A valódi viták otthona

Reflektor

Így tesz rabszolgáivá egyházakat a kormány

2017. április 19. - baum

ikotity_istvan20170220.jpg

Ikotity István írása

 

Húsvét után pár nappal máris tovább rombolja a társadalmi lelkiismeretet a kereszténykedésére egyébként oly büszke kormányzat.

- Adjunk oda ingyen egy kastélyt az állami vagyonból a reformátusoknak - gondolhatta magában Lázár János, s az elhatározást tett követte. Törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a közpénzből - mi több, nyilvánvalóan a megállítandó "Brüsszeltől" kapott forrásból - felújított geszti kastélyt megkapják a reformátusok.


Mi ezzel a baj? Látszólag szép dolog ilyen formában támogatni a hitéleti tevékenységet, viszont a leendő törvény szabad utat engedne az aktuális kormánynak, hogy kénye-kedve szerint jutalmazzon vagy büntessen, előnyben részesítsen egyes egyházakat másokhoz képest. Jelenleg is lehetőség van arra, hogy az állam saját tulajdonát vagyonkezelésbe adja akár egyházi szervezeteknek. Ha ez lenne a cél, nem kéne hozzá semmit módosítani.

Hogy mi állhat a háttérben, azt Semjén Zsolt leplezte le, aki hasonló törvényjavaslatot nyújtott be. Ebben már fél tucat egyház szerepel, egyet kivéve: azok az evangélikusok hiányoznak a listából, akik egyedüliként bátran felszólaltak a kormány gyűlöletpolitikája ellen.

A kormány tehát amolyan cukorkaként szétszór pár ingatlant a haveri egyházak között, akik értik a dörgést és hű szolgaként tartják a szájukat akkor is, amikor éppenséggel szólniuk kellene. Sokak szerint joggal felháborító, hogy komolyabb egyházi tiltakozások nélkül áradhat a kereszténységet megcsúfoló gyűlöletkampány. Felháborító, de a két törvényjavaslat kapcsán immár nem annyira érthetetlen.

A hallgatás jutalma rövid távon talán boldoggá teszi az egyházi vezetőket, de érdemes magukban felidézniük Júdás történetét - ő az egyetlen tanítvány, aki nem érte meg Jézus halálát és feltámadását, aki soha nem vált apostollá.

Tényleg megéri, uraim?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7212437231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása