A valódi viták otthona

Reflektor

Adjunk szavazati jogot a 16 éveseknek!

2017. október 11. - szénhidra

vote-at-16-752x501.jpg

A Lehet Más a Jövő anyapártján, az Lehet Más a Politikán keresztül a mai nap folyamán alkotmánymódosítást terjeszt az Országgyűlés elé, amely nem másra tesz kísérletet, mint hogy leszállítsa a választási korhatárt (de nem a választhatóság korhatárát) a 2019-es önkormányzati és európai parlamenti választásoktól kezdődően 16 éves korra. A módosító javaslat mellett több érv és nemzetközi példa is szól, ezeket vettük sorra.

A kötelezettségek és a jogok harmonizációja

2017-ben Magyarországon egy 16 éves fiatal munkát vállalhat, amely után adót fizet, és a KSH adatai szerint a munkavállaló fiatalok száma 2011 óta emelkedő tendenciát mutat. Egy 16 éves házasságot köthet, jogosítványt szerezhet, szexuális kapcsolatot létesíthet, felelősségre vonható és büntethető, ráadásul jelenleg ez a tankötelezettség felső korhatára is. Ezek a jogok és kötelezettségek felelősséget helyeznek a 16. életévüket betöltöttek vállára, azonban nekik a törvényalkotási folyamatba, amely meghatározza mind a munkakörülményeiket, az adójuk mértékét, a mindenkori minimálbért, azt, hogy kivel köthetnek házasságot, hogy milyen mértékű és súlyú büntetést kaphatnak egy adott cselekedetért, vagy hogy egyáltalán mi számít bűncselekménynek - ezekbe nincs beleszólásuk, ahogy abba sem, hogy mely pártok kormányozzák az országot, és milyen program alapján. A jelenlegi helyzetben tehát a 16 évesek felelősségvállalásának mértéke nincs összhangban a jogaikkal. A szavazójog 16 éves korra való fokozatos kiterjesztésével (amelyet tehát a jövőben a módosító sikere esetén a országgyűlési választásokra is alkalmazni kívánunk)  ez az anomália megszüntethető.

A politikai apátia felszámolása

A 2009-es EP választáson a választásra jogosultak 36.31%-a jelent meg, míg a 2014-es EP választáson a szavazók csupán 28.97%-a. Ha az önkrományzati választások részvételi arányát nézzük, ott sem sokkal rózsásabb a helyzet: a 2014-es választáson országosan 44.30% (kirívó példaként Debrecenben mindössze 29.36%) volt a részvétel, míg négy évvel korábban 46.64%. Ez azt jelenti, hogy a választásra jogosult állampolgárok több, mint fele, az EP választáson majdnem a kétharmada nem vett részt abban a folyamatban, amely kiválasztotta a nemzetközi és helyi porondon az őket képviselő embereket. Meggyőződésünk, hogy ezen változtatni kell: az ország több, mint fele nem maradhat reprezentáció nélkül.

Mikor előálltunk a választási reform javaslatával, hangsúlyoztuk, hogy szigorúan hozzákötnénk a közoktatásban a szélesebb körű demokráciára nevelést, az állampolgári ismeretek hatékonyabb és mélyebb elsajátítását, a politikai döntéshozatali folyamatok és szereplők átfogóbb megismerésének lehetőségét. Látjuk azt, hogy habár a politika szó alapvetően negatív asszociációkat kelt a fiatalokban, a közügyek iránt igenis magas az érdeklődés (gondoljunk csak a 2012-2013-as diáktüntetésekre, a kockás inges mozgalomra, a netadóra, a Lex CEU elleni kiállásra), megalapozott, és kiforrott véleménnyel rendelkeznek arról, hogy merre is szeretnék, ha az Európai Unió, benne Magyarország, valamint a településeik, otthonaik előre lépnének. Adjuk meg tehát nekik a lehetőséget arra, hogy ezt a politikai színtéren is eldönthessék. Egy sikeres Magyarországnak a lehető legszélesebb választói réteg akaratát fel kell karolnia - már csak azon prózai okból is kiindulva, hogy a jövő generációi viselik majd a ma döntései miatt a terheket, és élvezik a sikerek gyümölcsét.

