A valódi viták otthona

Reflektor

Gyurcsány Ferenc nem akar változást

2017. november 07. - szénhidra

gyurcsany-ferenc-1-hpgy-1000x600.jpg

A Demokratikus Koalíció elnöke világossá tette, hogy amennyiben újra ő alakíthatna kormányt az egyetlen dologban különbözne az NER-től: hogy ő lenne benne a miniszterelnök és nem Orbán Viktor. Köszönöm, de ebből nem kérek.

Több dolog szóba került a Gyurcsány-Szél-Karácsony vitán Baló Györgynél én mégis kizárólag a volt miniszterelnök két, egyben összecsengő és egymást erősítő gondolatára reagálnék röviden. Az egyik, amellyel Szél Bernadettnek az elmúlt 27 év meghaladását ígérő mondataira reagált. Odáig érthető, hogy ez nem tetszik Gyurcsánynak, hiszen annak ő is részese volt – sőt a ’90 utáni rendszer az ő miniszterelnöksége idején került abba a válságba, amelyet már a NER előszobájának nevezhetünk –, azonban a DK elnöke nem állt meg annál, hogy saját kormányzását mentegesse vagy egyenesen feldicsérje, szavaival gyakorlatilag mindenféle radikális változást elítélt. Igen, a demokratikus választást követő radikális változásokat is, hiszen a téma a jövő évi választásokról és arról szólt, hogy mi jönne utána, ha az asztalnál ülők kapnának lehetőséget így a demokratikus választáson történőket is.

Hogy mennyire ízléses az MSZP volt elnökétől és egykori KISZ-estől az internacionálé sorait („a múltat végképp eltörölni”) kéretlenül a vitapartnere szájába adni majd egy feltartott „konzervatív” mutatóujjal elítélni azt, felvázolva egy olyan ellentétet, ahol ő a nyugalom, ellenfele pedig a felforgatás képviselője, arra röviden úgy válaszolnék, hogy a pofám leszakad. Sokkal fontosabb a mögöttes gondolat, amelyet később megerősít az LMP Szél által ismertetett baloldali, az újraelosztás mértékét növelő, az egészségügyre és az oktatásra szánt ráfordításokat növelő programjára adott válasza, amely szerint, aki ilyet mondd, az vagy hülyének nézi/átveri a választókat, vagy nem ért a költségvetéshez. (Azt most megint tegyük zárójelbe, hogy Gyurcsány "végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet" Ferencnek talán pont nem kéne megszólalnia a választók hülyének nézése/átverése témában.) Ez a politika, amely szerint a „magas újraelosztás rossz” ugyanis pontosan ugyanaz a politika, amelyet a Fidesz-KDNP jelenleg is folytat, és amely nem különbözik érdemben az MSZP-SZDSZ kormányok politikájától. Ez a politika az, amelynek köszönhetően Magyarország többségének nem a gyarapodás, hanem a létbizonytalanság lett a sorsa. Ez az alapvetően jobboldali gazdaság-és társadalompolitika ugyanis egyértelműen a felsőbb rétegeknek kedvez. Ezt a konzervatív és/vagy liberális felfogást Nagy-Britanniában – vagy a régi, II. világháború előtti Magyarországon – táplálta a nemesség történelmi szerepébe vetett hit (konzervatív felfogás), az Egyesült Államokban pedig a „self made man” mítosza, amely szerint a jogegyenlőség kitermeli a saját arisztokráciáját, amelynek létezése ugyanakkor igazságosabb, mint a születési jog (liberális felfogás). Ez a politika ugyanakkor a ’90 utáni magyarországi viszonyok között viszont azt jelentette, hogy az összefonódott politikai-gazdasági elit saját magának kedvező politikát folytat a lakosság rovására. A jóléti piacgazdaság híveinek a szemszögéből az MSZP-SZDSZ kormányok és a Fidesz-KDNP elmúlt 7 évének politikája egy és ugyanaz, a különbségek felszínesek. Az eredményt tekintve ugyanis teljesen mindegy, hogy amíg az MSZP-SZDSZ kormányok álszent módon, a kisebb állam liberális politikáját hirdetve tömték ki pénzzel a gazdasági hátországukat, addig a Fidesz-KDNP ezt teljesen nyíltan csinálja és még ideológiát is kerít hozzá (Cf. „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”).

