A valódi viták otthona

Reflektor

Kövér őszödi beszéde – a Fidesz és az MSZP együtt menjen a picsába

2018. február 06. - Tálos Lőrinc

27458989_1555578941190336_4503348307582871762_n.jpg
Megjegyzések Kövér László cinikus szavaihoz.

„Az, amit mondanak a választási rendszer reformjáról nem mondom, hogy nincs benne földrajzi bűvészkedés vagy nem volt, de csak annyi bűvészkedés volt benne, mint a 90-es törvényben amit a szocik alkottak meg. Semmi olyat nem tettünk az elmúlt huszonhat évben, és nem teszünk és nem áll szándékunkban, amit mások előttünk meg ne tettünk volna. Tehát, hogyha eddig nem volt veszélyben a demokrácia, akkor most sincs veszélyben a demokrácia.” – mondja Kövér László azon birtokunkba került hangfelvételen, amelyet korábban közzé tettünk és amelyben elismeri, hogy a választókörzetek határait a Fidesz érdekeire szabták. Hogy Kövér szándékosan csúsztat-e, amikor ’90-es törvényről beszél amelyet „a szocik alkottak” meg, vagy csak megcsalta az emlékezete az másodlagos. A jelenleg hatályos 2011. évi CCIII. törvény életbe lépése előtt az 1989. évi XXXIV. törvény szabályozta az országgyűlési választásokat, amelyet nem „a szocik” alkottak meg, hanem a Nemzeti Kerekasztal (NKA) tárgyalásain körvonalazódott, amelyen az Ellenzéki Kerekasztal (EKA), az MSZMP és társadalmi szervezetek vettek részt. Igaz, nem az első szabadon választott országgyűlés szavazta meg, hiszen annak tagjait épp e törvény alapján választották meg, azaz legalábbis időhurokba kellett volna kerülni, hogy ne így legyen. Érdekesség (ez alatt értsük azt, hogy a pofám leszakad), hogy az NKA tárgyalásain az a Tóth Zoltán képviselte az MSZMP-t, akit a DK az MSZP támogatása mellett indít Szél Bernadett ellen.

Mindez nem jelenti azt, hogy az 1989-es választójogi törvény szent és kritizálhatatlan lenne. Mi több, e sorok szerzője Krassó György akkori kritikájával ért egyet, és azt gondolja, hogy az Ellenzéki Kerekasztalnak nem lett volna szabad az állampárttal egyeztetni az átmenetről, ugyanakkor két dolgot le kell szögezni: Az egyik, hogy azt minden, a választásokon induló párt – így a Fiatal Demokraták Szövetsége is – elfogadta. A másik, hogy a Magyar Demokrata Fórum a mandátumok 42,49 százalékát szerezte meg, az MSZMP utódpártja az MSZP pedig csak negyedik lett az MDF, az SZDSZ és a kisgazdák mögött, azaz, ha kizárólagosan az ő érdekük érvényesült volna az 1989-es törvényben, akkor valamit nagyon elmértek.

Hogy miért lett a olyan a ’89-es választójogi törvény, amilyen? Mert a kerekasztal résztvevői tartottak attól, hogy a választásokat esetleg kormányválság követné, amely nem segítené az átmenet békés jellegét. E sorok szerzője szerint ez tévedés volt, sőt, a 2011-es újabb - és még inkább a meglévőhöz képest még inkább többségi elvű – szabályok indoklása azért is volt ordas nagy kummantás, mert az 1990 utáni Magyarország problémája annyira nem stabilitás hiánya volt, hogy a 2006-ban megválasztott kormány nem bukott meg sem az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, sem a koalíció felbomlása, sem Gyurcsány Ferenc lemondása után.  

A ténybeli tévedések helyre tétele után azonban meg kell jegyeznünk, hogy a lényeget tekintve Kövér László nem beszélt hülyeséget, a szocialistáknak valóban van tapasztalata a választások szabályainak önmagára szabásában és van sara abban, hogy a demokráciát elsilányító, továbbá a Fidesz 2010-es kétharmados győzelmét lehetővé tevő vegyes, ám mégis többségi elvű rendszert meghatározó ’89-es szabályok életben maradjanak.

Az MSZP ugyanis nem az országgyűlési szabályokat szabta a saját képére, hanem az önkormányzatit, mégpedig a a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. törvény módosításáról szóló 1994. évi LXII. törvényben, amelyről Tordai Csaba alkotmányjogász, a Bajnai-kormány államtitkára következőt nyilatkozta a Magyar Narancsnak: „a kétosztatúság kialakulásában az igazi főszerepet az 1994 óta érvényesülő, egyfordulós önkormányzati választási rendszer játssza.”

És számoljunk le egyszer és mindenkorra azzal a jól hangzó állítással, hogy „a Horn-kormány legalább nem változtatta meg a választási rendszert a kétharmad birtokában”. Egyrészt, mert de, egy picit megváltoztatta, a MIÉP-re szabottan 4-ről 5 százalékra emelte a bejutási küszöböt (a MIÉP ettől még bejutott 1998-ban), másrészt azért, mert nem volt rá szüksége. Elegendő volt úgy hagynia, a már elve többségi rendszert. Emlékezzünk: az MDF 1990-ben 24.73 százalékos eredménnyel 42,49 százalékos mandátumarányhoz jutott, az MSZP pedig 32.99 százalékos eredménnyel jutott 54,1 százalékos, többségi mandátumarányhoz. Mindez azért érdekes, mert mind a küszöböt megemelő 1994. évi III. törvény, mind a választási rendszer arányosabbra cserélésének elmulasztása azt jelentette, hogy az MSZP megszegte korábbi választási ígéreteit. Tudniillik az MSZP korábban a küszöb eltörlése vagy 3 százalékra csökkentése és az arányosabb választási rendszer mellett tört lándzsát. Idéznénk az elektor.hu Szigethy István, volt SZDSZ-es képviselővel készült interjúját, amely szerint benne volt az 1994-es koalíciós megállapodásban, hogy „…arányosítani kellett a választási rendszert, illetve ennél is nagyobb hangsúllyal elő kellett készíteni az új alkotmányt. Sajnos mindkettő meghiúsult a szocialista párt egy vezetői csoportjának rövidlátása miatt.” Szigethy szerint azért történt így, mert „Valószínűleg azt hitték, az aránytalanság elősegíti az előzőhöz hasonló, vagy akár még nagyobb győzelmüket. Nekem négyszemközt elmondták az arányosítással rokonszenvező szocialista politikusok, hogy a felső vezetésük egy része nem akart arányosságot. Ha a ’94-es választáson nem egész egyharmadnyi szavazattal sikerült 54 százaléknyi mandátumhoz jutniuk, erről az esélyről nem mondhatnak le. Így legközelebb esetleg még nagyobb sikert is elérhetnek, hiszen nagyon szerettek volna egymaguk alkotmányozni.”

Összefoglalva tehát Kövér László hazudik vagy téved, amikor 1990-esnek és „szocik által megalkotottnak” nevezi az 1989 és 2011 előtt érvényes választási törvényt, ugyanakkor igaza van abban, hogy közös felelősség terheli az MSZP-t és a Fideszt abban, hogy a választási szabályokat nem az ország üdvének, hanem saját hatalmi érdeküknek alárendelve változtatták, vagy éppen pont nem változtatták meg. Mi ebből a tanulság? Rögtön kettő is. Az egyik, hogy arányosabb választási rendszerre van szükség. A másik, hogy a Fidesz és az MSZP együtt menjen a picsába.

Kép: Szomszédok Forever


Röhrig Géza Krassó Györgyről és a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásairól

„Nagy Imréék újratemetése után volt egy hosszú beszélgetésem Krassó Gyuri bácsival. Nagyon megfogott a radikalizmusa. Lehet, naiv vagyok, ám változatlanul úgy vélem, az övé volt a helyes stratégia. Egyedül ez a szent, rokkantnyugdíjas bohóc látott át a teniszütőn. A rendszerváltó ellenzék pedig, úgy ahogy volt, testületileg belegaloppozott az állampárt csapdájába. ’89-ben ugyanis abból kellett volna kiindulni, hogy az MSZMP illegitim, hiszen nem törvényesen, szabad választáson került hatalomra. Pont. E mögé a brutális és megkérdőjelezhetetlen tény mögé kellett volna az ellenzéknek egységesen fölsorakoznia. Ebből nem szabadott volna engedni, ha a fene fenét eszik is. Persze egy kicsit később került volna sor a változásokra, ám azok a változások legalább valódi változások lettek volna. Az ellenzék azonban hagyta, hogy benyálazza őt a régi nómenklatúra. Hiszen az MDF, az SZDSZ és a Fidesz éppúgy nem volt fölhatalmazva arra, hogy tárgyalásokat folytatgasson a nép feje fölött, mint az MSZMP. Őket sem bízta meg ezzel egyetlen szavazópolgár sem. Ha a rendszerváltást igazi, tőrőlmetszett demokraták csinálták volna, akkor a “semmit rólunk nélkülünk” elve alapján csak és kizárólag az új választás szabályairól, illetve annak technikai lebonyolításáról szabadott volna a kommunistákkal egyeztetni. Kolosszális hiba volt leülni velük a Nemzeti Kerekasztalhoz. Az ellenzék tapasztalatlan és ügynököktől hemzsegő pártocskái ezt alaposan benézték. Megszédültek a fölkínált történelmi szereptől, és Grószék tervének megfelelően – a megunhatatlan népi-urbánus törésvonal mentén – hamar egymás ellen is fordultak. A komcsik így nevető harmadikként már ’94-ben újra helyzetbe kerültek.”

(A 24.hu Röhrig Gézával készült tldr interjúnak a blogunk témája szerint releváns, politikai részét itt szemléztük.)

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7913636956

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz keményen dolgozik – aki tagadja, hazudik 2018.02.06. 21:44:47

A címben elhangzó állítás nem cinizmus, nincs benne semmiféle kikacsintás. E sorok írója komolyan úgy gondolja, hogy a Fidesz és annak összes kisebb-nagyobb ura vagy épp szolgája és szolgálója kőkeményen dolgozik. Ki a pénzért, ki kényszerből, ki a l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GNDL 2018.02.06. 13:17:38

Egyszerűen nem szabadna a korrupt/hatalommániás politikai kalandorokra hagyni a választási rendszer manipulációját, ezt az ügyet a társadalmi szervezeteknek kellene a kezükbe venni, vagyis a „népnek”, és olyan arányos és igazságos, legfőképp racionális rendszert kialakítani végre amely „kulturált és nyilvános közéleti vitára” valamint „egymás közti tárgyalásokra és kompromisszumra” kényszeríti a politikai élet szereplőit... tehát nyílt és szabad versenyre... valamint amely rendszer már figyelembe venné a kedves magyarországi „politikai elit” - hogy is mondjam - közéleti és politikai kulturálatlanságát és enyhítené vagy esetleg kiküszöbölné ennek igen negatív sajátosságait... :)

Például, csak egy ötlet, de semmi szükség országgyűlési választáson egyéni mandátumokra, mivel a parlamenti frakciók úgyis frakciófegyelemmel szavaznak. Legyen csak országos lista, és annyi mandátum járjon az egyes listáknak amennyi szavazatot elérnek a választáson, természetesen kiegyensúlyozva a parlamentbe kerülési küszöbbel, ami mondjuk lehetne akár 1% is (hadd szóljon az a pluralizmus:).

Önkormányzati választáson pedig pont fordítva, ne legyenek listák, legyen kétfordulós egyéni önkormányzati képviselői választás. Mert ott meg pont arra lenne szükség, hogy egy-egy választókörzetet helyben képviseljenek egyéni képviselők.

De a szabad és tiszta választásokhoz még ezen kívül is hiányozna pár dolog, például a pártfinanszírozás alapjaiban igen komoly botrány Magyarországon, a médiapiac is inkább már csak egy rossz buta posztkommunista vicc azzal hogy egyetlen párt állami eszközökkel és állami/adófizetői pénzekből nagyjából teljes mértékben kisajátította azt, nem is beszélve a ma már csak nevében közmédiáról, de egyébként a választások tisztasága felett őrködni hivatott intézményrendszer függetlensége és objektivitása, valamint egyébként szakmai hozzáértése is alapvetően megkérdőjelezhető...

Viszont pontosan ezért is kéne ezt az ügyet kicsavarni a posztkommunista korrupt „elit” kezéből, mert amíg ők szerencsétlenkednek vele meg amíg ők manipulálják saját aljas politikai szándékaik szerint, addig nem is lehet tőlük megszabadítani a közéletet. Pedig pont erről kéne már szólnia legalább két évtizede a választásoknak...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.06. 14:29:57

Az 1989-es törvényt is sokszor módosították, például 1994. évi III. törvény (a pártlistás mandátumszerzés küszöbértékét 4-ről 5%-ra emelte és korlátozta az időközi választások lehetőségét), 16/1994. (III. 25.) AB. határozat, 1997. évi XCVI. törvény (közös és kapcsolt listák), 1997. évi C. törvény (választási eljárás), 193/2010. (XII. 8.) AB határozat, stb.

2018.02.06. 15:08:39

Ady Endre:

"Dicsekvésnek ne lássék: az egész világon nincs annyi sikkasztó, mint ebben az ezeréves, szép magyar hazában. Nincs az a város, amelyiknek nincs meg a maga külön sikkasztója... Szóval, az álladalmi, társadalmi élet egyik mezején sem értünk el olyan gyönyörű rekordot, mint a sikkasztás terén! Csinálta az egész rendszer, melynek vezetőit leverték, de híveik még régi helyükön maradtak! Ismerős? A jövő térképén, Magyarország helyén 1 fehér folt lesz, ezzel a felírással, elsikkasztották! 1899 Debrecen
Minden komédia megfinomodott Budapesten. Csak 1 nem: a politikai komédia!..nívótlanabb 1 peceszőllősi előadásnál. Már pedig minden komédiás tanul, készül, növekszik, csak a magyar politikusok nem tanulnak! Ady Nagyvárad 1903!
A magyar társadalomban, mint minden fenékig romlott társadalomban privátim, kis körökben, bizalmas tereferék közt vidáman és szemérmetlenül szoktuk tárgyalni mindezt. Vezető státusz férfiakról, előkelő politikusokról, társadalmi vezéremberekről, kedves, hízelgő elismeréssel szoktuk megállapítani, hogy nagy gazemberek. Ady, Menjünk vissza Ázsiába! 1902

Geo_ 2018.02.06. 15:49:45

A másik, hogy a Fidesz és az MSZP együtt menjen a picsába.

Nem kell nekünk más politika, jó a bajerzsóti stílus is :-)

BAZINGA2 2018.02.06. 17:59:45

Én meg legszívesebben elküldeném az összest, nem csak ezt a kettőt!

nemecsekerno_007 2018.02.06. 18:10:43

@GNDL: EZ ÍGY NEM MEHET TOVÁBB!!!

Aztán mégis csak megy. :)

GNDL 2018.02.06. 18:14:03

@nemecsekerno_007: Hát, ja... demokráciát nem politikusok csinálnak hanem polgárok. De ha nincsenek polgárok akkor ezen a ponton ennek a történetnek is vége. :)

nemecsekerno_007 2018.02.06. 18:16:06

Jaja, Krassó György féle irány lett volna jó. De az MSZMP és holdudvara tett róla, hogy ez ne sikerüljön.

Egyébként van egy jó dokufilm ebben a témában (kétrészes):
Nagyon jól meg lehet érteni a Kádár-rendszer lényegét :)

www.youtube.com/watch?v=9fLbxIhIbvQ

www.youtube.com/watch?v=L02XFPXuDFc&t=318s

Brix 2018.02.06. 18:29:54

A gerrymanderingezés még nem is olyan nagy probléma. Más bajok vannak..A probléma a nagyon többségi elvű választási rendszerrel van. Most ne jöjjünk itt az angolszász országokkal, mert azok teljesen más történelmi utat jártak be... Nekünk itt Kelet-Közép-Európában egy arányosabb rendszer lenne az ildomosabb, ami nem engedné ( többet soha a büdös életben...) egy párt korlátlan egyeduralmát. Minden párt csak annyi képviselőt juttathasson be a parlamentbe , amekkora eredményt elért a listás választáson,- arányos rendszer- vagyis: nincs győztes kompenzáció, meg egyéb huncutság, amely mesterségesen felerősíti a legerősebb párt parlamenti súlyát! Ennyi a titok , és nem lesz többet feudális-klientúra rendszer, mert mindenki ellenőriz mindenkit! Koalíciós kényszer van , így nem lehet kizárni a hatalomból a másképp gondolkodókat...A bejutási határ olyan 3%-körül lenne a reális...
Ami most van: brutális többségi választási rendszer, az megágyaz az autokrácia és a klientúrarendszer kiépülésének...

