A valódi viták otthona

Reflektor

Botka lemondása után – gyorselemzés

Mikecz Dániel írása

2017. október 02. - GottmayerLea

botka_1.jpg

Botka László miniszterelnök-jelölti lemondásának alapvetően három közvetlen oka fedezhető fel.

Egyrészt a múlt héten derült fény a Medián közvélemény-kutatási adataira, ami szerint Botka jelöltként való megnevezése óta majd’ a felére csökkent az MSZP támogatottsága. Ezt a tendenciát egyébként igazolta a Republikon Intézet hétfőn publikált eredményei. Másodsorban időközben a DK és az LMP is úgy döntött, hogy saját listát állítanak, ráadásul az LMP saját miniszterelnök-jelöltet is megnevezett Szél Bernadett személyében. Általános elemzői egyetértés mutatkozik abban, hogy Botka László túl sok konfliktust generált a lehetséges külső szövetségesekkel és a párton belüliekkel is. Naivnak tűnt az a törekvés is, hogy rákényszerítheti arra a DK-t, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül szálljanak be egy választási összefogásba, miközben a volt miniszterelnök pártja stabilizálni tudta a bejutási küszöb felett népszerűségét. Harmadsorban az MSZP-n belüli ellenzék is aktivizálta magát és megkérdőjelezte Botka miniszterelnök-jelölti legitimitását.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke Botka visszalépése után már új lehetőségről beszélt. A lemondás ugyanakkor erősítheti azt a percepciót, hogy az MSZP a belső intrikák, konfliktusok pártja. A magyar politikai egyik legfontosabb tapasztalata az, hogy a választók nem tolerálják a belső konfliktusokkal terhelt pártokat. A Botka ügy így tovább gyengítheti az MSZP pozícióját. Miután szintén a múlt héten a Momentum elnöke, Fekete-Győr András világossá tette, hogy önállóan indulnak listán és mind a 106 egyéni választókerületben, így végkép megpecsételődni látszik a 2010 utáni pártokat tömöríteni szándékozott Új Pólus lehetősége. Így az Együtt és a Párbeszéd foghat össze kisebb súllyal, vagy Botka nélkül is elfogadhatnak egy ajánlatot az MSZP-től. Ez utóbbi a Liberálisok számára is maradhat további lehetőség, ráadásul nekik nem kell olyan arcvesztéstől tartaniuk, mint a 2010 előtti pártoktól és elittől magát megkülönböztetni vágyó Együttnek és Párbeszédnek.

A fenti közvéleménykutatások azt is megmutatták, hogy az LMP és a DK is sikerrel stabilizálta népszerűségét. A következő hónapokban döntő jelentőséggel bír majd az is, hogy melyik párt tud további erősödést felmutatni. Ha az MSZP tovább gyengül, akkor az is kérdés, hogy hol kötnek ki választói. Adná magát a Jobbik, azonban a pártot nyugdíjas-ellenesként beállító kormányzati kampány és az egyes szavazói táborokban a Jobbikról továbbra is élő radikális kép elriaszthat sok idős MSZP választót. Ebben a helyzetben az egységet felmutatni képes DK profitálhat és képes lehet átvenni a kezdeményezést a 2010 előtti blokkban.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1912922057

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy új remény 2017.10.02. 21:59:22

Kissé aggódom, hogy Orbán Viktor nehogy harmadfokú égési sérüléseket szenvedjen, miközben a tenyerét dörzsöli.  - írta ma Szily László a 444-en, elnézve a szocik haláltusáját. Őszintén szólva: első látásra tényleg úgy tűnik, hogy Orbánnak már n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Okos Tóbiás 2017.10.03. 11:58:17

A Momentumon nem csodálkozom, ez a formáció is a csüngőhasú kreálmánya, akárcsak az LMP. Bár utóbbi kezd kicsit önállósodni, de a feladata ugyan az. Felaprózni az ellenzéki szavazókat. Sztem.

Szabinho 2017.10.03. 16:28:48

@Okos Tóbiás: az LMP szerintem nem aprózza fel. sokan csalódtak az MSZP-ben és utálják a Fideszt. és ők kire szavazzanak? Trump ugyanezért lett elnök. a régi elitből elege van az emberek többségének, újra vágynak. kár az LMP-ért, hogy majdnem mindegyik markáns politikusa otthagyta őket, mert ők lehetnének egy alternatíva. az MSZP és a DK ugyanazon a választói rétegen osztozik, ideje lenne hogy az MSZP végre kilehelje a lelkét, ahogy más volt kommunista országokban is történt az utódpártokkal. a Momentum nekem komolytalan, kicsit Fidelitasnak tűnik csak SZDSZ-es kiadásban. az Együtt-PM-MOMA-Liberálisok meg a többi ilyen kis piócapárt ami nekem ellenszenves, ott tolakodnak a húsosfazék körül. semmit nem képviselnek csak a hatalom érdekli őket. azt is megtiltanám hogy egy 5% alatti párt bekerüljön a parlamentbe, ahogy pl a KDNP-t is beviszik. jó lenne ha végre a lényegi kérdésekről szólna a politika
süti beállítások módosítása