Ha a „fizessenek a gazdagok” illetve a „ne fizessünk a gazdagoknak” politikája radikális elképzelés, akkor Magyarországnak radikalizmusra van szüksége és nem arra a változatlanságra, amelyet Gyurcsány Ferenc hirdet.

Tálos Lőrinc

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7613128800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.11.07. 09:11:58

Az poszter idős kora ellenére is félreérti a választások lényegét. Az egész csak cirkusz, új műsor új szereplők. Az igazgatóság viszont alig változik. Majd ha
csányi/hernádi/demján/széles/harsányi/leisztinger/.... kerül lapátra, na meg az embereik is repülnek a bürokrácia csúcsáról, akkor majd lesz változás.

Magyarország az oligarcháinak a foglya, ezen parlamenti választás nem fog változtatni.

mojszipupi 2017.11.07. 09:42:00

Majd ha az lmp részletesen leírja, hogy mit miből, részletekig terjedő adópolitikai koncepcióval, akkor talán vmit el is fognak ebből hinni az emberek.
A jelenlegi adópolitika hatalmas tömeget tart a fidesz mellett, akik ennek haszonélvezői. És ők nem Csányik, Mészárosok, hanem mondjuk gályázó irodisták, aki így is megszakadnak a munkába, hogy családjuknak kicsit jobb legyen. Ha ezek életébe akar bele mászni az lmp azzal nem hogy nem nyer plusz szavazót, de veszíteni fognak vele. Tessék bemutatni a részletes adókoncepciót kedves lmp, mit miből szeretnének finanszírozni.
Céges vonalon pedig hiába emelnénk a társasági adót mondjuk, az azonnali cégáthelyezésekkel járna, és erős gátja lenne az újonnan ide települni szándékozóknak.
Gyurcsány tökéletesen látja, hogy a két kézzel osztogató baloldali koncepció örökre megbukott. Sajnálatos, hogy a magát modern baloldali? pártnak valló lmp ezt nem látja. A DK nak több éve! kész van a részletes Sokak Magyarországa programja, maradjunk annyiban, hogy egyedüli baloldali pártként. A Szél terv most készült és egy semmitmondó vázlat. Az lmp inkább dolgozzon, és mutassa be részletesen mit hogy csinálna a helyett, hogy kényszerképzetekkel hülyíti az embereket

tireless treehugger 2017.11.07. 09:50:58

@mojszipupi:

Az adó nem költség hanem újraosztás.
Ha balról közelítesz akkor csak felét látod a képnek.
Gyurcsány programja khmm.... nosztalgikus.

morph on deer 2017.11.07. 10:35:19

“...aki ilyet mondd, az vagy hülyének nézi/átveri a választókat, vagy nem ért a költségvetéshez.“

Pedig ezt elég egyszerű megérteni: a program megalapozatlan! Egy megalapozatlan program igéret formában történő hangoztatásához pedig a fenti feltételek egyike mindenképpen szükséges, és ha valaki, akkor ezt Gyurcsány tényleg megtanulta, - a saját kárán!

Cycmen 2017.11.07. 10:37:33

"A Demokratikus Koalíció elnöke világossá tette, hogy amennyiben újra ő alakíthatna kormányt "

Eddig olvastam! Margiiiit! Nooormális?

Okos Tóbiás 2017.11.07. 11:00:54

Már megint egy LMP (Lopjunk Mi Párt)-t fényező poszt, a Reflektoron. Csak azt mindig szemérmesen elhallgatják, hogy egyedül egyik párt sem képes elkergetni a csüngőhasút. Az LMP pedig nem is akarja, hiszen a fideSS hozta létre, az MSzP ellensúlyozására, Schiffer et. vezetésével. Noha ő látszólag visszavonult, az irányvonal maradt. Fedezni a csüngőhasú v@lagát!

vakapad 2017.11.07. 13:19:51

Na, még egy szerencsétlen, akinek a Gyurcsány utálat vette el az eszét. És még érveket is próbál keresni a bemagolt rögeszme igazolásához.

Ballib cenzúrázók réme 24 2017.11.07. 13:28:03

Gyurcsány egy tehetetlenségében vergődő hatalommániás pöcs, aki magával ránt jelenleg sűllyedés közben mindenkit, akit csak bír.

Aki vele közösséget vállal, azokért nem kár.

Akiket meg támad azoknak meg csak jó, ami a váalsztások kimenetelét illeti.

