A valódi viták otthona

Reflektor

Szír s erdélyi két rossz migráns

2018. február 21. - szénhidra

szavaz_1.jpg

A "Ne szavazhasson, aki SOHA nem élt itt" csoport 37.000 követővel rendelkezik a Facebookon. A csoport célja nem titkolt: a határon túli magyarok szavazati joga ellen kampányol. Múlt pénteki posztjukban ezt írták: „Levelet kaptunk a Pásztor családtól. Írásukban boldogan fejtik ki, hogy ugyan egy percet nem éltek Magyarországon, és nem is akarnak idejönni, mert jó nekik Erdélyben, de mégis el fognak menni szavazni a 2018-as választáson, hogy továbbra is kapják a pénzt a Fidesztől! Undorító, elég a szavazatvásárlásból! Lájkold és oszd meg a képet, ha te is elvennéd a Pásztor család szavazati jogát!”

A poszthoz kép is került ezzel a szöveggel: „Ez a határon túli család még sosem járt Magyarországon! A szülők mégis elmennek szavazni az én gyermekeim sorsáról!”

Csak hát a történettel több probléma is van. A képen nem a fiktív Pásztorék, hanem a felsősófalvi Parajdi Kálmán Endre és családja szerepel. A képet konkrétan lelopták és illegálisan felhasználták, hazug, gyűlöletkeltő propagandával kiegészítve. A család egyébként Zalában élt évekig, gyermekeik is ott születtek. Ráadásul nem regisztráltatták magukat, így nem is fognak, de nem is akarnak szavazni. A poszt azonban nagyot futott, nem csak a megosztások jöttek, de a gyűlölködő üzenetekből is bőven kijutott Parajdiéknak. Az ügyben már nyomozás is folyik.

Úgy fest, az évek óta folyó vérlázító és elfogadhatatlan Fidesz-KDNP-s gyűlöletkampány sikerét látva, a szegény emberek Orbán Viktora, Gyurcsány Ferenc (na jó, kettőjük kapcsolata inkább Jabba és házi kedvencének, a majom és a papagáj keresztezéséből született röhögő lénynek a kapcsolatára emlékeztet) azt gondolta, miért ne szerezhetne ő is hasonló eszközökkel szavazókat. Gyűlöletre gyűlölettel felelni voksszerzés szempontjából akár még hasznos is lehet, erkölcsi szempontból persze ez minimum vállalhatatlan, de ez nála nem feltétlenül jelent gondot.

(Már olvasom is a Nyugati fénnyel érkező kommenteket, nem is tudni, hogy van-e köze Gyurcsánynak ehhez a csoporthoz, sőt, maga a csoport állítja egyik posztjában, hogy pártfüggetlenek, azonban némileg elbizonytalanít az a fröcsögő DK-s narratíva, ami a posztokból sugárzik, miszerint az áruló LMP, a gerinctelen MSZP-P és a tolvaj (jé, ez még stimmel is) Fidesz is elárulta az országot. Valamint az, hogy egyetlen pártra érdemes szavazni, akik a jog megvonását támogatják, ilyen pedig más nem nagyon akad. DE hogy az ő gyermekei vagy csak ő nevelte ki ezt a közeget, ebből a szempontból nem bír különösebb jelentőséggel.)

És ha már ellenséget kell kreál, kikkel lehetne a legtöbbet nyerni? – gondolta Ferenc, hát persze, hogy a határon túlról szavazókkal, mert rájuk azt lehet mondani, hogy ők Orbán liblingjei, ráadásul könnyű beléjük rúgni, hiszen:

- Úgy szavaznak, hogy nem is itt fizetnek adót
- Igazából nekik tök mindegy, hogy kire szavaznak, nem a saját jövőjük a tét
- DE úgyis mind a Fideszre voksolnak, mert kilóra meg lettek véve, szóval Orbán emberei, ami jogtalan előnyökhöz juttatja egy alapból rettenetesen torz versenyben a Fidesz-KDNP-t
- Miattuk lesz megint kétharmad
- 
Miközben Gyurcsány hányja a vért, néhány dolog hangsúlyozásáról ügyesen megfeledkezik, mert a kiegyensúlyozott kép soha nem kedvez a stigmatizálásnak, az uszításnak, a gyűlölködésnek:

