A valódi viták otthona

Reflektor

Az igazi botrány a BKK online jegyértékesítési rendszere mögött – megszereztük a jegyzőkönyveket

2017. július 26. - Tálos Lőrinc

image_1.jpgJegyzőkönyvekkel tudjuk bizonyítani, hogy a BKK a főváros egyik bizottsága előtt is titkolta, hogy a már fejlesztés alatt álló komplett e-jegyrendszerrel párhuzamosan online értékesítési felület fejlesztésével bízta meg a T-Systemst, mindezt ráadásul a papíralapú jegyeket értékesítő köztéri automaták bővítéséről szóló szerződésmódosítások közé eldugva és a közbeszerzési eljárást megkerülve.

„Ez a játék régi játék játsszuk mi sok ezer éve,
persze sose nyíltan, hanem? Icikét picikét félve.
Ezt a kisded játékunkat, amiről most szó lesz,
úgy nevezzük, hogy nevezzük? Sundám, bundám, csóresz!”

Már korábban kiderült, hogy a BKK botrányos, biztonsági hibákkal terhelt és könnyen kijátszható online értékesítési rendszerét a közbeszerzést megkerülve, nem a már fejlesztés alatt álló e-jegyrendszer részeként, hanem attól külön, ráadásul a papíralapú jegyeket értékesítő automaták fejlesztéséhez kapcsolódó szerződésmódosítások közé elrejtve rendelték meg a T-Systemstől. Ahogy az Átlátszó kiszúrta, július 25-én a BKK honlapjára váratlanul felkerültek az említett dokumentumok. Idéznénk az Átlátszó összefoglalóját: „A BKK egy nappal a vizes vb előtt, 2017. július 13-án írta alá a 2013-as jegyautomatás szerződés módosítását a T-Systemsszel. A módosítás pontos elnevezése “TVM (Ticket Vending Machine / jegyértékesítő-automata) központi rendszer webes értékesítő moduljának telepítése és üzembe helyezése”. A dokumentum szerint a webes felületet 2017. július 10.-ig köteles volt elindítani a T-Systems, július 13-án (a szerződésmódosítás aláírásának napján) pedig már élesben kellett üzemelnie a rendszernek. A T-Systems 2017. december 31.-ig havi nettó 22,225 millió forintot kap az online rendszer üzemeltetéséért, 2018. január 1.-től pedig két évig havi nettó 25,225 millió forintot, majd azt követően havi nettó 12 millió forintot. Mivel a BKK nem írt ki közbeszerzést a szolgáltatásra, nem volt verseny, így nem tudni, hogy nem lett volna-e ennél kedvezőbb ajánlat.

A szerződésmódosítás természetesen megjárta a fővárosi döntéshozást, ezen belül a Városfejlesztési Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottságot is, amelynek LMP-s delegáltja blogunk – és jelen bejegyzés – szerzője. A "Javaslat a közlekedésfejlesztési és a közmű- és környezetfejlesztési ágazat 2017. évi költségvetésben szereplő beruházási és felújítási feladataihoz kapcsolódó engedélyokiratok és megállapodások jóváhagyására” tárgyú előterjesztés kétszer is járt a bizottság előtt, mivel a BKK nem tudott érdemben válaszolni a papíralapú jegyeket értékesítő automaták beszerzéséről is szóló előterjesztésben az arra szánt összeget sokalló és annak részletes tartalmát firtató kérdésekre, ezért a bizottság elnöke, Riz Levente azt levétette a napirendről.

vkkbaprilis.JPG
vkkbaprilis2.JPG

Második alkalommal előbb az írásos válaszok érkeztek meg a bizottság tagjaihoz, majd az adott válaszokkal kapcsolatban merültek fel újabb kérdések. A bizottság kérdése és a BKK válasza idézve:

- A „TVM rendszer bővítése” című feladatnak mi a pontos tartalma, a 10 db automata vásárlásán túl (ezen belül a feladaton belül mekkora a költségvetése a 10 db automatának és mekkora a költségvetése a további feladatoknak)?
- 10 db TVM beszerzése, az ehhez kapcsolódó szoftverfejlesztés, valamint az automaták tömítésvédelme tartozik a feladat pontos műszaki tartalmába. Ebből a 10 db automata beszerzésének összege: 130.000.000 Ft, a szoftverfejlesztés 50.000.000 Ft, az eltömítésvédelem 30.000.000 Ft, így jön ki a 210.000.000 Ft.


