A valódi viták otthona

Reflektor

Klímamenekültek jelenthetik a migráció új hullámát

2017. július 19. - Tálos Lőrinc

A „migráció” szóról Magyarországon valószínűleg a legtöbb embernek, Brüsszel, Orbán, kerítés és természetesen Soros György jut eszébe. Sorossal kapcsolatban egyébként is aktuálissá válik a Godwin törvény magyar átirata: „egy internetes vita terebélyesedésével annak az esélye, hogy valaki Soros Györggyel von valamilyen párhuzamot, közelít az egyhez”.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentése  szerint, világon 2016-ban a teljes népesség közel 1%-a, 65,6 millió ember kényszerítő körülmények hatására hagyta el lakóhelyét.  A statisztika megkülönbözteti a határon átlépő menekülteket és menedékkérőket (Refugees and asylum-seekers) azoktól a belső menekültektől, akik az országaik határain belül maradtak a lakhelyváltoztatás után (Internally Displaced People, IDPs).

 

Forrás: UNHCR, 2017

A menekültek 79%-a tíz országból (Szíria, Afganisztán, Dél-Szudán, Szomália, Szudán, Dél-Afrikai Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Myanmar, Eritrea, Burundi) érkezett és őket 6 kontinens 123 országa fogadta be, de 87%-uk a szomszédos országokban maradt. Akit a magyar híradásokban látunk, az a jéghegy csúcsa, a menekülteknek az a 13%-a, aki távolabbi országok felé indult el.

Jelentősen kevesebbet hallunk azokról a belső menekültekről, akik lakhelyük elhagyására kényszerültek, de országuk határain belül maradtak, pedig számuk és arányuk is gyorsuló ütemben nő.

A norvégiai székhelyű független kutatóintézet, az Internal Displacement Monitoring Center (IDMC) adatai szerint, jelentősen több ember kényszerül a világon elhagyni a lakhelyét környezeti katasztrófák (disasters), mint erőszakos konfliktusok (conflicts) miatt.  

2008 és 2016 között összesen 227,6 millió fő, évente átlagosan 25,8 millió fő hagyta el környezeti okok (geofizikai vagy időjárási jelenségek) miatt a lakhelyét. Legtöbben (42,4 millió fő) 2010-ben.

 

Országhatáron belül lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma (fő)

Forrás: IDMC, 2017

2016-ban 4 olyan ország volt, ahol 1 millió főt meghaladta a lakóhelyüket környezeti okból elhagyni kényszerülők száma:

  • Kínában 7,4 millió fő volt közvetlenül érintett, a legnagyobb természeti katasztrófát a Jangce folyó áradása okozta, amely miatt 2 millió fő kényszerült lakhelyének elhagyására,
  • Fülöp-szigeteken 2,6 millió embernek a Nina tájfun és 2,3 millió főnek a Haima tájfun miatt kellett menekülnie,
  • Indiában 2,4 millió fő,
  • Indonéziában 1,2 millió fő hagyta el időjárási ok miatt, kényszerből lakhelyét.

Európában a legsúlyosabb környezeti katasztrófa a közép-olaszországi földrengés volt, amely több mint 25 ezer főt érintett. Kubában 2016-ban a lakosság 10%-ának, több mint 1 millió embernek kellett elhagyni a lakhelyét a Matthew hurrikán miatt.

Miért kell ezzel foglalkozni?

Azokat az eseményeket, amik a közelünkben történnek és gyakrabban hallunk róluk, nagyobbaknak és jelentősebbeknek érzékeljük a valós folyamatokban játszott szerepüknél. A híradások és az irányított politikai kommunikáció Magyarországon főként a fegyveres konfliktusok elől menekülőket, közülük is elsősorban az Európába érkezőket mutatja. Fontos látni, hogy jelentősen többen vannak (létszámukat és arányukat tekintve is) azok az emberek, akik az országaik határain belül maradtak a lakhelyváltoztatás után, csak róluk kevesebbet tudunk. A nagyrészük klímamenekült, akik bár egyelőre saját országukban keresnek új lakhelyet, de ők jelenthetik a nemzetközi migráció új hullámát. A klímaváltozás nem csak annyit jelent, hogy nagyobb az aszály nyáron és ventilátorral kell hűteni a teheneket, hanem azt is, hogy emberek milliói kénytelenek menekülni katasztrófa sújtotta szülőföldjükről.  Azon elgondolkodni, hogy a megújuló energiaforrások támogatása, városi zöldfelületek megóvása és a zöld gazdaság támogatása talán mégis hatásosabb lett volna, mint a plakátháború és a gyűlöletkampány, már késő lesz akkor, amikor klímamenekültek százezrei táboroznak a határon.

