A valódi viták otthona

Reflektor

Így fehérített ki milliárdokat az orosz pénzmosoda

2017. március 22. - szénhidra

 kepkivagas_4.PNG

 

Még 2014-ben dolgozta fel a 2006-ban kelet-európai és közép-ázsiai oknyomozó újságírók által alapított szarajevói székhelyű Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), hogyan fehérített ki 20,8 milliárd dollárt 19 orosz bank 2011 és 2014 között. (A 17 oknyomozó médiumot magában foglaló projekt célja, hogy megismertesse a régió országainak közvéleményét azzal, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés milyen hatással van a mindennapi életükre.) A 3 éve nyilvánosságra került orosz pénzmosási ügy részleteit most ismertették, amikor nemrég az OCCRP és a moszkvai Novaja Gazeta című lap újságírói nagy adag releváns banki információhoz jutottak, amit 32 ország oknyomozó újságírói számára tettek elérhetővé. A kutatómunka munka során feltárták hogyan vándoroltak milliárdok Oroszországból 112 kelet-európai bankszámlán keresztül  a világ számos bankjánál vezetett számlákra.

Az OCCRP külön grafikonon mutatta be, hogyan történt a pénzmosás.

1. Orosz pénzmosók papíron alapítanak két tengerentúli céget (A és B cég), melyek a gyakorlatban semmilyen tevékenységet nem végeznek.

2. Az A cég hitelezőként kölcsönt ad B cégnek. Utóbbi aláír egy szerződést arról, hogy az összeget majd visszafizeti. Valójában azonban egyetlen cent sem mozog, a tranzakció teljesen fiktív.

3. A hitelért kezességet vállal egy vagy több cég, de mindig úgy, hogy egy moldovai állampolgár is részes a megállapodásnak.

4. A B cég bejelenti, hogy nem tudja visszafizetni a hitelt, ezért a hitelező A cég a kezességet vállaló orosz céghez fordul, hogy tőle kérje vissza a B cégnek adott hitelt.

5. Mivel moldovai állampolgár is érintett a kezességben, ezért az ügy egy moldovai bíróság elé kerül, ahol a sok korrupt bíró egyike kiadja a papírt arról, hogy a kezességet vállaló orosz cégnek kell visszafizetnie az A cégnek az általa nyújtott kölcsönt.

6. A moldovai bíróság - szintén “beavatott” tagja kinevez egy végrehajtót az ügy rendezésére , aki a Moldindconbanknál nyit egy számlát, ahol a kezes orosz cég letétbe helyezi a a fiktív hitel-tranzakció ellenértékét. (Ezen a moldovai bankon az OCCRP szerint több, mint 20 milliárd dollárt “folyattak” így át.)

7. Ez a pénz addigra a moldovai bíróság által “tisztázott” pénz, melynek egy részét luxuscikkek vásárlására költik, a többit pedig a lettországi Trasta Kommersbanka nevű bankon és fedőcégeken át juttatják világszerte sok száz bankszámlára.

Moldovában, Lettországban, az Egyesült Királyságban és Oroszországban azóta  is folyik a nyomozás, de az orosz hivatalnokok együttműködési készségnek a hiánya  nagyban lassítja a folyamatot.

A pénzmosógépbe a pénz csak papíron létező, kideríthetetlen hátterű orosz fedőcégeken keresztül került be. Az oknyomozó szervezet szerint ezek a pénzek részben az orosz költségvetésből  elcsalt állami megbízásokkal lenyúlt vagy adó- és vámcsalásból  szerzett összegek voltak. A pénzmosógép kimeneténél keletkező “tiszta” pénzből jutott például egy az orosz érdekekért Brüsszelben lobbizó kis, lengyel alapítványnak is, melyet Mateusz Piskorski Kreml-párti politikus vezetett (Oroszországnak való kémkedésért azóta letartóztatták).

Az OCCRP cikke szerint  jutott pénz  Csíkszentmihályi Mihály magyar származású, kaliforniai pszichológusnak is, aki a Flow-elmélet kapcsán ismert. A mosott pénzből  a Samsungot is fizették, az Ericsson-t és a  Black & Decker szerszámkészítő céget. Az egyesült Államokban 500 ezer dollár jutott ebből a pénzből a Total Golf Construction Inc. nevű cégnek, amely egyik referenciamunkájaként mutogatja büszkén  Donald Trump - általuk felújított -  golfpályáját Canouan Island -en. Egy nagy japán elektronikai cég 576 ezer dollárt kapott egy orosz bűnöző(Szergej Magin) által vezetett brit cég osztrák leányvállalatán keresztül.

A csalássorozat szervezői összesen 21  brit, ciprusi és új-zélandi céget alapítottak titkos tulajdonosi körrel. Oros cégek pedig ezeken keresztül hozták ki a pénzt Oroszországból,  a fent ismertetett kezességvállalási módszerrel.

