A valódi viták otthona

Reflektor

Vendég vagy a természetben - viselkedj!

Szigeti Cecília írása

2017. május 01. - szénhidra

 

100 meghatározó globális város fenntarthatósági listáját készíti el és teszi közzé 2015 óta az Arcadis, a világ egyik legjelentősebb tanácsadó cége, a „Sustainable City Index” című jelentésében. A tanulmányból az látszik, hogy a világ pénzügyi, gazdasági, politikai centrumaiban a sikeres városfejlesztési stratégiákban hangsúlyosan megjelenik a fenntarthatóság gondolata.

Az elemzés során az indikátorokból három alindexet képeznek, a fenntarthatóság három pillérjének megfelelően. Az „emberek életminősége” alindex az egészségügyi, oktatási, és az egyenlőtlenséggel kapcsolatos társadalmi kérdéseket vizsgálja. A „gazdaság egészsége” alindex többek közt GDP-t, a közlekedési infrastruktúrát jellemző mutatókat és az internetelérést tartalmazza. A „zöld tényezők alindex” összetevői az energiafogyasztás, a megújuló energia részaránya, a városokon belüli zöldterület, az újrahasznosítás, a komposztálás aránya, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, a természeti katasztrófa kockázata, az ivóvíz, a szennyvízelvezetés és a levegőszennyezés.

Az Arcadis szerint 2016-ban a világ 3 legzöldebb világvárosa 14,3%- os zöldterülettel Frankfurt, Hongkong és Johannesburg.

Számunkra különösen fájdalmas, hogy Bécs (8. helyezett 12,8%-kal) és Prága (9. helyezett 12,7%-kal) szerepel a 100 várost tartalmazó listában, de Budapest nem. Ez nem tekinthető egy tanácsadó cég egyedi véleményének, ugyanis a Mercer városi életminőséget vizsgáló listájában sem szerepel Budapest, vagyis fővárosunkat nem sorolják a világ legmeghatározóbb városai közé.

Mi jellemzi a zöld nagyvárosokat?

Frankfurtban közterületeken 200 ezer fa és 40 park található. Legtöbbjüket a Rothschild, a Bethmann és a Brentano családok csodálatos kertjeiből hozták létre - angol stílusú parkok, öreg fákkal, de van kínai kert is a városban. Az óvárost övező zöld ív részei az egykori városfal mentén futnak. Jelentős a zöldterület még a Füvészkert, a Botanikus kert és az Állatkert is. Több mint 50 tó és mintegy 100 hektár jól karbantartott zöldterület fekszik a Majna és a Nidda folyó partján – így a várost körülveszi egy „zöld öv”. Az új városi körzetek építése és a korábbi ipari területek átalakítása során három nagy új parkot építettek. A Riedbergben egy új előváros épült zöld közterületekkel, köztük Bonifatiusparkkal. Az új Rebstockpark korábban egy parkoló volt, az Europaviertelt pedig a vasútállomás korábbi helyén alakították ki. A parkok „zöld potenciálja" vonzóbbá és versenyképesebbé tette ezeket a városi területeket, a zöldterületek a fenntartható és gazdaságilag életképes városfejlesztési tervek alapját képezik, amelyek az új lakóövezetek minőségére, a szerkezetük meghatározására és a tájképbe való beilleszkedésükre irányulnak. Ami különösen érdekes és megfontolandó: a zöldterületek létrehozása több évvel korábban kezdődött, mint az épületek tervezése!

 

A legnagyobb park Hongkongban, a több mint 19 hektáros Victoria Park. Itt rendezik meg a Városi Fórumot, amelyen a politikusok, az akadémikusok és a kiemelkedő közszereplők, vitatják meg a közügyeket. Hongkong 7 millió lakosának 90%-a egy-egy park 400 méteres körzetében lakik.  Ez nem véletlen, hiszen a Kormány törekszik arra, hogy faültetéssel, a fák megőrzésével javítsa az életkörülményeket. A cél az, hogy észrevehető pozitív változást érjenek el a városi zöldterületeken, javítsák a meglévő zöld területeket és újakat hozzanak létre. A szakpolitikai célok elérése érdekében a Kormány olyan stratégiákat dolgozott ki, amelyek célja a környezetvédelmi erőfeszítések összehangolásának és hatékonyságának javítása, valamint a fák megőrzése. 2011 és 2016 között 268.000 fát ültettek el a városban.

Frankfurtban és Hongkongban online elérhető részletes fakataszter is működik.

Johannesburg sokak szerint csak egy poros betondzsungel, kevesen ismerik fel, hogy ez valójában a világ egyik legnagyobb városi erdeje, több mint 10 millió fával. A felhőkarcolók között több száz parkban, temetőben, természetvédelmi területeken és az utak mentén mintegy 2,5 millió fa él és több mint 4 millió privát kert van a város külvárosában. A város központjától mindössze 10 km-re, fekszik a több mint 700 ha-os „Klipriviersberg Természetvédelmi Terület” amelyben 250 madárfaj él.

Mi a helyzet nálunk?