1. Akinek nincs lakcíme, az csak pártlistára szavazhat, ha regisztrál, tehát nem két, hanem csak egy szavazatot adhat le, ami egyébként pontosan fele annak, amennyit mi
2. A határon túli szavazók 2014-ben mindössze 1 mandátum sorsához járultak hozzá (igen, az a Fideszé lett), ami idén legfeljebb kettő lehet. Tehát a kétharmadot rájuk lőcsölni, enyhén szólva túlkapás
3. A határon túli szavazóknak egyáltalán nem mindegy, hogy mi történik Magyarországon. Nem Szarumán orkjairól van szó. És ilyesmiket állítani még akkor is megbocsáthatatlan, ha többségük valóban arra a Fidesz-re szavaz, amitől a kettős állampolgárságot kapták. DE biztosan Orbánnak szólnak a voksok? Nem inkább az ellen a Gyurcsány Ferenc ellen, aki 23 millió románnal riogatta a népet és sikeresen zúzta le a kettős állampolgárságról szóló népszavazást 2004-ben? Ami érthetően rengeteg olyan határon túli magyarnak volt keserű és megalázó, aki semmi többet nem várt volna, mint azt, hogy ha már szülőföldjén hátrányos megkülönböztetés éri, legalább az anyaország és annak lakói részéről érezhesse, hogy számít valamit.

Gyurcsány tehát olyan szavazópolgárok ellen kezdett uszítani, akik biztosan nem szavaznának rá, viszont felismerve a gyűlölet, a hisztéria erejét, azt gondolta, mindez nem kis ár azért, hogy szerezzen még néhány voksot.

A kettős állampolgárok döntő többsége tisztességes, becsületes ember, aki egy másik országban él magyarként. Lehet arról beszélni, hogy a szavazati jog jó vagy rossz, de megbélyegezni ezeket az embereket, ráadásul hazudni, uszítani? Ez még akkor is elfogadhatatlan, ha a kettős állampolgárság intézményével a Fidesz és hivatalnokai valóban visszaéltek több esetben. Mi a fene különbözteti meg az orbáni uszítást a gyurcsányitól? A mérete maximum, mert a nagysága biztosan nem.

Fura, hogy az nem okoz ekkora gondot, hogy a Nyugaton élő, magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok szavazásának megnehezítése ellen nem harcol ekkora vehemenciával az egykori miniszterelnök. Ehhez persze az is hozzájárulhat, hogy sokan még Orbánékat megelőzően mentek el, Gyurcsány és a bankoknak kedvező gazdaságpolitikája miatt.

Akár jónak, akár kevésbé jónak is ítéli meg a kettős állampolgárok szavazati jogát valaki, annak erőszakos elvétele aligha védhető, a kettős állampolgárok elleni uszítás pedig egyszerűen gyomorforgató dolog. Ahogyan rettenetesen felháborító az is, ahogy Orbánék nehezítik meg a Nyugaton élő magyar munkavállalók szavazását, hiszen számukra nem teszik lehetővé a levélben szavazást, csak a konzulátusokon adhatják le voksukat. Persze nem is jönne jól Orbánnak, ha százezrek voksolnának ellenük. (Ráadásul így mesterségesen lehet kelteni a két - az itthon maradottakkal együtt 3 - csoport között a feszültséget, ami Gyurcsánynak és Orbánnak is kedvez.)

De érdemes vajon mérlegre tenni, hogy melyik magatartás, viselkedés, uszítás a mérgezőbb? Gyurcsány ismét bebizonyította, hogy pontosan olyan, mint képzeletbeli nemezise. Pedig valójában ők ketten együtt dolgoznak a leginkább azért, hogy Magyarország minél betegebb hely legyen, hogy a NER ne csak múló rosszullét, hanem sokáig tartó és nyomorult állapot legyen.

