A valódi viták otthona

Reflektor

A felelősség negyedszázada megválaszolatlan kérdése

Gottmayer Lea írása

2017. augusztus 20. - GottmayerLea

image_2.jpg

Amikor valaki a NER hetedik évében a mai közállapotokat kárhoztatja, elő-elő sejlik mindig egy toposz, egy eredendő bűn, a mindent befolyásoló hiba: az ellopott rendszerváltás.

Ez könnyű, sok szempontból használható magyarázat, hiszen a rendszerváltoztatás (a szóhasználatra mindjárt ki kell térni) senkinek sem váltotta be a hozzá fűződő reményeket. A kommunisták 1994-ben formálisan is visszakerültek a hatalomba, a revízió nem valósult meg, megyék kerültek strukturális munkanélküliség fogságába, a piac csak egy kiválasztott csoportnak lett szabad és a közélet huszadik századon alapuló hideg polgárháború fogságába esett.  Mára a szélsőjobbtól a liberálisokig egy valamiben ért egyet: a rendszerváltás befejezetlen, amit be kell fejezni.  

Negyedszázaddal ezelőtt jelent meg ennek a közmegállapodásnak az egyik alapozó műve:  Csurka István „Néhány gondolat a rendszerváltozás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán” című írása.  Erre reflektál Pethő Tibor és Pap Szilárd  mostani írása is. Mindketten kötelező és nagyon helyes ítélkező körrel indítanak, amelyben elítélik Csurka uszító antiszemitizmusát. Ezt követően érkeznek meg oda, ami a fent említett toposz alapja, hogy Csurkának igaza volt abban, hogy a rendszerváltás kudarcos volt. Pap Szilárd azt írja, hogy „a rendszerváltás, nemes egyszerűséggel, el lett baszva.” Pethő Tibor szerint pedig „hogy az ország – a Csurka-szövegnek ez az egyik hangsúlyos eleme – mennyire kiszolgáltatott a nemzetközi pénzvilágnak, azt a korabeli közélet résztvevői világosan látták, legfeljebb nem illett róla beszélni.” A magyar közélet egy jelentős része elfogadja, hogy  ennek a kudarcnak az első kimondója, a vállalhatatlanba csomagolt bátor igazmondó, az illetlen valóság lovagja lett Csurka.  

Mielőtt rátérnénk annak kifejtésére, mi a probléma ezzel az állítással, el kell mondanunk, miért használjuk szívesebben a rendszerváltoztatás szót. A rendszer, az államszocializmus ugyanis nem magától változott meg, megváltoztatták. Azok változtatták meg akik elérték, hogy kivonuljon Magyarországról a Vörös hadsereg, akik elérték, hogy a Brezsnyev-doktrína érvényét veszítse. Az államszocializmus illegitim volt Magyarországon; kívülről oktrojálták az országra és kívülről is távolították el. Akármilyen politikai ütemérzékkel rendelkezett az MSZMP utolsó Politikai Bizottsága, akármilyen jelentős és bátor volt a rendszer ellenzéke - mint Lakitelek vagy a Duna-kör -, a rendszer egy geopolitikai folyamat következtében jött létre, és geopolitikai folyamat eredményeként szűnt meg. A rendszerváltoztatás szó ezt jelenti. Ám ez a folyamat emberek döntéseinek eredménye, nem külső természeti jelenség. Emberek hozták a döntéseket, például Gorbacsov vagy Reagan, amelynek következtében ezen geopolitikai folyamatok úgy alakultak, ahogy. A szóhasználattal is szakítani kell, meg kell haladni azt a marxista gondolatot, hogy a Történelem emberek döntésétől függetlenül halad egy adott irányba és a rendszerek eszerint változnak. Rendszerek akkor változnak, ha változtatnak rajta.

Ugyanígy Pap Szilárdot idézve és a lényegi kérdést az augusztusi dolgozatról föltéve: ha a rendszerváltás nemes egyszerűséggel el lett rontva, akkor ki rontotta el? Kinek a hibája az, hogy Biszku ágyban párnák között halt meg? Hogy az állami tulajdon ilyen alacsony mértékű lett hazánkban? Ezekért is emberek felelősek. A döntéshozók. Hogy ideillőt idézzünk: neveket akarunk hallani! Ugyanis, ha van valami, amivel be tudjuk a rendszerváltoztatást fejezni, az az, hogyha elmondjuk, ki rontotta azt el.