Toportyán Zsóti 2018.02.06. 19:09:17

Előbb a g csuti pocakmutyi tolvajsereglete menjen,ezektől lejjebb csak holnapi tenmaguk van,maszop már el lett küldve.

arabok balrol 2018.02.06. 19:13:46

semmi baj a valasztasi rendszerrel, 20adrangu kerdes

sot 2 szempontbol jobb mint a korabbi 1 fele annyi kepviselo van 2 stabilabb kormanyzas biztosithato

arabok balrol 2018.02.06. 19:15:45

@Brix: eddig soha nem ment jobban az orszagnak, mint miota 1 part egyeduralma van

azaz - finoman szolva semmilyen tapasztalat nem tamasztja ala h barmi is jobb lett vóna, amig nem így vót

plusz németországban is 40 éve ugyanaz a koala van, de senki nem gondolja ugye h az diktatura

GNDL 2018.02.06. 19:32:53

@arabok balrol: „1 fele annyi kepviselo van”

Az miért „jobb” mint a korábbi mandátumelosztás? A fideszes elvtársak többek közt arra való hivatkozással csökkentették a törvényhozás létszámát hogy majd ezzel csökken a bürokrácia is... ennek ellenére a közigazgatás létszámát 200+ ezer fővel hizlalták 2010 óta, állami hivatalok tucatjaival, ostoba jogszabályok százaival, sőt egy újabb közigazgatási szinttel bővítették, ráadásul a közvetlen államapparátus jelenleg nagyjából a négyszerese a 2010-es kormányváltás előtti Bajnai-kormány apparátusának létszámához képest. Annak tükrében is furcsa hogy nincs se gazdasági-, se pénzügyi-, se egészségügyi-, oktatási-, munkaügyi- vagy éppen szociális- de még környezetvédelmi vagy valamilyen „jövő generációja” ifjúságügyi minisztérium sem.

„stabilabb kormanyzas biztosithato”

A fideszes alaptörvény-fecni valamint a fideszes választási rendszer 2012 január elsejei hatályba lépése óta gyakorlatilag meg is szűnt az amit még mondjuk „kormányzásnak” lehetne nevezni. A Fidesz programja azóta mindösszesen annyi, hogy a) a lehető legtöbb közpénzt ellopni és abból a korrupt holdudvart feltőkésíteni; b) az a) pont érdekében a lehető legtovább hatalmon maradni; c) az a) és a b) pont érdekében a legszükségesebb intézkedéseket meghozni.

De ennyi, emellett a varrásainál foszlik az ország. Minden ötödik magyar a civilizált egészségügy hiánya miatt hal meg; az alapfokú oktatási rendszer - ne szépítsük - futószalagon gyártja az egyébként potenciális ostoba fideszes szavazóknak való funkcionális- és digitális analfabétákat; a közép- és felsőoktatás versenyképtelen és legfeljebb segédmunkára alkalmas végzettséget ad használhatatlan nyelvtudással; a magyar gazdaság uniós források nélkül tulajdonképpen permanens recesszióban lenne; a magyar gazdaság versenyképessége és a magyar munkaerő termelékenysége még a régióban is az egyik leghitványabb nem csak EU-s szinten; mindemellett a magyarországi adóterhek EU-rekord szintje mellett a magyar munkaerő keresi az egyik legalacsonyabb bért az EU-ban; a rendvédelem és a honvédelem egy kibaszott 170+ kilométeres határszakasz őrzésére is képtelen élő erővel; a NATO és az EU-s szolgálatok amiatt szenvednek hogyan akadályozzák meg hogy a magyar „partnereik” érzékeny információkat szivárogtassanak az oroszoknak; a jogállamiság nem létezik, a független hatalmi ágakat megszállták a fideszes elvtársak...

Elég világos, hogy amit ti „stabil kormányzásnak” próbáltok nevezni az egyrészt távol áll mindentől amit kormányzásnak lehet nevezni, és stabilnak is legfeljebb csak azért lehet nevezni mert ez már egy kibaszott önkényuralmi egypártrendszer, annak minden „stabil” jellegzetességével együtt...

„eddig soha nem ment jobban az orszagnak, mint miota 1 part egyeduralma van”

És most sem megy jobban, mint amikor legutoljára ilyesféle pártállami egypártrendszer volt... pont ugyan azokkal a problémákkal szembesül az ország. Fent soroltam...

„plusz németországban is”

Tehát támogatod, hogy vegyük át a német választási rendszert? Azért példálózol velük? :)

arabok balrol 2018.02.06. 19:35:20

@GNDL: 'A fideszes elvtársak többek közt arra való hivatkozással csökkentették a törvényhozás létszámát hogy majd ezzel csökken a bürokrácia is... ennek ellenére a közigazgatás létszámát 200+ ezer fővel hizlalták 2010 óta'

ez hazugsag

'ráadásul a közvetlen államapparátus jelenleg nagyjából a négyszerese a 2010-es kormányváltás előtti Bajnai-kormány apparátusának létszámához képest. '

muhahaha

Biztos valaki bevezi neked h Bajnai a fele annyit kereso negyedannyi kozszolgajaval is csodbe ment es eladosodott, de en nem.

arabok balrol 2018.02.06. 19:39:02

'A Fidesz programja azóta mindösszesen annyi, hogy a) a lehető legtöbb közpénzt ellopni '

Ez esetben, en javasolnam h folytassak a lopast mert 90 ota soha nem volt annyi realber emelkedes, mint az elmult 4 evben

'az alapfokú oktatási rendszer - ne szépítsük - futószalagon gyártja az egyébként potenciális ostoba fideszes szavazóknak való funkcionális- és digitális analfabétákat'

Akik 200ban meg okos demokratak voltak, de hat mar legalabb masodikosok a suliban akik 2010ben kezdtek

800ezerrel tobb - foleg multis - munkahely van, mint 2010ben, van aki nagyobb fantaziat lat a digitalis analfabetakban mint a muveltnyugati demokratakban

arabok balrol 2018.02.06. 19:40:07

'a magyar gazdaság uniós források nélkül tulajdonképpen permanens recesszióban lenne'

ha ballib kormany lenne, de szerencsere nem lesz

GNDL 2018.02.06. 19:44:29

@arabok balrol: „miutan 4/5del nyert”

Ahhoz hogy „négyötöddel nyerjen” a Fidesz, tulajdonképpen 80%-os eredményt kéne elérniük a választáson. Van ennek reális esélye szerinted?

Nem azt akartad írni hogy négyötödös mandátumhoz jussanak a saját választási rendszerük által megszabott mandátumelosztással? :)

Mert ugye 2010-ben is 53%-os szavazataránnyal jutottak 66%-os mandátumarányhoz a fideszes elvtársak, ami még valahol jogos volt mert az még mindig a „posztkomcsik”, tehát a Fidesz és az MSZP, de konszenzusos választási rendszere volt. Ezzel szemben a Fidesz 2014-ben már a saját választási rendszerének mandátumelosztása szerint alig több mint 40%-os szavazataránnyal szerzett 66%-os mandátumot, újra, mindezt úgy hogy eltörölték a kétfordulós egyéni mandátumokat. Nem véletlenül ugye, mivel az elmúlt két évtizedben ha második fordulókra került sor az egyéni mandátumokért a választásokon azt a Fidesz rendre bukta, és így lett volna 2014-ben is amikor legfeljebb ugyancsak 40%-os szavazataránnyal hozták el (értelem szerűen 60%-kal szemben) az egyéni mandátumokat, második forduló híján, ahol már egyébként 2014-ben is igen komoly bajban lettek volna egyetlen 60%-os támogatottságú ellenzéki jelölttel szemben... :)

Tehát nem, a Fidesz soha a büdös életben nem nyert még „kétharmaddal”, és bár ma már ez teljesen irreleváns mivel ahogyan említettem a Fidesz már 2012 január elsején elcsalt minden ezt követő választást, is, de történjen bármi most sem fognak „négyötöddel” nyerni... :)

rallus 2018.02.06. 19:45:08

@Brix: "Nekünk itt Kelet-Közép-Európában egy arányosabb rendszer lenne az ildomosabb, ami nem engedné ( többet soha a büdös életben...) egy párt korlátlan egyeduralmát."
Ezt majd akkor vezesd elő, ha véletlenül győz a ballib oldal. Ők valóban fogékonyak a demokráciára...

arabok balrol 2018.02.06. 19:46:11

@GNDL: fontos h meg legyen magyarazva a kovetkezo ellenzeki bukta, nincs ezzel bajom

Brix 2018.02.06. 19:47:50

@arabok balrol: "eddig soha nem ment jobban az országnak, mint miota 1 part egyeduralma van.. " Ez nem válasz a felvetett problémára! Kínában is jól megy a gazdaság, pedig egypártrendszer van és diktatúra...
Egyébként is, ki az az " ország ", kinek megy jobban? Az oligarcháknak biztos jobban megy és a felső középrétegnek.. világgazdasági konjunktúra van meg soha nem látott pénzbőség, még jó , hogy kicsit jobb a gazdasági helyzet...ilyen kegyelmi állapot soha nem lesz többet... DE, most itt nem gazdasági kérdésekről beszélgetünk, hanem a demokrácia kérdéseiről..

rallus 2018.02.06. 19:48:32

@GNDL: Enyhül a nyomás a buksidban, amikor így matekozgatsz? Rengeteg időd lesz rá....

Brix 2018.02.06. 19:51:33

@rallus: Mire gondolsz? Engem nem érdekel a baloldal , kizárólag az , hogyan működne minél optimálisabban a politikai rendszer. A korábbi választási rendszer, két fordulós, szerintem jobb, és igazságosabb volt....DE, a legjobb a tisztán arányos rendszer, ahol nem lehet játszogatni és felerősíteni a valós társadalmi támogatottságot!

arabok balrol 2018.02.06. 19:54:03

@Brix: igy van, kb. pont annyira erdekel a magyar allamberendezkedes, mint a kinai

voltam Kinaban, Europa a kozeleben nincs annak a vadallat fejlodesnek

'Egyébként is, ki az az " ország ", kinek megy jobban? Az oligarcháknak biztos jobban megy és a felső középrétegnek..'

Biztos ok nyerik Orbannak 2/3dal a valasztasokat...

'világgazdasági konjunktúra van meg soha nem látott pénzbőség, még jó , hogy kicsit jobb a gazdasági helyzet...ilyen kegyelmi állapot soha nem lesz többet..'

2007ben a magyar GDP 1%kal emelkedett, a szlovak 9%-kal, azaz a mai duplajaval....

A demokracia kerdesei a valasztokat nem erdeklik a bukott ballibek mara 10%ra olvadt taboran kivul. Az emberek nyugit akarnak, munkat fizetest haho.

GNDL 2018.02.06. 20:02:29

@arabok balrol: „ez hazugsag”

Remek ellenérvek... Hol tanultál érvelni, valami disznóólba való gumicsizmáktól szarszagú fideszes talponálló kocsmában egy isten háta mögötti zsákfaluban? :) Mert hidd el jártam én ilyen helyeken, és nagyon emlékeztetsz ezeknek a helyeknek az „értelmiségi” törzsközönségére... :)

„Bajnai a fele annyit kereso negyedannyi kozszolgajaval is csodbe ment es eladosodott”

Bajnaiék úgy tűnik remek munkát végeztek, mivel csak egyetlen évig voltak kormányon és még Varga Mihály közvetlenül a 2010-es kormányalakítás után tett nyilatkozata szerint is sikerült konszolidált gazdaságot átadniuk, figyelembe véve a 2008-as gazdasági világválság negatív hatásait is, és ugyancsak Varga Mihály szerint is szerencsétlenek voltak az addig az államcsődről hangoztatott ostoba fideszes szlogenek (amivel ugye a Rogán-Kósa duó sikeresen agyonvágta a forint árfolyamát is, ezzel alaposan megszívatva a devizahiteleseket)... de át is adom neki a szót, nehogy az legyen hogy én hazudok neked, vedd úgy ha nem hiszed el hogy ő hazudott neked: index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/05/letette_jelenteset_a_csontvazbizottsag/

„90 ota soha nem volt annyi realber emelkedes, mint az elmult 4 evben”

Érdekes hogy mindig változik a nicknevetek, de képesek vagytok elsütni ugyan azokat az ostoba fideszes kampányszlogeneket, szinte szóról szóra. :)

Legnagyobb sajnálatodra vannak bizonyos objektív mérőszámai annak, ha valahol „soha nem látott mértékben emelkednek a bérek”, és hát pechedre egy ilyen jelentést nemrég adtak közre: 24.hu/fn/gazdasag/2018/01/24/lakossagi-fogyasztasban-csak-kullogunk-a-regio-mogott/

Eszerint a magyar háztartások fogyasztásának a növekedése nem csak a V4-ek többi tagállamának a negyedét sem éri el, de ebben a kategóriában a románok vernek utcahosszakat a magyarokra.

Szóval mit is említettél, bérek meg soha nem látott? Én inkább úgy fogalmaznék hogy a magyarok soha nem láttak még tisztességes béreket... :)

„800ezerrel tobb - foleg multis - munkahely van”

Igen, ez is elég népszerű fideszes kampányszlogen, de mint ilyen, ez sem igazán állja meg a helyét... :) A 2008-as válság előtti adatokhoz hasonlítva Orbánék foglalkoztatottságát az jön ki, hogy ha nagyon jó indulattal számolunk akkor is legfeljebb 100+ ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság. Persze lehet itt dobálózni további százezrekkel, de ezek az ismert „trükkök százai”: 2010 óta mind említettem 200+ ezer fővel hizlalták az állami bürokráciát Orbánén (a beígért radikális bürokráciacsökkentés ellenére), és ezek nagyjából mind csak léhűtő hivatalnokok mivel orvosok, nővérek, rendőrök, tűzoltók, pedagógusok, tehát akik valóban számítanának több tízezres létszámhiányban vannak. Emellett Orbánék rendre 200+ ezer közmunkással hamisítják tovább a foglalkoztatottsági adatokat, amely közmunkások egyébként - és ezt se szépítsük - munkanélküliek. Illetve a mára fideszesített KSH rendre 100-150+ ezer „külföldön kiküldetésben dolgozó” munkavállalóval hamisítja a foglalkoztatottsági adatokat, így jön ki gyakorlatilag az hogy ha nagyon jóindulattal is állunk Orbánék manipulációihoz és adathamisításaihoz, akkor mára, 2018-ra sikerült végre leküzdeni a 2008-as válság hatásait... ami remek hír, kár hogy még a legnagyobb szarban lévő görögöknek is 2016-17-re sikerült, minden uniós tagállam már a 2010-es évek elejére összekapta magát. Magyarországot kivéve. :)

Szóval... én azt mondanám neked hogy óvatosan járj-kelj itt a Zinterneten, mert esetleg belefutsz egy olyan tájékozott újságolvasóba mint én, aki nem nyeli be egyből a fideszes kampányszarjaidat, és akkor lásd, ilyen csúnyán fogsz járni mint most, hogy gyakorlatilag fényesre töröltem veled ennek a posztnak itt a jelenlegi legalját... :)

ulpius66 2018.02.06. 20:02:52

Sokkal, de sokkal, de SOKKAL IGAZSÁGTALANABB volt a "régi" választási rendszer!

Például a szocik a pufajkás vezetésével 1994-ben 33%-t kaptak, amivel a mandátumok 54%-át szerezték meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Azaz mintegy 60%-al kaptak több mandátumot, mint amennyi járt volna nekik!
Ehhez képest az "új" választási törvény kimondottan demokratikus!

Kedves Ballibsi Elvtársak!

Gondolom 1994-ben nem hörögtetek ezerrel, hogy milyen igazságtalan is ez a választási rendszer!

arabok balrol 2018.02.06. 20:03:59

@GNDL: ellenervek mire? h valami kiesett a szadon?

majd elolvasom a tobbi hulyesegedet ha ezt az egyet belinkeled ide szepen

6.Lenin 2018.02.06. 20:06:25

@Brix:

A két fordulós miért igazságosabb?
A pártok egyezkednek, adnak-vesznek mandátumot a választók feje felett, őket kizárva.
Utána a választóknak arra kell(ene) szavazniuk, akiket esetleg nem is támogatna másként. Jobbikosok az MSZP-re, vagy fordítva.
Utána minden szavazás szintén adás-vétel, pozíció osztogatás.

Mi ebben az igazságosabb.

Jó program kell, hiteles emberekkel. Választók vannak, és nem hülyék.

GNDL 2018.02.06. 20:07:28

@rallus: Miért, amennyiben a választópolgárok 60%-a támogatná a választási rendszer módosítását, esetleg az érdekelt politikai szervezetek túlnyomó többsége (lásd legutóbb nyolc politikai szervezet egyezett meg a választási rendszer módosításában), akkor szerinted egy kormányzatnak és a törvényhozás többségének - már csak a népszuverenitás elvét is követve - nem lenne kutya kötelessége módosítania a választási rendszert? Függetlenül attól, hogy ki nyer vagy ki nem nyer választáson kormányalakításhoz vagy törvényhozói többséghez szükséges mandátumokat...