Csepregi János

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3913688100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.21. 19:24:42

Tudod, mi a fideSSes ostobaság mértékegysége? Megakurvaanyád!
Az... te nyomorult. Milyen alapon szavazzon egy retek erdélyi és verje az itt élők pöcsével a csalánt, mi???
Szarok rá, hogy ilyenkor, szerintetek ők is magyarok.
Nem itt élnek, nem befolyásolja az életüket, ha megint a tetves maffiátok kerül kormányra. Akkor meg milyen jogon ugathatnak bele, hogy itt mi legyen?

2018.02.21. 19:25:22

Ja, jobb ha tudod, a normális erdélyi kikéri magának, hogy összemosság holmi magyarokkal...

tegnaptuska 2018.02.21. 20:34:38

Jól elvagytok ti, lmp-sek a fidesz akol melegében.

morph on deer 2018.02.21. 21:40:29

“A határon túli szavazók 2014-ben mindössze 1 mandátum sorsához járultak hozzá (igen, az a Fideszé lett), ami idén legfeljebb kettő lehet. Tehát a kétharmadot rájuk lőcsölni, enyhén szólva túlkapás”

Mint ismeretes, a fidesznek csupán egyetlen mandátum biztosította a kétharmadot, tehát pont annyi, amennyit a határon túliak szavazata jelentett.

Az természetesen az akkori ellenzék tehetetlenségének ékes bizonyítéka, hogy pontosan addig a pontig ők juttatták el a fideszt, ezügyben semmi kétség, de a kvázi teljhatalmát mégis csak a határon túli szavazatoknak köszönheti, ahogy az ország népe is a fideszes ámokfutást!
Azt hiszem, ma egészen másképp nézne ki az ország anélkül az egy ajándék mandátum nélkül.

Nem kell itt “lőcsölni” semmit, az “inget” viszont nyugodtan felveheti a gazdája...

Sokkal tisztességesebb volna, ha a határon túliak is saját képviselőt választhatnának, aki/akik függetlenként képviselhetnék a határon túliak érdekeit, azaz a saját érdekeiket!
Az tisztességes lenne, szemben ezzel a kerítés túloldaláról történő pelepofázással, ami viszont tisztességtelen!

Szégyen, hogy annyi tisztesség sem szorult határon túli honfitársainkba, hogy ezt belássák!

Igaz, gerincet Júdáspénzért sem adnak...

vrana 2018.02.21. 21:57:35

Biztos vagyok abban, hogy ez a FB csoport nem a DK és nem Gyurcsány, nem az ellenzék műve. Azért ennyire Gyurcsány se hülye.
A lényeg, amire jó lenne ráirányítani a gyertya fényét, hogy qui prodest? Ebben az esetben teljesen világos, hogy csak és csakis a Fidesznek. A módszer, a jól bevált gyűlöletkampány szerves része, egymásnak ugrasztani akit csak lehet és lejáratni Habony Rt. receptje szerint, akit csak lehet.
Nem kell reflektor, egy szentjánosbogárnyi fény mellett is tökéletesen látható.

kukaberci 2018.02.22. 05:16:45

„... jobb ha tudod, a normális erdélyi kikéri magának, hogy összemosság holmi magyarokkal...”

Érdekes, még sehol sem olvastam egy tiltakozó nyilatkozatukat sem, hogy kikérnék maguknak.
Vajon miért?

midnightcoder2 2018.02.22. 08:03:51

@hullajelölt88: Nagyjából ugyanolyan jogon mint a Londonban mosogató magyar bölcsész aki már szintén nem ide fizeti be az adóját.

