A valódi viták otthona

Reflektor

Fény a sötétben

Bakács Tibor írása

2018. március 23. - baum

 78plpkhlvwka1hurgs.jpeg

 

Egy fotográfia ereje a benne lévő dokumentativitás (bizonyíték a létezésre vonatkozóan), és a kontextusban felvett társadalmi és esztétikai jelentések. Bazin szerint a jelen pillanatának a halállal való bebalzsamozása, ami révén emlékké válik.

 

Vajon, nekem a 2018-as évre vonatkozóan az a 444-es fotó fog megmaradni emlékként amit Szél-Vona találkozóról készítettek egy benzinkútnál?

 

Mindenesetre kirázott a hideg, amikor megláttam a kibontakozó jövő első dokumentumait.

A fotó a térre és az időre (ami a tér egy formája) konkrét és szimbolikus egyszerre. A XXI. században egészen természetes, hogy a feltörekvő politikai erők a virtuális kultúrának megfelelő genius lociban, egy benzinkúton adtak egymásnak randevút. Az energia fogyasztó telepeket (városok) energia feltöltő állomások (benzinkutak) kötik össze, aki tehát él, vagyis mozog, leginkább itt áll meg öt percre, hogy szüneteltesse az élet nevű flowt.

 

Valószínű, hogy tudatos döntés áll a politikai találkozó helyszínének kiválasztásában, aminek lényege, hogy alapvetően különbözik mindenféle székháztól, kastélytól, bunkertől, ahol politikusok találkozni szoktak. A választási hadjáratban úgy dönteni, hogy a frontvonalon a legalkalmasabb megdumcsizni a teendőket, érzékeny taktikai képességre utal. Ez az a tér, amit a választópolgár is tökéletesen ismer, itt issza meg pocsék kávéját, vagy vásárol valami egészségtelen élelmiszer ipari terméket, ami viszont finom. Egy tér demokratikussága attól függ, mire használják. Érthetővé válik azonnal, ha ez ügyben a Sándor Palotát, vagy bármelyik pártszékházat összevetjük ezzel a kúttal.

 

A fény, illetve annak hiánya a fotó egyik legerősebb szemantikai eleme. A szereplőket körül vevő sötét nemcsak a napszakra utal, hanem arra a szellemi környezetre is, ahol a felek találkoznak. Ha majd érzékeltetni kell a kicsi fiaimmal, hogy milyen is volt 2018-as év, amikor Orbán átlépte a Rubicont, ezt fogom neki megmutatni. Lehetne ez egy szépen bevilágított családi jelenet is, de az őket körül vevő sötét a félelemtől sűrű. A zöld fénycsík hivatalosan a remény villódzása, de engem a Twin Peaksre emlékeztet, ahol a rendőrlámpa pislogása előre jelzi a veszélyt, a gonosz nem alszik.

 

Mindhárom férfi a nőre figyel, akinek az arca nyugtalanságot árul el. A többi fotón sem tűnik ez el, pedig a szakállas, szőrös urak nem fenyegetőek, inkább tűnnek a nő tisztelőinek. A félelem faktor kint van, a sötétben, talán ott lapul a kékesen homályos háttérben. Ez a megrendelő szerint lehet, maga Soros György, Németh Szilárd, migránsok, nácik, zsidók, cigányok, keresztények, attól függően, ki mit és kit utál jobban elrontott életében. (Érdekes pszichológiailag, hogy miért éppen Habony Árpád vette át Finkelstein cégét és marketingjét? Vajon, miért képtelen itthon a szeretetre ez a szimpatikus fiú, holott máshol (Ibiza) láthatóan jól érzi magát? Másképp, bár nincs a fotón a gyűlölet magyar apostola, érezzük leheletét. Hideg, benzinszag, Tiborc -féle ledgömbök, amik csak azokat vakítják, akik belenéznek sokáig.)

 

Vajon a kép előterében sötétlő rekettyésből kibújik-e Merlin, a varázsló, hogy boldogságot és szabadságot hozzon nekünk, magyaroknak? Vagy továbbra is mindent elnyel a felcsúti sötét? Jó lenne látni egy demokratikus ellenzékről egy felvételt, ahol még a nap is süt. Bár, lehet, hogy az hamis lenne.

 

Bakács Tibor

 

Fotó: botost/444.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8013774112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rallus 2018.03.24. 14:49:34

"Mi dolgotok itt, titokzatos, rút / Éjféli szörnyek?" S felelik kórusban: "A kimondhatatlan".

VáradiJános 2018.03.24. 14:55:07

Ez a bakács a bolti tolvaj vagy csak névrokon?

horvathviteztamas 2018.03.24. 15:23:23

Egy bolti tolvaj osztja az észt...nincs lejjebb:))

Ratyi Manó 2018.03.24. 16:36:44

és mi van a kolbászokkal?

Kegy 2018.03.24. 17:18:26

@Ratyi Manó: ahhoz a húsipari termékhez nem ért. A szalámi a profilja...

Kelly és a szexi dög 2018.03.24. 18:40:16

ha megjelentetik az írásait, legalább fizetni tud majd a szalámiért - persze az ügy óta már akár tapasztalt programozóvá is képezhette volna magát!

Jakab.gipsz 2018.03.25. 00:01:20

Bocs de itt most mi a lényeg? Orbán vagy a Soros.

Ha a Soros miniszter elnök akar lenni induljon el egy demokratikus választáson, pontosan úgy ahogyan Orbán, vagy Mr. Trump. Ez a dolgok rendje.
süti beállítások módosítása