Szigeti Cecília 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Google+ Tetszik

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr5512674631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paróczai 2017.07.19. 18:19:53

Ismét a demagógia iskolapéldáját olvashattam!
Tehát, ha Orbán nem kerítésre költ és a Soros Európát elárasztani akaró trendje ellen, hanem pártolja zöld energiát, nem lennének klímamenekültek a jövőben!
A klíma szempontjából Magyarország kb. annyit számít, mint nulla. Ergo, a cikk hazugságra épít.

Igen! Kell a kerítés és ha az nem tart vissza, akkor fegyveresek kellenek a határra. Senki ne tegye be a lábát Európába illegálisan. Lassan Merkergült is rádöbben erre, de a Soros nyomásának meg kell felelnie és menekülteknek hazudni a terroristákat és gazdasági migránsokat!

morph on deer 2017.07.19. 21:51:35

Tegnap olvastam valahol - és sajnálatos módon nem jegyeztem meg, hogy kitől, - de a lényege ez volt:

"Fideszesnek lenni nem politikai állásfoglalás, hanem elmeállapot!"

Ahogy látom, ez pontosan így van...

Paróczai 2017.07.20. 11:46:45

Engem az gondolkodtat el, amikor valakit a józan gondolkodásban a politikai pártállása megakadályozza.

midnight coder 2017.07.20. 18:01:53

Mondjuk szerintem a fő probléma itt nem a klíma, hanem a népességrobbanás. Ha mi is megtízszereztük volna a létszámot az 50-es évek óta mint Pl. a szírek, vagy a legtöbb afrikai ország, akkor mi is lennénk vagy 100 millióan, és pont olyan szarul élnénk mint ők. Na jó, a szírekhez még az is kellene, hogy az MSZP és a FIDESZ szavazói szarrá lőjék egymás házait és minden épületet ami közte van.

De ha klíma, akkor bizony el kell azon gondolkodni, hogy mennyire is jó ötlet Paks2 ellen kampányolni. Mert hát ugye a másik alternatíva a megújuló, aminek az a nagy baja, hogy amikor épp nem újul meg, akkor fosszilis energiával kell pótolni a hiányt.
Azaz német barátainknál vagy annyi a delej hogy nem tudnak mit csinálni vele, vagy nincs és akkor mennek a gázerőművek és veszik a francia atomáramot. A jelenlegi formájában sajna a megújuló energia csak a CO2 kibocsájtást növeli. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, tárolni is tudni kellene, méghozzá gazdaságosan.

Nebxtasss 2017.07.20. 18:30:55

@Paróczai: Hàt tégy ellene!
Magadon csak te vàltoztathatsz.

Amùgy, hogy témánál maradjunk, valamit csinálni kell, mert elképesztő sebességgel qrjuk szét ezt a sár gojót.
Valahol meg csak kelllene élni az unokáinknak is. Vagyvalami...

Sir Galahad 2017.07.20. 18:35:05

"már késő lesz akkor, amikor klímamenekültek százezrei táboroznak a határon." Tőlem aztán táborozhat ott akármennyi, csak ne jöjjenek be. Még jobb ötlet: kérjenek segítséget a népességrobbanás megállításához, a mezőgazdaság korszerűsítéséhez, és maradjanak otthon.

