A valódi viták otthona

Reflektor

Vigyázat: kórházaink egészségre veszélyes összetevőket tartalmaznak

2018. január 11. - szénhidra

 

Egy közeli, idős ismerőst sokáig kellett győzködni arról, hogy egyensúlyzavara miatt kórházi ellátást vegyen igénybe. Mindig azt mondogatta, ha ő egyszer bemegy, többet már biztosan nem jön ki. A történet sajnos eléggé kiszámítható, igaza lett.

Néhány nappal azt követően, hogy befeküdt, az osztályon elesett, a combnyaktörés miatt a balesetin megműtötték, a seb nem gyógyult, fertőzés, kóma, halál. Én pedig törhetem a fejem, mi lett volna, ha nem próbálom meg rábeszélni a dologra.

Persze könnyen legyint az ember, ilyenek az öregek, félnek mindentől, de tegye szívére a kezét az, akiben ma nincs félelem, ha az ő fizetéséből finanszírozott állami egészségügyi rendszer szakellátására kell bíznia magát! Ha az ő gyermeküknek kell megszületnie, ha az ő hozzátartozója fekszik be. Ez a bizalomvesztés pedig még veszélyesebbé teszi ezt az egész nyomorult helyzetet, hiszen hányan lehetnek, akiknek betegsége azért súlyosbodik, mert félnek elmenni orvoshoz, mert rettegnek befeküdni a kórházba? Hiszen annyi történetről bizonyosodik be, hogy nem csak rémhír vagy Lovecraft-novella.

Vajon véletlen, hogy nem akaródzik nyilvánosságra hoznia a nem közvetlenül betegségük miatt, hanem valamilyen beavatkozás után jelentkező kórházi fertőzésben elhunyók számával kapcsolatos statisztikákat az emberekre neve alapján is szimplán erőforrásként tekintő csúcsminisztérium?

 

A TASZ 2017-ben pert is indított a kórházi fertőzések pontos számának titkolása miatt. Ők úgy ítélték meg, hogy az ÁNTSZ és jogutódjai tudatosan titkolóznak, azzal takarózva, hogy a társadalom nem elég érett ahhoz, hogy ezeket az adatokat kórházankénti bontásban megismerje. Elég mindezt annyival elütni, hogy Soros bérencek? A kormány szerint valószínűleg igen.

Vajon nincs gond azzal, hogy ma már azon kell vitatkozni, hogy egy budapesti kórházban csak néhány hete vagy még most is valós veszély az, hogy az ott dolgozók és az ott ellátásban részesülők rühösek lehetnek-e?

Eléggé úgy tűnik, hogy a magyar egészségügy jelentős mértékben tartalmaz egészségre veszélyes összetevőket. De ez a forrásokkal és az emberek életével zsonglőrködőket a legkevésbé sem érdekli. Aki elég gazdag hozzá, fizesse meg a magán ellátást. És aki nekik számít, az valóban meg is teheti.

Ahogy az LMP közleményében megfogalmazta:

Miközben a kormánypártok termelési jelentésekkel próbálkoznak, addig a számok magukért beszélnek: az elmúlt nyolc évben megkétszereződött a kórházi fertőzések száma. Az intézmények pénzhiány miatt nem tudnak megfelelő takarítást biztosítani, vagy éppen egyszer használatos eszközöket kénytelenek újrahasznosítani, és emiatt lépnek át alapvető higiéniai előírásokat is.

a helyzet tarthatatlan: olyan egészségügyi rendszert kell létrehozni, amelyben emberek nem betegednek vagy halnak meg, pusztán azért, mert az állam által fenntartott egészségügyi intézményben próbálnak gyógyulni.”

Mert nagyon úgy tűnik, hogy ma nem feltétlenül ez a helyzet.

A mai nap híre, hogy egy magyar válogatott futballista is kórházi fertőzést kapott, 2017 júniusában műtötték először, azóta még a séta is fájdalmat okoz a 19 éves játékosnak.

Ha erre sem kapják fel a fejüket Orbánék, akkor valószínűleg semmire…

Ui.: Jobbulást a Vasas saját nevelésű középpályásának!

Csepregi János írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr1313566071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.01.11. 13:54:50

Viszont van jó sok stadionunk, az smafú?

Szelid sunmalac 2018.01.11. 14:20:54

@Én tudom jól: Szerintem tobbet er mint a korhaz. A megelozes a lefontosabb. Amelyik egyensulyzavaros idos ember foci helyett inkabb korhazba jar, meg is erdemli.

Brix 2018.01.11. 14:23:09

A nozokomiàlis fertőzesek mellett a munkaerőhiàny is nagy probléma. Most, hogy pofàraejtették az àpolónőket, még többen fogjàk elhagyni a pàlyàt.

Szelid sunmalac 2018.01.11. 14:30:33

@Brix: Na persze...mint eddig. Kussolnak ok is, mint a tanarak. Neha fel-fel haborodnak, aztan visszasunnyognak a helyukre.

BAZINGA2 2018.01.11. 14:59:17

Nem semmi, hogy egy súlyos beteget órákig fektetnek a kórház folyosóján infúzióra bekötve. Szeretném látni, hogy a kormánytagok közül hányan vállalnák be?

Brix 2018.01.11. 16:29:14

@Szelid sunmalac: Ne gondold! Egyre nehezebb beosztàst keszíteni, illetve kevesen vannak a munkafeladatokra, a munkaerőhiàny miatt. Rengetegen hagyjàk el a pàlyàt, és mennek el màshovà, vagy külföldre. Ez veszélyes folyamat! A megoldàs egy tisztességes béremeles lenne!

