A valódi viták otthona

Reflektor

A koordinált indulás 2018 összefogása

2018. január 26. - Tálos Lőrinc

A technikai megoldások, a négy évvel ezelőtt összefogástól a különböző tartalmú „összefogás light” elképzelésekig – legyen szó koordinált indulásról, visszalépésekről – azt az illúziót keltik, mintha létezne A Csodafegyver Ami Legyőzi A Gonoszt. Van egy rossz hírem: ilyen csodafegyver nincs. A választási rendszer nem egy olyan ördöglakat, amihez sajnos még senki nem találta meg a trükköt, ami kinyitja.

baloldal1.jpg

Persze, aki annyira akarja a kormányváltást, hogy ha ehhez az kell, hogy a levágott kisujját is beletegye a borítékba, akkor azt is levágja és beleteszi, az soha nem fogja felfogni, hogy miért nem működik az az elvárása, hogy mindenki szavazzon a legerősebb ellenzéki jelöltre. Aki így gondolkodik, az azt hiszi, kétféle ember van: aki az ő csapatának az elszánt híve, meg a másiké. Csakhogy az élet nem fekete-fehér. Amikor az elszánt antiorbánista beleszeret vagy az összefogás vagy a koordinált indulás nevű csodafegyverbe, akkor azzal számol, hogy akik úgy gondolkodnak, mint ő, azok túlnyomó többségben vannak. Amikor meg kiderül, hogy nincs így, akkor elmegy duzzogni a sarokba, hogy orbánista az egész ország. Talán nem kéne elvárni, hogy mindenki ugyanúgy gondolkodjon, mint mi, és akkor megtalálnánk azt a kulcsot, ami valóban nyitja a Fidesz bukásához vezető ajtót. Ez a kulcs ugyanaz, ami azoknak a választóknak a szívéhez vezető ajtót is nyitja, akik nem olyan elszánt ellenfelei a Fidesz hatalmának, hogy akár a veresseggű ördögre is leszavaznának annak érdekében.

A baloldali ellenzéknek nem az a fő gondja, hogy megosztott, hanem az, hogy kevés embert tud urnához vinni. A Fidesz megbukásához vezető út nem a választási rendszer technikai kijátszása, hanem a változást akaró választók megszólítása. Nem technikai megoldásra van szükség, hanem programra, vízióra, új és hiteles szereplőkre.

Lehet újra és újra próbálkozni azzal, hogy Orbán régi és új ellenzékét megpróbáljuk összeadni, de ne várjuk attól jobb eredményt, mint 2014-ben. Az ellenzéknek a Fideszről leválasztható és a passzív szavazókhoz kell fordulni. Ők pedig pont nem olyanok, akik mindent megtennének a Fidesz leváltásáért, nekik olyan alternatívát kell felmutatni, ami megszólítja őket. Vannak, akik szerint Orbánnak menni kell. Az ő szavazataik már az ellenzék zsebében vannak. De ők nincsenek elegen. Aztán vannak azok is, akiket erről meg kell győzni. Orbánt az fogja legyőzni, aki hozzájuk beszél, nem pedig az, aki a meglévő Orbán-ellenes szavazókért indít harcot és ehhez olyan kamu recepteket kínál, mint amilyen a koordinált indulás, ami nem más, mint a meglévő ellenzéki szavazók felosztása az ebbe a játékba belemenő formációk között.

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr6813605501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jolka40 2018.01.26. 17:23:11

Akinek mindez a fideszes mocsokság sem elég ahhoz, hogy elmenjenek szavazni a fidesz ellen, azokon nem lehet segíteni. De nem lesznek annyian, mint gondolod. Nagyot változott Magyarország ez alatt a négy év alatt.

ulpius66 2018.01.26. 19:21:57

Nekem kibaszottul tetszik ez a reflektor.blog.hu, a "RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE!"