Jól gondold meg a választ, mert könnyedén elmehetsz egy olyan irányba is, amikor azt kezded el majd helyeselni, ami ellen máshol más formában meg tiltakozni szoktatok: nevezetesen hogy jelenleg önkényuralmi diktatúra van... :)

conchita wurst 2018.02.06. 20:08:45

A valasztasi rendszeren csungeni semmi mast nem mutat, mint az ellenzek totalis impotenciajat.

Eloszor is ezt mar 2012tol 2014ig is eljatszottak, minden eredmeny nelkul. Masreszt reszt is vettek a valasztasokon es ugy tudom most is erre keszulnek. Azaz mi a faszrol beszelnek? Nem lehet elore tudni a jatekszabalyokat?

Harmadreszt ha vmi csoda folytan nyer az ellenzek sima tobbseggel 2022ben, akkor is EZ MARAD A VALASZTASI RENDSZER AMI CSAK AZ ELLENZEKBEN LEVO FIDESZesek szavazataval lenne modosithato.

amit persze mindenki tud csak ajvekolni minden egyeb mondanivalo nelkul kenyelmesebb

6.Lenin 2018.02.06. 20:09:58

Ballib honfitársaim!

Mennyi lenne 1 jó 5let a bukást megmagyarázni? Nekem lenne néhány.
Mennyit szánnátok rá? Bitcoin nem kell.
Jó nekem forintban is, ha sok szép nulla van egy magas szám mögött.

ulpius66 2018.02.06. 20:11:34

Ugye az sokkal demokratikusabb volt, amikor 1994-ben HÁROM HÓNAPPAL AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK ELŐTT!!!!!!! az akkori MSZP-SZDSZ többségű Parlament úgy változtatta meg az Önkormányzati választási törvényt, hogy a két fjorduló, helyett mán csak egy lett, eltörölték a bejutási limitet, és lehetővé tették a polgármestereknek, hogy parlamenti tagok is legyenek!

Kedves Ballibsi Elvtársak!

Ugye ez is rendben volt?

Csak most tombol a a fasizmus, amikor egyfjordulós lett a parlamenti választás is!!!

GNDL 2018.02.06. 20:13:17

@6.Lenin: „A két fordulós miért igazságosabb?”

Mert lásd 2014-ben is átlag 40%-kal hozták el az egyéni mandátumokat a fideszes jelöltek, amikor 4-5 jelölt indult velük együtt a választáson. Tehát értsd: a 60%-os _többség_ már nem akart kormánypárti jelöltet, soha a büdös életben, de abban volt köztük vita, hogy akkor melyik ellenzéki jelölt legyen helyette. Ezt a vitát oldotta volna fel egy második forduló, amikor a kormánypárti jelölt már csak egyetlen, az első fordulóban a második legtöbb szavazatot elért ellenzéki jelölttel szemben mérethette volna meg magát. És így alakult volna ki az állampolgárok _többségi_ döntése alapján a mandátum sorsa. Ezért igazságos és arányos a második forduló...

„Választók vannak, és nem hülyék.”

Mármint ugye azon a kétharmadon kívül, akik elhiszik hogy van egy olyan hogy Soros-párt, és indulni is fog a választáson? :D

GNDL 2018.02.06. 20:14:52

(Úgy látom most fújtak riadót a trolljaiknak a fideszes pártközpontban:)

ulpius66 2018.02.06. 20:15:45

Az a baj a ballibsiknél, hogy tele vannak idióta alkotmányjogásszal, amikor itt van a Briksz, meg a GoNDoLa!!!

Őket kéne a ballibsiknek alkalmazniuk, mint alkotmány jogász, mindjárt minden a helyén lenne!

Ez a két okostojás annyira tudja a tutit!

ulpius66 2018.02.06. 20:18:29

@GNDL: "(Úgy látom most fújtak riadót a trolljaiknak a fideszes pártközpontban:)"

Jól látod!

Nekem pl. dupla bért ígértek mára, ha "letrollkodom" ezt a nagyon okos GoNDoLa nevezetű szuper zsenit!
(na jó, az, hogy nagyon okos vagy, az vicc volt....)

GNDL 2018.02.06. 20:19:44

@conchita wurst: A választási rendszert a fideszes elvtársak (egyébként az alaptörvény/alkotmánnyal együtt) a parlamentáris demokrácia alapvető normáival szemben módosították. Tehát értsd, jogilag mondhatni „legitim”, mint ahogyan anno Orbán és a Fidesz-KDNP ideológiai elődeinek is jogában állt a zsidótörvények meghozatalára a magyarok országgyűlésében... na de ez mind politikailag, mind társadalmilag, és ezt se szépítsük, mind emberileg is vállalhatatlan...

Tehát a legfőbb probléma a jelenlegi választási rendszerrel, is, hogy az nem a parlamentáris demokrácia keretein belül jött létre, nem tükrözi a „nép” többségi akaratát, mindemellett az érintettek és a szakmai- valamint társadalmi szervezetek is elutasítják, és mindennek tetejébe megerősítő népszavazás sem történt róla...

Szóval de, minden polgári demokratikus értékekkel bíró állampolgár szemét szúrja a Fidesz előre „lepapírozott” választási csalása...

ulpius66 2018.02.06. 20:20:13

Gondola!

neked ennyi ésszel indulnod kellene ballibsi színekben a választásokon!

Agyilag tuti nem lógnál ki közülük!

6.Lenin 2018.02.06. 20:22:46

@GNDL:

Értem a technikai részleteit, de a kérdésem továbbra is, hogy miért igazságosabb?
A döntésből a választók ki vannak zárva, rájuk van utána kényszerítve egy olyan döntés, amivel nem értenek egyet. Utána is a parlamentben csak alkudozás folyik, sima mennyit kérsz a szavazatodért?
Értem, hogy már az választások előtt lehet vele pénzt, pozíciót keresni/kapni, de mi benne az igazságos?
Nem beszélve, hogy az ilyen kormányok még nem teljesítettek jól. Bukás lett belőle.
Németországban már lassan fél éve nincs kormány. Ezt akarták a választók?
Az ország, választók szempontjából nem jobb egy erős kormány?

Tényleg jobban tudnának dönteni a polgárok, ha lenne 300 drb 1-2 %-os párt?
Mennyibe kerülne annyi léhűtő az országnak?
Évekig marakodnának 1 picsa kérdésen.
Tényleg ez lenne a jobb?

GNDL 2018.02.06. 20:22:57

@ulpius66: „Nekem pl. dupla bért ígértek mára”

Mondjuk viccen kívül hihető, a Fidesz-KDNP ma már csak a magadfajta iskolázatlan és műveletlen balfékekre támaszkodhat... lásd a kormányukat, milyen degenerált seggfejekből áll. :)

ulpius66 2018.02.06. 20:23:20

@GNDL:

Gondola!

Mondtam mán!

AMI ITTEN VAN AZ NETTÓ FASIZMUS!

Ha az ilyenek, mint te is, nem figyeltek eléggé, akkor holnap itten mán jön az újabb holokauszt, de minimum a zsidókat a Dunába lövik!

Légy résen!

ulpius66 2018.02.06. 20:25:17

Gondola!

Áruld mán el a nagy TITKOT!

Te kire fogol savazni, és miért?

Előre is köszike!
(mán azon kívül, hogy itten tombol a fasizmus, és bárkire aki nem fasiszta...)

ulpius66 2018.02.06. 20:30:06

Gondola!

Gondolom neked az a "választási rendszer" tetszene, ahol mindegy, hogy ki mennyi szavazatot kap, mindig a ballibsik nyernek!

GNDL 2018.02.06. 20:33:08

@6.Lenin: „de a kérdésem továbbra is, hogy miért igazságosabb?”

Szerintem elég világosan leírtam, és az általam idézett véleményed előtt még azt is megjegyezted hogy érted... aztán úgy folytattad, hogy elég nyilvánvalóan nem is érted. :)

A kétfordulós egyéni mandátum azért arányosabb és igazságosabb, hogy valóban az a képviselő kapjon mandátumot akit a választópolgárok abszolút többsége támogat. Tehát értsd, amíg valaki nem szerzi meg a szavazatok 50%-át és plusz egy szavazatot, addig ott még semmiféle többség nincs. Erre való a második forduló, ahol már csak a két, legfeljebb három (ha nem érik el az egyharmadot) legtöbb szavazatot kapott képviselő közül válasszon a Zistenadta...

„Utána is a parlamentben csak alkudozás folyik, sima mennyit kérsz a szavazatodért?”

Bárcsak már itt tartanánk, hogy erre a fajta egyezkedésre, tárgyalásra lenne rákényszerítve a magyar politikai „elit”... :) De nem annak kell a kérdésnek lennie hogy „mennyit”, hanem hogy „mit”... mert ugye az előbbi kissé korrupciógyanús. :)

„Németországban már lassan fél éve nincs kormány.”

Európában tök jellemző, a cseheknél sincs kormány, legutóbb fél évig nem volt náluk... a belgáknál sem volt legutóbb közel másfél évig, a spanyoloknál sem... érdekes módon a belgáknál pont ebben az időszakban kormány nélkül békültek ki a vallonok és a flamandok, mivel előtte nem kicsi nacionalista kardcsörtetést rendeztek akár elszakadással is, a spanyolok meg pont ebben az időszakban másztak ki a gazdasági válság legkínzóbb hatásai alól... és lásd a németeket is, ettől kevesebb lett az országuk? Ettől csóróbbak lettek, ettől gazdasági veszély fenyegeti őket? Fenét... a demokrácia ünnepe ez, éppen a programjukról tárgyalnak a németek.

Nem lenne jó ez Magyarországon? Hogy ne arról szóljon a közélet hogy Soros, meg anyád, meg te kommunista geci, te meg náci geci, hanem arról hogy mi lesz egészségüggyel, gazdasággal, adórendszerrel, oktatással? Nektek nem hiányzik ez a fajta valódi közéleti vita???? :)

„jobban tudnának dönteni a polgárok, ha lenne 300 drb 1-2 %-os párt?”

Nem lenne annyi ha a jelöltállítás és az országos listaállítás is komolyan lenne véve. A Fidesz azért hozta be ezt a kamupártok rendszerét hogy ezzel is egy rossz buta viccet csináljanak a választásokból...

„Mennyibe kerülne annyi léhűtő az országnak?”

Gondolom jóval kevesebbe mint mondjuk Mészáros Lőrinc, de senki nem mondta hogy egyébként a pártfinanszírozás ne szorulna átfogó reformra. Pártot és egyházat tartsanak el a hívek, az állam, tehát az adófizetők csak a legszükségesebb támogatásokat fizessék nekik, infrastruktúra, egyebek.

ulpius66 2018.02.06. 20:43:26

De visszatérve, az eredeti témához, HOGY A FIDESZESEK MAGUKRA SZABTÁK A VÁLASZTÁSI KERÜLETEKET!

Hát akkor ezt kibaszottul elszabták!!!!!!!!!!!!!!!

Pl. ott van Szeged városa, és környező 26 település, ez két választási körzetre van osztva.
A két választókörzetet egybe számítva eredmények:
Fidesz-KDNP 40,4 ezer szavazat
MSZP-DK-Együtt-MLP-Párbeszéd 36,9 ezer szavazat.

Na, most ezt sikerült ANNYIRA, DE ANNYIRA A FIDESZRE SZABNI, HOGY AZ EGYIK KERÜLETBEN A FIDESZ GYŐZÖTT 6 EZER SZAVAZATTAL, A MÁSIKBAN A SZOCI JELÖLT 3 EZER SZAVAZATTAL!

NA, KB. ENNYIT ARRÓL, HOGY MENNYIRE SZABTA MAGÁRA A FIDESZ A VÁLASZTÁSI KÖRZETEKET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2014-ben a

conchita wurst 2018.02.06. 20:43:41

@GNDL: a parlamenti rendszereknek nincsenek alapvető normái - semmi koze az amerikainak pl. a magyarhoz

helyette volt az akkori választási tv., meg az akkori alkotmany, aminek a fidesz alkmódosítása tökéletesen megfelel

zsidótv-ek, baszki, már a zsidók is köpnek a ballipsikre úgy kitömi őket Orbán pénzzel...a széljobb párt meg ugye szintén a ballipsik alatt erősödött meg

'Szóval de, minden polgári demokratikus értékekkel bíró állampolgár szemét szúrja a Fidesz előre „lepapírozott” választási csalása...'

És ez abból tudható h a fidez 2014ben is 2/3ot kapott, vagy abból, h a ballipsik is eszerint a választási csalás szerint indultak 2014ben?

GNDL 2018.02.06. 20:46:07

@ulpius66: Olyan hogy "ballibsi" nincs. Én pedig inkább amolyan jobboldali liberális/nemzeti liberális lennék mint a reformkor magyarjai, de mivel jobboldal gyakorlatilag a kiegyezés utáni időket követően nincs Magyarországon, leginkább egyfajta "politikai árva" vagyok... :)

És polgári liberális demokráciát szeretnék végre Magyarországon az MSZMP kommunizmusának majd a Fidesz-MSZP-KSNP-DK lábszagú korrupt és tolvaj posztkommunizmusának ma már unalmasan hosszú évtizedei után...

ulpius66 2018.02.06. 20:51:20

@GNDL:

GONDOLA!

Akkor így Deák és Kossuth utódjaként kire fogol savazni?

ulpius66 2018.02.06. 20:53:39

@GNDL: "Én pedig inkább amolyan jobboldali liberális/nemzeti liberális lennék mint a reformkor magyarjai, de mivel jobboldal gyakorlatilag a kiegyezés utáni időket követően nincs Magyarországon, leginkább egyfajta "politikai árva" vagyok... :)"

Nosza, rajta!

Akkor alapíts egyet!

Ne légy árva!

6.Lenin 2018.02.06. 20:55:46

@GNDL:

Megint mellébeszélsz. Nem a technikai részletekre vagyok kíváncsi. Azt értem.
Miért igazságosabb olyan döntés, amiből a választók ki vannak hagyva?
Egy szűk vezetés dönt a fejük felett, aztán a híveknek végre kell hajtaniuk olyasmit, amivel esetleg (demokráciában) nem értenének 1et.
Utána már a Parlamentben teljesen ki vannak szolgáltatva egy szűk elit döntéseinek, semmi beleszólásuk nem lenne.

Azt is értem, hogy szeretnének már kormányra kerülni, de most is adott hozzá minden. Néhány éve ismert a vt. Szavazók is lennének, hiszen a 8 millióból 6 millió nem a kormánypártokra szavazott. Valahol másban kéne keresni a megoldást.

Mondjuk egy erős baloldali szövetség, 106 egyéni jelölt, egy lista. 1 vezér, egy vízió.
És a lehető legtöbb érvényes szavazat.

Ha ezt nem képes az ellenzék létrehozni a választások előtt, milyen kormányzást várhatnának el a választók utána?

Nem ez az igazi probléma?
Szerintem, igen, de akkor miért nem ezzel foglalkozott az ellenzék? Volt rá 8 év.

Hagy a p-ba a társadalmi "vita" nevezetű faszságokat. Mindenki ordibál, hogy majd ő rendbe teszi az egészségügyet, oktatást.

Soha, sehol, senki, nem tette eddig rendbe. Mindenhol, mindenki ezzel kampányol a választások előtt. az egész világon. Ez a legnagyobb süketelés, átverése a választóknak.
Mire bármilyen változtatás végeznek, felnevelik hozzá a orvosokat, pedagógusokat, már teljesen másak lesznek az elvárások, igények, lehetőségek. Csak végig kell ezeket gondolni, és kiderül, hogy üres ígéret az egész.
Már az is jó lenne, ha követni lehetne az állandóan változó igényeket, elvárásokat, lehetőségeket.

Ez az egész választást megelőző mizéria a várható vereség magyarázatára irányul, mert képtelenek voltak megoldani lehetséges megoldáshoz vezető elvárásokat.

GNDL 2018.02.06. 20:58:14

@conchita wurst: „a parlamenti rendszereknek nincsenek alapvető normái”

A parlamentáris demokráciának vannak alapvető normái, például a népképviselet az egyik, vagy nevezzük „népszuverenitásnak”... vagy másként fogalmazva ahogyan Széchenyiék idejében mondták hogy „semmit rólunk nálunk nélkül”. Tehát amikor az érintettek feje felett, a megkérdezésük és velük való tárgyalások valamint kompromisszumok nélkül hoznak döntéseket, az kibaszott távol áll a parlamentáris demokrácia alapvető normáitól... de eleve a demokratikus berendezkedéstől is.