élhetetlen 2018.01.11. 18:20:14

@Szelid sunmalac: „Amelyik egyensulyzavaros idos ember foci helyett inkabb korhazba jar, meg is erdemli.”. Természetesen megint te vagy az okos, és igazad van, mert annak az egyensúlyzavaros idős embernek, aki focizni megy, már nem kell kórházba mennie, mert viszik, mondjuk combnyaktöréssel.
„Kussolnak ok is, mint a tanarak. Neha fel-fel haborodnak, aztan visszasunnyognak a helyukre.”. Hát igen, az életüket tették fel a gyógyításra, ápolásra, vagy a tanításra. Szánalmasak, hogy ezt akármilyen viszonyok között is folytatják, és csak időnként háborodnak fel. Mennyivel jobb lenne, ha az ápolók nem visszasunnyognának a helyükre, hanem felrobbantanák a kórházat betegestől, vagy a tanárok az iskolát diákostól, ugye? Mert akkor már te is megértenéd, hogy gond van? Enélkül nem érted, hogy gond van?

élhetetlen 2018.01.11. 18:35:03

@BAZINGA2: Semmi nem fog változni, amig minden politikus ingyenes VIP ellátást kap. Sőt, már az sem segítene, ha ez megszűnne, mert van pénzük a fizetős ellátásra, míg sok embernek nincs. Csak jönnek az ilyen hírek, hogy mennyivel támogatták meg a magán fogorvosokat, hogy világszínvonalon tudják ellátni az idejövő osztrákokat, stb., míg a magyar itt élő állampolgár nem számít. Nem látom ezzel a hozzáállással a kiutat.

tireless treehugger 2018.01.11. 20:13:03

mennyi munka és energia hogy elvegyék az emberek kedvét az orvosoktól és kórházaktól. Aztán mégis mennek. Ezek után már tényleg nem lehet mást mondani: minek ment oda?.

De.

mi van ha a társadalom direkt csinálja ezt?, tudják ők is hogy nem jó, de mivel olyan mértékben csórók és kiszolgáltatottak hogy kénytelen abban bízni hogy neki így jobb lesz és hogy nem ő lesz az áldozat.

Hoznék egy példát az állatvilágból, amit soksok éve nem tudok feldolgozni. A kelet-afrikai melletti halvonulás évmilliók óta folyamatos. Ennyi idő alatt sem tanulták meg hogyan kerüljék el a rájuk váró ragadozókat. Abban bíznak hogy a nagy tömegükből még nagy arányú veszteséggel is biztosítják a továbbhaladást. És hát ha fentmaradtak évmilliókon kersztül akkor sikeres a stratégia. Szóval mi van ha nem is olyan rossz a helyzet?, a betegek minden szir-szar problémával elárasztják a kórházakat6dokikat, azok pedig nem győzik legyilkolni őket és hurrá túlélték a nagy kalandot, márcsak a placebo hatás is meggyógyítja őket, hátmégha gipszet is kap a törött lábára...

rallus 2018.01.11. 22:33:15

Hálás téma, mert a világon sehol nem lehet tökéletes az orvosi ellátás.
Annyit azért a ballibek dicséretére el kell mondani, hogy az általuk megszüntetett 12459 kórházi ágyon és a felszámolt OPNI-ban nem fertőződik meg senki!

ursus artos 2018.01.12. 08:33:57

@rallus: valóban arról nehéz írni valami drámait, hogy vidéken gyakorlatilag az összes kórház felújítva.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.01.12. 09:01:33

@rallus: Tök jó, hogy a Fidesz és csatlósa a 0%-os KDNP lassan 8 éve kormányoz, de ti még mindig vissza tudtok mutogatni az elhíresült "emútnyócévre". Nem gondoljátok, hogy ez már kissé avas szagú: Nekzek lassan 8 évetek lett volna visszaállítani a 12.459 kótházi ágyat, visszadni a 13. havi nyugdíjat, ahogy 2010-ben Schmitt Pállal ígértétek... És a sort még lehetne folytatni a meg nem valósult ígéretekkel. De "szerencsére" stadion építésben világelsők vagyunk. Hogy közben az ország a végletekig lerohad az nem számít. A főnci hobbija és strómanjai gyarapodnak és ez a lényeg.

A tudomány sosem téved! 2018.01.12. 09:57:43

Jogos.
Ezért is kell támogatni pl. az otthonszülést. **

rallus 2018.01.12. 12:52:42

The Ghost Wolf O1G

Még az egykori NDK területeknek is hosszú évtizedekre lesz szükségük, hogy a volt NSZK segítségével kiheverjék azt a néhány boldog szocialista évet, pedig hol van az a Gyurcsány-Veres-Kóka-Bajnai csapathoz képest...

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.12. 12:59:10

@A tudomány sosem téved!: "támogatni pl. az otthonszülést"

Az veszélyes. Száz otthonszülésre kapott már bába letöltendőt, de sok százezer kórházira egy orvos se. :))

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2018.01.12. 13:04:22

@rallus: "pedig hol van az a Gyurcsány-Veres-Kóka-Bajnai-Geci-Eltolcsi csapathoz képest... "

Úgy bizony! :))

rallus 2018.01.12. 13:31:46

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN
Erre a stílusra mondják az alföldön, hogy :ennek a szar is ízetlen!
Amúgy remek lakatlan szigeteket lehet találni...

tireless treehugger 2018.01.12. 22:06:34

@ursus artos:

>>...hogy vidéken gyakorlatilag az összes kórház felújítva.
Csak amikor megnézném melyik van felújítva valamelyik másik lesz az. Aztán odaér az ember és addigra már megint valamelyik másik.

Keveset utazónak marad az alternatív valóság, kicsit sem igaz de legalább könnyű elhinni.
süti beállítások módosítása