Könyörgöm! Tényleg könyörgöm! Egyszer mutassatok már tényleg rá a lényegre!
(mert ez a mai nyöszörgés megint csak egy nagy kalap szar... mi a lényeg?)

Már megint nem győztetek meg, sem engem, sem másokat, miért ne szavazzak a Fideszre...

tegnaptuska 2018.01.26. 19:31:27

Kedves Reflektor! Mondjátok már meg a receptet, szépen levezetve, például úgy, hogy a meglévő ellenzéki pártok egyenként 3-3 %-ot szedtek össze a passzívok közül, az már elég sok, tehát mi lenne ebben az esetben?

Geo_ 2018.01.26. 19:51:06

@tegnaptuska: kieg felvetés

Beszéljünk magyarul és őszintén, kedves LMP: 2018-ban az a célotok, hogy ismét bekerüljetek a parlamentbe, majd azután a Fideszről leválasztható és a passzív szavazókhoz kell fordulni.

Rendben, reális.

Csak akkor hazugság a Szél terv vagy a miniszterelnök-jelöltség. Akkor miért nem teszitek el magatokat 2022-re?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.01.26. 19:57:20

@jolka40: Az a baj, hogy az ellenzék egyik fele a korábbi kormányzással, a másik fele az összefogás körüli bénázással mutatta meg, hogy nem tud kormányozni. A Fidesz elzavarásához népszerű és ismert jelöltek is kellenének, akikre az eddig passzív emberek is szavaznának...

ulpius66 2018.01.26. 20:42:31

"Együttműködési megállapodást kötött a Vajnai Attila elnök képviselte Európai Baloldal – Munkáspárt-2006, a Kalmár Szilárd alelnök képviselte Balpárt és Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje - közölte csütörtökön a Párbeszéd."

Hát ez tök jó!!!!!!

Azonnal hajítok el mindent, és rohanok a Karácsonyra savazni!!!!
(és a ballibsik a Patásra mondják, hogy köpönyegforgató.....)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.27. 10:51:05

Ha az LMP nem fog össze a ballibekkel, megfontolom, hogy egyik szavazatomat rátok adom. Csak szólok.

Brix 2018.01.27. 11:15:00

Én is az Lmp- re fogok szavazni, hogy 2022- re legyen végre normàlis kormànyvàltó alternatíva. Meg ami nekem lényeg lenne: mozduljon el végre a magyar demokràcia a konszenzuàlis irànyba. Túl erős most a hatalom es monolit a rendszer, ami hosszú tàvon kàros, kontraszelektív. A pàrtok egyenlő versenyén es vàltógazdàlkodàsàn alapuló rendszerre lenne szükség, nem megkövült hierarchiàra. Màsreszt, időszerű lenne màr, hogy valaki elkenje az oligarchàk szàjàt! (Soha nem voltam ballib...)

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2018.01.27. 11:22:33

A szerző vagy hülye vagy direkt hazudik. Tudhatná, hogy a választók egyik fele balos, a másik jobbikos, a harmadik fideszes. Hiába szólít meg kis számú bizonytalant az ellenzék (az pontosan kiket is takar?), ezek is kevesek ahhoz, hogy a győztes mindent visz elvét valló rendszerben legyőzzék a fideszt. Vagyis amit itt ír, pont az a nem létező csodafegyver, hogy hát egyszerűen meg kell szólítani a zembereket és kész. Na, ilyen nincs manapság.

6. Ienin 2018.01.27. 11:38:24

@ulpius66: Hülyéket nem is lehet meggyőzni arról, hogy a fidesz milliárdokat lop és az miért rossz. Az ilyen faszfejek, mint te egyenlőségjelet tesznek hagyo nokiás doboza és a milliárdos fideszes sikkasztás közé. Ti öcsém menthetetlenek vagytok, a ti meggyőzésetek már senkinek nem célja. Felesleges is rátok időt pazarolni.