Politikai vérfrissítés, generációváltás

Mikor 2014-ben megalakult a mostani Országgyűlés, a képviselők átlagéletkora 47.77 év volt. Mindössze három olyan képviselő volt akkor, aki 30 év alatti, jelenleg pedig a 30 év alatti korosztály egyáltalán nincs reprezentálva a törvényhozásban.

Mi a Lehet Más a Jövőben azt gondoljuk, hogy a nézőpontok nem csak ideológiai síkon, de generációs alapon is messze eltérhetnek - más nézőpontból látja a világot egy huszonéves, mint egy negyvenes (elég csak arra gondolni, hogy jelenleg nincs a törvényhozásban olyan személy, aki a rendszerváltás utáni Magyarországon született volna). Más ügyek foglalkoztatják, más értékeket tart fontosnak, más a hozzáállása a technológiához, a munkavállaláshoz, az oktatáshoz, az adórendszerhez, a városfejlesztéshez vagy a kultúrához. Éppen ezért a demokratikus, és átfogó képviselethez elengedhetetlen a fiatalok politikai reprezentációja.

Az oktatás kérdése

Talán nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy a nyugdíjrendszer reformja mindig is jobban foglalkoztatja és foglalkoztatta a honatyákat és honanyákat, mint az oktatás, kiváltképp a közoktatás kérdése. Az önálló Oktatásügyi Minisztériumot nemes egyszerűséggel megszüntették, most már csak Emberi Erőforrások vagyunk. Míg az ausztráliai magyar nyugdíjasok Erzsébet-utalványt kaptak, addig a közoktatás központosítást, állami tankönyveket, túlzsúfolt tantervet, leterhelt tanárokat, kréta-, és papírhiányt.

Meggyőződésem, hogy ha a 16 évet betöltött középiskolások választópolgárok lennének, a kormány varázsütésszerűen többet foglalkozna az érdekeikkel. A fiatalok érdeke pedig mindannyiunk érdeke is - az oktatás rendbetétele a jövőbe való befektetés. Annak záloga, hogy egy fenntartható, sikeres, és megújuló Magyarországot építhessünk.

A nemzetközi példák

A 16 éves választói korhatár ötlete nem új, és nem is egyedi - 1988 óta Brazília alkotmánya lehetőséget biztosít a 16 évet betöltötteknek a választásra, míg 18 és 70 év között kötelezővé teszi azt az állampolgárok számára. Dél-Amerikában egyébként is népszerű az ötlet: Argentína, Kuba, Ecuador és Nicaragua is 16 éves kortól választ.

Ha Európát nézzük, itt sem mi lennénk az elsők, akik ezt bevezetik: Németország négy tartománya a tartományi választásokon, míg 10 az önkormányzati választásokon biztosít lehetőséget a fiatalok akaratának politikai kifejezésére. Észtországban és Máltán szintén 16 év a korhatár az önkormányzati választásokon, Görögországban 17 éves kortól jár az általános választójog minden választásra, Szerbiában, Montenegróban és Boszniában pedig akkor jogosult valaki 16 éves korától az urnákhoz járulni, ha bejelentett munkaviszonya van.

A két abszolút európai csúcstartó pedig Ausztria és Skócia. Ausztriában 2007 júliusa óta, tehát több, mint tíz éve szavazhatnak a 16 évesek minden választáson (beleértve az Alexander Van der Bellent megválasztó elnökválasztáson is), míg Skócia 2015-ben adott jogot a 16 éveseknek, hogy részt vegyenek mind a parlamenti választásokon, mind pedig a népszavazásokon. Itt külön megjegyezném, hogy Skócia adja a brit parlament legfiatalabb képviselőjét is: Mhairi Black 20 évesen került be a brit törvényhozásba 2015-ben. Ezzel a ma 23 éves skót nő lett a legfiatalabb megválasztott brit képviselő 1880 óta.

Végül, de nem utolsósorban megemlíteném Man szigetét, amely a világ egyik legrégibb parlamentjével rendelkezik: a brit koronafüggőség 2006 óta biztosít jogot a 16 éveseknek a választásra.