Alick 2017.07.20. 18:38:42

@midnight coder: Ha etetik az erősen szaporodó harmadik világ népsségét, ne felejtsenek olyan anyagot adni hozzá, amely valamelyest visszafogja a termékenységet.

teéjesenmindegy 2017.07.20. 19:16:29

Adjunk enni a nyamnyamnak, hogy nyugodtan szaporodhasson. Aztán a kis nyamnyamoknak is. Aztán amikor már az unokái jó sokan vannak, akkor kezdjünk el kampányolni, hogy jaj szegények nem tudják fenntartani magukat, klímamenekültek lesznek.

chrisred 2017.07.20. 19:18:32

@midnight coder: Szíriához tegyük azért hozzá, hogy a népsűrüség így is alacsonyabb, mint Magyarországon. Másrészt a hetvenes évek olajárrobbanását követő három évtizedben megnégyszerezte a GDP-jét, ami szintén hozzájárult a népességnövekedéshez.

Göntér László 2017.07.20. 19:58:58

A szokatlan eseményekre általában nem készülünk fel. Sajnos, a klímaváltozás ilyen. Az óceánok vízszintjének az emelkedésére, az üvegház hatású gázok kibocsátásának a mérséklésére a klímamenekülteknek semmi lehetőségük. A szerencsés védekezők nem szokhattak hozzá a menekülő tömeg nyomásához, sem ahhoz, hogy ennek a tömegnek nem is akar vége szakadni. A helyi, és átmeneti sikereket végleges sikerként beállítani lehet, de az eseti csaták megnyerése nem azonos a háború megnyerésével.

midnight coder 2017.07.20. 20:14:23

@chrisred: Na ja, csak ott nagyjából az a két millió polgárt tudja eltartani a mezőgazdaság aki ott lakik. Na most, olajból egy ideig elvannak ha épp nem lövik szét egymást, de ha elfogy, vagy ha csökken a piaci igény rá, akkor elég komoly bajban lesznek.

midnight coder 2017.07.20. 20:15:45

@midnight coder: Mármint azt a két milliót, aki eredetileg ott lakott (pontosabban 1.6 milliót). Azt a 22-t ami a háború kitörése előtt lakott ott, csak addig, amíg jönnek az olajbevételek.

chrisred 2017.07.20. 20:46:01

@midnight coder: Igen. Pont erre céloztam. És ezért gondolom, hogy klímaváltozás nem generál majd a mostanihoz hasonló migrációs hullámot. A jelenlegi hullámot a volt népi demokratikus diktatúrák (Líbia, Szíria) nyersanyagexportra alapozott gazdaságának "proletár" rétege tölti fel, akiknek a lába alól a világgazdasági trendváltozás kihúzta a talajt. A klímaváltozás azonban lassabb folyamat, és olyanokat fog érinteni, akiknek nem lesz semmilyen erőforrása, hogy elhagyja a lakhatatlanná váló otthonát. Mint a Szahel övezetben.

2017.07.20. 21:35:59

Az ősidőkben is voltak ilyen népi szintű menekülések. Ma csak a menekülőket ismerjük, mint államalkotó nemzeteket (ilyen a magyar is) és nem nagyon közismert senki, aki akkoriban ott élt. Bár vannak nyomokban ilyenek, kérdezzétek a kurdokat.

2017.07.20. 21:38:39

"Azon elgondolkodni, hogy a megújuló energiaforrások támogatása, városi zöldfelületek megóvása és a zöld gazdaság támogatása talán mégis hatásosabb lett volna, mint a plakátháború és a gyűlöletkampány, már késő lesz akkor, amikor klímamenekültek százezrei táboroznak a határon."

Kedves Cecília. Akik ezen el fognak gondolkodni, helyette inkább az olyan ezeknél sokkal egyszerűbb gondolatokat fogják előnyben részesíteni, mint az "éleslőszer és a tűzparancs".

Ad Dio 2017.07.20. 21:39:21

Ma azon a szinten tengődünk, hogy nagy vonalakban mindenki a maga politikai hite szerint értelmezi az élet eseményeit. E szerint migrációs kérdésben van a willkommenskultur+némi megújulók, VAGY kerítés.

Baromság.

A megoldás két lábon áll: Európa jogos önvédelme, a migráció korlátozása, ÉS kinyúlás az európán túli területek felé. ahol VALÓBAN van klímaváltozás mozgatta migráció, víz és mezőgazdasági technológia hiány stb. Épp ezért kellen Európának ezeken a területeken segíteni (nem mellesleg mindent megtenni hogy maga ne gyorsítsa a klíma katasztrófa kiteljesedését). A közel keleten minden kulcsa a VÍZ.

