúrják az alagutakat, nem a felszínen vezetik a vonalakat...!

(na ezek csak egy random linkek voltak... bőven lehet találni google-s találatokat a moszkvai metrókról)

Meridian74 2017.03.13. 16:07:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Látom hülye vagy. Ezek nem random számok, hanem valós ADATOK! TÉNYEK!

Meridian74 2017.03.13. 16:11:03

@EU zászlót mindenhova!: "Mire mész ilyenkor a szélkerekeiddel, meg a napelemeiddel? Majd előszedi mindenki a gyertyákat a szekrényből, és korlátozzák az ipari termelést, vagy mi lesz?"

Nem, nem... majd megvesszük az "olcsó" német villamosenergiát. Mivel ott túltermelés van a zöldből. Ami aztán 111Ft/KWh-ba fog jó esetben nálunk is kerülni, de mivel nálunk magasabb az ÁFA, tehát esélyes az, hogy ennél többe... nekünk a német állam nem fogja dotálni 21 Ft-al, hogy "csak" 90Ft-ba kerüljünk, mint a német fogyasztóknak...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 16:18:56

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Mit trollkodok én, te idióta? Elmagyarázta neked 5 ember, de te még most sem értesz semmit.
Áram megtakarítást hogy az anyádba lehet elérni panelek szigetelésével, faszfej?
Mellesleg, ha tényleg bejönnek az elektromos autók, akkor igen komolyan megnő az áramigény.
Faszért magyrázok neked, ennyi időt szánnék a macskámra már ledoktorált volna.

$pi$ 2017.03.13. 16:19:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A fideSSfasszopók olyan hülyék, mint a segg. A rengeteg gyűlölködés elvette az eszüket"

Te vagy az egyetlen, aki fasszopózik.

Meridian74 2017.03.13. 16:27:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"1. Ne vegyünk fel kölcsönt, vegyünk külföldről megújulót, ha a szelesebb, naposabb országokban olcsóbban meg tudják termelni.

2. Ne vegyünk fel kölcsönt, vegyünk külföldről atomot, fosszilisat, ha ők olcsóbban elő tudják állítani.
"

Legorbitálisabb faszság amit írsz.
Az a legolcsóbb, amit saját magad termelsz meg. Nemkülönben a sajét termelés a saját GDP-t is növeli, ami uszkve mindenkinek jó, mert egyébként olyan faszok dirigálnak a közgazdaságtanban mint te, mely szerint a bérszínvonalat mindig a GDP-hez mérten igazítják. Ergo emelkedő GDP, emelkedő bérszínvonal. Csökkenő GDP, megszorítások és csökkenő bérszínvonal, csökkenő életszínvonal.

Azatomerőmő rettenet mennyiségű GDP-t produkál. Ha még el is adjuk másoknak, az meg még a külker mérleget is javítja (export/import arány javul - számunkra kedvezően -> erősödik a fizetőeszközünk -> többet ér a pénzünk. -> magasabb életszínvonal.)

Ezzel szemben ha nem termeljük, hanem vesszük az energiát, a fentiek ellentétje.
A GDP nem nő tőle (azaz a fenti pozitív hatás nem érvényesül -> nem nő se a bér se az életszínvonal), viszont romlik a külker arány, eladósodunk, csökken a bérszínvonal,. csökken az életszínvonal.

Igen, az erőmű hitelből épül meg, de ne hagyd figyelmen kívül azt a tényt, hogy saját maga termeli ki a beruházás árát, különben nem épülnének erőművek sehol másutt sem. Kínában ~30 erőmű(!) (sok-sok blokk) épül. A világon meg valami 70-80 blokk (és ~170(!) erőmű - azaz 500-600 blokk - van összesen megrendelve... ebből 1db az, ami a miénk lesz...)

Mindig drágább az, amit megveszel ahelyett amit te magad termelsz meg.

Arcade Macho 2017.03.13. 16:30:58

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: kis hazankban nincsen ertelme fenntartani hazai igenyeket kielegito szeleromuveket termelo valallkozast
ha a nemet ugy gondolja akkor idejon es legyartja versenykepes aron
gondolom a turbinalapat kisse nehezebb kategoria, es a magyar melos helytall nincsen vele gond, csak ha magyar piacra termelne a turbinalapatot, akkor az ev 250 munkanapjabol melozni 20at, igy meg nem eppen versenykepes...

Meridian74 2017.03.13. 16:33:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A magyar gazdaság sokadik leminősítéséről hallottam. Rosszabbul állunk, mint a válságban, 2009-ben. A habonymédia hazugságait hiába szajkózod, még ha elhiszed is. "

LOL, ez beszarás!!

Szted a Moodys, Fitch Rating, meg a többiek nem javítottak a magyar gazdaság megítélésen? Te még mindig 2009-ben élsz?!
Figyi! Bajnai már 7 éve megbukott, Gyurcsánnyal együtt... sőt, azóta az MSZP darabjaira hullott szét. Hallod! Az SZDSZ azóta megszűnt létezni is...! Halló! Otthon vannak már? A baloldal MEGBUKOTT! Liberalizmus meg döglődik! A zöld határon nem a román cigányok miatt húztak fel kerítést, mert egyébként a szerb és horvát határon épült az egész, és nem cigányok, hanem az arab és afrikai rokonaik miatt épült az egész!

Kapische?

Arcade Macho 2017.03.13. 16:35:17

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "panelek szigetelésével"

van az az agyrem hogy panelokra ra akarnak rakni melegviz termelo egyseget, na most az is villamos energetikai szempontbol buko, akarmennyire is zold meg kuul meg trendi
ugyanis a napi melegviztermeles az siman mehet aramtermelo gazturbinaval, ami ugyebar csucsaramot termel

azert jobb ha egy hozzaerto donti el ezeket a dolgokat es nem a sotetzoldekre hagyjak, hiaba szep hivoszo a napkollektor a panel tetejen, ha osszessegeben bukta...

Meridian74 2017.03.13. 16:40:01

@GyMasa: valójában az a 0.29€ az 0.36€... mivel az árban 0.07€ német állami dotálás is van ( ha nem lenne , akkor 0.36-ot fizetnél). Amit egyébként mégis csak te fizetsz meg, csak nem a villanyszámlán, hanem a bruttó béredből levont SZJA-ban. Persze csak akkor, ha nem minimálbéren vagy bejelentve és adózol...

Meridian74 2017.03.13. 17:03:19

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"A napelemek ára exponenciálisan csökken. "
Mutass grafikont!"

cleantechnica.com/2013/05/06/solar-pv-module-prices-have-fallen-80-since-2008-wind-turbines-29/

Vigyázz, a függőleges skála logaritmikus, ez $pi$ elvtársadat nagyon megzavarta. "

Van egy rossz hírem. Vagyis több is. Az árak eleve nem tudnak exponenciálisan csökkenni, csak nőni. Ha ugyanis valami exponenciálisan csökkenne, nagyon gyorsan elérné a nullát, ami itt nonszensz lenne...
A másik rossz hírem, ami grafikont mutattál, az rendes skálán nézve az azt mutatja,. hogy az árak egyre jobban _lassuló mértékben_ csökkennek, azaz egy határérték felé tendál, amely határvonal értéke viszont sokkal magasabb szinten van, mint az atomenergia szintje.

$pi$ 2017.03.13. 17:12:31

@Meridian74: "A másik rossz hírem, ami grafikont mutattál, az rendes skálán nézve az azt mutatja,. hogy az árak egyre jobban _lassuló mértékben_ csökkennek"

Ezt híjuk egyébként exponenciális csökkenésnek. Ez exponenciális csökkenés nem a függőleges tengely mentén tükrözött exponenciális növekedés.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 17:21:11

@Meridian74: "Ha ugyanis valami exponenciálisan csökkenne, nagyon gyorsan elérné a nullát, ami itt nonszensz lenne..."

Igen, a szélturbina és a napelemek árának exponenciális csökkenése tényleg nagyon gyors. De soha nem érhetik el a nullát.

Jó. Akkor nézzük ezt. Ha a szélturnbina ára folytatja az elmúlt 30 év trendjét, az évi 5%-os csökkenést az előző évihez képest, akkor hány év alatt éri el a saját értéke harmadát? Segítek, a 0,95-öt emeld a 22. hatványára. Nagyon meg fogsz lepődni. Tehát 22 év alatt a harmadára csökken, nem nullára.

"rendes skálán nézve az azt mutatja,. hogy az árak egyre jobban _lassuló mértékben_ csökkennek,"

Igen, exponenciálisan csökkennek, ezt mondom. :))

Szerintem $pi$ kollégáddal vegyétek mégegyszer át a logaitmust, mert nagyon nem megy.

Meridian74 2017.03.13. 17:26:05

@Meridian74: " világon meg valami 70-80 blokk"

Elírás, 70-80 erőmű, nem blokk... egy erőműben 1-6 blokk is van.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 17:26:10

@Meridian74: "Szted a Moodys, Fitch Rating, meg a többiek nem javítottak a magyar gazdaság megítélésen? Te még mindig 2009-ben élsz?! "

ROTFL

Egy cseppet sem. Szeretnék már 2009-ben élni. De most sajnos 2010-2011-ben vagyunk adósbesorolásilag. Így jársz, ha beszopod a habonymédia hazugságait.

"A Fitch májusi felminősítéséig 2012 eleje óta mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő cégnél a befektetésre nem ajánlott kategóriában volt Magyarország adósbesorolása. 2011 novemberében a Moody's volt az első, amelyik bóvliba küldte a magyar állampapírokat, majd decemberben hasonlóan lépett az S&P is, végül 2012 februárjában már a Fitch sem ajánlotta befektetésre a magyar állampapírokat."

www.origo.hu/gazdasag/20160708-moodys-hitelminosites.html

"A baloldal MEGBUKOTT!"

Örömhírrel jöttél, de elkéstél. Én ezt már 10 éve tudom. Jóreggelt! :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 17:29:29

@Meridian74: "Az a legolcsóbb, amit saját magad termelsz meg."

A haverod feljebb az ellenkezéjéről próbált meggyózni, hogy a hollandok mennyivel olcsóbban tudnak szélenergiát használni, mert a tengeren mindig fúl a szél. Döntsétek el, és gyertek vissza.

"a sajét termelés a saját GDP-t is növeli"

A megújulókra van esélyünk, hogy nagy részét M.o. termelje, magyar munkahelyek létesüljenek. Paks2 betonozása csak rövid ideig ad munkát.

"Azatomerőmő rettenet mennyiségű GDP-t produkál. Ha még el is adjuk másoknak, az meg még a külker mérleget is javítja"

:))

"vesszük az energiát"

Ha 100 Euróért termeljük, a nem előnyös ahhoz képest, hogy 20-30 Euróért megvehetjük. Ez már a szocializmusban se volt jó üzlet. Olyat termeljünk, amit hatákonyan tudunk előállítani.

Egyébként 38%-ot most is vesszük.

"saját maga termeli ki a beruházás árát"

A negyedét sem. Vagy maximum a negyedét, ha különösen magas lesz az áram ára.

"500-600 blokk - van összesen megrendelve"

Ha ez igaz lenne, az azt jelentené, hogy a világ éppen készül töb, mint meguplázni az atomerőművek számát. A valóság ennek töredéke. Megint elhitted a habonyművek hazugságait. Azt figyed meg még, hogy mind nálunk fejlettebb, és fejlődő ország, nem 74%os államadóssággal küszködő lecsúszó ország.

Meridian74 2017.03.13. 17:31:10

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "elmúlt 30 év trendjét, az évi 5%-os csökkenést"

A matek neked nagyon nehéz.

"elmúlt 30 év trendjét, az évi 5%-os csökkenést"

A grafikonod nem ezt mutatja... hanem azt, hogy kezdeti időben volt egy nagyobb mértékű csökkenés, majd utána évről évre egyre kisebb mértékű csökkenés az előző évhez képest... azaz az évi 5%-os csökkenés már réges-rég nem igaz. Az a 30 év átlaga. Nem pedig az, hogy a jövőben is évente 5%-al fog csökkenni az árak.
A jövőben már 0,5-0,1%-al csökkenek ezek árai, nem pedig 5,0%-al.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 17:31:46

@Meridian74: "3milliárd EUR-ból"

Négyszeres árat mondtam, nem negyed árat. Ej, nem figyelsz! :))

"A ruszkik fix áron vállalták a Paks2-őt"

ROTFL

A finnekel kevered.

"Lásd szoci féle 4-es metró tender."

Nagyon jó példa! Muataja, hogy ha Paks2-t orbán mégis elkezdi, bármelyik dinoszaurusz párt nyer, nagy része el lesz lopva.

"Amit egyébként a ruszkik szintén jutányos áron megépítettek volna"

Egy faszt. Ingyér kifúrták volna, az államadósságért cserébe,

"mennyi metró van csak Moszkvában..."

Tehát sok metrót építettek az oroszok, ezért áruljuk ki nekik a hazánkat?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 17:35:18

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Áram megtakarítást hogy az anyádba lehet elérni panelek szigetelésével"

Ki kell ábrándítsalak, túl sokat nem lehet. Lakás szigeteléssel elsősorban fűtési ENERGIÁT spórolunk meg, amit ritkán állítunk elő áramból. Az áramszámlát leginkább nyáron csökkenti a jól szigetelt lakás, hogy kevesebbet kell a légkondit hajtani.

"ha tényleg bejönnek az elektromos autók, akkor igen komolyan megnő az áramigény."

Az akkumulátorok ára régóta nagyon magas, és nem látszik csökkenni. $pi$ kollégád majd mindjárt elmagyarázza, hogy az akkumulátorok hatékonysága elérte a fejlődési görbe csúcsát, neki mindenről ez jut az eszébe. Atól persze még igaz lehet. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 17:38:08

@Meridian74: "azt, hogy kezdeti időben volt egy nagyobb mértékű csökkenés, majd utána évről évre egyre kisebb mértékű csökkenés az előző évhez képest"

Igen, ez az exponenciális csökkenés, hogy egyre kevesebbel, de kitartóan csökken. $pi$ kolléga már emléxik, majd elmagyarázza.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 17:49:48

Nah, szinte megsajnáltam ezeket a fideSSfasszopókat. Kurva nehéz munka lehet nekik ez a hazudozás a nyilvánvaló tényekkel szemben. Most éppen kifogytak a hazugságokból, mennek Kubatovhoz feltöltekezni.

Ha a csúti geci az Országházat a Várral és a Láchíddal eladná Putyinnak egy focicsapatért, ezek akkor is tapsolnának.

Arcade Macho 2017.03.13. 17:54:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Az áramszámlát leginkább nyáron csökkenti a jól szigetelt lakás, hogy kevesebbet kell a légkondit hajtani."

szoval a panelszigetelessel pont akkor lesz kevesebb aramfelhasznalas amikor a magadfajta majmok telefossak a halozatot napenergiaval, tudod amikor a napelemes kiskancso FIZET azert hogy atvegye valaki a szutyok tultermelt aramat
hat ez tenyleg nagyon faintos, szoktal te gondolkodni?

az az exponencialisan csokken tema az hogy is van?
a PVt ugye csak fogjak lek.rjak a foldre, be se vezetekezik, be se kotik inverterbe, csak ugy ott termeli a Zaramot ugye? aztan a Zaram az elteleportal hozzad mi?
amikor meg nincsen akkor meg elkezd varakozni amig a mosogepedbe nem kell :)))

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 17:56:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ha te azt mondod, hogy itt négyszeres áron épül az erőmű, és erre valaki azt mondja, hogy akkor mutass egy olyan helyet ahol az egynegyedéből építenek, akkor azon mégis mi a faszt nem értesz?

Jaaaaaaaa, a panelek klímájával lehet spórolni. Ééééértem.
Na, okoska,
m.cdn.blog.hu/to/tompa/image/panel_02.jpg
Mutasd meg rajta a klímákat. Azt a sokat mind, amin annyit lehet spórolni.
De itt van ez is:
pctrs.network.hu/clubblogpicture/1/5/3/_/153521_172640043_big.jpg

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 18:02:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Tényleg kurva nehéz egyébként egy hozzád hasonló hülyével szemben észérveket felhozni.
El lehet kezdeni magyarázni, hogy a panelszigetelés miért arra jó, hogy a meleg bent maradjon, és hogy ez miért melegíti csak a házat nyáron is.
Leszigetelsz egy házat, akkor nyáron még melegebb lesz, és kénytelen leszel klmát szerelni, hogy ne dögölj meg. Azzal pont nem csökkented az áramfogyasztást, hanem növeled, te istenmarhája.

Meridian74 2017.03.13. 18:17:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Egy cseppet sem. Szeretnék már 2009-ben élni. De most sajnos 2010-2011-ben vagyunk adósbesorolásilag. Így jársz, ha beszopod a habonymédia hazugságait."

ROFLMAOOOOOO!!!!!

Aha.
Amúgy te szopod be a libsi média hazugságait, mert matekból te itt állsz: 10milliárd € új hitel (amit a ruszkik adnak nekünk Paks-II -re) a jelenlegi 81 milliárd € adósságot 44%-al megemeli. Aha....!
Nézzük csak: 91/81... = 1,1234... azaz +12,34%... nem pedig a libsi hazugság által propagált +44,00%.

Na, matekozzunk még.
Az új 2GWh-ás erőmű 12milliárd €-ba kerül.
Az éves kihasználtság lazán 92%-os lesz, mert azt a 38%-nyi áramot amit külföldről veszünk jelenleg meg, azt így nem kell megvennünk (a Paks-I-el együtt), sőt még mi fogunk eladni. Egy keveset. Külföldről vett áram nem 11 vagy 12 Ft / KWh, hanem drágább (amúgy nem tudom mennyi... mennyi is annak az ára?)

Én 12 Ft/KWh-val számolok. egy évben 24 x 365,25 óra van. 92%-os kihasználtság mellett ez: 8064 óra... kerekítsünk lefele, 8000 óra.
8000 h x 12Ft x 2.000.000 (2GWh) = 192 milliárd Ft / év. (2015-ben 172milliárd Ft bevétele volt az 1.6GWh-ás Paks-I -nek... csak a miheztartás végett)

12milliárd € = ~ 3744 milliárd Ft. (312Ft/€)

3744 / 192 (bekerülési összeg osztva éves bevétel) = 19.2 év.

Kamatot nem számítottam, de ez az erőmű nem 20 évre készül. Hanem 60-80 évre. Tehát a kamatokat is, amivel itt most nem számoltam simán, lazán kitermeli.

