A valódi viták otthona

Reflektor

Találkozás a szavazófülkében

2018. március 29. - FényszóróMédiaAlapítvány

Vendégszerzőnk, Isztin Péter a koordinációs játék modellrőlés annak a közelgő választásokon való szerepléséről írt.

Hónapok óta állandó témája a magyar közéletnek, hogy koordinálni fogják-e magatartásukat az ellenzéki pártok a választás előtt. A koordináció legegyszerűbb módja az lenne, hogy az egyes választókerületekben a pártok visszaléptetik jelöltjeiket a legesélyesebbnek tartott jelölt javára. Vannak azonban, akik felhívják a figyelmet, hogy még ha a pártok nem is tudnának vagy akarnának koordinálni, maguk az ellenzéki érzelmű szavazók attól még dönthetnek úgy, hogy az általuk legesélyesebb ellenzéki jelölre adják a voksukat.

Az ellenzéki recept egyszerűnek tűnhet, de cseppet sem az. Induljunk ki egy egyéni ellenzéki szavazó döntési helyzetéből. Tegyük fel, hogy az illető szeretne a választókerületében a legesélyesebb ellenzékire szavazni. De mitől függ az, hogy ki számít esélyesnek? A válasz az, hogy ezt természetesen maguk a szavazók döntik el kollektíve. Ez az egyes szavazókat nehéz helyzet elé állítja: végső soron arra a jelöltre szeretnének szavazni, amelyikre a többi ellenzéki szavazó is leszavazna, viszont a többi ellenzéki szavazó többsége is ugyanezzel a problémával szembesül. Az ilyen helyzetet a közgazdaságtanban illetve játékelméletben koordinációs játéknak nevezzük.

A koordinációs játék népszerű pedagógiai szemléltetése a „Találkozás New Yorkban” nevű gondolatkísérlet. A történetben ketten megbeszélik egymással, hogy adott időpontban (órára, percre pontosan) találkozni fognak New Yorkban – de azt elfelejtik megbeszélni hol, és semmilyen kommunikációs eszköz nem áll a rendelkezésükre (a példa jóval a modern telekommunikációs eszközök megjelenése előttről való...). Vajon találkozni fognak valahol? A játékelmélet nyelvén ez egy olyan játék, amelynek szinte végtelen sok egyensúlyi megoldása van: elvileg bármely utca vagy tér bármely pontja megfelelő lenne a találkozásra. Látszólag megoldhatatlan probléma előtt állnak a játékosaink. Vagy mégsem lenne megoldhatatlan?

Thomas Schelling Nobel-díjas közgazdász kreatív megoldást talált ki a problémára: New Yorknak vannak frekventált, jól ismert helyei, amelyek valószínűleg mindkét játékos számára ismertek, mint amilyen a Grand Central Station vagy a Times Square. Ezekről tehát a szereplők tudnak. De ez nem elég, azt is tudják mindketten, hogy mindketten tudják. Sőt, azt is tudják, hogy mindketten tudják, hogy mindketten tudják etc. (folytathatnánk a végtelenségig). Közös tudással rendelkeznek tehát bizonyos egyensúlyokról. Ezért talán találkozni is fognak valamelyikben. Az ilyen kiemelt egyensúlyi megoldásokat Schelling fókuszpontoknak nevezi. Minél kevesebb ilyen megoldás van egy adott helyzetben, annál jobb, hiszen annál egyértelműbb lesz a játékosok dolga. A szavazók április 8. előtt hasonló fókuszpontok után kutatnak, a jelöltek pedig megpróbálják saját magukat minél fokálisabb megoldásként bemutatni.

Vannak körzetek, ahol talán egyértelmű, hogy ki a fokális jelölt, önmagában fokálissá tehet például valakit az, ha 2014-ben elég jól szerepelt. Vannak viszont olyanok, mint amilyen Budapest 01. számű választókerülete, ahol ez nem egyértelmű: itt ezért nehezebb a szavazóknak egy jelölt köré koordinálódniuk.

Van egy régi mondás, miszerint a közgazdaságtani tudás nem véd meg a munkanélküliségtől, de segít abban, hogy ha munkanélküliek leszünk, megértsük, hogy miért... Nos, a sikeres vagy sikertelen választói koordináció esetében is valahogy így van ez. Könnyebb értelmezni azt, és talán kevésbé is frusztráló, ami a magyar közéletben történik, ha rendelkezünk némi játékelméleti ismerettel.

Isztin Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr7813788546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.29. 17:18:06

Mi, szürke kisemberek már kovácsoljunk páncélunkat, készülünk az április 8-i békemenetre, melynek során leváltjuk a ballibeket.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.30. 07:47:15

Még egy kemény hét és minden kiderül. De az is lehet, hogy még zavarosabb lessz mint eddig

István Tamasi 2018.03.30. 09:35:26

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Ti szaros bulesz birkák készültök a birkamenetre.

Gómen 2018.03.30. 13:17:59

Az a legvisszataszítóbb az LMP-ben, hogy úgy csináltok mintha le akarnátok váltani a Fideszt, miközben minden lépésetekkel a Fidesz hatalmon maradását segítitek.

Attól, hogy nem demokráciban élünk, én demokrata vagyok és elfogadom, ha valaki Orbán Vikort akarja miniszterelnök látni a következő évtizedekben, CSAK AKKOR NE HAZUDJA ENNEK AZ ELLENKEZŐJÉT!

Undorító, hogy Szél Berni telesírja az Indexet azzal, hogy Orbán majd lecsukja őt, ha nyer a Fidesz, miközben pont az ő tevékenysége tartja a hatalomban Orbánt.

Borzasztó egyszerű a képlet:
Tud egyedül nyerni az LMP? Nem tud.
Ha nem fog össze az ellenzék, marad a Fidesz? Igen marad.

Ennyi a történet. Innentől minden csak mellédumálás.

Függetlennek lenni béke időben lehet, háborúban oldalt kell választani. Aki nincs a Fidesz ellen, az a Fidesszel van, ez ilyen egyszerű. Nem lehet dugni is meg szűznek maradni is egyszerre.

Az elmúlt hónapokból világosan látszik, hogy az LMP a Fidesszel van, aki tehát az LMP-re szavaz, az a Fideszre szavaz.

Gómen 2018.03.30. 15:06:31

"Hungary today is on the verge of full-blown autocracy. And now, with Viktor Orbán’s threat of “moral, political and legal” vengeance to come after 8 April vote, the country is, as the rest of Europe cannot fail to see, in the act of stepping over the threshold."
www.theguardian.com/commentisfree/2018/mar/30/danger-hungary-verge-full-blown-autocracy-viktor-orban-vengeance

Még angliából is látszik, hogy mi jön ha marad Orbán.

Csak a hülye LMP rajongók nem látják, pedig az orruk előtt történik. Persze, majd 22-ben biztos nyer az LMP egyedül is. Vagy 26-ban. Vagy 30-ban. Vagy 2180-ban. Addig meg majd állunk féllábon, közben Orbán Lőrinc visz mindent.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.30. 16:40:23

@István Tamasi:

Így igaz. Már izzad kezünk, miközben kovácsoljuk páncélunkat.

Bognár Attila · http://kulsohaz.blog.hu 2018.04.02. 11:22:34

Szavazzatok, terjesszétek, még mindig nem késő:
elovalasztok.hu
- fejenként csupán napi 10 továbbadással 6 nap alatt elérhető 1M szavazó!!!
süti beállítások módosítása