A valódi viták otthona

Reflektor

Konzervatívként az LMP mellett?

2018. március 22. - szénhidra

Vendégszerzőnk írása egy lehetséges szavazói magatartásról:

Ha a címben feltett kérdést egy szóban akarnám megválaszolni, akkor annyit mondanék: igen. Vagy annyit: lehetséges, esetleg: megfontolandó. De miért is szavazhat egy konzervatív beállítottságú polgár egy olyan pártra, amelyet 2010-ben még a konzervatívok hagyományos gyűjtőtáborában „új SZDSZ”-ként emlegettek? (Bár azon a térfélen majd’ minden új politikai kezdeményezés megkapja az „új SZDSZ” megjelölést.) Pontokba szedve nagyjából a következők miatt.

Először is: a konzervativizmus több ugyan egyszerű fenntartásnál, de a megőrzés, áthagyományozás, fenntartás mégis a konzervatív gondolkodás kulcsfogalmainak tekinthetők. És mi más lehetne egy ökopárt célja, mint a fenntartás? Az ökológiai mozgalmak legfontosabb fogalma, a fenntarthatóság nemcsak gazdasági fenntarthatóságot jelent (és kivált nem a „fenntartható növekedés” buta paradoxonát), hanem a hagyományok, a kultúra fenntartását, a természeti értékek védelmét, az emberhez méltó élet természeti feltételeinek megőrzését, vagyis az örökség megőrzését és áthagyományozását. Aligha véletlen, hogy miközben az ökológiai mozgalmak történetüket tekintve sokszor tűntek radikálisnak (mert a globális kapitalizmus világában a természet gazdasági célokból történő elpusztítása elleni fellépés mi más lehet, mint „radikalizmus”?), aközben igen sok „zöld” gondolkodású ember szíve mélyén konzervatív. A konzervativizmus ugyanis nem más, mint habitus, világlátás, életfelfogás és a lehető legkevésbé politikai ideológia. Felesleges itt a konzervatív filozófia két évszázadának irodalmára hivatkozni, inkább egy nem is oly régi, de hatásában jelentős folyóirat, a 2006-ban indult Kommentár lapindító körkérdését ajánlom az olvasó figyelmébe. (Kommentár, 2006/1.) S kivált onnan is egy mondatot az akkor még valóban inkább filozófusként, gondolkodóként és nem ideológusként ténykedő G. Fodor Gábortól: „Ha a konzervativizmusra mint habitusra tekintünk, akkor könnyűszerrel beláthatjuk: egyáltalán nem szükségszerű, hogy egy konzervatív ember egyben a politikai konzervativizmus híve is legyen.” Másként mondva: egy konzervatív habitusú embernek nem kell feltétlenül a magukat konzervatívnak mondó (vagy a jelzőt kisajátító) pártok gazdaság- és társadalompolitikájával egyetértenie. Vagyis attól még, hogy egy párt vállaltan jobboldali, korántsem biztos, hogy egy konzervatív honpolgár annak a pártnak a közösségében talál majd igazi otthonra (noha néhány helyen, például a balliberális térfélen bizonyosan nincs keresnivalója) szemben akár egy olyan párt közösségével, amely kimondottan igyekszik távoltartani magától az ideológiai keretek közé szorítást (mondanom sem kell, ez megint a konzervatív politikafilozófiák bevett gyakorlatát idézi).

Másodszor. Ma az ökológiai mozgalmak azok, amelyek a konzervativizmust jelenthetik a politikában és azon kívül. A helyi közösségek sokféleségét, a saját hagyományainkat, kulturális gyökereinket – tehát mindazt, ami a konzervativizmus számára oly fontos – csak úgy tudjuk megőrizni, ha egyszersmind hitet teszünk a természet helyreállítása és megőrzése mellett is. Mert „az élet interdiszciplináris” (Lányi András, Porcelán az elefántboltban, Budapest, Heti Válasz Kiadó, 2009). Nem lehet az élet egymással szorosan összefüggő szeleteit különálló részekként, „ágazati problémákként” kezelni (és különösen: még úgy sem kezelni). Csak akkor tudjuk örökségünket fenntartani, ha végre felhagyunk azzal az ostobasággal, amely azt hirdeti, hogy a természet tönkretétele nem teszi tönkre magát az embert is; hogy a végtelen kizsákmányolás nem más, mint „fenntartható növekedés”; hogy a neoliberális gazdaságpolitika gyakorlataival a világ problémái, úgymint a tartós ivóvízhiány, az éhínség, a népvándorlás stb. kezelhetők. (Nyilván a reflektálatlan nacionalizmussal e problémák szintúgy nem orvosolhatók.)  S hogy ezeknek a kezelésében nem a helyi közösségeknek, hanem a senki által meg nem választott „európai vezetőknek”, a multinacionális cégek igazgatóinak van és lehet szerepe. Hogy az ember megmenthető az emberi szempontok mellőzésével. Úgy látom, jelenleg egyedül az LMP képviseli ezeket az értékeket, az élet „interdiszciplinaritását”. Ha mindez igaz lenne a kormánypártokra is, akkor ma nem csak államtitkárságai lennének az oktatásnak és az egészségügynek egy olyan csúcsminisztérium merev hierarchiájában, amely már a nevében is azt üzeni, hogy az ember nem más, mint fel-, el- és kihasználható erőforrás. Vagyis nem hirdet mást, mint a neoliberális és globális piacgazdaság kérlelhetetlenül embertelen logikáját. S ha mindez igaz lenne a kormánypártokra, akkor nem építettek volna fel egy mértéktelenül centralizált, a sajátos tradíciókkal bíró kisközösségek autonómiáját (döntési jogát arról, hogy hogyan szeretnének élni) teljességgel megszüntető – és ezzel egyszersmind a szocializmust idéző – politikai rendszert.

Végezetül, harmadszor: a pártszakadás óta az LMP-ből kikoptak azok a balliberális figurák, akik közül néhányan azóta erőteljesen kompromittálták magukat azzal, hogy összefogtak a 2010 előtti világ lejárt szavatosságú pártjaival és politikusaival. Karácsony Gergelyre gondolok elsősorban, de lényegében bárki szóba jöhet, aki annak idején akárcsak rémálmaiban is támogatta Bajna Gordon, illetve az ő farvizén az egyszer már elhantolt politikai hullák visszatérését vagy a „szocialisták” feltámadását. Aligha kell különösebben részletezni, hogy a finoman szólva sem tiszta múlttal rendelkező pártra, amely 2010 előtt kis híján csődbe vitte az országot, miért is nem lehet jó érzéssel, tiszta lelkiismerettel szavazni (és egyetlen jelöltjére, valamint egyetlen csatolt részére sem). Mindebből persze az is következik, hogy az LMP egyetlen esélye az arcvesztés elkerülésére, ha ellenáll az ellenzéki együttműködés praktikusnak tűnő, de identitásromboló csápjainak, amik, mint az látható, minduntalan magukhoz akarják vonni a pártot. S feltehetően a kormányzó erőkből kiábrándult konzervatív jobboldaliak részéről is akkor remélhetnek tartós támogatást, ha erkölcsi integritásukat megőrzik és nemet mondanak az ország megújulásának – a kormánypárt esetleg harmadszori újrázásához hasonlóan éppúgy - gátat szabó összefogás balliberális vágyálmára.

Azt persze nem lehet és nem is kell tagadni, hogy a 2010 óta regnáló kormányoknak vannak eredményei, olyanok is, amikre még egy konzervatív is csettinthet, de legalábbis elégedetten hümmöghet egyet. (Ilyen például a nagycsaládosok és a történelmi egyházak támogatása, a határok védelme stb.) Ezeket azonban messzemenőkig beárnyékolja a korrupció egyre elviselhetetlenebb mértéke, a tekintélyelvű kormányzás, a békeidőben is fenntartott háborús retorika, ami az országot folyamatosan egy gigantikus hadszíntérré változtatja, az állandó fenyegetőzés, a nyers erő, a kivagyiság, a pökhendiség és a lenézés kultúrája, a kereszt(y)ény etikától teljességgel elütő életvitel és így tovább. Ha egy konzervatív sajnálhat valamit 2010 óta, az ország erkölcsének aggasztó romlásán túl, az a számára oly fontos értékek – a szabadság, a hagyományok, a felekezetiség, a nemzeti kultúra – bántóan agresszív pártpolitikai kihasználása és a polgári Magyarország ideájának politikai termékké silányítása. Ugyanakkor néhány héttel a választás előtt, majd’ tíz évvel az alapítás után, úgy tűnik, az itt felsorolt értékeket az LMP mint egyetlen hiteles, mert egyedüliként más politikai érő mégis képviselheti. A már leszerepelt balliberális társaság és a nem is oly rég még a nyilaskeresztesek mozgalmát idéző Jobbik aligha képviselhet alternatívát az alapvetően értelmiségi közegből kikerülő konzervatív világnézetű polgárok számára, akik azonban szimpátiával figyelhetik, miként szerez egyre több és több rutint Magyarország egyetlen olyan női politikusa, akinek komoly esélye lehet (egyszer) arra, hogy miniszterelnök legyen – az ország történetében elsőként. Nem csak Szél Bernadett, de általában az LMP stílusa is messzemenőkig üdítően hathat az állandó háborúzástól, a pacalpörköltszaftos populizmustól megcsömörlött, ugyanakkor a stílusra mindig is kényesen igényes konzervatívok számára. A kormányváltásban érdekelt értékőrzők (Szegedy-Maszák Mihály néhai irodalomtörténész szava a konzervatívokra) számára ma egyetlen alternatívaként a Lehet Más a Politika kínálkozik; alighanem még nagyobb elégedettséggel hümmöghetnének pipaszobájukban, ha e párt fel tudna nőni a feladathoz. E „felnövekvés” támogatásához nem szükségeltetik más, mint egy toll és a szavazófülke csendes magányában behúzott iksz. Legalább ennyit, azt hiszem, mindannyian megtehetünk.

Alfons W. Saki

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr3213765874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

otgorbebogre 2018.03.23. 06:17:21

birca nem a fideszre szavaz? raadasul egyeniben? Ez valami furcsa vicc lehet.

Kelly és a szexi dög 2018.03.23. 07:04:56

Midi Melániát szívesen megtámogatnám...

otgorbebogre 2018.03.23. 07:32:35

Ah egyszerre a cimlapon a szavazz az LMP-re valamint ne szavazz a jobbikra megha az az erosebb is a korzetedben blogposzt. Munkalkodik a fidesz!

Nzoltan 2018.03.23. 07:44:35

@Gómen: Mivel a liberalizmus egyre nagyobb körben szitokszó, sokakat nem érdekel ez a téma.

szepipiktor 2018.03.23. 08:10:33

Azért már kezd cikinek lenni ez az "szdsz"-ezés.
Vagy ezerszer kibeszéltük, hogy az szdsz-nek két "változata" volt, az eredeti, a 80-as évek demokratikus ellenzékéből induló, az adott kornak megfelelően klaszikus liberális irányú és az ősellenség mszp-vel történő kiegyezést követő második, a kóka-gusztos féle neoliberális. Utóbbiból többségében kiszálltak az eredeti gondolkodók, jöttek bele fideszesek és a karriersták.
A kiegyezé után az addigi szavazóik többsége is elfordult, ők ma szintén a passzív többségbe tartoznak, hiszen a klasszikus liberális vonalnak sincs ma pártja.
Az lmp indulását azért meg kellen nézni, a semmiből bukkantak fel, kérdéses emberek alkották, lenyúlták a humanistákat (mi lehet ma velük?) és egy torz mikroréteg filozófiáját képviselték: egy neoliberális, aktivista, ököterrorista vonalat.
Ők voltak, akik a lufieregetést, a falshmobot és a facebook-világot tartják politikai eszköznek, pontosan úgy, mint az internacionalista mozgalmak, a feminista és genderközösségek, a trump-támadók és a greenpeace-harcosok.
Tehát az lmp maximum a késői neoliberális szdsz-szel kapcsolható össze, azaz a liberalizmushoz semmi közük.
A konzervatív jobbközépnek tehát nem a liberalizmust kellene elfogadniuk, hanem az globalizált neobolsevik világot, például egy vidéki szavazónak nem a munkahely, a járdaaszfaltozás, az egészségügy vagy az oktatás javításának kérdésében kellene döntenie, hanem hogy mi legyen a melegekkel, angolul tanuljanak-e a gyerekek a magyar anyanyelv helyett, támogassa-e a kaliforniai melegeket, és a munkabéreknér, beszotásoknál a tehetség és kompetencia alap helyett miért a feminista kvótarendszer a "jobb".
Elképzelhetetlen, hogy az alapból keresztény jobbközép halmaz egy kirekesztő, kinyilatkoztató, globalizációs világot akarjon.
Sajnos minden előfordulhat, a pártok rendszeresen átverik a szavazókat a kamuígéreteikkel, az lmp-mél pedig már évek óta látjuk, hogy náluk sem "más a politika"...
.
Viszont egyre világosabb, mi a célja a posztoknak a szdsz - azaz már nem is a liberaéizmus - lejáratásának! Akik ma szándékosan mossák össze a klasszikus szdsz-t a valóban káros, neoliberális, baloldali késői szdsz-szel, azok valójában egy elég nagy halmazt köpnek le, azokat, akik a kádári diktatúrában küzdöttek, kockáztattak, és azonnal elfordultak az mszp-s kiegyezést követően.
Ennek, a ma köpködött halmaznak köszönhetik a ma köpködők, hogy egyáltalán publikálhatnak, politizálhatnak!
És ugye az a halmaz valódi retorikát, stratégiát ismert a diktatúrával szemben, így a mai álellenzéknek is káros, ha kiderül, ma ők erre nem képesek.
Mert vagy rutintalan buták vagy fizetett ügynökök.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.23. 08:16:16

@Gómen:

Ez 2014-ből copy-paste ?

Szerintem tedd el a szöveget.

Változtatás nélkül előadhatod 2022-ben is. :DDDD

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.23. 08:18:15

@szepipiktor:

Az SZDSZ-ezés faszság, ami az LMP-t illeti. Az ex-SZDSZ-esek támadják leginkább az LMP-t, akik nagyrésze már GYurcsány mögé allt, aki a gyűlöletkeltés leghangosabb szószólója ma is.

Kivlov 2018.03.23. 08:23:06

2 ok miatt:
- naiv és tényleg elhiszi, jhogy "lehet más..."
- kamukonzervatív és bármi ráfér a képére

Terézágyú 2018.03.23. 08:23:57

@feher.b:
"amúgy meg nulla mondanivaló a világról, max annyi, hogy gyurcsányorbán.