midnightcoder2 2018.02.22. 08:10:53

Amúgy az alapvető különbség az, hogy az erdélyi szavazó max. azt akadályozza meg, hogy a komcsik ismét hatalomra kerüljenek és megint elkúrják, nem kicsit de nagyon. Ami amúgy ma nem sokat oszt vagy szoroz, mivel a vörösnáciknak ma szerencsére csak matematikai esélyük van az elkúrásra. A migrik pedig - és ebben a szírek csak egy csepp a tengerben - pár évtized múlva Mad Maxot fognak rendezni élőben Európában, és ebbe több tízmillió európai ember fog majd belehalni. Abban mondjuk igaza van a balfékeknek hogy szerencsés esetben ez náluk azért jóval kevésbé érint minket, a mi dolgunk csak az európai menekültek fogadása és a migriknek a határon történő megállítása lesz. Na jó, ez utóbbi nem lesz egyszerű, de talán besegítenek majd az érkező európaiak, és talán az oroszok is.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.22. 08:15:40

@hullajelölt88: " jobb ha tudod, a normális erdélyi kikéri magának, hogy összemosság holmi magyarokkal.."

A pénzünket sem fogadják el. Ja! De, elfogadják.

röf 2018.02.22. 08:34:26

A Fidesz tudja és kihasználja, hogy az MSZMP-ből kinőtt MSZP, és az abból kinőtt DK –már csak a hagyományaik miatt sem- soha nem fogja keblére ölelni a határon kívülre nyírt magyarságot.
A szocialista félvilág-rend egyik pillére volt, hogy nincs határrevízió, akárhogyan is aprítják a magyar kisebbséget.
És a szlovákok, a románok aprították is rendesen.
A délvidéki magyarok annyira nem voltak elkenődve mint a székelyek, méginkább a csángók, nekik semmivel sem volt rosszabb dolguk, mint az itthonélőknek, ők még le is néztek bennünket többnyire. (A butábbja legalábbis…)
De mindegy, a Fidesz pontosan tudja, hogy egyedül játszik ezen a pályán, és bolond lenne ezt nem kihasználni.
A másik fölvetés, hogy erdélyi és szír egyenlő a szemünkben….hát ez nyilván csak primi provokáció, normális magyar embernek ez nem kérdés.

rallus 2018.02.22. 08:59:04

Javaslom a blog írójának, hogy Szíriába és Erdélybe történő utazással győződjön meg állítása valódiságáról!

nemecsekerno_007 2018.02.22. 09:10:11

@midnightcoder2: jaja, ezt valahogy nem tudják sokan felfogni. Az hiszik, hogy az állampolgárság olyan mint valami nemesi cím.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.22. 09:14:42

Van különbség.

A saját ellen való beszéd gyomorforgató és árulás.

Az idegenek ellen való beszéd meg legfeljebb eltúlzott önvédelem.

Medgar 2018.02.22. 09:20:49

@vrana: Röviden: de. hosszan: Gyurcsány ennyire hülye

ember100 2018.02.22. 09:22:35

Helló !

IGEN pont az az egy képviselő miatt lett 2/3 da a fityesznek.
PONT azt csinál a szavazatokkal a fityesz amit szeretne - ELLENŐRIZHETETLEN !
Ha gerinces a magyar aki Romániában él NEM regisztrál NEM szavaz .
DE HÁT PÉNZÉRT MINDENT !!!!!

kalandfereg 2018.02.22. 09:22:54

Én is ezt mondom mindig, amit ez az írás.
Ne legyen illúzióink, ha Gyurcsány ismét hatalomra kerülne (nyilván nem fog, de nagy kárt azért így is tud okozni), akkor ugyanaz menne tovább, mint most, Orbán alatt. Az ország morális szétrombolása.
Mint ahogy ugyanez ment, amikor sajnos hatalmon is volt Gyurcsány.
Ez a két kártékony szörnyszülött még ha nem is vallják be, tanultak és tanulnak egymástól, ugyanazokat a módszereket alkalmazzák, ugyanazt a fajta embertípust testesítik meg.
Rövidlátó, romboló, önző, mentális és morális nulla mind a kettő.
A mi jövőnket, a gyerekeink jövőjét teszik tönkre.

Gleccsertetű 2018.02.22. 09:26:31

@hullajelölt88: a magyarok meg rád szarnak, 8 éve és még 8 évig minimum. puszi

blah 2018.02.22. 09:29:09

teljesen egyetértek, ne szavazzon az aki nem itt él és soha nem is élt itt.