Anna Kisfaludiné Baán 2017.11.07. 13:42:07

Ő, SOHA TÖBBÉ NEM ALAKÍTHAT KORMÁNYT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

n3spr3ss0 2017.11.07. 14:01:38

Unalmas már ez a sok lmp-s baromság.

chrisred 2017.11.07. 14:29:20

@mojszipupi: Milyen hatalmas tömegről van szó? A munkavállalók többsége megszívta az egykulcsos adóval, rápakolva még a rekorder áfa kulcsot.

mojszipupi 2017.11.07. 14:51:02

@chrisred: Ez nem igaz. Átlagbért keresők vagy ennél jobban keresők már jobban jártak az egykulcsos adóval. Az igaz, hogy az ez alatti szint rosszul járt mert elvették az adójóváírást és szuperbruttó t, és ez igazságtalan.
Ami a lényeg. Ha az lmp (de bármelyik baloldali párt) elköveti azt a hibát h az alsó középosztályt gazdagnak minősítik és magasabban adóztatják az súlyos szavazatvesztéssel fog járni.
Igen nőtt az áfa, ez is tény de ez az amit mindenki fizet, még az is akinek fekete jövedelme van.
Biztos lehet jobban csinálni, tessék megmutatni hogyan, biztos h rengetegen kíváncsiak rá és csak az tartja vissza őket h az lmp re szavazzanak. Nekem azonban úgy tűnik ezt az lmp el akarja sunnyogni és nem meri bevállalni kiket is nyilvánítnak "gazdagnak"

tireless treehugger 2017.11.07. 15:19:20

@mojszipupi:

csak segítek, a rendszer szerint alacsony jövedelmű 100k alatt, középjövedelmű 100-150k, és magas jövedelmű 150k felett.

Ami azért elég érdekes mivel egy család már 300k-tól magas jövedelműnek számít, ebben benne van a szociális támogatás, így 3 gyerek esetén pont felette vannak a 300ezres 3gyerekes család minimumon. de a kétgyerekeseknél is csak havi 30k marad szóval érthető hogy miért van egy erős idegenkedés az újabb gyerektől.
Szóval a hazugság az hogy magas jövedelem de az éppen csak a minimum feletti élet, tehát belépett a középszintbe.. Egyben azt is jelenzi hogy a középjövedelmű pedig létminimum alatt él. Az alacsony jövedelmű akkor mi?

Erről kellene beszélni mert amikor adóról meg blabláról beszéltek akkor csak elbújtok a fikázás mögé. Akinek nem jut az csak a többletadókon keresztül tudja megkapni, csak az államnak van lehetősége kiverni a többiből. Ezért van most is 50%-os adóterhelés, csak nem az utálatos szja néven hanem bújtatva. Ami egyébként teljesen megfelel a nemzetközi trendeknek az egykulcsosak ugyanolyan szinten szoktak adózni mint a progresszívok.

(ps: engem személyesen nem érint)

chrisred 2017.11.07. 15:24:46

@mojszipupi: Az átlagbért keresők talán igen, de a mediánjövedelmet keresők még mindig azok közé tartoznak, akik rosszul jártak. És a létszámarányt tekintve a mediánkereset inkább mérvadó.

mojszipupi 2017.11.07. 15:32:35

@tireless treehugger: Ebben nincs vita, hogy csak többletadón keresztül tudja megkapni akinek nem jut. A nagy kérdés az, hogy ezt hogyan , hol és kiken kell behozni. Erre kell egazkt választ adni, és az nem válasz (számomra) hogy sávos szja val vagy társasági adó növeléssel. A vállakozónak így is mocsok drága dolgoztatni, ez is igaz és valóban nekik 50% körüli adóterhelést kell elszenvedniük, ezért nem bírnak el már semmiféle társasági adó növelést.
Nem mondom h ez most tökéletes, de nem látok senkit aki érdemben számokkal alátámasztott más koncepciót fel tudna mutatni. Be kéne fejezni azt hogy a meglévőből osztunk szét, sokkal inkább arra kéne koncentrálni hogy tudunk új adózókat bevonni. És ezt jelentős járulékcsökkentés nélkül nem lehet

