A valódi viták otthona

Reflektor

Karácsony szerint az MSZP-P-nek remek stratégiája van, csak nem működött

2018. május 02. - Tálos Lőrinc

fred01.jpg
„Nem szeretnék szerénytelennek tűnni, és nem vitatom, hogy hajlamos vagyok a köldöknézésre, de szerintem az MSZP és a Párbeszéd stratégiájának helyességét igazolta a rossz eredmény.” (Karácsony Gergely a Népszavának)

Mi van?”
(Tálos Lőrinc,
a Reflektor blogon)

Nem szeretnék persze a szövegkörnyezetből kiragadás bűnébe esni, ezért folytatnám a kiváló stratégiai érzékéről ismert politikus (sikereinek felsorolásából semmi esetre sem hagynánk ki az összefogás 2014-es és az MSZP-P 3 héttel ezelőtti eredménye mellett a Párbeszéd megerősödését sem) gondolatait: „Mi mindig azt mondtuk, hogy egységre van szükség. Nem jött létre – ez nem az MSZP-n és nem a Párbeszéden múlott.Azt most hagyjuk is, hogy ez magyarul annyit jelent, hogy akkor ez a stratégia szarnak bizonyult. Térjünk ki inkább arra, hogy ezek szerint az történhetett, hogy választók az MSZP-P-t büntethették az összefogás elmaradásáért, pedig az képviselte azt egyedül. Vagy valami ilyesmi.

(Adózzunk az elemi logika emlékének egy perces néma felállással.)

Egy valamiben egyetértek Karácsony Gergellyel,
az MSZP stratégiája tényleg nem szólt soha semmi másról, mint arról, hogy a riválisok lehetőség szerint ne induljanak el a választáson vagy velük együtt tegyék, mert úgy megúszható, hogy a választók egyértelmű véleményt mondjanak róluk. Abban viszont már nem, hogy ennek a stratégiának az erőltetése elegendő lenne a baloldal régi táborának visszaállításához és azon belül az MSZP vezető szerepének megőrzéséhez.

Beszéljünk nyíltan: az MSZP történetének legrosszabb eredményét érte el és ez még akkor is igaz, ha hozzácsapjuk a vele sajátos választási szövetségben (közös jelöltekkel de külön listán) induló DK listás eredményeit is. Beszéljünk még nyíltabban: a 2010 előtti baloldali kormányok örökösének tekinthető pártok – négy éve az összefogást tekinthettük ilyennek – kivételével az összes induló növelni tudta a szavazóbázisát. Nem csak a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MKKP, de a a kormányon lévő Fidesz-KDNP is. Egyedül az MSZP-P/DK szavazótábora csökkent. Mit tudnánk erre mondani: hasonló sikerekben gazdag politikai karriert kívánunk!

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://reflektor.blog.hu/api/trackback/id/tr8213885708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2018.05.02. 20:58:28

Eeegurútt a gyóccer!

Bolsi Buster 2018.05.02. 21:12:25

Annyiban igaza van, hogy a bolsikat már semmilyen stratégia nem emeli vissza a kormányváltó párt kategóriába.

Ez generációs-evolúciós dolog, nincs mit tenni.

Persze azért megsüvegelendő ekkorát kamuzni miután nemhogy kormányt nem váltottak, de még a legutóbbi választáson rájuk szavazókból is elvesztettek százezreket.

Ad Dio 2018.05.02. 21:16:47

"Adózzunk az elemi logika emlékének egy perces néma felállással."

Sírok a röhögéstől :-D

Ego55 2018.05.02. 21:41:53

Csodálatos logika! És ebből az emberből nem lehetett magyar miniszterelnök?

Bolsi Buster 2018.05.02. 21:49:49

@Ego55: Azért tegyük hozzá hogy a bolsik agóniája már minimum a böszmeség óta tart...nem karácsony, nem mesterházy, nem molnár, nem kunhalmi az igazi hunyó.