Konklúzió

A demokrácia nem lehet kizárólagos, és főleg nem zárhatja ki azokat a részvételből, akik a döntéseinek aktív részesei. A magyar fiatalok az országunk jövője, az ő ötleteik, elképzeléseik, vágyaik és álmaik képviseletét ezért nem tagadhatjuk meg tőlük. Ahogy 2011-ben Stágel Bence, a KDNP parlamenti képviselője mondta egy hasonló témájú felszolalásában: “Kivételes pillanat egy nemzedék életében, amikor a mindennapjait alapvetően meghatározó alaptörvény megszületésében aktívan részt vehet. (...) A rendszerváltozást követő teljes módosítása pedig gyakorlatilag az emberek megkérdezése nélkül, háttéralkuk alapján és paktumszerűen történt. Talán nem is véletlen, hogy a fiatalok demokráciába, a demokratikus döntéshozatalba és a politikába vetett bizalma alapvetően megrendült a rendszerváltozás óta, és sokan közülük már vagy elhagyták az országot, vagy ezt tervezik. Az elmúlt nyolc évben riasztó mértékben hagyták el hazánkat tehetséges magyar fiatalok. Igaz ez a megbecsülésre vágyó pályakezdő orvosokra ugyanúgy, mint az itthoni reménytelenség miatt külföldön kétkezi munkát vállalókra. Ehhez a folyamathoz nagyban hozzájárult az elmúlt nyolc év katasztrofális kormányzása, a fiatalok kilátástalan jövőképe, valamint az általános rosszkedv és pesszimizmus eluralkodása.” Ez annyira igazan cseng ma is, mint akkor. Ha szeretnénk Magyarországot felvirágoztatni, ha szeretnénk, hogy a ma és a jövő generációi magukénak érezzék a magyar demokráciát, akkor adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy aktívan kifejezhessék politikai véleményüket.

Adjunk szavazati jogot a 16 éveseknek!

Császár Simon Gergely
A szerző a Lehet Más a Jövő elnökségi tagja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3512953429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LKerekes 2017.10.11. 11:30:52

Szerintem 3 éves kortól! Ha már hülyeség, legyen igazán az.

Efhetven 2017.10.11. 12:50:55

LKerekes
Szóval a felsorolt nemzetközi példák államaiban csupa hülye hozza a törvényeket, köztük a választójogit is, és természetesen ezek a törvények is merő hülyeségek. Ezt akartad mondani? Szerintem pedig igenis lenne létjogosultsága egy ilyen változtatásnak, éppen a felsorolt okok miatt és alapján, fokozatosan bevezetve. Azt persze nem tudom, hogy ettől nőne-e a választásokon ténylegesen résztvevők aránya, de kétségtelen, hogy egy mai 16 évesnek van elképzelése a világról, és felelős döntésre is képes.

ulpius66 2017.10.11. 19:31:55

Nekem pl. sokkal, de sokkal jobban tetszik az USÁ-ban lévő szabály: CSAK AZ SZAVAZHAT, AKI ELŐZETESEN REGISZTRÁLT!
(a választásokat megelőzően 1 hétig lehet regisztrálni....aki NEM REGISZTRÁLT, AZ NEM SZAVAZHAT......)

Az USÁ-ban REND VAN!!!!!!!!!

ulpius66 2017.10.11. 19:40:31

ENNÉL AZÉRT MÉG A JOBBIK JAVASLATA IS JOBB, AMELY SZERINT CSAK AZ SZAVAZHAT, AKI ELVÉGEZTE A 8 ÁLTALÁNOST!

Habony Árpád. 2017.10.12. 01:07:16

Olyan torveny kell, hogy eletkortol fuggetlenul lehet szavazni, de csak akkor, ha a fideszre szavaz.

Nem szeretnem megtudni milyen lehetne egy olyan kampany, ami 16 eveseket celozza meg, ami most van mar az is brutal sotetseg.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.12. 06:40:50

A nagykorúság 18 év, indokolhatatlan, hogy ez alatt legyen szavazati jog.

törzsmókus 2017.10.12. 06:47:14

0-16 között is legyen szavazati jog, a jogképtelen kiskorú helyett a gondviselője gyakorolhatná.