Brix 2018.01.27. 11:40:29

@feher.b: Minden ellenzéki pàrt balos, a Jobbik is, hiszen a programjukban főképp balos elemek vannak. Úgy lehetne az ellenzéknek győzni, ha a klasszikus baloldali szavzók egy Jobbik-Lmp-Momentum egyeztetett jelölt- àllítàsra szavaznànak. Narratívàt is kellene vàltani, mert most arról megy a polémia, hogy ki a migrànspàrti es ki a nem. Ebben a dimenzióban a Fidesz nyerő. Az ellenzéknek elő kellene venni régi megosztàst : gazdagok ( Fidesz) a szegenyek ( mindenki mas ellen) Az ellenzék viszont nem profi , hiszen még gyűlöletet sem tudnak kelteni az oligarchàkkal szemben...

6. Ienin 2018.01.27. 11:45:50

@feher.b: A birkákat csak fideszes hazugsággal lehet meggyőzni, az egyszerű populista nemlétező migráns lózungokkal, pár forintos rezsicsökkentéssel. Ezek a kretén fidesszavazók a 100 forintos gázárnál, 16%os személyijövedelemadónál tovább nem látnak. Ezek a tanulatlan, nyelveket nem beszélő, csóringer tömegek, akik a fidesznek nevezett hazaáruló tolvaj, csaló patkányokra szavaznak fogalmuk sincs arról mibe süllyesztik szeretett hazánkat. Kár is rájuk minden szó, hadd szívjanak, mint eddig mindig a történelem során. Ezt érdemlik.

6. Ienin 2018.01.27. 11:56:33

@F2: Hülyeségeket beszélsz. A sikeres embereknek nem tetszik leginkább ami ebben a korrupt pöcegödörben zajlik. A sikertelenek a fidesz táborát erősítik, mert még mindig hisznek az orbánmessiásban, aki kihúzza őket a szarból. Orr bán ezeknek a sikertelen csóringereknek mindig dob egy morzsát, hogy azt higyjék milyen jól élnek. Közben meg a világ elrohan mellettük. Mivel külföldre nem járnak, nyelveket nem beszélnek, csak orbánmédiát néznek ezek a tudatlan fideszbirkatömegek, fogalmuk sincs mi történik körülöttük. Kádár idejében ugyanez volt.

1ghost 2018.01.27. 11:57:33

Bocsánat, de ez a cikk baromság. A probléma az, hogy a jelenlegi választási rendszer nem képezi le a választói akaratot. Így fordulhatott elő hogy 44%-kal lehetett 2/3-ot szerezni a parlamentben 2014-ben.

Sőt tovább megyek! Matematika értelemben akár 20%-kos támogatással is lehet 2/3-ot szerezni, ha az ellenzék kellően megosztott.

És ez akkor is megtörténhet ha mondjuk 95%-os a részvétel. Tehát szemben a szerző állításával, nem a szavazók mennyisége, hanem a - a választási rendszer jellegéből következően - az eloszlása a fontos.

És ezt tényleg lehetetlen érteni? Hát akkor itt van egy kiváló cikk minderről:

pkpkozosseg.blog.hu/2018/01/25/a_fidesz_legyozheto#comment-form

1ghost 2018.01.27. 12:00:44

@ulpius66: @6. Ienin:

Na tessék! Orbán retkes bérhazudozója már megint itt mentegeti a velejéig korrupt, tolvaj, köpönyegforgató gazdáját.

De úgy látom, ezt a szánalmas orbánista bohócot már mindenki csak kiröhögi.

Brix 2018.01.27. 12:07:46

@1ghost: Többségi vàlasztàsi rendszer van, amely egy erős pàrt (túl)hatalmànak kedvez és az erős kormànytöbbség létrejöttének. Koràbban valóban arànyosabb volt a rendszer, de a törvényhozók úgy ítélték meg így könnyebb lesz ( nekik) kormànyt alakítani és kormànyozni , mint egy arànyosabb rendszerben,ahol koalíciós kényszer van

morph on deer 2018.01.27. 12:17:52

”Nem technikai megoldásra van szükség, hanem programra, vízióra, új és hiteles szereplőkre.”