A korrekt összevetéshez kellene még az is, hogy most mi mennyiért vesszük a külföldi áramot? Amely most 38% részarányban szerepel az összes energia igényünkben. 20Ft? 30Ft Mennyi? Valaki tudja? Az biztos, hogy nem 12 Ft-ért kapjuk, és hogy közelében sincs a 12 Ft-nak.

Korábban írtam még, hogy amit mi termelünk (és nem megvesszük) az a saját GDP-kent növeli. A munkahely teremtésen felül ez az összes GDP-t és az egy főre jutó GDP-t növeli, az meg hülye módon (közgázos baromság ez amúgy), de így van sajnos, a bérszínvonalat is növeli. Ami viszont nagyon pozitív. Persze növelhetné a megújuló is ugyanígy, de a gyatra hatásfoka, és drágább építése miatt az ráfizetés (az valóban ráfizetés lenne) lenne.

Sokan jönnek, de hogy a elhasznált fűtőelemek, és uránpogácsákat tárolni kell... na ezért kell építeni hulladéktárolót is a mecseki volt uránbányákban, méghozzá olyat ami nemcsak ami hulladékunkat hanem másokét is - nagyon jó pénzért - tárolhatja, ergo ez is simán kezelhető probléma.

És a ráadás PLUSZ! : az atomerőmű nemcsak a legolcsóbb energia, hanem van még egy előnye. 0% CO2 kibocsájtás. A CO2 kvótákkal már most is kereskedünk, mi már ma is eladjunk a kvótánk egy részét mások számára szintén jó pénzért. Na, Paks-II által lefedett kvótát szintén el fogjuk adni, aminek az ára nem lefele megy, hanem egyre feljebb és feljebb, mert a zöld lobbi a globális felmelegedés pánik cunamikkal riogatják a világot, így egyre jobban szorítják a CO2 kvótákat lejjebb és lejjebb ergo viszont egyre kelendőbb lesz a kvóta megvásárlási igénye.

Ez nettó haszon. Ezt is szépen bele kellene számolni az egészbe. Jah, és a kvóta eladási is növeli a GDP-t, de legalábbis a külker-mérlegünket biztosan javítja. Ami meg ergo, az életszínvonalunkat javítja. Persze lehet azon sivalkodni hogy a fidesz ezt is ellopja, de kérem szépen, ott a Jobbik, rájuk kell szavazni, ők is ellopnák? Talán igen, talán nem. És ha nem, az megint csak nyereség.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 18:25:25

@Arcade Macho: "a PVt ugye csak fogjak"

Családi házas energiamegtakarításon gondolkozol? Nem ajánlom a napelemet, kurva drága. Oda inkább napkollektort ajánlok fűtésre, melegvízre.

Nah, milyen messze jutottunk Paks2-től.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 18:27:48

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "itt négyszeres áron épül az erőmű, és erre valaki azt mondja, hogy akkor mutass egy olyan helyet ahol az egynegyedéből építenek,"

Túltoltad a biciklit, mint az a balog embertelenminiszter. :))

A négyszeres a negyedéhez képest már 16-szoros. Ilyet nem mondtam.

A csúti geci azt hazudja, hogy 12 milliárd euró lesz, de nyilván a négyszeresébe fog kerülni, valahol 48 milliárd euró környékén, ahogy minden nagyberuházás. A vizes VB 22 milliárdnak indult, oszt 100 fölött vagyunk, éppen most emelték 8 milliárddal. Puskás stadion 40 milliárd lett volna, és lecsökkentett mérettel és funkcióval 200 milliárdnál vagyunk. Több, mint négyszeres árak, próbáltam visszafogott lenni. Az emberek se kajálják, ezért kapálóznak az olimpia meg Paks2 ellen.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 18:29:50

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "Leszigetelsz egy házat, akkor nyáron még melegebb lesz, és kénytelen leszel klímát szerelni, hogy ne dögölj meg. Azzal pont nem csökkented az áramfogyasztást, hanem növeled"

Íííííííhhhihhihihiiihhhhhiíííííííííí!

Tudsz még ilyet? Ez jobb, mint a haverod nullát elérő exponenciális csökkenése. :))

Te, Kubatov szégyene! A gazdád nem fog örülni, hogy így lejáratod a fideSSfasszopókat. Vagy te most parodizálod őket? Szóljál! Mert annak jó!

Meridian74 2017.03.13. 18:40:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

..."A csúti geci azt hazudja, hogy 12 milliárd euró lesz, de nyilván a négyszeresébe fog kerülni, valahol 48 milliárd euró környékén"...

Nincs több kérdésem.

(MUHAHAHHAHAAAAAAAAAAAAAA ...!!! ROFLMAOOOOO!)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 18:58:54

@Meridian74: "+12,34%... nem pedig a libsi hazugság által propagált +44,00%."

Azt sajnos nem tudom, a libsik mit hazudnak. De a számolásod nincs messze az enyémtől, a négyszeres ár a GDP 50%-a, és visszafogottabb voltam a 44%-kommal.

"12 Ft/KWh-val számolok"

Nehéz ezt forintban és kWh-ban számolni. Az Európai Bizottság 22 Euró/MWh-val számolt, azt nyomná le a Paksi dömpingár 70 eurócenttel. Az 310 Ft/Euróval számolva 6,6 Ft/kWh. Tehát durván a kétszeresét számoltad.

De legyen. Szerinted működési költség nélkül, elbontási költség nélkül, optimista rendelkezésreállással, dupla áramárral számolva Paks2 20 év alatt termeli ki a saját árát. Most akkor 4-szeres áron megépítve 80 év alatt kellene kitermelnie, ami a 60 éves üzemidő alatt nem fog menni. :(

És akkor a veszélyekről nem ejtettél szót. Egy csernobil 250 kilométeres körzetben lakhatatlanná tenné Magyarországot. Akkor most geometria. Vegyél egy térképet és egy körzőt, és húzzál egy 250 km-es sugarú kört Paks körül. Vágd ki. Égesd el. Mi lett Magyarországból? Ukrajnában nem akkora probléma, de nekünk Trianon után ez maradt. Meg a csúti geci öröme, hogy nincsenek nemzetiségek.

Persze biztos lehet biztosítást kötni atomerőmű baleset ellen is. Havi tízmillió Euró? 60 év, az 7200 millió Euró. De lehet, hogy a sokszorosa.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 19:32:45

Azért van valami racionalitás-féle is az őrült Paks2 tervben: mire visszafizetjük az orosz kölcsönt (20 ezer év), a kilégett fűtőelemek sugárzása veszélytelen mértékűre csökken. :))

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 19:36:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Jelenleg ebből a három országból importálunk. A villamosenergia szállítás veszteségi tényezőjéről tetszett hallani? Nem véletlen, hogy szomszédos országokból importálunk.Már ahol van felesleg. 20 év múlva egyáltalán nem biztos hogy lesz.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 19:39:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: 20-30 év múlva simán elképzelhető, hogy részben vagy akár egészen át kell állni elektromos fűtésre.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 19:50:14

@EU zászlót mindenhova!: "szállítás veszteségi tényezőjéről"

Ezt matekozd ki a haveroddal, aki Hollandiába tenné a magyar szélturbinákat, mert a tengerBEN mindig fúj a szél. Nem biztos, hogy hülyeség.

Abban igazad van, hogy az elosztott megújulók kisebb szállítási veszteséget szenvednek, mint a központi Paksi áram.

"egészen át kell állni elektromos fűtésre."

:)) Ne humorizáld el!

Arcade Macho 2017.03.13. 21:03:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Nem ajánlom a napelemet, kurva drága."

nezd ez a kurva draga meg a "A napelemek ára exponenciálisan csökken." kozott en erzek nemi ellentmondast

csak hogy ertsem, teszem azt 5 eve meg kurvabb draga volt de éljünk egy kicsit konnyebb fogalommal, azaz tetelezzuk fel, hogy 5 eve pont duplaannyi volt volt a napelem ara(nota bene meg 5 evvel korabban meg a mai aranak a negyszerese volt), na hogyha ertjuk ugye azt a kifejezest hogy "exponenciálisan csökken" akkor en azt mondom hogyha varok meg 5 evet akkor pont felere csokken az ara, ugye jol ertettem?
vagy esetleg masra ohajtottal celozni? hogy megsem olyan nagy biznic a napelem?

Meridian74 2017.03.13. 21:04:06

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

kretén vagy, mint a válaszod.

Mehehhehheeeeeheheheeeee!
Muhahahhahahaaaaaa!

48milliárd € Paks-II?
ROPFLMAO!
Hahahhahhaaaaaaaahhahaaaaaaa

Meridian74 2017.03.13. 21:13:29

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

A tények veled szemben viszont a következők:
www.napi.hu/magyar_vallalatok/rekord_szuletett_a_paksi_atomeromuben.629465.html

174,75 milliárd Ft / 16053 GWh = 10,88 Ft / KWh.
Ennyi volt tavaly (2016-ban) Paks-I eredménye.
92%-os kihasználtsággal. A 3-as blokk 100%-on ment egész évben... 0% CO2 kibocsájtással. A CO2 kvóta eladásból származó bevétel még ehhez jön pluszban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:14:10

@Arcade Macho: "kurva draga meg a "A napelemek ára exponenciálisan csökken." kozott en erzek nemi ellentmondast"

Nyugíííí! Nincs semmi ellentmondás. Házi feladat belegondolnod, akárhogy is fáj neked a gondolkodás.

"5 eve meg kurvabb draga volt"

Na, megy ez! :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:32:00

@Meridian74: "174,75 milliárd Ft ... volt tavaly (2016-ban) Paks-I eredménye."

Összekeverted a bevételt az eredménnyel.

"Tavaly az MVM Paksi Atomerőmű 18,27 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el."

Paks2 40%-kal többet fog termelni, így az adózás előtti nyereséget is megszorzom 1,4-gyel. Az 25,6 milliárd forint. Semmi. Almát hasonlítunk körtéhez, így nem lehet számolni.

Ha igazán érdekelnek a számok, ezt olvasd el:
www.greenpeace.org/hungary/Global/hungary/kampanyok/atomenergia/paks2/NPP%20Paks%20II%20Candole.pdf
Ez reflektál a Rothschild tanulmányra is.

Arra a megrázkódtatásra készülj fel, hogy a 60 évi üzemeltetés sokkal többe kerül, mint a beruházási költség.

Arcade Macho 2017.03.13. 21:33:42

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: baromka
akkor mindeki nyugodjon le a picsaba hiszen 5 ev mulva feleannyi lesz ugye?

a hulye agyaddal ezt akartad mondani?
vagy mit?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 21:35:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Miért, ha nem lesz elegendő mennyiségű gáz meg kőolaj, akkor visszaállsz a cserépkályhára?
A szélturbinákat meg valószínűleg sikerült félreértened. Nyilván nem úgy értette, hogy Hollandiában termelje meg a szélkerék az áramot magyar fogyasztók részére.
Szélkereket elsősorban tengerparti sávban érdemes telepíteni, egyszerűen azért mert ott van olyan sebességű szél, hogy megfelelő legyen a kihasználtságuk.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 21:38:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: A különbség, hogy míg a Rotschild elemzői nem elfogultak atomerőmű ügyben, addig a Greenpeace erősen az.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 21:39:43

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Paks-2 üzemelése idején már jelentősen magasabb lesz az áram világpiaci ára.

Arcade Macho 2017.03.13. 21:42:07

@Meridian74: azt tudni kell, hogy PAKS2 csakugy mint PAKS1 az 20 ev alatt le lesz amortizalva
utana meg bekerulesi koltseg nelkul fog termelni

Paks1 most: 12 Ft / kWh

"Renewable energy surcharge (23.6 %)
The renewable energy surcharge pays the price for renewable energy to producers and rose to 6.88 cents/kWh in 2017."
nemeteknel a szopato tarifa meg 21 HUF / kWh

Paks2 meg tudod az a nagyon nagyon draga lesz ~ 28 Ft / kWh az elejen... amikor Paks1 meg 12 Ft / kWh -ert tolja, na most 1.6 GW tolja 12-n, mig 2 GW tolja 20-n akkor a szumma szumma lesz 16.44 Ft / kWh, cca 4.5 Ft -al kevesebb mint a nemeteknel a haztartasokat szopato zoldado

akkor errol ennyit
remelem ez a baromka rajon az ekszponencialis szo jelentesere mert nalam is csak elpoenkodta amikor szembesitettem hogy milyen nagy majom...

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 21:43:25

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Nesze te marha:
A külső hőszigetelés nagy mértékben javítja az épületek hőmegtartó képességét, de sajnos ez igaz arra az esetre is, amikor nyáron már nem hűl ki éjszaka a ház. A panelprogramban részt vevő lakások jelentős részénél a szigetelés felrakása után lesz igény a légkondicionáló beépítésére, mivel az addig éjszaka lehűlő lakást folyamatosan melegen tartja a külső szigetelés. Ennek az az oka, hogy a belépő magasabb frekvenciájú fénysugár felmelegíti a lakást, de a hő nem tud kilépni a szigetelt falfelületeten abban a mértékben, ahogy a nappali felmelegedés megtörtént.

klimaprofik.hu/index.php/szolgaltatasaink/beszereles/239-szigetelni-fogjak-a-hazat-mikor-keruljon-fel-a-klima

Akarsz még szopni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:44:33

@EU zászlót mindenhova!: "ha nem lesz elegendő mennyiségű gáz meg kőolaj, akkor visszaállsz a cserépkályhára?"

Szigeteléssel sokkal költséghatékonyabban tudsz energiát spórolni, mint ugyanezt az energiát előállítani.

Fokozatosan át kell térni energiával jobban spóroló épületekre, ilyeneket kell építeni, ha lehet a meglévőket átalakítani.

"A közel nulla energiaigényű családi ház építési költsége Németországban mindössze 5 százalékkal több mint a hagyományosé"

www.passzivhaz-magazin.hu/2020-utan-minden-uj-epuletnek-kozel-nulla-energiaigenyunek-kell-lennie/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:46:10

@EU zászlót mindenhova!: "Szélkereket elsősorban tengerparti sávban érdemes telepíteni,"

Nem érünk vele sokat, nincs megfelelő hadseregünk leigázni Hollandiát.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:47:23

@EU zászlót mindenhova!: "jelentősen magasabb lesz az áram világpiaci ára."

Elképesztesz. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:50:46

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "nyáron már nem hűl ki éjszaka a ház."

Jó, elismerem, lehet, hogy így van.

Viszont ha úgyis légkondit kell felszerelni, mert egyre melegebbek a nyarak, akkor megint csak hasznos a hőszigetelés, hogy kevesebb energiával kelljen hűvösen tartani.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:52:32

@Arcade Macho: "PAKS2 csakugy mint PAKS1 az 20 ev alatt le lesz amortizalva
utana meg bekerulesi koltseg nelkul fog termelni"

Viszont a Paks2-höz felvett hitelt vissza kell fizetni akkor is, ha nulla értéken tartják nyilván.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:54:25

@Arcade Macho: "5 ev mulva feleannyi"

Azt feltételezed, hogy évente 13%-al csökken a napelemek ára? Szerintem sokkal kisebb a csökkenés, durván tévedsz.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 21:54:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: De mivel fűtesz baszd meg, ha nem lesz gáz meg olaj???

"Nem érünk vele sokat, nincs megfelelő hadseregünk leigázni Hollandiát. "
Egyszerűbb nem szélkerekekre alapozni a hazai villamosenergia termelést.Miét nem lehet elfogadni: minálunk nem fúj annyit és olyan sebességgel a szél mint Hamburg meg Amszterdam környékén.

"a Rotschild elemzői nem elfogultak..:)" Miért lennének elfogultak, mert más a véleményük mint neked? Ellenben a sötétzöld Greenpeace tuti elfogult.

"Elképesztesz. :)) "

Értem ezek már az utóvéd harcok jelei nálad.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 21:58:35

@EU zászlót mindenhova!: "mivel fűtesz baszd meg, ha nem lesz gáz meg olaj?"

Sajnos lesz, még sokáig eregetünk széndioxidot, de ez egy másik kérdés.

Szénből évszázadokra el vagyunk látva.

"nem szélkerekekre alapozni a hazai villamosenergia termelést"

Nem kellene rá alapozni, csak az egyik komponens. A magyarországi közepes szélviszonyok mellett 11 év alatt megtérül, úgyhogy hasznos beruházás.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 22:05:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Na,remek. Akkor elismerted, hogy hatodikos fizikából is hülye vagy, esetleg ne vitatkozzál már atomfizikáról meg energetikáról.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.13. 22:08:38

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nagyon jót, tehát szénnel akarsz fűteni otthon, okádva a füstöt a levegőbe, és a tüzépről hozatni a brikettet, mint 100 éve . Nagyon korszerű.

"Sajnos lesz, még sokáig eregetünk széndioxidot, de ez egy másik kérdés."

Egyáltalán nem biztos, hogy lesz elegendő gáz és olaj 20-30 év múlva. És ha ennek bekövetkeztekor nem lesz elég nukleáris energiatermelő kapacitás a világon, akkor irány vissza a középkorba..

"A magyarországi közepes szélviszonyok mellett 11 év alatt megtérül, úgyhogy hasznos beruházás."

Hülyeség. Brutális karbantartási költségei vannak, és alacsony az élettartama, és még egyszer mondom: a földrajzi viszonyaink nem megfelelőek a gazdaságos működtetéshez.

"Nem kellene rá alapozni, csak az egyik komponens."

Valóban és mi a többi komponens ha szabad tudnom?

Arcade Macho 2017.03.13. 22:11:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: latom nem erosseged a gondolkodas...
ha 20 ev alatt leamortizaljak az azt jelenti hogy addig jo draga, mert a kezdeti bekerulesi ktget is kell fizetni, de utana meg olcso lesz, akkor mar nem kell a nagy-nagy betonnak a kiepitesi koltseget mar evente fizetni
tudod annak a betonnak a koltseget amit egyenesen az urali gyarakban orosz melosok kevernek

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 22:16:46

@EU zászlót mindenhova!: "szénnel akarsz fűteni"

Nem akarok, te akarsz, ne kend rám.

"Nagyon korszerű."

Korszerű házak kellenek, de ezt már mondtam, nem figyelsz.

"a földrajzi viszonyaink nem megfelelőek a gazdaságos működtetéshez."

Ezt azoknak magyarázd, akik beruháznának, de orbán megtiltotta.

"a többi komponens ha szabad tudnom?"