Az a baj, hogy az egész kib*szott magyar politikai életnek ennyi a mondanivalója. A legfőképpen persze a fityesznek.

szepipiktor 2018.03.23. 08:25:14

Lássunk már tisztán!
Ma a Fodor-féle liberális párt semmiféle aktuális programot nem képvisel, kizárólag a nemzetközi aktivista propagandához csatlakozott. Nekik kizárólag a mikroközösségek "jogai" a fontosak és nem az egészségügy, oktatás, munkanélküliség.
Anno a Kóka-féle szdsz-ben a gusztos a ma is itt trolkodó juhásszal a kábítószerliberalizálást tartotta a legfontosabb kormányzati feladatanak...
Na azért az lmp erre a szintre nem züllött le, az ő deviáns világképük nem ezt képviseli, így a liberális és a koznervatív szavazók ilyesféle összemosása vagy szándékos provokáció vagy oltári nagy tudatlanság.
Egy "hívő" liberális előbb fordul a rendszertagadó anarchizmus felé, mint a kollektivista parancsuralmi vezetésekhez.
Egy klasszikus konzervatív meg nem igazán lát alternatívát egy az ő elveit tagadó neoliberális diktatúra alapú borzalomban.
Tudom, túlzok, de egy falusi néni adja fel a vallását, a szexuális orientációját, a nemzeti kultúráját? Vágja fel az ereit, csak mert a greenpeace aktivisták szerint sok metánt fingik az egyetlen tehénkéje? Támogassa a cionizmust a helyi plánános helyett? Köpje le az unokáját, aki nőt vett el, házasodott és három gyereke van, csak mert az ma idejétmúlt és melegnek kellett volna lennie, de legalább is megtagadni a házasságot, a gyerekszülést? Milyen nő az, aki ma szül, anya és nem független feminista?
Tényleg elhiszi egyetlen blogger, posztoló, hogy a vidéki konzervatív halmaz EZT elfogadná? Azért nem ostobák az emberek, látják, hogy egy 10000 forintos nyugdíjemelés mellett a sok felsorolt is bekerül a kormányzati programba az lmp-n keresztül.

MACISAJT 2018.03.23. 08:28:39

" De miért is szavazhat egy konzervatív beállítottságú polgár egy olyan pártra, amelyet 2010-ben még a konzervatívok hagyományos gyűjtőtáborában „új SZDSZ”-ként emlegettek?"

Egy okból: mert egy idióta, aki nem veszi észre hogy ezek igazából nem is akarnak győzni, céljuk mindösszesen az ország destabilizálása,a kijevi anarchia ismétlése.

dare 2018.03.23. 08:29:18

@feher.b: Miért, kire szavazzanak?
A Momára?
Jó, és ha nem indul a körzetében a Moma akkor maradjon otthon.

A Jobbikra?
Azért én még azt a májusi tisztújítót megvárnám. Ha bátrabban húznának középre, és nem ezt az unfair taktikát választanák a lövöldözni akaró választóikkal szemben, akkor talán.
De így azért kicsit necces.
Nem merik bevállalni a teljes szavazótábor cserét, ami lehet jó taktika a részūkről, mert az ősjobbosok (még mindig sokan vannak) mellé érkezhetnek majd a csalódott Fideszesek, de ez meg a választás után okozhat majd törést a pártnál.
Nagyon szurkolok a Jobbiknak, hogy okosak és ūgyesek legyenek, és jól keveredjenek ki a szituból, de ez még nem jelenti a listás szavazat habozás nélkūli odaadását nekik.
Most még semmiképp, de egyéniben a képviselőjūkre fogok, mivel ő a legerősebb kihívó (de nem tud majd győzni az Mszp-s jelölt miatt, ezért ez csak olyan látszattevékenység lesz részemről) a körzetemben.

A Momentum?
Nagyon frissek, fiatalok.
Azért egy év után bátran ráhúzni egy konzervatívnak az x-et a pártjukra?
Mondtak furcsa dolgokat már eddig párat, még kell nekik egy kis érlelődési folyamat.

Ki marad, a Fidesz?
Vagy az otthonmaradás?

otgorbebogre 2018.03.23. 08:38:39

@szepipiktor: jezusom, a gondolat az hogy hagyj elni hagyni nem az hogy lekopj barmit is. mutass egy liberalist aki azt akarja hogy a falusi neni elvegyen egy masik falusi nenit es egyutt paraznalkodjanak a templomban.

Boar. 2018.03.23. 08:52:47

Sok hibát el lehet lehet követni a szavazásnál(na jó, kettőt) de az LMP-re szavazásnak nem kellene köztük lenni.
Vakarózhatnak itt, hogy nem SZDSZ utódpárt de ugyanazt csinálják, súlyukhoz, támogatottságukhoz képest brutál módon játsszák az eszüket. Isten óvjon tőlük mint koalíciós partnertől bárkit...

dare 2018.03.23. 09:02:53

@Boar.: Az Szdsz óriási hibát vétett, és nem tudta kontrolálni a folyamatokat.
Később már saját magát se, a párton belūliek is széthúztak.
Az elgondolás jó volt, a kivitelezés már kevésbé.

,, 2018.03.23. 09:05:36

@Gómen: "Kassai Dániel, aki a pártvezetéssel szembemenve önként visszalépett (persze utólag már azt kommunikálja az LMP, hogy ez előre eltervezett volt, kár, hogy a sajtótájékoztatójukon pont arról volt szó, hogy nem léptetnek vissza senkit)."
és gondolom az ezzel okozott 150 milliós buktát is vállalta K.D egyedül megtéríteni, vagy azt így hogy szerinted? csőgyíkokénleléptem, a 150 millió a ti gondotok, ez valóban így működne?
Szerintem józan paraszti ésszel ilyen tételeknél csak közös megállapodás jöhet szóba.

morph on deer 2018.03.23. 09:09:48

@n_dy:
“Egyetlen erényük a határozott szembenállás a ballibsikkel"

Ami qrvajó, - gyakorlatilag mire is?

Azon túl mondjuk, hogy biztosítja a fideszt a támogatásáról, meg meghívást jelent Sz Bernadett nagykorú számára a tusványosi igehirdetésre...

Fel kéne már fogni, az LMP nem a fidesz leváltásáért, hanem az úgynevezett demokratikus ellenzék ellen kampányol. Nekik elsősorban a saját poziciójuk erősítése s cél, és minderre orbán uralkodása mellett nagyobb esélyt látnak, mint egy esetleges demokratikus győzelem esetén.
Azért - biztos ami biztos - a Jobbiknál is bebiztosították magukat, mert ki tudja, de a szándékuk egyértelmű: a legerősebb szalonképes ellenzéki erővé válni, és nőni, növögetni, mint bölcs uralkodónk háztáji ellenzéke, és várni a sorukra.

Az LMP-re kizárólag az szavazzon, aki elégedett az orbán renszerrel, és szeretné látni, hogy még a baloldali és/vagy liberális gondolat utolsó szikrája is eltűnik a hazai közéletből.

Mert az LMP-nek, orbán kedvenc ellenzékének is ez a célja...

dare 2018.03.23. 09:30:57

@morph on deer: Nem szeretem ezt a nyomásgyakorlást, amit bemutat a "demokratikus" ellenzék az Lmp-n.
Aztán majd ha lépnek valamit a kormányváltásért, akkor azért tették, mert kikényszerítettūk belőlūk.
Az Mszp-Dk és a Jobbik kiegyezése nélkūl itt nem lesz kormânyváltás, csak valami nagyon magas részvételnél.
Tényleg nem akarok vészmadár lenni, de nem vagyok biztos a magas részvételben.
Ez nem egyszereplős buli, az egész legkevésbé az Lmp-n múlik.

Brix 2018.03.23. 09:34:04

@morph on deer: Szerintem az LMP igazi 21-ik századi párt , olyan nemzeti programmal, amely vállalható mind a jobb- és mind a baloldali embereknek. Pl. én is az LMP-re fogok szavazni - ahogy Birca is -, ha igaz...Az LMP programban megtalálható minden ami egy konzervatív szavazónak tetszik: rögtön elöl a partrióta gazdaságpolitika, a vidék , a kisvállalkozások támogatása. Ugyanakkor , baloldali embereknek is sokat kínál, hiszen erősebb szociális rendszert és egy szolidárisabb társadalmat szeretnének felépíteni. Én nem látok most Jobb alternatívát, mint az LMP....

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.03.23. 09:55:09

LMP = Látens Mutáns Phidesz?
Olcsón kapnak Fidesz plakáthelyeket.
Hezitálnak Polt Peti leváltásában.
Segédkeznek Fideszes alkotmánybírók megválasztásában.
Akadályozzák az egyetlen Fidesz leváltási esélyt, az összefogást.
Az Orbán ex-ügyvéd Schiffer irányít a háttérből.
Sötétzöldek.
(...)
Gyanús...

morph on deer 2018.03.23. 09:57:41

@dare:
“Az Mszp-Dk és a Jobbik kiegyezése nélkūl itt nem lesz kormânyváltás,”

True. Csak a sorrendiség nem egészen indokolt.
Az LMP ugyanis kikötötte, hogy majd csak az után hajlandó tárgyalni az egészről, ha már a másik három megállapodott.
Már elnézést, de milyen alapon szab feltételeket? Ráadásul ilyen átlátszó formában..!

Ugyanis ha a szándék valós, akkor leül tárgyalni, körvonalazzák a megállapodásokat, de a megvalósításuk mondjuk feltételhez kötött, - ez egy világos és fair helyzet lett volna.

Ezzel szemben az volt, hogy “előbb állapodjatok meg, és ha nekem is tetszik, akkor esetleg beszélhetünk a dologról..”
Ezt mi másnak lehet még olvasni, mint amit én írtam?
Az LMP-nek megfelel az orbán kormány, neki csak az MSZP, de főleg a DK nem felel meg, mivel azokkal konkurál a választók kegyeiért. Ezért aztán még azt is hajlandók mondani, hogy ők tulajdonképpen kormányváltást szeretnének, csak nem a többiekkel...
Ja. Ez úgy szokott sikerülni szólóban, 5-6%-os támogatottság mellett, valóban.

Ezt szükségtelen megmagyarázni, hiszen tisztán látszik.
Sajnos.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.23. 10:02:03

@otgorbebogre:

Nem feltétlenül.

Az LMP-re adott voks is hasznos eszköz a ballibek leváltásához.

morph on deer 2018.03.23. 10:31:59

@Brix:
“Én nem látok most Jobb alternatívát, mint az LMP....”

Mire?
Egyébként ha kicsit egyértelműbb lenne az orbanizmussal szembeni álláspontjuk, - mondjuk legalább annyira mint a DK-val szembeni, - és lenne 15-20% közötti támogatottságuk, ami nem lenne túlzott elvárás közel tíz év után, akkor valóban úgy lenne, ahogy mondod.

A sajnálatos az, hogy a fidesz támogatáson innen és a Gyurcsányozáson túl nagyon kevés az, amit eredményként fel tudnak mutatni, a rengeteg “jó szándék” ellenére, mert amúgy amire hivatkozol az tényleg szimpatikus. (Lenne.)

Ráadásul engem ez a folyamatos helyezkedés sem igazán győz meg, mely szerint hol ilyen hol olyan “okos lányos”, “igen is meg nem is” típúsú kijelentések hangzanak el, attól függően, hogy éppen honnan fúj a szél, vagy a Szél.

A hiba nyilván bennem van, mert én régimódi gondolkodásmódom szerint az egyértelmű és gerinces hozzáállást és a tiszta, félreérthetetlen fogalmazásmódot részesítem előnyben.
Aggodalomra nincs azért ok, mert a magamfajta már csaknem a szélesszájú orrszarvú lélekszámához konvergál, maholnap már emlékeztetőnek sem fog felbukkanni, szóval szabad a pálya a langyos, se hús se hal karakterek számára, akik minden egyértelmű helyzettől egyenlő távolságot igyekeznek tartani, azaz eljön az LMP ideje elég hamar.

dare 2018.03.23. 10:38:24

@morph on deer: Elmondták már párszor a feltételeket, amit vagy szándékosan félteértenek, vagy szándékosan félremagyaráznak.
Mind a két nagy oldal szūkséges Orbán buktatásához.
Nem lehet kiegyezni csak az egyik oldallal, mert az kevés lesz.
És őszintén szólva én nagyon tartok attól, hogy csak az Mszp-vel és a Dk-val egyezkedjenek.
Ezek tényleg furcsán értelmezik a demokráciát, elkezdik a szokásos ámokfutásukat, és az Lmp totál lejáratja magát velūk.
Csak a Jobbikkal ugyanaz a helyzet.
Mi a garancia náluk is a normális hozzáálláshoz?
Semmi, higgyūk el és kész.
Ha csak az egyikkel egyezkedik, és a másik bedobja a törūlközőt, akkor már kompromittálja magát, ami lehet balul sūl el.
Ez túl nagy rizikó a nagy semmiért.
Ha viszont a nagyok halandóak tenni valamit a váltásért (legalább 50 körzetben), akkor van értelme beszállni nekik is.
Ők nem készūlhetnek 2022-re, csak a nagyok?
Nem mintha akarnának, bárhogy is harsogja ezt a bal média, csak tényleg lenne már valami értelme az egésznek.
Nem felel meg nekik az Orbán kormány, lépjūnk már túl legalább csak ezen.

Gómen 2018.03.23. 10:47:28

@,,: A következő történt: az LMP sajtótájékoztatót tartott amin arról beszélt Szél és Hadházy, hogy kész, vége, befejezték, nem tárgyalnak az ellenzékkel, nem lesznek visszalépések. Egy büdös szóval nem említették azt az igencsak lényeges hírt, hogy visszalépett egy jelöltjük az egyik MSZP-nek fontos körzetben (miközben soha korábban nem történt ilyen, szóval eléggé hírértékű) és ezzel mindjárt le is mondtak 150 millióról (ami meg pláne hírérétkű). Elképzelhetőenk tartod, hogy egy ekkora rohadt nagy lépést nem jelentenek be egy sajtótájékoztatón, sőt pont az ellenkezőjéről beszélnek? A sajtáj közben, attól teljesen függetlenül derült ki Kassai visszalépése, amire rá is kérdeztek az újságírok, mire az volt a zavarodott válasz, hogy "hát ja persze, rég elterveztük" - csak épp elfelejtették megemlíteni. Ne nézzük már egymást hülyének!

Erre itt van ez a poszt az LMP saját blogján, aminek annyi az egyetlen mondandója, hogy az LMP ne fogjon össze senkivel (=maradjon a Fidesz), továbbá mocskos ballibek.
És ők léptek voltna vissza központilag és dobtak volna 150 milliót központilag?
Mondom, ne nézzük már egymást hülyének!

Igen, pontosan azt gondolom, hogy Kassai volt annyira tökös, hogy megelégelve a pártvezetés egyértelmű kollaborációját a Fidesszel, saját elhatározásból lépett vissza. Tisztelet érte, ő talán még emlékszik, hogy milyen céllal is lett létrehozva az LMP. Segítek: nem azzal, hogy Orbánt és köreit örökre a hatalomba betonozza, Szél Bernadett mégis ennek az egy célnak rendelte alá.

Ezt a posztot elég nehéz másként értelmezni, mint az LMP hűségesküjeként a Fidesznek.

dare 2018.03.23. 11:05:27

@Gómen: Egyszerre akarták bejelenteni a másikkal, csak a baloldali sajtó hozta a szokásos remek formáját.
Ha elmarad majd az ellenzéknek a jó szereplés, akkor azért az nagyrészt a médiának is köszönhető lesz.
Hihetetlen módon tudják fokozni a letargiát.

pragmatika2 2018.03.23. 11:07:57

Hát nem is tudom.
A Berike legfrissebb szösszenete egy kicsit durvára sikerült.

"Ha a fidesz marad a hatalomban, még az is előfordulhat, hogy börtönbe zárnak."

