A valódi viták otthona

Reflektor

Tarlós rendőrökkel oldja majd meg "AZ ÜGY"-et

Ahol rendészeti kérdés a hajléktalanság, ott valamit félreértettek a polgártársak

2018. január 13. - szénhidra

"A főpolgármester képmutatásnak nevezte, hogy évek óta folyik a hajléktalanok hergelése és a közvélemény valótlanságokkal történő félrevezetése az ügyben. Emlékeztetett rá, hogy 2010 óta bővítették a férőhelyek számát, komfortosították a szállókat, kórházat alakítottak ki a hajléktalanoknak. A szakmai véleményekre hivatkozva kijelentette: ma csak az nem részesül a hajléktalanellátásban, aki nem fogadja azt el. Kitért rá, hogy jelenleg 400 üres hely van a hajléktalanszállókon, visszautasította és megengedhetetlennek nevezte az olyan nyilatkozatokat, miszerint épeszű ember nem megy be ezekre a szállókra" - áll a budapest.hu összefoglalójában.

Nos, én pont tegnap jártam az egyik ellátó intézményben, hasznos lenne, ha főpolgármester úr is ellátogatna néha-néha egy-egy általa méltatott szállóra, mert szavai alapján a hajléktalan lét nem tűnik napjaink Budapestjén szörnyűnek, nem olyasmi, amiből kitörni alig lehet, inkább csak átmeneti nehézség, apró kellemetlenség az egész, ami ellen könnyedén tehet az, aki akar. Az pedig, hogy mindez rossz színben van feltüntetve politika és képmutatás, a hajléktalanok hergelése... 

A pénteki Tarlós-infón sok mindenről esett szó. Metró felújításról (természetesen az "akadálymentesíteni kellene az összes állomást" felvetésre jöhetett "az elmúlt nyolc év" érv meg az, hogy amennyiben eredményes népszavazás lesz az ügyben, Budapestet az se fogja kötelezni), a Római-partról és persze a kormány által támogatott villamos- és trolibeszerzésről is.

Na meg arról, mi legyen az aluljáróban lévő hajléktalanokkal...

Ebben a bejegyzésben az Index által készített összefoglaló részleteire szeretnék reagálni, nem titkolom - persze hiába is próbálnám -, eléggé dühösen...

"A főváros szeretné, ha kevesebb hajléktalan lenne a forgalmas budapesti aluljárókban."

- ez totál érhető, hiszen rendkívül méltánytalan dolog, hogy valakiknek az aluljárókban kell élniük. (Elhiheti bárki, az ott élőknek sem jó, kívánatos, beteljesült életcél ez.) És az áldozathibáztatást elutasítva nyilvánvaló az is, hogy ha azok az emberek emberibb körülmények között élhetnének, megfelelő szociális, mentális, sok esetben pszichiátriai ellátást kapnának, akkor az aluljárókban lévő körülmények is javulnának. A kérdés csak az, hogy mindkét dolog egyenlő mértékben számít-e? A kormányközeli sajtó eddigi megnyilvánulásai sajnos egyáltalán nem ezt támasztották alá.

"Erre olyan megoldást próbálnak találni, hogy az törvényes és humanitárius szempontból is elfogadható legyen."

- tiszta sor, ki ne akarná ezt mindaddig, amíg a törvények nem arra szolgálnak, hogy egyeseknek indokolatlan előnyöket, másoknak pedig hátrányt okozzanak. Utóbbi azonban újabban elég sokszor megkérdőjeleződik. Ha a meghozott törvények célja pusztán annyi, hogy takarózni lehessen velük, míg a törvény megalkotója szimplán megcsinálhatja, amit akar, nehéz elfogadni ezt az érvet. Persze bárki nevezheti kekeckedésnek, de Tarlós tanár úr általában előbb említi a törvényest a humanitáriusnál, ráadásul előzővel szokta indokolni, ha másik ne adj' Isten egyszerűen nem valósul meg.