Szél, nap, geotermikus, biomassza, szemét, egy csipetnyi vízenergia, ...

Nagy tartalékjaink vannak energiakatékonyságból.

Mást kéne termelnünk, amihez jobbak az adottságaink, nem energiát.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 22:19:12

@Arcade Macho: "ha 20 ev alatt leamortizaljak az azt jelenti hogy addig jo draga, mert a kezdeti bekerulesi ktget is kell fizetni, de utana meg olcso lesz"

Az amortizáció egy könyvelési tétel.

Hiába írod le 20 év alatt, ha nem termeli ki ennyi idő alatt a beruházási költséget. A felvett kölcsönt mindenképp visza kell fizetni.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.13. 22:32:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Igen, értjük. A szélerőmű 11 év alatt megtérül az atom pedig akármilyen számítást hoz ide neked bárki, az nem termeli ki...
Nem véletlen ülsz ott magányosan a rohadt géped előtt egyedül egész nap. Mindenki egy idióta makacs vén gecinek gondol, és igaza is van. Pont szarik rád mindenki, de itt aztán mondhatod.

"Mást kéne termelnünk, amihez jobbak az adottságaink, nem energiát."
Remek. Mégis mit? Nem is tudom, hogy van-e olyan hülye ország a világon, akinél felmerül az ilyen, mint ami a te retttentő sötét fejedben...
Bízzuk arra magunkat, hogy majd veszünk áramot.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 22:44:41

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "az atom pedig akármilyen számítást hoz ide neked bárki, az nem termeli ki..."

Nehezen, ha 4-szer annyiért építik meg, mint hogy egyáltalán esélye legyen legalább speciális körülmények között megtérülni.

"Mégis mit?"

Paradicsomot?

Mondjuk ha nem ilyen hülye lakosságunk lenne, mint pl. te, a szellemi tőkénket tudnánk kamatoztatni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 22:51:25

"A Magyarországra is jellemző kontinentális éghajlat alapvető tulajdonsága a nagy téli hideg és az ugyancsak nagy nyári meleg, ezért mindkét időszakban igencsak pénztárcánk mélyére kell nyúlnunk, hogy télen a fűtés miatt megemelkedett gázszámlát, nyáron pedig a légkondi miatt az egekbe szökött villanyszámlát kifizessük. „Pedig mindkét problémára van megoldás! – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „Mindkét hőmérsékleti tényező ellen eredményes védekezési eszköz a házak, lakások homlokzati szigetelése. Egy legalább 10 cm vastag – ásványgyapot vagy üveggyapot - szigetelés révén télen 35-40%, de akár 60-65%-os megtakarítás is elérhető a falak állapotától függően, miközben nyáron, megfelelő árnyékoló-eszközök alkalmazása mellett, a szigetelés akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét” – tette hozzá a szakember."

nalamszigetelnek.hu/cikkek/nyaron-haromszor-hasznosabb-hoszigeteles

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.13. 23:43:08

@EU zászlót mindenhova!: "lesz elegendő gáz és olaj 20-30 év múlva"

Azt mondjék, 50 évre van olaj, és gáz háromszor annyi.

Szerintem sokkal továbbra, vagy talán örökre, mert a megjulók egyre jobban előretörnek.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.14. 01:37:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Igen bazmeg, örökre van elég olaj és gáz.
Na, ennél nagyobb baromságot nem fogsz már idén mondani, gratulálok

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.14. 01:39:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
De bazmeg ilyen a lakosság, cseréld le. Biztos találsz olyan népet aki a sötétben ül, és papiruszra vési a hatalmas szellemi tőkéjének az eredményeit.

Nagy fasz vagy te Válasszunk 2017.03.14. 01:47:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ja, te szellemóriás, fogd má fel, hogy nem csak szaros panelházak vannak, bármilyen hihetetlen neked. Az országban nem csak lakossági fogyasztók vannak. Ha egész békásmegyert anyádal együtt beszigeteled, attól nem 60%kal fog kevesebb energia kelleni, hanem 10. Mert az ajkai alukohó pont leszarja a paneljaid szigetelését.

Bazmeg, soha életedben tényleg semmit nem dolgoztál?

chrisred 2017.03.14. 05:05:15

@EU zászlót mindenhova!: "És ha ennek bekövetkeztekor nem lesz elég nukleáris energiatermelő kapacitás a világon, akkor irány vissza a középkorba.."

Mert nyilvánvalóan az atomerőművekkel léptünk ki a középkorból. És nem arról volt szó, hogy a hidegháború melléktermékeként jelentek meg az atomerőművek, hogy a modern gépesített tömeghadseregek anyag- és energiaigényét biztosítsák. Majd ennek lecsengésekor az emberiség történetében példátlan méretű túlfogyasztást generált a fejlett társadalmakban (lásd még: fogyasztói társadalom), hogy a rendelkezésre álló energiakapacitást értékesíteni tudják a piacon. Az atomerőművekre alapozott energiagazdálkodás egy felesleges féregnyúlvány az emberiség történetében.

chrisred 2017.03.14. 05:12:31

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: Akkor az ajkai alukohó és a versenyszféra többi olcsó energiára vágyó gazdálkodó szervezete oldja meg a saját energiaigényét üzleti alapon, építsenek atomerőművet saját tőkéből, banki hitelből saját kockázatra, ahogy Finnországban csinálják. Ne terítsék szét a magánköltségüket és a magánkockázatukat a civil, nem vállalkozó társadalomra. Mert ahogy írod, ők pont leszarják az adófizető lakosság anyagi problémáit.

BNati 2017.03.14. 10:14:50

A német energiaforradalomról itt is van egy jó írás szerintem: atomenergiainfo.hu/blog/nemet-energiaforradalom

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.14. 10:36:57

@chrisred: Ha fenn akarod tartani a jelenlegi fogyasztói, ipari társadalmat (különösen úgy hogy megjelennek az elektromos járművek), szükség van az atomenergiára.
Ha valami aszkéta, hippi társadalmat képzelsz el, akkor lehet hogy elég lesz a napelem meg szélkerék. Bár ezek előállítása, jelentős mértékű karbantartása szintén elég komoly ipart feltételez. Tehát önellentmondásban vagy..:)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.14. 10:38:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Komoly viták vannak e téren. Az energiabiztonság érdekében pedig a legpesszimistább jóslatot kel alapul venni.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.14. 10:49:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Na ne szórakozz már, akkor mire hoztad fel a szenet? Csak nem szénerőműveket akarsz te nagyon zöld?

"Korszerű házak kellenek, de ezt már mondtam, nem figyelsz."

De azokat is fűteni kell valamivel. Mivel fűtöd mondjuk a paneleket, ha nem lesz elég földgáz??

"Ezt azoknak magyarázd, akik beruháznának, de orbán megtiltotta."

Nem tiltotta be, csak az eszetlen mértékű támogatásokat vágták vissza.

"Szél, nap, geotermikus, biomassza, szemét, egy csipetnyi vízenergia,"

Tudod, te hogy micsoda brutális mértékű beruházást igényelne a geotermikus energia kiaknázása 2600 MW értékben?
Ember ! Itt 20 év múlva nagyjából 8000 MW erőművi teljesítmény szükséglete lesz az országnak.. És ezeket vagy képes felhozni?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.14. 10:51:28

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mondjuk azt, hogy 20 év múlva ne gyertyával kelljen világítanom, ne jégveremből kelljen hozatnom a jeget, tüzépről a brikettet , és ne essünk el beruházásoktól azét, mert neme áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű villamosenergia.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 11:17:36

@EU zászlót mindenhova!: "20 év múlva ne gyertyával kelljen világítanom, ne jégveremből kelljen hozatnom a jeget, tüzépről a brikettet , és ne essünk el beruházásoktól azét, mert neme áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű villamosenergia."

Ehhez nem kel Paks2. Olcsóbban és örömröfögve eladják nekünk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 11:20:39

@EU zászlót mindenhova!: ""Korszerű házak kellenek, de ezt már mondtam, nem figyelsz."
De azokat is fűteni kell valamivel."

"A közel nulla energiaigényű családi ház építési költsége Németországban mindössze 5 százalékkal több mint a hagyományosé"

www.passzivhaz-magazin.hu/2020-utan-minden-uj-epuletnek-kozel-nulla-energiaigenyunek-kell-lennie/

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 11:23:48

@EU zászlót mindenhova!: "mire hoztad fel a szenet?"

Arra, hogy pánikoltál, hogy elfogy a fosszilis.

De az olaj és gáz se fogy el. 50 évre van olaj és háromszor annyi gáz. De tovább kitartanak, mert felmegy az áruk, a megújuló pedig egyre olcsóbb. Valójában sose fogy el, de ez csak érdekesség.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 11:24:48

@EU zászlót mindenhova!: ""Ezt azoknak magyarázd, akik beruháznának, de orbán megtiltotta."
Nem tiltotta be"

De igen. Sehol nem lehet telepteni.

"csak az eszetlen mértékű támogatásokat vágták vissza."

Erről nem tudok, mesélj!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 11:30:41

@EU zászlót mindenhova!: "micsoda brutális mértékű beruházást igényelne a geotermikus energia kiaknázása"

Nem tudom, hogyan kell költséghatékonyan kiaknázni, más se tudja, ezért kéne rajta dolgozni. Izlandon lehet tapasztalatot szerezni. Korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, és M.o. alatt a földköpeny fele olyan vastag, mint máshol. Különösen előnyös helyzetben vagyunk.,

"Itt 20 év múlva nagyjából 8000 MW erőművi teljesítmény szükséglete lesz az országnak."

Most is 38%-ot külföldről veszünk, legfeljebb növeljük. Ha a csúti geci engedélyezné a megújulókat, 20 év alatt látványos fejlődést lehet elérni. Az energiahatékonyság terén is sokat lehet fejlődni, az atomerőművi beruházásnál sokkal hatékonyabban. Kilóg a seggünk a gatyából, és költséges presztízsberuhzást akarunk csinálni. Agybaj.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 11:34:03

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "beszigeteled, attól nem 60%kal fog kevesebb energia kelleni"

Viszont olcsóbban spórolok vele energiát, mintha atomerművel megtermelném. És nem orosz munkahelyeket teremtek vele, hanem magyart. Nem oroszországban adózik, hanem itthon. Nem oroszországban költi el a nyreséget, hanem itthon. Nem tesz függővé a legnagyobb ellenségünktől.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 11:45:53

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: "örökre van elég olaj és gáz."

"Akhilleusz és egy teknősbéka versenyt futnak. A teknősbéka, hogy legyen esélye a versenyben, kap tíz méter előnyt a futótól. Zénón meg akarta határozni mikor éri utol Akhilleusz a teknősbékát, az egyszerűsítés miatt mindkét futó sebességét ismertnek vette.

Zénón érvelése a következő volt: ki tudjuk számolni, mikor érkezik a futó abba az A pontba, ahonnan a teknősbéka elindult. Ez egyszerű feladat, meghatározható az idő. Miközben a futó az adott pontba ér, közben a teknősbéka továbbhalad, és elér a B pontba. A következőben tehát azt kell kiszámolni, mikor ér a futó a B pontba. Közben azonban a teknősbéka már eljut a C pontba, és ez az eljárás folytatható lenne akármeddig, hiszen amikor a futó eljut abba a pontba, ahol éppen a teknősbéka van, a teknős már nincs ott, hiszen az alatt az idő alatt tovább haladt. Így akárhogyan, akármennyire gyorsan számolunk, a teknős mindig Akhilleusz előtt fog haladni."

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.14. 12:42:03

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Persze Izlandon a gejzírek országában. Csak azt vedd alapul, hogy egyetlen hazai családi háznál több millióba kerül egy geotermikus fűtési rendszer kiépítése. És ez csak egyetlen ház. (Ilyen megoldás mellett aztán alaposan eladósodna az ország (fő ellenérved Paks-2 ellen..:)

"Most is 38%-ot külföldről veszünk, legfeljebb növeljük"

Hányszor kell még leírnom: 2-3 évtized múlva egyáltalán nem biztos, hogy a környező országokban rendelkezésre áll majd a megfelelő mennyiségű exporttöblet, figyelembe véve a villamosenergia igény növekedését, és a fosszilis készletek beszűkülését.Ráadásul túlzottan kiszolgáltatottak leszünk olyan szomszédos országokkal szemben, akikel adott esetben egy nyugati cég gyártókapacitásáért versenyzünk. Ezenkívül a jelenlegi nagy mértékű importot kényszerű okok is indokolják: a ránk vonatozó szigorú EU-s szabályozás miatt a még működő hőerőműveink egy része hosszabb időszakokon át állni kénytelen.

"Ehhez nem kel Paks2. Olcsóbban és örömröfögve eladják nekünk."

Alapvető hülyeség, tekintve a szükségletek növekedését az elektromos autók terjedése, és a fosszilis készletek beszűkülése miatt.
Nem lehet arra alapozni, hogy lehet hogy "50 évre elég lesz az olaj és mégtovább a gáz". mert ez egyáltalán nem biztos. A pesszimistább becslések jóval kevesebb időt jósolnak.Márpedig egy felelős energiapolitikának a legkevésbé optimista jóslatra kell alapoznia, mert ha a pesszimista forgatókönyv jön be akkor mit csinálunk majd?

""Korszerű házak kellenek, de ezt már mondtam, nem figyelsz."
De azokat is fűteni kell valamivel.""

Továbbra is kérdezem mivel fűtöd majd a paneleket, vagy a nagykörúti társasházakat?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 13:13:53

@EU zászlót mindenhova!: "Izlandon a gejzírek országában"

Igen, ott lehet tapasztalatot szerzni. Vagy te Burundiba mennél getoremikus technikát tanulni?

"családi háznál több millióba kerül egy geotermikus fűtési rendszer kiépítése"

Így van. Ma nem éri meg, ahogy a szélkerék se kilowattos méretben. Minimum megawattokban kell gondolkodni.

""Most is 38%-ot külföldről veszünk, legfeljebb növeljük"
Hányszor kell még leírnom: 2-3 évtized múlva egyáltalán nem biztos, hogy a környező országokban rendelkezésre áll majd a megfelelő mennyiségű exporttöblet"

Nem ismered a kapitalizmust. Pénzt fizetünk érte, ők töredék áron elő tudják álltani, nem a maguk ellenségei, hogy ne adják el nekünk.

Magyarország energiaigénye az EU össztermeléséhez képest nem egy tétel.

"Ráadásul túlzottan kiszolgáltatottak leszünk olyan szomszédos országokkal szemben"

Paks2-vel meg túlzottan kiszolgáltatottak leszünk a legnagyobb ellenségünkkel szemben. Az sokkal rosszabb.

"a még működő hőerőműveink egy része hosszabb időszakokon át állni kénytelen."

A megújulók fejlesztése is állni kénytelen. Nem az EU miatt, hanem a magyar kormány miatt. Akkor kire is haragszol?

"az elektromos autók terjedése"

Ezt már megtárgyatuk, az akkumulátorok nem lehetnek már olcsóbbak, és így is túl drágák.

"Nem lehet arra alapozni, hogy lehet hogy "50 évre elég lesz az olaj és mégtovább a gáz"."

Nem is kell. A megújulókat kell fejleszteni.

"mivel fűtöd majd a paneleket"

A panelek nem fognak még 80 évet kibírni. Már most bontani kellene azokat.

"a nagykörúti társasházakat?"

Az egész országhoz kpest mérhetetlenül elenyésző mennyiség.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.14. 14:19:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Próbáld már meg felfogni, hogy eltérő földrajzi adottságú orszgokban nem alkalmazhatók ugyanazok az energiatermelő módszerek A sivatagba sem épthetsz vízerőművet.:)

"Nem ismered a kapitalizmust. Pénzt fizetünk érte, ők töredék áron elő tudják álltani, nem a maguk ellenségei, hogy ne adják el nekünk."

De a nincsből nem lehet eladni. Épp arról beszélek, hogy megnő a kereslet és beszűkül a kínálat, és akkor megnézhetjük magunkat. Ezért felelőtlenség ilyen mértékben kitenni magunkat külső függésnek a szomszédos országok tekintetében, akik adott esetben versenytársak is egy nyugati nagyberuházás elnyeréséért. És hát Ukrajna, ahonnan most is a legtöbbet importáljuk. Ez aztán az energiabiztonság.

"Paks2-vel meg túlzottan kiszolgáltatottak leszünk a legnagyobb ellenségünkkel szemben. Az sokkal rosszabb."

Hülyeség Ezerszer el lett mondva hogy nincs kiszolgáltatottság atomerőmű esetén. Az alacsony dúsítottságú urán ára stabil és számos helyről beszerezhető, ezenkívül évekre előre készletezhető.
Mellesleg a gáz tekintetében nem félsz az orosz függéstől? Vajon a finnek miért nem tartanak az orosz függéstől, amikor velük építtetnek atomerőművet? Vajon a feszült orosz-ukrán viszony mellett hogyhogy zavartalanul működne az ukrán atomerőművek?? Legalább ezeken gondolkodj el, ha más észérv hatástalan rád.

"Ezt már megtárgyatuk, az akkumulátorok nem lehetnek már olcsóbbak, és így is túl drágák."

De áram kell, hogy töltsd őket.

"Nem is kell. A megújulókat kell fejleszteni."

Tehát gáz hiányában mégiscsak elektromos árammal fűtenél. Van fogalmad arról, hogy mennyi szélturbina meg napelem kell 8 ezer MW-nyi villamosenergia kapacitáshoz? Részletezd más légyszíves, hogy konkrétan mennyi kellene ezekből csak a 8 ezer MW feléhez !

"Az egész országhoz kpest mérhetetlenül elenyésző mennyiség."

Aha persze a régi építésű társasházak, és panelépületek elhanyagolható mennyiség.

MIVEL FŰTENÉD A PANEL LAKÁSOKAT FÖLDGÁZ HIÁNYÁBAN??

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:02:52

@EU zászlót mindenhova!: "eltérő földrajzi adottságú orszgokban nem alkalmazhatók ugyanazok az energiatermelő módszerek"

Pont ezt mondom. Ezért kellene nekünk behatóan megvizsgálni a geotermikus energia hasznosításának lehetőségeit, ehhez kiválóak az adottságaink.

"beszűkül a kínálat"

Gyors ütemben fejlesztik a megújulókat, rohamléptekkel bővül a kínálat.

"kitenni magunkat külső függésnek"

Eddig nem volt probléma, hogy kitettük magunkat külső függésnek?

