A valódi viták otthona

Reflektor

Viszontválasz a Roszatom lobbistájának

2017. március 29. - szénhidra

 rosz.jpg

A napokban két írás is született. Az elsőt itt a Reflektor felületén adtuk közre. Ungár Péter arról írt, hogy a Roszatom lobbistája igazából nem független szakértő. Az erre született válasz a Népszavában jelent meg, amiben Hárfás Zsolt szakértő nem értett egyet a véleménnyel. Alább Ungár Péter viszontválaszát közöljük:

Hárfás Zsoltnak, a Roszatom bérszakértőjének a jelek szerint nem csak a sajtóetika alapelveivel, hanem a fogalmak értelmezésével is problémája van. Az alábbiakban röviden megpróbálok segíteni az LMP-vel atomvitába bonyolódó lobbistának.

1. Valakinek a „személyét támadni” a magyar nyelvben azt jelenti, hogy az illetőnek a testi vagy szellemi adottságai, a családi körülményei, a származása vagy a magánéleti ügyei válnak a bírálat tárgyává. Hárfás Zsolttal ilyesmi nem történt: egyszerűen szóvá tettük, hogy ő és a gondolatainak teret adó Magyar Idők is elfelejtette a neve mellé írni, hogy a Roszatomnak, a paksi bővítésre tendert nélkül kiválasztott fővállalkozó-generálkivitelezőnek dolgozik.

2. Médiaetikai szempontból a független szakértői státuszt nem csak az kérdőjelezi meg, ha az illető munkaviszonyban áll az egyik érdekelt féllel (esetünkben a paksi bővítési beruházásban a legérdekeltebb orosz vállalkozással), hanem az is, ha valamilyen más jogviszonyban pénzt kap tőle – márpedig Hárfás Zsolt rendszeresen dolgozik a Roszatom magyarországi PR-cégének. Ezt a tényt semmilyen indokkal nem volt helyes eltitkolni az olvasók elől, amikor a bővítés témájához hozzászólt.

3. Hárfás úr az érveket hiányolja, holott az LMP a vonatkozó cikkfolyamban a lobbista összes állítását érvekkel és tényekkel cáfolta meg. Mivel ezekre nem tudott hihetően válaszolni, inkább úgy döntött, hogy a „személyét ért támadást” veri vissza. Pedig elegendő lenne, ha bevallaná, hogy nem egy szakma, hanem a Roszatom nevében és érdekében írogat, és megpróbálna olyasmivel előállni, ami kiállja a rákérdezés és az érdemi vita próbáját. Az ugyanis nem járja, hogy valaki egyoldalú kinyilatkoztatásokat tesz a tervezett paksi erőmű kiválóságáról, majd megsértődik, ha valaki tényszerűen cáfolja őt.

Ungár Péter

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4212384411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2017.03.29. 13:16:10

Valaki be tudna linkelni a "az LMP a vonatkozó cikkfolyamban"-t nekem, mert en nem talalom...

Zsoltbacsi 2017.03.29. 13:47:16

@GyMasa:

Szerintem az ezen az oldalon megjelent "cikkekre" gondolt.

reflektor.blog.hu/tags/atomer%C5%91m%C5%B1

GyMasa 2017.03.29. 18:06:10

@Zsoltbacsi:
Az lehet, de en nem latom azokban az "ervekkel es tenyekkel" torteno cafolatot.
De nyilvan en vagyok figyelmetlen...

Gyulimali 2017.03.29. 21:30:15

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
Kösz!
Nos, ez egy kíválóan megfogalmazott - politikai - írás, ami SEMMI konkrétumot illetve cáfolatot nem tartalmaz.
Tényeket pedig már főleg nem.
A Német helyzet leírásán pedig majdnem felnevettem.

padisah 2017.03.29. 21:31:13

kizártnak tartom hogy az LMP atomügyben rendelkezik érvekkel vagy tényekkel
(a cikket viszont nem olvastam el, úgyhogy ezt azért fenntartással kell kezelni)

Gyulimali 2017.03.29. 21:37:34

@padisah:
Én elolvastam, már 2x is, de csak a propaganda jön le belőle.
De, mint írtam, igen ügyesen megfogalmazott írás amúgy.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 01:12:54

@Gyulimali: "Nos, ez egy kíválóan megfogalmazott - politikai - írás, ami SEMMI konkrétumot illetve cáfolatot nem tartalmaz."