"Az ügy megoldására felállt egy munkacsoport, ami rendőrökből, közterület-felügyelőkből áll, de részt vesz a munkában az alapjogok biztosa és a Máltai Szeretetszolgálat is"

- na, ettől azért elég mérges lettem. Az ügy megoldása... Basszus, emberéletekről van szó, nem is kevésről. Nem "az ügy" van, hanem komoly és komplex, társadalmi szintű problémarendszer, ami komoly és komplex szakmai segítséggel volna érdemben kezelhető. A hajléktalanság rendészeti problémaként történő értelmezése súlyos félreértés, persze amennyiben szociális krízisről lenne szó, nehéz lenne azt mondani, hogy nálunk minden rendben.

Na de komolyan: nem elsődlegesen a szociális szakma képviselőinek kellene ott ülnie a munkacsoportban? És a vezetők (hiszen Tarlós őket tereli össze, ahogyan az a videóból is kiderült) helyett nem olyanoknak, akiknek van közük a rögvalósághoz is? A rendőrség és a közteresek egész pontosan mit fognak tenni a későbbiekben, miután jól kigondolták a megoldást, ami nem az ő szakterületük? Vajon magasztosabb a cél annál, hogy kihajtsanak, bár mostantól több türelemmel és kedvesebb szavak kíséretében téve mindezt, embereket az aluljárókból?

Az egyetlen szociális szervezet pedig tényleg a Málta? Miért nem kap helyet az asztalnál az a sok-sok másik szervezet, ami otthontalanokkal dolgozik a fővárosban? Vagy épp a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), ami a legnagyobb budapesti hajléktalanellátó szervezet, ráadásul a fővárosi önkormányzat tartja fenn? (Ahogyan arról szintén beszél Tarlós.) Vagy a Málta meghívása egyszerűen csak jól mutat, hiszen az egyházi intézményekkel való mutatkozás, olyan keresztényien hangzik?

Az alapjogok biztosának, Székely Lászlónak a meghívása akár még előremutató is lehet, bár arra azért kíváncsi lennék, neki pontosan milyen szerepet, feladatot szán Budapest jelenlegi első embere ebben "AZ ÜGY"-ben?

"A megoldás alapja Tarlós szerint a szabálysértési törvény lehet, ami szerint szabálytalan az életvitelszerű tartózkodás közterületen, egy fővárosi rendelet pedig már kijelölte az érintett közterületeket."

Szóval félreértés ne essék, az én rosszindulatom nem sokat ad hozzá a helyzethez, a hangsúly most is csak azon lesz, hogy eltűnjenek a hajléktalanok az aluljárókból, a többi már a rendszer horizontján kívül esik, aki az utcán él találjon ki magának mást, esetleg csinálja otthon a négy fal között...

Csepregi János írása

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8213571683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.01.13. 15:59:19

A közterületeink nem eshetnek áldozatául a társadalom legdeviánsabb alakjainak.

Az, hogy ez a botrányos és közegészségügyileg is tarthatatlan gyakorlat eddig demszkij és tarlós alatt is folyhatott, nyilvánvalóan jog-, és társadalomellenes.

Tarlós későn tért magához és most sincs meg benne a kellő akarat, erő.
Pár ilyen deviánsok által a deviancia védelmében megírt mocsok, pártucat eszement sorossamesz tüntetése és tarlós ismét a szőnyeg alá szorulva folytathatja a várospusztító demszkíj szarának eltakarítását, ahelyett, hogy felelősségre vonná azokat, akik miatt ez a jog- és társadalomellenes gyakorlat máig folyhat: rendőrt, közterületest, orvost, szociális ellátásban dolgozó tétlen és tehetetlen naplopót.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.13. 16:10:39

Tudomásom szerint elég sok kerületben van a hajléktalanok számára f

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.13. 16:16:16

@Online Távmunkás: Véletlenül elküldtem...

