A valódi viták otthona

Reflektor

EGYÜTT - most múlik pontosan?

Szelényi Zsuzsa távozik Juhász Péter mellől

2017. június 23. - macska az úton

szelenyi.jpg

Míg voltak akik korábban úgy gondolták, remek dolog, hogy Juhász Péter látványosan feszül neki a kormánynak, síppal, perekkel, videókkal megy neki Orbánnak, Rogánnak vagy épp a minden fánkok urának, addig most nagyon úgy tűnik, hogy a Parlamentben mától részben azért lesz feleannyi képviselője az Együttnek, mert Szelényi Zsuzsának ez már sok volt a jóból. Persze közel sem véletlen, hogy mindezt azon a napon jelentette be, amikor erőből átnyomta a Fidesz-KDNP a lebutított, kétharmadot nem igénylő plakáttörvényét, melyben azt azért még véletlenül sem szabályozzák, hogy az álcivil CÖF például plakátolhat-e közpénzből fideszes propagandát.

Ha tényleg csak a szakértés VS. hangoskodás lett volna a vita tárgya a párton belül, akkor nehéz lenne eldönteni, kinek volt/van igaza, ha létezik egyáltalán ilyesmi ebben a térben, hiszen az Együttet ma már látványos akciók nélkül, szóval másként nehéz lenne láthatóvá tenni, kimozdítani pedig végképp az 1 százalék alóli támogatottságról kevesebb, mint egy évvel a választások előtt. Ebből a szempontból tehát Juhász előremenekült.

Szelényi lemondó videójában azonban arra tesz meghökkentő utalást, ami az Együtt rock and roll stílusának őszinteségét erősen megkérdőjelezi, miszerint pártja részéről nyomást gyakoroltak rá a héten a kormány botrányos plakáttörvényével kapcsolatban. A sejtetés pedig abba az irányba mutat, hogy Juhászék nem csak hajlottak volna az együttműködésre a kormánnyal, ha nekik megfelelő módosítások történnek, de ennek érdekében presszionálták is két parlamenti képviselőjüket.

A bizonyos feltételek melletti együttműködési hajlandóság nem volt titok, hisz még közleményt is adott ki erről a párt, bár Juhász Péter később hangsúlyozta, csak akkor szavaznának a kormányoldallal, ha a teljes ellenzék támogatja az új szabályozást, ennek tükrében pedig nem csoda, ha némi belső ellentmondást vagy kommunikációs fekete lyukat sejt az olvasó. Szelényi Zsuzsával és Szabó Szabolccsal pedig valóban meg lehetett volna a módosításhoz szükséges 2/3.

Szelényi egyébként a pártból is kilépett. Nem egészen világos még, hogy mi is az igazi indok, de annyi biztos, hogy valami végérvényesen befejeződött Szelényi bejelentésével. Talán csak egy casus bellit keresett és a gyanús körülmények a plakáttörvény, valamint az Együtt körül végül ahhoz az elhatározáshoz vezették, hogy vége.

Szelényi mandátumának esetleges visszaadásáról azonban nem beszélt.

Csepregi János írása

A párt, immár okafogyott javaslatait a HVG a hét elején így foglalta össze:

Az Együtt szerint a korábbi javaslatból három elem volt támogatható:

  1. Csak nyilvános árjegyzék szerint lehessen politikai plakátokat elhelyezni.
  2. Politikai plakát elhelyezésére a kampányidőszakban a jogerősen nyilvántartásba vett jelölt és jelölő szervezet legyen csak jogosult.
  3. Civil szervezet vagy a Kormány ne helyezhessen el párt célját támogató politikai plakátot kampányidőszakon kívül.

A következő pontokat törölnék a törvényből:

  1. A plakáthasználat kvótával történő korlátozása a pártok számára kampányidőben, aminek eredményeként minden párt, a kamupártokkal azonos számú kereskedelmi plakátra volna jogosult az egyéni választókerületekben.
  2. A politikai célú plakáthasználat teljes körű tilalma a kampányidőn kívül, amely a kormányon és a pártpolitikai célokat szolgáló civil szervezeteken túl a pártokra magukra is kiterjed.

Ezt a két pontot írnák bele a törvénybe:

  1. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy vagyoni hozzájárulásnak számítson a pártok számára a bevett piaci ár alatt nyújtott szolgáltatás.
  2. Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tétele érdekében a 2%-os országos listás eredményt el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük a listás kampánytámogatást.

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

A borítókép forrása: Index

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7512616333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

macska az úton 2017.06.23. 18:10:42

@MaxVal BircaMan HJCD: Akkor azért 10 KDNP kijönne belőle, ugye?

Paróczai 2017.06.26. 20:33:43

Csak a pofázás megy megélhetési liberáliséknál. Senki nem támogatja ezt a kis semmi bandát! A pöcében kötnek ki!
süti beállítások módosítása