Azért nagyrészt megválaszolta az eredeti hazugságoktól hemzsegő írást.
Sajnos azonban harmatgyenge, és neki sem sikerült csúsztatás és hazugság nélkül megírnia.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 01:15:07

@padisah: "kizártnak tartom hogy az LMP atomügyben rendelkezik érvekkel vagy tényekkel"

Nem kell ahhoz LMP, hogy tudjad, hogy ellopják a felét, úgyhogy ha úgy számol Lázár, hogy 65 Euróval éppen még megtérülne a beruházás, egy csecsemő is tudja, hogy dupla áron már nem.

padisah 2017.03.30. 09:43:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Lázárnak tulajdonképpen sokkal jobb lenne a megújulót támogatni, mivel az 2x annyiba kerül, ezért 2x annyit is tudnának ellopni.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 09:47:40

@padisah: Duplán hibás a logikád.

Egyrészt a megújulók olcsóbbak.

Másrészt Paks2 annyi pénz, olyan átláthatatlan, plusz titkosítva van 30 évre, hogy annyit lopnak, amennit nem szégyellnek.

A megújulók jellemzően magánberuházás, onnan sokkal nehezebb lopni. Illetve jobban látszik, hoy mindent a Pénztáros Lőrinc nyer sokszoros áron.

padisah 2017.03.30. 10:10:39

A megújulók nem olcsóbbak. Ideológiailag (vagy vallásilag) elkötelezett álszakértők állítják hogy majd egyszer olcsóbb lesz. Persze, csak addig is öntik bele nyakló nélkül az állami támogatást, meg az olyan szabályozói kényszereket ami miatt olcsóbbnak tűnik, de valójában más piaci szereplőkkel fizetteti ki az árát .

A megújuló a zöld körítés miatt remek korrupciós vadászterület, pont úgy ahogy elvileg az EUS támogatásokkal sem lehet lopni, aztán mégis sorban épültek a túlárazott kerékpáros pihenők.

Igazából sokkal jobb, mert a rengetek kis üzletben, szerződésben és a belepakolt sokkal több pénzben nagyon jól el lehet rejteni hogy pontosan mit és hogyan áraztak túl. Ha már a Mészáros Lőrinczel jössz, gondolja arra hogy egy magyar 'energiewende' nyertese vajon ki lenne, ki alapítana azonnal napelem telepítő üzemet és kapna rá állami monopóliumot.

Ennek a döntésnek nincs korrupciós komponense, mert bármilyen ág is valósul meg, mindegyikben lesz korrupció, annak a mértékét csak az határozza meg, hogy mennyi állami beavatkozással van a dolog megterhelve. A döntésnek műszaki és környezeti szempontjai vannak, ezekben meg az atom sokkal jobb. Nulla CO2 kibocsájátás, nincs dependencia a fosszilis és főleg gáz importon - pont azt vált ki - és hosszabb távon olcsóbb is.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 10:21:15

@padisah: "A megújulók nem olcsóbbak."

Sajnos azt kell mondanom, hogy nincs igazad, ez egy közkeletű téveszme, ami tíz-húsz áve még igaz lehetett. Most a megújulókra egy felső korlát 65 euró/MWh, az atomra egy alsó korlát a 65 euró/MWh.

A németek két éve minden jelentős napelemes rendszer beruházást megtendereztetnek. 2015 áprilisában 92 Euró/MW 10 éves garantált áramáron vállalata a magánberuházó. Most 65 Euró/MW!!!

Paks a kormány szerint is csak 65 Euró/MW áron lehet nem veszteséges. Ha nem számolunk a korrupcióval, csak a hazudozásukkal, akkor 100-110 Euró/MW árral számolhatunk. Ha meg lopnak, akkor a többszörösével. És ezek LOPNAK!!!

A megújulók évről-évre egyre olcsóbbak lesznek, a legnagyobb baromság egy elavult, drága, szennyező technológiát pont most 80 évre bebetonozni, úgy, hogy ugyanakkor teljesen kiszolgáltatjuk magunkat Magyarország legnagyobb ellenségének.

padisah 2017.03.30. 10:31:05

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: örülök hogy az árkorrekciós hozzászólásodban már sikerült abszolválni a MW és MWh közti fogalmi különbséget, az elsőben sajnos nem, és így eléggé nehéz komolyan venni az állításaidat

per pillanat a megújulók zömét Németországban 30Ec/kWh áron veszik át, az 100 ft/ Kwh. Akik most tendereznek egyáltalán nem biztos hogy meg tudnak ebből a pénzből élni, főleg ha nem kapnak kötelező átvételt.