A jegyzőkönyv, szintén idézve (mivel az infoszab.budapest.hu oldalra e sorok írásakor még nem került fel, de mint a bizottság tagja, azt kérésre megkaptam):

„Elnök: Áttérünk a bizottsági napirendekre. Ez az előterjesztés már járt náluk. Bizonyára emlékeznek bizottságunk tagjai, levettük a napirendről. Különböző beruházások és felújítási munkák engedélyokiratainak jóváhagyása vagy módosítása volt a tárgya. Kértünk információkat egyes tételek kapcsán. Ezeket az információkat megküldték az illetékesek és továbbítottuk a Bizottság tagjainak. Az előterjesztés egészével van-e a Bizottság tagjainak észrevétele? Engem a jegyautomaták ára, a szoftverfejlesztés és az eltömítés-védelem sokkolt. De biztosan meg lehet magyarázni.

Tálos Lőrinc: Én is magyarázatot szeretnék kérni, méghozzá azt, hogy pontosan mit jelent a szoftver fejlesztés? Illetve az eltömítés-védelem?

Nyúl Zoltán BKK: Köszönöm szépen, így a fejlesztési megállapodás szintjén ezek olyan keretszámok, amík a korábban megkötött szerződések kalkuláció, illetve az elvégzendő feladatok alapján becsült szoftver fejlesztési igények alapján születtek. A tömítés-védelem TVM automaták egyik gócpontja amiről beszélek, egy komplett iparág akadályozza meg az automaták rendeltetésszerű használatát. Nem egy egyszeri mechanikus beavatkozások van szó, hanem egy komplex fizikai és szoftver fejlesztési csomagról. Minden egyes szoftver fejlesztési csomagnál fontos tudni, hogy ezeknek a jóváhagyása, elfogadása nem vakon történik, hanem ténylegesen dokumentáció van mögötte. Ez alapján meg kell tudnánk ítélni azt, hogy ezek reális vagy nem reális összeget. Itt most amiről beszélünk a fejlesztési megállapodás a kereteket adja meg. Ezen belül ezeknek a fejlesztések meg az irányszámai az adott forrásból, milyen módon alakulnak. Ezeknek a belső szerkezete vagy a konkrét részajánlatok kapcsán arra fogunk törekedni, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki azonos összegből, vagy pedig kevesebb összegből végezzük el ugyanazt a feladatot.

Tálos Lőrinc: Eleve van körülbelül 300 automata amihez kell venni 10-et. A meglévő szoftver ezt nem tudja kezelni? Miért kell ehhez a tízhez újból szoftvert fejleszteni?

Nyúl Zoltán: Nem a tízhez kell szoftvert fejleszteni, hanem az automaták működéséhez kell szoftvert fejleszteni. Amit a régi és az új automatáknál is tudunk megfelelően használni. Amit a tömítés-védelem kapcsán mondott annak az üzenete nem a 10 automatához kapcsolódik, hanem a teljes automata állományhoz. A legkritikusabb időszakban rengeteg probléma volt, nagyon magas volt az üzemen kívüli hányada ezeknek az automatáknak. Tehát kell szoftver és fizikai megoldást is tenni, a 10 db automatához már nincs köze. Arról beszélünk, hogy egy időben költ a főváros általános szoftverfejlesztésre és a darabszámot növel.”

Felmerül az emberben a kérdés: hány közbeszerzést dugtak el ezzel a módszerrel, nem a tárgyhoz kapcsolódó korábbi közbeszerzések tartalmának és összegének utólagos módosításával? A kérdés annál is inkább feszegető, mert az online értékesítési felület nem egyszerűen botrányosan pocsékra sikerült, de lényegében már az első pillanattól kezdve felesleges volt, hiszen azt a párhuzamosan fejlesztett e-jegyrendszernek kezelnie kell tudni. Valamit kétszer megrendelni és kétszer fizetni érte önmagában rossz gazdálkodás a közpénzzel, de a „sundámbundám csóresz” megoldás meg törvényszerűen vezet ahhoz az eredményhez, amelyet az elmúlt másfél hónapban a sajtó ízekre szedett.