Ez nem egy tavaly ilyenkori cikk véletlenül? Csak mert ez a jó kis tanács akkortájt volt utoljára aktuális.

Gondoltam megmondom, még mielőtt valaki beleélné magát, hogy épp elnött az ideje “az új hiteles szereplők” kasztingjának... Vizionálni persze lehet ilyet, csak gyakorlati értéke nulla.
De biztos szórakoztató.

midnightcoder2 2018.01.27. 12:19:09

@6. Ienin: "Az ilyen faszfejek, mint te egyenlőségjelet tesznek hagyo nokiás doboza és a milliárdos fideszes sikkasztás közé."

Mind a két oldalon ezer milliárdok tűntek el. A nokiásdoboz anno csak egy csepp volt a tengerben, 1986 és 2002 közt egy ország vagyona tűnt el úgy, hogy közben szépen nőtt az államadósság, nem épült ki hazai gazdaság, de még az emberek életszínvonala is nagyot zuhant. Eltűnt a volt szovjet államadósság, szőkült az olaj.
Csak tudod ennek nem nagyon volt sajtója, mert akkoriban szinte minden média balliberális kézben volt, az egész akkori ellenzéki sajtót két alig olvasott újság képviselte amit ráadásul a sárga földig lejáratott a média többi része, így a hitelességük az átlagpolgár szemében kb. a Blikk magasságában mozgott. Ja, és az átlagpolgárnál nem volt net sem, így nem volt index, blogok, semmi.
A nagyon demokrata és liberális Árpi bácsinak pedig eszébe sem jutott tiltakozni hogy nincs sajtószabadság, és hogy nem annyira jó hogy ezt kihasználva szétlopják az országot a jó elvtársi kapcsolatokon keresztül.

1ghost 2018.01.27. 12:24:45

@Brix: Ki a faszt érdekel, hogy a törvényhozók mit, hogyan ítélnek meg? Ráadásul jelen esetben a törvényhozók történetesen kizárólag a fideszbűnözők voltak.

Egy demokráciában a parlament képezze le a választói akaratot. Mi a fasz bajod van ezzel?

andrásúr 2018.01.27. 12:40:48

@feher.b: Én megszólítom az embereket , szavazzunk a Fideszre és zavarjuk el az ellenzéket !

6. Ienin 2018.01.27. 12:45:59

@Brix: Azzal nincs is baj, hogy könnyen kormányt alakítanak a győztesek. A fidesznek a hatalomgyakorlásával, és kormányzásávak van a gond. Az ilyen orrbánféle faszkalapoknak nem demokráciában a helyük, hanem azerbajdzsánban. Remélem egyszer majd száműzik oda, mint rákosit ezt a keletázsiai parasztot.

morph on deer 2018.01.27. 12:46:36

@andrásúr:
Már hogy honnan, ha nem haragszol?

6. Ienin 2018.01.27. 12:53:36

@midnightcoder2: Értem. Tehát akkor az jó volt, és most ugyanazt kell csinálni. Elmentek ti jóbüdös picsába a korrupt patkány vezetőitekkel együtt. Remélem az ország kirablásáért lógni fogtok. Egy ovodában egy ovodás nyivákol így ha elveszik a játékát, mint ez a kretén orbán. És egy ovis toporzékol, és rabolja ugyanúgy a játékot, mint ez a gyerekagyú orbán. Méghogy ez az embe4 jó képességű? Akkor ki merne álni vitára bárkivel. Szánalmas egy férgekcezek, nem felelős politikusok.

neko1967 2018.01.27. 13:16:51

@ulpius66:

Aki magától nem jön rá, annak kár magyarázni..... Ez olyan, mintha valakinek elmagyarázni próbálnám, hogy az okostelefonnal lehet telefolnálni, fotózni, videózni, netezni, "fórumozni", navigálni, játszani, zenét hallgatni, könyvet olvasni, diktafonként használni, jegyzetelni stb.... Erre megkérdezi, hogy szép, szép de mire jó?