Édua84 2017.10.12. 06:54:18

Nem jó ötlet, egy 16 éves gyerek még nem tud felelősségteljesen dönteni, és túlságosan befolyásolható. Az iskola, tanulás (esetleg haverok, bulizás) tölti ki az idejük nagy részét, nem hinném, hogy többségük komolyan foglalkozna a politikával (sőt, tudom, nemrég még én is tizenéves gyerek voltam, magam körül hasonló tizenéves gyerekekkel).
Inkább felvinném a korhatárt legalább 20-21 éves korra, mikor már az ember kezd felnőni, és a szavazati jogot minimum érettségihez kötném.
A jogosítványSZERZÉS (NEM a használata, ami 18 éves korhoz kötött!), munkavállalás, házasság pedig elég gyenge érvek a szavazati jog mellett, azokkal maximum saját magukat, vagy a családjukat szivathatják meg- és nem egy egész ország kormányzását juttatják rossz kezekbe.

2017.10.12. 06:59:30

olvasni, írni, gondolkodni nem tud, oszt szavazzon?
ja, hogy van itt ilyen pár millió idősebb is?

a távoli rokon 2017.10.12. 07:01:25

16 évesen én is felnőtt akartam lenni 40 évesen meg még annál is jobban gyerek:)
DE 16 évesen egy nagyon fontos dolgot tartottam mindennél fontosabbnak azt hiszem: - nekem ne mondja meg senki, hogy mit csináljak, hogy mi az ami jár és mi nem;) Szerintem bőven ráérnek azzal a két évvel...

Zsíros Bödön 2017.10.12. 07:03:38

Fordítva, a többi tétel legyen 18+os

Ad Dio 2017.10.12. 07:08:36

Én meg felemelném 25-re.

midnight coder 2017.10.12. 07:39:16

@törzsmókus: Tényleg nagyon jó lenne extra szavazati jogot biztosítani azoknak a képzett, felelősségteljes polgároknak, akik bevállalnak 10 gyereket a minimálbér mellett.

2017.10.12. 07:41:43

@Édua84: "Nem jó ötlet, egy 16 éves gyerek még nem tud felelősségteljesen dönteni, "
Ez a 16 évnél idősebbek jelentős részére is igaz. Lásd magyarországi állapotok.
Nem életkorhoz, hanem intelligenciához kellene kötni, hogy kinek mennyit ér a szavazata.

2017.10.12. 07:41:43

@Édua84: "Nem jó ötlet, egy 16 éves gyerek még nem tud felelősségteljesen dönteni, "
Ez a 16 évnél idősebbek jelentős részére is igaz. Lásd magyarországi állapotok.
Nem életkorhoz, hanem intelligenciához kellene kötni, hogy kinek mennyit ér a szavazata.

midnight coder 2017.10.12. 07:43:44

@Ad Dio: Dettó. Amíg a gyerek az iskolapadban ül és a papa-mama hotelben lakik, addig kb. annyi rálátása van a körülötte lévő világra amit az iskolában tanul, illetve a médiában lát. Igazából én az első egy éves folyamatos munkaviszony utánra tenném a szavazati jogot.

midnight coder 2017.10.12. 07:45:36

@Ylim: Intelligenciához nehéz. Nem lehet mindenkivel IQ tesztet íratni választás előtt. Ráadásul azért mert kitöltöttél egy IQ tesztet, még nem biztos hogy tudod hogy ki volt Hitler és Lenin. Akkor már kössük inkább végzettséghez, lásd a Jobbik javaslata.

midnight coder 2017.10.12. 07:48:11

@Édua84: Na ja. Annak aki 16 éves korban melózni kezd és gyereket csinál, én inkább végleg elvenném a szavazati jogát. Mert abból már okos ember nemigen lesz.

gigabursch 2017.10.12. 07:49:01

"16 évesen munkát vállalhat."
Kölyök koromban elég sok gyerkőc 10-12 évesen dolgozott a nyári szünetben.
S faluhelyen még hamarabb is.
Egyébiránt a mondvacsináltakon keresztül jogszabályba ágazottakon esetében az égvilágon semmi akadálya nincs annak, hogy ne mehessen egy fiatal dolgozni. Legalább megtanulná megbecsülni magát.