Bakker ekkora baromságot már régen hallottam.
(Hacsak Berikének nincs valami vaj a füle mögött, és így készíti elő a talajt, hogy majd azt mondhassa hogy "azérmerleakartamváltaniazorbánt")

feher.b (törölt) · http://pkpkozosseg.blog.hu 2018.03.23. 11:12:44

@dare: nem sikerült értelmezned, amit írtam, de segítek: tökéletesen mindegy, hogy kinek milyen a világlátása, most a Fidesz leváltása a cél. Vagyis HA egy körzetben az LMP jelöltje a közös jelölt, akkor rá kell szavazni. Ha más, akkor arra. Majd utána egy új választáson lehet valaki konzervatív, liberális, zöld, lila, fekete vagy csángó, most küldje el a Fideszt. De ahogy ezek egymást sározva blogokon próbálnak szavazókat nyerni, az egy rossz vicc.

Gómen 2018.03.23. 11:13:16

Amúgy pont az ehhez a poszthoz hasonló, a választókat totál hülyének néző megnyilvánulások miatt fordultam el az LMP-től, pedig nem is olyan régen még biztos voltam benne, hogy rájuk szavazok.

A "szerző" az olvasót totál hülyének nézve úgy csinál, mintha az 5%-os bejutási küszöbön egyensúlyozó LMP-nek a legszemernyibb esélye is lenne egyedül leváltani a Fideszt. Óvatosan megjegyzi, hogy van itt hmm... némi korrupció meg háborús retorika ami phúúj - közben vigyázva, hogy se a Fidesz, se Orbán nevét ne említse - és hát izé, az LMP az EGYETLEN alternatívája ennek - kár, hogy egymagában legfeljebb a legkisebb ellenzéki párt szerepére van esélye, szóval annyira azért nem zavarja a korrupció meg háborús retorika a szerzőt, hogy fontosnak tartsa Orbán leváltását. Nem Orbán csak maradjon tovább hatalmon, de bezzeg az a mocsok szemét ellenzék, azok aztán kapnak a pofájukra a lejárt szavatosságtól a politikai hullázáson át az államcsődözésig.

És mindez az LMP saját blogján, az Index címlapján! Kevesebb mint 1 hónappal, az ország történelmét évtizedekre meghatározó választás előtt!

És ezek után komolyan azt akarja elhitetni bárki, hogy Szél Bernadett az őszinte együttműködés szándékával állt le a többi párttal tárgyalni?

Komolyan azt akarja elhitetni bárki, hogy az LMP a Fidesz ellenzéke, nem az ellenzék ellenzéke - és így a Fidesz bábja?

És Széltől közben azt idézi az Index vezércikke, hogy "Orbán Viktor börtönbe zár, ha ő győz". Meghalok a röhögéstől, ha így folytatjátok! :) Ezek szerint Szél Bernadett börtönbe akar menni? Csak mert minden amit tesz és tett az összefogás merev elutaításától, az többi párt számára szabott teljesíthetetlen feltételeken át eddig a posztig, azzal egyértelműen Orbán győzelmét segíti.

Ne aggódj Detti, kitüntetést fogsz te kapni Orbántől, nem börtönt!

2018.03.23. 11:17:36

Sosem értettem az szdsz-ezést, semmi értelme vagy valóságalapja.
Viszont az értékrend most csúszik épp el rossz irányba, eddig nem voltak ilyen balosak most kezdték. Gondolom eddig fékezte az a pár ember aki már nincs ott. Úgy látszik nem vált ki elég komcsi annó. Bajnai ostorozását sem értem, ő stabilizálta az országot az a másfél éve - vagy mennyi volt - alatt és sosem viselkedett megélhetési politikusként.
Ha van konzervatív értékrendet valamennyire is képviselő párt az kb a jobbik lesz, legalábbis az elmúlt cca 5 év irányát tekintve. A fantasy kategóriába illő nagy pálfordulás ellenére ők voltak a legkövetkezetesebbek az elmúlt jópár év alatt, más mindeki mondott mindent meg az ellenkezőjét.

morph on deer 2018.03.23. 11:24:44

@dare:
“Ők nem készūlhetnek 2022-re, csak a nagyok?”

Gondolom ez alatt a Jobbikot lehet csak érteni, mert az MSZP-nek kb annyi 2022-re, ami egyébként már vagy tíz évet késik akkorra... Mert onnantól már nincsenek ‘nagyok’, csak a DK akad az LMP torkán esetleg.

Az teljesen biztos, hogy amennyiben orbán döntő fölénnyel győzne, 2022-re már csak azok maradnának egyáltalán a választásokon indulni képes helyzetben, az esetleg még demokratikusnak nevezhető oldalon, akik nem akarnak ártani a viktornak. Nekik esetkeg megengedi, hogy szinesítsék a tájképet, mert az segít a normalitás látszatát kelteni.
Az a fajta gondolkodásmód amit az LMP képviselni látszik az vagy azt jelenti, hogy ők kösz, de elvannak orbánnal, vagy igazából fogalmuk sincs a valóságról!

Az egyedüli értelmes és mindenki számára elfogadható megoldás a Bokros féle ‘500 napos’ terv lehetett volna, amely mindenki - már aki Magyarország orbánmentesítésében érdekelt - arcvesztés nélkül részt tudott volna venni, hiszen a program meghatározott időre és meghatározott céllal jött volna létre: tabula rasa, ami után már ki-ki a saját feje után folytathatta volna a Szerjozsa minden irányába, de orbán és rendszere nélkül.

Na ez nem volt jó az uraknak és elvtársaknak, kellett a Botka féle kakaskodás, erre fel - teljesen jogosan - az ellenállás a bekebelezési kisérletekkel szemben, aztán meg a kicsik halva született, bár egészen nagy arcú próbálkozásai, (lásd: “Szél kormány”-jaj!) aztán itt tartunk.

Sikerült megküzdenünk érte, de ettől legalább fel lehetett volna ébredni, és ezerrel a megoldásért dolgozni, de nem.
Á, dehogy, mi nem vagyunk olyanok..!

És még most us az a hülye ábrándozás megy, hogy majd 2022-ben, mert addig meg lehet úszni, és aztán majd qrva nagyok leszünk. :(

Ha orbán győz, - ha most hagyjuk győzni, - akkor már csak a seggnyalók és kollaboránsok fogják megúszni 2022-ig, más nem.
Ez van, mert ezt érdemeljük.

morph on deer 2018.03.23. 11:29:07

@Gómen:
“Ne aggódj Detti, kitüntetést fogsz te kapni Orbántől, nem börtönt!”
:)
Csak nem a ‘Szili Katalin dí’j arany fokozatára gondolsz?

Gómen 2018.03.23. 11:30:03

@dare:

Ne haragudj már, de nem tudom másképp kérdezni: te tényleg ennyire hülye vagy? Igen, tudom, hogy az LMP utólag ezt kommunikálta, ettől még világosan látszik, hogy nem ez történt.

Tartanak egy sajtótájékoztatót, összetrombitálják rá a teljes magyar sajtót, elmondják hogy nem fognak visszalépni az ellenzék javára, miközben valójában pont azt tervezték, hogy egy hatalmas gesztust tesznek az MSZP-nek és a Jobbiknak és ezzel nem csak két körzetről mondanak le, de 150 millónyi állami támogatásról is, de mindezt méééég nem jelentik be, sőt pont az ellenkezőjét mondják? Ne mondd már, hogy te ezt komolyan beveszed!? Mikor akarták bejelenteni, májusban?

Ez a baloldali sajtózás tökéletes Fidesz retorika. Az általad baloldalinak mondott, valójában független sajtó tette a legtöbbet eddig a Fidesz mocskának feltárásért és így a kormányváltásért, miközben az LMP minden módon igyekszik megakadályozni azt, hogy Orbánnak mennie kelljen.

"Ha elmarad majd az ellenzéknek a jó szereplés, akkor azért az nagyrészt a médiának is köszönhető lesz." - Ebben viszont történetesen igazad van, hiszen a média háromnegyedét az állami hirdetésekkel kitömött, központilag irányított Fideszes pártsajtó uralja akik teljes egészében propaganda módban működnek. Valóban sok részük lesz abban, ha nem szerepel jól az ellenzék.
Az a szomorú, hogy ezzel a poszttal, az LMP sajtója is csatlakozott, a 888, Pesti Srácok, Magyar Idők, Echo TV vezette vonalhoz.

dare 2018.03.23. 11:40:52

@feher.b: Köszönöm a segítséget.

@morph on deer: Az Mszp-nek nem lesz annyi 4 év múlva sem.
A Dk-nak se.
A Fidesz a Jobbik és az Lmp ellen dolgozik ezerrel, ha nagyon akarta volna, az Mszp és a Dk a bejutásért kūzdene csak, és nem a kormányváltásért.
50 jó jelöltön múlik Orbán visszaszorítása, szerintem meglesz.
Ha nem, akkor majd lehet újabb 4 évig anyázni az Lmp-t.
Így mindenki jól jár. :D

Gómen 2018.03.23. 11:44:16

@morph on deer:

Tökéletes összefoglaló! Sajnos minden szava igaz és elképzelni sem tudom, hogy az LMP hívek hogy nem látják azt, hogy ha most nem megy Orbán, akkor nem lesz itt semmifelé 2022. Annyi lesz, mint amit most láthattunk az orosz választásokon: látszát ellenzék a cár atyuska mellett.

Orbán 70%, ellenzék 30%, demokrácia kipipálva, mindenkinek kuss - ez lesz a várva várt 2022, amire az LMP meg Momentum készülni akar. Utána majd készülnek 26-ra, 30-ra, stb. Elő lehet adni még párszor ezt a mesét.

Eleve nem értem, hogy a közel 10 éve műödő és azóta stabilan 5%-on billegő LMP hogyan képes még elhitetni bárkivel, hogy az elmúlt közel 10 évben ugyan egy tapodtat se tudtak előre mozdulni, na de maaaaaajd most! Kár hogy 4 éve is pont ezzel az indokkal fúrták meg Bajnai indulását.

Volt egy rövid időszak, amikor úgy látszott, hogy tényleg elkezdenek végre felelős politikai erőként működni, a választások közeledtével viszont sajnálatosan visszatért Schiffer szelleme.

,, 2018.03.23. 11:45:12

@Gómen: nagy a kavarc, az igaz, de ennek kemény jogi vonzatai is lehetnek, tagként is vannak kötelezettségei, kérdés, hogy a pártnak okozott kárért hogy felel. Azt szerintem te sem feltételezed, hogy olyan tökös, hogy azt is vállalja, hogy megtéríti az LMP-nek a 150 milliós kárt. De még 1 millót sem tudna egy noname jelölt kipengetni "háttérsegítség" nélkül.

,, 2018.03.23. 11:51:55

@Gómen: a kommunikációs balfaszságokhoz (már ha megadjuk az esélyt, hogy az volt), elég annyi igazolás, hogy Vágó Gábor a kommunikációs segítő, az a Vágó Gábor, aki pár napja bizonyította be, hogy önmagában egy kommunikációs katasztrófa.

Gómen 2018.03.23. 11:56:54

@dare: Azt úgy azért felfogod, hogy ez alatt az általad könnyedén elengedett 4 év alatt hány tehetséges fiatal veszik el örökre, Orbán lezüllesztett oktatási rendszerében? Nekik nem lesz több fiatalságuk! Felfogod, hogy hányan halnak meg a harmadik világ szintjén döglődő egészségügyben? Nekik nem lesz több életük! Hány család szakad szét végleg a kivándorlás miatt? Hány céget vesznek el zsarolással/fenyegetéssel a tulajdonosaiktól Mészárosék, Tiborczék? Hány ezer millárdot lopnak ki a költségvetésből? Hány embert fognak igaztalanul meghurcolni, az életét tönkretenni?

Fel bírod ezt fogni?

És a legnagyob baj, hogy nem csak 4 évről lesz szó, sokkal inkább 20-30-ról, szóval a fentieket által érintett, tönkretett életeket szorozd meg pár millióval, az elrabolt millárdokat meg még pár ezerrel.

Ezeken röhigcsélsz itt nagy lazán hülyegyerek! Ezt mind vissza tudja majd csinálni az LMP ha valami csoda folytán egyszer kormányközelbe kerül? Feltámasztja a halottakat, visszaadja az elrabolt, tönkretett fiatalságokat? És ha 22-ben meg az után se kerültök kormányra akkor milesz? Bocsánatot kértek?

Ez itt a tét basszus! Bocs, de az LMP léte nem ér meg ekkora kockázatot. Tizedekkorát se.

Most váltani kell, bármi áron, bármi módon! Ha nem működtök együtt, akkor tünjetek el a francba, nincs rátok időnk.

Az LMP vagy összefog a többi párttal a kormányváltásért vagy aki az LMP-re szavaz, az a Fideszre szavaz, a diktatúrára szavaz, az ország lezüllesztésére szavaz. Ennyi most a történet.

dare 2018.03.23. 12:01:20

@Gómen: Figyelj te nagyon okos.
Nem akarok veled eszmecserét folytatni, mert nem vagyok kíváncsi arra ami a fejedben van.
Részemről ennyi, már ez is sok volt.
További jó elmeháborodást.

Gómen 2018.03.23. 12:03:02

@,,: Ember, felfogod, hogy mi a tét? Az ország jövője, az, hogy a gyerekeink egy demokratikus országban nőnek-e majd fel, vagy egy orábni diktatúrában!

Milyen 150 millióról beszélsz itt basszus? Nektek a maradék eszetek is elment?!

Igen, Kassai volt olyan tökös, hogy a hazája hosszútávú érdekét a pártja rövidtávú érdekei elé tudta helyezni!

Látom, hogy számodra az felfoghatatlan, ami sokat elmond rólatok. Erre mondják, hogy mindenki magából indul ki.

Tudod amúgy, hogy 48-ban, 56-ban emberek az életüket is adták a hazájukért? Nem rongyos 150 milliót! Totál el van borulva a teljes értékrendetek.

CleanYourRoom 2018.03.23. 12:06:26

Íme egyetlen érv, ami miatt konzervatívként kizáró ok, hogy az LMP-re szavazz:

A NŐI KVÓTA.

Genderfasisztákra, férfi numerus claususra, a férfiak nemi alapú megbélyegzésére, isztambuli egyezményre nem szavazunk és pont.
Még liberálisként sem, már ha egy komolyan gondoljuk a liberalizmus alapértékeit, hiszünk az egyéni szabadságban, felelősségben és a diszkrimináció és kollektív büntetés tilalmában.

Gómen 2018.03.23. 12:07:40

@dare:

Igen, általában ez a duma jön, amikor valakinek nincsenek érvei. Ha csak vak hit van, érvek nélkül, úgy valóban nehéz vitatkozni, megértem, hogy inkább elmenekülsz.