$pi$ 2017.07.21. 06:50:40

"Azon elgondolkodni, hogy a megújuló energiaforrások támogatása, városi zöldfelületek megóvása és a zöld gazdaság támogatása talán mégis hatásosabb lett volna, mint a plakátháború és a gyűlöletkampány"

Az ám. Hiszen a németeknél támogatják a ződenergiát és milyen szépen meg is oldotta a migrációs problémáikat. Mégh több napelemet, még több fát, építsünk európában még szebb környezetet, akkor majd nem akarnak idejönni.

$pi$ 2017.07.21. 06:58:59

És állítsuk meg a mocskod gyűlöletkampányt. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb, hogy felismerjük a gyűlöletkampányt, hogy közdhessünk ellene:

1) Szép barna legény késsel elnyiszálja egy fehér csávó nyakát, majd feltölti a netre a videót: nem gyűlöletkampány, csak más a kultúrája.

2) Szép barna legény bemegy a tömegbe teherautóval, majd bicskával megpróbálja leszurkálni aki életbe maradt: ez nem alkalmas félelem vagy gyűlöletkeltésre, mert hiszen az iszlám a béke vallása.

3) Magyar potentát pénzéből egy ún. "szélsőjobboldali" párt kiplakátolja a kormány tagjait és aláírja, hogy "neked azért nincs pénzed, mert ők lopnak". Szintén nem gyűlöletkampány, hiszen engedélyt kaptak a baloldaltól, hogy a kormányra bármit lehet mondani.

4) Az indexes blogokat balos hangemberek telekürtölik, hogy "fel lesztek akasztva, lámpavason fogtok lógni". Szintén nem alkalmas gyűlöletkeltésre, nyilván tudjuk, hogy csak viccelgetnek a fiúk.

5) A magyar kormány kiplakátolja, hogy "a törvényeket be kell tartanod". Namost ez igen, ez gyűlöletkampány, mégpedig a legaljasabb fajtából. Merthogy mindenki tudja, hogy azt akarják, hogy gyűlöljük az arabokat. Ha azt írnák ki, hogy "vegyetek szappant" vagy "igyatok sok vizet" az is gyűlöletkampány lenne, ez midnenki számára teljesen világos.

Így küzdjünk a gyűlölet ellen!

citrix 2017.07.21. 10:08:49

A menekültválság legalapvetőbb oka a harmadik világ túlnépesedése. A sivatagban, sátrakban élve (török menekülttábor) is úgy szaporodnak ahogy a kedves muszlim asszonykából kifér. A semmire szülnek a nők mert ez a dolguk az iszlám szerint és a mérhetetlen szellemi képességű férj szerint is. Ha menekültek lennének akkor nem Nyugat-Európába akarna mindegyik menni hanem a legközelebbi iszlám országba ahol nincs háború. Valahogy oda nem és Oroszországba sem akarnak migrálni ami meglehetősen nagy területű és bőven van hely.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.21. 14:05:54

@Paróczai:

"Kell a kerítés és ha az nem tart vissza, akkor fegyveresek kellenek a határra."

Ausztriában ez is megvalósul, bár azt hiszem, tűzparancs nélkül - egyelőre:

index.hu/kulfold/2017/07/04/tirol_ausztria_olaszorszag_katonasag_hatar/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.21. 14:19:29

"emberek milliói kénytelenek menekülni katasztrófa sújtotta szülőföldjükről"

Talán nem kellett volna - ENSZ és FAO - támogatással úgy szaporodni, mint a nyulak.

Csúnyán hangzik, de igaz, hogy minden egyes éhhaláltól megmentett gyerek 4-5-szörösen reprodukálja magát, s ezzel az éhezést ill. a klíma romlását is (pl. erdőirtások).

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.07.21. 14:56:24

"A „migráció” szóról Magyarországon valószínűleg a legtöbb embernek, Brüsszel, Orbán, kerítés és természetesen Soros György jut eszébe."