Tudomásom szerint elég sok kerületben volt a hajléktalanok számára fürdési lehetőség. Ez megszűnt vagy csak nem használják?

Miért kell eltűrnünk, hogy a hajléktalanok a nyilvános vécé mellé szarjanak az aluljáróban?

Talán a társadalom is megértőbb lenne, ha az aluljárókban nem állnák el az utat büdös, részeg, dohányzó, üvöltő, verekedő koldusok, akik átkozódnak, ha nem állsz meg pénzt adni...

werecke 2018.01.13. 17:05:52

A BMSZKI fizetős szálló. Az aluljárói ótvarokat nem is vennék fel. Miért nem csinálnak nekik egy szociális ( nem tudok jobb szót ) gettót. Éljenek ott benn , legyen kocsmájuk , közértjük , tisztálkodási lehetőségük, orvosi ellátásuk , kulturális és sportlehetőségük. Csak ne jöjjenek ki, mert minek ? Nem járnak színházba , moziba , hangversenyre , étterembe , kirándulni , sehova. Csak döglenek a poloskás rongyaikon. Dögöljenek ott bent. Mit gondolnak rólunk a külföldi turisták ? Mi nem ilyenek vagyunk , ez az aljanép. És hadd oszlassak el egy városi legendát. Ezek nem valamikor dolgozó emberek voltak akikkel elbánt a rendszerváltás. És még jobban a gonosz Orbán kormány. Nagy részüknek a nyolc általánosa sincs meg és már a nagyapáik is alkalmi munkából éltek. Amíg tart a pénz nem dolgoznak. Tanács ha pénzt tarhálnak mondjátok nekik hogy bankkártyátok van nem tudtok adni !

schlumbergerna 2018.01.14. 00:41:39

Nekem nem szabad dohányoznom a kelenföldi aluljáróban, innom sem...
Akkor ez diszkrimináció, mert ,,ezek" csinálják, és mindenki tűri. Nemrég kisunokámmal kényszerültem néhány fővárosi aluljárón végigmenni, no ezért nem szeretném ezeket tovább ott látni. Ordibálnak, cigiznek, isznak, büdösek. Kell ez oda?
Vessetek meg.

Énmégújvagyok 2018.01.14. 01:14:11

Sajnálom a bejegyzés íróját! Úgy tűnik disznók elé szórja a gyöngyöt. Esetleg a jelenséggel (hajléktalanság) megértőbbek még nem olvasták a bejegyzést. Ebben mondjuk csak reménykedek!

NemodaBuda 2018.01.14. 11:06:01

Azért szálljatok már magatokba ! Nem röhejes, hogy egyszerűen nem tudtok szembenézni a problémával ? Csak keménykedni a nálatok is védtelenebbekkel ! Tudjátok ti, hogy mennyi választ el ezektől az emberektől Benneteket ? Nagyon kevés ! Válasszátok meg orbánt, ezt a tróger Tarlóst - és megtudjátok !

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.01.14. 21:42:09

@NemodaBuda:
Nem is lesznek választások, mert annyira rettegnek EZEK hogy ki se írják majd hanem bevezetik a rendkívüli állapotot és tilos lesz arról beszélni hogy Orbán naponta veri az összes feleségét