GyMasa 2018.03.23. 12:11:45

@morph on deer:
...úgynevezett demokratikus ellenzék ellen kampányol...
Igen, mert ez az ugynevezett demokratikus ellenzek sem nem demokratikus, (Alkotmanyozni akarnak egyszeru tobbseggel, elszamoltatni akarnak nyilvanvaloan az alapveto jogi eljarasok megkerulesevel, siman semmibe veszik, es gyulolik a 2 millio fidesz szavazot)
Es se nem ellenzek (gyakorlatilag SEMMIT nem csinalnak az Orbantakaroggy!-on kivul, es nyilvanvaloan alkalmatlanok levaltani a fideszt, es nem is erolkodnek tulzottan ezugyben)
...Nekik elsősorban a saját poziciójuk erősítése s cél,...
Ami jelenleg a legsikeresebb taktikanak tunik arra, hogy VALAHA levaltsak a fideszt.
(Ez persze egyaltalan nem jelenti, hoyg az LMP lenne ez az ero)
Ugyanis a fidesz ellen sikerrel csak egy hasonloan nepes tamogatoi bazissal rendelkezo politikai formacionak van eselye gyozni, figyelenbe veve azt is, hogy azutan a gyozelem utan el is kell am vezetni Magyarorszagot.
Lehetoleg ugy, hogy 2 ev mulva az emberek ne nosztalgiaval gondoljanak vissza (es szavazzak ujra 2/3-dal vissza a parlamentbe oket) a fidesz "illiberalis allamara"!
Az ellenzek mai formajaban az fidesz bukasa nem az ellenzek erdeme volna, hanem a fidesze.
...Ez pedig igen szanalmas kepet fest roluk...
Pont ez nem fest roluk szanalmas kepet.
Szanalmas kepet a Paks2 barmiaron torteno felmondasa , a genderkedes fest roluk.
...és minderre orbán uralkodása mellett nagyobb esélyt látnak, mint egy esetleges demokratikus győzelem esetén...
Kivancsi vagyok a te velemnyedre, hogy mihez kezdene az ellenzeki osszsfogas egy gyozelem eseten?
SZerintem mar az is csoda lenne, ha kormanyt tudnanak alakitani, es kihuznanak mondjuk 2 evet, mielott megbuknak.

,, 2018.03.23. 12:13:10

@Gómen: te sem fogod megérteni. Egy párt testületileg dönthet a pártot illető 150 millióról, de egy magánszemély, egy tag, egy képviselő, nem!
Egyszerűen csak a lehetőségét is kizárod, hogy testületileg döntöttek erről, csak rosszul kommunikáltak.

Téged idézve:
"Igen, az LMP volt olyan tökös, hogy a hazája hosszútávú érdekét a pártja rövidtávú érdekei elé tudta helyezni!
Látom, hogy számodra az felfoghatatlan, ami sokat elmond rólatok. Erre mondják, hogy mindenki magából indul ki."

dare 2018.03.23. 12:20:57

@Gómen: Nincs most időm, de hétvégén visszatérhetūnk.
Csak addig moderáld magad kicsit.

GyMasa 2018.03.23. 12:24:04

@morph on deer:
...Mire?
Egyébként ha kicsit egyértelműbb lenne az orbanizmussal szembeni álláspontjuk,...
Nezd, ha lesz kormanyvaltas, akkor az LMP-nek szint kell vallania 1-2 honapon belul. Ki fog derulni, hogy kivel is vannak tulajdonkeppen.
EZ haromfelekeppen vegzodhet:
- tenyleg fidesz csicskak.- EKkor, szerintem kb az MDF sebessegevel fognak megszunni, azaz 2022-re zero tamogatottsagu part lesznek, es elfoglaljak melto helyuket a tortenelem szemetdombjan
- Lepaktalnak az mszp-dk horror-duoval, es megprobalnak kormanyozni, aminek igen jo esellyel csak annyi lesz a vege, hogy ki fogjak oket IS csinalni, ahogy anno a szdsz jart.
- Komolyan gondoljak, hogy kormanyt szeretnenek valtani, ES rendelkeznek az ehhez szukseges turelemmel, es onmerseklettel es megalljak, hogy nem vesznek tevolegesen reszt a mostani "osszefogasban". - Ekkor marad eselyuk, hogy egy kesobbi valasztason _VALODI_ alternativat jelentsenek a fidesszel szemben. Mondjuk, ehhez sokat kellene finomitaniuk a programjukon, es sokkal-de-sokkal aktivabban kellene kampanyolniuk az egesz orszagban.
... mondjuk legalább annyira mint a DK-val szembeni, - és lenne 15-20% közötti támogatottságuk, ami nem lenne túlzott elvárás közel tíz év után, akkor valóban úgy lenne, ahogy mondod...
egy 20%-os tamogatottsag maximum egy 3 tagu koalicios kormanyzasra lenne eleg a fidesz nelkul. Az pedig szinten nem jo omen...

GyMasa 2018.03.23. 12:27:16

@Voznyák Pista:
...A Berike legfrissebb szösszenete egy kicsit durvára sikerült...
Ja, ezen en is felhuztam a szemoldokomet...
Oszinten remelem, hogy nem a progressziv balos "aldozati valuta" bevaltasa miatt csinalja, mert akkor nagy a baj...

,, 2018.03.23. 12:29:20

@Gómen: még valami: ha valaki elfogulatlan, akkor világosan kell látnia, hogy Bp-en a baloldal, vidéken viszont a Jobbik erős. Érdekes módon a Jobbikat nem igazán basztatja senki, hogy lépjen vissza Bp-n a baloldal javára, vagy a szocikat és a Dk-t, hogy vidéken lépjenek vissza a Jobbik javára. Akkor ezt most hogy, ők nem lesznek felelősek az ország jövőjéért?

Gómen 2018.03.23. 12:29:21

@,,: Látom nem megy ez neked. 150 millióról senki nem döntött, Kassai döntött arról, hogy visszalép. Az, hogy ennek a következménye 150 milliónyi állami támogatást elvesztése, az nem az ő dolga, ő nem 150 millióról mondott le, csak a jelöltségről.

Nem zárom ki a lehetőségét semminek, egyszerűen látom a tényeket. Az LMP bejelentett valamit, miközben az egyik tagja ennek homlokegyenest az ellenkezőjét tette. Semmi értelme nincs annak, hogy az LMP elhalgassa a sajtótájékoztatón, hogy ekkora lépésre készül. Leszámítva persze azt, hogy testületileg nem készültek semmiféle lépésre.

Ez az átírt idézet tőlem, olyan szinten izzadtságszagú próbálkozás, hogy az már nagyon kínos. Értem, hogy védeni akarod imádott pártodat, de talán egy bizonyos szintnél mélyebbre nem kéne süllyedni. Olvasd már el azt a posztot ami alatt itt kommentelünk! Ez az összefogást ellenző (=a Fidesznek győzelmet garntáló) az ellenzéket mocskoló poszt az LMP blogján, ez lenne a haza hosszútávú érdekeinek figyelembevétele? Ez lenne a kormány leváltásához szükséges ellenzéki pártok közti együttműködés eszköze?

GyMasa 2018.03.23. 12:33:58

@Gómen:
...ha most nem megy Orbán, akkor nem lesz itt semmifelé 2022...
Ha megszunik a "DEMOKRACIA", ahogy ugye mar 8 eve megy a fenyegetes vele, azt' eddig meg nem kovetkezett be, akkor majd egy forradalom fogja elsoporni a fidesz-diktaturat. Valoszinuleg nem '22-ben, hanem kesobb.
A forgatokonyvekert tessenek Venezuela hireit nezegetni/olvasgatni.
Az az orszag egy kivalo indikator.

,, 2018.03.23. 12:51:55

@Gómen: jól van, akkor tessék csak a fideszsajtót mantrázni, egészségére.

morph on deer 2018.03.23. 12:58:22

@GyMasa:
“egy 20%-os tamogatottsag maximum egy 3 tagu koalicios kormanyzasra lenne eleg a fidesz nelkul.”

Ha most indítottak volna arról a 20%-ról, akkor könnyen lehetett volna annél jóval több április kilencedikére, véleményem szerint.
Akkor nyilván kihagyták volna a cikcakkokat, és az ellentmondó nyilatkozgatásokat, stb. A jelenlegi helyzetben viszont ez túl nagy feladatnak bizonyult, 5%-ról megugrani ezt egyedül nem szokott menni.
A gond csak az, hogy ezt nekik is tudniuk kellett, valamint azt is, hogy mivel most már itt tart az orbáni rémálom, ahol, - és ők úgy tesznek, mintha normális országban élnénk.

Tudom, hogy nem ennyire hülyék, és pont ez a gondom velük.
Mert most nincs már nincs idő jópofizni, se stratégiai szerepjátékokhoz, de mégis ez zajlik.
Na ezért nincs ok az LMP-re szavazni.

Gómen 2018.03.23. 13:02:49

@,,: Én mantrázom a Fidesz sajtót? Ez a legjobb poén amit ma hallottam. :) Segíts már kérlek, az Index lenne a Fidesz sajtó, a 444 vagy a HVG?

Miért van az, hogy ha elfogynak az érveitek akkor beismerés helyett csak ilyen sértődött kisgyerek stílusban tudtok reagálni? Nem szégyen ám beismerni ha valamiben tévedtél.

GyMasa 2018.03.23. 13:16:22

@morph on deer:
..Ha most indítottak volna arról a 20%-ról,...
Hat, akkor egeszen mashogy allna a helyezet.
DE szerintem a 20% egy igazi valtashoz keves.
Ahhoz a fidesszel legalabb megegyezo tamogatottsagra lenne szukseg maximum 2, ideologiaban egymashoz kozel allo partnak.
Minden mas felallas csak a rizikot noveli.
...A jelenlegi helyzetben viszont ez túl nagy feladatnak bizonyult, 5%-ról megugrani ezt egyedül nem szokott menni...
Hat, majd meglatjuk, mi lesz!
...és ők úgy tesznek, mintha normális országban élnénk...
Nem fognak ossze az ellenzeki osszsfosassal, mert annak jo esellyel a part megszunese/eljelentektelenedese lenne az eredmenye.
Ok a partjuk jovojet tartjak szem elott (ezt most az optimista enem mondja)
Ha lefekszenek a mszp-dk parosnak, az ongyilkossag, mert ok 100%, hogy kicsinaljak oket inkabb rovid, mint hosszu tavon.
Ha lefekszenek a fidesznek, az eredmeny ugyanaz.
Ha fuggetlenek maradnak, akkor legalabb az eselyuk megmarad egy kesobbi kormanyzasra.
...Mert most nincs már nincs idő jópofizni, se stratégiai szerepjátékokhoz, de mégis ez zajlik...
Miert, mikor volt ido ra?
SZerintem 2014-ben, az akkori bukta utan AZONNAL el kellett volna kezdeni mindazt, amit az utobbi 3 honapban csinaltak.
...Na ezért nincs ok az LMP-re szavazni...
IGazabol, arra szavazol, akire akarsz, de en megertem, amit csinalnak, sot alapvetoen egyet is ertek veluk.
AMi nekem nem vilagos, az csak a mogottes szandekuk (azaz, hogy valoban a fidesz emberei-e)

Gómen 2018.03.23. 13:22:04

@,,: Igazad van, a Magyar Gárdás, zsidó listázó Jobbiktól amelyik összefeküdt Simicskával és Putyinnal valamint sorra szavazta meg a Fidesz törvényeit, valóban kevésbé várja mindenki, hogy látványosan összefogjon a baloldallal a demokrácia védelmében.

A LMP-től viszont, ami legalább papíron hasonló értékeket vall mint a többi baloldali párt, egy picit talán több együttműködési hajlandóság lett volna elvárható. Már ha valóban azokat az elveket kívánják képviselni amikről beszélnek.

Mondhatjuk úgy is: a Jobbikban nem csalódtam mert nem is vártam tőlük mást, az LMP-ben igen. És nem csak én, ebben biztos lehetsz.

Erre most lehet mondani, hogy a Jobbik nélkül nincs kormányváltás, csak ugye ha az LMP hajlandó lett volna félretenni a rövidtávú pártérdeket és az ország hosszútávú érdekében, erre az egyetlen egy választásra, és azt követő 4 éves ciklusra összefogni a többi baloldali párttal, és tavaly óta összefogva a kormányváltásért kampányolna a teljes baloldali-liberális tábor (nem pedig egymás ellen, egymást sértegetve: lásd ez a poszt pár héttel a választás előtt vagy Vágó Gábor megnyilatkozása!), akkor most baromira nem itt tartanánk. Ahogy fentebb írtam, Botka tavaly januárban, Juhász Péter tavaly márciusban kezdeményezett összefogást, az LMP szóba se állt velük, holott már akkor is világosan látszott, hogy egyedül az LMP nem fog választást nyerni, az LMP nélkül pedig a többiek se, vagyis a külön utas politika Orbán hatalmon maradását segíti. Ja, és a Jobbik erősödését, szóval ezért is külön köszi az LMP-nek!

Ettől függetlenül amúgy az emberek nem hülyék. Ha az nem is olyan egyszerű kérdés, hogy a rakás baloldali jelölt közül ki az esélyesebb (ezért lett volna fontos az LMP-nek összefogni) azt azért mindenki tudja a saját környékén, hogy inkább jobbos vagy inkább balos körzet-e, így ami inkább jobbos, ott nyílt együttműködés és balos visszalépés nélkül is simán át fognak szavazni a Jobbikra és vica versa (ezért is kisebb jelentőségű a Jobbikkal való látványos összefogás). Ezért is volt teljesen értelmetlen és látványosan csak alibi indiok Szél ultimátuma amiben a baloldal és a Jobbik nyílt összefogását szabta feltételül. Ezért is volt különösen tiszteletremétló Kassai lépése!

Gómen 2018.03.23. 13:28:46

@GyMasa: Aha persze várjuk csak meg a forradalmat. Végülis mi baj lehet? Csak meghal pár ezer jobb sorsra érdemes ember, összeomlik a gazdaság pár további évtizedre, tovább mélyül az országon belüli szakadék. Persze, várjuk csak meg amíg oda süllyed a helyzet, véletlenül se álltsuk meg a folyamatot most, amikor még viszonylag békésen meg lehet tenni.

Értem, hogy próbálod adni a hülyét, de te is pontosan tudod, hogy a demokrácia nem egyik napról a másikra szűnik meg, hanem lépésről lépésre, szép lassan. Azt pedig, hogy ez a folyamat javában zajlik, hiába tagadod:

"Az Európai Parlament szerint Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének kockázata"
24.hu/belfold/2018/03/21/magyarorszagon-egyertelmuen-fennall-az-unios-alapertekek-sulyos-megsertesenek-kockazata/

És ez csak a legutóbbi.

...ja már tudom is válaszod erre: SOROS!

,, 2018.03.23. 13:48:11

@Gómen: nem sértődtem meg, de egyelőre fenntartom a lehetőségét annak, hogy testületi, közös döntés volt egy szerencsétlen kommunikációval. (pár órával később Ungár vendég volt az Egyenes beszédben, esetleg oda is időzíthették a közös bejelentést. A sajtótájékoztató meg teljes káosz volt, bezárultak az ajtók, de nyitottak is.. most ezzel mit akartak mondani? haragszom az ilyen balfaszságokért.)
A további lmp-s visszalépések esélyét sem tartom kizártnak (és ha félreértettél, támogatnám is). De hozzá kell tennem, hogy Bp-n is van olyan körzet, amiben balos összefogással sem lenne egyértelmű a helyzet (pl. a Dúró Dórásban, ami kapásból eszembe jut), és vidéken is fordítva. A 2 független és esélyes jelölt körzetében mindenki előtt nyitott a lehetőség, hogy sérülés nélkül visszalépjen.