Tudod mit hagytak ki - többek közt - a fideszes elvtársak a saját alaptörvényükből, amikor lecserélték a konszenzusos alkotmányunkat? Ezt:

„VII. fejezet, 36. § Feladatának ellátása során a Kormány együttműködik az érdekelt társadalmi szervezetekkel.”

Remélem érted, mi a legfőbb probléma a fideszes elvtársak bolsevik-típusú hatalomgyakorlásával... és remélem érted, hogy ez amit művelnek már összeegyeztethetetlen bármiféle demokratikus rendszerrel.

„aminek a fidesz alkmódosítása tökéletesen megfelel”

Közreműködtek az érintettek és a társadalmi szervezetek a fideszes alaptörvény létrehozásában és a fideszes választási rendszer módosításában? Nem. Sőt, kivétel nélkül mindenki ellenezte ezeket. Történt megerősítő népszavazás az alaptörvényről és a választási rendszerről? Nem emlékszem, hát te? tehát dobja magát a következő kérdés: akkor mégis mi a bánatos faszomnak felel meg a „fideszes módosítás”???

„baszki, már a zsidók is köpnek a ballipsikre”

Irreleváns ez a válasz azzal kapcsolatban hogy Orbánék ideológiai elődei hoztak Magyarországon zsidótörvényeket is.

„széljobb párt meg ugye szintén a ballipsik alatt erősödött meg”

Ez nagyjából így van... a Fidesz-KDNP az MSZP-SZDSZ miatt került hatalomra újra 2010-ben, a 2002-es csúnya bukásuk után...

Egyébként meg ismétlem újra: olyan nincs, hogy „ballibsi” főleg olyan nincs hogy „ballipsi”... ha kijártad legalább a középiskoláidat, akkor próbálj úgy fogalmazni hogy efelől ne lehessenek alapvető kétségeink.

„a fidez 2014ben is 2/3ot kapott”

A Fidesz-KDNP alig több mint 40%-os szavazatarányt kapott 2014-ben. Általános iskola alsó tagozatos matek, arányszámítás: a 40% az egyharmadhoz vagy a kétharmadhoz áll közelebb?

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.06. 20:59:25

A két tanulság ellentmond egymásnak.

Arányosabb választási rendszerben az MSZP és Fidesz egyszerre megkerülhetetlen.

Szerintem az aránytalan választási rendszer a legjobb.

A koalíciós kormányok minden esetben nagyobb zsarolási potenciállal rendelkeztek, ilyenformán az elkúrás pedesztrinálva volt.

Nyerjen a jobb, és kormányozzon jól.
Döntsön a nép.

6.Lenin 2018.02.06. 21:07:12

@GNDL:

"Tehát amikor az érintettek feje felett, a megkérdezésük és velük való tárgyalások valamint kompromisszumok nélkül hoznak döntéseket,..... "

De hát erről szólnak a második forduló előtti alkudozások. A választók feje felett döntenek, a megkérdezésük nélkül.

Akkor most miként is van ez?

Elismered, hogy ez nem demokratikus, ez igaz is, de utána meg ezt szeretnéd a győzelem érdekében.

arabok balrol 2018.02.06. 21:09:38

@GNDL: 'Tehát amikor az érintettek feje felett, a megkérdezésük és velük való tárgyalások valamint kompromisszumok nélkül hoznak döntéseket, az kibaszott távol áll a parlamentáris demokrácia alapvető normáitól..'

széchenyi idején vagy 20ezer embernek volt választójoga, tudtad?

"VII. fejezet, 36. § Feladatának ellátása során a Kormány együttműködik az érdekelt társadalmi szervezetekkel.”

Egyetértek h az ilyen bullshitet kitették az alkotmányból. Semmi kerenivalója ott, s semmit sem jelentett 2012 előtt.

Nem az érintettek alkotmányoznak, hanem a parlament 2/3-a. Igy mondta a korábbi választási szabály.

'olyan nincs, hogy „ballibsi” főleg olyan nincs hogy „ballipsi”..'

szerencsere mar tenyleg csak az Index blogketreceben vannak ilyenek lassan

'A Fidesz-KDNP alig több mint 40%-os szavazatarányt kapott 2014-ben. '

Ki beszélt szavazatarányról, pláne a listásról?

GNDL 2018.02.06. 21:10:07

@6.Lenin: „Miért igazságosabb olyan döntés, amiből a választók ki vannak hagyva?”

Ezzel kapcsolatban már kétszer is elég világosan fogalmaztam fentebb, innentől fogva magadra vagy utalva, ha gondolod hívd fel közös barátunkat aki a véleményem feldolgozásában a segítségedre lehet... úgy hívják hogy Értő Olvasás. :)

„Azt is értem, hogy szeretnének már kormányra kerülni”

Mármint én? Én egészen biztosan nem szeretnék kormányra kerülni, hidd el. :) Vagy ki az a „ti”? Milyen démonokkal küzdesz? :)

„Mondjuk egy erős baloldali szövetség”

De miért kéne egymással tök ellentétes világnézetű politikai szervezeteknek „összefogniuk”? Csak azért mert a Fidesz eleve a saját aljas politikai céljai érdekében módosította a választási rendszert is? Ez mennyiben demokratikus így ebben a formában, mennyire szolgálja a politikai pluralizmust, a népszuverenitást, a „politikai versenyt”?

„milyen kormányzást várhatnának el a választók utána?”

Ezt honnan a faszból tudhatnánk? Milyen ostoba kérdés már ez? :D

„Mindenki ordibál, hogy majd ő rendbe teszi az egészségügyet, oktatást. ... Soha, sehol, senki, nem tette eddig rendbe.”

Pontosan ezért kéne végre a kedves magyar választópolgároknak leszokniuk arról, hogy több mint két évtizede olyan dilettáns korrupt szardarabokat szavaznak kormányra akik soha semmit nem tettek rendbe. :) Nem egyértelmű?

„Mire bármilyen változtatás végeznek, felnevelik hozzá a orvosokat, pedagógusokat, már teljesen másak lesznek az elvárások, igények, lehetőségek.”

Ez nagyjából olyan szinten ostoba és infantilis megközelítése ennek az egyébként igen komoly társadalmi kérdésnek, mintha azt mondanád hogy te mostantól fogva soha nem eszel többé, mert mi a francnak, úgyis éhes leszel később...

GNDL 2018.02.06. 21:12:17

@6.Lenin: „De hát erről szólnak a második forduló előtti alkudozások. A választók feje felett döntenek, a megkérdezésük nélkül.”

Mert a második fordulót már le se bonyolítják? Vagy mi van??? :) A második fordulóban az első forduló adta helyzet alapján újra szavazhatnak a választópolgárok. Milyen „megkérdezésük nélkül”??? :)

„Elismered, hogy ez nem demokratikus, ez igaz is, de utána meg ezt szeretnéd a győzelem érdekében. ”

Egy kurva szóval nem írtam ilyesmit... szerintem itt ezen a ponton a magadfajta fideszes trollokra jellemző diszlexiád babrált ki veled. :)

conchita wurst 2018.02.06. 21:17:45

@GNDL: Meg mindig nem ertem, minek errol egyaltalan eszmet cserelni.

2018ban folytatja a fidesz, ez biztos, csak az arany kerdes.

2022ben tegyuk fel h az az ellenzek ami 1 db. szavazot se szerzett 2010 ota, csak a partok szama nott, nyer. Nem fogadnek ra, de mondjuk.

Akkor se tudja modositani a valasztasi szabalyt.

Tehat en qrvara nem szavaznek senkire akinek ez a valasztasi programja.

GNDL 2018.02.06. 21:18:23

@arabok balrol: „széchenyi idején vagy 20ezer embernek volt választójoga, tudtad?”

Kormányunk sem volt, te magyar történelmi érettségin elég nyilvánvalóan megbukott szerencsétlen. :)

„Egyetértek h az ilyen bullshitet kitették az alkotmányból.”

Persze, hogy egyetértesz mert te nettó hazaáruló fideszes szélsőség vagy, átellenben mindennel ami a polgári demokráciákat jellemzi. :) De itt még mindig arról kéne vitázni hogy „milyen lenne egy valódi demokratikus rendszer a magatokfajta hazaárulók nélkül”... :)

„Nem az érintettek alkotmányoznak, hanem a parlament 2/3-a.”

Nem igaz, mert alkotmányozni már az alkotmányozó nemzetgyűlésnek kell... majd. A várható és amennyire feszegetik a pofonos ládát a fideszes elvtársak minden bizonnyal hamarosan bekövetkező rendszerváltás után. :)

„szerencsere mar tenyleg csak az Index blogketreceben vannak ilyenek”

Azért nincs olyan hogy „ballipsi” vagy „ballibsi” mert ez csak egy óvodás gyalázkodás a fideszes imbecillis pöcsök részéről. Egyébként is a liberalizmus alapvetően inkább jobboldali filozófia.

„Ki beszélt szavazatarányról”

Egészen konkrétan te... is... meg általában a hozzád hasonló fideszes trollok ugyan azt a sablonszöveget ismételgetik, önálló gondolatok híján. :)

GNDL 2018.02.06. 21:23:46

@conchita wurst: „minek errol egyaltalan eszmet cserelni”

Naaa, azért annyira ne bízd el magad, én próbálok vitázni, de hát csak ti maradtatok... :)

„2022ben tegyuk fel”

Azért az a 2018 sem olyan biztos, mivel többek közt az EU és lásd főleg a néppártiak eléggé ki vannak készülve Orbántól, így bármikor dobhatnak olyan petárdát a magyar közéletbe mint Gyurcsány elkúrtuk beszéde 2006-ban, de 2022-ben már két éve elég híján lesz a magyar költségvetés uniós forrásoknak, tehát ha Orbánék maradnak legkésőbb 2022-ben fognak menni de akkor már futva a lámpavasak elől, viszont pont itt kúrják el a fideszes elvtársak ezt a dolgot... vagyis, itt is... ugyanis nem csak akkor lehet kormányt váltani, amikor az aktuális választások közelednek. :)

„en qrvara nem szavaznek senkire akinek ez a valasztasi programja”

Figyelj, te megint olyanokra fogsz szavazni akiknek sem 2014-ben nem volt, sem 2018-ban nem lesz választási programja. Akkor meg most mit vetítesz? Te alapjaiban szarod le magasról a választási programokat... :)

conchita wurst 2018.02.06. 21:27:59

@GNDL: nekem nem kell valasztasi program, ha emelkednek a berek es csokken az adossag.

A 2006os valasztasi programnak mi ertelme volt? 3 hettel a valasztas utan mar az ellenzek volt nepszerubb....erdekes modon 2006 ota minden közvéleménykutatást a fidesz nyert kormányon vagy ellenzékben, na nem azért mert zsenik, hanem mert jobbak mint a tobbi zseni

6.Lenin 2018.02.06. 21:29:37

@GNDL:

"Tehát amikor az érintettek feje felett, a megkérdezésük és velük való tárgyalások valamint kompromisszumok nélkül hoznak döntéseket, az kibaszott távol áll a parlamentáris demokrácia alapvető normáitól... de eleve a demokratikus berendezkedéstől is."

Ezt tőled idéztem. Erről szólnak a második forduló előtti szűk körű alkudozások, vagy most a mandátumokról való lemondások egymás javára, még a képviselő jelölteket is kihagyják ezekből az alkudozásokból, sőt a nyilvánosságot is, Háttéralkuk.

Először akkor rendezd a gondolataidat, így komolytalan vagy.

Larry Silverstein 2018.02.06. 21:38:03

Szerintem demokracia van Magyarorszagon, vagy ha nincs akkor mashol sincs. Mondjuk utobbi az igazabb, hisz a median sok múlik, ahhoz pedig pénz kell. De mégem mindenható, komoly elégedetlenség esetén a népek úgysem hiznek a médiának, lásd Brexit, USA, Németország.

2010ben nagy szerencse volt, hogy a szartakarító kormánynak senkivel se kellett egyeztetni, így legalább a szar el lett takarítva...az olaszok még mindig egyeztetnek, h a szélbal vagy a széljobb takarítson-e, de még a 2008as szinten sincsenek.

A 2014es 2/3 már inkább rossz volt, abból a szempontból hogy elszemtelenedett a kormány, de mivel az ellenzék ugyan az, kicsit megfáradva, mint 2014ben megint Orbán lesz a nyerő. A migritéma is Orbánt segíti, 2014hez képest, meg a határon túliak is, ha elmennek szavazni.

selek 2018.02.06. 21:50:20

@Online Távmunkás: Minden kezdete az, hogy objektív módon szabályozni kell, hogy ki lehet közös képviselőnk (5-10 év munkatapasztalat, ) áttetsző politikusi karrierpálya kialakítása (az életpályán belül, kötelező megszakítással 4-12 év, aztán 8 év megszakítás, folyamatos képzés, nyilvánosan munkához, vállalkozáshoz segítés...), soha ne mondhassa azért él vissza jogszabállyal hatalmával, hogy megélhessen. Ne zsarolhassák. Minden szavazáson kötelező részt venni. Kétpólusú politikai ernyőt kell egymásnak feszíteni......, mindenki politizál; a civil, ha saját pénzedből csinálod; ..................

GNDL 2018.02.06. 22:07:01

@conchita wurst: „nekem nem kell valasztasi program”

Érdekes, mivel fentebb még erről beszéltél, hogy kire- vagy kire nem szavaznál egy bizonyos választási program miatt. Tehát kijelenthetjük hogy két egymást követő hozzászólásodban is képes össze-vissza beszélni, és akár önmagadnak is ellentmondani. Igaz? :) Ennyire vagy „képben”...

„ha emelkednek a berek es csokken az adossag”

Ráadásul ezzel kapcsolatban is fentebb idéztem egy pont aktuális felmérést az egyik trolltársadnak, nevezetesen hogy a magyar bérek és életszínvonal tulajdonképpen nem csak a V4-es maradék tagállamok elmúlt évekbeli növekedésének a negyedét sem éri el, de már a románok is konkrétan lehagyták életszínvonalban a magyarokat. Tehát nem, a magyar bérek csak a fideszes fiktív valóságban nőnek, de egyébként maholnap egészen konkrétan a magyarok lesznek Európa legcsóróbbjai, olyan „versenytársak” mellett mint a románok vagy bolgárok... :)

Az adóssággal is gondolom csak viccelsz, főleg annak tükrében hogy a nominális államadósság éppen rekordokat döntöget, és ebben még nincs benne a paksi orosz mutyi, az eximbankos mutyi, és a kínai tök felesleges vasútvonal.... szóval ha még hozzávágjuk ezt a „pár ezer” milliárdot, akkor kimondhatjuk hogy Magyarország államadóssága egészen pontosan ugyan olyan arányban nőtt 2010 után is mint előtte évekig.

És itt akkor újra visszakanyarodnék oda, hogy mennyire is vagy te képben... :)

„2006os valasztasi programnak mi ertelme volt?”

Annyi értelme lett volna, hogy a kedves magyar választópolgárok sosem szavaznak olyan politikai szervezetre amelyik átveri őket. Lásd mondjuk a Fidesz-KDNP 2010-es választási programját, az volt nekik az utolsó. Mit is ígértek? Radikális adócsökkentést, radikális bürokráciacsökkentést, a gazdaság versenyképességének a növelését, a korrupció felszámolását, többek közt. Na, mindezt a 2010-es kormányalakítás másnapján dobták a kukába, és nekiálltak: radikálisan növelték az adóterheket, ma a magyar bérek adóéke a 3-4. legmagasabb az EU-ban, az áfa rekord, 30+ adónemről közel 60 adónemre növelték a terhelést, köztük fél tucatnyi szektor- és egzotikus fogyasztási adót vezettek be a fideszes elvtársak. A bürokráciát egy közigazgatási szinttel és 200+ ezer fővel tovább növelték, számtalan gittegylet állami hivatallal és közel fél ezer hitvány és értelmetlen jogszabállyal együtt... ma egy magyar vállalkozás háromszor több időt tölt adózással kapcsolatos adminisztrációval, mint ebben a versenyben Európában az utolsó előtti helyezett. A gazdaság versenyképessége romokban, és egyre rosszabb, a munkaerő termelékenysége majdnem két évtizede folyamatosan stagnál, és hát végül a korrupció... na, azt úgy sikerült a fideszes elvtársaknak felszámolniuk hogy mára gyakorlatilag ez az egyetlen kormányprogramjuk maradt. :)

És akkor megint... te lennél képben? :)

Ugyan az a szellemi fogyatékos intellektuális mélypont vagytok ti fideszesek mint Gyurcsány megszállott hívei bazmeg...