satie · http://321.hu/sas 2018.01.14. 22:10:12

"... az ember fiának nincs hová lehajtani fejét". A rendszerváltás előtti mintegy 30.000 emberhez képest, azóta még annyi veszítette el a gyakorlati jogot Magyarországon, hogy saját jogú bejelentett fedele legyen például országból mindössze pár négyzetkilométernyi területen, mely kb. 1/10 stadion árából biztosítható. Fedél nélkül mintegy 100 nap alatt már, kezdve a fizikaitól, brutálisan leromlik az ember állapota, még pusztán egészséges étkezés nélkül is nagyon durva 100 nap. A leromlott állapotú ember nem biztos, hogy mer az erdőben vagy szállón maradni, sokszor nappal adminisztratíve sem tud. Viszonylag egyszerű megoldás a fagyhalál, elég sok embert, akik mellett nap, mint nap elmegyünk, fagyhalál után tepsiben visznek el. Néhány férőhely szintjén, ha valaki nem akar megfagyni egy másik lehetőség az aluljáró, nőnek még durvább, simán gondolhatunk például a felfázás következtében a vizeletvisszatartási problémákra. Az, hogy egy állam valakinek, akinek nincs saját tulajdonú lakása, nem biztosít néhány négyzetméter telket, az egy probléma, így nem lehet megőrizni a rendet, és nem hatékony, hogy, mint ahogy azt sokan teszik, míg bírják, aki hajléktalan, az hajnalban menjen 10-12 órákra gyárakba robotolni olyan kevés pénzért, amiből nem biztos, hogy az alapvető táplálkozáson túl akár még talál is egy munkásszállót, amit meg tud fizetni. A poszter azt írja, egyszerű paraszti ésszel könnyen belátható módon, hogy szociális problémákat, nem lehet (idegen)rendészeti üldözéssel megoldani, ez a szociálisan még fejletlenebb múltban sem sikerült. A megoldás pedig nem ördöngösség, tekintettel a hajléktalanság problémájának arányára, könnyen megoldható az emberhez méltó lakhatás és onnan munkába járás problémája a nép valamennyi polgárának számára, ha valakinek ez fontos.

VT Man 2018.01.14. 23:41:13

@satie:
"aki hajléktalan, az hajnalban menjen 10-12 órákra gyárakba robotolni olyan kevés pénzért,"

Mennyi most a minimálbér, napi 8 órára?
És 10-12 órára?

bkkzol 2018.01.14. 23:51:58

Felháborítónak tartom, hogy bizonyos érdekkörök mennyire védik ezt az állapotot. Milyen jogon foglalnak el közteröletet? Különösen úgy hogy közegészségügyi, biztonsági kockázatot rejt.
Ez azok számára is sértő akik tisztességesen dolgoznak, fizetik adójukat.

bkkzol 2018.01.14. 23:55:36

@VT Man: nem érnek rá?? így mennyit is keresnek?? mennyiért mennének el dolgozni?
( nagy részük már olyan mentális állapotban van, hogy képtelen lenne bármire, ez viszont nem mentség arra, hogy tönkreteszik a közterületeket))

schmitt p dr (törölt) 2018.01.15. 06:52:05

Nem értem a problémát, hiszen a megoldás készen van.
felcsúton épült egy kiváló sportlétesítmény, sok-sok milliárdért, fűtött pályával, sokszázmilliós kiszolgáló léteístménnyel (l. teakonyha), többek között az OTP valamint állami vállalatok adóoptimalizáló támogatásával.
De aki nem szeretne a főváros kies aluljáróiból vidékre költözni, annak itt is van elég stadion, pl. az 1-es villamos vonalán is láttam úgy 3-4 darabot, mind új, szép, tágas, nagyrészt üres.

rallus 2018.01.15. 08:24:15

Tisztelt Csepregi János !
A sok rizsánál többet érne, ha legalább kettőt közülük hazavinne, megfürdetne és néhány napig ott tartana...