Horn Gabriella

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9612361023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siriq111 2017.03.22. 22:30:26

@röf: Miutan nemzetkozi segitseggel csinaltak meg, mar regen nem orosz belugy.

dr. mesterséges színezék 2017.03.22. 22:34:02

@röf: Odaszarok az ablakod alá. Én dógom.

siriq111 2017.03.22. 22:47:09

@dr. mesterséges színezék: Mondjuk a hasonlat hagy nemi khm. kivannivalot maga utan de a lenyeg ugyan az. :D

Jakab.gipsz 2017.03.22. 23:54:05

Ki a károsult, nyilván valóan az orosz nép.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2017.03.23. 06:03:13

Valahogy fizetnünk kell a bircát. Nem vihetjük kápéban a dellát a tovarisnak Szófiába.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2017.03.23. 06:06:23

@röf: Tovaris! Most már nyitottunk Budapesten is számlát, onnan utalunk magának tovaris, kevésbé lesz feltűnő az ügylet. De mit írjunk a közlemény rovatba? A HAZAÁRULÁS mégis csak szemet szúr. Mondjuk legyen lobbi tevékenység.

VaradiJanos 2017.03.23. 06:38:03

Hű, mennyit kellhetett erőlködnie szegény posztírónak, hogy valahogyan belekeverhesse Trumpot is.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2017.03.23. 06:42:21

@VaradiJanos: Bocsi, de magát az washingtoni irodánk fogja fizetni.

röf 2017.03.23. 06:46:47

@Tibi !:
Úgy látom, a sok tahó kommentelőből egynek sem sikerült bizonyítania, miért volt ez nekünk rossz üzlet.
Nyugodtan magatokhoz nyúlhattok, legalább valami örömetek lesz az életben...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.03.23. 06:59:13

@röf: A te erkölcsi szintedet ismerve senki sem várta, hogy megérted miért baj a pénzmosás.
Tudod van a szabadelvűség, tekintélyelvűség és a haszonelvűség. Te az elsőt lelibsized és a másik kettőt vallod. Így neveltek téged, így szocializálódtál. Ez van. Talán egy kicsit sajnálunk is téged, de hát boldogok a lelki szegények, ha neked ez így jó, pörgesd csak tovább sekélyke életed!

röf 2017.03.23. 07:08:19

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Azt írtam, hogy jó dolog a pénzmosás?
Korán van még....

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.03.23. 07:58:51

@röf: Ezt írtad
.
"miért volt ez nekünk rossz üzlet." - a poszt az orosz pénzmosásról szól. Akkor mihez szóltál hozzá? Csak úgy röffentél egyet? :-))

6.Lenin önálló gondolata 2017.03.23. 08:07:15

@röf: Téged se az eszedért alkalmaznak. Vagy önkéntes hülye vagy, vagy nagyon olcsó.

röf 2017.03.23. 09:47:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Magyarországnak származott ebből valami kára?
Ez az egyre jobban lecsúszó Index úgy tálalta, mintha valami krvanagy mocsokságot követtünk volna el saját magunk ellen. Főleg a Fidesz.
Mintha ez ismeretlen gyakorlat lenne a világban.
Olyan izzadtságszagú erőlködés ez a téma.
Persze, pénzt mosta az oroszok.
És kit kéne főbelőni?
Offsorozás esetén Panama, meg az akármilyen szigetek a főgazember?
Frászt.

röf 2017.03.23. 09:48:42

@Nanáhogydе:
Ne haragudj, de ilyen negatív IQ-jú szellemi hajléktalanokkal nem óhajtok beszélgetni.

dr. mesterséges színezék 2017.03.23. 10:42:30

@röf: Mivel kikéred magadnak, hogy a pénzmosást jó dolognak tartanád, az marad, hogy semleges, vagy rossz dolognak tartod.
Most veszem a bátorságot, hogy az utóbbit feltételezzem rólad, és helyteleníted, mint oly sokan.
Mármost a pénzmosodákról mi a véleményed?
És szerinted mennyiben tér el másé a tiédtől?
És szerinted ebből mennyiben származik kára Magyarországnak?

Ha egyedül nem megy összerakni, kérj bátran eligazítást Moszkvából!

dr. mesterséges színezék 2017.03.23. 10:48:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "A te erkölcsi szintedet ismerve senki sem várta, hogy megérted miért baj a pénzmosás."

Nem is olyan nagy baj. Legfeljebb túlkompenzálásként, annak igazolásaként, hogy demiigenis, mikurvárade, mostantól negyedévente kell megjelenni a bankban igazolandó, hogy én én vagyok. Ráérünk.
Mintha ezen múlna ITT.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.03.23. 14:42:20

@röf: Na látod! Mégis csak kiizzadtad magadból, hogy nincs gondod a magyar pénzmosodával. Az előbb meg nem ezt írtad. Olyan egyszerű vagy, hogy az elképesztő. Két röffenésed egymásután is simán ellentmond egymásnak.
A faék hozzád képest űrsikló bonyolultságú.
süti beállítások módosítása