Gómen 2018.03.23. 13:50:19

@,,: Ja és végezetül, idéznék neked a posztból (de én nem írtam át veled ellentétben, szó szerint idézek)

"Aligha kell különösebben részletezni, hogy a finoman szólva sem tiszta múlttal rendelkező pártra, amely 2010 előtt kis híján csődbe vitte az országot, miért is nem lehet jó érzéssel, tiszta lelkiismerettel szavazni (és egyetlen jelöltjére, valamint egyetlen csatolt részére sem)."

Külön kiemelném neked az "és egyetlen jelöltjére, valamint egyetlen csatolt részére sem" részt!

Namost ez itt az LMP saját blogja. Az LMP saját blogján megjelenik egy ilyen írás, pár héttel a választás előtt, ami kikerül az Index címlapjára is. És te közben azt állítod, hogy ugyanez az LMP ami saját blogján közli, hogy az MSZP "EGYETLEN JELÖLTJÉRE" sem szabad szavazni (tehát nem csak listára, hanem konkrét jelöltekre se, egyre se!), az pártdöntésre léptette vissza egyik jelöltjét az MSZP javára méghozzá olyan áron, hogy egyúttal 150 milliós állami támogatásról is lemondott?! Majd most azt mondják, hogy "lemondunk a javára, de ne szavazzatok rá!". :)

GyMasa 2018.03.23. 16:10:56

@Gómen:
... Aha persze várjuk csak meg a forradalmat...
Miért, van job ötleted?
A szocik 2010-re elkúrták (igazából már 2006-ra, de ez most teljesen mindegy). Nem kicsit, hanem nagyon.
Azát, fleto, ahelyett, hoyg államférfihoz méltóan lemondott volna, és új választáasokat írt volna ki, amit a fidesz megnyert volna egy vékony többséggel, hogy aztán 2 év múlva ők kapják a nyakukba a 2008-as válságot, és ők bukjanak abba bele, ahelyett kijelentette, hogy a "legfontosabb, hoyg megtartsák a hatalmat a következő válaszátsokig"
(Érted, nem az ország stabilitását, meg ilyeneket, hanem a HATALMAT)
Aztán belekezdett abba először az 1,5 éves kutyakomédiába, amit az akkori miniszterelnök casting jelentett.
Majd, végül 2008-ban végleg a nyakába szakadt az összes szar.
Válság, IMF hitel, Bajnai...
De végül megtartották a HATALMAT a következő válaszásokig.
BRÁ-VÓ!!!
Óriási eredmény!
Ennek köszönheti az ország a fidesz 2/3-át, és ennek köszönheti az mszp, hogy mára gyakorlatilag egy jelentéktelen kispárttá töpörödött.
Szó-mi-szó, BRILLIÁNS stratégia volt.
Ja, és ennek köszönheti az ország, hogy a nép nem kér többet a balliberális uralomból.
...Végülis mi baj lehet? Csak meghal pár ezer jobb sorsra érdemes ember, összeomlik a gazdaság pár további évtizedre, tovább mélyül az országon belüli szakadék...
Igen, a forradalmak már csak ilyenek, de békés alternatíva hijján te hogyan képzeled váltást?
Mert én nem úgy látom, hogy a mai ellenzék képes lesz leváltani a fideszt...
...Persze, várjuk csak meg amíg oda süllyed a helyzet, véletlenül se álltsuk meg a folyamatot most, amikor még viszonylag békésen meg lehet tenni...
Majd április 8án kiderül, hogy van-e:
- Igény a magyar népben a fidesz leváltására
- Van-e elég tehetség az úgynevezett demokratikus ellenzékben, hogy ezt megtegye,
Ha nem lesz,akkor marad 2022 vagy a fidesz nyílt diktatúrája, ami ellen viszont a forradalom az egyetlen hatásos módszer, bármennyire is nirvana érvelsz itt.
...Értem, hogy próbálod adni a hülyét, de te is pontosan tudod, hogy a demokrácia nem egyik napról a másikra szűnik meg, hanem lépésről lépésre, szép lassan...
SZerintem te értesz valamit erősen félre. pont Venezuela példáján lehet szépen látni, ahoyg megszűnik a demokrácia. És, ehhez még csak látnoknak sem kell lenni, elég csak visszaolvasni a híreket az elmúlt 19 évből.
Ami a nagy tudomány, az az, hogy akkor meglásd a bajt, amikor az ÉPPEN történik, ÉS tegyél ellene.
... Azt pedig, hogy ez a folyamat javában zajlik, hiába tagadod:..
Te elolvastadd, amit írtam?

"Az Európai Parlament szerint Magyarországon egyértelműen fennáll az uniós alapértékek súlyos megsértésének kockázata"
24.hu/belfold/2018/03/21/magyarorszagon-egyertelmuen-fennall-az-unios-alapertekek-sulyos-megsertesenek-kockazata/
Azért tudod, a "fennáll a kockázata" az nagyon nem egyenlő azzal, hogy éppen meg is történik.
...ja már tudom is válaszod erre: SOROS!...
Mivan?

dare 2018.03.23. 18:36:31

@Gómen: "Az LMP saját blogján megjelenik egy ilyen írás, pár héttel a választás előtt, ami kikerül az Index címlapjára is."

Tegnap óta van kint a Dk-s lámpagyár blog a címlapon, amelyben 5 ok van a Jobbik ellen felsorolva.

"És te közben azt állítod, hogy ugyanez az LMP ami saját blogján közli, hogy az MSZP "EGYETLEN JELÖLTJÉRE" sem szabad szavazni"

Más szemében a szálkát...

De tudod mit, játszunk csendjátékot.
Aki innentől kezdve bármelyik ellenzéki pártot szapulni fogja a következő 2 hétben, az egy nagyon jól álcázott Fidesz szimpatizáns lesz.
Április 9.-én nyomathatod majd tovább, én itt leszek.
Tehát akkor, aki hamarabb megszólal....

Ferenc Cserepkei 2018.03.23. 19:23:37

Skacok a kulcsszó a diversity.

Gómen 2018.03.24. 03:10:06

@dare:

Már vesztettél is:
reflektor.blog.hu/2018/03/23/a_dk_28_kepviseloi_helyet_adna_at_a_fidesznek
reflektor.blog.hu/2018/03/22/az_mszp_kozeli_alhirbirodalom_orban_megbizasabol_kozpenzen_vegez_rasszista_uszitast
reflektor.blog.hu/2018/03/22/eddig_csak_az_mszp-p_nem_leptetett_vissza_jelolteket

Ezek mind ez után a poszt után íródtak, szóval erről ennyit. Amúgy te nekem nem parancsolsz, szóval olyan játékot játszol magadban amilyet akarsz, én el fogom mondani amit gondolok. Kettőnk közül nem én kardoskodok olyan politika mellett, ami a Fidesz kezére játszik olyan körzeteket, amiket az ellenzék is megnyerhetne...

A Jobbikról: fentebb leírtam ",," nevű illetőnek, hogy miért teljesen más a Jobbik vs baloldal, illetve az LMP vs baloldal történet, nem ismételném magam, itt megtalálod: reflektor.blog.hu/2018/03/22/konzervativkent_az_lmp_mellett#c34867990

Attól, hogy a Jobbik mostanában nem beszél zsidó listázásról és Vona nem járkál már gárda mellényben attól én még nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezzel a vonallal végleg leszámoltak és nem csak a választás idejére tették félre kicsit. Biztos lehetsz benne, hogy erről még nagyon sokan nincsenek meggyőződve, épp ezért sokkal kevésbé lényeges, hogy a Jobbik nyíltan összefog-e. Akinek beveszi a gyomra az így is át fog szavazni, akinek nem, az akkor se szavazna, ha ők lennének az egyetlen ellenézki jelölt - és vica versa, ahogy már írtam. Nem mellesleg a Jobbik sehol, senki javára nem szándékozik visszalépni, ezt többször is elég egyértelművé tették, szóval alapból irreleváns a kérdés.

Külön kiemelném még az LMP súlyos felelősségét az elvesztegett elmúlt 1 évben, amit ha összefogva, összedolgozva, okosan kampányolva töltött volna a demokratikus oldal, akkor most fel se merülne olyan helyzet, hogy a minimum kétes mértékben demokrata Jobbikkal egyáltalán szóba kelljen állni!

Ugyanakkor feltenném neked a kérdést, hogy tudsz mutatni olyan MSZP-s, DK-s, P-s, Együttes, blogposztot, cikket, bármit, amiben szó szerint le van írva ennek a fenti LMP-s posztnak az LMP ellenes verziója?

Vagyis szorgalmaz olyat bármelyik baloldali párt, hogy "Az LMP-re nem lehet jó érzéssel, tiszta lelkiismerettel szavazni (és egyetlen jelöltjére, valamint egyetlen csatolt részére sem)" ??

Én nem olvastam ilyet eddig sehol, annak ellenére sem, hogy az LMP nem tegnap kezdte ezt stílust a többi baloldali párttal szemben.

Az amúgy külön gusztustalan, ahogy a Párbeszédesekről, vagyis korábbi párttársaitokról beszéltek, akiknek az a hatalmas bűnük, hogy már 14-ben rájöttek arra amire ti még most sem, és már akkor képesek voltak félretenni az egyéni és pártérdeket az ország érdekében.

Ti még most sem vagytok hajlandók ezt megtenni, kérdes, milyen okból.

Gómen 2018.03.24. 03:39:44

@dare:

"De tudod mit, játszunk csendjátékot. "
...
"Április 9.-én nyomathatod majd tovább, én itt leszek."

Igen, ha nem lennének érveim, valószínűleg én is "csendjátékot" akarnék játszani, de nekem - veled ellentétben - vannak érveim és ezeket el is fogom mondani, akár tetszik neked, akár nem.

Április 8 után, viszont már baromira nem fog érdelekni ez az egész téma. Vagy azért mert nyer az ellenzék és ünnepelni fogom a magyar demokrácia megmenekülését, vagy azért mert nyer a Fidesz és ez esetben azonnal elkezdjük szervezni a családunk külföldre kötlözését. Bárhogy is lesz, az én gyerekeim nem lesznek Orbán alattvalói.

Szóval április 9-én én vagy az örömhíreket fogom olvasni, vagy német ingatlan hirdetéseket, de semmiképp nem veled fogok foglalkozni.

Egy dolog biztos: én április 9-én is bele tudok majd nézni a tükörbe. Az LMP vezetése esetében viszont ebben jelenleg nem vagyok olyan biztos.

dare 2018.03.24. 14:08:38

@Gómen: Fogalmad sincs mi mellett kardoskodok, csak az elképzelt baloldali sajtó által okozott zavart látom visszatükrözödni a fejedben.
De a te kedvedért még egyszer utoljára leírom, viszont többet már nem szeretném.
Mindig jön valaki nagy hirtelen, aki páros lábbal száll bele az Lmp-be, mert feltornázta a baloldali sajtón az agyát valami elviselhetetlen szintre, és ugyanazokat a köröket futjuk le újra és újra.

Az Lmp előtt órási lehetőség van, és a kisebb pártokon is.
Már nem egyszer, nem kétszer leírtam, hogyan képzelem el az ellenzék fellépését a Fidesz ellen, ha nem hiszed el amit most írok, akkor leellenőrizhetsz bármikor.

Nem tartom jó ötletnek a visszalépkedést, mivel azzal csak az Mszp, a Dk, és a Jobbik járna jól, ami nem egy hatalmas szavazatmaximalizáló mozgósítást eredményezne így, és vannak kételyeim a sikerességével kapcsolatban is.
Vannak jelöltek mind az Mszp-ben, mind a Dk-ban, mind a Jobbikban, akiknek ott van a helyük a parlamentben, és ha az én körzetemben indulnának bármikor rájuk szavaznék.
Viszont ez a két nagyobb bázis (Mszp-Dk, Jobbik) nem akar a jelöltjeivel koordinálni, korábban reménykedtem abban talán a kampány alatt majd visszafogják egymás iránti unszimpátiájukat, mivel az egyéni jelölteknél nem lenne szabad a pártlogóval foglalkozniuk.
Ha azzal foglalkoznak, akkor a szavazóik is ezt fogják tenni, nem tudják majd a másik párt jelöltjét beikszelni a szavazólapon, ami a mostani helyzetben nagyon rossz megoldás részükről.

Korábban szintén sokszor írtam talán a kis pártok tudnak ezen a helyzeten változtatni, és mivel én nem vagyok visszaléptetés párti, ezért azt javasoltam a kisebb pártok jelöltjei (Lmp, Momentum, Együtt, Moma, Kétfarkú) álljanak be 50 olyan esélyes jelölt mögé, akiket minden szempontból vállalhatónak tartanak pártszimpátiától függetlenül, és kampányoljanak közösen az adott jelölt győzelméért abban a körzetben.
Ez a hajó már elment, javasoltam azt is, hogy az Lmp 30 körzetben egyezzen ki a visszalépésekkel kapcsolatban az Mszp-Dk-val, és a Jobbik jelöltjei mögé álljanak be legalább 20 körzetben, mert ezzel tudják maximalizálni a töredékszavazatukat is, és 80 körzetben simán indulhatnak még, ami a bejutáshoz elegendő.
Nagyon sok más lehetőség van még a szavazatmaximalizálásra, nem írtam le mind őket korábban, de tudnék még nagyon sokat mondani, nagyon sok lehetőség van.
Egy dolog 100%-ig bizonyos csak.
A mostani megoldás nem a legjobb módszer erre.
Sőt, ez a bemerevedett álláspont a lehető legrosszabb megoldás.
Akár mindennap ha csak 1 jelölt visszalépne valahol a nagyok közül, azzal tudnák fokozni a választókban a feszültséget, vagy a kicsik állnának be valamelyik erős jelölt mögé legalább 50 körzetben , vagy a lépnének vissza a javukra is jobb megoldás, mint a mostani.
Ha nem mozdulnak a hegyek, akkor ki kell helyezni a tájékozódási pontokat a kicsiknek.
Ha viszont már sikerült volna az Mszp-nek és a Jobbiknak legalább a kicsik javára gesztust gyakorolni, értem ezalatt legalább 10 körzetben az Együtt és az Lmp javára (nekik vannak esélyesebb jelöltjeik a többitől), akkor az 50 körzetben a kicsik ezt a kérdést már rég eldöntötték volna, és nem kellene még mindig ezzel foglalkozni.
De azt ne várja el egyetlenegy Mszp-Dk vagy Jobbikos választó, hogy a kicsik ilyen előzmények után veszteségminimalizálást figyelmen kívül hagyva feláldozzák majd értük magukat.
Ami lehet rosszul sül el, mert csak Mszp-Dk és Jobbik jelöltek nem fogják a evk-k közel felét megnyerni.
Ha visszalépnek a kicsik, a szavazóik nem fognak attól függetlenül elmenni szavazni.
Hidd el, nagyon sokan maradnának otthon, ha csak ez a 3 szereplő maradna talpon az ellenzéki térfélen.