Na ekkor kell befelyezni!

Ha nem tudsz szavazni, akkor ne szavaz a fidessre, és a haza fényrederűl!

neko1967 2018.01.27. 13:18:17

@neko1967:

Hogy miért írtam, hogy "befelyezni" , amikor befejezni,á helyesen nem tudom....

Netuddki. 2018.01.27. 13:23:21

"Csakhogy az élet nem fekete-fehér."

Csakhogy, a rákos daganatot, a tolvajfideszt el kell távolítani az ország testéből. Ehhez pedig amelyik párt vezetése finnyás, az a tolvaj maffiát támogatja. Ugyanis a tolvajfidesz kreált egy olyan választási rendszert amiben egy 1-x jelöltállítás esetén, a hazaáruló fideszes szavazók miatt nem lehet leváltani ezeket az élősködő mocskokat. Akikből az ország 3/4-ének már elege van, csak azt kell megmutatniuk a pártoknak, kire szavazzanak az állampolgárok, hogy vége legyen ennek a fideszes őrületnek.

midnightcoder2 2018.01.27. 13:57:52

@6. Ienin: Egyszerűen ez a két csapat van - hacsak nem számolunk a Jobbikkal. Azaz vagy Obánék vagy a balodal. Minkét csapat korrupt, és bár Orbánék sem az a kimondott sikersztori, de a balfékek legutóbbi kormányzása egyértelműen katasztrófa volt.

index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/?utm_source=mandiner&&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_makronom_201801;utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_makronom_201712

Geo_ 2018.01.27. 16:41:09

@midnightcoder2: hamis önigazolás...
Megnézhetnéd a versenyképességi és demokrácia indexeket, a maffi-kör vagyonosodását...

dare 2018.01.27. 17:24:14

Van egy rossz hírem.
Soha nem fogjátok tudni legyőzni ezt a szervezetet, mert olyan redszert épít, ami ellen kevés az értelmes beszéd a pártok részéről.
Ha azt hiszitek egymagatok képesek lesztek győzni ellenük, az egy olyan merész idealista gondolkodást takar, amit a bizonytalan szavazók jelentős része még nem értett meg.
Az igazat megvallva én se értem, mivel látom hogyan épül és szépül ez a nemzet gerincét adó NYER társaság, amely gerincbe a következő 4 évben még nagyon sokan fognak belegörnyedni, hiszen egy dolog elvek szerint élni, és más dolog jól élni.
Egyébként akik a kisujjukat is levágnák a kormányváltásért, azok nem azért teszik ezt mert olyan küldetéstudatuk van mint a Gyurcsánynak, hanem mert a saját bőrükön érzik a rendszer általi kizsigerelést, kihasználást, ellehetetlenítést, jövőképük megsemmisülését.
NEM TUDNAK ÚJABB 4 ÉVET VÁRNI!!!!!!!!!
Nagyon szép és nagyon jó dolog lenne, ha az országban élők megsegítése, és az ország gazdasági fejlődése érdekében különböző programokkal versenyeznének a pártok a szavazatokért.
De nem ez történik, és az Lmp is kezd átesni a ló túloldalára, mert a baloldali szavazók kegyeiért kezdett el versenyezni.
Nem tudom kinek vagy kiknek a döntése alapján, de a bizonytalan szavazók szavazását nem jól hangzó üzenetekkel, hanem az eleven húsba vágó kérdések boncolgatásával is fel lehet tornázni magasabb számra.