Budapesten zöld közterületek eloszlását és méretét a világhálón elérhető műholdfelvételek alapján definiálta és számította ki az Otthontérkép.  A „zöld közterek" mutató kiszámításakor a következő típusokat vették figyelembe: nagyobb közparkok, temetők, erdők, nagy területű füves, fás területek. Az eredmények alapján a legzöldebb kerület a Hegyvidék, itt a zöldterület közel 50%-os, legrosszabb helyzetben Terézváros és Erzsébetváros van, 1% alatti zöldterületi aránnyal. Mellettük azonban ott van (még) a Városliget 80 ha-os parkja amely csökkenteni tudja a negatív hatásokat.

park.png 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr9012470453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs közöttünk csicska 2017.05.01. 19:07:22

Ha a szocikat választjuk, 1 % zöldterület se lesz.

Soha többet Demszkyt!

Benbe · http://www.benbe.hu 2017.05.01. 19:46:05

Módszertanilag egy értelmetlen összehasonlítás. A Budai-hegyeken túl nincs lakóterület, ha akarnánk, rajzolhatnánk úgy Budapest városhatárát, hogy utolsó helyen végezzünk, és úgy is, hogy elsőn.

sZulamith 2017.05.01. 20:47:34

Vidéken is elég rossza a kép. Kivágják a gyümölcsfákat az utcákon, mert ősszel levelet kell söpörni. Ritkán, de ültetnek helyette valamiféle tuját, ami nem honos, haszna semmi. A nagyzási hóbort a kistelepüléseket is elérte.

eßemfaßom meg áll 2017.05.01. 21:11:16

Keresem a poszt tanulságát. Orbán megbukott?

Le Orme 2 2017.05.01. 21:22:40

Ez így került ki az Indexre: "Budapest az első százban sincs a zöld területeket illetően."
Aztán az írásból kiderül, ez hazugság. Budapestet nem vizsgálta a felmérés (ahogy rengeteg más várost sem, pl. Koppenhágát, Helsinkit, Kölnt, Szófiát, Belgrádot és sok 10 milliósnál nagyobb megalopoliszt sem.).
Mondjuk az index elég nagy része hülyeség, városi szinten értelmezhetetlen pl. az üvegházhatású gázok kibocsátása, és nem tudom elképzelni, hogy korrekten mérhető.
Vagy: természeti katasztrófa kockázata.
A parkok lakóingatlan-árnövelő hatása régóta közismert, ehhez felesleges egy ilyen vitatható háttértanulmány közlése.
Szóval javaslom kevésbé komolyan venni ezeket a propagandaanyagokat.

kvadrillio 2017.05.01. 21:36:31

JAHHH...AZZAL, HOGY ORBÁN, MAGÁN-HAVERI-KÉZBE ADTA AZ ERDŐINKET, AKIK NAGY RÉSZE SZÉPEN KI IS VÁGATTA A FÁKAT, GOLFPÁLYÁKHOZ.... EGYEBEKHEZ, EGYRE JOBBAN BESZŰKÜL MAGYARORSZÁG TÜDEJE !!!!! A SZOCIALIZMUSBAN ERDŐINKRE NAGYON VIGYÁZTAK, FOLYAMATOSAN FÁSÍTOTTAK, ÚJRATELEPÍTETTÉK A FÁKAT.
ROHAGGYON MEG MINDEN RENDSZERVÁLTÓ POLITIKUS !!!!! !!!

Le Orme 2 2017.05.01. 21:57:29

"Számunkra különösen fájdalmas, hogy Bécs (8. helyezett 12,8%-kal) és Prága (9. helyezett 12,7%-kal) szerepel a 100 várost tartalmazó listában, de Budapest nem."

A posztíróhoz hasonlóan biztosan zokognak a finnek, dánok, ukránok és a többiek is, hogy nem szerepelnek a listán.

igazi hős 2017.05.01. 22:31:09

Már megint az otthontérkép ámokfutása? Ami nem veszi figyelembe a saját telket és az ott növő fákat zöldterületként? Ami kihozza, hogy a paneldzsungelek sokkal zöldebbek, mint a kertvárosok? Konkrétan Wekerle 1,6%, József Attila lakótelep 21,6%. Járt már valaki az OT-től a két helyen?

igazi hős 2017.05.01. 22:32:07

@eßemfaßom meg áll: Valami megártott neked, ne olvass MI-t, inkább igyál egy sört. Még inkább hármat.

eßemfaßom meg áll 2017.05.02. 07:38:13

@kvadrillio: Orbán kivágatta a budapesti erdőket, így lett tele a belváros orbánista golfpályákkal.

Orbántakaroggy

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 10:19:06

@eßemfaßom meg áll: "Orbán kivágatta a budapesti erdőket"

Igen, a geci oroszbérenc kivágatott rengeteg budapesti fát. Azt értem, hogy a magyarokat gyűlöli, de hogy a fák mit vétettek neki???

Nyugat-Európa fővárosai közül Berlinben van a legkevesebb züldfelület. Budapesten a berlininek az ötöde!!!

eßemfaßom meg áll 2017.05.02. 16:25:00

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Mekkora zseniális visszaszólás. Megtapsoltad magad hülyeúr?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 17:36:32

@eßemfaßom meg áll: "Mekkora zseniális visszaszólás."

Ugye? Nah, fideSSbuzi fasszopóknak ez nem megy. :))

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP.ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.05.02. 22:00:28

@eßemfaßom meg áll: Nah, gondoltam, hogy lövésed nincs az iróniáról. :))

A fideSSfasszopók mind ilyen szomorúak?
süti beállítások módosítása