Európai téridő 2018.02.22. 09:54:56

@hullajelölt88: Ez már bizony Bayer Zsolt színvonaltalanságával felérő fröcsögés, koma! Sajnos túl sokan mentetek már ennyire át kutyába. Ebből így nem lesz kormányváltás.

midnightcoder2 2018.02.22. 09:59:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A volt állampárt jogutódai akik szépen felvitték a GDP arányos államadósságot.

arckönyv 2018.02.22. 10:05:49

szerintem ez egyszerű logika. ha nincs köze az országhoz minek akar itt szavazni?

röf 2018.02.22. 10:28:58

@arckönyv:
"szerintem ez egyszerű logika. ha nincs köze az országhoz minek akar itt szavazni?"
Ez nem ilyen eccerű.
Ilyen alapon csak azok szavazzanak, akik itt adóznak. Hiszen az ő pénzüket költi az aktuális kormány.
No de mi van akkor, ha valaki tízszer annyit adózik, mint a jól menő bodzaszedő vállalkozó?
Akkor az illető szavazata tízszeres súllyal esik latba?
És mi van az IQ-val? A háromdiplomások hányszor tisztábban látják át az ország helyzetét, mint a Józsefvárosi a kilencediken?
És kinek legyen nagyobb szava? A húsz évesnek, aki még negyven évig itt él és dolgozik, vagy a hatvan évesnek, aki ugyan mindjárt megfekszik, viszont sokkal több élettapasztalata van.
Mert a végén azt találom mondani, hogy csak én szavazhatok, mindenki másnak hess.

Az Ellenálló 2018.02.22. 10:30:49

Nem hibáztatom Gyurcsányt, amiért ilyen módszerekhez kellett folyamodnia, mivel az átlag egybites Fidesz szavazó csak a propagandából ért, akivel SOHA nem fogod megértetni a gondolatmenetedet, ha logikusan adod elő. Nem egy ilyen ismerősöm van, aki annyira buta, hogy csak az egyszerű üzenetek jönnek át neki, hiába akarod bizonyítani az ellentétét, nem fogja soha megérteni. Bár jó pár kérdésben nem értek egyet Gyurcsánnyal és népszerűtlensége csak árt az ellenzéknek, de a határon túli szavazók szavazati jogát megvonnám.

arckönyv 2018.02.22. 10:34:58

@röf: eszem ágában nem volt elvinni ilyen irányba a dolgot. az szerintem egy ésszerű határ, hogy aki nem élt és él ebben az országban az ne szavazhasson már. felesleges csűrni csavarni, a szomszédod sem jár át hozzátok, hogy beleszóljon az életetekbe.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.22. 10:42:03

@Az Ellenálló:
Te sem nagyon tudsz mondatokat értelmezni ugye ?
A poszt épp arról szól, hogy Gyurcsány az egybites SAJÁT szavazóit uszítja ezzel a dumával. Épp mint a Fidesz a migránsok ellen a SAJÁT szavazóit.

A különbség mindösszesen annyi, hogy Gyurcsány magyart uszít magyar ellen, aFidesz meg honfoglaló muszlimok ellen uszít.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.02.22. 10:43:28

@arckönyv:
Szerintem meg szavazhassanak. És akkor most mi van ? Hozzászoktál mi, hogy mindig az van, mint amit a ballib majmok akarnak 2002-2010 között ?

arckönyv 2018.02.22. 10:45:29

@Rettegek mert ballib vagyok: egy dologhoz szoktam csak hozzá, hogy hülye vagy mint a segg.

laszlo ador 2018.02.22. 12:05:50

@Rettegek mert ballib vagyok: Na na na na!Elöször is Te nem vagy ballib tehát nincs mitöl rettegned.Neked jó ez az ambivalencia.Különben gyurcsány is Orbán is magyart uszit magyar ellen.Itt nincs különbség(a migránsokat ne keverd ide azokat nem kell uszitani nekik meg van a maguk baja)A mindent tudo magyarokkal van a baj,mert azt még nem emésztették meg ,hogyan kell az uszitoktól magukat disztanzálni.De itt kezdödik az intelgencia (IQ)kérdés.Evvel a kérdésel kellene a sok "okos"magyarnak megbirkoznia!