Sokan nem akarnak behódolni, és olyan életfelfogás szerint élni, amit a kormány tart iránymutatónak.
De ez a rendszer épül, csak épül, csak épül, és eljutunk egyszer majd oda, amikor teljesen mindegy lesz mit mondunk, egy felragasztott címke után eljutunk a ki mondja kategóriába, ahol már tényleg nehéz lesz békésen megoldani a helyzetet.
Ez a cél, mert szerintem nem.
Most az ellenségem ellensége a barátom fejezetnek van itt az ideje, mert csacsiság abban hinni, ezt a rendszert normális körülmények között egy párt le tudja bontani.
Aki ebben hisz, az véleményem szerint nagyon naív ember.
Se most, se 4 év múlva, se 8 év múlva....
Az itt élő emberekkel szórakozol az idealista álmaid megvalósulása végett.
Nem állítom, hogy hibásak az elképzeléseid, csak azt állítom, fontossági sorrendet kell felállítani a megvalósításához.
Nem győzhetsz olyan pályán, ahol a játékszabályok nem neked kedveznek, és még azt a maradék jétékszabályt sem tartják be ellened.
Legyőzhető az Lmp programjával nagyon sok párt a palettán, de a Fideszt soha nem fogják legyőzni.
Ez az én rossz hírem, amit vagy elfogadsz, vagy nem.
Ha cáfolni szeretnéd tedd meg, sorold fel érveidet a koordinált jelöltállítás ellen.
Nem visszalépésekre gondolok, mert a töredékszavazatok is sokat fognak érni a végén, hanem az ellen a koordinálás ellen, ahol a legnépszerűbb, legnagyobb támogatottságú ellenzéki jelölttel szemben nem versenyeznek, hanem kijelentik pl azt, hogy esélytelenek ellene és szavazzanak rá.
Mert bizony lehet meglepő lesz amit most írok, de erősebb képviselők is indulnak a Fidesz ellen más pártok színeiben, akiket a mostani helyzetben nem lenne okos döntés gyengíteni.
4 éve oké volt távol maradni attól a barncstól, azt én is támogattam, de most a politika hadszíntér nagyon kezd leegyszerűsödni fekete és fehérre.
Szerintem nem kell kifejtenem mit gondolok a fekete és a fehér szín jelentéstartalmáról ebben a helyzetben.
Ez a helyzet, vagy pálya nem ad okot a hurráoptimizmusra.
Nem lehet győzni, így nem fog győzni soha egyetlenegy párt sem.

ulpius66 2018.01.27. 17:40:54

@dare:

Te kibaszott okos ember vagy, legalábbis annak hiszed magad.....

Akkor meséljél mán arról, hogy 4 éve milyen választási rendszerben nyert 10 egyéni mandátumot az ellenzék, illetve az időköziken Veszprémben és Tapolcán ahol nyertek a ballibsik milyen választási rendszer volt?????

Na, kedves ballibsi elvtársak!

Csak annyit kell tennetek, mint ezeken a felsorolt helyeken! TÖBB SZAVAZATOT KELL SZEREZNI, MINT A FIDESZ-KDNP!

Ilyen eccerű az egész, és nem kell előre a választási rendszerre fogni a várható katasztrófális vereséget!!!!

(Dare! Az, hogy okos vagy, az csak vicc volt....)

ulpius66 2018.01.27. 17:50:40

Dare!

A családommal együtt mindannyian a Fideszre fogunk szavazni!

Két okból:
1. Nekünk tök bejön a Patás!

2. Nehogy mán egy ilyen senkiházi, mint a Zázrivecz Gagyika legyen a miniszterelnök!
(persze Szél Bernike sem lenne sokkal jobb......)

dare 2018.01.27. 17:57:42

@ulpius66: Felfogtam okoska, nem kell ilyen szájbarágósan...

Csak egy kérdés: mit tennél ha ebben a rendszerben egy kőkemény baloldali párt, vagy formáció 2/3-ot szerezne?
Mert amit a Fidesz tesz, az nagyon kontraproduktív, már mindenki jobboldali pártként azonosítja őket, és ha egyszer vesztenek, akkor jön majd a soha többet jobboldali pártot lemez.