Pont Paks2 a létező legnagyobb kitettséget eredményezi, pláne a legnagyobb ellenségünknek.

"a finnek miért nem tartanak az orosz függéstől"

Az oroszok 30%-ban tulajdonosok. Ha elszállnak a beruházás árai, azt a kivitelező fizeti. A finnek nem olyan hülyék, mint az impotens magyar kormány. Egyébként, ha tehetnék, rég kiszálltak volna. Bulgária is kiszállt.

"Vajon a feszült orosz-ukrán viszony mellett hogyhogy zavartalanul működne az ukrán atomerőművek?"

Nebazz, az ukránok is új atomeőműveket építenek?

"De áram kell, hogy töltsd őket."

Amennyi akkumulátor Magyarorszgon van, bciklivel tudunk annyi áramot termelni.

"Tehát gáz hiányában mégiscsak elektromos árammal fűtenél."

Hol mondtam ilyet? Ha túltermelés van elektromos áramból, akkor valahogy fel kell használni, egy lehetőség a fűtés, persze. Atomerőművel áramot termelni és avval fűteni a legnagyobb baromság.

"Van fogalmad arról, hogy mennyi szélturbina meg napelem kell 8 ezer MW-nyi villamosenergia kapacitáshoz?"

Van fogalmad, mennyibe kerül atomerőműben előállítani 8 ezer MW-nyi villamosenergiát? Ennyi pénzzel nem támogathatjuk az orosz gazdaságot, mert nincs. Az államadósságunk így is egyre nő.

"panelépületek elhanyagolható mennyiség."

Tévedsz.

"MIVEL FŰTENÉD A PANEL LAKÁSOKAT"

A panelek kurvadrága atomenergiával előállított áramfűtése helyett az ár töredékéért szigetelni kell. Aztán a paneleket minél hamarabb elbontani a faszba. Korszerűtlen, elavult, leamortizált...

ATOMENERGIÁVAL ELŐÁLLÍTOTT ÁRAMMAL FŰTENI ENERGIAPAZARLÓ PANELEKET A VILÁG LEGNAGYOBB BAROMSÁGA!!!

GyMasa 2017.03.14. 15:07:44

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Az egész országhoz kpest mérhetetlenül elenyésző mennyiség....
Hat, nyilvan. Az orszagban 770 ezer panellakas van, ennek 1/3-a Bp-en.
Ezekben el az orszag lakossaganak 20%-a.
Ez aztan elhanyagolhato aprosag.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:18:23

@GyMasa: 'Az orszagban 770 ezer panellakas van"

A nagykörúti társasházakról beszéltem. Figyelj jobban, mert így csak hülyét csinálsz magadból.

GyMasa 2017.03.14. 15:31:50

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Hol mondtam ilyet? Ha túltermelés van elektromos áramból, akkor valahogy fel kell használni, egy lehetőség a fűtés, persze. Atomerőművel áramot termelni és avval fűteni a legnagyobb baromság....
Azt ertem, de szerintem mondjuk Juliusban nem tul celszeru futeni, nem?
...Az államadósságunk így is egyre nő....
Szerencsere mar nem olyan iramban, mint pl a 2002-2010-es Szoci kormanyzas alatt.
...a paneleket minél hamarabb elbontani a faszba...
Ahha, es abba belegondoltal mar, hogy:
- Mennyibe kerulne lecserelni a szerinted elavult paneleket?
(770 000x 20-30 millio=~15 000 Milliard HUF (14000 -22000)
(Azt vedd figyelembe, hogy egy ilyen csere belekerulne olyan 20 es 30 MIllio HUF-ba lakasonkent. Mivel a jelenlegi technologia ugye az ugynavezett konnyuszerkezetes lakoparki lakasokat jelenti, amik a velemenyem szerint ugyan olyan vacak minoseguek MA, mint a panelok voltak 50 eve.)
- Mennyi idobe telne ez, figyelembe veve, hogy 2008 korul amikor az epitoipar csucsra volt jaratva, evente kb. 36000 uj lakas keszult?
(770 000 /36 000=~21-22 ev)
Es ekkor semmi mas nem epul, csak a panelok helyetti uj lakasok.
A realistabb teljesitmeny az olyan 25 000 db/ev lenne (kb 30 ev), mert kb. evente 10 000 db meg azota is epult.
Persze, fel lehet epiteni oriasi kapacitasokat, amivel az egeszet le lehetne zavarni hamarabb is, de ez egyreszt rettentoen megdragitana az epitoanyagokat, masreszt mit csinlasz mondjuk 10 ev mulva az akkorra feleslegesse valo epitesi kapacitassal?
- Mennyibe kerulne elbontnai ezt a 770 000 lakast?
(Errol fogalmam sincs, de az is siman lenne olyan 1000 milliard HUF)
- Es ezek a becslesek rohadtul nem szamolnak azzal, ha ilyen merteku epitkezesbe kezdesz, akkor az epitoanyagok ara ugy fog kiloni, mint a raketa.
- Es, szerinted ki fizetne a szamlat? Vagy ugy gondolod, hogy legyen ez is allami projekt?, mert akkor a te sajat logikad menten ez egybol 4x annyiba kerulne, ami jo 100 000 Milliard HUF. (100 000 000 000 000 HUF). Ezzel persze nem oldod meg azt a kerdest, hogy 20 ev mulva honnan lesz aramod, hogy nyugodtan kommentelhesd a hulyesegeidet az internere, de legalabb mar elkoltottel 10x annyi penzt, ami a te velemenyed szerint elfogadhatatlanul sok. De cserebe tulajdonkeppen nem oldottad meg az eredeti problemat.
De most komolyan!

GyMasa 2017.03.14. 15:34:34

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...A nagykörúti társasházakról beszéltem. Figyelj jobban, mert így csak hülyét csinálsz magadból...

ATOMENERGIÁVAL ELŐÁLLÍTOTT ÁRAMMAL FŰTENI ENERGIAPAZARLÓ PANELEKET A VILÁG LEGNAGYOBB BAROMSÁGA!!!

Nekem nem ugy tunik, persze, lehet hogy nem tudok jol olvasni, de itt PANEL lakasokrol kiabalsz.
De, igazad van, hulyet csinalok magambol nyilvanvaloan, es pont ez a hulyeseg akadalyoz meg benne, hogy eszrevegyem, mekkora hulyat csinalok magambol.

GyMasa 2017.03.14. 15:35:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ja, es nem mellesleg JELENLEG messze Paks termeli legolcsobban a magyar villamos aramot.

Arcade Macho 2017.03.14. 15:38:33

@GyMasa: nahogy azt hidd hogy te vagy a hulye...

felhivtuk a kedves kommenttars figyelmet, hogy ne beszeljen faszsagokat az orosz melosok altal epitett atomeromuvel, en tobbszor is kerdeztem hogy akkor az urali melos keveri-e meg a betonyt de lepergett rola, es tolta tovabb a hulyeseget...
a kinai napelem meg 100% magyar, erted?

Arcade Macho 2017.03.14. 15:41:27

@EU zászlót mindenhova!: es nem es nem es nem es nem!!!
nem kepes felfogni ez az egyed, hogy egy gazvezetek elzarasa eseten 3 honap mulva szopoka jon, de ha a ruszkik bedobjak a durczit az urannal, akkor 3-10 ev mulva elgondolkodik az ember hogy honnan vegye meg mashonnan...

tehat atom rossz csunya fuggoseg, mert 15 ev mulva lehet mashonnan megvenni, a gaz meg semmi gond, ide ezer gazturbinat, meg tobbet meg tobbet, hatha nem csak a futessel tudnak majd az oroszok meg az ukranok megszopatni hanem az aramellatassal...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:44:52

@GyMasa: "Az államadósságunk így is egyre nő....
Szerencsere mar nem olyan iramban, mint pl a 2002-2010-es Szoci kormanyzas alatt."

Így van. Sajnos ehhez a szegények leszakadása kellett, világcsúcs ÁFA, a beruházások beszakadása, és a GDP stagnálása. :(

"Mennyibe kerulne lecserelni a szerinted elavult paneleket?"

Mindegy, hogy mennyibe kerül a panelek helyett emberi életre méltő házakat építeni, mert mindenképpen le kell bontani. Ha Paks2-t megépíted, ha nem.

Paks2 négyszeres árából, 48 milliárd euróból 1,5 millió lakást tudsz építeni egyenként tízmillió forint értékben. És ha még 5%-ot rááldozol, gyakorlatilag zéró emissziós lakások lesznek. És a pénzt nem külföldre szivattyúzod, hanem magyar munkahelyeket teremtesz, magyar adóval, magyar nyerséggel, amit magyarorszégon ektetnek be.

"Mennyi idobe telne ez,"

Jó hoszú időre munkát adna magyar dolgozóknak.

"20 ev mulva honnan lesz aramod"

Külföldről vennénk, mint most, és megjulókból, mint most nem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:49:57

@GyMasa: "JELENLEG messze Paks termeli legolcsobban a magyar villamos aramot. "

Igen, már rég kifizettük a beruházást. Jobban kéne tájékozódnod.

A Jánoshegyen a víztoronytól balra van egy lakótelep. Együtt épült Paks1-gyel. Nem tettek bele fűtést, mert az volt a habony... kádári mantra, hogy Paks1 miatt olcsó lesz a villanyáram, minenki azzal fűt majd. Hát nem lett olcsóbb, és utólag kellett megoldani a fűtést.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:51:49

@Arcade Macho: "az orosz melosok altal epitett atomeromuvel"

A magyar melósok nem tudnak reaktortartályt készíteni. Ezzel kell együtt élned.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 15:54:49

@GyMasa: "itt PANEL lakasokrol kiabalsz."

Helyes felismerés.

És mikor a nagykörúti társasházakról, akkor mondtam, hogy az mérhetetlenül elenyésző mennyiség.

"hulyet csinalok magambol nyilvanvaloan"

Ez van, ha nem figyelsz.

GyMasa 2017.03.14. 16:00:40

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Igen, már rég kifizettük a beruházást. Jobban kéne tájékozódnod....
De akkor is Paks termeli a legolcsobb aramot ma.
Nem ertem, hogy miert kellene jobban tajekozodnom?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 16:03:25

@GyMasa: Az, hogy "Paks1 termeli a legolcsóbb áramot", nálad mit jelent?

- csak egy üres mondat?

- azt, hogy hű, milyen olcsó az atomenergia?

- ???

Mit akartál vele mondani?

GyMasa 2017.03.14. 16:11:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mindegy, hogy mennyibe kerül a panelek helyett emberi életre méltő házakat építeni, mert mindenképpen le kell bontani. Ha Paks2-t megépíted, ha nem...
Most jol ertem, hogy az atomeromu, ami levaltana Paks-ot, az "fujj-fujj", mert "ellopjak" meg "ugyis 4x annyiba fog kerulni", de 10x annyiert siman le kell szerinted dozerolni az orszag osszes panellakasat?
Meg akkor is ha mondjuk az emberek azert elnek panelban mert mondjuk nincs penzuk budai villaba koltozni?
...Paks2 négyszeres árából, 48 milliárd euróból 1,5 millió lakást tudsz építeni egyenként tízmillió forint értékben. És ha még 5%-ot rááldozol, gyakorlatilag zéró emissziós lakások lesznek. És a pénzt nem külföldre szivattyúzod, hanem magyar munkahelyeket teremtesz, magyar adóval, magyar nyerséggel, amit magyarorszégon ektetnek be....
Es, szerinted:
- Mekkora lenne az az 1,5 millio lakas, ha db-onkent 10 milliot szansz rajuk?
- Hol lenne az a 1,5 millio lakas darabonkent 10 millioert?
- Ki fizetne azt a 48 milliard EUR-t?
- Mennyivel jobb beruhazas az, mint megepiteni Paks2-t 12 Milliard EUR-ert?
- Mit nyersz ezzel?
...Külföldről vennénk, mint most, és megjulókból, mint most nem...
Mondd csak, tanultal te valaha kozgazdasagtant?
Mond neked az valamit, hogy kereslet-kinalat?
Es, mit csinalsz akkor, ha Europa osszes orszaga bezarja az eromuveit, mert "ugyis olcsobb kulfoldrol megvenni, meg a megujulok" tehat majd veszunk olcson.
Tudod mi lenne ennek a kovetkezmenye?

GyMasa 2017.03.14. 16:20:35

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Mit akartál vele mondani?...

www.vg.hu/vallalatok/energia/paks-ismet-tarolt-a-legolcsobb-aram-az-orszagban-367711

Rad bizom az ertelmezest, habar eros ketsegeim vannak azugyben, hogy ez majd sikerul.
Sajnos ebben a cikkben nincsenek kepek sem, ugyhogy felek, ez meg fogja haladni a kepessegeidet!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 16:25:31

@GyMasa: "Rad bizom az ertelmezest"

Akkor gondolom, nem üres szócséplés volt.

Már rég kifizettük a beruházást. Jobban kéne tájékozódnod.

GyMasa 2017.03.14. 16:27:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Akkor gondolom...
Jah, jol sejtettem, nem sikerult ertlemzni. Nem baj.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 16:39:15

@GyMasa: "megepiteni Paks2-t 12 Milliard EUR-ert?

Paks2 nem 12 Mrd. euróba kerül, minimum a négyszeresébe, mint minden nagyberuházás.

GyMasa 2017.03.14. 16:44:31

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Paks2 nem 12 Mrd. euróba kerül, minimum a négyszeresébe, mint minden nagyberuházás....
PONT 4x esebe, vagy ez a legkisebb szorzo, amivel vesztesegesse valik a szamitasod?
...Trollkodsz. Unalmas....
Nem en kezdtem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 17:17:10

@GyMasa: "PONT 4x esebe"

Vizes VB 22 milliárd, oszt 100 fölött vagyunk. Puskás stadion 40 milliárd, és lecsökkentett mérettel és funkcióval 200 milliárdnál vagyunk. Több, mint négyszeres árak, próbáltam visszafogott lenni.

"...Trollkodsz. Unalmas....
Nem en kezdtem."

Értelmetlen tagadnod. Gyerekes.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 17:20:59

Az olimpia 770 milliárdról indult, még meg se volt nyerve, már 12000 milliárdot számolt ki valaki. De mindenféle ezermilliárdos számok röpködtek.

Arcade Macho 2017.03.14. 17:21:48

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "A magyar melósok nem tudnak reaktortartályt készíteni. Ezzel kell együtt élned."

te nagyon hulye MAJOM ezt kurvara beszoppantottad
ha lenne valami eszed vagy tajekozottsagod akkor tudnad hogy a PAKS1 reaktorara Škoda van rairva

de nem gond...
kinai napelem == 150 % magyar munkahely, es nekunk kellene csinalni, mert 5 ev mulva MINDEN feleannyi lesz, tudod a rezvezetek ara is lemegy a felere meg a zinverter is meg a acelszerkezet is, de a magyar iparnak kellene beleugornia mert ez tutti uzlet, hogy mi csinaljuk, igaz a kinaiak is addig tudtak csinalni amig kaptak a dompingtamogatast hogy lenyomjak a nemeteket, de ezentul EZER szazalek hogy tovabbra is exponencialisan fog csokkenni a napenergia kiepitesi koltsege, es ahogy egyre jobban csokken ugy fogja megerni hogy MAGYAR "hegesztgesse" a PV lapokat...

agyrem mekkora f@rkak vannak itt a neten... es az ilyen buzerans szidja a fideszt, ez tutti egy beepitett fidesznyik

GyMasa 2017.03.14. 17:31:53

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Vizes VB 22 milliárd, oszt 100 fölött vagyunk. ...
Az nem 4x, hanem 4,54x-es.
...Puskás stadion 40 milliárd, és lecsökkentett mérettel és funkcióval 200 milliárdnál vagyunk....
Az meg 5x-os.
...próbáltam visszafogott lenni...
Tehat fogalmad sincs rola, csak bebofogtel egy szamot.
...Értelmetlen tagadnod...
Nem en kezdtem, mit nem ertesz?
...Gyerekes...
Hat nem tudom, a 13 eves fiamnak is tobb realitaserzeke van, mint neked.
Eddig odaig jutottunk el veled:
- Paks 2 nem jo, mert draga lesz, meg ugyis ellopjak.
- Helyette legyen "kulfoldrol vegyuk meg" illetve "megujulok"
- Azonban ezekrol sincs semmi fogalmad, raadasul a "megujulo" opcio opciobol technikailag sem letezik olyan valtozat, ami teljesiteni tudna az elvarasokat. Sem 4x-es sem 1000x-es aron..
- Javasoltad, hogy romboljuk le az orszag mind a 770 000 panellakasat, es epitsunk helyette "korszeru, passziv" lakasokat.
- Ellenben azt, hogy ki fizesse ezt, nem sikerult elmondanod.
- Ugy tunik, hogy szeretned ledozerolni Budapest komplett belvarosat is, hiszen azt futeni is kornyezetszennyezo. Itt sajnos meg egy kozelito arat sem sikerult kitalalni.
- Hivatkozol mindenfele cikkere, ugy, hogy teljesen fogalmad sincs a tartalmarol, hiszen, nemhogy a cikket nem olvastad el, de meg akepet sem nezted meg 4 nap alatt.
- Barki, aki megprobal eszervekkel hatni rad: "Trollkodik"
- Mondjuk azt a pontot megadom, hogy az eredeti bejegyzes szellemevel azert osszhangban van amiket osszehordasz.
Kar, hogy a valosagra vagy amugy teljesen meroleges.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 17:38:34

@Arcade Macho: Hiába vergődsz, magyarországon nem tudnak reaktortartályt készíteni Paks2-höz. Meg az egész reaktort az oroszok készítik. A német cégek meg majd magyar munkásokkal betonoztatnak. Biztos fellendül tőle a gazdaság. :))

"es nekunk kellene csinalni"

Hülyeség. Napelemet nem igazán tudunk gazdaságosan készíteni. Van valahol egy magyar napelemgyár, sose működött, árulják asszem.

"agyrem mekkora f@rkak vannak itt a neten"

Így van. Eggyel csökkentheted a számukat, ha elkotródsz. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 17:43:06

@GyMasa: "a "megujulo" opciobol technikailag sem letezik olyan valtozat, ami teljesiteni tudna az elvarasokat. Sem 4x-es sem 1000x-es aron.."

Ha az az elvárás, hogy a 4x-ese legyen, hogy a fideSS el tudja lopni, akkor ezt a követelményt nem tudja. Sajnos olcsóbb.