A Jobbikot nem elemezném már, meg nincs is semmi értelme.
Egy térfélen vannak, bármelyiket is kezdeném ostorozni, azzal mindnek ártanák vele.
Néha nehezen állom meg 1-2 kommentelő miatt, de akkor mindig haragszok is magamra.
Ebben a rendszerben nincs két pólus (pláne nem három) az ellenzéki oldalon, hanem csak egy.
Ezt kell megoldaniuk, ami nem könnyű feladat arcvesztés és az egymás elleni unszimpátia miatt.
Az Lmp, a Jobbik, és a kicsik már borítanák ezt az asztalt, én viszont nem vagyok benne biztos, hogy sikerül minden levitézlett pártot legyőzniük ebben a rendszerben, ezért én a lassabb folyamat híve vagyok.
A mindent vagy semmit elv ebben a groteszk helyzetben nem jó, nekem túl nagy a szkepticizmusom, ami a környezetemből és beszélgetésekből fakad.
Legyőzhető a Fidesz a simán, amit én a pártokra bízok.
Ha nem sikerül nekik, akkor nem azt fogom nézni ki hány %-on végzett a listás szavazásnál, hanem azt, hogy hány egyéni jelölt miatt vesztett az ellenzék a döntésképtelenség és a kooperáció miatt.

dare 2018.03.24. 14:09:32

2014 az Schiffer hibája volt, de nem volt olyan helyzet mint most.
Most az Lmp jobban tud arcvesztés nélkül bármit is tenni, és nyugodt lehetsz, most nem rajtuk fog múlni a 2018-as választás, mindent el fognak követni a kormányváltásért.
Légy türelmes, ezért mondtam gyere vissza majd 9-ike után szidni őket.

Nem tudom hol voltál az elmúlt 4 évben, de az Lmp egyik párt ellen sem fogalmazott meg nagyon erős posztokat, ellenben 4 évig kaptak annyit, amennyi miatt sokan már úgy kisértődtek volna, hogy nem is néznének a másik felé soha többet.
Ha itt voltál az elmúlt egy évben, akkor láthattad ki szidta jobban a másikat.
Csak az elmúlt fél évben vették fel a kesztyűt páran, és fejezik ki kedvességüket viszonzásképpen, de ez csak egy pár blogger, tényleg nagyon kevés ahhoz képest, amennyi rájuk ömlött az elmúlt 4 évben.
Nem díjazom én se az egymás elleni harcot, pláne nem ebben a rendszerben de valahol meg is tudom érteni őket.
Nem kéne ezt tenniük, mert nem egymás ellen kellene most küzdeni, de a Dk-s blogok felé is megfogalmazhatnál egy kis kritikát ha már itt tartunk.
Így lenne fair.
Mindkettő hibás ebben, az egyik azért mert csinálja, a másik azért mert felveszi.
Erősebben kritizálnám én is az Lmp-t ez miatt, és még van egy pár dolog, de amíg nincs magas támogatottságuk, és amíg nem győzték le a Fideszt közösen, addig csak ártanék.
Nem csak nekik, az összes ellenzéki pártnak.
Ezért valahol jogos amit állítasz, de nem ez a jellemző, és ami a legfontosabb, még így is többet kapnak mint adnak.
Aki nem hiszi, járjon utána.

A Párbeszédről szintén nem mondok semmit, majd a kampány után ha érdekel kibeszélhetjük őket is, most nincs semmi értelme.

Ez a demokrata oldal mantra engem kikészít, nem kommentálnám ezt se, mert nehezen fognám vissza magam.

Csak annyit, hogy 1 év az Lmp-nek a "demokratikus" oldalon, az elég lenne nekik a teljes megsemmisüléshez.

dare 2018.03.24. 14:10:02

A csendjáték viszont nem sikerült látom (nem értetted meg mire írtam), ezért ha folytatni szeretnéd az ekézést, legalább azt is írd le te kit támogatsz.
Úgy lenne tisztességes, ha én is tudnék egy kicsit fröcsögni.
Nincs sok kedvem hozzá, de nem is vagyok a fordítsd oda a másik orcádat is híve.
Kicsit kezd fárasztani az, amiből te nem érzékeltél semmit az elmúlt 1 ( ami 4) évben.
Ha nincs pártod, csak fröcsögsz, azt is mond meg.
Azokról is megvan a szofisztikált véleményem.

Én most is bele tudok nézni a tükörbe, de nagyon kíváncsi vagyok te melyik párt szimpatizánsa vagy, ami ilyen fene nagy felsőbbrendűséget kölcsönöz neked eme bátor cselekedethez.

Ja igen, még annyit hogy a kritika és a fröcsögés között van némi különbség.
Amit most csinálsz, az nem kritika, bármennyire is gondolod annak.
De ne kerüljünk vissza oda, hogy azért teszed ezt mert az Lmp-s posztok, mert akkor soha nem lépünk előrébb.

Annyit azért tudjál, ha az én körzetemben az Lmp-s képviselő (aki totál esélytelen amúgy) visszalép, akkor fogalmam sincs hova húzzam listás szavazatnál az x-et, melyik párt érdemelné ezt meg.
A kicsik közül csak az Lmp indul az én körzetmben.
És azt is tudom, ha csak Mszp és Jobbik közül lehet csak választani, akkor lesznek akik otthon fognak majd maradni.
Nem túl sokan, de talán pont elegen ahhoz, ami miatt a Fideszes képviselő el fogja majd vinni a körzetet.
Talán nem, de akkor viszont szükség van arra, hogy a két nagy közül csak 1 jelölt maradjon a Fidesz ellen.
Így azok közül is páran otthon fognak majd maradni, amelyik párt jelöltje visszalép, de a sok bizonytalan el tudnán dönteni (talán) az evk sorsát.
Ezt tartanám a legjobb ötletnek, de ez csak az én körzetem.
Más körzetben ez már lehet hogy nem így működne, minden körzet más.
Ahol én vagyok, ott 1 jó erős jelölt kell, ez teljesen biztos.
És még így sem biztos a siker, mert nagyon magas a Fideszes támogatottság (2014-ben 52% volt).

Gómen 2018.03.24. 14:38:29

@dare:

"Fogalmad sincs mi mellett kardoskodok, csak az elképzelt baloldali sajtó által okozott zavart látom visszatükrözödni a fejedben. "

"Elképzelt baloldali sajtó által okozott zavart"? Milyen az az "elképzelt baloldali sajtó". Húúú. Biztos vagy benne, hogy a zavar az én fejemben van?

Egyébként pedig pontosan tudom mi mellett kardoskodsz, hisz tudok olvasni.

Folyton jössz ezzel a "baloldali sajtós" bullshittel, kb mint a Fideszesek. Áruld már, te milyen sajtót olvasol, ami szerinted hiteles? 888.hu?

Nekem nincs szükségem semmilyen külső segítségre ahhoz, hogy tudjam:

1. Magyarország Oroszország szintű diktatúrába süllyed, ha Orbánt most ezen a választáson nem váltjuk le. Konkrétan a saját szájából hallottam, hogy ez a célja, azt pedig láthattam az elmúlt 8 évben, hogy ezen a téren elég hatékony.

2. Orbánt leváltani csak és kizárólag az ellenzéki pártok összefogásával lehet. Ehhez elég ismerni a választási törvényt és az általános iskolai matemetikát.

Ennél fogva igen, bizony páros lábbal szállok bele az LMP-be, ugyanis az LMP az a párt aminek bőven van annyi hozzád hasonlóan zavarodott, a valóságtól messzire szállt, álomvilágban lebegő támogatója, akiken simán elbukhat a kormányváltás.

Ami különösen gusztustalan számomra, hogy az LMP az a párt is, akik úgy mutatják magukat, mint akik a kormányváltásért dolgoznak, miközben tevékenységükkel pont a kormány hatalmon maradását szolgálják, ezzel kormányt váltani akaró szavazók ezreit vezetik félre.

Egyértelmű, hogy ez a visszalépkedés nem a legjobb megoldás, de mostanra ez maradt az utolsó esély, ugyanis az LMP hódmezővásárhelyig még csak hallani sem akart az összefogás semmilyen formájáról sem.

Írod, hogy több módon is el tudtad volna képzelni az együttműködést, közben mégse esik le neked, hogy ezek mindegyike azon bukott el, hogy pont az LMP volt az a párt ami semmilyen együttműködésről nem volt hajlandó még csak beszélni sem hódmezővásárhelyig!

Írtam, hogy Botka tavaly januárban kezdeményezett összefogást. Nem szabott fix feltételket, nem mondta meg, hogyan kéne csinálni, csak azt, hogy üljenek össze, találják ki. Az LMP nem állt vele szóba.

Írtam azt is, hogy Juhász is próbálkozott ezze, ráadásul egy sokkal vállalhatóbb formában az MSZP-DK kihagyásával, csak az új pártok részévtelével.
Az LMP vele se állt szóba.

Tehát az a nagy helyzet, hogy pont az LMP lavírozta magát abba a helyzetbe, hogy mostanra PÁR HÉTTEL A VÁLASZTÁSOK ELŐTT, már semmilyen más lehetőség nem maradt hátra csak a visszalépések. És annak ellenére, hogy ez nem a legjobb és pláne nem a legesélyesebb mód, pláne nem ilyen későn elkezdve, még mindig bőven lenne esély a Fideszt így megtörni, az LMP azonban továbbra is szarakodik és azzal van elfoglalva, hogy pont azokat a pártokat sározza, akikkel rég össze kellett volna fognia.

Ajánlom figyelmedbe Márki-Zay által veszprémben mondottkat:
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/24/marki-zay_ilyen_rendszerben_rakosi_ota_nem_eltunk/

Jó tudom, ez is csak "baloldali sajtó", de a 888 még nem írta meg, ha megírja akkor majd belinkelem azt is, hogy ne kelljen hányingertől küszködve "baloldali sajtót" olvasnod.

dare 2018.03.24. 15:06:08

@Gómen: jav. :Elképzelt téveszmék a baloldali sajtó által.
Húú, nehéz volt gondolom megértened.

Miket olvasok: gerillamarketing blog, Nyugati fény, Lámpagyár...stb :D

Milyen külső segítségre gondolsz,
Több mint 2 éve mondom, hogy nem jó ez a túl nagy Orosz barátság.

A zavarodott álomvilágban élő szavazókat (ahová engem is besorolsz ) nem vagy képes megérteni.
Ez csak elbeszélés lesz úgy látom egymás mellett, de nézem mit írtál még.

Botka nem szabott fix feltételeket?
Hódmezővárhelyig teljesen elzárkóztak?
Hát ha beálltak volna tavaly abba cirkuszba amit prezentált nekünk a két nagy párt, akkor én teljesen kiábrándultam volna belőlük.
Most lenne értelme, de a két nagy párt annyit tud csak erre mondani, ők már megtették a magukét.
Hát kösz a nagy semmit.

Juhász ötlete kevés lett volna, a harmadik pólus ebben a rendszerben nem működne.
Ugyanott tartanánk vele, mint most.
Ha viszont nem tagozódtak volna be 4 éve az összefogásba, és most lenne egy 15% Együtt, az Lmp- ből sem szakad ki a párt fele, és lenne egy 15% körüli Lmp, akkor több értelme lenne most beszélni a pólusról, mert jobban tudnának alkudozni a koordinációval kapcsolatban a nagyokkal.

Vegyél vissza a tempódból, mert nagyon zaklatott vagy.
Nem tudom miket olvasol, de abban biztos vagyok, hogy hatással van rád.
Nyugalom.

Gómen 2018.03.24. 15:08:57

@dare:

"A csendjáték viszont nem sikerült látom (nem értetted meg mire írtam), ezért ha folytatni szeretnéd az ekézést, legalább azt is írd le te kit támogatsz.
Úgy lenne tisztességes, ha én is tudnék egy kicsit fröcsögni. "

Te tényleg ennyire hülye vagy? Erre már nem tudok mást mondani.
Görgess fel az oldal tetejére és olvasd el az első kommentemet. Teljesen egyértelműen leírtam, hogy
1. miért ezrem borzasztó súlyosnak az ország helyzetét
2. miért érzem azt, hogy az LMP ebben a helyzetben nem az ország érdekében cselekszik

Ha egy kicsit még feljebb görgetsz akkor olvashatod a posztot is amire reagáltam és talán rájössz, miért írok úgy ahogy.

Veled ellentétben én nem köttem oda magam egyetlen párthoz sem. Talán azért mert elmúltam már 20 éves, talán azért mert láttam már elég sokat a külvilágból, talán azért mert ismerem a történelmet, épp ezért tisztában vagyok vele, hogy politikus az, aki lop, csal, hazudik. Ettől még sajnos szükség van rájuk, mert egyetlen ország se vezeti el önmagát.

Viszont mivel tisztában vagyok vele, hogy a poltikában mindenki mocskos, akármit is állít magáról, ezért a szavazatomat arra adom, aki:

1. legközelebb áll az alapelveimhez (vagyis liberális demokrácia, jogállam, piacgazdaság, nyugat, EU)
2. legtöbb esélye van hatalomra kerülni és az alapelveim szerint kormányozni

A két feltétel csak együtt értelmezhető, vagyis hiába szimpatikus számomra elvei alapján az LMP, a Momentum vagy az Együtt, egyikük se képes teljesíteni a második feltételt. És mivel pont az LMP és a Momentum, tetteik alapján jelenleg épp akadályozzák a kormányváltást, így ma már kizártnak tartom, hogy rájuk szavazzak.

Ha már itt tartunk nem is olyan régen még egy Szél Bernadett vezette, teljes ellenézki (de legalább baloldali ellenzéki) összefogásból létrejött kormányt őszintén tudtam volna támogatni és szerintem komoly esélye is lehetett volna, de Szélnek és az LMP-nek fontosabb volt a rövidtávú pártérdek, így ilyen lehetőség ma már szóba se kerül. Kár.

A felsőbbrendűségemet pedig az adja, hogy az elmúlt közel 8 évben mindent megtettem amit egy egyszerű állampolgár megtehet a jelen helyzetben. Szinte minden tüntetésre kimentem, évek óta támogatok folyamatosan több civil szervezetet, amióta létezik támogatom az Átlátszót és a Direkt36-ot és most, szombat délután is itt ülök egy rohadt LMP-s blog előtt és próbálom észhez téríteni akit csak lehet. Épp ezért bosszant különösen, hogy a tisztelt LMP-s politikusok, akik az én adómból kapják a fizetésüket, az én adómból kapja a párt az állami támogatást, sőt 14-ben még a szavazatomat is megkapták, most, egy olyan kritikus helyzetben, amit a rendszerváltás óta még nem látott ez a nép, az ország jövőjével szórakoznak, saját kicsinyes érdekeiket az ország érdeke elég helyezve.

Épp ezért garantálom neked, hogy páros lábbal fogok beleszállni az LMP-be mindenhol ahol csak tehetem, mert amit most ebben a helyzetben csinálnak, azt egyértelmű hazaárulásnak tekintem! És nem csak én, ebben biztos lehetsz!

Ajánlom figyelmedbe a közhangulatot:
444.hu/2018/03/15/az-lmp-sek-azt-erzik-meglincselik-oket-ha-nem-mukodnek-egyutt
(tudom ez is baloldali sajtó, de hát valamiért erről se írt a 888)

dare 2018.03.24. 15:18:50

@Gómen: "Te tényleg ennyire hülye vagy? Erre már nem tudok mást mondani."

Többet már én se tudok, ez elég rövid diskurus volt. :D

Egyértelműen leírtam, hogy ne ekézzünk egyetlen ellenzéki pártot se.
Neked nincs pártod, ezért minden mindegy alapon durr bele a közepébe.
Sokat teszel a kormányváltásért remélem tudod.

Gómen 2018.03.24. 15:19:04

@dare:

"Az Lmp előtt órási lehetőség van, és a kisebb pártokon is. "

Az LMP 2009 óta létezik. Azóta van előtte folyamatosan az az ÓÓÓÓÓÓRIÁSI lehetőség. Mégse tudott növekedni 5% környékéről. Annyira nem, hogy még a DK is megelőzi, pedig egyrészt az LMP után alakultak, másrészt Gyurcsány.

