A valódi viták otthona

Reflektor

Budapest, a fenntarthatatlan főváros

Szigeti Cecília írása

2017. június 29. - szénhidra

 A fenntarthatóság értelmezése és a mérése is sokféle koncepció alapján történhet. Az egyik legismertebb, városokra vonatkozó indikátor az European Green City Index, amely 30 európai főváros fenntarthatósági helyzetét vizsgálja 8 szempont szerint.  Az Index alapján, a legfenntarthatóbb fővárosok: Koppenhága, Stockholm és Oslo. Budapest az összesítésben a tizenhetedik, de az energiafogyasztást, a megújulók használatát, az energiahatékonyságot valamint az energiapolitikát vizsgálva („energia” pillér) a legrosszabbak helyzetűek közé tartozik. 1 főre eső energiafelhasználás közel 100 GJ és ennek kevesebb, mint fél százaléka származik megújuló energiából. Hasonló egy főre eső energiafogyasztási adatok mellett a megújulókból származó arány Oslóban közel 65%, Koppenhágában az átlagos fogyasztás ötödével alacsonyabb, mint nálunk és ennek közel 20%-a megújulóból származik. Az egy főre eső energiafogyasztás többek közt Bécsben és Amszterdamban is 80 GJ/fő alatti, Prágában és Rigában nem éri el a 70 GJ/fő éves értéket és Varsóban 50 GJ/fő alatt marad.

A rezsicsökkentés Budapesten kézzelfogható eredményekkel jár: rövidesen évtizedes hátrányokat gyűjtünk össze az energiapolitika terén. Hasonlóan rossz a helyzet a levegőminőséget vizsgálva, ahol különösen a magas szállópor koncentráció közvetlen egészségügyi kockázatot okoz.

fdf54aab35473c56d36025a66cd356a0.png

Forrás: European Green City Index Budapestre vonatkozó adatsora

A fenntarthatóságnak nem csak környezeti, hanem társadalmi indikátorai is vannak. Az Eurostat fővárosokra vonatkozó vizsgálata szerint az egészségügyi szolgáltatásokkal, kórházakkal, orvosokkal való elégedettség az unió fővárosai között nálunk az egyik legalacsonyabb. Prágában, Bécsben, Stockholmban, Oslóban, Koppenhágában és még számos más városban valahogy ez is jobban működhet, mert az ott lakók nagy része elégedett az egészségügyi ellátással. 

bd7f4ca6af40b773b4d682f4cd268f46.png

Forrás: Eurostat, 2015

Hasonló eredményeket kapunk, ha az oktatással, vagy a személyes munkalehetőségekkel való elégedettséget vizsgáljuk.

A megoldás is magától kínálkozik: rezsicsökkentés helyett energiahatékonyságot javító beruházások, korrupciós költségek és presztízsberuházsok helyett oktatás és egészségügyi ellátás javítása. Ha élhető és fenntartható Budapesten szeretnénk élni, addig kellene rálépni erre a fejlődési útra, amíg még látjuk a versenytársaink hátát.

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr312628159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.06.29. 18:43:21

Kár, hogy nektek nem maradt meg a Demszky-világ.....

Hívő hitetlen 2017.06.29. 18:50:58

A korrupciót nem úgy mérik, hogy ki tud első kézből konkrét korrupcióról, hanem úgy, hogy mekkorának érzékelik. Ehhez már csak a folyamatos propaganda kell, és mindjárt hatalmas lesz a korrupció.

Budapest a kutyaszar városa 2017.06.29. 19:38:23

@röf: 2 évvel ezelőtt voltam pár napot Prágában. Eszembe jutott a magyarok által egykor lesajnált "Csehszlovákia" ! Kelet-európai viszonylatban is fényévekkel el vagyunk maradva tőlük mind az infrastruktúra fejlettsége, a szolgáltatások, közlekedés, szervezettsége, a városkép, köztisztaság, zöldfelület, régi épületek megóvása, megbecsülése, renoválása terén, élhetőség, praktikum, emberközpontúság, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb életmód. A családok kb. 2x annyit keresnek, jól élnek, esténként családostul vacsoráznak, söröznek, látni, hogy nincs az az az acsarkodó, gyűlöletes, tolvajszagú, fojtogató diktatórikus légkör, mint amit a narancspatkányok szabadítottak ránk. Még néhány év ezekkel és úgy fognak onnan ránk tekinteni, mint egy balkáni mocsárra amiből sosem lesz tündérkert.

gmihaly621 2017.06.29. 20:21:54

És a te bezzegezésed milyen célt szolgál, mi a csudát remélsz tőle? Vagy csak sima fikázás, a nagy beszólós arc mutogatása?

röf 2017.06.29. 21:03:35

@Budapest a kutyaszar városa:
Lehet. Minden lehet....de.
Én is voltam sok éven át nagyon sok városban.
Budapest gyönyörű, és ezért Orbánék ezerszer többet tettek, mint Demszkyék, a csak rombolni tudó szocializmusról nem is beszélve.
Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy "A családok kb. 2x annyit keresnek, jól élnek, esténként családostul vacsoráznak, söröznek..." Ez úgy allgemein biztos nem igaz.

morph on deer 2017.06.29. 21:19:01

@gmihaly621:
Arra még véletlenül sem gondolsz ugye, hogy esetleg a döntéshozóknak is eljuthatna valahogy a buksi kis fejébe az a rohadtul balliberális gondolat, hogy nem a Szijjártó meg a Gyurcsány, vagy a Mészáros Lőrinc meg a Simicska 'rezsicsökkentésébe' kéne ölni milliókat (csak a négyüké éves szinten van egy milla), hanem messzebbre kéne látni a rezsiszilárd kockás alsójánál, és törödni a lakosság jövőjével is!