Felmerül még egy kérdés: ki fog ezért lemondani és mikor?

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr912692471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.07.26. 19:13:32

Vajon hány fucatnyi hasonló, rosszul teljesített vagy teljesítés nélküli szerződés van az állami és önkormányzati szférában? Vajon lesz ezekből valaha börtön a döntéshozóknak?

Palladrin 2017.07.27. 08:14:22

Ki fog ezért börtönbe kerülni? A 18 éves hacker srác, aki meg merte bolygatni az urambátyám világot

Mr. Waszabi 2017.07.27. 10:31:09

Az egész közbeszerzés egy humbug. Ha nem kötelező a pályáztatóra nézve, hogy az legoptimálisabb ár/érték/hozzáadott érték arányú pályázatot válassza, akkor mi értelme? Még az idő is csak múlik ezzel, mert tetű lassú a folyamat is. Nincs probléma az ad-hoc kiválasztással sem, amennyiben kellően alá tudja támasztani a megrendelő, hogy a választott szállító a megfelelő ár/érték arányú szolgáltatást szállítja-e. Mondjuk, mindenki túláraz minden közpénzes szállítást, mert ugye, ha már lúd, akkor legyen nagyon kövér, s ezen maga a közbeszerzési eljárás sem lát át, hisz az ajánlatokat egymáshoz és nem a piaci átlaghoz viszonyítja. Érdekes, hogy a legtöbb esetben a piaci szférában ugyanaz a cég, hasonló megoldást töredék áron tud szállítani a közszférához képest. Mert ott megkérdezik, hogy "mi kerül ezen a szron x millió forintba, amikor külföldi szállító is olcsóbban szállít ?".

Netuddki. 2017.07.27. 10:45:10

@Mr. Waszabi: Ha ez a törvény, akkor be kell tartani, és nem kifogásokat keresni. Aki meg nem tartja be, azt tessék lecsukni! Ennyi.

werecke 2017.07.27. 10:58:12

@Netuddki.: Elég ha a pályázatot úgy írják ki hogy eleve nem tud mindenki megfelelni.
Például feltétel hogy a pályázó cégnek gyakorlata van a hasonló projecteknél.. Persze aki nem tud labdába rúgni az bosszúért liheg és törvénytelenséget emleget.

Serrin 2017.07.27. 11:00:14

Senki és soha.

Piaci alapon olcsóbban és jobb minőséget lehetne kapni.

yerico1 2017.07.27. 11:13:13

@Mr. Waszabi: A közbeszerzéseket elbírálják, ahol előre meghatározott szempontok alapján pontoznak, ebből csak 1 az ár. Hogy ez mekkora súllyal teszik bele, az kérdés.
Pl. ha kamionbeszerzést ír ki valaki 100 kocsira, és jelentkezik a Suzuki 100 db Swifttel, a MAN meg 100 darab kamionnal, akkor egyértelműen árban nyer a Suzuki.
Ennek ellenére nem nagyon van olyan közbeszerzés, amit nem úgy írnak ki, hogy az nyerjen, akinek kell. Emlékezetes pár éve a pécsi polgármester kocsijának a beszerzése, ahol milliméteres hosszak voltak pontosan megadva, olyan szín, amit csak egy gyár tudott, olyan teljesítmény, amit konkrét lóerőben adtak meg. Hát ezek után volt is meglepetés, hogy csak 1 ajánlat érkezett, 1 típusra, amit a haver adott be, és nyert.

yerico1 2017.07.27. 11:15:59

@werecke: Kisebb közbeszerzéseknél 3 ajánlatot kell bekérni. Ekkor általában megkérik a nyertest, hogy hozzon még 2 ajánlatot. A másik két céggel a leendő nyertes egyeztet, hogy adjanak az övénél nagyobb ajánlatot, majd egy másik ajánlatadásnál, amit a másik kettő közül fog valamelyik előre tudottan megnyerni, majd viszonozzák a szívességet. Az egyeztetésről a beszerzést kiíró természetesen sosem tud, különben törvénytelen volna.