GNDL 2018.02.06. 22:14:41

@6.Lenin: „Erről szólnak a második forduló előtti szűk körű alkudozások”

Második forduló előtt már nincsenek „szűk körű alkudozások” te extrabuta... A második fordulóba már azok szoktak jutni akik az első fordulóban a legtöbb szavazatot kapták, ez két jelölt, vagy ha hárman is 30+ százalék körüli eredményt értek el akkor három jelölt. Nincs alkudozás, nincs semmi, tiszta helyzet van. Most hogy melyik a második fordulóban be nem került politikai szervezet melyik a második fordulóba bejutott jelölt támogatására szólítja fel szimpatizánsait tök lényegtelen, lesz második forduló, amin az első fordulóban előállt helyzet alapján dönthetnek a választópolgárok.

„Először akkor rendezd a gondolataidat, így komolytalan vagy.”

Ja, még annyit mielőtt elküldenélek az anyád picsájába mert tényleg gecibuta vagy, hogy a kétfordulós egyéni képviselő választást azért ekézed mert szerinted ott „háttéralkuk vannak”, de fentebb meg még azt ecsetelted hogy ha „egy erős baloldali szövetség” nem képes egymással összefogni és megegyezni ugye nyilvánvalóan „háttéralkuk” nyomán, akkor kormányzásra sem alkalmasak...

Na most vedd már észre hogy a faszba lehettek ti fideszes gecik ennyire buták, hogy képesek vagytok _saját magatoknak_ is ellentmondani mindezt baszki két egymást kvöető hozzászólásban. :D Hát mész te az anyád picsájába...

conchita wurst 2018.02.06. 22:17:40

@GNDL: a ballibek választási ígéretei a papírt nem érték meg amire ráírták

'Tehát nem, a magyar bérek csak a fideszes fiktív valóságban nőnek, de egyébként maholnap egészen konkrétan a magyarok lesznek Európa legcsóróbbjai'

A fidesz erősebb mint a 2014es választás előtt, pajti.

'főleg annak tükrében hogy a nominális államadósság éppen rekordokat döntöget, és ebben még nincs benne a paksi orosz mutyi, az eximbankos mutyi, és a kínai tök felesleges vasútvonal.... szóval ha még hozzávágjuk ezt a „pár ezer” milliárdot, akkor kimondhatjuk hogy Magyarország államadóssága egészen pontosan ugyan olyan arányban nőtt 2010 után is mint előtte évekig.'

Magyarul csökkent, de ha ballib módon számoljuk, akkor nőtt. A paksi orosz mutyi ingyen van, meg a kínai vasút, vagy azok hogyhogy nincsenek benne?

'Mit is ígértek? Radikális adócsökkentést, radikális bürokráciacsökkentést, a gazdaság versenyképességének a növelését, a korrupció felszámolását, többek közt.'

A korrupció felszámolását mindig mindenki megígéri az egész világon, ebből nem lett semmi. A többi viszont teljesült, nem véletlenül a magyar európa leglefutottabb választása.

Adóemelés...muhaha

GNDL 2018.02.06. 22:18:51

@Larry Silverstein: „Szerintem demokracia van Magyarorszagon”

Tudnád a saját szavaiddal definiálni mit jelent (nem szerinted hanem „hivatalosan”) az hogy demokrácia?

Szerinted vannak fékek és ellensúlyok?

Szerinted a közhatalom ellenőrzése a társadalom kezében van?

Szerinted a népszuverenitás érvényesül a hatalmi döntéshozatalban?

Larry Silverstein 2018.02.06. 22:30:24

@GNDL: fékek és ellensúlyok sose voltak egy európai demokráciában sem, ezek az amerikai alkotmányban vannak nevesítve. Ott meg AB nincs.

A demokrácia azt jelenti, hogy általános, titkos, egyenlő választójoga van mindenkinek, és bárki indulhat a választáson, aki megfelel a tv-i kritériumoknak. Továbbá a választás szabályai előre megismerhetők és a pártok/szervezetek részéről ellenőrizhető a voksolás. Nagyjából ez a leglényegesebb.

Persze, a népszuverenitás érvényesül annyira, mint bárhol máshol.

GNDL 2018.02.06. 22:34:07

@conchita wurst: „fidesz erősebb mint a 2014es választás előtt”

Nagyjából 200+ milliárdba került az adófizetőknek közvetlenül, ugye ennyit költöttek a fideszes elvtársak agitprop szemétre az elmúlt években (migránsozás, gyűlöletkeltés, sorosozás, agymosás). Emellett övék az országos médiaelérés 90%-a, újabb százmilliárdokból - ebben a formában újabb lopott közpénzekből - felvásárolva, a közmédiát gyakorlatilag megszállták és 24/7 fideszes és orosz propagandát nyomnak. Mindemellett az ellenzék lehetőségeit és a szabad sajtót igen nagymértékben korlátozták (lásd reklámtörvények, politikai hirdetések betiltása a médiában), vagy egyenesen betiltották a köztéri kampányokat (plakátok) az ellenzék számára...

Nézd, Kádár elvtársatoknak ugyan ilyen feltételek mellett 102%-os támogatottsága volt... tehát elég nyilvánvaló hogy a posztkommunista Orbán még a szocialista állampárti rendszerhez sem nagyon ért... annak ellenére sem hogy világ életében ő és a kedves kis családja kommunisták voltak. :)

„Magyarul csökkent”

A GDP arányában mutatható ki némi csökkenés az államadósságban, de nominális mértékben ugyan úgy nőtt tovább mint 2010 előtt... ráadásul a GDP arányában is majd a választások után készülnek korrekcióra, ugye az eximbankos meg egyéb mutyijaikat nem fogadta el az Eurostat: index.hu/gazdasag/2017/10/23/csak_a_valasztasok_utan_ugrik_majd_meg_hivatalosan_is_a_magyar_allamadossag/

De a GDP arányában is csak azért van némi csökkenés - a lenyúlt manyup vagyon mellett - mert a régióban is elég hitvány átlag 2%-os magyarországi növekedést az EU az elmúlt években a GDP 4-5%-ával felérő uniós forrásokkal tolta meg... valójában pedig egy hajszálnyi gazdasági visszaesés (ami várható az uniós források csökkenésével) és a magyar államadósság úgy fog újra 80+ százalék fölé kilőni a GDP arányában mint az Észak-koreai fasz egyik interkontinentális rakétahordozója... :)

„paksi orosz mutyi ingyen van”

Ja... idióta vagy bazmeg. :D

„a kínai vasút, vagy azok hogyhogy nincsenek benne?”

Jön a választás, pont ideje lenne magadtól is tájékozódnod... :)

„többi viszont teljesült”

De soroltam bazmeg, hogy nem. Adóék 2010-ben 46%, adóék 2012-től közel 50%, ma 48%... Áfa 2010-ben 25%, ma 27%. Szektoradók 2010-ben 0, ma telekomadó, bankadó, tranzakciós adó, baleseti adó, meg még fél tucat és ezen kívül pár egzotikus fogyasztási adó, mint a csipszadó, ugye. Ja, meg ingatlanadó... azt is sikerült bevezetni, persze „építmény vagy telekadó” néven, mivel ha már az ingatlanadó említése miatt baszták ki Mádit a 2010-es kampányból, még egyszer nem süthették el ezt a rossz buta viccet. :)

„a magyar európa leglefutottabb választása”

Nem mert például Fehéroroszországban is hasonló politikai rendszer épült ki, és ott is hasonlóképpen nincs tétje választásoknak... de hát ez a legjellemzőbb vonása az ilyen önkényuralmi diktatúráknak. :)

Toportyán Zsóti 2018.02.06. 22:40:36

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Megint megugrotta a szellemi szinted az élet.Persze lehet a gyász tett be neked,lelőtték putingazda repcsijét...hamarosan húzhat Ukrajnából is kifele.

conchita wurst 2018.02.06. 22:40:56

@GNDL: 'Adóék 2010-ben 46%, adóék 2012-től közel 50%, ma 48%...'

forrás?

'Áfa 2010-ben 25%, ma 27%' - ma 5% a lakásépítés és minden alapélelmiszer ÁFÁja, vagy az interneté. És a vendéglátásé 18%

GNDL 2018.02.06. 22:42:15

@Larry Silverstein: „fékek és ellensúlyok sose voltak”

Mondjuk azért én másként emlékszem, például Bokros csomagjának a felét intézte el az akkori alkotmánybíróság, annak ellenére is hogy az akkor hatalmon lévőknek kétharmada volt...

„Ott meg AB nincs.”

Ott legfelsőbb bíróság van, nanométerre ugyan az a feladata...

„demokrácia azt jelenti”

Egyébként kicsit átvertelek, mert kérdésként feltéve egyébként soroltam a demokrácia legfőbb jellemzőit, de te aztán nekiálltál és megpróbáltad cáfolni ezeket, úgyhogy lazán saját magadat égetted be azzal hogy mennyire lövésed sincs arról, hogy mit is jelent a demokrácia. :D

„a népszuverenitás érvényesül annyira, mint bárhol máshol”

Ezzel kapcsolatban is pont most jelent meg egy kutatás: mno.hu/gazdasag/koltsegvetesi-atlathatosag-a-harmadik-vilag-szintjen-hazank-2445099

A leglényegesebb része ennek - nevezetesen hogy miért van a költségvetés, tehát a kormány pénzügyeinek átláthatósága harmadik világbéli országok szintjén - egészen pontosan az, hogy az állampolgárok és civil szervezetek egészen konkrétan ki vannak rekesztve a költségvetési döntések folyamatából, miden téren. Tehát ez egészen pontosan azt jelenti hogy semmiféle népszuverenitás nem érvényesül Magyarországon...

Szóval... tényleg ideje lenne ha kihúznátok a fejeteket onnan ahol tartjátok, mert elképesztő csúnya lesz a vége annak amit a Fidesz művel.

conchita wurst 2018.02.06. 22:45:17

'A GDP arányában mutatható ki némi csökkenés az államadósságban, de nominális mértékben ugyan úgy nőtt tovább mint 2010 előtt...'

Őrülök hogy egyetértünk h csökkent, a nominális államadósságnak nincs se információ értéke, se jelentősége, nem véletlenül nem mérik.

'ugye az eximbankos meg egyéb mutyijaikat nem fogadta el az Eurostat: '

Így kénytelenek voltak kimutatni, hogy azzal együtt is a legjobban csökkent az adósság az EU országai között.

'a magyar államadósság úgy fog újra 80+ százalék fölé kilőni a GDP arányában mint az Észak-koreai fasz egyik interkontinentális rakétahordozója... :)'

Ha sorospárti kormány lenne, de nem lesz.

GNDL 2018.02.06. 22:48:11

@conchita wurst: „forrás?”

Ha nem tudod hol lehet ilyen adatoknak utána nézni akkor mégis mi a franc alapján tájékozódsz általában? :)

Egyébként beugratós kérdés volt, eddigi véleményeid alapján elég világos: sehonnan. :)

„ma 5% a lakásépítés és minden alapélelmiszer ÁFÁja, vagy az interneté. És a vendéglátásé 18%”

Igen, jellemzően a családok lakást építenek állandóan, ezért tök jó hogy az áfája alacsonyabb mint mondjuk a pelenkáé, a tanszereké, íróeszközöké, vagy például a ruházaté... Olyan nincs hogy „alapélelmiszer”, de egyébként az alapvető élelmiszerek áfája is 27%, csak a több mint százezer termék közül kampánycélból legfeljebb egy tucatnak „sikerült” csökkenteniük az áfáját... egyébként pontosan azért, hogy a magadfajta hivatásos trollok ezt szajkózhassák, holott áfacsökkentés szempontjából ezek a kampánycsökkentések szart sem érnek. Lásd 30 forint volt a tojás amikor sikerült az áfáját csökkenteni... ma 55 forint a tojás... remek dolgok ezek. :) Az internet áfája meg mit számít? Akinek sokat jelent az a havi 400 forint amennyivel csökkent az internet áfája, annak honnan a faszból lesz internetezésre alkalmas eszköze? :)

Szóval tényszerűen és egészen konkrétan rekord magasra emelték az adóterheket a fideszes elvtársak, soha nem kellett ennyit adózni Magyarországon mint manapság.

GNDL 2018.02.06. 22:53:30

@conchita wurst: „Őrülök hogy egyetértünk h csökkent”

De pont azt magyarázom, hogy ma már nem csökkent. :) Ez a némi csökkenés még igaz volt addig amíg nem nyúltak a paksi hitelhez és amíg nem egyeztek meg a kínaiak vasútjáról... de ma már egészen más a helyzet, ráadásul baszki, elképesztően ostobák vagytok, hiszen idéztem is egy konkrét cikket, amelyben pont arról írnak hogy „majd a választások után ugrik meg az államadósság” mert sikerült a Fidesznek kibuliznia, de meg fog ugrani a választások után baszki a kibaszott hibahatáron belülre. :)

„nominális államadósságnak nincs se információ értéke, se jelentősége”

Hogy a faszba is lenne egy magadfajta végtelenül buta fideszesnek jelentősége... hiszen végül is csak a nominális adósságot kell konkrétan kifizetni. :)

„nem véletlenül nem mérik”

Egészen pontosan mérik, innen tudjuk hogy minden egyes kibaszott nappal amíg a Fidesz kormányon van újabb és újabb rekordokat dönt.

„kénytelenek voltak kimutatni, hogy azzal együtt is a legjobban csökkent az adósság az EU országai között”

(hát ez tök idióta)

„Ha sorospárti kormány lenne”

Gyakorlatilag mindenkit elküldök a kurva anyjába aki kiejti a száján vagy leírja hogy Soros... szóval a kurva anyádat. :) Hidd el az hogy a kurva anyádat van annyira primitív „vitakultúra” mint az hogy állandóan azt szajkózzátok hogy „Soros”...

Larry Silverstein 2018.02.06. 22:54:41

@GNDL: tehát volt AB, most is van AB

fékek és ellensúlyok meg nem voltak a korábbi alkotmányban sem, meg a mostaniban sem

A kutatásod komolytalan, Bajnai alapítványa csinálta. Többet nem érdemes tudni róla.

'egészen pontosan az, hogy az állampolgárok és civil szervezetek egészen konkrétan ki vannak rekesztve a költségvetési döntések folyamatából, miden téren.'

A világ semelyik országában nem hoznak a civil szervezetek és az állampolgárok közvetlenül semmilyen költségvetési döntést.

conchita wurst 2018.02.06. 23:01:28

@GNDL: 'De pont azt magyarázom, hogy ma már nem csökkent. :) Ez a némi csökkenés még igaz volt addig amíg nem nyúltak a paksi hitelhez és amíg nem egyeztek meg a kínaiak vasútjáról...'

Ma már nem? Forrás?

'hiszen idéztem is egy konkrét cikket, amelyben pont arról írnak hogy „majd a választások után ugrik meg az államadósság” '

A Bajnaisat? Bajnai 2012ben is ugyanezt mondta megugrik az adósság satöbbi. Azt mégse az lett.

2012
'Hosszú távon fenntarthatatlan a mostani hozamok mellett az ország finanszírozása, régiós lemaradásunk egyre nő, a munkahelyek száma nem fog emelkedni - így látják Magyarország gazdasági helyzetét a Bajnai-kormány gazdasági szakemberei.'

www.origo.hu/gazdasag/20120719-adossagcsapda-szelen-latja-az-orszagot-bajnai-alapitvanya.html

nyihaha

'Hogy a faszba is lenne egy magadfajta végtelenül buta fideszesnek jelentősége... hiszen végül is csak a nominális adósságot kell konkrétan kifizetni. :) '

Leegyszerüsitem. Ha azt mondom, hogy Lajosnak 2 mrd tartozasa van, Petinek meg 400ezer, abbol nem lehet tudni ki van nagyobb szarban...

Nem mérik, a kutya nem kíváncsi rá. A maastrichti kritériumokról viszont lehet hogy hallottál.

conchita wurst 2018.02.06. 23:03:07

@GNDL: Tehát hazudozol az adóékről, és még itt mered tovább tépni a szádat?

GNDL 2018.02.06. 23:03:34

@Larry Silverstein: „tehát volt AB, most is van AB”

A jenkiknél? Ott Legfelsőbb Bíróság van. Magyarországon volt alkotmánybíróság, amíg volt alkotmány... de ma már nincs alkotmány, van viszont egy alkotmánybíróságnak nevezett gittegylet, olyan arcokkal mint a Hazafias Népfront egykori alelnöke Stumpf elvtárs, akinek egy bármiféle rendszerváltás után az égvilágon semmi keresnivalója nem is lehetne egyébként a közéletben... :) Már ugye ha megtörtént volna a rendszerváltás...