Nemtom, nekem a félmillió magyar migráns jut eszembe. Egy kurva villanyszerelőt nem lehet találni, aki meg tudja különböztetni a földet a nullától.

Vámos Zsolt 2017.07.26. 23:27:39

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Én börtönre nem költenék. Legyen teljes vagyonelkobzás és menjenek inkább jó hosszan tartó közmunkára nyomjelzővel ellátva. Mi a fenének költsünk sok pénzt sok börtönhelyre és fegyőrre. Mit gondolsz?

Valóban nagy probléma a szakemberek elvándorlása.

Vámos Zsolt 2017.07.26. 23:36:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: az már megtörtént. Szóval már sokan vannak. Viszont az erdőírtásban Ázsiában és Afrikába elsősorban Észak-Amerika és Európa keresleti piaca a ludas. Pl. az indonéz esőerdőket kivágják, hogy olajpálmát telepítsenek a pálmaolajért, ami szinte már minden európai élelmiszerben ott van. Plusz van, vagy már csak volt egy EU direktíva, amely előírta növényi olaj és etanol keverését az üzemanyagokba. A pálmaolaj egy részét az európaiak betankolják autóikba.

Szóval a harmadik világ népességrobbanása tényleg nagy probléma, de az ottani természetrombolásért a globális nagyvállalatok és a fejlett nyugati világ felelős.

A nagyüzemi mezőgazdaság mellett a bányászás az, amely jelentősen pusztítja a szegény országok környezeti értékeit. Azon országok helyi elitje pedig már a gyarmati világ megszünése óta hajlamos eladni a természeti értékeit korrupt módon a nyugatnak, úgy hogy kizsákmányolják a helyi szegény lakosságot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.27. 05:44:54

@Vámos Zsolt:

"Szóval a harmadik világ népességrobbanása tényleg nagy probléma, de az ottani természetrombolásért a globális nagyvállalatok és a fejlett nyugati világ felelős."

Az természetesen csöppet sem, hogy a robbanó népesség miatt IS egyre nagyobb mezőgazdasági területet akarnak. Nyilván CSAK a Nyugat a hibás, ki más...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.27. 05:48:05

@Vámos Zsolt:

"Azon országok helyi elitje pedig már a gyarmati világ megszünése óta hajlamos eladni a természeti értékeit korrupt módon a nyugatnak, úgy hogy kizsákmányolják a helyi szegény lakosságot."

A végeredményt nézve ez miben is különbözik a gyarmatosítástól? Leginkább csak abban, hogy most a korrupt helyi "elit"teszi rá a kezét a javakért kapott pénzre, és elkölti luxusra és fegyverkezésre. Vagyis most "öngyarmatosítás" történik.

chrisred 2017.07.27. 05:53:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az természetesen csöppet sem, hogy a robbanó népesség miatt IS egyre nagyobb mezőgazdasági területet akarnak."

És kapnak? A francokat, ilyen beruházásokat a cégek csak a fogyasztóképes kereslet miatt eszközölnek, az meg csak a nyugati világban van.

chrisred 2017.07.27. 06:01:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Semmiben, ez maga a gyarmati függőség, aminek ezer arca volt és van. Teszem azt, Indiában az ottani elit ugyanúgy együttműködött a Brit Kelet-Indiai Társasággal a helyi erőforrások "szipojozásában".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.27. 06:50:50

@chrisred:

"szipojozásában"

Én nem szoktam spell checkert használni, de ha nem ismered a magyar helyesírást, akkor legalább kapcsold be: szipolyozás.

Értem, tehát gyarmatosítás az, amit annak nevezel. Viszont akkor gyarmatosítás az is, amikor műveletlen, képzetlen, dolgozni nem tudó, de nem is akaró muzulmán és néger tömegek özönlik el Európát, hogy kiszipolyozzák az erőforrásait (segélyek).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.27. 06:55:14

@chrisred:

"És kapnak?"