Mr. Waszabi 2017.07.27. 12:11:50

@yerico1: értem én, hogy működik, csak azt firtatom, miért nincs az elbírálási szempontok között a piaci átlaghoz való viszonyítás?
Havi 22,5 millió egy alkalmazás üzemeltetésére? Ugyan már. Nem az Amazon.com-ot vagy egy SAP vállalatirányítási rendszert üzemeltetnek, hanem egy nem túl nagy forgalmú webshopot. Aminek fejlesztési költsége legfeljebb úgy 60 misi körül lehet piaci áron.
Számolni kell, hogy havi 22,5 misiből még ha licenszdíjakat, meg mondjuk 10 senior rendszergazdát (os rendszergazdát, dba-t, webüzemeltetőt) kell is fizetni, nos, még mindig csak a fele jön ki piaci díjak mellett. Egyszerűen túl van árazva, mint annyi minden más is. Ami pofátlanság.

2017.07.27. 12:32:00

komolyan... annyiba kerül egy jegyautómata, mint egy külkerületi lakás? és gondolom ez senkit se zavar :)
mókás lenne megkérdezni egy bankot, ugyan mennyiért tesznek le egy ATM-et, félek, hogy a legdrágább is fele ennyit mondana, pedig egy ATM jóval komolyabb szerkezet. Na kb ezért nincs értelme az állami cégeknek.

Indriq 2017.07.27. 13:22:42

nahhh, elérkeztünk tarlós feltünéséhez. A koncepciója, hogy a német T-comnak kéne állnia a cehet. De miért is? Az anyacég pénzügyileg vállal felelősséget a leányai után, nem technikailag. Csak a t-systems valszeg eléggé megkente tarlósékat, hogy semmiféleképpen se ők legyenek a hibásak.
Ez a fakocka-gate is elég vicces, összeesküvés elméletet gyártanak, nehogy azt hozzák ki, hogy még mindig szarok a szerelvények.
Vivv az egész BKK és tarlós is.

Mr. Cobb 2017.07.27. 14:03:52

@Indriq: "összeesküvés elméletet gyártanak, nehogy azt hozzák ki, hogy még mindig szarok a szerelvények."
Szóval szerinted az lenne az üzemszerű működés, hogy valami beragad az ajtósínbe, mondjuk a gyereked lába, és a metróvezető ennek ellenére elindítja a szerelvényt, mert ez egy jelentéktelen hiba. Ok.

Indriq 2017.07.27. 14:41:22

@Mr. Cobb: nem, az az összeesküvés elmélet, hogy valaki szabotálni akarja, azt elvárom, hogy ne induljon el a szerelvény ha valami megakasztja. De a fakocka-gate viccesen hangzik.

6.Lenin 2017.07.27. 15:27:45

@Indriq:

Egy lefűrészelt gyereklábat elég macerás lenne odatenni. A metrók meg üzemszerűen tele vannak fakockákkal, gondolom direkt a tajgáról, Putyin faragta.
Így gondolom hihetőbb, neked.

6.Lenin 2017.07.27. 15:39:12

Mellesleg a fütyülős Zsandark után már semmin se szabad csodálkozni.
még akár egy szándékosan rosszul felkészített rendszeren se, de a rögtöni kiszúrása után azért el kellene gondolkodni inkább azon, hogy talán tényleg érdemes lenne elsőnek kívülálló hekkerekkel ellenőriztetni.
Olvastam az egyik blogon, hogy pénzlenyúlási szándékkal, szándékosan is hagyhattak benne rést, nem hitték, hogy kiszúrja valaki. Politikai motiváció bennük biztosan fel sem merült előtte.

Pedig ma már semmin se szabad csodálkozni, pláne ha a hamis hírek gyártása már tök üzemszerűen zajlik minden oldalon.