Neked mi esik le belőle? Vagy csak Kubatovtól kapsz fizetést a trollkodásért?

GyMasa 2017.03.14. 17:48:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Ha az az elvárás, hogy a 4x-ese legyen, hogy a fideSS el tudja lopni, akkor ezt a követelményt nem tudja. Sajnos olcsóbb....
Nem, az elvaras az vele szemben, hogy 2030 utan, amikor leallnak Paks jelenlegi blokkjai, akkor legyen aram az orszagban akkor is, ha mondjuk az osztrakok, meg a szlovakok, meg mondjuk az ukranok is hirtelen meggondoljak magukat, es nem akarnak nekunk aramot "olcson" eladni.
Es, az altalad agyonajanlgatott "megujulo" ezt nem teljesiti, mert az aramot azonnal el kell hasznalni, azt nem tudod eltenni befottes uvegbe telire.

GyMasa 2017.03.14. 17:50:57

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ja, es a baloldal jovore ugyis levaltja a fideszt, meg bebortonzi az osszes tolvajt.
Szoval, nem ertem, mit kel ezen rugozni?
Ez egyszeruen NEM LESZ problema.

Meridian74 2017.03.14. 18:07:47

@Nagy fasz vagy te Válasszunk: semmi gond, kretén... a felesleg energiát, amit megtermelünk, az nem megy veszendőbe. ELADJUK! JÓ PÉNZÉRT, seggfej!

Meridian74 2017.03.14. 18:21:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Paks2 négyszeres árából, 48 milliárd euróból"

Ez mekkora kreténség már? Olyan mint te magad. PaksII 12milliárd €-ból épül (méghozzá FIX ÁRON, hülyegyerek... tudod mi az hogy fix ár?!)... ha mondjuk ezt sokallanád, és erre mondanád, hogy ez drága és 4x -es áron épül, akkor mutass olyan erőművet ,a mi nem is 2GW, hanem mint én azt rosszul tudtam, hanem 2.4GW-ás (2x1200MW-os blokkok)... mutass olyat, ami egyenként (1200MW-os blokkok) csak 1.5 milliárd €-ból készül el. Na MUTASS! Van elég a világon, jelenleg ~70 erőmű (cirka 200-300 blokk!) épül per pillanat, és van még további ~170 erőm rendelési fázisban! Mutasd, melyik kerül csak ennyibe!

Gondolom ez a sok sok megrendelő mind ostoba, hogy atomerőműbe ruház bele... gondolom mindegyik azért csinálja, hogy eladósodjon örökre... gondolom, mi csak beálltunk ezen hülyék sorába, jegyet kérni.

Barom!

Meridian74 2017.03.14. 18:37:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Paks2 nem 12 Mrd. euróba kerül, minimum a négyszeresébe, mint minden nagyberuházás. "

Baromság.

A szerződés nem nyílt végű, hanem zárt, azaz fix áron építik meg. Ezért támadták meg. Mert hogy így drágának találják a zöldek, az olyan kretén retkek, mint te.

A finn példa, ami nyílt végű szerződés volt. A végén elküldték a picsába a franciákat, és leszerződtek a ruszkikkal. Na, okoska, vajon miért? Pedig a finnek igencsak utálják Putyinékat. Nem úgy, mint mi. Ők elementárisan gyűlölik a ruszkikat. És mégiscsak szerződtek velük. Ugyanazzal a céggel, a Rossatommal.

CSakhoyg a kedvenc hírportálodról idézzak, a 444.hu seggfej gyűjtő oldalról:
444.hu/2015/10/29/nem-engedtek-az-oroszok-veszni-hagyni-a-finn-atomeromuvuket

Erre varrjál gombot, kreténke (a finnek csak egy 1200-as blokkot rendeltek):
..."Az erőmű ára a tervek szerint 7,5 milliárd euró lesz. Pakson két erőmű épül a terv szerint 10 milliárdból, vagyis a finn változat jóval drágább. Ebben benne van az is, hogy Finnországban drágább a munkaerő, de az számít a legtöbbet, hogy Paks 2 egy létező atomerőmű mellé épül, míg Hanhikivi egy erdő helyére."...

Aztán mi vezetett ehhez?
..."2005-ben a francia Areva kezdett építeni egy új blokkot a két régi blokkal blokkal már működő Olkiluoto erőműhöz. Úgy volt, hogy 2009-ben kész lesz, de azóta se adták át. Tavaly februárban teljesen leálltak az építkezéssel. A finn hatóságok minőségi kifogásai miatt bonyolult pereskedés megy az ügyben, lehet, hogy sosem lesz kész. A megrendelő és az építkező milliárdokra perelik egymást kártérítésért."...

Jah, és a finneknél nem az állam kezdeményezte ezt hanem magán cégek. Profitorientált cégek. Bizonyára hülyék. Mondjuk hülyék voltak, mikor bíztak a franciákban. Persze nem hibáztathatóak, mert a franciáknak sok-sok erőművük van már, úgy vélték, tudják hogyan kell ezt csinálni... csak közben a franciáknál általános agylágyulás történt, lásd migránspolitikájukat, meg a 15% muszlimizációt a lakosság körében. Ok-okozat. Franciákban bízni még a finneknek sem szabad. Nekünk meg pláne nem, trianon okán.

Meridian74 2017.03.14. 18:42:14

Ja, és ez az erőmű a finneknél már a HATODIK erőmű lesz.

6 erőmű. 5.5 milliós lakosú, és területileg csak 3x nagyobb országban...

Baszki, biztos, hogy az összes finnek elment az esze, hogy atomerőműveket nem elbontják, hanem még építenek is hozzá...

Meridian74 2017.03.14. 18:48:48

@Meridian74: "@Nagy fasz vagy te Válasszunk: semmi gond, kretén... a felesleg energiát, amit megtermelünk, az nem megy veszendőbe. ELADJUK! JÓ PÉNZÉRT, seggfej! "

Ezt nem neked akartam, hanem annak akinek itt sokszor írtam már.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.14. 21:47:08

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Bontani a faszba persze. Te nem vagy teljesen százas az biztos. Tudod mennyi ember él panelben, van fogalmad arról milyen irdatlan összegbe kerülne csak a bontás, az új ingatlanokról nem is beszélve?? Ráadásul egy csomó panel nemrég lett korszerűsítve, szigetelve.
Hiába szigeteled, fűteni akkor is kell . Földgáz hiányában pedig maradna az átállás áramra.

"Ezért kellene nekünk behatóan megvizsgálni a geotermikus energia hasznosításának lehetőségeit, ehhez kiválóak az adottságaink."

De mi köze ehhez Izlandnak? Ott egész mások a feltételek. Azt meg már leírtam, hogy geotermikusből csinálni 2600 MW-nyi villamosenergiát sokkal brutálisabb költséggel járna mint Paks-2. Érdekes ezesetben nem zavarna a sokkal nagyobb mértékű eladósodás.

"Az oroszok 30%-ban tulajdonosok. Ha elszállnak a beruházás árai, azt a kivitelező fizeti. " Hát ez jó. Milyen cirkuszt rendeztetek volna, ha a "gonosz muszka" résztulajdont szerzett volna Paks-2-ben?? Minimum, hogy behívtátok volna a kéksapkásokat.) Egyébént meg Paks-2 fix beruházás, ellentétben pl. a francia Avera butálisan túllépte az előre tervezett költségeket frankhonban.

"Nebazz, az ukránok is új atomeőműveket építenek?" Szerinted honnan jön az urán a szovjet típusú atomerőműveikbe? Hogy zajlik a karbantartás? Ezeket állandóan felhoztok Paks-2 ellen..Az ukránoknál mégis problémamentes

"Gyors ütemben fejlesztik a megújulókat, rohamléptekkel bővül a kínálat." Hülyeség, a német zöldprogram csak a francia atomenergiával és a cseh lengyel, meg német hőerőművekkel életképes. És mégegyszer mondom 20-30 éves távlatban már fel kell készülni a fosszilis készletek lehetséges beszűkülésére, ami az elektromos közlekedés, és fűtésrendszerek felfutását is maga után vonja. Tehát a kínálat közel sem fog úgy bűvülni, mint a kereslet, és most nagyon finoman fogalmaztam.

"Van fogalmad, mennyibe kerül atomerőműben előállítani 8 ezer MW-nyi villamosenergiát?"

Sokkal kevesebbe, mint geotermikus módszerrel, szélkerekekkel meg napelemekkel.. (Utóbbi kettővel egyébként kitörölhetted volna idén január elejétől február közepéig, ugyanis jórészt szélcsendes idő volt ólomszürke felhőzárral..)

És a slusszpoén: a napfényben úszó, tengerparttal rendelkező Egyesült Arab Emírségek atomreaktort épít. Mik vannak..?:))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:00:02

@GyMasa: "ha mondjuk az osztrakok, meg a szlovakok, meg mondjuk az ukranok is hirtelen meggondoljak magukat, es nem akarnak nekunk aramot "olcson" eladni."

Most miért nem félsz ettől?

"az aramot azonnal el kell hasznalni"

Nincs ezzel probléma. Minek akarnád eltárolni?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:03:50

@Meridian74: "a sok sok megrendelő mind ostoba, hogy atomerőműbe ruház bele"

És az a mégtöbb ország, akik NEM építenek atomerőművet? Azok az ostobák?

Nem. Te vagy az.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:05:06

@Meridian74: "a franciáknak sok-sok erőművük van már, úgy vélték, tudják hogyan kell ezt csinálni... csak közben a franciáknál általános agylágyulás történt, lásd migránspolitikájukat, meg a 15% muszlimizációt a lakosság körében. Ok-okozat."

Ez tiszta hülyeség. Nálad történt agylágyulás.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:07:02

@EU zászlót mindenhova!: "mi köze ehhez Izlandnak?"

Ott használnak geotermikus energiát. Bantu négerektől nem tanulhatod el. Bár, nálad azok is többet tudnak a geotermikus energiáról.

"brutálisabb költséggel járna"

Fűtésre használják, megtérülési idő 10 év mindenféle támogatás nélkül. Parkolót, járdát fűtenek, nem tudnak mit csinálni a megmaradó energiával:

www.hoszisz.hu/tanulmanyok/24-a-geotermikus-energia-termalviz-es-foeldh-mint-alternativ-energiaforras

"Az ukránoknál mégis problémamentes"

Már az utolsó éveikben járnak. Próbálnak az ukránok is máshonnaa fűtőanyagot beszereni.

"20-30 éves távlatban már fel kell készülni a fosszilis készletek lehetséges beszűkülésére"

Olaj 50 év, gáz 150, szén sok száz évre elég.

De nem kell mindet felhasználni, a megújulókat kell fejleszteni.

"szélcsendes idő volt"

:)) Kifelejtetted, hogy éjjel meg a nap nem sütött.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:08:27

@Meridian74: "ELADJUK! JÓ PÉNZÉRT"

Igen, a 100 euróért termelt áramot 20 euróért. Seggfej, ez neked jó pénz?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 23:18:50

FideSSfasszopók, hallgasatok a csuti gecire!

"Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába, mondta a Magyar Demokratának adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A pártelnök szerint az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

"Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges. Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!". "

index.hu/belfold/ovdem9525/

Arcade Macho 2017.03.15. 00:02:54

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Hülyeség. Napelemet nem igazán tudunk gazdaságosan készíteni. Van valahol egy magyar napelemgyár, sose működött, árulják asszem."

egyszeruen ez csodalatos amit eloadsz
egyreszt egy varosepitesz veszett el benned, mert tuttira meg tudod oldani mi legyen a panelok helyett, es ralacc hogy a napelemet hogyan kell heggeszteni, raadasul tudod hogy a fritz mernok hogyan fogja a magyar emberrel a betont kikevertetni es annyira jol ralatsz a dolgokra hogy azt is tudod hogy a reaktortartalyt azt nem lehet itten osszehegeszteni, egyszeruen MINDENT tudsz
leborulok az ilyen fideszes f@rok elott mint te vagy, te egy Lezerjani ketto vagy, de oszinten mindenhez ertesz, behalok de komolyan...

varjal eppen felszkrolloztam es latom am hogy doktori ertkekezest folytatsz a geotermikus energiarol is, egyszeruen hihetetlen mikhez ertesz, de most komolyan jobban ertesz hozza mint ott Izlandon a mernokok!!!
olvastam a szigetelessel kapcsolatos agymenesedet is amikor eppen raborultal a knauf inzulésön marketingdumajara mint egy meretes nagy branerre, de most osiznten hat le a kalappal, aki marketingdumat linkel be, legyszi legkozelebb a "braner nagyobb lesz ha ezt meg ezt beszeded" dumat linkeld be hogy meg nagyobb riszpektet kapjal itten!!!

igaz nehanyszor amikor olyanra kerdeznek ra, hogy TUDOD-e az alapfogalmat amit igy fideszes nagypofaval elobofogsz es akkor nehanapjan kiderul hogy leszarod a kovetkezetes ervelest, de nota bene hat te egy igazi FIDESZNYIK vagy!!!

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 00:06:44

@Arcade Macho: "azt is tudod hogy a reaktortartalyt azt nem lehet itten osszehegeszteni"

Igen. Okos ember mondta.

"MINDENT tudsz"

Mindent is! :))

Na jó, bevallom, kémiából és kvantumfizikából elég gyenge a tudásom.

chrisred 2017.03.15. 07:22:25

@EU zászlót mindenhova!: Nem akarom fenntartani a fogyasztói társadalmat, a fogyasztás társadalmi jelenség és nem cél. A hippi jelzővel bizonyára le akartad járatni ezt a fajta magatartást. Pedig hidd el, az emberiség történetében a társadalmak folyamatosan a miénknél sokkal nagyobb áldozatokat hoztak, hogy a következő generációk élete egy kicsivel könnyebb legyen. Miért mi lennénk azok, akik felhabzsolunk mindent, amit csak tudunk, és csak a szeméthegyeket örökítjük tovább az utódainkra?

GyMasa 2017.03.15. 09:46:13

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Most miért nem félsz ettől?...
Azert, mert most VAN elegendo HAZAI kapacitas a csucsfogyasztas kb 2/3-ara.
Ha nem epitenenk Paks 2-t, akkor NEM LENNE.

...Nincs ezzel probléma. Minek akarnád eltárolni?...
Megkerdezem meg egyszer:
Hogyan akarod Magyarorszagot 2040-ben ellatni Januarban aramma, amikor 2 hetig kodos ido van, es csak napelemed van, meg szelkereked, es gyakorlatilag mindketto csak a nevleges kapacitasanak max. 5%-an uzemel (es ekkor igen nagylelku voltam)?
Az a valasz, hogy "majd veszunk olcson kulfoldrol" mar megvolt. Szoval azt nem akarom hallani.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 21:33:05

@GyMasa: "Hogyan akarod Magyarorszagot 2040-ben ellatni Januarban arammal"

"Magyarország jövőbeli energaigényének fedezéséhez nincs szükség atomerőműre. Az összes energiafelhasználás akár 50%-a, a termelt áram pedig 80%-a is származhat megújulókból 2050-re, a szükségletek akkor is biztonságosan elláthatóak maradnak – ez derül ki a német Wuppertal Institut és az Energiaklub most elkészült energetikai modelljeinek eredményeiből."

www.energiaklub.hu/hirek/paksii-nelkul-a-vilag-2050-ben-3944

Útiterv:
energiaklub.hu/files/study/Energiaklub-Wuppertal%20Z%C3%B6ld%20Magyarorsz%C3%A1g.pdf

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 21:36:38

@GyMasa: "most VAN elegendo HAZAI kapacitas a csucsfogyasztas kb 2/3-ara."

Lövésed nincs az energiahelyzetről, de tíz körömmel kaparsz Paks2-ért. :))

Most SINCS elegendő hazai kapacitás az ÁTLAGFOGYASZTÁS 2/3-ára SE.

Az áram 38%-át importáljuk.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 21:55:47

@Meridian74: "Ez mekkora kreténség már? Olyan mint te magad. PaksII 12milliárd €-ból épül (méghozzá FIX ÁRON, hülyegyerek... tudod mi az hogy fix ár?!)"

Tudom, hülyegyerek, mi az a fix ár. Csakhogy semmi köze Paks2-höz.

"A bővítés pontos költségét csak becsülni lehet, de a titkolózás nem segít eloszlatni a gyanút, hogy száz-, ha nem ezermilliárdos az az összeg, amit „ki lehet nyerni” a beruházásból. Ráadásul lehetnek ma még nem látható költségek is: az Európai Unió illetékes szervei Finnországban nem találták szabványosnak az oroszok által tervezett atomerőművet, és most plusz 4 milliárd euróért kell egy héjszerkezetet építeni biztonsági okokból. Biztos forrásból tudom, hogy az orosz elképzelések Paks esetében sem felelnek meg az uniós biztonsági előírásoknak. Lehet, hogy a titkosításnak az is célja volt, hogy ezeket a pluszköltségeket elfedjék. Ha viszont így lesz, akkor az ott termelt áram végképp nem lesz versenyképes. Ami pedig az energiafüggőség csökkentését illeti, egy fontos tényről nem beszélnek: ha megvalósul a bővítés, a fűtőelemek nem jöhetnek Franciaországból, Japánból, vagy az Egyesült Államokból, ugyanis azok nem kompatibilisek az orosz technológiával. Vagyis még jobban Moszkvához leszünk kötve."

www.atv.hu/belfold/20150314-illes-zoltan-a-mohosag-utan-jon-a-bukas

Arcade Macho 2017.03.15. 21:57:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Most SINCS elegendő hazai kapacitás az ÁTLAGFOGYASZTÁS 2/3-ára SE.

Az áram 38%-át importáljuk."

figyuzz te ...

erre is raizeltel, de oszinten behalok ettol itt pofazol ugatsz, masokkal trollkocc es nem tudod mi a kulonseg az eromuvi kapacitas es az aktualis fogyasztas kozott?

ekkora barom tenyleg lehet valaki de oszinten?

kiepitett kapacitas azt jelenti hogyha mennenek az eromuvek akkor lefedne(esetleg a 2/3 -at)
nos ennek fokent a napelemnel van jelentosege
de tenyleg ekkora nagy őstulok hogy lehetsz?
amikor azt mondjak hogy MW kapacitasu naperomu megint kiepult (pl ez: ...atadtak-a-tiz-megawatt-kapacitasu-pecsi-naperomuvet/75734) akkor te tenyleg akkora nagy meretes debil vagy hogy nem tudod az mit jelent?

te vagy az elo peldaja a lezerjaninak hogy milyen sikidiotak tudnak pofazni ugy hogy fogalmuk sincsen a dolgokrol amirol ugatnak eppen

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 22:07:41

@Arcade Macho: "fokent a napelemnel van jelentosege"

:))

Mekkora jelentősége van?