Természetesen, hiszen nagy ütemben irtják az erdőket, őserdőket, s az így nyert terület egy részén élelmiszert is termelnek.

chrisred 2017.07.27. 08:00:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Jó tanács: mielőtt kioktatnál másokat, mindig gondolj bele, hogy talán a te készülékedben lehet a hiba. És akkor nem buknak ki a műveltséged hiányosságai, mint most. Ha utánanéztél volna, hogy mi az a szipoj, akkor még neked is rögtön beugrik, hogy a fenti szövegösszefüggésben miért írtam így és idézőjelben a használt szót.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.27. 10:32:07

@chrisred:

Nem vagyok gondolatolvasó. Talán te?

Vámos Zsolt 2017.07.27. 10:39:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az természetesen csöppet sem, hogy a robbanó népesség miatt IS egyre nagyobb mezőgazdasági területet akarnak. Nyilván CSAK a Nyugat a hibás, ki más... "
Nem mondtam, hogy csak a nyugat a hibás. De látom, hogy félreérthetően fogalmaztam.

De kinyitom egy kicsit a viát: ha csak Magyarországot nézzük, mi és az őseink már beszántottak, beépítettek, beműveltek minden talpalattnyi földet az utóbbi évszázadokban / évezredekben. Magyarország népsűrűsége 100 fő / km2 felett van. A nemzeti parkokat is csak az utóbbi évtizedekben alakítottuk ki a korábbi kultúrtájak helyén. S közben többmillió magyar vándorolt ki a világ minden tája felé 1990-ig, különösen sok Amerikába, hogy az itthoni népességnyomás és szegénység helyett, vagy éppen a második világháború borzalmai, a kommunista rendszer megtorlásai és életviszonyai helyett egy jobb életet találjon.

A népességrobannás a nyugati világban és egész Európában már lezajlott az ipari forradalom óta, Magyarországon az utolsó nagy népességnövekedés a Ratkó korszak eredménye.

Szóval ha nekünk, illetve őseinknek joguk volt minden földet hasznosítani, és az ipari forradalom óta, különösen a szocialista vas- és acél országépítés közben hatalmas mennyiségű kőszenet, kőolajat és földgázt elégítni, és ezzel jelentősen hozzájárulni a globális felmelegedéshez lakosságarányosan nézve, és még közben joga volt többmillió magyarnak kivándorolni és "meghódítani" például korábban indiántörzsek lakta USA vidékeket, akkor milyen jogon várjuk el a harmadik világ népességétől, hogy ne égessen szenet, kőolajat, földgázt, ne érje el a magyar 100 fő / km2-es népsűrűséget, ne használjon fel minden talpalattnyi földet, az őserdőkkel együtt, és közben ne bocsásson ki sok-sok embert, hogy szerencsét próbáljon a világ más tájain, például itthon, ahonnan kb. félmillió vándorolt ki Nyugat-Európába az utóbbi 10-15 évben?

Mert ha azt, mondja, hogy a magyarok ezt mind megtehették és megtehetik, de más népek már nem, akkor azt könnyen belátahatja, hogy ugyanígy érvelhetnek mások is, például a németek megtagadhatják a német szintű fizetést a magyaroktól.

Szóval Ön szerint minden nép egyenlő jogokkal rendelkezik, vagy a magyarok felsőbbrendűek, "isten kiválasztott népe", nekünk több megengedhető, mint másoknak.

De tovább megyek, Ön szerint Önnek több természeti erőforráshasználat jár, mint nekem, vagy egy indiainak, vagy egy szírnek?

Vámos Zsolt 2017.07.27. 10:54:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szóval az "is" szócskát kifelejtettem a mondatból. Tehát a nyugati és a magyar fogyasztók is felelősek az indonéz és amazonaszi esőerdők kiírtásáért, a globális felmelegedés okozta elsivatagosodásért és tengerszintemelkedésért.

S bár a 10 millió magyar kevés a csaknem 8 milliárd ember lakta bolygón, de a történelmi ökolábnyomunk és karbonlábnyomunk már régóta meghaladja a saját földdarabunkra jutó biológiai kapacitást. Lásd:
www.footprintnetwork.org/content/documents/ecological_footprint_nations/

Tehát mi magyarok is felelősek vagyunk azért, hogy szerencsétlen klímamenekültek vannak és jönni fognak előbb vagy utóbb, de hozzánk is. S az is könnyen megeshet, hogy mi fogunk majd klímamenekültekké válni hamarosan.

