A valódi viták otthona

Reflektor

Ami a legdrágább, az a legjobb?

2017. május 10. - szénhidra

 

Nagyon sok egyetemi rangsor készül, amelyben az egyes intézményeket az oktatói és hallgatói kiválóság, a publikációs tevékenység vagy a tudományos díjak száma alapján rangsorolják. Bármelyik listát nézzük, azt láthatjuk, hogy a világ legjobb egyetemei az Amerikai Egyesült Államokban vagy Nagy Britanniában vannak. A top 10-be mindössze egy svájci egyetem, került be a Times Higher Education (THE) legújabb listája szerint:

  1. University of Oxford (UK)
  2. California Institute of Technology (USA),
  3. Stanford University (USA)
  4. University of Cambridge (UK)
  5. Massachusets Institute of Technology (USA),
  6. Harvard University (USA),
  7. Princeton University (USA),
  8. Imperial College London (UK),
  9. ETH Zurich-Swiss Federal Institute of Technology Zurich (Svájc),
  10. University of California, Berkeley (USA) és University of Chicago (USA).

diag1.png

A World Economic Forum elemzése nem csak azt vizsgálja, hogy az elit egyetemek melyik országban találhatók, hanem azt is, hogy az adott országban milyen arányt képviselnek ezek a kiváló intézmények. Ez a lista már nem annyira egyértelmű. Az látható, hogy a világ 200 legjobb egyeteméből 92 az Amerikai Egyesült Államokban található, ez az USA összes egyetemének csak 2,8%-a.  A 200-as toplistában 4 hongkongi intézmény van, ez azonban az ország egyetemeinek 18,2%-a. A feltörekvő gazdaságok egyetemei jellemzően nem szerepelnek ezekben a toplistákban, ezért ezeket külön is vizsgálják. Ebben a kategóriában a legjobbnak a Pekingi Egyetemet tartják és a 16. helyen egy magyarországi intézmény is szerepel, a CEU.

Nagyon sokféle lista készül, így olyan is létezik, amelyben mi vagyunk az első helyen. A bérek arányában nálunk a legmagasabb a diploma megszerzésének költsége…

diag2.png

 

Szigeti Cecília

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2412495885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása