A valódi viták otthona

Reflektor

Amikor rossz adatsort néz az elemző

2017. május 13. - szénhidra

novekedes.jpg 

Egy hete jelent meg a Portfólió elemzése „Hatalmas kedvezményeket osztogat az állam” címmel.  A 2018-as költségvetési tervezetben szereplő kedvezmények nagyságát hasonlítják össze a 2017-re tervezett értékekkel, amelyet a törvényjavaslatok mellékleteiből vett táblázat segítségével mutatnak be.  A cikk állítása szerint: 200-220 milliárd Ft-tal nagyobb lesz a költségvetésbe be nem folyó összeg, a tavalyinál (a szövegösszefüggés alapján a „tavalyi” itt 2017-et jelent), ami 30% -os növekedésnek felel meg.

Az elemzés egyik megosztásához Heltai László írt egy kommentet: „A cikk alapvetése téves, nem volt 30%-os növekedés. Tavaly 860-935 milliárd Ft volt a tervezett kedvezmény, idén 865-950. Nincs jelentős különbség.”

Kinek van igaza?

Mivel itt nem vélemények ütköznek, hanem konkrét számok, egyszerűen utána tudunk nézni, melyik a helytálló megállapítás.

Ha megnyitjuk a 2017 évi költségvetési törvény tervezetét és megkeressük benne a kedvezményeket összefoglaló táblázatot (300-301. oldal), akkor látjuk, hogy a kedvezmények összesítő táblázata nem egyezik meg a Portfolió cikkében bemutatott adatokkal és a főösszeg valóban annyi, mint a Heltai által említett érték.

Honnan származnak az elemzésében szereplő hibás értékek?

Rövid keresgélés után látható, a 2017-esnek vélt adatok a 2015 évi költségvetési törvény tervezetében szereplő számok (278. oldal).

Nézzük, hogy a valós értékek alapján hogyan alakulnának a cikkben tett megállapítások:

  • 2018-ban 40 milliárd Ft-tal lehet nagyobb az illetékkedvezmény miatti bevételkiesés (és nem 100 milliárddal), mint 2017-ben volt,
  • az szja kedvezményeknél szintén további 40 milliárd forintos bevételkieséssel számolnak (nem 86 milliárddal),
  • a társasági adónál nem 45 milliárdos növekedéssel, hanem 30 milliárdos, kedvezménycsökkenéssel számolhatunk, elsősorban az alap-, alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés kedvezményének csökkenése miatt.
  • Az utolsó megállapítás helytálló, megjelenik egy 20 milliárd forintnyi új adókedvezmény, amelyet a bankok vehetnek igénybe a látvány-csapatsportok támogatása után a pénzügyi szervezetek különadójából.

Összességében megállapítható, hogy a kedvezmények összege nem, csak a szerkezete változott kis mértékben, így azon lehet és érdemes vitatkozni, hogy az adókedvezmények miatt várható bevételkiesés sok vagy kevés és azon is, hogy indokolt-e ez a nagyságrend, de az tény, hogy a 2017-es tervhez képest jelentős növekedés nem történt.

Szigeti Cecília

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3312502379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása