A valódi viták otthona

Reflektor

Egy újabb sosem volt népszavazás margójára

2017. szeptember 21. - baum

8846791_58137d3560211835f9a1cf0985ba6070_wm.jpg 

Ismét elébe ment a Fidesz a népakaratnak, és ismét nekifutásból rúgta tökön magát. Amint kicsi jele is mutatkozott annak, hogy már nem csak „romkocsmák homályában merengő, állástalan diplomások” szemében forrott össze nevük a korrupcióval, rögtön beindult a gyermekvédelemben, vagy metrófelújításban (hogy csak két, tényleg találomra kiragadott területet mondjunk) nem igazán zakatoló törvénykezés.

 

Ezúttal nem az emberek életébe közvetlenül belenyúló vasárnapi zárva tartáshoz hasonlatos dolog volt a tét, most fordított volt a felállás. A NER létezésének értelme került kockára, mindössze annyival, hogy esetleges rezsimváltás esetén a lopást már hívhassuk úgy, hogy lopás.

A Fidesz - bár ezzel nincs egyedül, kétségkívül a műfaj jelenlegi legjobb művelője – ismét csak a kollektív felejtésben bízik (vagy abban, hogy jön még egy, kettő, száz migrációs hullám), ahogyan annyiszor. Ezúttal nem mentek el a falig, persze valószínűleg csak azért, mert későn eszmélt rá, hogy ebből akár érvényes népszavazás is lehet. Mert hét év megfeszített néphülyítés, médiapiac, oktatás, és úgy általában minden szisztematikus szétverése után is akad, akinek más is megüti az ingerküszöbét a „migráns”, „soros”, „rezsicsöki”, „stadionrekonstrukció”, vagy legújabban a „tejeszacskó” hívószavakon kívül.

 

Csakhogy itt többről van szó: nem az a lényeg, ki hogyan szavazott volna a népszavazáson, hanem az, hogy ismét ejtettek azok fejére, akiknek egyáltalán véleménye van még ebben az országban egy adott kérdésről. Ez esetben teljesen mindegy, hogy valaki elempés, fideszes, emeszpés, akármis. Egy idő után viszont nem lesz majd, aki elhiszi azt, hogy a Párt „maga is egyetért” egy adott javaslattal.

 

Nem először bizonyosodott be: úgy tűnik, a Fidesz a legitimációját, hatalmon maradását a világon talán egyedülálló módon nem a nép általi felhatalmazás, hanem paradox módon éppen a népharag adja.

 

És e lépéssel azt sem először tették nyilvánvalóvá, hogy ezt ők is tudják nagyon jól.

 

Kácsor Dániel

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3912883274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morph on deer 2017.09.21. 19:57:02

“És e lépéssel azt sem először tették nyilvánvalóvá, hogy ezt ők is tudják nagyon jól.”

És ettől majd változik - mi is?
A jelek szerint a NER, azaz a Nemzeti Elnyomás Rendszere (nem saját!) köszöni és jól van.

Mert mi is történt?
A fidesz ezzel a preemptive lépéssel egyetlen pillanat alatt elejét vette egy számukra potenciálisan veszélyt jelentő akciónak. A teljesen jószándékú, egyúttal teljesen naív fiatal politikus palánták meg állnak és csodálkoznak, hogy nahát..!

Egyébként nem is a népszavazás várható eredménye okozott volna gondot a fidesznek, hanem az a mozgósító hatás, amit ez képes lett volna kiváltani. Ugyanis, ha egy ilyen, össznépi érdeklődésre számot tartó témában a mozgósítás megindul, azt a hatást már jóval könnyebb akár más -politikai - irányba is terelni, mint egy tisztán politikai témával milliókat megmozgatni.

Tudták ezt a profi kommunikációs stratégág is a fidesznél, és az egyetlen ‘jó’ megoldást választották.

Rosszul esik?
Hát persze! Szerintem viszont inkább illene tanulni a történtekből, mint sanyarogni és magyarázatokat keresni, számomra ugyanis ebből is egy dolog lett még világosabb: jobbnak kell lenni!
A kommunikációban is, és főleg abban, mert azon áll, vagy bukik a következő, az érdemi lépés lehetősége!

VaradiJanos 2017.09.22. 07:27:37

Ez a dániel ez szép név.

lippsi e vagy? 2017.09.22. 07:39:30

Ahogy látom az idénre betervezett "forró ősz" terv kulcseleme befuccsolt még mielőtt az utcára kerülhetett volna. Pedig mennyit törhette a fejét a stáb, hogy a megálmodott bukaresti zavargások mintájára hogyan lehetne itt is a jelszavakkal mozgósítani, hogy milyen korruptak a politikusok

Most aztán mehetnek a Gyuribácsihoz, hogy valami újabb tervet kérünk!

lippsi e vagy? 2017.09.22. 07:47:19

Ez a 12 éves elévülési időszak egy valamit elárul: a mostani ellenzék már beárazta a 2018-as vereséget is. Miután a forró ősz kíhűlni látszik (még az időjárást is a NER részévé tette a Fidesz), a demokratikus ellenzék beállhat a "futottak még" kategóriába

lippsi e vagy? 2017.09.22. 08:15:38

"ismét ejtettek azok fejére, akiknek egyáltalán véleménye van még ebben az országban egy adott kérdésről"

Nem volt itt igazi kérdés feltéve, csak hangulatkeltésre szolgált volna az akció. Szemben az előző népszavazással, ahol a nemzeti és az EU szintű kompetenciák felől kellett dönteni, ami alighanem a legfontosabb kérdés lesz az EU következő pár évében

Ja hogy azt a népszavazást bokottáltuk, így tettünk a zemberek fejére ...

Európai téridő 2017.09.22. 08:26:42

"Kicsit úgy érzem magam, mint a durcás kisgyerek
Kinek elvették a játékát" (Táncdalszöveg)

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 08:27:55

S mi a gond? Minek népszavazni arról, amit az egész parlament támogat?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.22. 08:29:26

@lippsi e vagy?:

Soros rossz helyzetben van: azok ellen próbél akciózni, akik 25 éve még az ő emberei voltak. Ez mindig rossz, mert ha az ellenfél ismeri módszereidet, képtelen vagy hatékony lenni ellene.

Netuddki. 2017.09.22. 08:36:43

"Reflektor
A valódi viták otthona"

Valódi viták majd akkor lesznek, ha kivágod a fizetett tolvajfidesz trollokat.

guvat 2017.09.22. 08:44:22

Így működik egy brutális diktatúra! Még egy rohadt vízágyút, vagy lovas kardlapozást is sajnál a dolgozó tömegektől!

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.09.22. 08:48:53

@VaradiJanos: Ennyi hozzáfűzni valód van csak? Okos ember lehetsz, önálló véleménnyel. Vagy még nincs kész a pártközpont reakciója?
süti beállítások módosítása