Holnap már az lesz a szenzáció, ha valami véletlenül valóban igaznak bizonyul.

szkeptikus vekker 2017.07.27. 16:26:26

@6.Lenin: Nyugi! Ha jól tudom a T-Systems indul más nagy állami megrendelésekért is. Ha jól tudom ők csinálták a családtámogatási rendszert. Olyan is. Majd esetleg az állam utalási rendszerét is felforgatják és akkor mobiltelefonnal az URL-be pötyögöd be mennyi fizetést, családtámogatás, táppénzt, nyugdíjat akarsz kapni. :-))
Ezt a bandát egy ilyen után, ahol a minimális adatvédelmet nem tartották be, amivel egyébként mint beszállító felelnek a 2012-es 50-es törvény szerint, minden rendes országban évekre eltiltanák minden állami munkától.

6.Lenin 2017.07.27. 16:48:51

@szkeptikus vekker:

Sajnos mi még a perifériának számítunk, itt még talán más az elbírálása sok mindennek.
Bár, ha a német autógyárak bulijára gondolunk (nem, mintha máshol nem csalnának), akkor nem érdemes mindjárt a csodálkozással kezdeni.
Talán a valóságot ilyen esetekben soha nem tudjuk (tudhatjuk) meg.
Kijavítják a hibákat, kimagyarázzák, eltussolják, ha politikai érdek is fűződik hozzá.

Mindenki próbálkozik valamivel. Találni is mindig mindenre valakit.

A faszbukra meg önként kitesz mindenki mindent, közben néhányan az adataik védelmében ordibálnak + ingyen wifin kiadnak magukról bárkinek, bármit.

Miért is kéne bármin is csodálkozni?
(nem azt állítom, hogy ez az egész cirkusz jó, vagy el kéne nézni, de....ilyen ez a világ, ma, és nem csak itt. Putyin a legnagyobb hekker, választásokat befolyásolnak, sőt még a hekket is meghekkelik, ma már mindenhol-állítólag. Vagy ezzel ki lehet magyarázni a balfaszságot, bármit. Semmi sem az, aminek látszik.

Vén motoros 2017.07.27. 17:06:46

@Mr. Waszabi: Minden közbeszerzsé humbug. Ez úgy megy, hogy én nyerem meg, ez el van intézve, de hozok még két pályázót, akinek ÉN írtam meg piszkozatban a pályázatát, hogy azzal se fárasszam, úgy, hogy legalább 3 kiírási feltételnek ne feleljen meg, hogy ne lógjon ki a lóláb, két feltételnek csak alig ne, a harmadiknak meg nagyon ne. Ők - szívességből - benyújtják a saját pályázatukként az én általam leírtakat, azért tesznek szívességet, hiszen az pályázatukhoz meg én adtam be kamu ajánlatot. (Amit ők fogalmaztak meg nekem, hogy én se fáradjak fölöslegesen.) Ezen még akkor sem lehet jogilag megbukni, ha végig mellettem ül egy EU-s revizor... Nem 100, hanem 101%-ban tiszta jogilag. Megvan a 3 pályázó, és a jobbik nyer... Minden rendben van, ne tessenek itt csoprtosulni.

6.Lenin 2017.07.27. 17:51:09

Jegyzőkönyvről jutott eszembe...nekem is sikerült 1x megszerezni egy IMF-el kötött szerződését

-Mr. ......Kérem itt írtja alá.
-Elnézést uraim, még nem olvastam el.
-Írni, nem olvasni kell Mr ........
-Elnézést, tessék, már kész is.
-Helyes. Ön nagyon jó me lesz az országának, gratulálunk.
-Köszönöm.