Kisebb pártok alatt nem tudom kiket értesz, én egyedül a Momentumot tudom ide sorolni. A Momentum indulása kifejezetten reménykeltő volt, alá is írtam nekik a legelső nap a Nolimpiát, szinte hihetetlen, hogy összejött. Különösen azért, mert azt az egy tökéletesen kivitelezett kezdeti akciót leszámítva csak hülyeséget hülyesére halmoztak, az elmúlt 1 évet pedig azzal töltötték, hogy ki vezesse a mikropártjukat. Ami mostanra inkább már csak nanopárt, de arra legalább jó lesz, hogy pár szavazattal ők is gyengíthetik majd az ellenzéket. Nem tudom miben bíznak még, talán abban, hogy ha a választók már nem is, legalább Orbán még megláthatja a bennük a lehetőséget.

Ennyit a hatalmas lehetőségekről. Az LMP közel 9 évet kapott már tőlünk választóktól, nem tudtak élni vele. Ha igaz lenne amit mondassz, akkor a Közös Ország Mozgalom felméréseiben mindenhol az LMP-sek lennének a legerősebb jeleöltek. De nem igaz, hisz láthatjuk, hogy 3-4 ismertebb arcot leszámítva, sehol nincs esélyük. Az LMP nagy lehetőség előtt állt, de mára eljátszotta azt és pont ezekben a percekben játssza el a maradék reputációját is.

dare 2018.03.24. 15:29:21

@Gómen: Fogalmaztam meg kritikát ezzel is kapcsolatban.
Hamarabb, többet, jobban, és örültem végre a M.e. jelölésnek.
A pártot fel kell építeni, és nem tudjuk jelenleg milyen támogatottsága van.
4-5 vagy 9-10%-ék?
Elolvastad amiket leírtam és értelmezted, mert kezdem azt érezni elbeszélsz mellettem, és csak a saját meggyőződésed írod.
Engem nem fogsz tudni "észhez téríteni", mivel egészen mást gondolunk erről azt látom.
De ne mínősítgess ezért mert nem vagyunk egy hullámhosszon, mivel azért mert nem akarod megérteni azt amit írok, annak nem egyenes következménye az, hogy neked van mindenben igazad.

Gómen 2018.03.24. 15:31:01

@dare:

Aranyos a sértődésed, de miközben én hülyénél durvább jelzőt sose használtam rád, addig te hívtál már engem elmeháborodottnak, zavart agyúnak, fröcsögőnek. Csak ami hirtelen eszembe jut. Csak én nem játszom a sértődöttet, mert elmúltam már 5 éves.

Na haladjunk sorban:

"Egyértelműen leírtam, hogy ne ekézzünk egyetlen ellenzéki pártot se. "

Én pedig azt írtam le egyértelműen, hogy te nekem nem parancsolsz. Ennek ellenére folyamatosan ezzel próbálkozol. Itt vagyunk az LMP háziblogján, ahol sorra jelennek meg a többi ellenzéki pártot habzó szájjal szidó posztok az LMP részéről. Nem kommentek, nem magánvélemények, hanem a párt álláspontját tükröző posztok.
Erre te nekem szólsz be, hogy miért ekézem az LMP-t? :) Újra kérdem, hülye vagy?

"Neked nincs pártod, ezért minden mindegy alapon durr bele a közepébe."

Az jött le az eddig leütött több ezer karakteremből, hogy nekem "minden mindegy"? Az jött le, hogy csak úgy szórakozásból szidom az imádott LMP-det, mert nincs jobb dolgom? Te tényleg ennyire hülye vagy?
Kapaszkodj meg: amikor azt látom, hogy az LMP mindenkit hülyének nézve, kormányváltást hirdetve folytat olyan politikát, ami valójában a kormány maradását fogja eredményezni, akkor arra bizony fel fogom hívni a figyelmet, minden elképzelhető helyen és formában.

"Sokat teszel a kormányváltásért remélem tudod."

Igen tudom, kösznöm, hogy elismered, igazán kedves tőled!
Te pedig sokat teszel Orbán hatalmon maradáásért, remélem ezt is tudod.

dare 2018.03.24. 15:34:44

@Gómen: "de arra legalább jó lesz, hogy pár szavazattal ők is gyengíthetik majd az ellenzéket"

Helyesebben: erősítik.
Tényleg kíváncsi lennék egyébként arra milyen országot képzelsz el a választás után.
Erre még írjál valamit, mert jelen esetben a jövőkép nálam nagyon sokat számít.

GyMasa 2018.03.24. 15:35:49

@Gómen:
...Külön kiemelném még az LMP súlyos felelősségét az elvesztegett elmúlt 1 évben,...
Én pedig külön kiemelném a KOMPLETT ellenzék teljes feleősségét az elmúlt 4 évben, ammikor csak tátott szájjal nézték, ahogy elmegy mellettük egy újabb kormányzati ciklus.
Ezt az összefogást legkésőbb 2011 első negyedévére 100%-ban össze kellett volna hozniuk, utáan 1, max. 2 év alatt egy közös programot kidolgozni, majd az elmúlt 1 évben azzal kampányolni.
Tehát, ha veszítenek, április 8án az nem a fidesz, vagy a jobbik vagy az LMP hibája lesz, hanem azé a tényé, hogy az ellenzéknek halvány segédfogalma sincs róla, hoyg működik a (politikai) világ.

GyMasa 2018.03.24. 15:37:28

@GyMasa:
Bocsánat, természetesen, NEM 2011-ről kartam írni, hanem 2015-ről.
Elnézést!

dare 2018.03.24. 15:42:02

@Gómen: Az már reakció volt, van amikor felveszem, nem vagyok rá büszke, de ezt is leírtam.

Igen, az jön le hogy mindegy.
Valami más, csak legyen.
Lehetőleg Mszp-Dk legyen az a más, amit én azért annyira nem támogatok.
Korábban szintén ezerszer leírtam, nem vagyok híve a váltógazdaságnak.
Orbán hatalmon maradását pont azok segítik elő, akik megállás nélkül gyalázzák az ellenzéki pártokat mivel azzal csak az apátiát fokozzák a szavazókban.
Már azzal többet tettem Orbán leváltásáért, ha nem azt teszem, amit most te teszel.
De ettől többet teszek, megnyugodhatsz.

Gómen 2018.03.24. 15:44:06

@dare:

"Elképzelt téveszmék a baloldali sajtó által.
Húú, nehéz volt gondolom megértened. "

Valóban nehéz volt, mert nem ezt írtad le, de ezt te is tudod. Tudod ilyenkor elegánsabb annyit mondani, hogy "bocs, kihagytam egy szót". De sebaj, lassan megismerlek. :)

"Miket olvasok: gerillamarketing blog, Nyugati fény, Lámpagyár...stb :D"

Remélem csak viccnek szántad és nem blogokról tájékozódsz.

Na vegyük sorra:

"Botka nem szabott fix feltételeket?"
Nem.

"Hódmezővárhelyig teljesen elzárkóztak?"
Igen.

"Hát ha beálltak volna tavaly abba cirkuszba amit prezentált nekünk a két nagy párt, akkor én teljesen kiábrándultam volna belőlük.
Most lenne értelme, de a két nagy párt annyit tud csak erre mondani, ők már megtették a magukét.
Hát kösz a nagy semmit."

Pont azért kellett volna akkor beszállniuk, hogy a mérleg józan nyelve legyenek a cirkuszban. Most már késő. Akkor lett volna értelme, ma már a választási törvény értelmében nincs más lehetőség csak a visszalépkedés. El kellett volna olvasnod a törvényt.

"Juhász ötlete kevés lett volna, a harmadik pólus ebben a rendszerben nem működne.
Ugyanott tartanánk vele, mint most."

Ezt már sose tudjuk meg, mert az LMP szóba se állt Juhásszal. Aki amúgy ma önszántából visszalépett, pedig kb ő tette a legtöbbet Rogán bűneinek feltárásáért.

"Ha viszont nem tagozódtak volna be 4 éve az összefogásba, és most lenne egy 15% Együtt, az Lmp- ből sem szakad ki a párt fele, és lenne egy 15% körüli Lmp, akkor több értelme lenne most beszélni a pólusról, mert jobban tudnának alkudozni a koordinációval kapcsolatban a nagyokkal."

Ebben történetesen egyetértünk, azzal a kitétellel, hogy ha viszont az LMP is beszállt volna akkor az összefogásba, akkor most Bajnai Gordonnak hívják a miniszterelnököt, nincs Mészáros Lőrinc, nincs Sorosozás, nincs migránsozás, nincs Elios, nincs aggódás a magyar demokráciáért, stb.
Úgy, hogy az LMP kiszállt, már valóban nem volt értelme az összefogásnak és ebben az eleve vert helyzetben valóban hiba volt az Együtt részéről bent maradni. Ha nem tették volna, rájuk szavaztam volna, nem az LMP-re.
De az ősbűn azért továbbra is az volt, hogy az LMP már akkor se akart összefogni. Az elmúlt 4 év minden mocskát ennek a schifferi döntésnek köszönhetjük. Jó lenne, ha a következőd évtizedeket nem tudnák elcseszni.

"Vegyél vissza a tempódból, mert nagyon zaklatott vagy.
Nem tudom miket olvasol, de abban biztos vagyok, hogy hatással van rád.
Nyugalom. "

Konkrétan téged olvaslak most, és amikor valaki ilyen pofátlan mértékben tolja a bullshitet, attól bizony zaklatott leszek, mert nem kicsi a tét. Én mondjuk ennek ellenére sem neveztelek elmeháborodottnak, te szimplán csak hülye vagy.

dare 2018.03.24. 15:51:50

@Gómen: "Konkrétan téged olvaslak most, és amikor valaki ilyen pofátlan mértékben tolja a bullshitet, attól bizony zaklatott leszek, mert nem kicsi a tét. Én mondjuk ennek ellenére sem neveztelek elmeháborodottnak, te szimplán csak hülye vagy."

Na jó, tényleg itt a vége.
Nagyon emlékeztet a stílusod valakiére, és ahogy olvasom amiket írsz, egyre jobban érzem azt, hogy soha nem fogunk egy álláspontra keveredni.
Veszekedni meg nincs értelme most.
Majd 9-ike után talán, de akkor se szívesen.
Itt leszel majd tudom, bepótoljuk. :D

Gómen 2018.03.24. 16:04:09

@dare:

"Valami más, csak legyen."

Ez így igaz. Ha az ember egy michelin csillagos étteremben böngészi a menüt, akkor válogathat a jobbnál jobb fogások között, de ha a sivatagban van és az éhhalál szélén tántorog, akkor bármit meg kell ennie ahhoz, hogy életben maradjon, nem mondhatja, hogy fúj, ez büdös, fúj ez csúnya.
Lefordítva: egy jól működő demokráciában, ahol léteznek a fékek és ellensúlyok, ahol jól elkülnülnek a független hatalmi ágak, ahol szabad a sajtó, ahol semmi nem fenyegeti a demokratikus berendezkedést vagy a jogállamot ott lehet a legszimpatikusabb jelöltre szavazni, mert ha esetleg nem is nyer, majd 4 év múlva újra dobhat.
Magyarországra viszont jelenleg ezek közül egyik sem igaz, így itt arra kell szavazni, akik a legközelebb állnak a fentiekhez ÉS (nem vagy, hanem nagybetűvel ÉS) esélyük van nyerni. Az 5%-os LMP-nek nincs esélye nyerni, ez nem vélemény, ez matematika.

"Lehetőleg Mszp-Dk legyen az a más, amit én azért annyira nem támogatok."

Nem, lehetőleg jobb lett volna ha 9 év alatt megerősödik az LMP, vagy 5 év alatt az Együtt, vagy 1 év alatt legalább bejutási küszöb környékére erősödik a Momentum.
Mindez azonban sajnos nem történt meg, a választás pedig most áprilisban lesz, nincs több időnk, szóval legyen az aki képes leváltani Orbánt és nagyobb eséllyel csinál demokráciát mint diktatúrát.
Gyurcsány és a szocik loptak, csaltak, hazudtak, de nem bontották le a jogállamot.
Ebben a helyzetben már ennyi is elég. Hozzáteszem, én se támogatom se az MSZP-t se a DK-t, viszont tudok számolni és ebből kifolyólag tisztában vagyok vele, hogy hiába szavazok durcás kisgyerekként a kevésbé utálítosnak tűnő pártokra, ha nekik legfeljebb parlamentbe jutni lenne esélyük vagy még arra sem.

Ha 22-re demokrácia lesz, majd úra jöhetnek a kicsik, de most túl nagy a kockázat a kísérletezéshez.

"Korábban szintén ezerszer leírtam, nem vagyok híve a váltógazdaságnak."

Aggodalomra semmi ok, ha marad Orbán, nem lesz váltógazdaság vagy 20 évig.

"Orbán hatalmon maradását pont azok segítik elő, akik megállás nélkül gyalázzák az ellenzéki pártokat mivel azzal csak az apátiát fokozzák a szavazókban."

Vak vagy vagy hülye? Ez a poszt itt fent miről szól? Vagy a többi, ugyanerről a blogról amiket belinkeltem? Namost ez az LMP blogja, tehát akkor egyetértünk, hogy az LMP jelenleg már Orbán hatalmon maradását segíti elő?

"Már azzal többet tettem Orbán leváltásáért, ha nem azt teszem, amit most te teszel.
De ettől többet teszek, megnyugodhatsz. "

Tisztázzuk akkor: tehát ÉN akadályozom Orbán leváltását, mert KOMMENTBEN szidom az LMP-t amiért INDEX CÍMLAPOS BLOG POSZTOKBAN szidja az többi pártot ahelyett, hogy összefogna velük?! És Te azzal teszel Orbán leváltásáért, hogy azt az LMP-t véded körömszakadtodig, ami pont azt csinálja, amit te Orbán hatalmon tartásának elősegítéseként definiálsz.

Éééértem.

Szerintem azért gondolkozz ezen még egy kicsit. :)

dare 2018.03.24. 16:08:33

@Gómen: "Éééértem. "
Nem érted.

Gómen 2018.03.24. 16:18:40

@dare:

"Na jó, tényleg itt a vége.
Nagyon emlékeztet a stílusod valakiére, és ahogy olvasom amiket írsz, egyre jobban érzem azt, hogy soha nem fogunk egy álláspontra keveredni."

Tudom, a kognitív disszonancia szar dolog, fájdalmas, amikor az embert szembesítik, azzal hogy hamis nézetekben hitt. De sose szégyen beismerni ha tévedtél, ellenben megcáfolt állításokhoz ragaszkodni végsőkig, na az vérciki.

"Veszekedni meg nincs értelme most.
Majd 9-ike után talán, de akkor se szívesen."

Ja, hát 9.-én aztán baromi sok értelme lesz arról vitázni, hogy hogyan kellett volna leváltani a Fideszt előző nap, valóban.