Mindettől függetlenül a népszavazási kritériumok nálam országos viszonylatban:
- legalább betöltött 21 év
- katonaviseltség a férfiaknál
- két gyermek a nőknél
- adófizetés
- érettségi

Magyarán: a megélhetési szaporodók, a tanulatlan tuskók, a plázaribancok, az agyhalott vén trottyok, a felelősséget semmiért nem vállalók NE_SZAVAZZANAK.
Kampányoljanak otthon családi körben annál, aki szavazhat.

Semmi tragédia nem történik egy ország életében, ha olyan emberek döntenek egy népszavazáson, aki látja és megéli a családi büdzsé, a felelősség, a közteherviselés és a szellemi minimum kérdését.
Sőt. A fenti emberek javát nem lehetne süket politikai lózungokkal napi szinten átverni. Ez mondjuk a politikusok számár nem biztos, hogy nyerő opció.

Halkan jegyzem meg, az LMP számára a fenti választói kör szűkítés még jól is jönne ki...

(Mondjuk abban biztos vagyok, hogy a fenti, általam felvázolt követelményrendszerbe jó sok idiokráciaharcos bele fog kötni, mert nehéz lesz tudomásul venniük, hogy eltér a véleményük mondjuk az enyémtől)

Terézágyú 2017.10.12. 08:28:15

cak egy@Édua84:
"A jogosítványSZERZÉS (NEM a használata, ami 18 éves korhoz kötött!)"

Igen, ugyanez van a házassággal is:
16-18 év között a gyámhatóság előzetes engedélye szükséges a házassághoz, bocsesz.

Terézágyú 2017.10.12. 08:29:14

@gigabursch:
Sok dologban egyetértek, veled, de az utolsó bekezdésed olvastán:
"(Mondjuk abban biztos vagyok, hogy a fenti, általam felvázolt követelményrendszerbe jó sok idiokráciaharcos bele fog kötni, mert nehéz lesz tudomásul venniük, hogy eltér a véleményük mondjuk az enyémtől) "
csak ennyit tudok mondani: a csavaranyád.

eßemfaßom meg áll 2017.10.12. 08:33:07

ez ugye a "Hülye vagyok, üssetek!" rovatban jelent meg?

Fehér Andor 2017.10.12. 08:33:41

@gigabursch:

"Mindettől függetlenül a népszavazási kritériumok nálam országos viszonylatban:
- legalább betöltött 21 év
- katonaviseltség a férfiaknál
- két gyermek a nőknél
- adófizetés
- érettségi"

Tehát szerinted ne szavazzanak a meddők, a római katolikus papok, a homoszexuálisok, a rokkantak, az érettségi nélküli szakmunkások stb.?

eßemfaßom meg áll 2017.10.12. 08:38:01

@gigabursch: ebből a listából pont elég lenne az adófizetés pont. Már amennyiben az adó = szja mert ugye az áfa is adó és azt azért mindenki fizet.

Fehér Andor 2017.10.12. 08:39:47

@gigabursch: Különösen a katonaviseltség vicces, mint a társadalmi érettség indikátora... Tehát ha valaki átesett azon, hogy hatelemis, kisebbrendűségi komplexusos cezaromán idióták nyomatták vele a fekvőtámaszt, akkor az szerinted megérett arra, hogy elmehessen szavazni, aki meg nem, az nem. Igazi demokrata vagy.

Nőknél két gyerek. Gondolom azt akarod ebből kihozni, hogy a két gyerek révén nagyobb társadalmi felelősséget vállal, mint egy gyerektelen. Biztos így van, de akkor egy négygyerekes nőnek meg legyen két szavazata, egy hatgyerekesnek meg három?

Édua84 2017.10.12. 08:40:36

@Ylim: Igen, csak sajnos az intelligenciát nehéz lemérni. Van persze IQ-teszt, de az édeskevés.

Édua84 2017.10.12. 08:41:19

@Terézágyú: Utóbbiról nem tudtam, de ezek szerint elég falsak ezek a 16 éves korhatárok.

Fehér Andor 2017.10.12. 08:49:15

Én pártolnám a 16 évesek szavazati jogát.