BTO11 2017.07.27. 19:22:19

a közbeszerzésből nem kis lé csorog vissza,és már nem mr20% ha nem legalább 40%

Indriq 2017.07.27. 19:58:07

akkor nézzétek meg a tarlós videót a főoldalon, és utána védjétek. 1 millió euros támadás....
Ha rendelkezésemre állna 1 millió euro a BKK megtámadására, ÉSZRE SE VENNÉK, hogy bent voltam :)
A fa kockát (poén, de nem kocka amúgy :) ) PONTOSAN bele SZABTÁK, gondolom létezik egy gyár, ahol kifejezetten 40 éves metró ajtóvezetősín méretű fakockákat gyártanak. Az fel se merül benne, hogy volt egy debil aki ezzel szórakozik. És a poén benne, hogy ha kiállt volna és azt mondja, szándékos rongálás esetén működött a metró biztonsági rendszere és nem indult tovább, mindenki elégedett lett volna.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.27. 20:37:49

@6.Lenin: Ez nektek a mániátok hogy mások hibáival mentegettek ordító problémákat?
Ki a faszt érdekelnek a német autógyártók, ha bedől a Magyar Államkincstár informatikája, mert a Tré-Systems odaokád valamit?

@szkeptikus vekker: Azért ne izgulj, vannak ott stabil rendszerek, amelyről azért a kormánytagok pontosan tudják hogy azzal nem lehet játszani. Pl pont a nyugdíjrendszer, mert ha összekavarják 3 millió szavazó fordul ellenük. A Tré-Systems hatalmas pofára esése után szerintem kétszer meggondolják hova engedik őket oda.

6.Lenin 2017.07.27. 21:40:08

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Nem mentegetek senkit, hanem azt próbáltam írni, hogy anélkül, hogy tudnánk a valós okokat ne kiabáljunk farkast.
1 mániám van, hogy nem dőlök be minden faszságnak. Most majd azzal jössz, hogy ....
Pedig dehogy, csak mindent a helyén kell tudni kezelni.
ahhoz túl sok mindent átéltem, hogy még most is meséken csámcsogjak.

Tulajdonképpen neked már nem akartam válaszolni, de most jó kedvem van, bár talán ez is már túlzás tőlem, még összezavarlak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.27. 22:40:37

@6.Lenin: Mit kell a helyén kezelni? Állami megbízásra a Tré-Systems összevágott egy olyan renccert amit egy gyerek is meghekkel és személyes adatok szivárogtak ki a rendszerből. Ez a 2012-es adatvédelmi törvény szerint akár bűncselekménynek is minősíthető. Mit kell ezen a helyén kezelni? Helyén van. A Tré-Systems csinált egy kalap szart.

6.Lenin 2017.07.28. 08:48:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Hozzánemértésből, véletlenül, szándékosan, stb....

Volt már olyan, hogy akit kihagytak a buliból, az csodák-csodája "véletlenül " észrevett valamit, vagy valakivel észrevetette.

Ki kell vizsgálni, aztán lehet pofázni.

ROTFL Manó 2017.07.28. 10:08:48

Szerintem a metrókocsik ajtajának olyannak kéne lennie, mint a Prince of Persiában a fogazott metszőajtó, csak nem függőlegesen, hanem vízszintesen jönne ki a falból. Akkor nem jelentene akadályt se fakocka, se láb. Az az ajtó mindig gond nélkül bezáródna.

:-D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.28. 10:12:22

@6.Lenin: Mit kell kivizsgálni? Láccik nem vagy informatikus. Az a renccer, ahol a kliensen történnek meg alapvető vizsgálatok és azok úgy továbbítódnak a szarverre, h ott nincs újabb ellenőrzés, az koncepcionálisan szar.
Egy ilyen nem ment át semmiféle auditon. Már pedig erre vannak törvények, lásd 2012-es adatvédelmi törvény. Ami alapján nagyon picsán lehet rúgni itt sok embert.
Hiába rágod a gittet, szopásos elterelő móccereddel, a Tré-Systems már bejelentette, h saját kölcségén bindzsoráz egy új renccert.
Enné beszédesebb nem is kő. Olajozd be a davajgitárodat, az a te szinted!

6.Lenin 2017.07.28. 11:38:47

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

És, mit jelent, hogy a saját költségén csinál 1 használható rendszert?

Elismeri, hogy hozzánemértésből, véletlen, vagy készakarva csinált 1 rosszat, mert....

Melyik, szerinted?

Ki kell vizsgálni, vagy eltussolni, mint eddig sok mindent, hiszen a MAGASABB ÉRDEK nem mai találmány.

