A valódi viták otthona

Reflektor

A BKK-vezér fiatalon már lemondatta volna mostani önmagát

2017. július 24. - baum

 

Szigeti Cecília írása

d_yt20150427004-e1500364166782-1024x575.jpg

Mivel nem ért a nyomozó hatóságok munkájához, Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nem tud és nem is akar azzal foglalkozni, hogy helyes volt-e a BKK online értékesítési oldalát feltörő, 50 forintért bérletet vásárló 18 éves fiatal éjszakai előállítása.

 

Dabóczinak 1998 nyarán, amikor még nem volt vezérigazgató, hanem egy fiatal és tehetséges közgazdász, megjelent meg egy kiváló tanulmánya a Kovászban, az alternatív közgazdaságtan lapjában a „A mérhető balgaság, avagy miért nincs olaj a közgazdaságtan lámpásában?” címmel.

 

A cikk a makrogazdasági mérés problémáiról, a GDP kritikájáról szóló igényes áttekintés. Az immár BKK vezérré avanzsált Dabóczi dr. Carol Carsont, az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium GNP Hivatalának igazgatóját idézi (Hazel Henderson (Henderson [1996], 56. old.), miszerint „nem várható el a közgazdászoktól, hogy a filozófia királyai legyenek”

Dabóczi szerint csakugyan, komoly kérdés, hogy megkívánható-e a közgazdászoktól a puszta technikai elemző, tervező, kalkuláló munkán túli gondolkodás. Meg kell-e válaszolniuk azt a kérdést, hogy tevékenységüknek mi az értelme, következménye s haszna a társadalom számára? Még ha nem is lenne a jelenlegihez hasonló mértékű befolyásuk és felelősségük a társadalmi, környezeti folyamatok alakulását illetően, akkor is elvárható, hogy az élet alapkérdéseiről legalább iskolai végzettségüknek megfelelő szinten foglalkozzanak. A BKK vezető szerint a segédmunkástól nem kívánhatjuk meg a történelemfilozófiai könyveken való elmélkedést, s hogy esténként fél órát olvasson Spenglertől A Nyugat alkonyából. Az viszont elvárható, hogy átlássa munkája értelmét és célját, azt, hogy miként járul hozzá a társadalom jólétéhez.

 

Az ifjú Dabóczi Kálmán legfontosabb gondolata pedig az, hogy:

 

Az egyetemet végzett, döntései által akár országok sorsát befolyásoló szakembernek magasabb fokon kell tisztában lennie az alapvető erkölcsi kérdésekkel, tevékenységének esetleges következményeivel, hatásaival. Ha ez alól a felelősség alól mentesíteni akarunk valakit, akkor teljes emberségének kibontakozását gátoljuk, és ezzel a társadalom egészének is kárt okozunk.

 

Hogy tudna elszámolni döntéseivel a BKK vezérigazgatója, ha mint Karinthy Frigyes, ő is találkozna egykori önmagával ─ a tehetséges fiatalemberrel ─ a Duna parton?

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3512684615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marczy 2017.07.24. 17:03:24

Vitézy alatt ilyen szerecsenmosdatás elő nem fordulhatott volna. Nem hiszem, hogy azzal a mentalitással, amit ő képviselt, az itthoni közegben könnyű lett volna neki sokkal tovább a BKK élén maradnia, de olyan, hogy banális, hülye hibák derülnek ki, amik egy alapos teszeléssel kiszűrhetők lettek volna, ilyen biztosan nem történik.

A tesztüzem azért van, hogy az ilyen hibák átcsúszásának lehetőségét minimalizáljuk. Ja, hogy nem, mert sürgették a dolgot? Nem volt rá pénz?. Ha ez egy T-Systemsnél bekövetkezhet, akkor mit várunk egy magyar cégtől?

jolaca 2017.07.24. 17:29:15

Fiatalkori önmagát hátulról a hajától földre rántaná, lepénzelt libsinek és a magyar érdek elárulójának nevezné.

Gyorgy Nagy 2017.07.24. 17:35:11

Ez a Daboczi egy KÖCSŐG .

Kerti Öröm 2017.07.24. 18:28:39

Sajnos abban sincs egyedül, hogy fiatalkori önmaga szembeköpné a mostanit, és abban sem, hogy teljesen alkalmatlan a pozíciójára.

abdul hackeem 2017.07.24. 18:43:07

"amikor még nem volt vezérigazgató, hanem egy fiatal és tehetséges közgazdász"
ezt úgy értem, hogy amikor még ember volt... Istenem, és mennyi vállalatnál, politikusnál és a közszférában is látható ez a "jelenség", amikor valaki vélt, vagy valós hatalmat kap, akkor elveszti a kapcsolatot a valósággal, az emberségével.

meszena 2017.07.24. 18:59:21

Nem a T-Systems tett feljelentést a fiúval szemben? Állítólag szabályszerű volt, de az biztos, hogy etikátlan. Ha a feljelentésben nem is volt benne a telekom vezető (nyár van) sűrű bocsánatkérés és kárpótlás közepette kellett volna visszavonatnia.
A BKK vezetőjétől is elvárható lenne a több megértés, stb.
Talán Amerikában így lenne. De ne felejtsük el, hogy a T-Systems a kockafejűek országából való...

gmihaly621 2017.07.24. 22:21:04

Remélem, nem elvből nem hallgatjátok meg a másik felet. Ezért ajánlom ennek a linknek a megnyitását és figyelmes elolvasását: www.origo.hu/itthon/20170724-a-bkk-kontra-etikus-hacker-ugyben-szabadjara-engedte-a-fantaziajat-az-ellenzeki-media.html

abdul hackeem 2017.07.25. 09:08:25

@gmihaly621: Kedves gmihaly621, ez a bejegyzés a vezérigazgató úrról szól, annak fiatalkori cikkéből indul, az általad linkelt cikk pedig egy hecker flórián (gondolom nick) által összehozott, elég bárgyú cikk. Ez a cikkecske arról szól, hogy milyen faszán járt el a bkk, a tszisztemsz és a rendőrség ezen ügyben, miközben erősen karaktergyilkolássza a kissrácot.
Köszönjük, hogy felhívod a figyelmünket, hogy vannak ilyen cikkírók is.

gmihaly621 2017.07.25. 16:52:27

@abdul hackeem: Végigolvastad? És Péterfalvi Attilának az esethez hozzáfűzött magvas gondolatait? Mert hát olyan világban élünk, ahol a szerzői jogok megsértése Btk-tényállás, amelyre szabadságvesztés büntetés is kiszabható. Szerintem ez így egy generális falióra.
süti beállítások módosítása