A valódi viták otthona

Reflektor

Ha máshogy nem megy, polgári engedetlenséggel kell megvédeni a CEU-t

2017. április 04. - baum

_tanitanek.jpeg

A CEU elleni támadás túlmutat a 2010 óta már megszokott kormány által elvégzett társadalmi átnevelés mindennapos gyakorlatán. Nagyon úgy tűnik, hogy hipersebességre kapcsolva igyekszik a Fidesz utolérni a putyini Oroszországot. A jelek arra mutatnak, hogy hiába a társadalmi ellenállás, hiába a szinte soha nem látott nemzetközi megrökönyödés, a kormány fel akarja számolni Magyarországon a gondolkodás szabadságát. Még mielőtt a közmédián szocializálódott fideszes trollok beleélnék magukat: most nem arról van szó, hogy néhány budapesti BBC újságíró ír valamit és átküldi a szerkesztőségnek, hanem itt a világ tudományos élete emelte fel egységesen a szavát.

 

A CEU megtámadása nem csupán egy újabb különösen csúnya korrupciós botrány, vagy egy újabb hazugságpropaganda. Beleilleszkedik Orbán és Putyin hatalmi terveibe, és teljes okkal feltételezhetjük, hogy ez nem csupán egy hóbortos netadó vagy vasárnapi boltbezárás, amelyeknek nem volt különösebb szerepe az totális illiberális állam kialakításában. Az akadémiai szabadság megtámadása azt üzeni a magyar társadalom és a világ számára, hogy ebben az országban senkinek sincs joga mást gondolnia a világról, mint amit a vezetés engedélyez számukra. Sőt mi több, Magyarországon egyáltalán nincs jogod gondolkodni, érvelni, vitatkozni.

A vasárnapi a CEU melletti tüntetés mérete arra enged következtetni, hogy a magyar társadalom pontosan érzékeli az ügy súlyát. Azért örömteli a több mint tízezer tüntető, mert itt nem a zsebünkre megy a játék, a tét sokkal nagyobb. Ha önállóan gondolkodsz, kiűzetsz a saját hazádból.

A kormány tehát átlépett egy határt, és az ellenlépésnek is kellően hangsúlyosnak kell lennie. Tegyük fel, hogy a kormány eltökélt, és a netadóval ellentétben itt úgy ítéli meg, hogy csupán az értelmiség lázad, amit nem kell figyelembe vennie. Tegyük fel, hogy a CEU elleni támadás mögött lehet valamilyen orosz nyomás, hiszen az egyetem az egész régióban kiemelkedő színvonalú akadémiai bástya, komoly nemzetközi akadémiai szereppel.

Ha a törvényt sürgősséggel elfogadják, és a CEU nem tud megfelelni az új szabályoknak, melyek célja, hogy a CEU ne tudjon megfelelni nekik, akkor elkezdődhet az egyetem bezárása. De hogyan zárnak be fizikailag egy magánegyetemet, ha azt a társadalom nem kész feladni?

 

Itt az ideje, hogy a CEU oktatói, hallgatói, öregdiákjai és támogatói utánanézzenek a polgári engedetlenség békés formáinak. Elképzeljék magukat a katedrához láncolva előadást tartani, amikor megérkezik a TEK, hogy kitakarítsa az épületet. Itt az ideje, hogy a hallgatók is kiműveljék magukat az előadás közben is kényelmesen használható lánc és bilincs típusokból. Itt az ideje, hogy a CEU belső képzést tartson a polgári engedetlenség jogi kereteiről, a békés ellenállás megfelelő viselkedésformáiról és a rabosítás pontos menetéről, hogy az senkit se érjen majd váratlanul. Itt az ideje, hogy a CEU és az egyetemi szabadság támogatói aktívan elképzeljék magukat, ahogyan immáron nem szavakkal és gondolatokkal, hanem a Bazilikáig tartó ülődemonstrációval, az ajtó elé tömörüléssel és az aula megtöltésével, puszta testükkel védik a szavak és gondolatok intézményét. Az emberek felkészítését még ma el kell kezdeni, mert lehet, hogy holnap már törvényen kívüli lesz az egyetem.

Nem olyan könnyű bezárni egy intézményt, ha a társadalom nem akarja. És ha ezen keresztül is sikerül áterőltetni az egyetemrombolást fizikai erőszak, oszlatás segítségével vagy állampolgárok rabosításával, abban az esetben a mi felelősségünk az, hogy ez a tett örökké tartó és jól dokumentált nyomot hagyjon a történelem lapjain.