CyberPunK 2018.01.15. 08:35:38

Kevered a szezont a fazonnal. Az emberek igénye az, hogy ha már egy tetves civilizációnak nevezett valamiben élünk, akkor legyen már valamennyire tisztaság és biztonság ott. Az, hogy ehhez nem csak a romkocsmatúristák álltal elhagyott szemétkupacot és hányáshalmokat, az összetömörűlt cigánygaleriket vagy a kóbor kutyákat, hanem az embernek nevezett biomocskot is az sajnálatos, de szükségszerű. Ami mellett elsiklasz, hogy a hajléktalanság nem egyenlő ezzel a biohulladékkal, egy része csak. De persze nagyon szívesen részt veszek vitákban arról, hogy tulajdonképpen miért is élünk településeken, mit várunk tőle, és mit is jelent az az úgynevezett társadalmi szerződés.

ekat 2018.01.15. 08:45:11

Az ÜGY, amiről szó van, az nem a hajléktalankérdés megoldása, hanem az, hogy undorító állapotok vannak az aluljárókban a hajléktalanok miatt. Nem lehet túl sok budapesti tömegközlekedő ember, aki egyetértene azzal, hogy hajrá, költözzenek be mind az aluljárókba....
Ez itt Európa, és a város polgárainak joguk van a rendezett közterülethez. Hogy a hajléktalanokkal amúgy mi történik, az egy másik ügy.
És ha még egyszer valaki azt mondja, hogy 'te is lehetsz bármikor hajléktalan', felrobbanok. Nem, tanult, (tág értelemben vett) családdal rendelkező, nem alkoholista emberek 99,9%-ban NEM lesznek hajléktalanok.

CyberPunK 2018.01.15. 08:50:26

@ekat: "hanem az, hogy undorító állapotok vannak az aluljárókban a hajléktalanok miatt."

Azt azért tedd hozzá, hogy IS.

nemecsekerno_007 2018.01.15. 09:13:42

Rendőrökkel is. Az együttélésnek vannak szabályai, aki nem tartja be azt szankcionálják. Akár hajléktalan, akár nem. Nemtom örülne-e a poszter ha 4-5 hajléktalan betelepülne a kertjébe?!

Visceroid 2018.01.15. 09:14:59

@Éhesló: "A közterületeink nem eshetnek áldozatául a társadalom legdeviánsabb alakjainak."

Na, majd ha te is oda kerülsz! Azt hiszed, hogy te biztonságban vagy? Nagyot tévedsz!

VaradiJanos 2018.01.15. 09:21:13

@rallus: ugyan, az nem a módszere a szerző fajtájának, az arabokat sem otthon szeretik, ott falat húznak köréjük, csak tőlünk követelik a keresztényi befogadást

VaradiJanos 2018.01.15. 09:22:46

@Visceroid: ha odakerül, akkor oda is kell szarnia?

VaradiJanos 2018.01.15. 09:40:05

@schmitt p dr: nem lehetne inkàbb a dohàny utca sarkán abba a nagy aranykupolás izébe rakni őket?

Indriq 2018.01.15. 09:46:47

A lényeget nem sokan értették meg. Igen, vannak hajléktalanok,igen, nem bizalomgerjesztőek,igen, mindenki azt szeretné,hogy tűnjenek el onnan. A probléma ott van, hogy hogyan. Paraszt tarhálós nem kezelni akarja a helyzetet, hanem csak eltűntetni. Mint a romlott kaját a hűtőből... kidobni a kukába. Míg vannak,akik humánusabb módszert is el tudnak képzelni. Ehhez ugyan több pénz kell mint egy kivégzőosztaghoz, de én spel lemondanék némi korrupciós pénzről ennek a helyzetnek a javítására.
Tartom a véleményem,hogy egy társadalom fejlettségi szintje a leszakadtak kezelésében mutatkozik meg. (Van más aspektus is, de most ez a téma)

eßemfaßom meg áll 2018.01.15. 10:01:35

@Indriq: Képzelni sokmindent lehet

Emlékeimben él hogy a jódemokrataliberális D.G. főpolgármesterúr milyen jól kezelte a problémát.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.01.15. 10:15:01

Tisztázzuk a tényeket.

Jóval több hajléktalan elszállásolására van ma ehetőség, mint az elkúrók alatt. Többet költ az önkormányzat az integrálásukra.
Most is 400 üres hely van, de ehelyett az aluljárókba szarnak, hugyoznak, és ott cigiznek isznak.