Ha már gyámhatósági engedéllyel házasodhatnak, ha ejtőernyőzhetnek, robogót, sőt vitorlázó repülőgépet vezethetnek, kisöbű sportlőfegyvert tarthatnak, szavazni és képesek. És semmivel nem kevésbé megfontoltan, mint azt a 16 éven felüliek teszik.

eßemfaßom meg áll 2017.10.12. 08:51:12

@Efhetven: "Szóval a felsorolt nemzetközi példák államaiban csupa hülye hozza a törvényeket" Ha beszéltél valaha 16 évessel politikai/közéleti témáról akkor azt fogod gondolni te is, hogy igen, hülyék.

Fehér Andor 2017.10.12. 08:52:10

@Édua84: "A jogosítványSZERZÉS (NEM a használata, ami 18 éves korhoz kötött!), "

Nem így van. Nincs 18 évhez kötve a jogosítvány használata.

eßemfaßom meg áll 2017.10.12. 08:57:05

@Fehér Andor: "szavazni és képesek" Hát alapvetően a 3 éves jányom és (sic!) képes lenne szavazni, egy négyzetbe X-et rajzolni nem valami hatalmas kihívás.

"És semmivel nem kevésbé megfontoltan, mint azt a 16 éven felüliek teszik." Megfontoltak lehetnek, de hogy érdemi ismeretekkel nem rendelkeznek ami alapján a megfontolt döntésüket meg tudnák hozni az tény. Nyilván 18 évesen sincs az ember mögött évtizednyi ismeretanyag de azért addigra van aki már nem csak a stenket meg velvetet olvassa el az indexen.

Édua84 2017.10.12. 09:21:05

@Fehér Andor: Elnézést, eddig úgy tudtam, hogy 16 évesen már megkaphatják a jogosítványt, de még önállóan nem vezethet forgalomban gépjárművet.

Édua84 2017.10.12. 09:22:25

@gigabursch:
"- katonaviseltség a férfiaknál
- két gyermek a nőknél"

Ezekkel nem értek egyet. Egyik sem mércéje az intelligenciának, vagy a felelősségtudatnak (és gerincet sem növesztenek az embernek): mindkét esetre vannak nagyon rossz ellenpéldák (sajnos NEM egyedi esetek!) a környezetemben.
Pl ismerek olyan katonaviselt embert, aki simán otthagyta a két gyerekét, és az anyukát egy másik nő kedvéért- és nem, nem viselte gondját a továbbiakban a gyerekeinek, minden teher az anyuka vállára zuhant. Az sem biztos, hogy a hónapokig tartó folyamatos (természetellenes) lelki és fizikai megterhelés (katonaságról beszélek még mindig) a legjobbat hozza ki az adott személyből.
Valamint ismerek olyan nő(ke)t, akik hiába szültek, ugyanolyan semmirevaló, felelőtlen, bugyuta léhűtők maradtak, mint tizenéves korukban, mikor még a szülei viselték gondját. Sajnos, ez a gyerekeken is meglátszik.
Ennek folyománya, hogy bizony előfordul, hogy bizonyos élet- és anyagi körülmények között az nagyobb felelősségtudatról árulkodik, ha az ember nem vállal gyereket.
Szóval ezek nem túl életszerű kritériumok.

barli 2017.10.12. 09:25:22

Szerintem a legjobban működő cenzus még mindig az lenne, ha a t. szavazó választhatna a szavazás vagy egy big-mac között..

sakkosfx 2017.10.12. 10:09:16

A legtöbb felnőtt sem látja át a politikát hazánkban, nem hogy egy 16-éves! Az érdeklődési körüket felmérő e lemzésnek kéne előbb napvilágot látnia! És ha már elkezdenének tájékozódni a politikában, akkor biztos, hogy egy parlamenti pártra sem szavaznának! És meg látná a fidesz a nagy bakot amit lőttek!