Akkor majd itt fogsz kommentelni, ilyen csak annyit kell tennünk kezdetű mondatokkal, meg pofonegyszerű az egész vezényszavakkal.

Túl optimista vagy, ha azt hiszed a baloldal nem fog soha talpra állni.
És megjegyzem ha sikerül nekik, azt Orbán mostani politikája nagyban fogja befolyásolni.
Örülj a felsőbbrendűségedhez, még van idő rá.

dare 2018.01.27. 17:59:04

@ulpius66: Komolyan mondom, már előre sajnállak ha változás lesz.

rallus 2018.01.27. 19:19:37

@dare: Nem örülök, hogy a ballib oldal kiemelkedő egyéniségéről, Gyurcsány Ferencről ilyen rossz véleményed van! Ő úgy kiherélte, ledarálta, leköpte és kifosztotta a baloldalt, hogy onnan nincs többé visszatérés!
Az igaz, hogy ugyanezt majdnem sikerült az országgal is megtennie, de az ellenzék kinyírásával ebből valamennyit jóvá tett.

Exploiter 2018.01.27. 20:03:28

A posternek igaza van.
Ehhez most már késő, lett volna rá 4 év.
Majd legközelebb.
Aki azt hiszi, hogy az embereket tényleg annyira zavarja a korrupció (annyira hisznek abban, hogy megszűnne, ha mások jönnének), hogy szavaznának egy nácikból/idealistákból/volt kormánytagokól álló egyesített szupercsapatra, az vagy nagyon naiv, vagy hülye.
Mi lenne az első napirendi pont? Több migráns befogadása? Aztán a jobbik felvetné a cigányok internálását? Utána lehetne vitatkozni, hogy kilépjünk az euból, vagy koronázzuk tiszteletbeli királlyá merkelt?
Nem értem, tényleg nem értem.

1ghost 2018.01.27. 20:45:58

@Exploiter:

Na mi van te retkes bérhazudozó, fizetett orbántroll? Hogyhogy most ezt a nickedet is használod? Azt hiszed ezen nem bűzlesz már kilométerekről, te idióta fideszbérenc?

Exploiter 2018.01.27. 20:53:43

@1ghost:

Kend a hajadra a fideszt, szerintem pont a te kontraproduktív fajtádat fizetik. A poszternek akkor is igaza van, de te sosem fogod megérteni, miért. Nem csak orbán létezik a világon. Nem csak ellene vagy érte lehet politizálni.

dare 2018.01.27. 22:30:40

@rallus: Nagyot harcol a baloldali térfélen.
Úgy viselkedik, mintha nélküle megállna ott az élet.

@Exploiter:
Mire kellett volna 4 év?
Arra hogy kimondjuk a választások előtt mondjuk 3 héttel, hogy nem tudom ezt a körzetet megnyerni, kérem szavazzanak a legesélyesebb ellenzéki jelöltre?
Nem lesz teljhatalma senkinek, ha sikerülne akár 2/3-al nyerni az ellenzéknek, akkor is lennének olyan ügyek, amelyekben tudnának konszenzust találni.
Biztos vagyok benne, még a kisebbségi kérdés megoldásánál is sikerülne ez nekik.
De nincs semmi szükség, hogy közösen vigye az országot mondjuk a Dk és a Jobbik.
Arra van csak szükség, ami minden pártnak az érdeke.
Nevezetesen ne lehessen ekkora korlátlan hatalma egyiküknek sem.
Kipróbáltuk, nem működik, újratervezés.
Mindenki szeretne ebben a rendszerben kormányozni, de ezt a lehetőséget én már egyik pártnak sem adnám meg.
Még az Lmp-nek se, pedig ők állnak hozzám a legközelebb.

Exploiter 2018.01.28. 00:15:42

@dare:

Ebben van valami.
Jobb csapatokkal működne is.
süti beállítások módosítása