Tán mégsem egy gyökött agyszüleményt, egy lóistállót kéne a várba építeni, talán mégsem tízmilliárdokat egy sosemvolt olimpiára, száz- és ezer milliárdokat az orbán hobbijára, amit egyébkén labdarúgásmak neveznek...

Na erre lenne jó a "bezzeg", hogy ébredjünk már fel végre, és hagyjuk abba a viktor új ruhájának a dicsérgetését!

Megyünk lefelé a lefolyón, és közben bőszen Brüsszelezünk meg Sorosozunk, fel sem fogva, hogy nem miattuk csúszunk egyre lejjebb, hanem mert egy dilettáns bandát hagyunk uralkodni - a józan ész helyett!

6.Lenin 2017.06.29. 21:31:59

@morph on deer:

"a józan ész helyett! "

Ezt már láttuk, hogy hová is vezetett.
Valami jobb 5let?

morph on deer 2017.06.29. 21:36:21

@röf:
"Budapest gyönyörű, és ezért Orbánék ezerszer többet tettek, mint Demszkyék, a csak rombolni tudó szocializmusról nem is beszélve."

Abszolut értékben igazad van, de..!

Amit orbánék tettek az jórészt látvány-beruházás, olyan dolgok létrehozása, át- és visszaalakítása a "dicsőséges múlt" illúzióját hivatott felidézni, egy ál-grandiózus pompát tükröző diszlet palota árnyékában, vagy az orbán hobbijának szolgálatába állított beruházásokat látni.

Ami ezek helyett - de legalább mellet - hiányzik, az egy élhető város koncepciója, az pedig nem a négyméteres szűzmáriaszobor várfalra biggyesztésénél kezdődik... ilyesmiről még tévedésből sem esik szó, pedig létfontosságú lenne.

Igen, a város gyönyörű fekvésű, számtalan egyedülállóan szép épülettel, stb., igaz. Csak valahogy nem ér össze az élmény, ha már jobban megnézed a részleteket. Mint amikor valaki egy hajdan drága és elegáns bár mára megkopott öltözetet úgy próbálna feldobni, hogy helyenként új gombokat, fodrot meg csipkét varrar rá...

A koncepció hiányzik, de az nagyon!

morph on deer 2017.06.29. 21:54:29

@6.Lenin:
"Valami jobb 5let?"

Fizetek egy (2, 3, stb) kört, hogy ne legyen gond a józan ész...

A dilettantizmusra sajnos nem mentség az "elhivatott" nemzeti(nek álcázott) politizálás!
A legnagyobb gond az, hogy minden döntés olyan kezekben van, ahol a szakmai hozzáértésnek nyoma sincs, tanács vagy szakvélemény ignorálva, és tetszik-nem tetszik alapon határoznak akár évszázadokra is megmaradó szörnyszülött létesítmények létrehozásáról.
A tankönyvi példa az emlékezetes "sámándob" története például.

De nekem hasonlóan fájó a Nemzeti Színház kinézete - giccsparádé haladóknak - vagy a 'megszállási emlékmű' vizuális rettenete, csak úgy hirtelenében.
Mindegyik lehetett volna jó is - ez nem pénzkérdés! De nem lett, mert költő meg színházi rendező dönthetett építészeti és emlékmű-szobrászati kérdésben!
A nemzetiről meg az a benyomásom, mintha valaki bekötött szemmel válogatta volna össze a részleteiben jó, de nem egymáshoz tartozó elemeket, aztán így sikerült...

Itt nem arról van szó, hogy melyik "oldal", hanrm arról, hogy végzetesen nem értenek hozzá, de legalább szorgalmasak...

6.Lenin 2017.06.30. 09:04:49

@morph on deer:

"De nekem hasonlóan fájó "

Igen, és ezt mondanák/írnák sokan, ha te határoznád meg az irányt. Mindig lennének olyanok, akik ezt állíthatnák.

Lennének, akiknek a 4 méteres Mária tetszene, másoknak egy 4 méteres fallosz, megint másoknak, ha az a Mária kezében lenne. Ez már csak egy ilyen kérdés.

Éhesló 2017.07.01. 17:40:59

Budapest egy 45 évnyi kommunista terrorral, háborús és polgárháborús pusztítással lerombolt, lepusztított város volt 1990-ben.
Ezt hasonlóan nyomorult 20 évnyi szabaddemokrata-szocialista pusztítást élt túl, olyan gigantikus lopásokkal, sikkasztásokkal, fülig eladósodva, amelyeket a 4-es metró kapcsán a brüsszeli komisszárok is elképedve foglaltak írásba, egy OLAF jelentésben.

Budapest - Magyarországgal együtt - sokáig viseli ennek a példátlan lelki, szellemi, fizikai rombolásnak a nyomait, ahogy a kommunisták és társaik hiteleit is még évtizedekig törlesztjük.

A csoda az, hogy ennek ellenére még mindig a világ legcsodálatosabb helye, sok sok csodás látnivalóval, érdekes emberrel, akiket nem erőszakolnak lőnek, gázolnak halomra eszement libnyaf barmok által idecsődített moszlim mocskok, mint a sok sok méregzőlddé rohasztott nogo zónákkal színezett koszhadt moszlimfészek, berlintől, kölntől, brüsszeltől, párizstól, londonon át, malmőig.

Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli.
Ha másért nem is, de ezért hálásak lehetünk a jó sorsunknak.
süti beállítások módosítása