És ez bizony rendészeti kérdés. Mert az aluljárókba 10 éves gyermekek is több százezren járnak.

Indriq 2018.01.15. 10:27:59

@eßemfaßom meg áll: hol mentség tarlósra nézve, hogy dg hogy kezelte őket?@Rettegek mert ballib vagyok: nem elég felhúzni x db ágyat. Ennyi erővel fogsz egy üres ingatlant, beraksz 5000 ikeás ágyat és tiszta a lelkiismereted mert 5000 ágy van számukra.
A visszatérési programokat a fityisz mind kinyírta. Ez az egyik legnagyobb hibájuk amellett hogy légeleznek.... :)

eßemfaßom meg áll 2018.01.15. 10:35:48

@Indriq: Hát azért ha a DG-visszasírók Tarlósoznak a témában az tekinthető humorforrásnak.

"Ez az egyik legnagyobb hibájuk amellett hogy légeleznek.... :) "

Oh te európai demokrata, irtanád öket mi?

CyberPunK 2018.01.15. 10:38:41

@Indriq: Azért tartsunk már be egy műveleti sorrendet. Először is takarítsák ki őket onnan, az az valaki hajtsa be a szállóra őket, és ha már ott vannak, akkor a szakemberek elkezdhetnek dolgozni a szociális részen. Pont leszarom, hogy ki hajtja be őket a szállásokra, rendőr vagy szociális munkás, de oldják meg. Nem 5 év szakmai egyeztetés után, hanem most.

BTW, nekünk is nekik is érdekük, hogy valaki üsse őket, hogy fürödjön le. Ha már magától nincs igény rá, és a saját szarában fetreng hetekig. Nem érdekel az ok, hogy miért, közegészségügyi kockázat.

Indriq 2018.01.15. 10:43:30

@eßemfaßom meg áll: "Oh te európai demokrata, irtanád öket mi?"
Én mint ballibsi/demokrata/(választott jelző) kiírtanám őket. Nem bosszúból, hanem mint a patkányokat, csótányokat. Hasznosság nélküli kártevők. Ovinak és a sleppjének a pályafutásuk során nem volt olyan lépése ami az országot öncélúan szolgálta volna.

Indriq 2018.01.15. 10:48:27

@CyberPunK: kicsit olyan a hozzáállásod, mintha egy végső stádiumban levő rákosnak elkezded magyarázni, hogy mi a jó k*rva anyjáért nem élt egészséges életet. Jelesül az utolsó lépésben levőt egrecíroztatod,de semmit nem akarsz tenni a frissen utcára került hajléktalanokért, holott ott dől el minden. Ezeket a szervezeteket lehetetlenítette el a fityisz ideológia.

Éhesló 2018.01.15. 10:53:26

@Visceroid: a saját lakásodat, lépcsőházadat szarasd össze velük, ne a közterületeket.

Vagy te is közülük való vagy és most a szükségszállásról tolod a soros pénzén?

CyberPunK 2018.01.15. 10:57:47

@Indriq: Nana, ne keverd ide a rákosokat, ott is van felelős hivatal. Ahogy a kóborkutyákért is, a a roncsautókért, illegális szeméttelepekért és egyéb dolgokért. Ami látszik, hogy évtizedes probléma a Blaha például, és megy a faszverés az okosoktól, hogy mi lenne a megoldás, mit kéne lépni, de a végeredmény a következő: hiába van több férőhely, ugyanúgy ott vannak.

Kérdezlek téged: normális ez az állapot? Van értelme még X évet faszveréssel tölteni? Akkor lehet leghatékonyabban kezelni a problémát (értsd a teljes hajléktalan kérdést), ha már valami célintézményben elérhető az összes? Nem, nem a kivégzésükre gondoltam.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.01.15. 11:06:45

egeszsegUGY. szegeny szerencsetlen beteg emberek sorsat UGYnek nevezni, basszus. muhiszti.