Brix 2017.11.07. 17:10:04

@mojszipupi: Az egész magyar adórendszer, egy kalap szart sem ér...Ott kellene elkezdeni, hogy több sávossá kell tenni a SZJA rendszert és eltörölni a családi adókedvezményeket. Ezt mondom úgy, hogy én családom is rosszabbul járna, mert nálunk "magas " a kereset... A lényeg: az élősködő , a társadalom néhány %-át kitevő társadalmi osztály, vállaljon nagyobbat a közös költségekből! Ők azok , akik "kilopták" a rendszerváltás után az állami vagyont, áfát csaltak, ingyenhitelhez jutotottak, szedik az állami támogatásokat, az EU-s szubvenciókat, főldtámogatásokat. Ez a réteg élősködik a rendszeren, a Csányik, a Garancsik, a Mészárosok,. a Tiborcok , stb... meg a többi második vonalas nagytőkés ...Gyakran milliárdos vagyonnal rendelkeznek , amit nem teljesen tisztességes úton szereztek meg ( habár lehet hogy papíron törvényesen...) Na, ezt az élősködő, " here " réteget kellene már megfogni egy pártnak!
A nagy vagyonokat meg kell adóztatni, de nem azokat akik 400-500 nettót keresnek... Talán azt is lehetne mondani: meg is kell fingatni őket, hiszen jelenleg gátját képezik a polgárosodásnak és a többi ember vagyongyarapodásának
Fel kell lázadni a világ legmagasabb ÁFA kulcsa ellen, mert az leginkább - és aránytalanul -a kisembert sújtja. A gazdag külföldön vásárol, az autója külföldi rendszámmal fut, offshore-na menekíti a pénzét és jó ha 9%-os társasági adót fizet az ezer módon leköltségelt céges bevételei után...
Ezért van az, hogy a többi embernek elképesztő mértékű adókat kell kifizetni, hogy ez a réteg dőzsölhessen és ne fizessen adót, " okosban"
Ha az LMP azt fel tudja vállani , hogy a TÖBBSÉG számára igazságosabbá teszi az adórendszert, akkor megkapja a szavazatom, pedig elég keményen migráció-ellenes vagyok és támogatom Orbán politikáját is bizonyos ügyekben. DE, eljött az idő, hogy elszámoltassuk a valóban gazdagokat, és végre csökkenjenek az átlagember terhei is...

mojszipupi 2017.11.07. 17:28:40

@Brix: Részben igazad van , de nagyon nehéz a gazdagot úgy adóztatni, hogy az ne fusson azonnal máshová. A sávos szja pedig csak úgy "éri meg" egy kormánynak ha bele veszi a magasabb adósávba a 4-500 nettót...ó már bőven. Ez pedig őrültség. A 9% os tárasági adó nagyon jó a kis és középnek. Nyilván a legjobb a tolvaj elitnek 19% helyett lett 9% milliárdos forgalmakkal. Ez tény de ennek lehetne egy nagyon (lenne ha Orbánék nem rúgnának fel minden jogállami normár!) erős szívó hatása is nemzetközi cégek részéről. Más kérdés h Orbánék egyéb rombolás miatt ezt a lehetőséget nullára redukálják. A tolvajlás és a jogállam porba tiprása a baj nem pedig az adórendszer. Sőt jelentős járulékcsökkentés kell akkor majd nő a foglakoztatás és az adóbevétel. Nemzetközi cégek kellenek, akik fogalkokztatnak és adóznak, és nem magasabb adókulcsok

Zsoltbacsi 2017.11.07. 18:13:58

@Brix:

"Csányik, a Garancsik, a Mészárosok,. a Tiborcok , stb.."

Érdekes, hogy nem a Gyurcsányokat, Leisztingereket, Boldvaikat, Puchokat írtad....
De mindegy, ott a csúsztatás az írásodban, hogy ezek nem szjaból élnek. Emelheted a felső kulcsot bármeddig, semmire se fogsz menni vele. A vagyonadó természetesen más, csak nem kéne összemosni az szjaval, és azzal házalni.