Észrevette, hogy mennyivel több és nagyobb erejű vihar szokott lecsapni Magyarországon a korábbi évtizedekhez képest?

chrisred 2017.07.27. 11:47:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem, és éppen ezért nem is vindikálom magamnak a jogot, hogy nyilvánosan elemezzem mások szövegében talált vélt vagy valós hibákat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.27. 14:50:07

@Vámos Zsolt:

"akkor milyen jogon várjuk el a harmadik világ népességétől, hogy ne égessen szenet, kőolajat, földgázt"

Az érvelésed demagóg. A Föld tönkretétele nem jog. Az, hogy Európa, főleg Nyugat-Európa és az USA ebben élen járt és jár, még nem jogosít fel más országokat, hogy ugyanezt tegyék. Valahogy úgy, ahogy téged sem jogosít fel az emberölésre az, hogy más ezt megteszi.

Pl. Kína esetében jól látható, hogy igyekszik megújulókkal és atomerőművekkel fedezni az energiaigényét, ahol is természetesen az atomerőművek jelentik az igazán természetkímélő megoldást.

Persze jöhetsz a demagóg érveléseddel, de fölöslegesen, mert az nem út, hogy 5 milliárd ember elkezdje azt, amit mi eddig csináltunk, és amit mi már igyekszünk megszüntetni. Már csak azért sem, mert a klímaváltozás elsősorban éppen őket fogja sújtani: elsivatagosodás, vízhiány, kibírhatatlan klíma. A fejlett országok - nem véletlenül - főleg a mérsékelt égöv alatt vannak, ők könnyebben megbirkóznak a klímaváltozás következményeivel.

Ugyanez áll a túlnépesedésre is. Európa lakossága évszázadok alatt érte el a mai szintet. Egyes afrikai országokban pár évtized alatt tízszereződött meg a lakosság. OK? joguk van hozzá, de nekünk meg jogunk van azt mondani, hog egyék meg, amit főztek. Egy 7 milliárdos Földön nem lehet ugyanazt megtenni, mint egy egymilliárdoson.

"Tehát mi magyarok is felelősek vagyunk azért, hogy szerencsétlen klímamenekültek vannak"

Lópikulát vagyunk felelősek. Nálunk 1kWh villamos energia előállítása 208g CO2 kibocsájtásával jár. Németországban ez 470g körül van, Energiewende hin oder her. Az EU-átlag 280g körül van. Attól, hog yaz EU tagjává váltunk, még nem válunk felelőssé a régebbi tagok mulasztásaiért.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.27. 14:53:40

@chrisred:

Nem ismertem a szipoj szót, az előbb olvastam utána. Persze ettől még ezt is rosszul használtad, mert a szipojok épp hogy a kiszipolyozók ellen fordultak, szóval öngólt lőttél. Sebaj, nem az első és nem is az utolsó.

Vámos Zsolt 2017.07.28. 08:50:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valóban demagóg lennék, azért mert felhívtam a figyelmet az ellentmondásokra? Egyébként is, fejezd be a cimkézést, ha vitatkozni akarsz velem!

A magyarok felelőssége: súlyos felelősségelhárításnak tartom tagadni azt, hogy Magyarországnak és a magyaroknak nincs felelősségük. (Vagy cimkézzem ezt az állításod demagógnak? ;-)) Nézzük inkább a tényeket, az érzelemmentes számokat: A magyar ökolábnyom, amely jó része karbonlábnyom kb. 1,6-szeresen meghaladja a magyar föld biokapacitásának megújuló / semlegesítő képességét. Előző hozzászólásomhoz mellékeltem egy linket, ahol tanulmányozható minden ország hozzávetőleges ökolábnyoma. Hiába kevesebb a magyar áram CO2 kibocsátása a németnél, az a kibocsátás sem fenntartható környezetileg, főleg ha még hozzávesszük a fűtési célú kibocsátást. Ráadásul Magyarország importálja az áramfelhasználása egy jó részét. Valamint évi 0,5 millió tonna lignit, valamennyi barnakőszén és jó sok földgáz ég el a magyar épületek fűtésére, hacsak a fosszilis hordozókat nézzük. Plusz ugyebár a mezőgazdaság, az ipari gépek, és a közlekedés jórészt kőolajfüggő. S mégegyszer ismétlem a történelmi "bűnünk" sokkal nagyobb, mint a jelenlegi kibocsátásunk. A monarchiakori, horthy-korszaki, és főleg a szocialista CO2 kibocsátás jelentős volt. Arányaiban sokkal jelentősebb az akkori népességi viszonyok között. Kína és a harmadik világ nagy része még alig használt fosszilis energiahordozót, amikor a magyarok megépítették a közlekedési infrastruktúrát, a vas és acél országát óriási gyárakkal és kohókkal, a sok energiazabáló lakótelepet. Őseinknek és nekünk jogunk van tönkretenni a környezetünket? Mert azt csinálták és még most is azt csináljuk kollektíven.

