A valódi viták otthona

Reflektor

Lopás, vagy nem lopás - ez itt a kérdés

Sallai R. Benedek írása

2017. szeptember 13. - baum

avagy hová lesznek a vidékfejlesztési források Magyarországon?

csanyi_srb.jpg

A minap tettem közzé egy diagramot arról, hogy a jelen kor földesurainak birtokméretei már jócskán meghaladják az egykori történelmi családok földbirtokainak mértékét. Nyilván, sokaknak érthetetlen, hogy az MSZP után immár miért ezeket az új földesurakat támogatja leginkább a Fidesz kormány is? Márpedig tény: szinte változatlan arányban, folyamatosan, az EU-s milliárdok magyar milliárdosokhoz vándorolnak többségében, a vidékfejlesztés lobogója alatt.

Kollégáimmal elemeztük a 2017. január 1 és 2017. június közötti EU-s agrár- és vidékfejlesztési kifizetéseket, aminek eredményeiről egy közleményt adtam ki. Ennek kapcsán kaptam az ATV egy reggeli műsorába meghívást Vujity Tvrtkotól. A műsorban nekem szegezték a kérdést: most ez lopás, vagy nem lopás?

A kérdésre nehéz azonnali igen, vagy nem választ adni, hiszen nem mindegy, hogy honnan nézzük - kezdtem el magyarázni. Hiszen jelenlegi jogrendszerben ez nem lopás, és ha feljelentést teszek, akkor Polt Péter körbe nevet, hogy itt minden tiszta.

Pedig akkor is azt mondja saját erkölcsi iránytűm: ez lopás a javából! Még pedig nem kis lopás, hanem nemzeti sorsdöntő lopás, a legjelentősebbek közül. Ha a vidékfejlesztési büdzsé 12 ezer milliárdos (!) költségvetési számát nézzük az EU aktuális költségvetési ciklusa alatt, akkor azt látjuk, hogy ennek a forrásnak jelentős részét olyanok számára tolja ki a kormány, akik józan ész alapján nem lehetnének kedvezményezettek. Márpedig 12 ezer milliárd minimum fele (pesszimistább becslések szerint kétharmada) arra rá nem szorulókhoz jut, ami kettő, vagy akár három teljes Paks 2. beruházás teljes egészében! Ehhez képest a Paks 2 tervezett csúszópénze és lenyúlása szinte gyermekcsíny.

Az EU ezt pénzt azért adja az országnak, hogy megvalósítsuk a regionális felzárkózást, és egy észak-magyarországi, vagy észak-alföldi, vagy dél-dunántúli ember éppen úgy éljen, mint egy luxemburgi, holland, vagy német régióban élő. Márpedig amíg az említett három magyar régióban az egy főre eső GDP a legrosszabbak között van az egész EU-ban, addig az említett nyugat-európaiak, a legjobbak között - tehát lenne hová felzárkózni. Ezzel a pénzzel a kisemberek életminőségének felzárkóztatását, a kisgazdaságok megerősítését, a vidéken maradás támogatását, és jobb vidéki életfeltételeket kellene biztosítani, nem pedig Csányi Sándort, vagy Mészáros Lőrincet gazdagítania! Nincs olyan EU-s dokumentum, sőt, még magyar stratégiai irat sem, amely azt fogalmazná meg, hogy a vidékfejlesztési-forrásokból milliárdosokat kellene támogatni - márpedig ez történik, a tények ezt támasztják alá:

Csak a vizsgált félév vizsgálata során kiderül: az adott időszakban az összes kifizetett támogatási összeg 98 713 gazdálkodó számára 205 Mrd Ft. volt. Ezen adatokból tényszerűen megállapítható:

- ennek az összegnek 57%, a gazdálkodók, azaz támogatást igénylők 3,8%-hoz került;

- az összeg 33 %-át a gazdálkodók 24 %-a kapta meg, míg a teljes összegnek mindössze

- 10 %-a került a gazdálkodók 72,2 %-hoz. Leginkább ezen a 10%-nyi támogatáson osztoznak azok, akiknek a pénzt szánták.

A fenti átlagcsoportokkal kifejezve az átlagtámogatások mértékei:

- a legnagyobb 138 támogatást igénylő átlagban 206 m Ft-ot kapott, és;

- 3 611 igénylő átlagban 24 m Ft-ot.