Tavaly a KSH szerint valami 40 ezer ember volt összesen, aki 1 millió bruttó fölött keresett, megadóztathatod őket, csak akkor ne csodálkozz, ha utána még az eddig itt maradó mérnökök, orvosok, multinál közép-/felsővezetők, informatikusok is veszik a kalapjukat...

histar007 2017.11.08. 12:54:57

Azt kellne felismerni, hogy a problémát nem a liberális kontra konzervetív vagy jobb kontra bal szembenállás okozza, hanem valami ennél is alapvetőbb. A kapitalizmus és maga a demokrácia.
A kapitlazmus neve is azt jelenti, hogy a tőke és a pénz uralma. Mivel pénz csak úgy magától nem létezik, azért az mindig vagy egyének vagy csoportok tulajdona. A demokrácia pedig a régi feudáis világ újraosztása volt keleten illetve a megszilárdítása nyugaton:
- keleten elvették a tőkét a korábbi birtokosoktól, szétosztották a nép között, majd rendszer bukása után az ügyeskedők vagy tőkés/politikus kapcsolatokkal rendelkezők kezébe jutott, mélyen áron alul. Az előrejutás kulcsa pedig nem a tudás hanem a párthoz való kapcsolat lett. Valójában nem volt sem tőke sem tudás, így halálra volt ítélve az egész kísérlet.
- nyugaton a gazdag nemesi réteg túlélte az időket és korábbi vagyonukat amint lehetett befektették. A befektetések következtében felfutó vállalkozó réteg pedig évszázadok alatt szedte meg magát. A tőke találkozott a tudással és mindketten profitáltak.
A csórót az alján viszont mindig kizsákmányolták. Csak a mérték volt kérdéses. Amíg a középkorban nem volt sokmindenre költeni (se autó, se nyaraló, se utazás, se hobbi), addig nem is tűnt fel, hogy a napi 10-12-14 órás munkával mennyi is valójában a jövedelem. Aztán ahogy rövidült a munkaidő és egyre nagyobb lett a megvehető javak kínálata, akkor derült ki, hogy a pénz mindig kevés.
Az általunk irigyelt szociális piacgazdaság a II. Világháború és a '70-es évek között létezett. Ebben az időben járt kéz a kézben a termelékenység és a reálbérek növekedése (www.epi.org/productivity-pay-gap/), utána a termelékenység nőt egyre meredekebben de a reáljövelmek már nem követték. Ez a jövedelem nyugaton így is komoly jólétet tesz/tett lehetővé, de a demográfia illetve a déli államok gazdasági szerkezete miatt ez nem fenntartható. Németország pedig a többiektől szívja el az erőforrást (gyenge valuta+ magas export =jackpot) és az ő rovásukra tud csak növekedni.
Keleten elindult egy komolyabb bérfelzárkózás, aminek szükséges lenne tovább kitartani, mert a reálbér különbség még így is tetemes, a termelékenység arányában pedig méginkább. A multiknál dolgozók kb hasonló értéket állítanak elő mindenhol, a fizetésekben ez mégsem jelentkezik.
Jelenleg az állami újraelosztás csökkenőben van, volt SZJA és járulékcsökkenés is, plusz az államadósság is csökken, költségvetési hiány pedig nem fenyeget. A munkanélküliség pedig minimális, aki akar és hajlandó az tud dolgozni. Van egy 7 éve beállt és kétségkívül működőképes rendszer, amit még a Fidesz is elsmer hogy lehetne jobban csinálni és csöndben még az ellenzék is, hogy amúgy nem rossz az egész.
Biztosan kell még javítani az egészségügyön és kell még jobb oktatás, a bürokráciát pedig le kellene győzni. Csakhogy ez pusztán csak a ráfordítás növelésével nem fog javulni. A hiányos kórházi büdzsé némileg a pazarlás ellen hat, ha egyik napról a másikra a duplájára nőne a forrás, akkor is hiány lenne a végére. A tanár sem lesz sajnos jobb és képzettebb tanár, ha 2x annyi is lesz a fizetése. A digitális forradalom eddig csak az írásvetítőt tudta projecktorra cserélni, de az internettel és a mobil eszközökkel nem tud mit kezdeni. A burokrácia pedig egy sajátos gondolatközeg, amely legföbb tulajdonsága, hogy a benne lévők nem tudják mit miért tesznek. Nincsenek folyamatelemzések sem racionalizálások. Az elektronikus ügyintézés pedig lassan hódít teret. A söralátét méretű adóbevallást megcsinálni ugyan nem sikerült, de hogy a NAV átvette a készítést, így kétségkívül könnyebb a dolog.
Egy nagyvállalat sosem demokratikus a magas pozíciók pedig alkuk során találnak gazdára. Ott is megoldják, hogy a kisrészvényes szava értéktelen legyen. Viszont azt vezető aki hozza az eredményeket, azt nem fogják meneszteni. Még egy relatív eredménytelen vezető is maradhat addig, amíg bizonyíthatóan nincs jobb nála, azonos eredményű vezetőre cserélni pedig fölösleges kockázat és indokolatlan átszervezés, ami indokolatlan költséget is jelent.