S nem elég csak azt nézni, hogy a jelenlegi fosszilis energiahordozó égetés mekkora egy-egy országban, hanem figyelembe kell venni az import cuccok termelésének a CO2 kibocsátását is.

Szóval hiába Kína a legnagyobb CO2 kibocsátó, ő a világ gyára, és az ott gyártott cuccok jelentős része megy Észak-Amerikába és Európába. Szóval illik a magyar kibocsátáshoz hozzá számítani a magyar boltokban eladott sok-sok kínai cucc legyártásának a CO2 terhelését is.

Szóval még mindig tagadod, hogy a magyarok is felelősek a klímaváltozásért?

Itt lehet megtekinteni a történelmi adatokat: cait2.wri.org/historical/

www.wri.org/blog/2014/05/history-carbon-dioxide-emissions

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.28. 09:24:17

@Vámos Zsolt:

"Egyébként is, fejezd be a cimkézést, ha vitatkozni akarsz velem!"

Pubikám, a fene sem akar vitatkozni veled. Te reagáltál az én kommentemre, nem én a tiédre, vagyis te kezdted a vitát.

S hogy lásd, nem óhajtok veled - és úgy általában hülyékkel - vitatkozni, ezt a kommentedet az első sort kivéve el sem olvastam, nem reagálok rá.

Csá!

Vámos Zsolt 2017.07.30. 12:53:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: érdemes lenne tükörbenézned, és leszokni a felelősség tagadásról.

Paróczai 2017.08.02. 12:09:30

Klímamenekültek, meg egyéb szarság. Géppuskákat a határra és lesz rend.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.02. 14:47:48

@midnight coder: "mennyire is jó ötlet Paks2 ellen kampányolni. Mert hát ugye a másik alternatíva a megújuló"

Kétszer annyira jó ötlet, mint az atom, mivel fele annyiba kerül.

"aminek az a nagy baja, hogy amikor épp nem újul meg, akkor fosszilis energiával kell pótolni a hiányt."

Paks2 csak a fele áramot adja, a hiány fosszilissel kell pótolni, és ugyanott vagy. Plusz drágább az atom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.02. 15:36:33

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

"Paks2 csak a fele áramot adja, a hiány fosszilissel kell pótolni, és ugyanott vagy."

Cicus, akkor építsünk 2 darab Paks 2-t.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.03. 09:46:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "építsünk 2 darab Paks 2-t"

Hármat kell, hogy kiadja a csúcsfogyasztást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.03. 10:49:45

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Vagyis te. Hiszen az előbb írtad, hogy három atomerőmű kell.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.03. 15:32:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "három atomerőmű kell. "

Igen, annyi kell az atomhülyék szerint.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.03. 15:37:21

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Ahogy mondod: "Hármat kell, hogy kiadja a csúcsfogyasztást."

Idézet atomcicustól.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.03. 15:39:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Fasz közöm van az atomhülyékhez. Ők akarják lefedni atomerőművel a napi csúcsot, Józsinéni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.03. 15:42:49

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:

Már szenilis is vagy: tőled idéztem. :)

"Fasz közöm van az atomhülyékhez"

Tehát mindegyikét elszopogattad. Értem. :D

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.03. 16:04:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egy troll nem értheti az atomenergia magasságait, ne is erőlködj, 90 éves Józsinéni.
süti beállítások módosítása