- 3 189-en kaptak átlagban 3 m Ft-ot, és

- kb. 72 000-en átlagban 288 e Ft-t kaptak.

diagram2.jpg

A támogatás megkapók listájának első 200-as táblázata mutatja - hová is kerülnek a vidékfejlesztésre szánt források. Az első 138 között, csak 4 magángazdálkodó található, a többi gazdasági szervezet. Az első 300-ban 8 magángazda van - azok sem a kicsik közül valók, természetesen.

Az elsők között továbbra is a Bóly, a 3. a Dalmand azaz a Csányi Sándor cégei találhatóak, s közéjük ékelődik az állatgyógyászattal foglalkozó új narancsbáró, a szekszárdi TOLNAGRO. Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor érdekeltségei kiemelkedő eredményességgel szerepelnek.

Az EU pénz ad valamilyen célra, valakik részére, és a Fidesz/KDNP/Magosz alkotta kormányzat ezt odaadja más célra, másnak. Milliárdosoknak milliárdokat. Ezt akkor hogy hívják? Ha nem lopás, nem a vidéki Magyarország meglopása, akkor mi az?

Máshol, ha valaki másét elveszi, azt lopásnak nevezzük. A NER-ben, ezt pusztán fideszes támogatáspolitikának hívják…

S végül, mintegy zárógondolatként tegyük mindehhez hozzá: mindennek a folyamatnak, a támogatások oligarchákhoz juttatásának nincs társadalmi hasznossága, ellenben jelentős társadalmi és strukturális kárt okoznak. Azok a nagy mezőgazdasági vállalatoknak, amelyek évek óta elszívják a forrásokat a kisebb gazdaságok elől olyan piaci előnyhöz jutnak, amit a kicsik nem tudnak már leküzdeni. Ezek az agrár-cégbirodalmak óriási földeket használnak, óriási támogatásokat élveznek és ehhez képest igen kevés embernek adnak munkát. Ezek a gigacégek vagy a rendszerváltást követően jöttek létre privatizációnak nevezett szabadrablással, néha kivásárlással, főként a kapcsolati tőke felhasználásával, a legjobb földeken korábbi állami gazdaságok megszerzésével, vagy az utóbbi években, szintén az állami földek bérleti jogával, megvásárlásával, amit együttesen csak a nem túl elegáns „fideszes földmutyi“ néven ismer a szakirodalom. Létrejöttük és működésük nem lett volna lehetséges a mindenkori kormány, jelenleg a Fidesz erőteljes támogatása, gyámkodása, és jó adag korrupció nélkül, és nem ritkán sajnos a Versenyhivatal asszisztálásával. Bár még csak az első féléves kifizetési adatokat ismerjük, az kijelenthető, hogy a magyar agrárium két kulcsszereplője, a privatizátor-bankvezér Csányi Sándor és a 2010-es kormányváltás óta üstökösként tündöklő Mészáros Lőrinc óriási ütemben növelik földjeik méretét, és a velük járó agrártámogatások mennyiségét. S az is látható mindenkinek, hogy részben ennek hatására, ezzel párhuzamosan, hogy mi történik a magyar vidéken.

Vujity Tvrtko segítségével tehát eljutottam ahhoz a megállapításhoz, amit Ángyán József is megfogalmazott már egy riportban: „Hazugságokkal nem lehet a jövő társadalmát felépíteni - szögezte le Ángyán, aki a földügyekkel kapcsolatban elmondta: nem lehet törvényes az, ami erkölcstelen. Hiába mondja a hatalom, hogy bíróságra lehet menni, ha erkölcstelen az, amit előzőleg törvénybe foglaltak."

A vidékfejlesztési támogatási rendszer ennek iskolapéldája.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3412825992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2017.09.13. 23:02:55

annyira buta vagy

rászorulók?

mi köze az európai mezőgazdasági támogatási rendszernek a rászorultsághoz?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.14. 03:55:11

Bocsi, de a mezőgazdasági támogatás azért van, mert a gazda vet, költi a pénzt de nem biztos hogy arat.
Ha meg nem vet, akkor holnap nem eszünk.
A fejlett világban mindenütt támogatják a mezőgazdaságot. Ez nyalván arányos a földterülettel, meg hogy mire használja. Parlagon van, búza, kukorica, vagy golfpálya, stb.
Az nem kérdés hogy a pénz jár nekik. Hogy hogyan szerezték meg a földeket, az pedig egy másik kérdés. Erről, így posztot írni, hülyeség volt.
Ilyenkor a narancstálibok joggal mondják - "Ez lenne az ellenzék?"