Szerinted a magyar energiatermelés hány száalékát adják a napelemek?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.15. 23:02:47

@Arcade Macho: A csúcsfogyasztás 6000 MW környékén/fölött van. A teljes magyar áramtermelő kapacitás több, mint 9000 MW, úgy a másfélszerese. Tehát szigorúan véve igaz az állításod, hogy "VAN elegendő HAZAI kapacitás (9000 MW) a csúcsfogyasztás 2/3-ára (4000 MW)". Csak semmi értelme nincs. :))

Az átlagfogyasztás 2/3-át se termeljük meg, a csúcsfogyasztás 2/3-át még annyira se.

GyMasa 2017.03.16. 09:05:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Meg mindig varom a valaszaidat a kerdeseimre, okostojas.
Majd folytatjuk, ha ezekre valaszoltal:
- Mennyibe kerulne lecserelni a szerinted elavult paneleket?
- Mennyi idobe telne ez, figyelembe veve, hogy 2008 korul amikor az epitoipar csucsra volt jaratva, evente kb. 36000 uj lakas keszult?
- Mennyibe kerulne elbontnai ezt a 770 000 lakast?
(Errol fogalmam sincs, de az is siman lenne olyan 1000 milliard HUF)
- Es ezek a becslesek rohadtul nem szamolnak azzal, ha ilyen merteku epitkezesbe kezdesz, akkor az epitoanyagok ara ugy fog kiloni, mint a raketa.
- Es, szerinted ki fizetne a szamlat?
Aztan meg:
- Mekkora lenne az az 1,5 millio lakas, ha db-onkent 10 milliot szansz rajuk?
- Hol lenne az a 1,5 millio lakas darabonkent 10 millioert?
- Ki fizetne azt a 48 milliard EUR-t?
- Mennyivel jobb beruhazas az, mint megepiteni Paks2-t 12 Milliard EUR-ert?
- Mit nyersz ezzel?
Es evgul:
Hogyan akarod Magyarorszagot 2040-ben ellatni Januarban aramma, amikor 2 hetig kodos ido van, es csak napelemed van, meg szelkereked, es gyakorlatilag mindketto csak a nevleges kapacitasanak max. 5%-an uzemel (es ekkor igen nagylelku voltam)?
Az a valasz, hogy "majd veszunk olcson kulfoldrol" mar megvolt. Szoval azt nem akarom hallani.
Szoval, szeretnem latni a valaszaidat, aztan majd tovabblephetunk.

Meridian74 2017.03.16. 14:37:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
te és a hozzáértés fordított arányosan viszonyul a te és a kreténséghez.

Dehogy tudod mi az a fix ár. Ott kezdődik, hogy az egész projektra a ruszkik adják a pénzt. Tehát nem fogják kitalált indokokkal feljebb srófolni az árat, mert azt is nekik kellene állni.

Másrészt miért is vagy hülye az egészhez: amikor azt állítod 12 milliárd € helyett 48 milliárdba kerül majd a két blokk. Ennél többet már nem is kell kérdezni hogy tudjuk rólad, sötét hülye vagy a témához.

Azt sem fogod fel agyilag, a ruszkik m otiváltak a sikerre, mert ez a 3 blokk (2 itt 1 a finneknél) PR-ként és marektingként fog szerepelni a potfolóiójukban, ők szeretnének az EU-ban további sok-sok (nem 2-őt, nem 3-at, hanem többet!) blokkot megépíteni. A lejáratódott franciák helyébe lépni. Az angoloknál is megy már a tárgyalás. Ők is hülyék. Vagy nem. Hanem te vagy hülye ehhez, kreténke.

Arcade Macho 2017.03.16. 15:25:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: a napelemnel mi jelentosege van?

8760 ora van egy evben
atomenergyia az megy vagy 8000 orat
PV napelem megy 2000 orat

a kapacitas az a MW ami raja van irva, nos egy ovodas is lathatja hogy hiaba van kiepitve egy napelemes jooooooooooooo nagy kapacitas amire MW van rairva az atlagfogyiban a negyede lesz
es ne gyere az idiota terelessel hogy elugrasz ez elol is...

szimplan meg a hon szeretett napenergiadhoz sincsen fogalmad nemhogy az reaktor tartaly hegesztesehez lenne

Arcade Macho 2017.03.16. 15:26:54

@GyMasa: "- Mennyibe kerulne lecserelni a szerinted elavult paneleket?"

kiindulasnak jo pelda az ocsai lakopark

GyMasa 2017.03.16. 15:41:17

@Arcade Macho:
Foleg, ha boven eleg felujitani azokat a panelokat. Hoszigetelni oket, kicserelni a nyilaszarokat es felujitani a gepeszetet bennuk.
Ez megvan lakasonkent mondjuk 3 millio HUF-bol.
Bar, akik panelban laknak ma azoknak meg egy 3 millio HUf os kiadas is sok...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 21:43:26

@Arcade Macho: "PV napelem megy 2000 orat"

Megsúgom, Magyarországon a napenelemek áramtermelése elhanyagolható. Egyébként sincs jelentősége, hogy 10, 20 vagy 30% hatékonysággal dolgozik, csak a tulajdonosának.

"a hon szeretett napenergiadhoz"

Látod, a habonymédia elvette az eszedet, már a napenergiát is gyűlölöd. Én szégyellem magam helyetted. Meg azért is, amennyi faszságot már itt összebeszéltél. Reaktortartályt nem fog itt neked összehegeszteni magyar munkás. Modern atomreaktorok gyártásához 150 ezer kN prések, és 500 tonnás acéltuskók mozgatására képes gépek kellenek. A reaktortartályt ki kell kovácsolni, megmunkálni, összehegeszteni, nagyon gondosan hőkezelni, és megröntgenezni kell. A hegesztési varratok különösen sérülékenyek, a VVER 1200 reaktortartályán két varrat is van az aktív zónában, azok fokozott sugárkárosodást szenvednek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 21:45:27

@Meridian74: "Dehogy tudod mi az a fix ár. Ott kezdődik, hogy az egész projektra a ruszkik adják a pénzt. Tehát nem fogják kitalált indokokkal feljebb srófolni az árat, mert azt is nekik kellene állni."

:)) Látom, csak trollkodsz.

Nem a ruszkik adják a pénzt, csak kölcsönöznek, és mi fizetjük még a kamatokat is. Valami 6%-ot. :(

Na, megpróbálok leereszkedni a szintedre: minél drágábban csinálják, annál több pénzt kapnak érte. Ez neked végre elég egyszerű?

Amire te gondolsz, az a finneknél van, na ott tényleg nem léphetik túl a keretet az oroszok. Ott hajlandók is beszállni a projektbe 30%-kal. A finn állam csak 15%-ban tulajdonos. Az átláthatóság garantálja a korrupciómentességet. A magyaroknál a titkosítás garantálja a korrupciót.

Egyébként meg 2026-ban el kell kezdeni a törlesztést, ha elkészül, ha nem.

"marektingként fog szerepelni a potfolóiójukban"

Akkor miért nem adják olcsóbban, hogy a magyaroknak is megérje, és belemenjenek?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 21:48:36

@GyMasa: A panelek 1960 és 1980 között épültek, 70 évre tervezték őket. Ezek szerint az élettartamuk lejár 2040 és 2070 között. Biztos ki lehet tolni pár tíz évvel, de nyilván nem állhatnak örökké. Meg lehet gondolni, hogy érdemesebb 3 millióért felújtani, és pár évtized múlva lebontani úgyis, vagy 10 millióért újat építeni helyette, eleve zéró emissziósat. Nálam biztos jobban tudod, mennyi egy tipikus 52 négyzetméteres öreg panelnek az energiarezsije felújítás előt és után.

Ha új házak építésén gondolkodsz, számold bele, hogy 770 ezer lakás felépítése beletelik legalább annyi időbe, 30 évbe, mint amennyi alatt a paneleket építették. Vagy akár sokkal több. Időben kell elkezdeni.

Értem, hogy neked lényeges kérdés, de nekem nem szívügyem a panelek, sose laktam benne. Más korszerűtlen, energiapazarló épületek is vannak.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 21:53:19

@GyMasa: "Hogyan akarod Magyarorszagot 2040-ben ellatni"

Beszéljünk 2050-ről. Ha 2030 érdekel, az energiaklubnak arra is van egy tanulmánya. A kettő között szabadon interpolálhatsz.

1. 2050-re a megújulók fedezhetik az áramigény 80%-át.

2. Energiahatékonyság növeléssel lehet csökkenteni az energiaigényt. A legolcsóbb energia az, amit meg se kell termelni.

3. Intelligens fogyasztókkal lehet a fogyasztást a termeléshez valamennyire igazítani. Például a mélyhűtőláda lehűt mondjuk -25 fokra, és ha kevés (drága) az áram, akkor órákig, vagy fél napig hagyja magát felmelegedni, mondjuk -15 fokig.

4. Hagyományos erőművekkel és külföldről vett árammal lehet a továbbit megtermelni, mint ahogy atomenergia mellett is kell. Paks2 maximum 2400 MW-ot ad, ha mondjuk leállítják karbantartásra/ellenőrzésre az egyik blokkot, akkor csak 1200 MW-ot, a csúcsfogyasztás meg 6700 MW.

"Magyarország jövőbeli energaigényének fedezéséhez nincs szükség atomerőműre. Az összes energiafelhasználás akár 50%-a, a termelt áram pedig 80%-a is származhat megújulókból 2050-re, a szükségletek akkor is biztonságosan elláthatóak maradnak – ez derül ki a német Wuppertal Institut és az Energiaklub most elkészült energetikai modelljeinek eredményeiből."

www.energiaklub.hu/hirek/paksii-nelkul-a-vilag-2050-ben-3944

Útiterv:
energiaklub.hu/files/study/Energiaklub-Wuppertal%20Z%C3%B6ld%20Magyarorsz%C3%A1g.pdf

Gyulimali 2017.03.16. 22:44:36

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Hát, nem tudom, de 10 millióért én nem tudom milyen lakást lehet építeni. És hol.
Mer a ~250 000 Budapesti paneltulajnak kötve hiszem, hogy egy 30 nm-es garzonnál nagyobbat lehetne 10 millióból építeni.
És, eleve nagy kérdés, hogy minek építeni 10-20 millió között egy új lakást, ha 3 millióból fel is lehet újítani.
Arról már nem is beszélve, hogy KI fogja ezt fizetni?
- Törvénnyel köteleznéd a tulajokat, hogy fizessenek?
- Vagy állami támogatást adnál rá? (EZ lenne a legrosszabb megoldás. a korrupció melegágya, és durván flehajtaná az árakat! Gondolj csak a CSOK-ra tavalyról. Az összes lakás/Ház, amire fel lehetett venni, 1 hét alatt pont annyival lett drágább, mint a felvehető CSOK támogatás.)
Ha felújítod, és zéró emissziós lesz úgy is, akkor szerintem jobb ötlet olcsóbban megcsinálni.
...Ha új házak építésén gondolkodsz, számold bele, hogy 770 ezer lakás felépítése beletelik legalább annyi időbe, 30 évbe, mint amennyi alatt a paneleket építették. Vagy akár sokkal több. Időben kell elkezdeni...
Pontosan ezt írtam, és azt is, hogy ez az egész ötlet sokkal drágább lenne, mint a felújítás, tehát, tulajdonképpen felesleges.
...Értem, hogy neked lényeges kérdés, de nekem nem szívügyem a panelek, sose laktam benne. Más korszerűtlen, energiapazarló épületek is vannak. ..
Nem, nekem nem szívügyem, de eléggé kemény volt az ötlet, hgy "dózerlojuk le az összes panelt, és építsünk helyette takarékos lakásokat". Még mindig úgy gondolom, hogy az összes eddigi ötleted olyan, mintha SimCity-t játszanál Snadbox módban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 22:58:05

@Gyulimali: "minek építeni 10-20 millió között egy új lakást, ha 3 millióból fel is lehet újítani."

Hogy erre válaszolni tudjak, tudnom kéne a panellakás energia rezsijét, mikor épült, és mennyi van még neki hátra?

Monjuk, ha még 30 évig áll, és havi 20e Ft az energiarezsi, akkor 30 év múlva kifizetett mai értéken 7 M forintot, és nincs lakása, mehet a hídalá. Ha most vesz 15M-ért egy zéró emissziósat, akkor 8M-val van kijjebb, és egy tuti lakással beljebb. De ez csak egy hozzávetőleges számítás, szabadon javítgathatod.

"eléggé kemény volt az ötlet, hgy "dózerlojuk le az összes panelt,"

Az. Máskor ne ötletelj ilyen hülyeséget.

Egyébként meg felesleges dózerolásra pénzt költeni, összeomlik az magától.

Gyulimali 2017.03.16. 23:07:32

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Beszéljünk 2050-ről. Ha 2030 érdekel...
nekem mindegy, mert ugyanolyan sületlenség az ötlet, 20- és 30 év múlva is, egészen addig, amíg nem lesz elérhető AKÁRMILYEN technlógia, amelyik lehetőséget ad a megújuló energiák eltárolására.
Ezeknek a módszereknek már látszanak a kezdeményei, meg a tudományos alapjai, de használni országos - tehát GW-os méretekben - ma még nem lehet őket.
És, én egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy Paks bezárásáig egyáltalán kifejlesztik őket, használható, és olcsó ipari technológiává.
...1. 2050-re a megújulók fedezhetik az áramigény 80%-át...
Igen, ha el tudod tárolni a felesleges energiát. Tudom, "el is lehet adni külföldre", de ennek az a baja, hogy a piaci viszonyok miatt teljesen kiszámíthatatlan lesz s bevétel.
...2. Energiahatékonyság növeléssel lehet csökkenteni az energiaigényt. A legolcsóbb energia az, amit meg se kell termelni....
Igen ez igaz, de mint többen rávilágítottak, külön kellene venni a fűtést az áramfelhasználástól.
- Fűteni NEM árammal fűtűnk Magyarországon, így a lakások hőszigetelése kb. legfeljebb marginális ebben a témában.
Ahol spórolni lehetne, az a lakossági világítás, és a konyhai carnot gépek.
- LED-ek használata (beleértve a modern laposTV-ket is): itt lenne a legnagyobb potencial. Mivel egy LED kb egy hagyományos izzó energiaigényének beérti az 1/8-ával.
- Energiatakaékos(abb) hűtőgépek/légkondi
- Talán a mosógépek, de ez is csak marginális tétel
Minden egyéb berendezés gyakorlatilag zéró közeli eredményt biztosít. A fűtőtestek eddig is 100%-os hatásfokkal alakították hővé az áramot, mint a villanytüzhelyek is.
Viszont az ipari felhasználókkal nem hiszem, hogy sokat lehetne kezdeni.
Ők igencsak kényes népség, olcsó, folyamatos, pontos feszültségű és frekvenciájú, és lehetőleg redundáns villamos rendszerre van szükségük. Plusz mivel ők gazdasági szereplők, nekik érdekük, hogy minél hatékonyabb rendszereik legyenek, hiszen minden fillér, amivel többet fogyaszt a termelőeszközük, mint lehetne, az nekik pont ugyanannyi elmaradt profitot jelent.
...3. Intelligens fogyasztókkal lehet a fogyasztást a termeléshez valamennyire igazítani. Például a mélyhűtőláda lehűt mondjuk -25 fokra, és ha kevés (drága) az áram, akkor órákig, vagy fél napig hagyja magát felmelegedni, mondjuk -15 fokig....
Értem én, de egy okosotthon megintcsak többszázezer HUF-ba kerül. Ha ezzel sikerül megspórolni havi 200 HUF-t, és ezzel mondjuk 30 év alatt kigazdálkodni az okosotthon rendsze árát, akkor semmivel nem vagy előrébb, mert addigra valószínűleg lehet eldobni a komplett rendszert, mert szinte biztos, hoyg addigra már nem lesznek pótalkatrészek.
...4. Hagyományos erőművekkel és külföldről vett árammal lehet a továbbit megtermelni, mint ahogy atomenergia mellett is kell. Paks2 maximum 2400 MW-ot ad, ha mondjuk leállítják karbantartásra/ellenőrzésre az egyik blokkot, akkor csak 1200 MW-ot, a csúcsfogyasztás meg 6700 MW. ...
És ezzel pont telibe is szarod a "környezetbarát mantrát".
Az üzemzavar miatti leállítás pedig nem része a normál ügymenetnek, szóval az nem számít.
Ezt a Zöld Magyarország irományt megpróbálom elolvasni, de jelenleg 83 oldalnyi - valószínűleg sötétzöld - tanulmányt ANGOLUL, most nem nagyon van kedvem végigbogarászni. Azt mondjuk igazán megtehették volna, hogy egy Magyarországról szóló tanulmányt lefordíthattak volna magyarra. Ha esetleg létezik magyar változat, akkor arra jó lenne egy direkt link.
És, ismét:
...Magyarország jövőbeli energaigényének fedezéséhez nincs szükség atomerőműre....
Minden egyes nem CO2 semleges erőművel szembeköpik a zöldek a saját elveiket.

Gyulimali 2017.03.16. 23:16:11

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Hogy erre válaszolni tudjak, tudnom kéne a panellakás energia rezsijét, mikor épült, és mennyi van még neki hátra?...
Nem, elég csak a rezsi_KÜLÖNBSÉGET_ és a hátralévő időt ismerni.
Abból tudsz megtérülést számítani.
De, a 10 millió becslésed egy új lakásra igencsak -khm- optimista.
...Monjuk, ha még 30 évig áll..
Igen, csak egy lakás rezsije nem csak a fűtésből áll. Spórolni viszont CSAK a fűtésen tudsz energiatakarékos házzal. A melegvizet ugyanúgy fel kell fűteni, és utána öntöd a csatornába.
...Az. Máskor ne ötletelj ilyen hülyeséget....
Nem én írtam, hanem te:
MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.03.14. 13:13:53
...A panelek nem fognak még 80 évet kibírni. Már most bontani kellene azokat...
...Egyébként meg felesleges dózerolásra pénzt költeni, összeomlik az magától...
Látszik, hogy nem sokat tudsz a panelházak szerkezetéről.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 23:22:52

@Gyulimali: "amíg nem lesz elérhető AKÁRMILYEN technlógia, amelyik lehetőséget ad a megújuló energiák eltárolására."