Magyarországon is volt Legfelsőbb Bíróság, amíg azt is le nem bontották a fideszes elvtársak és a romjain fideszes talpnyalókkal kitömve létre nem hozták a Kúriát... ennyit röviden a jogállamiság helyzetéről is Magyarországon és a jogbiztonságról. Bár ne is beszéljünk róla, ugye, mivel ami nincs arról nem is nagyon lehet... :)

„kutatásod komolytalan”

Nem az én kutatásom, hanem egy a világon eléggé elismert szervezeté. :) A fideszes elvtársak is tudják egyébként, hogy mekkora jelentősége van ennek a rájuk nézve igen negatív kutatásnak, elég sokáig próbáltak is „egyezkedni” az érintettekkel hogy némileg jobb színben tűnjenek fel, de hiába. Tessék, gondolom ezt sem olvastad még: www.portfolio.hu/gazdasag/a-kulisszak-moge-lestunk-igy-ervelt-a-kormany-hogy-ne-legyunk-afrikai-orszagok-alatt.275789.html

Szóval egy dolog, hogy te leszarod, de hidd el eléggé megizzadnak a fideszes elvtársak hogy még egy kis időre, legalább az általuk már eleve elcsalt választásokig képesek legyenek fenntartani a demokrácia látszatát... :)

„világ semelyik országában nem hoznak a civil szervezetek és az állampolgárok közvetlenül semmilyen költségvetési döntést”

Én sem említettem ilyesmit. De az egyes költségvetési döntések érintettjeit nem csak hogy be kell vonni a döntési folyamatokba, de kivétel nélkül minden, ilyen formában közérdekű adatot meg kell velük osztani. Na, és itt bukott el a fideszes kormányzat... gyakorlatilag a népszuverenitás gyakorlatba ültetésének a legeslegelején. :)

GNDL 2018.02.06. 23:08:01

@conchita wurst: „Ma már nem? Forrás?”

Ugyan ott van baszki ahol az adóéknek nézhetsz utána... :)

„Bajnai 2012ben is ugyanezt mondta megugrik az adósság satöbbi.”

Manapság Oszkó szokta mondogatni. Ajánlom figyelmedbe, elég kibaszott jó érvei vannak. :)
www.youtube.com/watch?v=-9kv-m05Bnc

Amit a Bajnai nyilatkozattal kapcsolatban idéztél az gyakorlatilag mára bevált, tehát úgy tűnik Bajnai és a haverjai sem szoktak a levegőbe beszélni. :)

„maastrichti kritériumokról viszont lehet hogy hallottál”

Igen, az az amitől az uniós csatlakozásunk óta egyre csak távolodunk. :)

Larry Silverstein 2018.02.06. 23:10:01

@GNDL: A költségvetési felelősség intézet a világon elismert?

Na ne röhögtes, Bajnai egyszemélyes romhányibalázsos propagandaügynöksége. Elég visszaolvasni mekkora faszságokat jövendölnek már 2011/érdekes dátum/ óta mióta létrejöttek.

conchita wurst 2018.02.06. 23:10:57

@GNDL: össze vissza hazudsz te mocskos geciláda

elmész a picsába

GNDL 2018.02.06. 23:15:06

@Larry Silverstein: „költségvetési felelősség intézet a világon elismert?”

Nem csak én mondom, mert akkor említem még egyszer, ezzel maguk a fideszes elvtársak is tisztában vannak, nem véletlenül mentek bele egy elég hosszadalmas egyeztetésbe velük csak hogy „ne legyen annyira rossz az összkép”. Idézem még egyszer, de most már olvasd is el, elég érdekes egyébként: www.portfolio.hu/gazdasag/a-kulisszak-moge-lestunk-igy-ervelt-a-kormany-hogy-ne-legyunk-afrikai-orszagok-alatt.275789.html

Gondolod ha jelentéktelen szervezet lenne leállnának velük ennyit tárgyalni? Baszki még az egészségügyi- és oktatási dolgozókkal és szakemberekkel sem ülnek le tárgyalni. :D

Na, ennyire komoly az a jelentés, töki...

„Elég visszaolvasni”

Egyelőre próbáld azt elolvasni és megérteni amit az orrod alá dugok...

GNDL 2018.02.06. 23:18:01

@conchita wurst: Hééé... ezt tanulod a templomban? Nem elég hogy fogdossátok egymást? :)

Tisztességes Természettudomány 2018.02.06. 23:21:04

Most megbukott a Fidesz? Már megint?
Majd a szavazás megmutatja.
Aztán lehet újabb 4 évig keseregni

dare 2018.02.06. 23:22:47

@GNDL: Tetszett a felvetésed, de mit szólnál ha ahhoz, ha fordítanánk rajta egyet?
A listás mandátumokat szüntetnénk meg, és az egyéni választókerület megnyerésével lehetne csak a parlamentbe jutni.
106 kerületből bejutna mondjuk 212 képviselő, minden vk-ból a két legjobb eredményt elérő képviselő.
Mivel ez képviseleti demokrácia, az adott körzetben csak azok a lokálpatrióták jutnának be így a parlamentbe, akik a legtöbbet tették a környezetükért, az ott élő emberekért, akiket a legtöbben szeretnek és tisztelnek, és akik a legjobb képviseletet tudnák az ott élő embereknek nyújtani.
Az, hogy ezek a személyek polgármesterek legyenek, vagy csak helyi lakosok, az lehetne újabb vita tárgya is.
Ha polgármesterek, akkor felesleges tartani országgyűlési választást a továbbiakban (elég az önkormányzati, és a legjobb két jelölt jut csak be), de ha civil, aki sokat tett egy vagy több településért, vagy többen ismerik valamilyen tevékenysége folytán az adott választókerületben, akkor talán a polgármesterekkel együtt már jobban tudnának válaszokat keresni az ott élő embereknek.
Aki nem jól teljesít, nem tudja kellőképpen képviselni a választóit, az 4 év múlva lehet visszaszorul így a második helyre.
Azok akik második helyen jutnának be, azok ugyanúgy hasznos tagjai lennének a parlamentnek, de más hatókörökkel, és valahogy el kellene osztani köztük, mármint az összes képviselő közül azt, hogy kik lennének külügy, és kik a belügyesek.
Nem biztos, hogy aki az első helyen bejutott, az jobban ért a belügyhöz, vagy akár a külügyhöz, mint aki a második volt.
Több verzió lehetne erre is, de sokkal jobban tudna így érvényesülni a képviseleti demokrácia.
Én a pártokat meg a pártlistát szívem szerint eltörölném.
Van sok ország, ahol kellenek pártok, de ez ránk nem igazán vonatkozik.
Én jól meglennék pártok nélkül kis hazánkban.

felső határ nincs 2018.02.06. 23:28:13

Hát én nem igazán érzem a kormányváltás szükségességét.

feri - nemkő, mszp - nemkő, jobbik - nemkő, az LMPt bírom de budapesti nemkő más nincs

na jó lesz még vagy 30 párt de minek

felső határ nincs 2018.02.06. 23:29:53

ja esélyek

ha kicsi lesz a részvétel akkor a fidesznek tuti a 2/3, szerintem jó esély van alacsony részvételre

felső határ nincs 2018.02.06. 23:38:04

ADÓ

nagyon helyes h magas a fogyasztási adó, én még magasabbra emelném, cserébe hogy SZJA ne is legyen

aki fogyaszt az tejeljen, aki meg spórol az meg ne tejeljen

felső határ nincs 2018.02.06. 23:41:59

poszt

olyan nincs h arányosabb

arányosabb az ami a győztes pártnak tetszik, ilyen a liberális demokrácia

GNDL 2018.02.06. 23:42:38

@dare: Ezt a dolgot szerencsés lenne úgymond a „magyar népléleknek” meg úgy a magyar sajátosságoknak megfelelően megoldani.

Az egyéni képviselői mandátumoknak a törvényhozásban semmi jelentősége. A képviselők kizárólag frakciófegyelem mentén szavaznak, a képviselők nagy részét senki az égvilágon nem is ismeri helyben. Meg teljesen mindegy is, pártokra szavaznak a Zemberek nem pedig jelöltekre. Majd próbáld ki, kérdezd meg a környezetedben hogy kire szavaz... azt mondja majd hogy Fidesz-MSZP-DK-Izé... de akkor mondd neki, hogy nem ezt kérdeztem, hanem hogy kire? :) Meglátod miről beszélek...

Tehát parlamenti választáson gyakorlatilag nincs értelme egyéni képviselőknek, és annak sem látom semmi esélyét hogy a magyar választópolgárok túlnyomó részének a fejébe verjük rövid időn belül hogy nézzen már utána mit is jelent egyébként a választás... nem, nem azt hogy arra kell ikszelni amelyik nyer, ez nem lottó. :)

Önkormányzati választáson meg pont fordított a helyzet, azokat helyben ismerik a Zemberek. Hogy a Janira vagy a Tibire, esetleg a Dzsuvás Piroskára akarnak-e bökni. Ennek megfelelően önkormányzati választáson pedig az dobja magát, hogy akkor semmiféle pártlista nincs, egyéni képviselők vannak, két forduló, hajrá... :)

Mondjuk az meg egy hosszabb vita lehetne, hogy semmi szükség 3200+ önkormányzatra, felettük 190+ járási hivatalra, meg aztán még 19+Budapest megyére és még aztán régiókra... nem kell ötszintű közigazgatás egy zsebkendőnyi területű országban, radikálisan le kéne csökkenteni az önkormányzatok, meg mondjuk kettővel a közigazgatások számát. És akkor lehetne újratervezni ezt a szubszidiaritás nevezetű dolgot, mert Orbánék többek közt ezt is elég alaposan kiüresítették az elmúlt években...

GNDL 2018.02.06. 23:47:42

@felső határ nincs: „nagyon helyes h magas a fogyasztási adó, én még magasabbra emelném, cserébe hogy SZJA ne is legyen”

Kár hogy az SZJA-n kívül még fél tucat adó- és járuléknemet fizetsz a fizetésedből, Magyarországon összességében a fizetésed közel fele adó. Ezt értsd úgy, hogy ha 120 ezer nettót keresel, akkor a munkaadód 240 ezret fizetett ki neked... de a felét Orbánék úgy lenyúlták mint a szél.

Szóval ennek nézz utána, annak is hogy mennyibe kerül egyébként a világrekord áfa a magyar adófizetőknek, mert azzal hogy itt a legmagasabb, így itt is csalnak vele a legtöbbet.

Ha versenyképes gazdaságot akarunk akkor mind az áfát, mind a bérek adóékét a régiós átlag alá kéne csökkenteni. Addig meg marad ez a balkáni leszakadás...

„arányosabb az ami a győztes pártnak tetszik, ilyen a liberális demokrácia”

Nem, nem ilyen, de tök mindegy... :)

felső határ nincs 2018.02.06. 23:52:01

@GNDL: Hát az igaz h a fizetésem közel fele adó, de az elmúlt években csökkent. És az SZJA még mindig 15%, szóval annyi azért a nettón érezhető lenne.

'Ha versenyképes gazdaságot akarunk akkor mind az áfát, mind a bérek adóékét a régiós átlag alá kéne csökkenteni. '

Jó hát mondani könnyü. De akkor le kéne jönni a pógárnak arról hogy mindent ingyen akar az államtól.

GNDL 2018.02.07. 00:04:39

@felső határ nincs: „Hát az igaz h a fizetésem közel fele adó, de az elmúlt években csökkent”

Átlagban konkrétan nem csökkent, hacsak nem keresel úgy 300 ezer bruttó felett... bár ezen a szinten is még elég kis mértékben csökkent, igazság szerint érezhető mértékben 5-600 ezer bruttó az ahol sokat jelent az egykulcsosított SZJA... viszont akkor is többet adózol jelenleg mint anno, mert 2010-ig a minimálbérig adómentes volt a béred. De ha így van, hogy 300 ezer bruttó fölött keresel, akkor örülj neki, nagyjából ahhoz a 20-30%-hoz tartozol akik ennyit keresnek, mert a nagy többségnek nincs meg a 220 ezer bruttója sem.

„az SZJA még mindig 15%”

Igen, és az még mindig csak egyetlen adónem a fél tucat közül amit a béredből fizetsz közel 48%-os mértékben. Tehát lehet csak és kizárólag az SZJA-t szajkózni, de nem csak SZJA-t fizetsz.

„akkor le kéne jönni a pógárnak arról hogy mindent ingyen akar az államtól”

Ez igazság szerint politikai akarat kérdése, és nem feltétlenül arról van szó hogy a „polgár akar mindent ingyen”, hanem arról hogy magát az államot kell csökkenteni annak érdekében hogy vissza lehessen adni azt a pénzt a polgároknak amit a jelenlegi elképesztő méretű (mondom, ötszintű közigazgatás), és elképesztő bürokratikus, ráadásul nem kicsit korrupt szocialista-típusú állam fenntartására vesz el tőlük a mindenkori kormányzat.

Egyébként meg szerintem a kedves polgárok simán belemennének. Ha arról van szó, hogy a jelenlegi 48+ százalékos adóéket csökkentsük a régiós átlag alá, tehát olyan 38-40%-os mértékűre, legfeljebb (de ez még mindig magasabb lenne mint mondjuk a lengyel 35%), akkor az azonnali 20%-os nettó béremelést jelentene _mindenkinek_ aki dolgozik, anélkül, hogy a munkaadójának a terhei növekednének.

Br az is igaz, hogy a másik oldalon meg lenne egy valódi bürokráciacsökkentés, amelynek keretein belül 200+ ezer semmirekellő közhivatalnokot bizony utcára kell majd tenni. Első körben, aztán a maradék 200+ ezer ráér négy éves távlatban... :) De egy ilyen intézkedés a 4+ adófizetőt és munkaadójukat érintené pozitívan, míg legfeljebb csak az 5%-uknak lenne kellemetlen... de ez utóbbi sem egyértelmű, mert nézd meg a közhivatalok unott arcú hivatalnokait, akik szarnak mindenre, legfőképp rád mint ügyfélre... ők is gyűlölik ezt, hadd menjenek, találnak más kihívást, és boldogabb lesz az életük. :D

GNDL 2018.02.07. 00:07:10

@GNDL: Az a 4+ adófizető az 4+ millió adófizető... :)

felső határ nincs 2018.02.07. 00:08:45

@GNDL: nem csak a közhivatalokról van szó

akkor fizethetnél az orvosnál, óvodáért, iskoláért, a szlovákok fizetnek jó sok mindenért amiért mi nem...és egyáltalán nem mentek bele könnyen

dare 2018.02.07. 00:09:18

@GNDL: "kérdezd meg a környezetedben hogy kire szavaz"

Ezt már csináltam, nagyon vegyes a kép, van aki tudja kik a jelöltek, és van aki csak azt figyeli ki jelöli őket.

Szerintem pont itt van a legnagyobb probléma az egésszel.
Őrá szavazunk, mert őbenne bízunk, de rá meg erősen kihat a frakciófegyelem, ezért sokan csalódnak.
Ha nincs frakciófegyelem, ha nem a párt a fontosabb, hanem a választók akiket képvisel, akkor kevesebb energiát kellene fordítani a párt győzelmére, és így közelebb kerülhetne sok emberhez a politika.
Most ami alatt politikát értünk, az úgy taszítja a többséget, mintha valami nagyon rossz dologról lenne szó.
Pedig pont a lényeg vesztődik el: Ki képvisel engem, a választót?

Egyébként ezt Magyar György vetette fel, hogy mi lenne ha találnának a pártok 106 egyéni jelöltet, akiket az adott körzetben elfogadnak sokan és tisztelnének, és ezt gondoltam egy kicsit tovább.

A néplélek megjavítható, sikerült elrontani az elmúlt években, de ez csakis akarás kérdése.
Ami most zajlik, az a pártérdekek miatt van.
Ha nincs pártérdek, közelebb kerültünk a választóhoz.

Én se rövid időn belül gondoltam, de valami megoldás jó lenne erre az ellentétes gondolkodásra.
De most szunyálok, korán kelek, majd egyszer bővebben...

GNDL 2018.02.07. 00:18:51

@dare: „rá meg erősen kihat a frakciófegyelem, ezért sokan csalódnak”

Hát én nem úgy vettem észre hogy a kedves választópolgárok figyelemmel követnék hogy a választókörzetük egyéni képviselője hogyan és mit szavaz meg a parlamentben... ha így lenne hogy a választópolgárok egy nagyobb részének ez fontos, akkor ma 5-15%-on lenne például a Fidesz, legfeljebb... :)

„nincs frakciófegyelem, ha nem a párt a fontosabb, hanem a választók akiket képvisel”

Politikai kultúrára nem tudod a választási törvénnyel megtanítani a választópolgárokat és a kedves politikusokat. Nem tudod megtiltani hogy frakciófegyelemmel szavazzanak, nem tudod elérni hogy a választókörzetekben figyeljék minden egyes lépését a képviselőiknek... tehát ez így ebben a formában nem fog menni. Majd egyszer lehet idővel felnő hozzá a társadalom, de most az a helyzet hogy pártok vannak... lövészárkok... meg hát látod, pártfegyelem van a választópolgárok közt is, hiába hazudnak nekik mocskosul, hiába verik át őket, akkor inkább úgy szavaznak ugyan arra a pártra amire eddig hogy „a másik párt ne”. :)

„ami alatt politikát értünk, az úgy taszítja a többséget, mintha valami nagyon rossz dologról lenne szó”

Hát ez köszönhető a Fidesz-MSZP két évtizedes posztkommunista hajtépésének és cirkuszainak is, többek közt. Meg a jelenlegi választási rendszer, a választások tisztasága felett őrködni hivatott intézményrendszer is sokakat - például engem- a bojkottra vagy a magasról leszarásra ösztönöz.