Duplaxiii 2017.10.12. 10:19:41

Mivel a felvetés is ostobaság, nem olvasom el. Ez elindíthat egy folyamatot és majd vitázunk, hogy a kopasz, 100 kiló feletti 160 centis nők ne szavazhassanak, vagy a búvárszivattyű szerelők Békésbő csak listára...
Gondolom a szerző felsorolta azokat az országokat, akik őt igazolják, ez ma alap a piolitikai blogegreknél.
Monsjuk az elmaradott, a demokráciát soha nem ismerű USÁban hogyan is van? Ott 18 év a korhatár. De mikortól vezethetnek? És mikortól ihatnak?
Ostobaság az iskolázottság is, hiszen egy buta is fizethet adót. Akkor azt se kelljen neki?
Inkább az erdélyi bérszavazókat tiltsák el! Ott él, mitőlünk kap támogatást, a románoknak fizeti az adót és itt ugat bele a mi életünkbe. Ezért támogatja őket a kormány, szavazatot vásárol. Lehet, hogy egy szekus-maradék... De a mi életünket rombolja.

Duplaxiii 2017.10.12. 10:22:06

Egyébként az lmp-alapnak jelezem, hogy a fiatal generáció, aki egyáltalán politizál, az jellemzően jobbikhoz húz. Ki kellene mozdulni a kis sötét, füstös szobából és a PC alapú lufieregetés helyett körülnézni a valsó világban.
A fiatalok alapból radikálisak - mindg azok voltak, mi is -, ami ma a jobbik....

ZX 2017.10.12. 10:58:33

Amilyen állapotok vannak manapság, kurvára mindegy, hogy levisszük-e a szavazati jogot vagy sem. Szóval én azt mondom nyugodtan. Ismerek olyan 16 évest akinek messze több esze van egy akár 2-5x annyi idősnél is. Szóval az ellenérvek elég gyenge lábakon állnak. Ennyi erővel megvonhatnánk a szavazati jogot a nőktől. Vagy a négerektől. Vagy a majmoktól is. Mondjuk akkor birca legalább nem szavazhatna :D

barli 2017.10.12. 11:06:16

"Ez azt jelenti, hogy a választásra jogosult állampolgárok több, mint fele, az EP választáson majdnem a kétharmada nem vett részt abban a folyamatban"
Ha bevennénk a 16-17 éveseket is, akkor talán több lenne a szavazó, de a százalék egyáltalán nem biztos

DFK 2017.10.12. 11:56:37

@barli: ráadásul jellemzően a legfiatalabb szavazók vesznek részt legkevésbé a szavazásokon.

gigabursch 2017.10.12. 12:00:17

@eßemfaßom meg áll:
Igen, úgy gondoltam.

@Terézágyú:
Sajnos anyázás nélkül is sok az idiokráciaharcos. S bár sokszor eltér a véleményünk, nem éppen rád gondoltam.

@Édua84:
A kivétel sajnos sokszor erősít a szabályt.
Én is ismerek olyan nőt, akinek 4 gyerek van 5 apától. Igen jól olvastad. Pontosan az történt...

@Fehér Andor:
A katonaviseltség és a katonaságánál lévő altiszti idióták köre bár összetartozik, de mégsem ugyanaz.
Egyébiránt: Magyar katolikus pap lehet házas (csak kéne értelmezni és alkalmazni a Szabolcsi és az Esztergomi zsinat előírásait - de ma is van magyar katolikus pap (nem görögkatolikus), aki mindemellett házas, csak épp ezt Róma nehezen nyelte le...). Segítségül az utánajárásnak: Nagyváradon kell keresgélni az egész történet minden egyes elemét.
A meddőség, apácaság, stb kérdéskörén persze lehet rugózni, de ha úgy jobban tetszik: az általam felvázoltak legyenek irányelvek. Így jobb???

gigabursch 2017.10.12. 13:53:50

@gigabursch:
Ismerősöm megkérdezte, hogy jött ki a négy gyerek, öt apa.

Az egyik esemény férfi részlege egypetéjű ikrek volt(ak).

Arcade Macho 2017.10.20. 01:31:01

sok naci hozzaszolo elvenne a nyuggerek szavazati jogat!!!
holott a szepkoruak tobb figyelmet es vegeredmenyben tobb nyugdijat kellene kapjanak!

Arcade Macho 2017.10.20. 01:32:43

en rogtonzott IQ teszthez kotnem a szavazati jogot, legyen a papiron egypar rutinkerdes, meg tenybeli kerdes is
süti beállítások módosítása