Ez az amiben Csurka történelmit tévedett. Csurka az MDF-SZDSZ paktumból kiindulva az első szabadon választott miniszterelnökre terheli a felelősséget. A paktumot faustinak állítja be. A kormány tehetetlenségét és az állami vagyont szétherdálását az SZDSZ-en keresztül az Antall-kormányra terheli. Ez az a tévedése, ami a mai napig népszerű. Hiába kezdődött már el a Németh-kormány alatt, Antall felel a privatizációért. Akármi is a geopolitika valóság, a doktrína szerint Antall vissza tudta volna a Kárpátalját szerezni. Ugyanakkor akárhogy is az ő pártja akarta az igazságtételt, az ő hibája, hogy a kommunista bűnösöket nem vonták felelősségre.

Ahhoz, hogy befejezzük a rendszerváltoztatást el kell mondani, kik azok aki elrontották. Nem szabad tovább a kádári erkölcsi relativizmusban kikevert szürkével lefesteni az egész kilencvenes éveket, ahol kollektív minden bűn. Volt, aki az igazságtételi törvény ellen szavazott, volt, aki mellette. Volt, aki a reprivatizációt javasolta, volt, aki ellenezte. Voltak, akik elárulták a rendszerváltást, voltak, akik végig képviselték. Ha a Csurka dolgozatnak huszonöt év múlva van tanulsága, akkor az az, hogy összeesküvések helyett mondjunk értékítéletet a döntéshozókról. Ha el lett rontva valami, mondjuk ki kik rontották el. Akkor tudjuk majd befejezni a rendszerváltoztatást. Itt az ideje.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr2512764756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egészség világ 2017.08.20. 20:15:18

Érdekelnek otthoni munkák, pénzkeresési lehetőség? (Nincs MLM, piramis, egyéb visszataszító dolog :) ) Amivel találkozhatsz: YouTube partner program és nézettség növelés, Instagram Marketing, Fordítási Munkák, Freelancer munkák (bármi, programozástól kezdve, videó vágás, amit el tudsz képzelni), Ingyenes Domain szerzés, Ingyenes VPS :)..
Csekkold: valodi-otthoni-penzkereses.blogspot.com/

röf 2017.08.20. 20:18:38

Hogy a rendszerváltás el fog maradni, azt már a Kerekasztalnál kötött megállapodás garantálta.
Hozzájött a vérig sértett SZDSZ négy éves aknamunkája , mert az MDF lett a befutó.....
Szívesen vettem volna, ha a jelen írás szerzője nem kérdezi, hanem megmondja, kik tehetnek az ellopott rendszerváltásról...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.20. 20:28:53

Magyarul: bár tévedett egyes konkrétumukban, a lényegben igaza volt Csurkának.

Merlot 2017.08.20. 20:41:01

Tényleg nincs meghatározó, tényekkel bizonyító ember ebben a kurva, lezüllött országban, aki MERNE végre neveket mondani???
Mi a faxomtól félne? Már nincs halálbüntetés, mint a kádári időkben. Akkor mitől fél???
Hazaszeretetről papolni a hülye is tud. Aki a történelmi, forradalmi időkben MERT a fennálló rendszer ellen tenni, fellépni , az valóban az életével játszott.
És sokan feláldozták azt...a hazáért.

Ma gyáva nyulak, föld alatt túró vakondokok, zsíros állásukat féltők, csúszómászók országa lettünk. :(((

Brix 2017.08.20. 20:52:48

@Egészség világ: Van pofád ehhez a trollkodáshoz?

Amit a privatizáció kapcsán elrontottak, már nehéz lesz megjavítani , de ha valóban lenne rá politikai szándék , még helyre lehetne hozni valamit...
Először is, el kellene kezdeni az oligarchák vagyongyarapodásának felülvizsgálatát. Az államnak új adókat kellene bevezetni, amelyeket a gazdagokra kellene kivetni, a jelenleg erősen adóztatott alsó-középréteg helyett. Az nagyon fontos lenne, hogy szélesedjen a tulajdonosi réteg , de ehhez nem a klientúrát, és a nagyvállalkozókat kellene támogatni, hanem a valódi középosztályt. Több esélyt kellene adni a szegényeknek is....

Jakab.gipsz 2017.08.20. 21:05:23

Nem tök mind egy, kik baxták el!

Nekünk kell, rendbe tenni közös dolgainkat.