Miért akarod eltárolni? Költséges és veszteséges. Szerintem hülye ötlet.

De biztos vannak olyan helyek Európában, ahol olcsón megoldható., hogy a víztározóba felnyomják a vizet, és akkor kívánságod meghallgatásra talál.

"egy okosotthon megintcsak többszázezer HUF-ba kerül"

Nem. És a kütyük ára gyorsan esik.

"telibe is szarod a "környezetbarát mantrát"."

Sajnálom, nem tudtam, hogy szívügyed.

De nincs sok választásunk, atom és megújuló esetén is használnunk kell fosszilis energiát egy ideig. 2050-ig meg még sokat fejlődhet a tudomány és a technika. Talán lesz addigra egy jó válasz.

"Az üzemzavar miatti leállítás pedig nem része a normál ügymenetnek"

A hosszú, egész Európában szélcsendes, felhős, hullámmentes, folyók nélküli idő sem. Egyébként rendszeres tervezett karbantartások, ellenőrzések is vannak. 90% működés megfelelőnek mondható.

Gyulimali 2017.03.16. 23:25:37

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Ja, és még egy kicsi adalék a "passzív családi házat építenicsak 5%-kal kerül többe Németországban" témához.
Itt, Bajorországban egy családi házat 600 000 EUR-tól tudsz megvenni.
De ez tényleg a legalaja. Ezek a házak kb. 30-40 évesek legalább, és majdnem mindben olajtüzelés van, tehát igencsak messze állnak a "passzív ház" fogalmátol.
Az lyen München környéki falvakban lehet venni vadiúj fél ikerházakat a 750 000 - 1Millio EUR tartományban.
Bentebb, München közigazgatási határán belül egy kb. 30nm-es garzon még a vacakabb részeken is simán 150 000 EUR.
Szóval, ezeket az összegeket vesd össze az általad gondolt 10 millió HUF-os árral.
Tudom, hogy Bajorország Németország egyik leggazdagabb tartománya, és igen, itt minden ilyen drága, de ez van.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 23:29:56

@Gyulimali: "a panellakás energia rezsijét, mikor épült, és mennyi van még neki hátra?...
Nem, elég csak a rezsi_KÜLÖNBSÉGET_"

Különbség = energiarezsi mínusz nulla.

Közel zéróemissziós házról beszéltünk.

"bontani kellene azokat"

Nem mondtam, hogy mindet és azonnal.

A legrosszabb állapotúval kell kezdeni. A panelek lecserélése elkerülhetetlen, és szerintem okos dolog elhúzni, a költségek, ne egyszerre jelentkezzenek. És az általa teremtett munkalehetőség se torlódjon időben.

De nem erőlködök, ha akaod, összedőlhetnek maguktól.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 23:34:17

@Gyulimali: "vesd össze az általad gondolt 10 millió HUF-os árral."

Szerinted mennyibe kerül egy betonbucka szigetelve és jó vastag földdel letakarva?

Gombokért le lehet gyártani. Rengeteg lehetőség van, nem kell a legdrágábbat választani, ha kilóg a seggünk a gatyából. Gázra, atomra elherdálni a legrosszabb ötlet.

Gyulimali 2017.03.16. 23:39:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Miért akarod eltárolni?...
Mondjuk, mert a nap CSAK nap közben süt és éjjel meg nem?
De ennek ellenére éjjel is szükség van ám áramra, meg felhős időben is az ipari üzemeknek, hogy ne álljon le a termelés.
...Költséges és veszteséges. Szerintem hülye ötlet....
Csak tán nem?????
Ezt pofázza neked mindenki!
...De biztos vannak olyan helyek Európában, ahol olcsón megoldható., hogy a víztározóba felnyomják a vizet, és akkor kívánságod meghallgatásra talál....
Hát, igen, de ezt PONT NEM Magyarország.
Ja, és, szerinted mennyibe kerül egy ilyen erőmű építése, és mekkora időtartamot tud áthidalni?
..Nem. És a kütyük ára gyorsan esik...
Tényleg? Akkor kérj egy árajánlatot otthon, egy ~70 nm-es lakás "okosotthonosítsára" mondjuk a Siemens-től, mert nekik biztosan van komplett rendszerük. Szerintem erősen meg fogsz lepődni...
Ja, és a "kütyük ára" nem attól függ ám, hogy mennyibe kerül azokat előállítani, hanem, hogy a piaci viszonyok között az adott gyártó mekkora LEGMAGASABB összegért tudja eladni, amiért még meg is veszik tőle.
...Sajnálom, nem tudtam, hogy szívügyed...
Nem nekem, Te pampogsz folyton a "megújulókról meg a külföldről vételről". ÉS Paks feleslegességéről.
...De nincs sok választásunk,..
Azért van. Az atomenergia jelenleg a legpraktikusabb az alapellátást biztosítani. Ja, és a legolcsóbb is. (Tudom, hogy "ki van már fizetve" de akkor is a legolcsóbb MOST)
...A hosszú, egész Európában szélcsendes, felhős, hullámmentes, folyók nélküli idő sem...
Így van, idén csak majd' 6 hét volt itthon, pedig még csak március van.
...Egyébként rendszeres tervezett karbantartások, ellenőrzések is vannak. 90% működés megfelelőnek mondható. ..
Én is ezt mondtam. Egyébként tavaly Paks-on 92,5% volt a rendelkezésre állás.
VIszont a tervezett karbantartásokkal pont az a jó, hogy "tervezettek". Ilyenkor a MAVIR ELŐRE megveszi az áramtözsdén a pótolandó áramot, és pont emiatt lesz sokkal olcsóbb.

Gyulimali 2017.03.16. 23:49:22

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Különbség = energiarezsi mínusz nulla...
NEM. CSAK a fűtési költséget spórolod meg. a melegvíz és egyebek árát azt nem.
...Közel zéróemissziós házról beszéltünk...
Akkor pedig FŐLEG nem nulla...
...Nem mondtam, hogy mindet és azonnal....
AKkor legközelebb fogalmazz egyértelműen, mert amit leíírtál az azt jelentette.
...és szerintem okos dolog elhúzni..
Jó hosszúra kellene elhúzni, hogy a költségek ne legyenek magasak.
És, addig a 30 évig a még álló házak csak pazaroljanak?
...De nem erőlködök, ha akaod, összedőlhetnek maguktól. ..
Nem érted, hogy nem dőlnek össze maguktól?
...Szerinted mennyibe kerül egy betonbucka szigetelve és jó vastag földdel letakarva?...
Ez nagyon úgy hangzik, mint egy bánya, vagy egy kripta.
Most akkor a föld alá akarod költöztetni a panelban lakókat, vagy mi?
Ha meg igen, akkor remélem, hogy legalább élve, és nem golyóval a fejükben!
Plusz, nem hiszem, hogy egy föld alatti lakás túl népszerű lenne...
...Gombokért le lehet gyártani...
Ahha, kár, hogy úgy látom, még ez a technológia sem létezik, de legalább olcsó! Juhé!
...Rengeteg lehetőség van, nem kell a legdrágábbat választani, ha kilóg a seggünk a gatyából...
Igen, és egyik drágább, mint a másik, de legalább felesleges.
...Gázra, atomra elherdálni a legrosszabb ötlet....
Nézd, ha neked kell az zöldenergia, akkor költözz Németorzságba, itt vehetsz 1 kWh áramot kb 30 centért, de az "zöld" lesz.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.16. 23:57:44

@Gyulimali: "a nap CSAK nap közben süt és éjjel meg nem?"

Rossz válasz. A szél éjjel is fúj, a tenger éjjel is hullámzik, a folyók éjjel is folynak, az emberek éjjel kevesebb áramot fogyasztanak.

"PONT NEM Magyarország"

Akkor PONT Magyarországon kívül. Vagy te csak nemzetiszínű áramot használsz? Mert pl. most sem.

"és mekkora időtartamot tud áthidalni?"

Európa össz vízierőmű kapacitása? Jópár éjszakát. Mert olyan nics, hogy végig a földközi tenger mentén mindenütt napokig felhős legyen az ég. Spanyolország kurva napos. Örülnének a felhőknek.

"a Siemens-től"

A múltkor néztem a TV-ben, pasi csinált egy kis gépet, mint egy router, az kapcsolgatta a konnektorokat, valami párszáz eurót kért érte. De hamarosan a mosógép, meg minden okosan fog jönni a boltból, alapáron.

"Te pampogsz folyton a "megújulókról meg a külföldről vételről". ÉS Paks feleslegességéről.""

Pusztán pénzügyi alapon. Sose mondtam mást.

"Az atomenergia jelenleg a legpraktikusabb"

Inkább legdrágább.

HA nem lopnak belőle egy forintot se, AKKOR 2-3-szoros áron. 65 euróval nem lenne veszteséges, és 20-30 eurós árat várunk hosszútávon. Most 34. Az Európai Bizottság 22 eurót prognosztizált.

És HA nem derül ki valami további költség, ami esélyes, mert nagyon titkolják.

Mikor volt utoljára, mikor a világon egy atomerőművet időben, és költségkereten belül elkészítettek?

És mikor volt utoljára, mikor Magyarországon egy nagyberuházás jó részét nem lopták el? Úgyhogy nyugodtan számolhatsz 4-5-6...-szoros árral.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.17. 00:04:05

@Gyulimali: "föld alá akarod költöztetni a panelban lakókat"

Sokan pont azt élvezik. Rengeteg lehetőség van, guglizz rá, csak az egyik legolcsóbbat mondtam. Jobb, mint a hídalatt.

"még ez a technológia sem létezik"

eletmodszer.com/hirek/foldhaz-olcson-ingyen-futessel.html

elohazak.com/dombhazak-foldhazak/

Stb...

"1 kWh áramot kb 30 centért"

Támogatás nélkül is előretör a megújuló. Csak a németek siettetik. Kb. annyira, amennyire orbán gátolja.

GyMasa 2017.03.17. 10:02:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Európa össz vízierőmű kapacitása? Jópár éjszakát. Mert olyan nics, hogy végig a földközi tenger mentén mindenütt napokig felhős legyen az ég. Spanyolország kurva napos. Örülnének a felhőknek..
Viszint olyan meg van, hogy nem lehet am akarhonnan akarhova BARMENNYI aramot csak ugy iranyitgatni. Hallottal mar az atviteli vesztesegekrol?
Szerinted, ha Nemetorszag nem volt eddig kepes arra,hogy kiepitsen egy olyan nagyfeszultsegu tavvezetekrendszert, amelyik eszakrol, ahol ugye szerinted mindig fuj a szel, eljuttassa a megtermelt elektromossagot delre, ahol az ipar van, akkor hogy a fenebe fogja majd hozzank eljuttani?
Mekkora veszteseggel?
Spanyolorszag meg 2000+km-re van szinten.
...A múltkor néztem a TV-ben...
Aha, tehat az okosothont sem tudod, hogy micsoda valojaban, Nincs tobb kerdesem.
...Pusztán pénzügyi alapon...
Nem, te Ideologiai alapon mondod ezt.
Mar csak azert is, mert nehezen tudom elkepzelni, hogy az altalad annyira ajnarozott vallalatok, ott "külföldön" ingyen allitjak elo az aramot, es ahelyett, hogy a nemeteknek adnak el 30ct-ert kWh-kent, ok inkabb nekunk fogjak eladni 5ct-ert.
Csak, hogy neked legyen olcso aramod.
Ugye latod a feszultseget az allitasaid, meg a valosag kozott?
...Sose mondtam mást...
Sose volt igazad.
...Inkább legdrágább...
Nem, ma Magyarorszagon a Paks-i eromuallitja elo a legolcsobb aramot. Kuldtem linket is hozza, akkor miert papagajozod, hogy "de nem".
De igen.
...Az Európai Bizottság 22 eurót prognosztizált....
Es, mi van akkor ha tevednek?
Akkor ulhetunk a sotet, hideg lakasokban, vagy lehet venni aramot 3 EUR/kWh arert...
Es, ismet: Ellatasbiztonsag.
...Mikor volt utoljára, mikor a világon egy atomerőművet időben, és költségkereten belül elkészítettek?...
Jelenleg kb 71 atomeromu epul vilagszerte.
www.portfolio.hu/vallalatok/epit_meg_valaki_rajtunk_kivul_atomeromuvet.194150.html
Ebbol kb 2-3 nal olvashatsz gondokrol. Az 4%.
Szoval a valaszom az, hogy most?
...Úgyhogy nyugodtan számolhatsz 4-5-6...-szoros árral....
TObben megirtak, hogy nem, szovval ez nem.
...Sokan pont azt élvezik. Rengeteg lehetőség van, guglizz rá, csak az egyik legolcsóbbat mondtam. Jobb, mint a hídalatt...
1., Megtobben pedig nem elvezik. Nem veletlenul elenyeszo Magyarorszagon a fold alatti hazak szama.
2., Attol meg, hogy rengeteg lehetoseg van ra, nem biztos, hogy az embereknek arra van szukseguk. Akaratuk ellenere odakenyszeriteni oket pedig erosen fasiszta huzasnak tunik nekem.
3., Azt mar megbeszeltuk, hogy:
- A legolcsobb az, ha elnek tovabb a jelenlegi panelban
- A masodik legolcsobb a felujitas/energiatakrekossa tetel
4., Szerintem nem a hid alattal kellene osszehasonlitanod, hiszen jelenleg is van lakasuk.
...Támogatás nélkül is előretör a megújuló. Csak a németek siettetik. Kb. annyira, amennyire orbán gátolja...
Nem, olvass ennek is utana - habar tudom, ez nem az erosseged!
Nemetorszagban a zold-valtas egy politikai dontes volt, es pontosan ugy is sikerult -legalabbis eddig- megvalositani.
A zold-terroristak nyomattak 2-3 evtizedig a propagadnajukat, aztan egy kelloen idealis pillanatban eldontottek, es nekivagtak megvalositani.
Csak az:
- Olcso
- Megbizhato
- Zöld
energiaellatasbol szepen nem lett semmi.
- Nem olcso, hiszen csak a Danoknal kerul tobbe az aram, mint a nemeteknel, ahol - meglepetes - meg tobb szeleromu van!
- Nem megbizhato, hiszen a nemeteknek ugy kell a belgakra/lengyelekre/csehekre nyomniuk csucsidoben a megtermelt aramfelesleget.
- Es vegul nem zöld. Egy kicsit sem mivel lekapcsoltak/jak sorban az atomeromuveket, de az aramra mindig szukseg van, igy nagyszeru lignites eromuvekkel termelik meg.
www.electricitymap.org/

Meridian74 2017.03.17. 12:43:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Egyébként meg 2026-ban el kell kezdeni a törlesztést, ha elkészül, ha nem."

Nem... 2026-ban akkor kell kezdeni a törlesztést HA ELKÉSZÜLT ÉS MŰKÖDÉSBE ÁLLT az erőmű.
Tudod, kölcsönös érdek.

Ja, te nem tudod. Húzd a fejed a seggedből, hogy láss is valamit.

Meridian74 2017.03.17. 12:49:09

@EU zászlót mindenhova!: "Utóbbi kettővel egyébként kitörölhetted volna idén január elejétől február közepéig, ugyanis jórészt szélcsendes idő volt ólomszürke felhőzárral"

Valószínűleg ez az ami megárthatott neki... fény és levegőhiány, ráadásul tetézi a bajt, hogy valami sötét lukban lakik, füstös pest közepén... Ennek okán beszél annyi sötétzöldséget, mint azt láthatjuk...(48milliárd €-ba fog kerülni paks2? ROFL :) :))

Meridian74 2017.03.17. 12:53:02

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"De az olaj és gáz se fogy el. 50 évre van olaj és háromszor annyi gáz. De tovább kitartanak, mert felmegy az áruk,"

Szóval ezek szerint szerinted is ezeknek felfele megy az áruk... és ezt akarnád megvettetni!? Meg úgy egyébként a megújulók ezek nélkül nem tudnak létezni?

Na, itt buktál meg kisapám! Ész hiányban.

Meridian74 2017.03.17. 12:57:59

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"2050-re a megújulók fedezhetik az áramigény 80%-át."

2050-re fúziós erőművet akarnak, nem megújulót, hülyegyerek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 15:06:32

@GyMasa: "Mekkora veszteseggel?
Spanyolorszag meg 2000+km-re van szinten."

750 kV egyenáramú 4 cm átmérőjű távvezetékkel? Olyan 5%.

""külföldön" ingyen allitjak elo az aramot"

Mondjuk a szélenergiát harmad annyiért hasznosítják, mint mi. Választhatunk, hogy megtermeljük, vagy megvesszük tőlük. Döntsd el végre.

Most is 38%-ot külföldről veszünk, és az atomlobbi nem ajvékol, hogy mennyire bizonytalan a hazai áramellátás. 2050-ben 20% alatt vásárolnánk, 80% megújuló lehetne. Lásd az energiaklubos linket fentebb.

"71 atomeromu epul vilagszerte."

Ebből hány darab 100% állami?

És ebből hány darab épül lecsúszó, elmaradott országban, mint M.o.?

"Az Európai Bizottság 22 eurót prognosztizált....
Es, mi van akkor ha tevednek?"

orbánék 65 eurót prognosztizáltak. Es, mi van akkor ha tévednek? Most 34 euró, és a megújulók folyamatosan előretörnek, egyre olcsóbbak lesznek. Inkább csökkenni fog. Az Európai Bizottságnak nem fűződik hozzá érdeke, hogy alulbecsülje, a narancskullancsoknak viszont minden érdekük a feülbecslés.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 15:07:47

@Meridian74: "2050-re fúziós erőművet akarnak, nem megújulót, hülyegyerek."

Már régóta akarnak fúziós erőművet a hülyegyerek. Nem fogadnék rá nagy tétekben, hogy 2050-re elkészítik ipari méretben.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 15:12:40

@Meridian74: "ezeknek felfele megy az áruk... és ezt akarnád megvettetni!?"

Emelkedő az árúk, ha kifogyóban vannak, ez evidens. De nem akarok én semmit megvetetni.

"Meg úgy egyébként a megújulók ezek nélkül nem tudnak létezni?"

Meg úgy egyébként az atom ezek nélkül nem tud létezni.