Viszont ezért is lenne szerencsés a törvényhozásban egy olyan választási- és mandátumelosztási rendszer, amely arra ösztönzi a közélet szereplőit, hogy _le kell ülni egymással kulturáltan vitázni_ és lehetőleg _meg kell egyezni_ mert addig nincs kormányalakítás sem. És akkor innentől fogva lehet a választópolgárokat is be lehet vonni, hogy érdekelje őket, valóban miről van szó, milyen programokról, mit kínál az egyik, mit kínál a másik, hogyan egyeznek meg egy harmadikkal, és a többi...

Ahogyan ez Európa túlnyomó részén megy egyébként, lásd még a cseheknél is. :)

felső határ nincs 2018.02.07. 00:21:58

@felső határ nincs: Már most is csak 140ezer ember dolgozik az államigazgatásban

van 150ezer közmunkás is, de az úgyis segélyes lenne úgyhogy tökmind1

egészségügy oktatás 450ezer

állami cégek 200ezer

rendvédelem, honvédelem, tüzoltó stb. 100ezer

GNDL 2018.02.07. 00:27:24

@felső határ nincs: „nem csak a közhivatalokról van szó”

Nem hát, mert ott vannak a felesleges állami presztízsberuházások, a korrupt és felülárazott közbeszerzések, a kedves kormányzati elvtársak és közigazgatási talpnyalóik urizálása... és ahogyan a közigazgatás karcsúsításán akár ezer milliárd is megspórolható éves szinten, itt megy a másik ezer milliárd is...

„akkor fizethetnél az orvosnál, óvodáért, iskoláért”

Ez sem feltétlenül igaz, bár ugye egy államreform nem csak azzal járna hogy bürokrácia- és adócsökkentés vagy dereguláció, hanem például oktatásra és sportra a dupláját kéne költeni.

De ez meg egy másik vita témája lehetne, hogy például nem feltétlenül szükséges minden zsákfaluba iskola (nincs is egyébként), hanem kisit nagyobb térséget felölelő iskolák és iskolabuszok. Vagy például az egészségügyben Budapesten több kórház van mint kéne (és ide akarnak még „szuperkórházat” ezek a barmok), vidéken kevesebb mint kéne...

Tehát egy reform nem arról szól hogy innen elveszünk és oda többet teszünk, legalábbis nem erről kéne szólnia hanem racionalizálásról is. :)

GNDL 2018.02.07. 00:34:00

@GNDL: „például oktatásra és sportra a dupláját kéne költeni”

Fenét oktatásra és sportra, hanem oktatásra és egészségügyre... :)

felső határ nincs 2018.02.07. 00:39:48

@GNDL: nincs egyértelmü kapcsolat a közszféra nagysága és a gazdaság hatékonysága között

a skandinávoknál nagy az adó és arányaiban többen dolgoznak a közszférában mint itt

vagy a diktatúrákban, Kínában, Hitler idején hasított a gazdaság pedig központilag szervezték a gazdaságot, de elég tér jutott/jut a kapitalizmusnak mégis, hogy a vállalkozóknak megérje

felső határ nincs 2018.02.07. 00:44:51

@GNDL: hát azt kéne kitalálni h pl. az oktatásban mire kéne költeni

most az átlag bér kb. 300, és az átlag áltiskolai tanár bér is 300

szerintem ez nem is kevés, ha figyelembe vesszük hogy viszonylag több szabadságuk van mint egy átlag versenyszférás v. akár közszférás melósnak

meg annak se látom sok értelmét hogy az ingyen felsőoktatásra menjen sokkal több pénz amikor a végzősök elhúznak az országból....szóval nehéz ez. Az én volt egyetemem már 2000től 2007ig rengeteget fejlődött, ma meg konkrétan ürközpontot csináltak belőle, ez Győrben van, ott a pénz biztos hogy nem volt gond.

GNDL 2018.02.07. 00:49:57

@felső határ nincs: „nincs egyértelmü kapcsolat a közszféra nagysága és a gazdaság hatékonysága között”

Dehogy is nincs, a magyar gazdaság versenyképessége zuhanásának egyik oka pont az, hogy ez a szocialista-típusú közigazgatás az összes jogszabályi és bürokratikus súlyával nyomja agyon a gazdaság szereplőit, vagy éppen pont az adminisztrációs terhekkel, vagy az adóterhekkel amelyeket azért is kell fizetni hogy fenntartsák ezt a szocialista típusú államot. Az intézményesített korrupción kívül, ugye, még egyebek közt...

Igazság szerint ez is a rendszerváltás elszabotálásával egyidős sztori, de a Fidesz és az MSZP is csak növelte és növelte a bürokráciát az elmúlt évtizedekben, több esetben csak azért létrehozva hivatalokat és hozzájuk jogszabályokat, csak hogy az elvtársaikat beejtőernyőzhessék jól fizető állami pozíciókba.

Nézd meg mondjuk a te önkormányzatodnál, ha nagyobb városban élsz, milyen hivatalokat tartanak fenn. Nézd meg, hogy kik vannak ezekben a hivatalokban, osztályvezetői vagy bármilyen középvezetői szinten, az elmúlt közel három évtized szinte összes kormányának és politikai kalandorjának a képviselőit megtalálod, MDF-től FKGP-n és még akár MIÉP-en is az SZDSZ-ig... pártjuk már nincs, de még mindig az adófizetőkön élősködnek. :)

„skandinávoknál nagy az adó és arányaiban többen dolgoznak a közszférában mint itt”

Meg egy kicsit jobb az oktatási rendszer arrafelé, meg úgy a versenyképességük is, valamint a munkaerő termelékenysége... Nem azzal van gond, mert akkor ebbe az irányba is el lehet menni, tehát működik a kisebb állam-kevesebb adó-kevesebb közszolgáltatás, és működik a nagyobb állam-több adó-több közszolgáltatás is. De akkor végre választani kell, mert az viszont nem működik hogy rekord állam-rekord adó-egyre kevesebb közszolgáltatás. :)

GNDL 2018.02.07. 00:55:29

@felső határ nincs: „most az átlag bér kb. 300, és az átlag áltiskolai tanár bér is 300”

Mármint hol? Mert nem Magyarországon az biztos, itt azért jóval kevesebb. :) Nézd már meg a 2017-es bértáblájukat... :)

„szerintem ez nem is kevés, ha figyelembe vesszük hogy viszonylag több szabadságuk van”

De, ez kurva kevés, főleg mivel az az átlag 200-250 ezrük bruttó amit a büdös életben nem kapnak kézhez, és nem, ez csak egy mítosz hogy több szabadságuk lenne...

„annak se látom sok értelmét hogy az ingyen felsőoktatásra menjen sokkal több pénz amikor a végzősök elhúznak az országból”

Tehát azért mert a versenyképtelen gazdaság és az alacsony bérek miatt menekülnek a fiatalok az országból, még sorvasszuk el a felsőoktatást is... Mert az ugye nem lehetséges, hogy csináljunk egy versenyképes gazdaságot, tisztességes béreket, hogy ne akarjanak elmenni, igaz? :)

felső határ nincs 2018.02.07. 00:55:42

@GNDL: maga a versenyképesség egy nagyon ködös fogalom

5 éve, 10 éve szó sem volt róla a sajtóban

de én utánanézem: azt jelenti h az átlag melós mennyi értéket hoz létre óránként a gazdaságban

vagyis, ott magas a versenyképesség, ahol magas az órabér

vagyis, ha a magyar fodrász bécsben kezd nyírni akkor azzal meg4xezi a versenyképességét, értéktermelő képességét

nyilván nem mindenki fodrász, de sok multi munka grammra pontosan ugyan az nyugaton, mint itthon, nekem i volt szerencsém ilyen kiküldetéshez, s nekem is megnőtt a 'versenyképességem'

de ez az életszínvonalról keveset mond

felső határ nincs 2018.02.07. 00:56:33

@felső határ nincs: illetve akarom mondani ez fent a termelékenység.....a versenyképesség még ködösebb

felső határ nincs 2018.02.07. 01:01:17

@GNDL: 'Parázs vita van a kormány és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete között arról, hogy akkor most mennyit is változott a pedagógusok bére az elmúlt években. Az NFSZ adatai szerint 2016-ban egy középiskolai tanár átlagos bruttó bére 321 527 forint volt, egy általános iskolai tanáré pedig 301 960 forint.'

www.penzcentrum.hu/karrier/hiaba-volt-minden-emeles-ennyit-keresnek-a-tanarok-orvosok-rendorok.1063527.html

felső határ nincs 2018.02.07. 01:10:36

@GNDL: 'Tehát azért mert a versenyképtelen gazdaság és az alacsony bérek miatt menekülnek a fiatalok az országból, még sorvasszuk el a felsőoktatást is... Mert az ugye nem lehetséges, hogy csináljunk egy versenyképes gazdaságot, tisztességes béreket, hogy ne akarjanak elmenni, igaz? :)'

Hát, ez eddig még senkinek sem sikerült. A keleti blokkban. Tehát átbasztak minket.

A kelet európai országok csak ingyen képzik a melóst a nyugatiaknak. Persze a hazautalt pénz jól jön. Vagy valóban, az államilag támogatott képzésben részt vevők törlesszék le az államnak, ha máshol szeretnének dolgozni.

felső határ nincs 2018.02.07. 01:14:48

@GNDL: 'Ennél valamivel jobb helyzetben vannak az általános iskolai tanárok, akik bruttó 162 200 forintot vihetnek haza havonta. Művészeti jellegű képzést folytató általános iskolai kollégáik átlagosan 161 ezer forintot kapnak. A középiskolai tanárok átlagjövedelme 175 200 forint. '

hvg.hu/karrier/20100622_tanar_fizetes_kereset_felmeres

Tehát 2010től 2016ig megdupázódott a tanárok bére. Pedig akkor a sajtó nem siratta a magyar oktatást...

Akkor hogy is van ez?

2018.02.07. 05:52:01

Antallnak egyetlen örökbecsű mondása volt , tetszettek volna forradalmat csinálni. Ez mélyen igaz. Nem lett , jöttek a kistílű paktumok , háttér alkuk , sunyizások. A politikai élet egy mocsár lett , egy Casablanka ahol mindenki a zavarosban halászik. Mind a mai napig. Kis ország egy csőcselék . Ennyi. A fidesz nyerni fog , mert kezében a hatalom és pénz, az ellenzék egy nulla, és a választó javarésze le ....ja a választást. Nincs jogszerű alternatíva , a fidesz marad. Tetszenek forradalmat csinálni.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.07. 06:48:03

@Toportyán Zsóti:

Évek óta hirdeted gazdáid győzelmet, s mindig pofára esel.

Oroszországot illetően nem nyerhetsz. Napoleonnak és Hitlernek se sikerült, gondolod, hogy most sikerülni fog Sorosék brüsszeli bandájának? www.chinadaily.com.cn/world/images/attachement/jpg/site1/20140328/eca86bd9ddb4149f194f08.jpg

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.02.07. 07:20:01

@arabok balrol: Baszod, te is egy vagy azok közül a faszszopók közül, akik nem tudják ez az ország mit akart 1989-90-ben a rendszerváltással elérni. Segítek, nem azt, hogy az MSZMP helyett egy másik most már ténylegesen kommunista párt diktatúrája valósuljon meg. Ha te Kínáért és a kínai diktatúráért vagy oda, akkor uccu neki indulj Kínába és kérj menedékjogot, azzal, hogy téged ebben a nagy európai demokráciában az életed elvesztésével fenyegetnek.
De én jobban szeretnék egy svájci, angol, vagy estleg bármilyen nyugat európai demokratikus berendezkedésű országban élni. Ahol az ember jövőjének alakulását nem az határozza meg, hogy milyen viszonyban van az éppen uralkodó hatalommal.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.07. 07:22:12

@felső határ nincs: Aha. És akkor minden tartós dolgot a magyar külföldön venne meg. Be is baszna a magyar kiskereskedelemnek.

felső határ nincs 2018.02.07. 07:33:00

@The Ghost Wolf O1G: tévedsz

a demokráciaféltéssel foglalkozó ballibberek 2014ben óriásit buktak

míg a béremelő reálpolitik Orbán a világ tetején van, és ezt senki nem fenyegeti, főleg nem a demokráciázó balliberek

azaz, senki nem kíváncsi rájuk meg a demokráciájukra

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.07. 07:51:15

@The Ghost Wolf O1G:

"nem azt, hogy az MSZMP helyett egy másik most már ténylegesen kommunista párt diktatúrája valósuljon meg. "

Így van.

Ezért kergettük a halál faszára az MSZP-t és Gyurcsányt, aki 2006.10.23-án ellenzékieket veretett beazonosíthatatlan karhatalmistákkal, és minden gazdasági lehetőséget elkúrt, nem kicsit, nagyon.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.07. 07:59:50

@GNDL:

A választási rendszer akkor jó, ha a szarházi hazaáruló ballib banda nem jelent senkire zsarolási potenciált.
Azaz most éppen megfelel.

A tudomány sosem téved! 2018.02.07. 08:23:42

jaja...
Lehet Más az Ugyanolyan...
félkegyelmű indexes írnok... 2018-ban megmutathatjátok! Megint!

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.02.07. 08:50:20

@Rettegek mert ballib vagyok: Az egyátalán nem zavar gondolom, hogy a Fidesz-KDNP pont azt a kommunista tempót valósítja meg, amit a rendszerváltozáskor elzavartunk. Államosítás, központi utasításra múködő média, központosított oktatási rendszer, minden titkosítása, és a sort még lehet folytatni a végtelenségig. És most nem a halálfaszára zavart MSZP van hatalmon. De most linkeljek be neked videókat O1GV 2008-as nyilatkozataiból? Szerintem fölösleges, mert hithű O1GV rajongóként úgysen néznéd meg.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.02.07. 08:55:43

a libsik kapálózhatnak, meg előcibálhatnak ilyen szar hasonlatokat, de attól nem lesz igaz
a mocskos gyurcsányotokat mosdatjátok még mindig, férgek! ocsmányok vagytok

VáradiJános 2018.02.07. 09:03:05

Figyelmeztetni kéne a Nagycirkuszt, hogy hamarosan civil tüntetés lesz a bűvészkedés ellen

VáradiJános 2018.02.07. 09:04:29

@The Ghost Wolf O1G: akkor a szavaiddal élve: uccu neki anglia

VáradiJános 2018.02.07. 09:05:35

@Rettegek mert ballib vagyok: ne hazudj, magukat verték a náci öregasszonyok és diákok

VáradiJános 2018.02.07. 09:07:03

@The Ghost Wolf O1G: nem orbánt imádják, hanem a fajtádat rühellik az emberek, ezt nem fogjátok fel

6.Lenin 2018.02.07. 09:11:53

@GNDL:

Ingen magas lehet az intelligencia szinted.

"Hát mész te az anyád picsájába... "
Nem is a jelöltekkel egyezkednek, nem is a választókkal, hanem hátul megegyeznek, hogy akkor is támogatni KELL, ha előtte nem támogatták, mert akkor mi a faszért állítottak másik jelöltet? A szavazókat basszák át , köcsög.

Miért nem előtte választják ki a körzetben a legmegfelelőbb jelöltet? Azt támogatná mindenki, aki képviselőnek szeretné látni. Miért is vannak alkudozások a második forduló előtt?

Miért osztozkodnak most a jelöltek visszaléptetéséről, még az eddigi jelöltet se kérdezve? Mi ebben az igazságos?

A választás hatalmi kérdés, nem igazság, hanem érdekegyeztetés. Mi köze ennek az igazsághoz?
Nagy zavar van a fejedben, próbálj rendet tenni benne.

Akik a saját érdekeik érdekében sem képesek megegyezésre, miként képviselnék mások érdekeit is? Köcsög.

chrisred 2018.02.07. 09:20:49

Így van, akik felhatalmazás nélkül leültek a kerekasztal mellé mutyizni a bukott állampárt pozícióinak elosztásában, hazaárulást követtek el. És ezen semmit nem vâltoztat, hogy a következô évtizedekben egymással is marakodtak, marakodnak a hatalomért.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.07. 09:55:56

@The Ghost Wolf O1G:

A kommunisták utódpártját hívják MSZP-nek, és Gyurcsány volt az aki jelentgetett Pécsett, amíg Orbánék lakására 86-ban lehallgató berendezést szereltek a Gyurcsány féle komcsi spiclik.