Hagyd ezt a davvajgitározást, te köcsög, hiszen tudnod kéne,vagy utánanézni, a 60 években ezek voltak rendszeresítve a honvédségnél. Utána jöttek az AK géppisztolyok. Én 65-től voltam katona. A dobtárast hívták davajgitárnak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.28. 12:43:01

@6.Lenin: Tudom, hogy a dobtárast hívták davajgitárnak. :-)) A davajgitárok kerültek át a munkásőrséghez. Mi van? Feltolultak az emlékek? :-))

Különben meg teljesen hülye vagy? Egy multi szerinted készakarva csinál szar rendszert?

6.Lenin 2017.07.28. 12:52:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Te pöcs, azét írtam példának a német autógyárakat, mert készakarva csináltak hamis rendszert, hamis adatokat mutattak a mérések.
Látom teljesen felesleges neked bármit is írni, van valamilyen becsípődésed valahol, és valamiért nem kezeltet. Ha neked ez jó, én tojok rá.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.28. 23:22:53

@6.Lenin: Ajaj, vén munkásőr! Nem tátod a különbséget ha egy gyár direkt meghamisítja a környezetvédelmi adatait, vagy szar szoftver készít? Ennyire nem lehetsz hülye. Ja, de igen. Megártott neked az a sok munkásőr bulin ivott kerítés szaggató.

6.Lenin 2017.07.29. 11:45:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: 8u9

Te pöcs, én csak kérdeztem tőled, hogy szerinted mi lehetett az ok. Nem válaszoltál, és ezért engem hülyézel. Logikus.
Bár a válaszodból azt próbálod elhitetni, hogy a T-System nevezetű multinál hülyék készítik a programokat, ezt legalább is azok készítették.
Vagy csak simán ránk sóztak egy elavultat, hogy ezeknek ez is megfelel. Vagyis mégis szándékosság lehet mögötte, vagy valami más. Mind1 is.

Elmeséltem az ismerőseimnek, hogy munkásőr múlttal vádolsz. Jót röhögtek, és szerintük is egy jó nagy seggfej lehetsz, ha ismeretlenül kensz másokra valamit, amiről fogalmad sem lehet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.29. 17:59:58

@6.Lenin: Nézd, a programozás sokkal összetettebb mint a davajgitár olajozás, meg a pufajka naftalinozás. A multinál +szopott h elvállajják a melót, a zsét leaggyák a +megrendelő +kenendő arcának, majd valami kóklernek kiaggyák a melót.Most még arra sem vetél a fáraccságot, h +nézzék müxik-e.
Bukta lett. A Tré-Systems óriási arcost dobott a betonra.
Na! És messéjjé! Miért sírtad el a zisemrőseidnek h kibuggyant h munkásőr vótá?

6.Lenin 2017.07.29. 19:56:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Honnan veszed, hogy munkásőr voltam? Mert a seregben davajgitárom volt?
Csak ennyire vágod a másik témát is?
Érted te, hogy miről is írtam valójában eddig?
Szerintem nem. Csak valamiért ragaszkodsz ehhez a munkásőr faszsághoz, mintha az jelentene bármit is.

Te vizsgáltad ezt az ügyet, és minden tisztázódott?
Van egy elképzelésed amihez úgy ragaszkodsz, mint a munkásőrözéshez, minden bizonyíték nélkül.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.07.30. 04:30:09

@6.Lenin: Van közöm a Tré-Systems dógaihó. Láttam a "produktumukat" közelről. Ráadásul dógoztam pár multinak, ismert az üzleti stratégia. A neve miatt elvállajja soké, +van a +kent arc, asztán kiaggya valakinek szaré, hugyé. van benne annyi tartalék, h ha bedől akkó +csinájja. Ez általában műxik, ha kivülről nem látnak bele a renccerbe. De itt minden kölyök rárepült és ízekre szették.
Neked meg az egész stílusodból süt, hogy vén komcsi vagy, aki a saját kis szánalmas életét kompenzálja itt, miközben a munkásőr relikviáit ápolgatja. A davajgitárt csak azok ismerik akik ezeknek a történeteknek részesei voltak, rólad + világos mejjik oldalon álltál.
süti beállítások módosítása