Ilyes Balazs 2018.02.22. 12:18:17

@hullajelölt88: Retek az anyad k...va pi...ja,te mocsok senkihazi szar.

emmersson 2018.02.22. 12:29:20

Hát persze, hogy hazudtok!
Gyurcsánynak és a Demokratikus Koalíciónak SEMMI KÖZE az említett Facebook csoporthoz!

miszlik 2018.02.22. 13:28:31

TI kell megértsétek azt,hogy egyelőre jogunk van szavazni,bárhogy hőbörögtök,és fogunk is,addig ameddig egy újabb kétharmad meg nem akadályozza. Tehát nem fröcsögni kell hanem kampányolni. Gerincességről az olyan ne dumáljon aki 2004- ben megtagadta a nemzettársait.

miszlik 2018.02.22. 13:30:04

@hullajelölt88: Megkeresünk erre mérget vehetsz

Lívia Szalóki 2018.02.22. 13:50:25

1. A komment akkor tisztességes, ha neved adod hozzá.
2. Mindenkinek lehet véleménye és az sem baj, ha megmondja, de tegye ezt kulturáltan.
3. Ne ragadtassa el magát senki és ne fenyegetőzzön.
4.Legyen nekem jogom szeretni a Fideszt és Gyurcsány Ferencet, attól még lehetek rendes ember.
5. Valóban tisztességtelen annak szavazni ide, aki nem itt él.
Ettől függetlenül ne menjünk neki erdélyi testvéreinknek, hiszen politikai játszadozás áldozatai ők is.
Reálisan: nem nyerhetnek Orbánék ellen, de ha nem lesz kétharmad, az is nyereség. Ugye tudjátok miért?

osszian 2018.02.22. 16:14:09

@Az Ellenálló:
Természetesen provokáció volt.
Gyurcsányék nem olyan hülyék, hogy ilyen átlátszó és komolyan támadható trükkel jöjjenek.
Gyurcsány pontosan elmagyarázta, miért nem jó a gyakorlat. Én is elmagyaráztam, minden ellenszenv nélkül, rokonaim is élnek, nem is távoliak Erdélyben.
Mégis azt mondom: nem elegáns tőlük, ha szavazataikkal befolyásolják a hazai eredményeket. Az adózás csak egy dolog, de aki soha nem járt az országban, nem érzi a súlyát a kormányzás milyenségének, nem érinti az oktatás, a kórházak helyzete, nem kell átélni a kormányzati gyűlöletkeltést, ha kinyit egy rádiót, bekapcsol egy tv-t, kimegy az utcára (plakátok uszító erdeje), nem tőle lopnak a hatalmasok ( a maffia, Orbánnal az élen), nem őt keseríti meg a kormányzati korrupció, a pénzszórás olyasmire, aminél sokkal fontosabb dolgokra nem telik, szóval semmit sem érzékel abból, amit itt kormányzásnak neveznek - viszont mi igen - és hát a fejünk felett választ, a mi rovásunkra.
És nem is tudja egyetlen kint élő, hogy minek az okán is szavaz? Miért érzi illetékesnek magát?
Én persze Karácsony és nem Gyurcsány párti vagyok, ő (Karácsony) annyira demokrata, hogy szerzett jogot nem venne el - de annyit megjegyezhetnének az ideírogató bősz erdélyiek, hogy itthon a népesség 80 %-a ellenzi, és helytelennek tartja a nem itt élők szavazati jogát. Még sok fideszes is!