DocBulywood 2018.01.15. 11:07:23

@schlumbergerna:

Szerintem a gázkamra, majd a krematórium lenne a humánus megoldás.

Miért?

1. Munkája úgysem lesz. Egy HR-es kiröhögi a fogatlan, agyatlanná itt állatot, ergo, fel sem veszik sehová sem dolgozni.

2. Ha nincs bevétele, nem is tud albérletet sem fizetni. Pláne nem minimálbérből.

3. Akkor meg minek szenvedjen? Minek szenvedjen más?

Kivégezni, elégetni és mindenki boldog.

Vagy szereted nézni a szerencsétleneket? Na ugye...

konrada 2018.01.15. 11:24:53

@NemodaBuda:
...igazad van.
Szerintem is az olyan pártprogramok kellenének, melyben mindenkinek szabad oda csinálni az aluljáró közepébe.
...egy szavazójuk már lenne is a személyedben, és hátha a többség is veled együtt szavazna, és nem az olyan zorbán félékre, akik szerint meg nem kéne...

Indriq 2018.01.15. 11:30:11

@CyberPunK: ahogy mondod, sőt, lassan 3 évtizedes probléma. És szinte sehol nem tudják (jól) megoldani. Pontosan ezért látszik,hogy a férőhelyek számának növelése nem jó megoldás ( tarlós persze azt hiszi, hogy ő ezzel mindent megtett). A probléma még komplexebb, igen, valszeg kell NÉMI kényszerítő erő is ( jelesül egy elég komoly detokszikálással kéne kezdeni) de azt kell elérni, hogy saját maga is akarjon tenni valami. Sokszor azért nem mennek szállóra, mert kirabolják egymást.
Ha kicsit is foglalkozna a rendszer velük, a végleges lecsúszász előtt még egy kis ráfordítás is elég lenne ( biztonságos szállás és közmunka style foglalkoztatás)
Persze én nem vagyok a téma szakértője, kérdezd őket ha beĺe akarsz mélyedni. De ugyanígy tarlós sem az,csak beledöglene ha nem az lenne amit a korlátolt agyával kitalált.

Indriq 2018.01.15. 11:31:49

Ja igen, még álmos vagyok, az helyesen detoxikálás :)

Petitprince 2018.01.15. 16:42:25

Ezek a rendkívül deviáns módon viselkedő polgártársaink elég nagy részben a mi devianciáink okán viselkednek úgy ahogy - ezt azért ne felejtsük el! És azt se h vannak társadalmi normák meg vannak emberi normák és aki az előbbiket kielégíti még lehet nagyon messze az utóbbiaktól illetve általában van is Mert az a xxi. századi szubkultúrális képmutatás amelyet mindnyájan lelkesen gyakorlunk és egyben védelmezünk olyan messze áll a kultúra valódi jelentésétől mint ide Wellington Bocsi!

Petitprince 2018.01.15. 17:53:50

Annak a rendszernek a szemszögéből, mely minket oly remekül felnevelt, mondhatjuk, hogy mi vagyunk a normálisak, miközben az aluljáróink tele vannak az elborulás meg a szétesés méntapéldányaival, csak azt ne higgyük, hogy ennek a beszédünknek van bármi értelme is azon a zsebkendőnyi területen kívül, amelyet fejlett nyugati civilizációnak nevezünk, és amellyel úgy el vagyunk telve, hogy minden másból már morzsákat sem vagyunk képesek befogadni. És ha egyszer majd kiderül, hogy az ő életük a normális, a miénk pedig a deviancia csúcsa, akkor mit fogunk csinálni? Félreértés ne essék, nem egy gondolatkísérletről beszélek, egész komolyan foglalkoztat ennek a forgatókönyvnek a lehetősége...
süti beállítások módosítása