Persze a megoldás, megtalálása, meghaladja szerény képességeiteket, hol ott mindent tudnotok kellene.
Kínlódjatok még egy kicsit, olyan jó nézni, ahogyan meg szak-értitek egymást.

Tristee 2017.08.20. 21:29:05

"a rendszerváltoztatás (a szóhasználatra mindjárt ki kell térni) senkinek sem váltotta be a hozzá fűződő reményeket."

Hülyeség a köbön.

Mikor és hol panaszkodott a Mercedes tröszt tulajdonosa arra, hogy Magyarországon nem megfelelő számára a rendszer?

Tamáspatrik 2017.08.20. 21:50:10

A Kádár-rendszert kik rontották el? Hát a Horhty-rendszert? Kik a felelősek Trianonért? Kik miatt következett be Mohács? Sorolhatjuk tovább... A kérdés úgy is szólhatna, hogy volt-e olyan dolog a magyar történelemben, amit nem rontottunk el?

És mért pont Németország vagy Ausztria szintjén kellene lennünk, akkor már mért nem inkább Svájcén? Egyáltalán jó kérdés-e az, hogy mi kellene most, hogy legyen nálunk? Máshonnan nézve: Ki szeretne most Romániában vagy Szerbiában élni? Szerintem nem sokan.

A rendszerváltás sehol sem ment jobban mint nálunk, bár lehetett volna jobban csinálni, de senki nem tudja, hogyan. Utólag lehet okoskodni. Kb. 10% tartalék biztosan benne maradt. Ha 2002-re befejezettnek tekintjük. Már pedig befejezett volt, mert különben nem csatlakozhattunk volna az EU-hoz.
Szóval legalább 10% benne maradt (ha kicsivel okosabbak vagyunk), életszínvonalban, gazdasági fejlettségben.
2002 után kezdődtek az igazán nagy problémák, és 2010 után sem történt igazi javulás.
Ajánlom: Sznobjektív - A rendszerváltás 10 halálos bűne.

Tamáspatrik 2017.08.20. 21:56:01

Csurka egy kókler. A cipész maradjon a kaptafánál. Az írók legyenek írók, az összes aki a politika területére merészkedett, mind pórul járt. Németh László, Illyés Gyula, Csoóri Sándor, hogy csak a nagyobbakat említsük. Mind elkezdett hülyeségeket beszélni és tenni.
Addig nyújtózkodj, amíg a takaród érj. Felületes tudással, félműveltséggel (mint Csurka) nem mész semmire. Beteges, paranoid elme ráadásul, minden mondatából ez látszik. A kocsmai szintet az írói véna sem tudja megemelni.
Valóban: humán értelmiségiek kezdték a rendszerváltást, amatőrök, kevés volt köztük az Antall József kaliberű koponya (a bal- és jobboldalon egyaránt).

Serivor 2017.08.20. 22:39:01

Na és akkor ki? Ez a poszt se mond semmit. Nehéz elvonatkoztatni attól, hogy az Antall-kormány intézte a rablóprivatizációt, a mezőgazdaság szétverése pedig a koalíció ára volt, amit személyesen Torgyánnak kellett megfizetni. Kérem a neveket, még, még! Ez csak a két főbűnös volt, de a Pintér-féle kisebb halakat is meg kellene nevezni.

VaradiJanos 2017.08.20. 22:45:19

@Tamáspatrik: miért, kinek kéne politizálnia?

BiG74 Bodri 2017.08.20. 22:46:49

Elmúlt, már történelem, szeretnék a mában élni, és a jövővel törödni. Ez is pont elég!

cosette 2017.08.20. 23:30:11

Ha el lett b...va, akkor ebben minden eddigi kormánynak van felelőssége. Egyik se akarta az elrontott dolgokat rendberakni, inkább kiaknázta az előnyeit.

énisfélek 2017.08.20. 23:57:35

Akik a rendszerváltást csinálták, ma azok kezében van az akkori állami vagyon jelentős része.
Ezek után hogyan lehet olyan hülyeséget állítani, hogy rosszul csináltak valamit?

dukeekud 2017.08.20. 23:58:58

A rendszervaltas olyan volt, amilyen maga az orszag. Az orszag olyan allapotban volt, hogy ennyire volt kepes. Annyira volt kepes, hogy a kb 89-ben megkezdett valtozast 21 ev alatt 2010-re sikeruljon befejezni.
Persze voltak kulso es belso akadalyozo tenyezok, de az is csak azert tudott fekezni akadalyozni, mert itt egy felkeszuletlen, gyenge orszag volt tarsadalmilag es gazdasagilag is.
Ugy gondolom a rendszervaltas nagyon rosszul tortent, de egyszeruen on erobol keptelenek lettunk volna ennel tobbre.