osszian 2018.02.22. 16:23:08

@miszlik:
Látod, hogy milyen szemtelen vagy?
Arcátlan a kommented.
De. Ahhoz, hogy elvegye a szavazati jogot egy kormány tőletek, valóban kétharmad kell, de ahhoz már nem, hogy módosítson!
Mert eredetileg arról volt szó 2010-ben, hogy azok a kettős állampolgárok kapnak szavazati jogot, akiknek itt bejelentett lakásuk van - vagyis részben itt élnek.
Csak ezt kell szépen bevezetni.
Vagy megszüntetni a levélben szavazást - az is nagyon kellemes lenne.
És persze felül lehet vizsgálni minden regisztrációt, sőt minden gyorstalpaló kettős állampolgárságot! Lenne meglepi!
Ne hencegjetek hát.
A fagyi visszanyalhat - egyelőre még mi vagyunk itthon!

rallus 2018.02.22. 17:14:25

Ha a Sztálin által ránk ültetett kommunisták, meg a szovjet tankok mögött visszatérő pufajkások és utódaik szavazhatnak, akkor miért ne választhatna meg max. két képviselőt listán az, aki Károlyi és Kun Béla miatt szorult a határon kívül?

Jóskabát 2018.02.22. 17:24:04

@hullajelölt88: Csak az erdélyi nem szavazhat? Vagy mondjuk szívesen cserélnél egy kárpátaljaival is? Vár a Donbasz karrier. Bár a magadfajta nem szokott harcolni. Az ilyet nem szokták harctérre küldeni, mert a saját társai is lehányják. Teljesen jogosan.

osszian 2018.02.22. 18:30:53

@rallus: Ez volt eddig a ma nézett kommentek (az összes! vagy 20 oldalon) legostobább komment.
Értelmetlen, ostoba, történelmietlen.
Pufajkások utódai? Hol vannak azok már 60-nál több év után. Viszont a párttitkárok utódai, a párttagok és KISZ titkárok ott ülnek a fideszben. Maga Orbán is ilyen leszármazott, és hajdani kisz vezér, nem beszélve Kövérről.
Károlyi:
Mi van miatta, te analfabéta?
Ki indította meg a háborút, és ki jelentette be 1918 őszén a parlamentben, hogy : Uraim. ezt a háborút elvesztettük"? Ki vesztette el tehát?
Aki belefogott, Tisza István.
A mai határokat már 1917-ben meghúzták a llendő győztesek. Csak az volt a kérdés, a wilsoni, vagy a clemenceau-i elképzelések maradnak? Clemenceau nyert.
És akkor már Horthy Miklós volt a kormányzó.

János Elek 2018.02.22. 18:34:04

@osszian: Nem szemtelem ,hanem buta prosztó, Jóskabáttal együtt !

rallus 2018.02.22. 19:37:08

@osszian:
"A Szocialista Hazáért érdemrend a magyar pártállam egyik legmagasabb állami kitüntetése volt.

1966-ban alapította az Elnöki Tanács. Összesen egy alkalommal adományozták, 1967. május 1-jén, amikor 9516-an kapták meg, bár ennek egyes adatok ellentmondanak[1]

A kitüntettek több kedvezményben részesültek, illetve családjuk (Munkás-paraszt Hatalomért emlékérem kitüntetteihez hasonlóan), mint a kiemelt nyugdíj, !!!automatikus egyetemi felvétel!!! stb.[2]

Kigyűjtögetheted a gugliról, hogy kik ők...

A dicsőséges Tanácsköztársaságról az ismereteid 30 évnél régebbiek, olvasgass.

miszlik 2018.02.23. 07:36:49

@osszian: Barátom! Én nem élvezek a magyar állam által biztosított semmiféle hasznot,anyagi előnyt. (Nem is ezért éltem a lehetőséggel,hogy felvegyem a magyar állampolgárságot) Ha elveszitek a szavazati jogomat engem fikarcnyit sem érdekel. Én személy szerint bosszúból szavazok Viktorra, hogy borsot törjek az orrotok alá,amiért megtagadtatok 2004 ben. És ne beszéljetek erkölcsről meg gerincességről,mert mi sem vagyunk ( sokkal) jobbak ilyen téren,mint az anyaországi honfitársaink
süti beállítások módosítása