Az eladott közművek visszavásárlását, nem nevezném államosításnak.
Sokkal inkább a ballibek hazaárulásásnak kompenzációjáról van szó.

Megjegyzem az állami tulajdon aránya nálunk az egyik legkisebb az EU-ban, hála a hazaáruló ballibeknek, akik minden eladtak, és eladnának ami magyar.

chrisred 2018.02.07. 10:15:59

@Rettegek mert ballib vagyok: Ez ebben a formában nem igaz. Az állami vállalkozói vagyon aránya alacsonyabb az unió átlagánál, tekintettel arra, hogy a rendszerváltás után az állam, hatalmon lévô pártoktól függetlenül, folyamatosan kivonult az olyan társadalmi területekrôl, mint a tudomány vagy a kultúra. Amit Európa más államaiban nemzeti ügynek tekintenek.

Andy73 2018.02.07. 11:14:47

"Kövér őszödi beszéde"

Klikkvadász bulvárcím - semmi köze Őszödhöz.
Ez már vagy a századik beszéd, amit a baloldali bloggerek a jobboldal "őszödi beszédének" hívnak, amivel meglehetősen inflálják ezt a kifejezést. Valahogy egyik után sem jött TV-ostrom és hónapokig tartó tüntetések a parlamentnél.
A baloldal csak fordított hatást ér el azzal, hogy továbbra is emlékezteti az olvasókat a böszmére és a 2006-10-es időszakra, amit épeszű ember soha többé nem kíván vissza. A baloldalnak csak akkor lesz esélye, ha sikerül valahogy elfelejtetni azt az időszakot az emberekkel.

GNDL 2018.02.07. 12:38:38

@felső határ nincs: „maga a versenyképesség egy nagyon ködös fogalom”

Igen, én azt értem hogy nektek fideszes híveknek _most már_ ködös, mivel a Fidesznek sem sikerült nem hogy javítani ezen az „elmúltnyolcévben” de inkább nagy mértékben tovább rontottak rajta az unortodox (értsd dilettáns) ámokfutásukkal, viszont azért ha elolvasod a Fidesz „legutóbbi”, azaz a 2010-es választási programját és akkori ígéreteit akkor még nem volt ennyire „ködös” ez a dolog... :)

„ha a magyar fodrász bécsben kezd nyírni akkor azzal meg4xezi a versenyképességét, értéktermelő képességét”

Hát nem igazán így van, hanem inkább nézd onnan hogy a nyugati gazdaság versenyképesebb mint a magyar, ezért lehet arrafelé ugyan abban a munkakörben ugyan azzal a foglalkozással a négyszeresét is megkeresni mint Magyarországon. Tehát elég egyértelmű: ha Magyarországon is a bérek növekedését szeretnék elérni, akkor a magyar gazdaságot is versenyképesebbé, a magyar munkaerő termelékenységét is hatékonyabbá kell tenni.

„de ez az életszínvonalról keveset mond”

Nyilván ha a négyszeresét lehet megkeresni a magyarországi béreknek nyugaton közel egyforma árszínvonal mellett, akkor az már elég sokat elmond az életszínvonalról is. :)

„Az NFSZ adatai szerint ...”

Ami egy fideszes gittegylet. Ajánlom inkább hogy nézz szét a fizetesek.hu oldalon, ott jóval objektívebb és reálisabb képet fogsz kapni a hazai bérekről ágazatonként és pozíciónként is lebontva.

„Hát, ez eddig még senkinek sem sikerült. A keleti blokkban.”

Ezzel szemben bár több-kevesebb sikerrel, de nem csak a V4-ek maradék tagállamai hanem a 2004-ben és utána csatlakozott keleti tagállamok is elég látványos eredményeket értek már el a felzárkózás terén... kivéve Magyarországot, amely ma már nem csak Európa nyugati felétől, de a vele együtt csatlakozott tagállamoktól is folyamatosan szakad lefelé. Tehát Magyarországnak már nem az európai felzárkózás lenne az elsődleges feladata, hanem hogy legalább a szlovákokhoz „visszazárkózzunk”. :)

„2010től 2016ig megdupázódott a tanárok bére”

Kár hogy erről a kampányról nem értesítették a pedagógusokat. :) Mert ők nem tudnak róla hogy így lenne... Említettem fentebb hogy nézd meg a 2017-es bértáblájukat, de úgy tűnik eddig még mindig nem voltál képes eljutni ehhez a ponthoz, vagy már megnézted de mivel nem a te fideszes kampányszlogenjeidet támasztájk alá a valós adatok így szarod le magasról a tényeket. :)

„demokráciaféltéssel foglalkozó ballibberek 2014ben óriásit buktak”

Mármint hogy a Fidesz veszített 2014-re közel 600 ezer szavazót, míg az ellenzéki összefogás és más baloldali/liberális pártok együttesen szereztek közel ugyan ennyit 2010-hez képest, az bukásnak számít... értem... vagyis nem, de képtelen lennék úgymond „fideszes” fejjel gondolkozni, nem csak az intelligenciahányadosom nagy részét kéne elveszítenem de szerintem kéne még hozzá egy marék antidepresszáns is egy fél üveg kék Smirnoffal leöblítve, hogy olyan „szellemi állapotba” kerüljek mint egy átlagos fideszes megszállott. :)

„a béremelő reálpolitik Orbán a világ tetején van”

Kár hogy nincs semmiféle politikája Orbánnak a rasszista gyűlöletkeltésen és valamiféle migránsozó félelemkeltésen kívül, de főleg nincs neki semmiféle béremelési politikája. Ahhoz mint fent említettem a magyar gazdaság versenyképességét, a közép- és felsőoktatást, a lakosság pénzügyi- és gazdasági tudatosságát, és persze a munkaerő termelékenységét kéne növelni. Történt ilyesmi az elmúlt években? Nem, sőt, az általam soroltak minden tekintetben romlottak az elúlt években. Tehát akkor most durrant el egy újabb fideszes lufi... :)

GNDL 2018.02.07. 12:49:02

@Rettegek mert ballib vagyok: De ez nem így működik, kedves kádárista bolsevik elvtársak... ha Orbánéknak takarodniuk kell majd igen hamarosan, de felszámolnak minden jogállami demokratikus lehetőséget hogy szabad és tiszta választáson leválthatóak legyenek, akkor is takarodni fognak, legfeljebb nem feltétlenül jogállami demokratikus eszközökkel lesz ez kikényszerítve.

Ez már csak így működik, elvtársak, ha tanultál volna történelmet, akkor most tisztában lennél vele hogy az ilyen Orbán-féle önkényuralmi rendszereket jellemzően nem demokratikus eszközökkel szokták elzavarni a halász falára... :) De jellemzően elszokták zavarni...

De ne aggódj, mert egyrészt senki nem kényszerítette arra a fideszes elvtársakat hogy megszállják az országot és egy leszakadó balkáni diktatúrát csináljanak belőle, ez 100%-ban a Fidesz-KDNP döntése volt így a felelősséget és a következményeket is valószínűleg olyan büszkén vállalják és viselik majd mind a választási csalásaikat... másrészt meg ott azon a ponton amikor Orbán valamelyik oligarchájának a magángépén elhagyja majd az országot olyan más ország felé amelynek nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal (valószínűleg ő is Putyin szoknyája mögött fog kikötni mint az ukrán Janukovics elvtársa), akkor a magadfajta fideszes megszállottak túlnyomó része már úgy fog emlékezni hogy soha nem támogatták Orbánt, azt a korrupt moszkovita tolvajt (mert innentől fogva már ti is így nevezitek majd) :)

GNDL 2018.02.07. 12:56:54

@Andy73: Bocs, de majd' kiszúrta a szemem és nem bírom ki hogy ne szóljak, már csak érintettség okán is. :)

Te most a Fideszt nevezted jobboldalnak? Azt a Fideszt amely rekord szintre emelte a közterheket, amely rekord mértékben növelte az állami bürokráciát, amely felszámolta a jogállamiságot, amely felszámolta a szubszidiaritást, amely korlátozza a piacgazdaságot, amely agyonvágta a gazdaság versenyképességét, amely államosít, központosít, két kézzel szórja az adófizetők pénzét ostoba beruházásokra, vagy éppen rekord szintre emelte az intézményesített korrupciót és korlátozta a sajtószabadságot?

Csak azért kérdem mert én jobboldali vagyok, és én tisztában vagyok a jobboldali értékekkel, de ha gondolod akkor szívesen vitázok róla a fent felsoroltakon kívül is hogy a Fidesz miért nem jobboldali, és miért állnak szöges ellentétben ezek az inkább szélsőbalos/kommunista intézkedéseik a jobboldali filozófiával... :)

De addig is ha kérhetném, ne sértegessük azzal a jobboldaliakat, hogy ezt a korrupt posztkommunista tolvaj szemetet amit ma Fidesz-KDNP néven ismerünk bárki jobboldalinak nevezze.

Előre is kösz: egy jobboldali.

felső határ nincs 2018.02.07. 13:51:46

@GNDL: "Tehát elég egyértelmű: ha Magyarországon is a bérek növekedését szeretnék elérni, akkor a magyar gazdaságot is versenyképesebbé, a magyar munkaerő termelékenységét is hatékonyabbá kell tenni."

Mint mar mondtam, a termelekenyseg egyenlo ertek/ora. Ayay ha moindennek felmegy az ara a duplajara, maris 2xes a termelekenyseg.

chrisred 2018.02.07. 13:57:38

@GNDL: A kormány egyik propagandamítosza, hogy amikor a túlórákért kapott pluszpénzt a megemelt óraszámmal együtt beépítették a pedagógusok fizetésébe, azt emelésként könyvelték el.

felső határ nincs 2018.02.07. 13:59:22

@chrisred: ez a rizsa

a valosagban 160 volt az atlag tanari fizetes 2010ben, 2016ban meg 300

felső határ nincs 2018.02.07. 13:59:56

@felső határ nincs: marmint alt. iskolai tanaroknal, linkeket feljebb betettem

Andy73 2018.02.07. 14:06:56

@GNDL: Baloldal-jobboldal: tudjuk, hogy ez a franciák óta csak formális megkülönböztetés. Mindazonáltal itt is van egy balliberális oldal, amelyhez képest a kormánypártok több tekintetben is jobboldaliak, de most nincs időm belemenni a részletekbe.
Amit a fizetésekről írsz, az igaz, hogy a közalkalmazottak bére továbbra is nagyon alacsony, a fizetésemelések inkább a versenyszférában jelentkeztek az utóbbi években. Az árszínvonal viszont szintén alacsonyabb, mint nyugaton: egy új autót ugyan hasonló áron vehetsz, de az ingatlanok árában pl. még mindig elég nagy különbségek vannak.

GNDL 2018.02.07. 14:08:02

@felső határ nincs: Termelékenység, tessék: www.portfolio.hu/img/upload/2016/06/munka_termelekenyseg-20160616.png

Márpedig a bérek csak és kizárólag akkor fognak növekedni Magyarországon, ha egyrészt csökkennek a vállalkozások és munkavállalók EU-rekord adóterhei, másrészt pedig hahó... kicsit magasabb hozzáadott értéket kéne végre előállítania a magyar melósnak, mivel ha nem növekszik a gazdaság akkor kizárólag csak annyit lehet szétosztani amennyink van. :)

GNDL 2018.02.07. 14:10:35

@chrisred: Miközben 22-ről 26-ra növelték a kötelező óraszámot is... Tehát ami bért emeltek az gyakorlatilag csak arra volt elég hogy változatlan bérek mellett kompenzálja a többletmunkát.

De ez megy nyolcadik éve, olyan simán tudják átverni a sudribunkó diszkalkuliás parasztjaikat a fideszes elvtársak az ilyen hazugságkampányaikkal hogy az már komolyan a szánalmas rossz buta vicc kategória... :)

GNDL 2018.02.07. 14:31:43

@Andy73: „tudjuk, hogy ez a franciák óta csak formális megkülönböztetés”

Szavakat nem találok most hirtelen arra, hogy ez mennyire nem csak „formális megkülönböztetés”. :) Ezek politikai filozófiák, ezek úgymond „velünk szocializálódott” és „tanulmányaink, műveltségünk során ránk ragadt”, illetve a családunkból, szűkebb közösségünkből hozott _értékek_. Olyan értékek amit tisztelni kéne egymásban, és elfogadni egymástól... mindazonáltal hogy szerencsésebb lenne ha ezek a nézetkülönbségek határoznák meg végre a közéleti vitákat is ahelyett hogy „Soros” meg „migráns”, amely utóbbinál primitívebb és infantilisebb felesleges és a közéleti kulturált vitákat megmételyező és ellehetetlenítő szócséplést el sem tudok képzelni... :)

És lásd főleg akkor van ennek kiemelt jelentősége amikor egy tipikusan egypárti államszocializmust építő posztkommunista tolvaj brigádot „jobbolaliznak” le, és ez a magamfajta jobboldaliak fent említett értékeibe munkásőr bakancsokkal való belegázolást jelenti ami így ebben a formában elég vérforraló azért. :)

Ne nevezzük ezeket a bolsevik elvtársakat jobboldalinak, mert azzal a jobboldali értékeket gyalázzuk meg.

„Mindazonáltal itt is van egy balliberális oldal, amelyhez képest a kormánypártok több tekintetben is jobboldaliak”

Sajnos ez sem igaz, mert nem egy baloldali tábor van, hanem több is, kezdve Thürmerék munkáspártjától és Orbán kommunista/kádárista pártjától az MSZP-DK populista és demagóg lófaszbaloldalán át a már inkább vállalhatóbb Együtt/Párbeszédig, és több dologban még az LMP is. De jóval több dologban különböznek egymástól mint amiben egyetértenek, tehát „egy táborként” kezelni őket nem igazán lehet.

Az meg hogy ki liberális és ki nem az, szerintem most hagyjuk, mert ha eleve a bal-jobboldal alapvető filozófiáit nem értjük akkor hogyan is mehetnénk bele abba hogy a liberalizmus az inkább a jobboldalhoz közelebb álló filozófia, és olyan hogy „balliberális” csak elvétve akad ha egyáltalán mert a „jobboldali liberális” vagy éppen a „konzervatív liberális” az ami Európa-szerte meghatározó ebben a kategóriában. :)

„a fizetésemelések inkább a versenyszférában jelentkeztek az utóbbi években”

Az erőszakos és indokolatlan (mind a mértékét mind a szándékát tekintve) minimálbér- és bérminimum emeléseknek köszönhetően, kizárólag ezekben a kategóriákban, de ugye már az 5, de főleg a 10+ éves gyakorlattal és így még mindig a 30-as éveik környékén járó gyakorlottabb munkavállalóknak már nem jutott megfelelő (vagy egyáltalán) béremelés...

„Az árszínvonal viszont szintén alacsonyabb, mint nyugaton”

Ez ma már egészen konkrétan nem igaz. Persze sok összetevője van ennek a dolognak, legfőképp ugye az is hogy város-vidék viszonylatban mindenhol Európában, így még Magyarországon belül is akár másfél-kétszeres mértékben térhetnek el az ugyanazon pozícióban megkereshető bérek egymástól a város javára, de a magyarországi megélhetés költségei már jellemzően nem alacsonyabbak mint nyugaton, sőt, több esetben a világrekord áfának és az egyes szektorokra kilőtt „büntetőadók” miatt (amit a kedves vállalatok tanítani valóan hárítottak át a fogyasztókra) magasabbak is mint nyugaton.

felső határ nincs 2018.02.07. 14:54:28

@GNDL: ne rizsazz

a termelekenyseg az amit mondtam

ertek/munkaora, se tobb se kevesebb

GNDL 2018.02.07. 15:02:03

@felső határ nincs: Te azt írtad, ha mindennek felmegy az ára a duplájára, az a termelékenységet is megduplázza... de itt ezen a ponton a 100%-os inflációra gondolhattál szerintem ami azért nem tenne annyira jót a gazdaság versenyképességének, sem, bár mint ezt is említettem, tulajdonképpen elég nehéz elképzelni mit gondolhat egyébként egy fideszes szavazó, mert ahhoz hogy annyira „mély” mentális állapotba kerüljön valaki gyakorlatilag valamiféle agyamputáció szükséges... :)

felső határ nincs 2018.02.07. 15:03:34

@GNDL: ha felemeled az arakat meg a bereket a duplajara, senki nem fog jobban elni, de a termelekenyseg megduplazodik

csak ertelme nincs
süti beállítások módosítása