Bambano 2017.08.21. 00:16:22

@Tamáspatrik: "kevés volt köztük az Antall József kaliberű koponya": tegyük hozzá: szerencsére. Viszont volt legalább egy Horn meg egy Bokros.

Az, hogy "kevés volt az állami vagyon", ahogy a poszter mondja, az kifejezetten előnyös. Lehet látni, mit csinál az állami vagyonnal ez a mostani dilettáns állammaffia.

Persze lehet komcsizni Hornékat, de hogy jobboldalibbak voltak, mint ez a mostani cenzus, az tutti. A politikához is, a gazdasághoz is fényévekkel jobban értettek, mint ez a dilettáns jogászgittegylet.

kgaba82 2017.08.21. 00:59:03

"Azok változtatták meg (renszert) akik elérték, hogy kivonuljon Magyarországról a Vörös hadsereg, akik elérték, hogy a Brezsnyev-doktrína érvényét veszítse."
A szovjetek gazdasági okokból mondtak le a térségről. A befolyásuk fenntartása egyszerűen megdrágult a 70-es évektől. Előbb emelkedő olajárak, aztán hitelkamatok, aztán a növekvő és egyre nyílvánvalóbb gazdasági, technológiai leszakadás, a szocialista vállalatok versenyképességének brutális romlása, mind nagyobb arányban való állami lélegeztetőgépre kerülése

kgaba82 2017.08.21. 01:03:05

A kommunisták semmi egyebet nem csináltak, mint abban az ütemben, ahogy Moszkva engedte, elkezdtek előremenekülni.
Azok, akik túlságosan az ideológia megszállottjai voltak, vagy a változást gyorsnak találták, azok ellenálltak, lassították a folyamatot.

Bambano 2017.08.21. 01:19:14

@kgaba82: azért az szép ütem és lendület lehetett, amitől pozsgay elvtárs egészen a fideszig lendült :P

Boross Bence 2017.08.21. 04:00:06

Nagyon sok téma mosódik itt össze, a kérdések pedig nehezen megválaszolhatók.

1. Először is fogadjuk el, hogy az egykori szocialista blokk országaival hasonlítjuk össze Magyarországot, és nem Spanyolországgal, Görögországgal, Portugáliával, vagy netán Dél-Koreával vagy a II. világháború utáni NSZK-val, Finnországgal.

2. A kádári diktatúra viszonylagos nyitottsága, puhasága miatt itt voltak a legmagasabbak a rendszerváltáshoz fűződő várakozások a térségben. A rendszerváltással szembeni elvárás konkrétan az osztrák életszínvonal bolt. Vagyis ha annyit fejlődtünk volna, mint a térség legsikeresebb állama, akkor itt azzal sem lenne senki megelégedve, és folyna a felelőskeresés.

3. A térségben a legsikeresebb az NDK története, amely azonban nem egy társadalom önálló sikere, hanem kettőé, és az eredmény még így sem felel meg az ő elvárásaiknak, azaz nem teljes összeolvadás, hanem "csak" 80%-os közelítés.

4. A térség államainak teljesítményét összehasonlítva látható, hogy a valódi felzárkózás a nyugathoz (az NDK kivételével) sehol sem valósult meg. Voltak 5-10 évig sikeresnek mondott országok, de azután valami mindig megakasztotta a sikertörténeteiket.

5. A bejárt utak közel azonossága miatt elmondható, hogy a térség elsősorban a globalizáció miatt nem tudott felzárkózni: 1990 után az új munkahelyek és a tőke nem Kelet-Európába, hanem Kínába áramlottak. Az is fontos, hogy felzárkózás eddig a kapitalizmus történetében* csak protekcionizmus révén** valósult meg, márpedig Kelet-Európa a nyitottságot választotta és a neoliberális világrendet fogadta el.

* Kína most fontos kivétel
** Vagy valamilyen természeti kincs révén, mint például Norvégia a kőolajból.

6. Voltak-e valódi választási lehetőségeink? A fentiekből alapján remélem kiderült, hogy amint a gazdasági nyitottság növelése lett a fő politikai irány, ezzel kényszerpályára került a térség minden országa. Annyit lehetett választani ezután, hogy sokkterápiával vagy fokozatosan következik be a nyitás, de hosszú távon látszik, hogy az eredmény ugyanaz.