Összefoglalva a Fidesznek és Orbánnak akkor kellene menni, ha valaki náluk jobb jönne elő. Gyurcsány már próbálta és nem vált be, Szél Bernadett egy sötét ló minimális karizmával (egy vezetőnél ez is számít), Karácsony G pedig egy 0% párt önjelöltje, ha senkit sem képvisel akkor hogy szeretne kormányozni?
Orbán marad, ameddig akar. Majd ha lesz egy nála jobb jelölt házon belül vagy kívül, akkod lehet elmélkedni tovább. Addig séta tovább, nincs itt semmi látnivaló.

patyuka 2017.11.09. 10:32:17

Fogy, rohan az idő, itt a nyakunkon '18 a sorsdöntő választással... Épeszű ember már csak ezért sem hiheti, hogy még mindig van bármi értelme azokkal vitatkozni, akik rendre csak arról ágálnak, hogy miért nincs semmi esélye a gyökeres változásoknak az együttműködésre némi hajlandóságot mutatókkal - bezzeg az LMP-nek, Momentumnak... -, nem is beszélve a regnálók mellett kardoskodókról! Meggyőződésem: most már csakis a változást összefogással akarók szándéka véleménye és cselekedete számíthat. A kárálókra teljesen értelmetlen - sőt káros - egyetlen szót is fecsérelni, hiszen csakis ellenérdekeltek lehetnek!

Le kell szögezni és keményen kiállni a mellett, hogy mivel - még a regnálók kreálta igazságtalan választási törvények ellenére is - matematikailag lehetséges a kormányváltás, az együttműködő demokratikus erők prominenseinek, aktivistáinak és "egyszerű" szimpatizánsainak mindenhol, mindig, minden megnyilvánulásukban csakis ezt a pozitívumot és annak mikéntjét kell/szabad artikulálnia, azzal a kitétellel, hogy akik különcködnek - mondhatnak akármit a szándékaik tisztaságáról -, valójában ezen akarat ellen vannak, azaz a rájuk leadott voksok nem egyszerűen elvesznek, de kifejezetten a mostani hatalom maradását szolgálják!

Ez utóbbi tekintetében egyáltalán nem képeznek kivételt a médiumok ilyen-olyan: politológus, elemző, szociológus meg a franc se tudja, magukat milyen néven/jogon szakértősítő 'megmondóemberei' és a badarságaik közzétételét biztosító műsoraik!
SŐT - szerintem - AZ OMINÓZUS CÉLT ILLETŐEN NÁLUKNÁL KÁRTÉKONYABB BAGÁZST KI SEM LEHETNE TALÁLNI!

Nekik senki és semmi sem kerek, minden és mindenki rossz, hiteltelen..., csak azt nem árulják el egyértelműen sosem, hogy mi is lenne az a tutti, meg hogy ők kitől/mitől is hitelesek? Viszont úgy össze tudják zavarni a politika bugyraiban járatlan, a '18-as választás okán viszont már az ilyen jellegű műsorokhoz oda-odakényszerülő laikus választókat, hogy egy-egy ilyen "kiokosítás" nyomán még tanácstalanabbak, mint előtte voltak... Eklatáns példája volt ennek például H. G. ma reggeli észosztása... Sírjunk vagy röhögjünk, amikor egy politikusként totálisan leszerepelt és kibukott jellemtorzó "szakavatott politológusként" észt oszt meg moralizál?!

Ráadásul ezeknek a "szakértőknek" sokkal több és koherensebb a megszólalási lehetőségük, mint azoknak, akiről ők bármit összezagyválhatnak; illetve ez utóbbiak csak a legritkább esetben - vagy talán nem is - kapnak meghívót ezekre a szeánszokra, hogy némi önmérsékletre, józanságra meg tárgyszerűségre szorítsák a pökhendin magabiztos - a bombasztikus, dehonesztáló címkék osztogatásában olykor egymást is túllicitálni akaró - "ítészeket"!
A változást akaróknak valahogy ezen a téren is némi rendet kéne vágniuk: kiszűrni, leleplezni és meg is nevezni az ebben "jeleskedőket"...
süti beállítások módosítása