 

Csiba Katalin

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4312399997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.04. 12:32:39

Soros gazda személyes érdeke ekkora mozgósító erő?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.04.04. 16:51:35

@MaxVal BircaMan HJCD: Hülye vagy, csak nem forogsz és szirénázol. Szerinted teljesen korrekt dolog volt egy teljesíthetetlen törvényt hozni két nap alatt? Ha igen rosszabb vagy mint OGV és orosz idolja Vlagyimír Vlagyimírovics. Okulásul: index.hu/belfold/2017/04/04/lex_ceu_sajtotajekoztato_elo/

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.04.04. 17:02:35

@MaxVal BircaMan HJCD: Azért az LMP-s képviselő letiltottbeszédét is olvasd el. Mert nem mindenki hülye ebben az országban, ahol úgy látszik, hogy a jogászkormány tagjai nem isemrik egyedül a jogot. reflektor.blog.hu/2017/04/04/a_ceu_vedelmeben?utm_medium=indapass&utm_campaign=inda_notification&utm_source=notilayer&utm_source=fejlec_index&utm_medium=noti-dropdown&utm_campaign=fejlec

morph on deer 2017.04.04. 20:37:27

"... az egyetem az egész régióban kiemelkedő színvonalú akadémiai bástya, komoly nemzetközi akadémiai szereppel."

És ezt a döntéshozók képesek is megítélni, hiszen olyan kegyetlenül felkészültek!
Igen!
A szotyolaköpködésre, kisüstiivásra, valamint a 'fehérvári huszárok' című kulturtermék népszerűsítésére...
De ha ez nem lenne elég, akkor majd besegít néhány egyházfi, meg minden lajosok leglajosabb Lajosa...
Ja.
Mert ehhez is értenek.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.04. 20:56:56

@The Ghost Wolf:

Megszűnt a Soros Egyetem speciális státusza, ez akkora baj lenne? Miért járna Sorosnak törvényenfelüliség?

Gerilgfx 2017.04.04. 23:54:46

www.ceu.edu/hu/kee/magyar/mester

ennek a helyét nem sóval kell behinteni, hanem valamilyen sugárzó anyaggal

siriq111 2017.04.05. 00:18:59

@MaxVal BircaMan HJCD: Ezt a marhasagot honnan vetted es mivel tudod megindokolni?

siriq111 2017.04.05. 00:19:48

Ertelmesen, azt kifelejtettem. Nehez lesz bircanak.

siriq111 2017.04.05. 00:34:39

Jah, lehetoleg azt a 10+ tobbi accountot ha lehet ne hasznald mert mar unalmas es lathato :D

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.04.05. 07:06:03

@MaxVal BircaMan HJCD: Te tényleg olyan hülye vagx, mint azt a nicked mutatja. Miért lene különleges státusza. Magyarorzágon 28 külföldi egyetem működik. Abból 27-nél találtak SZABÁLYTALANSÁGOKAT, erre hoznak egy olyan törvényt ami szinte csak arra az egy egyetemre vonatkozik. Nézd meg a linkelt videótés próbálj meg gondolkodni. Sokat nem várok tőled, de hátha sikerül. index.hu/video/2017/04/04/fidesz_ceu_hazugsag_hulyeseg/

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.05. 08:41:36

@The Ghost Wolf:

Ha így van, miért kellett külön törvény a CEU-ra annak idején?

siriq111 2017.04.05. 22:33:27

@MaxVal BircaMan HJCD: En kerdeztem valamit de meg mindig nem sikerult megvalaszolnod :D
Volt ra idod boven :D

siriq111 2017.04.08. 00:20:47

@MaxVal BircaMan HJCD: Indokold meg teltelesen azt a marhasagot amit irtal. Tenyekkel, mert azt nem birsz irni csak idebofogsz valamit aztan ennyi.

siriq111 2017.04.08. 00:59:34

maxval bircaman szerkesztő

A szerkesztő, maxval bircaman, a gondolkozni próbáló és gondolkozó birca 1967-ben született a Magyar Népköztársaságban. Jelenleg a sötét Balkán kellős közepén él, szürke proletárként és internetes közíróként. Szabadidejében antiliberális és baloldali megmondóember.

Te nem megmondoember vagy hanem egy idiota aki meg tenyekkel sem tudja alatamasztani azt amit allit.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.08. 08:31:12

@siriq111:

Írd meg, légy szíves, konkrét kérdéseidet, ígérem, időt fogok szakítani a pontos válaszra.
süti beállítások módosítása