7. Mivel a nemzetközi determináció ilyen erős volt, a helyi elitünkre csak azért hibáztathatjuk, mert tűzoltással foglalkoztak a társadalmi innovációk bevezetése helyett. A társadalmi innovációknak arra kellett volna kiterjedniük, hogy minél jobban felkészüljön a következő generáció ezekre a determinált viszonyokra. Említhetném a Hankiss Elemér-féle "Találjuk ki Magyarországot, ami csak azért nem Hankissal együtt halt meg, mert meg sem született.

8. Végül jól látszik, hogy ma sem társadalmi innovációk versenyeznek a politikában, hanem a nyugdíjas szavazók kegyeiért megy a harc. Totális ötlettelenség jellemzi az elitet, és felemelt kézzel állnak a globalizációval szemben ma épp úgy, mint 1990-ben.

Vagyis nem Antallban, Torgyánban, Csurjában, Sólyom Lászlóban, az SZDSZ-ben, Bokros Lajosban, Horn Gyulában, Suchman Tamásban, Orbánban, Gyurcsányban stb. kell a felelősöket keresnünk, hanem egyedül önmagunkban, akik nem merünk komolyan szembenézni a dolgokkal, hanem másokban keressük a hibát.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 06:33:12

@Bambano:

A valóságban az akkori "jobboldal" és "baloldal" között se politikai, se gazdasági kérdésekben nem volt semmilyen ellentét. Egyetértés volt:
- az országot ki kell szolgáltatni a nyugatnak,
- az állami vagyont oda kell ajándékozni,
- a kisembereket le kell szarni.

Az összes ellentét a 2 tábor között kulturális volt, lásd:
- a homokosok és a pedofilek vagy inkább az egyházak támogatandók,
- utálni kell a magyar hagyományokat vagy sem,
- szeretni kell az idegeneket vagy inkább a határontúli magyarokat szeressük.

Akkor alakult ki, hogy Mo-on a "jobboldal" és "baloldal" fogalmak NEM azt jelentik, mint nyugaton.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 06:37:31

@Bambano:

Az MSZMP vezetőségében volt alapvetően egy erős reformista mag, mely tudta, a rendszer meg fog bukni. Ezek azonban 3 csoportra oszlottak:
- technokraták, liberálisok: a nyugatot akarták követni.
- reformkommunisták: a kínai utat szerették volna követni,
- nemzeti kommunisták: harmadikutas megoldást akartak.

Pozsgay a harmaidk irányzat fő embere volt,Horn meg az elsőé. Ennyi az egész.

Kezdetben együttesen kirúgták a második irányzat híveit, majd 1991-ben Hornék kirúgták Pozsgayékat is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 06:40:47

@Brix:

Nem lehet helyrehozni, csak kicsit javítani rajta.

Még Oroszország se képes visszacsinámi azt, amit elrontottak annak idején. Putyinnak 5 évébe tellett, hogy legalább az oligarchákat likvidálja, s a legnagyobb vagyonok egy részét visszavegye, de ma is sok az orosz milliárdos, csak most nem a nyugatra hallgatnak, hanem kénytelenek az orosz vezetésre. De maga a folyamat nem volt ott se vissacsinálható.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 06:50:37

@Tamáspatrik:

A valóság: Mo-on akkor is megváltozott volna a rendszer, ha egy szál reformista komcsi és egy szál ellenzéki se lett volna.

A belső ellenzék és reformizmus csak apró irányokat tudott adni, de magára az egészre és annak fő irányára SEMMILYEN hatása nem volt.

Az egész térség sorsa UGYANAZ lett. Egymással ellentétes hagyományú országokban is, s mindegy volt hol mit akar a nép.

Átáltem felnőttként mind a magyar, mind a bolgár rendszerváltozást. Az emberek NEM ugyanazt akarták egészen a 90-es évek végéig, de lám - csoda - az eredmény ugyanaz lett.

Mo-on a kezdetekből az egész magyar elit nyugati tulajdont akart,
BG-ban a posztkomcsi elit nagyobb része ellenállt ennek,
az eredmény: ma mindkét ország minden nyugati tulajdon.

Mo-on a MIÉP-et leszámítva konszenzus volt a NATO-tagságról,
BG-ban a lakosság kétharmada ellenezte a NATO-tagságot
az eredmény: ma mindkét ország NATO-tag.

