A valódi viták otthona

Reflektor

A fiatalok feddhetetlen politikusokat akarnak, nem korrupciót

Szigeti Cecília írása

2017. október 31. - szénhidra

 

Ma már a világ lakosságának a fele 30 év alatti. A következő években ennek a korosztálynak a hatása egyre nagyobb lesz a politika, a társadalom és a gazdaság alakulására. A  Global Shapers Survey 2017-es felmérésében azt vizsgálta, hogy a mai fiatalok milyennek látják a világot és milyen világban szeretnének élni. A kutatás során 186 országból, közel 25 ezer 18 és 35 év közötti fiatalt kérdeztek meg.

Közel 50%-uk szerint a legnagyobb probléma a világon a klímaváltozás, és ezért egyértelműen az emberek tehetők felelőssé. Veszélyes globális kérdésnek látják a háborúk mellett az egyenlőtlenség növekedését is. Ezeknek a problémáknak a kezelése az elvárásaikban is megfogalmazódik: egyenlőbb társadalmat akarnak, és azt szeretnék, hogy a félelem nélküli élet, a szabad munka- és lakhelyválasztás mindenki számára elérhető legyen. Az akadémiai szféra képviselőit, a bíróságokat és a nemzetközi szervezeteket megbízhatónak tartják, de egyáltalán nem bíznak a nagyvállalatokban és a jelenlegi nemzeti kormányokban. Hazájukban legnagyobb problémának a korrupciót és a politikai instabilitást tartják.

stat.jpg

Talán épp ezért, határozott elképzeléseik vannak arról, milyenek legyenek az ország vezetői. Szerintük három tulajdonság kiemelkedően fontos egy politikusnál: az alázat, a becsületesség és a feddhetetlenség. Nem várnak tőlük csodát, úgy gondolják, az egyéneknek nagyobb szerepük van abban, hogy a világot jobbá tegyék, mint a kormányzatnak.

Úgy érzik, lehetőségekkel teli világban élnek. Saját identitásukat így határozzák meg: „ember vagyok” (40,8%), ezt követi, „a világ polgára” (18,6) és csak ezután jön a nemzetiséghez tartozás (13%). Az európai országokban a világ átlagtól eltérően a harmadik helyen a közös európai identitás szerepel. A fiatalokban nincs idegengyűlölet, szívesen látnák hazájukban (73%), városukban (51,3%), szomszédjukban (49,6%) sőt otthonaikban (27,3%) is menekülteket. A megkérdezettek 53,9%-a teljesen egyetért azzal is, hogy azonos neműek házasságot kössenek. Európában ez az arány 78,3% és csak 3% utasítja el ezt a lehetőséget.

A fiatalok feddhetetlen politikusokat, elszámoltathatóságot, társadalmi egyenlőséget, elfogadást és fenntarthatóságot szeretnének. Reméljük, hogy a kereslet előbb-utóbb a politikai kínálatra is hatással lesz és a gyűlöletre, manipulációra és korrupcióra alapozó rendszerek a helyükre kerülnek: egy letűnőben levő világ panoptikumába.

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr4313119682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozgonyi Tivadar 2017.11.01. 10:14:11

Én tényleg nem szeretnék megbántani senkit, de az első mondat után borzasztó nehéz volt a szerzőt komolyan venni. (Még szerencse, hogy a többi mondatot fordította, nem saját kútfőből írta.)

Ma a világ lakosságának a fele valóban 30 év alatti, és ez az arány KISEBB, MINT EDDIG BÁRMIKOR. Régen a háromnegyede, még régebben meg a 90%-a volt 30 év alatti. Ha esetleg nem tűnt fel, a világ lakossága ÖREGSZIK EL, az összes fejlett nyugati (és japán és koreai) civilizációban ez a probléma.

teéjesenmindegy 2017.11.01. 11:38:46

"ember vagyok” (40,8%), ezt követi, „a világ polgára” (18,6) és csak ezután jön a nemzetiséghez tartozás (13%)."

Most őszintén, ki az a hülye, aki magát egy kérdésre úgy definiálja, hogy a "világ polgára"???? Ez kb. akkora baromság, mint az, hogy a hol laksz kérdésre azt válaszolná valaki, hogy a Föld bolygón.
Azt sem hiszem el, hogy valaki (59,2%) nem embernek határozta meg magát. Akkor minek? És mi az, hogy 13% mondta csak azt, hogy ő akármilyen nemzetiség? A 87% bedefiniálta magát annyival, hogy világ polgára, és ember?

teéjesenmindegy 2017.11.01. 11:48:51

Ja, 186 országból kérdezték meg őket. 73% szívesen látná a menekülteket.
Ebből a 186ból mennyi a célország a menekülteknek? 5? 10 max. A maradék meg kibicel. És senkit nem érdekel, hogy egy afgán vagy egy szomáliai mennyire toleráns és befogadó lenne, ha lenne olyan boldogtalan, aki oda akarna menekülni.
Akkor az ilyen statisztikákból mi is jön le? Ha annyira kurvára emberbarátok, akkor ugyan mi a faszért menekülnek onnan az emberek?

Marha jók az ilyen manipulatív kérdések, meg statisztikák.
süti beállítások módosítása