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2017.09.14. 05:01:54

"amit együttesen csak a nem túl elegáns „fideszes földmutyi“ néven ismer a szakirodalom."

Bezzeg ha vegre betornenek ide az arabok elfoglalnak az orszagot, bevezetnek a sariat
az mennyire csodalatos eukonform lenne. A saria torvenyek lennenek a megtestesult liberalis nirvana.

cog3981 2017.09.14. 06:40:34

@Libsik visítanak de az ország a miénk !:
Igen rendesen kevered a bel es kulpolitikat.

Kulpolitikaban jol dontott a zorban. Tul nagy a kulturalis kulonbseg. Nem az EU-ban hanem a problema helyen kell megoldani a helyzetet. Amit bizony az USA, oroszok, kina es a tobbi nagyhatalom kavart. Bizony, oroszok es kinaiak is ott kavarnak.

Masreszt belpolitika a mas kerdes, amelyrol - latva a hozzaszolasodat sikeresen - elterelik a figyelmet hogy ne vegyek eszre az iszonyatos penzlenyulasokat.
Ez igy volt a korabbi MSZP-s rendszer idejen de most ezt csucsrajaratjak.

Namost el nem tudom kepzelni melyik egybites aggyal rendelkezo orul annak ha az orszag GDP-jenek egytizedet elerheto tamogatasok lenyulasanak.

Mert ez megy minden szinten.
Falusi szint: pogarmester es haverok kapnak tamogatast. Pogarmester gyereke raszorultsagit is. Ahol csurran egyszeru embernek, ott epitenek 10 kilatot a faluba.

Varosi szint. Pogarmesteri hivatalba jattot kell vinni hogyha a cegeddel el akarsz valamit erni. A templomot felujitjak. Ismet. (persze haver ceggel)

Orszagos szint, termelik a meszaros lorinckeken es a klonjaik ott nyuljak le a penzt ahol tudjak.
Pelda. Orszag kapott 700M tamogatast az oktatas fejlesztesere. Vettek digitalis tablat, de az oktatokat - akik felkeszitettek a tanarokat ra - 1 ev utan fizettek ki.

Namost. Ezek a penzek arra vannak hogy beinditsak az orszag gazdasagat. Ezt lenyuljak. Ezek utan ne sirankozzunk hogy csak ennyi fizetest tud adni az orszag!

Mas.
Aze' liberalizmusnak koszonheted hogy lehet kommenteket irni, biralni az orszag vezeteset.
Ne aggodj, kinaban a bortonbe kerulsz ezert ,es utana a szervdonor piacra! Lehet tapsikolni erte.

VaradiJanos 2017.09.14. 07:06:57

Kérjetek útbaigazítást az alapítványtól, hogy el tudjátok dönteni végre, hogy akkor most csányi Orbánt leváltani képes reménysugaraitok egyike vagy rohadt fideszmaffiózó?!

ATS 2017.09.14. 08:57:24

Narancstálib, hát ez mekkora =D

sas70 2017.09.14. 09:57:49

A vidéki ember bérrabszolga a saját szülőföldjén és ez így teljesen rendben van!

Haveravera 2017.09.14. 19:31:09

Vigasztaljon a tudat, hogy a történelmi családok birtokait is elvették, s aki nem iszkolt el időben, az Recsken wellnessezett.

Paróczai 2017.09.15. 11:28:06

Na, megint egy szánalmas, színvonaltalan acsarkodást olvashattam. A jog nem érdekli a szerzőt, hiszen saját "erkölcsi" mércéje helyettesíti a jogot!
Annyira primitív és szánalmas ez az erőlködés, hogy majdnem levizeltem a saját képernyőm, amikor olvastam ezt a trágya halmazt!

2017.09.16. 11:46:43

@Paróczai: lennel csak szopoagon erintett, mindjart maskepp gondolnad.

2017.09.16. 11:50:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: viszont ne tekintsunk el attol, hogy a foldlenyulas celja pontosan a tamogatasokhoz valo hozzajutas volt. Ha jol megnezed, a holdudvar altalaban keruli a nagy versennyel jaro iparagakat.
süti beállítások módosítása