"Itt leszel majd tudom, bepótoljuk. :D "

Tévedsz. Itt semmiképp nem leszek, de ezt már leírtam: vagy örömmámor, vagy haus kaufen deutschland, de semmiképp se te és a pártod fog foglalkoztatni aznap. Ha marad Orbán, akkor az egész országgal kapcsolatban egyetlen dolog fog már csak érdekelni: innen el, örökre. Ha van eszed, ez esetben te is így teszel, amíg nem lesz késő. Ne mondd majd, hogy nem szóltam időben.

De reméljük a legjobbakat, még van több mint 2 hét, addig még Szél Berninek is megjöhet az esze.

Gómen 2018.03.24. 16:21:25

@dare:

Valóban nem, hisz akkora önellentmondást fogalmaztál meg egyetlen mondatban, hogy Soros öszöndíjas Orbán legyen a talpán aki ennél durvábbat tud.

dare 2018.03.24. 16:27:04

@Gómen: Nem vagyok az a menekülős típus.
Nekem jó itt, nem vágyok más országokba.
Nincs meg bennem ez a világpolgáros feeling.

dare 2018.03.24. 16:31:06

@Gómen: Van bennem bőven ellentmondás nagyon sok minden miatt, és nagyon sok dologban, de ha kihánynék mindent magamból (mint egyesek), az a lehető legrosszabb megoldás lenne részemről.

Gómen 2018.03.24. 16:38:31

@dare: Én sem vagyok menekülős, én sem vágyok más országba, benne sincs világpolgáros fíling. Nem véletlenül vagyok még mindig itt.

Diktatúrában viszont nem fogok gyereket nevelni, ha egyszer nyitva a lehetőség, hogy ugyanezt egy szabad országban tegyem, akkor félreteszek minden mást és megyünk. Ha pedig fennál a veszélye, hogy ez a lehetőség nem marad nyitva akármeddig, akkor pláne megyünk. Ez itt már nem az akarom/nem akarom szint.

Ez a választás vízválasztó lesz. Eddig mindent megtettem ezért az országért amit csak egyszerű polgárként tudtam, de tudni kell, hogy mikor nincs értelme tovább küzdeni.

Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy zajlott ez a folyamat Putyinnál, láttam, hogy csinálta Edrogan, egyértelműen látom ugyanezeket a jeleket Orbánon, főleg, hogy egy pillanatig se titkolja. Az EU nem véd meg semmitől, ha bárhogy érezhetően beavatkoznának, Orbán azonnal kilép (22-ig ez biztos bekövetkezik ha most nyer).

Ha Orbán most marad, itt vége a dalnak, megszoksz, vagy megszöksz.
Én pedig megszokni nem fogok.

Ajálnom figyelmedbe:
444.hu/2018/01/02/a-rendszer-berendezkedett-lehet-menni-valasztani
Nem mondom, hogy minden szavával egyetértek, de lényegét tekintve igen.

dare 2018.03.24. 16:51:13

@Gómen: Ez a harc lesz a végső, csak összefogni hát...
youtu.be/w13GP-WFCGQ
Ha érzed hogy vízválasztó, akkor viszont végképp nem értem mi az amit most csinálsz.

Gómen 2018.03.24. 16:57:27

@dare: Azt látom, hogy nem érted, ha értenéd nem lenne kedved poénkodni.

Röhögd ki magad április 8.-ig.

dare 2018.03.24. 17:22:21

@Gómen: Neked meg nem lenne kedved ilyen egész pályás letámadást csinálni.

Majd április 8.-án talán megérted.
Amit én nem értek csak te értel, és amit nagyon sokan nem értenek és szintén csak te értel, az lehet értelmetlenné fog válni, és senki nem fog érteni belőle semmit (csak te).

dare 2018.03.24. 17:32:15

@Gómen: Már most látom, hogy el fogunk veszni nélküled, ilyen váteszi képességekkel mint amilyen neked van kevesek vannak megáldva.
Azért ha valóban kimész németbe, jó lenne ha teljesen nem feledkeznél meg a hazádról.
Ki leszünk éhezve az iránymutatásodra, ennek hiányában mindannyian elveszett lelkek maradunk.
Gyújts bennünk fényt, és ne hagyj minket a sötétben bóklászni.

Gómen 2018.03.24. 17:45:06

@dare:

Idézek a posztból:

"Végezetül, harmadszor: a pártszakadás óta az LMP-ből kikoptak azok a balliberális figurák, akik közül néhányan azóta erőteljesen kompromittálták magukat azzal, hogy összefogtak a 2010 előtti világ lejárt szavatosságú pártjaival és politikusaival. Karácsony Gergelyre gondolok elsősorban, de lényegében bárki szóba jöhet, aki annak idején akárcsak rémálmaiban is támogatta Bajna Gordon, illetve az ő farvizén az egyszer már elhantolt politikai hullák visszatérését vagy a „szocialisták” feltámadását. Aligha kell különösebben részletezni, hogy a finoman szólva sem tiszta múlttal rendelkező pártra, amely 2010 előtt kis híján csődbe vitte az országot, miért is nem lehet jó érzéssel, tiszta lelkiismerettel szavazni (és egyetlen jelöltjére, valamint egyetlen csatolt részére sem)."

Nos, ha a kedves olvasók akik az Index címlapjáról eljutottak ide az LMP blogjára, megfogadják az LMP bloggerének tanácsait és egyetlen MSZP-P, DK-s jelöltre se szavaznak, azzal azt érik el, hogy egyetlen egyéni körzetet se fog nyerni baloldali politikus, max Fideszes vagy Jobbikos (LMP-s egyedül mindenhol esélytelen). Ebben az esetben természetesen esély sem lesz Orbán leváltására, tehát a poszt egészen konkrétan arra buzdít, hogy mindenki úgy szavazzon, ahogy az Orbánnak jó.

Hiába ismételgedeted a hazug hülye dumádat, én nem fogok elfáradni.

Ha kell 1000x is beírom, hogy az LMP az összefogás bojkottálásával a Fideszt segíti, mert ezek a tények!

Ha majd az LMP hajlandó lesz végre félretenni az egyéni érdekeit és az ország érdekét helyezni előtérbe legalább erre az egyetlen választásra, akkor nem fogom szidni, hisz nem lesz miért. De addig amíg ezt nem teszi meg, bizton számíthatsz rám, hogy nem fogom csöndben nézni, ahogy az LMP átveri a rá szavazókat és ezzel Orbánt tartja hatalmon.

Fentebb belinkeltem neked egy cikket, Márki-Zay által ma veszprémben elmondottakról. Beteszem újra:
index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/03/24/marki-zay_ilyen_rendszerben_rakosi_ota_nem_eltunk/

Aztán itt van még a taktikaiszavazas.hu/
Meg a kozosorszagmozgalom.hu/

Meg egy másik cikk ahol LMP-sek ismerik be, hogy minden fórumon az összefogást követelik ratjuk:
444.hu/2018/03/15/az-lmp-sek-azt-erzik-meglincselik-oket-ha-nem-mukodnek-egyutt

Szóval hiába akarod behazudni, hogy ez csak az én véleményem, világosan látszik, hogy a többség az én álláspontommal ért egyet, ti vagytok kisebbségben.

És ha nem lépkedtek vissza baromi gyorsan, akkor annyira kisebbségben lesztek, hogy a parlamentbe se juttok be, mert a többségnek fontosabb a kormányváltás mint az LMP. Akkor aztán nagy jövő vár az LMP-re.

Gómen 2018.03.24. 17:56:45

@dare: Bocs, hogy okosabb és tájékozottabb vagyok nálad, továbbá ismerem a választási törvényt és tudok számolni is. Szar ügy - bár téged se tart vissza semmi attól, hogy tájékozódj, kaptál ma egy rakás támpontot, de nem hiszem, hogy egyet is elolvastál volna. Mondjuk ha nem csak blogokból tájékozódnál (kérlek mondd, hogy csak vicceltél ezzel!).

Azért vicces, hogy miután minden érvedet ízekre szedtem, már csak azt ismételgeted kitartóan, hogy "ne báncsd az LMP-t mert csak", mint valami beakadt magnó. Közben már vagy 5x közölted sértődötten, hogy te befejezted, most már aztán tényleg. :)

Ha nem az ország jövője lenne a tét, még jóg is szórakoznék rajtad, de sajnos az, így ez inkább szomorú. Körzetek sora fog elúszni a hozzád hasonlókon, ha az LMP nem lépked vissza.

dare 2018.03.24. 17:59:27

@Gómen: Hiába kérlek arra, hogy nézzél már szét más blogokon is miket írnak mondjuk az Mszp és a Dk bloggerek, téged az nem érdekel.
Nekik lehet, pofa lapos.
Nézz szét (tudom nem fogsz) máshol is, talán bővül kicsit a látóköröd.

"Hiába ismételgedeted a hazug hülye dumádat, én nem fogok elfáradni."
Küldetéstudatod van?
Az a legjobb, ne is fáradj. :D

Ha kell 1000-szer is leírom, hogy ezzel a hozzáállással, az Mszp, a Dk, de még a Jobbik is a Fideszt segíti.

"Szóval hiába akarod behazudni, hogy ez csak az én véleményem, világosan látszik, hogy a többség az én álláspontommal ért egyet, ti vagytok kisebbségben. "

Azért hozzál még linkeket, ezek eddig nem győztek meg.

"mert a többségnek fontosabb a kormányváltás mint az LMP."

Ez igaz, kiegészítve a mondatot még az Mszp, a Dk, és a Jobbik nevezetű pártokkal.

dare 2018.03.24. 18:08:15

@Gómen: "Bocs, hogy okosabb és tájékozottabb vagyok nálad"
Semmi probléma.

"kérlek mondd, hogy csak vicceltél ezzel."
Csak vicceltem, de egy mp-ig se gondoltam, hogy komolyan veszed.

"Azért vicces, hogy miután minden érvedet ízekre szedtem, már csak azt ismételgeted kitartóan, hogy "ne báncsd az LMP-t mert csak"

Azt csinálsz amit akarsz, csak próbáltam jelezni a tevékenységednek semmi haszna nincs.

Nem akarsz valami Dk-s, Mszp-s, vagy valami Jobbikos blogon vagy oldalon is tombolni egy kicsit.
Hidd el több értelme lenne.

Gómen 2018.03.24. 18:16:21

@dare:

Nem vagyunk barátok, miért érdekelne, hogy mit kérsz tőlem? Mondtam már az elején ha látsz olyan párt blog vagy egyéb párthoz köthető bejegyzést, ahol szó szerint le van írva (a fenti LMP-s poszthoz hasonlóan), hogy senki ne szavazzon az LMP-re valamint az LMP egyetlen jelöjtjére sem akkor idézd be, linkeld be, bármi. Nem gondolod, hogy én a te kedvedért fogok elmerülni az MSZP-s, DK-s akármilyen párt blogok mocsarában?!

Kritizálni egy pártot baromira nem ugyanaz, mint felszólítani arra, hogy senki se szavazzon rá. Kritizálni én is kritizálom az LMP-t, de ha összefognának és az én körzetemben az LMP-s jelölt lenne a legesélyesebb, minden további nélkül szavaznék rá. Ez poszt (az LMP blogján) arra szólítja fel a választókat, hogy MSZP-P-s, DK-s jelöltre, sehol senki ne szavazzon. Ez picit más szint mint a sima kritika, pláne ebben a helyzetben. De ezt te is pontosan tudod, csak nem akarod elismerni. Ami amúgy baromi szánalmas, de hát a te dolgod.

" Ha kell 1000-szer is leírom, hogy ezzel a hozzáállással, az Mszp, a Dk, de még a Jobbik is a Fideszt segíti. "

Leírhatod 100 000-szer is, attól még nem lesz igaz.

"Azért hozzál még linkeket, ezek eddig nem győztek meg."

Magánügy.

"Ez igaz, kiegészítve a mondatot még az Mszp, a Dk, és a Jobbik nevezetű pártokkal."

Így van. Csak ezek a pártok sajnálatosan szinte minden körzetben több támogatót tudhatnak maguk mögött mint az LMP. Nyilván nem a nagyobb támogatottsággal rendelkező pártoknak kell visszalépniük az alacsonyabb támogaottságúak javára.

Tetszettek volna nagyobb támogatottságra szert tenni 9 év alatt.

Ja tudom, eddig nem ment, DE MAJD MOST! Most jönnek majd a HATALMAS lehetőségek az LMP-nek, így 22-re tuti meglesz. Aztán ha akkora se, akkor majd 26-ra még nagyobb lehetőségek jönnek, talán összejon az 5,1% is! De ha akkora se akkor majd 30-ra. És így tovább...
Ha az eddigi ütemben növekszik az LMP talán Orbán dédunokáját legyőzitek majd mielőtt nyugdíjba vonulna. Jaj várj, akkor már nem is lesznek választások. A francba.

Gómen 2018.03.24. 18:24:41

@dare:

"Csak vicceltem, de egy mp-ig se gondoltam, hogy komolyan veszed."
Az eddigiek alapján simán kinéztem belőled.

"Azt csinálsz amit akarsz, csak próbáltam jelezni a tevékenységednek semmi haszna nincs."
Bezzeg a tiédnek.

"Nem akarsz valami Dk-s, Mszp-s, vagy valami Jobbikos blogon vagy oldalon is tombolni egy kicsit.
Hidd el több értelme lenne. "

Nem igazán, hisz a DK és az MSZP egymással valamint a Párbeszéddel már összefogtak és szorgalmazták az LMP felé is az összefogást, de ugye addig jutottunk, hogy Vágó lerészegezte a tárgyalópartnereit, nyilván rengeteget lendítve ezzel a kormányváltás szekerén. Kár, hogy a szakadék felé.
Meg ugye írtam, hogy az MSZP már konkrétan több mint 1 éve is szorgalmazta az összefogást, de az LMP még tárgyalni se volt hajlandó akkor. Meg ugye ott volt 2014 is. Nehogy ennek a mostani huzavonának is egy újabb Párbeszédnyi LMP-s kiválása legyen a vége mint akkor.

Sok mindent számon lehetne kérni a szocikon meg a DK-n, de azt, hogy speciel pont nem, hogy ne akartak volna összefogni. Ami amúgy továbbra is az egyetlen lehetséges módja a kormányváltásnak (tudod, matematika).

Jobikkal kapcsolatban leírtam a véleményem már kétszer is, nem írom le újra.

dare 2018.03.24. 18:33:31

@Gómen: "Mondtam már az elején ha látsz olyan párt blog vagy egyéb párthoz köthető bejegyzést, ahol szó szerint le van írva (a fenti LMP-s poszthoz hasonlóan), hogy senki ne szavazzon az LMP-re"

reflektor.blog.hu/2018/03/23/a_dk_28_kepviseloi_helyet_adna_at_a_fidesznek
Ezt te linkelted be.
Olvastad is, vagy csak elakadtál a szalagcímnél?

"Nyilván nem a nagyobb támogatottsággal rendelkező pártoknak kell visszalépniük az alacsonyabb támogaottságúak javára."

Nyilván. Azért figyelgetik egy pár oldalon a jelölteket is, majd 104 körzetben visszalép az Lmp az Mszp és a Dk javára.
Legyél már türelmesebb.

dare 2018.03.24. 18:37:21

@Gómen: "Sok mindent számon lehetne kérni a szocikon meg a DK-n, de azt, hogy speciel pont nem, hogy ne akartak volna összefogni."

Bokros Lajos erről lehet mást mondana.
Vagy Szabó Szabolcs Csepelen.
De mondhatnám az egész Jobbikot is.
süti beállítások módosítása