S még sorolhatnék hasonlókat...

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 06:51:49

@énisfélek:

A volt állami vagyon ma elsősorban és legngayobb részben nyugati kézben van, azaz ez nem igaz.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 07:05:58

@kgaba82:

"A kommunisták semmi egyebet nem csináltak, mint abban az ütemben, ahogy Moszkva engedte, elkezdtek előremenekülni."

Ez így nem igaz.

Igenis voltak eltérések az egyes országok között. A szovjet uralom a 70-es évektől már nem közvetlen volt, azaz volt erős mozgástér, persze az alapszabályok betartásával.

Apám részt vett az 1982-es KGST-csúcstalálkozón Havannában, a zárt üléseken is, mesélte milyen ádáz viták volt a 2 fő ellentétes tábor között. Az egyik tábor: Mo., Lengyelország, Románia, Vietnám, a másik: BG, Csehszlovákia, Kuba, Mongólia.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 07:06:57

@Boross Bence:

"Az is fontos, hogy felzárkózás eddig a kapitalizmus történetében* csak protekcionizmus révén** valósult meg, márpedig Kelet-Európa a nyitottságot választotta és a neoliberális világrendet fogadta el."

Így igaz. Pont ezért nem zárkózott fel senki a régióban.

alfacharlybravo 2017.08.21. 07:50:17

@Tamáspatrik: Mohács felelőse megvan, Szerencsés Imre (Efraim Slomo) és baráti társasága meg a tehetetlen kapzsi vezetés.

Vödör1 2017.08.21. 07:50:45

@Boross Bence: ez a fenti cikk egy semmi, egy nulla, egy butacska szosszenet tartalom nelkul. A te hozzaszolasod viszont tartalmas, lehet vele vitatkozni, de nagyjabol osszefoglalja a lenyeget. Javaslom hogy csereljek ki a cikkel :)

AJeges 2017.08.21. 07:58:01

Két gondolat,az egyik lopott,sajnos nem tudom kitől idézek:
1989-90-ben az emberek nagy része úgy tekintett a nyugatra,mint baráti felszabadító erőkre,akik végre keblükre ölelik a folytogató szovjet elnyomás alól felszabadult picike K-európai országokat.Ezt a hibás nézőpontot sok újdonsült politikusunk is magáénak tudhatta - talán még a "zseniális" A.J. is.A valóság azonban sokkal egyszerűbb:a kapitalista világ úgy érezte - teljes joggal - hogy megnyerte a hidegháborút és ránk mint legyőzött ellenségre tekintett.Azóta sem érdeke,hogy gazdasági/társadalmi viszonyaink megközelítsék az ottanit.Egyszerűen azért,mert ismerik a törvényszerűségeket:ahol erős a gazdaság,ott felhalmozódik a tőke,a pénz pedig egy idő után hatalomért kiált.

A szóhasználat elemzése pedig szerintem alapvetően hibás.A rendszerváltás és a rendszerváltozás között az a különbség,hogy az előbbi egy határozott,végleges és visszafordíthatatlan folyamatot sugall,míg a rendszerváltozás egy rugalmasabb,enyhébb,"puhább" irányt jelez.Ebbe belefér,hogy soha semminek nincs felelőse,hogy 2017-ben még mindig ügynöközni lehet stb.

MIÉRT NINCS.MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN 2017.08.21. 09:05:22

@Boross Bence: "fogadjuk el, hogy az egykori szocialista blokk országaival hasonlítjuk össze Magyarországot"

Hát igen. Már Románia is lehagyott minket, már csak Bulgáriával versenyzünk. Nemsokára Bangladessel. :(

Paróczai 2017.08.21. 17:18:15

A szokásos igen gyenge színvonalú, a lényeget elmaszatoló írást olvashattam a szerzőtől. Annyit tudtam meg, hogy Csurka aztán nem jól látta, de az biztos antiszemita. Azt, hogy ki a felelős, önkiszolgáló módon rábízza az olvasóra. Nos az olvasó maga is el tudja dönteni, ilyen gyengécske eszmefuttatás helyett írt írás nélkül is, hogy kit tart felelősnek.
Az írások, ha néha igen gyengécskék is voltak, legalább szóltak valamiről. Most itt a semmiről olvashattam. Igen! Ide jutottunk! Ez az etalon.

Tamáspatrik 2017.08.22. 21:01:23

@Boross Bence: Ez a 8 pont nálam a maximális 10-es.
süti beállítások módosítása