Az atomenergia és a megújuló energia közös tulajdonsága, hogy a termelés nem igazodik az igényekhez.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 15:16:18

@Meridian74: "2026-ban akkor kell kezdeni a törlesztést HA ELKÉSZÜLT ÉS MŰKÖDÉSBE ÁLLT az erőmű.
Tudod, kölcsönös érdek."

Rendkívül tájékozatlan vagy, nem vagy vitapartner. Lehet, nem akarod Paks2-t, csak nem tudsz róla.

Az oroszok érdeke nem kölcsönös. Legfeljebb a fideSS maffiával.

"Az orosz kormány kirakja a netre a paksi hitelszerződés részleteit, ebből derül ki, hogy kemények a feltételek: a magyar önrészt már az elején is bele kell tenni, a kamat és a részlet is hétévente növekszik majd, és 2026-tól akkor is törleszteni kell, ha az első blokk még nem épült meg."

444.hu/2015/01/14/paks-evforulo-2014-2015-orban-putyin-moszkva-kreml-atomeromu-energetika/

Arcade Macho 2017.03.19. 20:11:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "750 kV egyenáramú 4 cm átmérőjű távvezetékkel? Olyan 5%."

oh es IGEN

kiderul hogy erosaramu ZSENI is vagy nem csak kohomernok es/vagy heggeszto a zatomeromuben

spectrum.ieee.org/energywise/energy/renewables/germany-plans-3800kilometer-25-billion-transmission-network-for-wind-power

tehat 3 db Paks2 -es blokk epulhetne meg belole

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.19. 22:08:54

@Arcade Macho: Na, ez egy nagyon szép példa arra, hogy a megújuló energiát egyre olcsóbban termelik. Köszi a linket!

A megújulók előretörése miatt egyrészt kisebb kapacitású hálózat kell, mert nem centrásan, hanem elosztva termelik az áramot, másrészt kapacitást kell növelni, ha előnyösebb földrajzi helyen akarjuk megtermelni az áramot.

"erosaramu ZSENI is vagy nem csak kohomernok es/vagy heggeszto a zatomeromuben"

Megtisztelsz. :))

De más téren vagyok zseni, ezeken csak olvasott. Éppen annyira, hogy ne mondjak olyan faszságot, hogy majd a magyar munkások összehegesztik a reaktortartályt.

"3 db Paks2 -es blokk epulhetne meg belole"

2x nagyobb távolságra, 20x annyi teljesítménnyel.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Paks2 miatt is növelni kell a hálózati kapacitást, ami megint sokmilliárddal fogja Paks2-t drágítani.

GyMasa 2017.03.20. 14:21:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...750 kV egyenáramú 4 cm átmérőjű távvezetékkel? Olyan 5%...
Ez melyik veszteseg, a napelemtol a fogyasztoig mert, vagy csak a HVDC vezeteke?
Tippem szerint csak az utobbie.
De, ha a teljes rendszert nezzuk, akkor az 5% egy illuzorikus alom.
A legegyszerubb ilyen rendszer akovetkezo elemekbol all:
- Generator (napelem/szelkerek)
- 1. Atalakitas: Napelem/szelkerek feszultseget a halozathoz igazitani.
Jobb esetben ez kozvetlenul a kozepfeszltsegu halozat (10-20kV)
Kapcsolo uzemu inverter 90% feletti hatasfokkal
- 2. atalakitas: Kozepfeszultsegu rendszerbol a HVDC rendszerre
Itt feltetelezem, hogy nics kozben nagyfeszultsegu rendszer
Transzformatorral a hatasfok 95% feletti, nagyfeszultsegu DC/DC konverterrel 95% feletti.
- A HVDC rendszer vesztesegei (amit elfut az arammal aranyos melegedes s vezeteken) Ez legyen 5%.
- 3. atalakitas: pont mint a 2. csak a masik iranyba. 95% hatasfok.
- 4. atalakitas: Pont mint az elso, csak masik iranyba. 95% hatasfok.
Na, ennek, az erosen leegyszerusitett rendszernek a hatasfoka, figyelembe veve csak a mindenfele atalakitasokat= 0.95*0.95*0.95*0.95*0.95=0.7737, tehat 77,37%
...Mondjuk a szélenergiát harmad annyiért hasznosítják, mint mi. Választhatunk, hogy megtermeljük, vagy megvesszük tőlük. Döntsd el végre...
Mit jelent, hogy "hasznositjak???"
A kormany ugy dontott, hogy megtermeljuk magunknak, amit lehet a tobbit pedig megvesszuk a piacrol. Nem nekem kell dontenem.
...Most is 38%-ot külföldről veszünk, és az atomlobbi nem ajvékol, hogy mennyire bizonytalan a hazai áramellátás. 2050-ben 20% alatt vásárolnánk, 80% megújuló lehetne. Lásd az energiaklubos linket fentebb...
Nem, csak a CSUCSfelhasznalas eseten 38%, minimalisan olyan 20% korul van, es ez valtozik a felhasznalastol fuggoen.

...Ebből hány darab 100% állami?...
Fogalmam sincs, de pl. kinaban gyanusan mindegyik az.
Nem, mintha ennek lenne valami koze barmihez is.

...És ebből hány darab épül lecsúszó, elmaradott országban, mint M.o.?...
Lasd eggyel fentebb.

orbánék 65 eurót prognosztizáltak. Es, mi van akkor ha tévednek? Most 34 euró, és a megújulók folyamatosan előretörnek, egyre olcsóbbak lesznek. Inkább csökkenni fog. Az Európai Bizottságnak nem fűződik hozzá érdeke, hogy alulbecsülje, a narancskullancsoknak viszont minden érdekük a feülbecslés.
O, bazz... latom meg mindig nem erted meg.
A nap es szelenergia nem alkalmas sem egy egesz orszag, sem egy kontinens ellatasara ma.
A Nemet pelda pedig rohadtul nem kovetendo.
Ott egy politikai dontest hoztak, minimalis technikai hatterelemzessel.
Mara eljutottak oda, hogy megertettek, hogy mekkora lett a gond.
Mondjuk ebben sokat segitett, hogy mostanra felmerult a kerdes, hogy egyaltalan felmerjek a dolog anyagi vonzatat, mert eddig a nemet lakossag szamolatlanul ontotte bele az EUR milliardokat ebbe a fejlesztesbe.
Es, az is teljesen biztos, hogy 100% piaci korulmenyek kozott a mai nemet megujuloenergia rendszer siman eletkeptelen volna.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 15:26:37

@GyMasa: "Ez melyik veszteseg"

2000 km hálózati.

"Transzformatorral a hatasfok 95% feletti"

Irreleváns. Paks2 esetén is kell hálózat. A megújulók elosztott jellege miatt kevesebb.

"csak a CSUCSfelhasznalas eseten 38%,"

Az egész éves átlagban 38%. CSÚCSfelhasználás esetén jóval több.

"a nemet lakossag szamolatlanul ontotte bele az EUR milliardokat"

Mi meg számolatlanul öntsük bele Paks2-be a EUR milliárdokat? A német példa pedig rohadtul nem követendő.

GyMasa 2017.03.20. 16:07:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...2000 km hálózati...
Milyen nagy kar, hogy a TELJES rendszer nem csak a tavvezetekbol all.
...Irreleváns. Paks2 esetén is kell hálózat. A megújulók elosztott jellege miatt kevesebb....
AZ a halozat mar megvan.
A jelenlegi orszagos igenyeket lefedi.
Amirol te beszelsz, az ahhoz kell, hogy meg tobb aramot tudjunk kulfoldrol venni. Azaz egyertelmuen a zold energiatermeles kovetkezmenye.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 16:17:37

@GyMasa: "A jelenlegi orszagos igenyeket lefedi."

Paks2 által támasztott igényeket nem fogja lefedni. Gyakorlatilag meg kell duplázni.

GyMasa 2017.03.20. 16:46:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Paks2 által támasztott igényeket nem fogja lefedni. Gyakorlatilag meg kell duplázni....
Nem kell megduplazni. Paks es Paks 2 nem fog egyszerre teljes kapacitassal mukodni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 17:06:13

@GyMasa: Paks2 egy blokkját se bírja el a jelenlegi hálózat. Olvass már utána, ne nekem kelljen oktatni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.20. 17:07:55

@GyMasa: Ne gyere nekem 2010-es adatokkal. Menj fel az MVM oldalára, ott megvan az összes adat havi és napi bontásban, minden nap olyan 40% körüli a nettó import.

GyMasa 2017.03.21. 09:58:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Paks2 egy blokkját se bírja el a jelenlegi hálózat. Olvass már utána, ne nekem kelljen oktatni...
Miert is nem? Hiszen mukodik.
...Ne gyere nekem 2010-es adatokkal. Menj fel az MVM oldalára, ott megvan az összes adat havi és napi bontásban, minden nap olyan 40% körüli a nettó import....
Koszi a frissebb linket.
DE!
mavir.hu/documents/10258/45985073/MAVIR_VER_2015_WEB.pdf/4cb51529-6318-41cf-94f4-d62aca92b72d
Ebben e dokumentumben csak 2015-os adatok vannak, de jol latszik belole, hogy nem azert importalunk, mert nincs kapacitas helyben megtermelni, hanem, mert _JELENLEG_ olcsobb kulfoldrol megvenni.
(9. oldal: 2015-os atlag import 31.25%. AMi mondjuk azert nem 40 %, de tenyleg nem 20%.)
(10. oldal: az orszag termelokepessege vs a valos felhasznalas 2105-re. Eszerint import nelkul is van mintegy 2000MW helyi teljesitmeny a rendszerben.)
Mondjuk a 20 oldalon latszik, hogy meg ez sem biztositja mindig a minimalisan eloirt biztonsagi tartalekot.
A 22. oldalon lathato, hogy legdurvabban a foldgaz uzemu eromuvekkel alltunk le az utobbi evekben.
26. oldal: A szeleromuvek kb 23%-os kihasznaltsaggal mukodnek.
Mondjuk, sokkal beszedesebb a min/max arany is. 2105-ben a minimum 2,4 MWh volt egy napon, es 7000MWh a maximum.
A 27. oldal szerint 2020-ban mar nem lesz elegendo kapacitas az orszagot sajat erobol ellatni. Az kevesebb, mint 3 ev mulva lesz.
A 36. oldalon lathato a legbeszedesebb tablazat.
Ez mutatja az arakat.
Tehat a piaci ar a 9,11HUF/kWh es a 16,20 HUF/kWh kozott mozog.
Ebbol az is latszik, hogy ez az ar alacsonyabb, mint a megujulora garantalt 18 HUF-os ar.
Viszont jobbara dragabb, mint a Pakson megtermelt aram.
Tehat a kovetkezo kovetkeztetest lehet levonni a dokumentumbol:
Az ev legnagyobb reszeben, az import ar nagyjabol az atomeromubol szarmazo aram ara korul mozog.
Emiatt gazdasagossagi szempontokat figyelembe veve a kovetkezo sorrendben erdemes termelesre hasznalni az eromuveket:
- Paks, mivel kozel 100%-os termelessel biztosit olcso aramot ~11HUF/kWh
- Megujulok, mivel arra kotelezo atvetel van 18HUF/kWh-aron
- Minden tovabbi eromu, amelyik kepes termelni a mindenkori import ar alatt, es alacsony a fix koltsege.
- Import 9-16 HUF aron
- Minden eromu, ami 16 HUF felett termel.
Ez persze, egy komoly szakma, szoval mindig ki kell szamolni, hogy melyik megoldas es arany a legjobb az adott pillanatban.
(melyik eromuvet erdemesebb leallitani: amelyik olcso aramot termel, de magas az allasi dija is, vagy amelyiket gyorsan lehet ki- bekapcsolni, de viszonylag magas a fajlagos koltsege?)

GyMasa 2017.03.21. 10:00:17

@GyMasa:
...Miert is nem? Hiszen mukodik...
Marmint Paks most 4x0.5GW-ot termel, Paks 2 pedig 2x 1.2GW-t fog.
Tehat kb 400 MW-nyi tavvezetek hianyzik, ha feltetelezzuk, hogy most koppra ki van terhelve a letezo vezetek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.21. 16:45:57

@GyMasa: "a piaci ar a 9,11HUF/kWh es a 16,20 HUF/kWh kozott mozog."

Átlag 34 Euró/MWh.

(A Zusában középen a szélenergia18 Euró/MWh. Asszem ez most a világon a legalacsonyabb megújuló. Naperőművekkel fognak majd alámenni.)

orbánék 65 Euróval számolnak, hogy megtérül Paks2. Ha nem lopnak, akkor is hozzájön egy csomó költség, úgyhogy számolhatsz bátran 100-110 Euróval. Ha meg lopnak, akkor a többszöröse. És ezek LOPNAK!

"gazdasagossagi szempontokat figyelembe veve"

... a következőket érdemes fejleszteni:

- energiatakarékosság
- energiahatékonyság
- okos fogyasztók, változó áramár
- megújulók
- import/export kapacitás
- tartalék fosszilis erőművek.

"kb 400 MW-nyi tavvezetek hianyzik"

Kezdetben 1,2 GW. Az ütemezés most nics előttem, de asszem később még több is.

Pontot ér, hogy értelmesen átnézted, köszi! Kicsit levesz az értékéből, hogy ez egy erősen elfogult kiadvány.

GyMasa 2017.03.22. 11:12:27

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...(A Zusában középen a szélenergia18 Euró/MWh. Asszem ez most a világon a legalacsonyabb megújuló. Naperőművekkel fognak majd alámenni.)...
Magaban ez semmit nem ert, ha nem tudod felhasznalni az aramot a keletkezese pillanataban. Ezt mar megbeszeltuk.
...orbánék 65 Euróval számolnak, hogy megtérül Paks2. Ha nem lopnak, akkor is hozzájön egy csomó költség, úgyhogy számolhatsz bátran 100-110 Euróval. Ha meg lopnak, akkor a többszöröse. És ezek LOPNAK!...
EZ mero spekulacio, szoval licitalni nem fogok. Majd meglatjuk, mi lesz.
Az ellatasbiztonsag pedig nem elsosorban penz kerdese.
...... a következőket érdemes fejleszteni:

- energiatakarékosság...
Dicseretes, de semmi koze Pakshoz.
...- energiahatékonyság...
Dicseretes, de semmi koze Pakshoz.
...- okos fogyasztók, változó áramár...
Szerintem ezzel csak marginalis megtakaritas erheto el, oriasi beruhazassal.
...- megújulók...
Ez nagyon szep, de csak a jelenlegi rendszerrel EGYUTT hasznalhato, mert arra az idoszakra is kell biztositanod az aramellatast, amikor nem fuj a szel, es nem sut a nap.
- import/export kapacitás
CSAK ebben bizni szerintem Darwin dijas otlet.
- tartalék fosszilis erőművek.
Atom ALAP eromu, es tartalek fosszilis eromuvek.

GyMasa 2017.03.22. 11:14:04

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
...Kezdetben 1,2 GW. Az ütemezés most nics előttem, de asszem később még több is.
...
Öööö, most nem ertem. 2400-2000 az 400. Akkor mi tobb kell meg?
...Kicsit levesz az értékéből, hogy ez egy erősen elfogult kiadvány....
Kicsit levon a velemenyed ertekebol, hogy pont te javasoltad ezt a kiadvanyt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.22. 11:30:16

@GyMasa: "ha nem tudod felhasznalni az aramot a keletkezese pillanataban"

Miért ne tudnám?

Bár lenne már annyi megújuló, hogy nem tudom! Akkor beindulnak az okos fogyasztók, akiknek pont az ilyen "szemét" áram kell.

"Ezt mar megbeszeltuk."

Akkor miért hozod fel megint???

"ezek LOPNAK!...
EZ mero spekulacio"

Vizes VB, Puskás stadion, olimpia, stb, stb... Még orbánék is elismerik.

"okos fogyasztók, változó áramár...
Szerintem ezzel csak marginalis megtakaritas erheto el,"

Nem elsősorban megtakarítás, hanem a terhelés jobb elosztása.

"oriasi beruhazassal."

Minimális beruházással, minden készüléket így fognak gyártani, centekbe kerül egy csip. Plusz lesz ingyen okos lakásod.

"az idoszakra is kell biztositanod az aramellatast, amikor nem fuj a szel, es nem sut a nap."

Olyan nincs, hogy sehol nem fúj a szél, sehol nem süt a nap, sehol nem hullámzik a tenger, kihűl a Föld magja... Ezek pont kiegészítik egymást. Ha kevés az áram, akkor az okos fogyasztók lekapcsolnak, ha tudnak. És ha egész Európában egyszerre nem fúj a szél, és nem süt a nap, :)) akkor beindulnak a vízerőművek, és ha még az se elég, a tartalék fosszilis erőművek. Ne kelljen már ezt többet mondani!

"most nem ertem"

Plusz 1,2 GW beindítása plusz 1,2GW hálózatot igényel.

"te javasoltad ezt a kiadvanyt."

Nem, azt javasoltam, hogy nézd meg a kimutatásokat. De ez a kiadvány se annyira rossz. A többi hablatynak és propagandának nem kell kritika nélkül bedőlni, gondolkodva kell olvasni.

Arcade Macho 2017.03.25. 16:13:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: "Akkor beindulnak az okos fogyasztók, akiknek pont az ilyen "szemét" áram kell."

ohh mekkora nagy hulye vagy de komolyan...

persze a mosogep vagy a hutoszegreny, ami tipikusan a fogyi tulnyomo tobbsegeert felelos az majd leall, ugye? leall pl 5 orara, vagy a laptopod te majom...

chrisred 2017.03.26. 10:35:37

@Arcade Macho: Mosógép mondjuk tipikusan az a háztartási eszköz, ami egy "okosotthonban" ki tudja használni a fogyasztási mélypontokat. Az ideális, ha pont akkor fejeződik be a program, amikor a háziasszony hazaér.

Arcade Macho 2017.03.26. 22:47:31

@chrisred: az okos jelzo ebben a felallasban az aramszolgaltato marketingeset illeti

valojaban megnezve a MAVIR rendszerterheleset: m.cdn.blog.hu/as/aszodiattila/image/magyarrendszerterheles_20151206.jpg

www.mavir.hu/web/mavir/rendszerterheles

valo igaz hogy van egy lokalis minimum napkozben de az idealis mosasi idopont az az hajnal lenne...

raadasul joltuggyuk, hogy a vegfogyaszto fele vezetett madzag nincsen felkeszitve arra hogy MINDEN fogyaszto full szopizhassa a dzsuzt
süti beállítások módosítása