Szerintem ne soroljuk a pénzügyi siker kategóriájába azt, amikor egy termelőeszközt megveszel állami pénzből (közösen a német állam támogatásából, meg a kínai állam napelemekre pakolt dömpingfaktorából), és aztán kb ingyen termelsz vele. Ez nem siker, hanem szimplán állami támogatás. Az állami erőszakmonopólium alkalmazásának az eredménye, nem a sikeres üzleti modellé.

A megújuló egy túlhájpolt dolog, ami ezen az éghajlaton alapvetően zsákutca, és amit politikusok és ideológusok fújtak fel ekkorára. Mihelyst kiderül hogy mégsem annyira zöld és mégsem annyira olcsó ahogy ígérik, ebből összeomlás lesz, és a megújuló ugyanúgy szitokszó mint ma az atom vagy pl a 'liberális'.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 10:35:39

@padisah: "Akik most tendereznek egyáltalán nem biztos hogy meg tudnak ebből a pénzből élni, főleg ha nem kapnak kötelező átvételt. "

Ha 10 évig kapnak 65 euró/MWh garantált árat, akkor úgy gondolják, jó eséllyel meg tudnak belőle élni. Különben nem ennyiért vállalnák. Ennyike.

padisah 2017.03.30. 10:47:51

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: egy ilyen biznisznél, ha az üzleti alapú lenne, akkor egymással szemben áll az eladott áramért kapott pénz (erről szól a tender), és az eszközök megvásárlására fordított pénz kamatai

ha a cucc a vártnál kevesebbet termel pl. mert elveszik a kötelező átvételt, és csak feleannyi áramot tud eladni a rosszkor termelő cucca miatt, akkor bukni fog

ha alábecsülte a működési költségeit, vagy túlbecsülte a cucca élettartamát és félidőnél tönkremennek a napelemek, akkor is bukni fog

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 11:05:21

@padisah: "ha az üzleti alapú lenne"

Üzleti alapú.

"bukni fog"

Az az ő rizikója, hogy nyer vagy veszít rajta. Úgy ítélte meg, hogy neki ez így megéri. Joban megéri, mint magyar államkötvényekbe fektetni a pénzt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 11:08:23

Ez egy jó konstrukció mindkettő félnek. A napsütéses órák száma (várható érték és variancia) elég jól ismert, a első 10 év eladási ára is ismert, a beruházó jól tud kalkulálni. Az állam meg nem fizet ki felesleges pénzt támogatásként.

GyMasa 2017.03.30. 13:49:37

@padisah:
Magyarorszagon a statisztika szerint a szeleromuvek olyan 23%-os eves kihasznaltsaggal termelnek.
Ez kb. pont ugyanannyi, mint a napelemeke.
Tehat, ha ki akarunk valtani egy 1000MWp-s atomeromuvet, akkor ahhoz meg akkor is ~5000MWp megujulot kell telepiteni, ha nem szamolunk az energia raktarozasanak a koltsegevel.
Es ez a megkozelites meg azt is eleg nagyvonaluan figyelmen kivul hagyja, hogy az idojaras az sajnos nem altalunk utemezheto.
Tehat, csak emiatt a 65EUR/MWh egybol 325EUR/MWh lesz kb. teljesen fuggetlenul attol, hogy szeleromuvet, vagy napelemet akarnank telepiteni.
Szoval teljesen egyet ertek veled.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.30. 14:29:36

@GyMasa: "ha ki akarunk valtani egy 1000MWp-s atomeromuvet"

Mindegy, mit akarunk kiváltani. Ha lényegesen olcsóbb a megújuló, akkor azzal kell.

"em szamolunk az energia raktarozasanak a koltsegevel."

Ha nem akarjuk raktározni, akkor valóben nem kel számolni a raktározási költségével. Az atomenergiából származó áram raktározási költségével se számolunk.

"az idojaras az sajnos nem altalunk utemezheto."

Az atomenergia termelés se ütemezhető az igényeknek megfelelően.
süti beállítások módosítása