Egy Rommel sem húzná már ki a szarból őket, és hát nem hemzsegnek a Rommelek a bolsik pártjában. De hát ma egy ambíciózus pályakezdő még hiteles politikus-palánta miért pont az MSZPhez csatlakozna? Ugyan már.

zokogjatok 2018.05.02. 21:54:38

Esküszöm én még az ellenzéket se utálnám annyira ha ez az mszp-szdsz maradék kikopna onnan.

koala kóla 2018.05.02. 22:13:12

Szerintem az emeszpés főnökök is pontosan tudják hogy a pártnak vége. Csak hát a maradék helyekről is nehéz lemondani...megaztán Gyúr-csányi szippantaná fel az árván maradtak nagyját, akit az emeszpés főgórék utálnak nagyon, nem is ok nélkül.

Botkával kaptak volna pár %-kal többet, ő a nemvérbalosok között sem kifejezetten utált, és nem is teljesen hülye. De a régi fényébe már ő sem hozhatta volna vissza az MSZPt.

Ebben a kampányban /és a 2014esben/ már nem is a balliberális pártok, hanem a balliberális média vitte a prímet, ami azért elég erős még ahhoz, hogy végül elhitték magukról - erősebbek, mint amit a számok mutatnak.

...in the world 2018.05.02. 23:06:17

Az egyik szemem sír, a másik nevet.
Örülök, mert úgy tűnik ez az alja posztkomcsi banda utoljára tudott frakciót alakítani az Országgyűlésben. '22-ben az mszpnek konyec.
Szomorú vagyok, mert már csak 4 évig fogok tudni szórakozni a szánalmas vergődésükön.

Karácsony Gergő meg menjen vissza Zuglóba, végezze a munkáját, és inkább mélyen hallgasson ahelyett, hogy ostobaságokat nyilatkozik. A helyében elbújnék szégyenemben.

torró 2018.05.03. 06:18:31

Ők úgy vannak, mint Hofi "Falugyűlés" monológjában, "Hogy azé, csak énekeljük el a Himnuszt!" Tudják, hogy lejárt a lemez, de még futnak egy kört.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.03. 06:48:35

Télinapforduló Geri szeretné megkapni a főpolgármesteri jelölést Sorostól, ennyi az egész. Aztán majd elhallgat.

mojszipupi 2018.05.03. 07:53:10

Most újabb 4 évig ez fog ott menni? Felveszik az lmp sek a júdáspénzt és megírják a napi fikázást ezen a blogon? Szűnjetek meg, ne erőlködjetek. Ugyan úgy nem kelletek mint az mszp

werinter 2018.05.03. 08:14:37

Azért nem semmi ez az ország, hogy egy megsemmisítő vereség után is képesek sikerként elkönyvelni a történteket és a stratégiájuk beigazolódását látni benne.
És még azt mondják a magyarok milyen negatív népség! Szerintem pont az ellenkezője!
Nálunk optimistább és pozitívabb nép nincs még a világon!

kolompar lole 1113 2018.05.03. 12:13:30

Megérdemelték amit kaptak, mert mint a fürdőskurvák úgy szájkaratéztak hogy ki kivel nem fog összefogni, de persze azért szavazzanak csak nyugodtan rájuk, mert kell az a tuti fizetés a parlamentben 4 évig...

A baj csak az hogy nem nagyon van más akire lehetne, mert ugye a tolvejmaffiára még akkor se.

kolompar lole 1113 2018.05.03. 12:14:08

@werinter:

"Azért nem semmi ez az ország, hogy egy megsemmisítő vereség után is képesek sikerként elkönyvelni a történteket és a stratégiájuk beigazolódását látni benne."

Ez a magyar fociban már évtizedes hagyomány, gondolom onnan jött.

kolompar lole 1113 2018.05.03. 12:16:03

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Soros, bazmeg, ennyi eszed van... Valóban volt aki aláírt neki: Orbán gazdád és Rogán elvtársad. Meg a terroristaházas nyuggergeci, akinek a nevét se tudom már. És még sokan mások a fideSSből. A fideSS = Soros Pártja! Úgy fikázd a gazdádat!

kolompar lole 1113 2018.05.03. 12:18:57

@koala kóla:

Erősebbek is, csak a választási csalást nem tudta a valóság überelni. 400.000 román importszavazó, buszoztatott közmunkások milliói, "véletlenül" rossz helyre számolt ellenzéki szavazatok. És így is csak 48% jött össze, amit aztán hasraütéssel hazudtak be 2/3-nak.

kolompar lole 1113 2018.05.03. 12:19:59

@zokogjatok:

Az kikophatna mindenből, a fideSSből is! Orbán együtt volt KISZ titkár Gyurcsánnyal, a legnagyobb haverok!

www.youtube.com/watch?v=1fVIWQNlavI

werinter 2018.05.03. 12:30:57

@kolompar lole 1113: Úgy, úgy! "Ez is engem igazol..."

kuszkusz1 2018.05.03. 15:28:17

@Ad Dio: Ez nagyon jó, én el is csórom!

LMP = Fidesz 2018.05.03. 16:35:08

Az LMP stratégiája ellenben remekül működött, ti végig a kétharmados Fidesz győzelemre hajtottatok és össze is jött. Gratula!

Kicsit nehezítette ugyan a dolgotokat Hódmezővásárhely, hisz az egész addig tolt összefogás ellenes blablátok elég látványosan összedőlt, muszáj volt kezdeni vele valamit, de zseniális ötlet volt a Jobbik és a DK együttműködéséhez kötni a saját koordinációtokat, minimum egy Bayer Zsolt Emlékérmet érdemel az aki ezt kitalálta, tényleg, le a kalappal.

Hadházy is kicsit alkalmatlankodott nektek, sajnos nem szóltatok róla neki időben, hogy nektek igazából nem célotok a Fidesz leváltása, így szerencsétlen az utolsó pillanatokig próbálkozott. Talán jobb lett volna ha Sallaival mindjárt az elején összeveretitek - csak úgy zöld demokratásan, "más politikásan" - tanulja csak meg mindenki, hogy hol a helye az LMP által is támogatott illiberális államban. Viktor is megmondta, hogy nix ugriburgri, ez meg mosolyog itt össze-vissza, jó hogy helyretettétek.

Ja igen és hát sajnos a zuglói jelölt lebukott (kár érte, kiválló ügynök volt) ami azért pár embert elgondolkodtathatott, hogy vajon miért is gyűjt a Fidesz aláírást egy "ellenzéki" pártnak, ami ugyanakkor látványosan nem igyekszik azt az egy dolgot csinálni, ami ténylegesen veszélyeztethetné a Fidesz hatalmát, de nagy baj azért nem lett.

Lényeg a lényeg, meglett a kétharmad, most lehet hátradőlve ingyenélni a parlamenti bársonyszékeken, megdolgoztatok érte!

A kamu népszavazáson is nyíltan is a Fideszt támogató igaz schifferista Keresztes László Loránt kiválló társelnök lesz, már amúgyse kell figyelnetek a látszatra, akár szerelmet is vallhattok Orbánnak. Nyilván megkaptátok már a látszatellenzékiséghez szükséges munkaköri leírásotokat is, csak talán még le kell fordítani oroszról.

Kár, hogy a végére azért elég sokaknak leesett, hogy kik is vagytok ti valójában, de szerencsére ez már nem számít, több komoly választás úgyse lesz, hála nektek, a Fidesz hatalma évtizedekre eldőlt, nektek is meglett a biztos helyetek a rendszerben.

LMP = Fidesz 2018.05.03. 16:45:45

@mojszipupi: Nem azért hozta létre az LMP-t a Fidesz, hogy pont most megszűntesse. A demokrácia totális lebontását ellensúlyozni kell valamivel, ehhez pedig szükség van ellenzékinek látszó pártokra, így minden diktatórikus lépés ellenére lehet hajtogatni, hogy itt mekkora demokrácia van, mert tessék nézni, milyen "szabadon" működik az ellenzék.

Putyin nagyon jól kitalálta ezt a rendszert, Orbán pedig eminens diákként követi mesterét.

Az LMP pedig pont azt fogja csinálni, amit az orosz látszatellenzéki pártok: néha kicsiket odaszúr a kormánynak, hogy azért úgy tűnjön mintha csinálnának valamit, de igazán veszélyeset sose, amikor pedig a helyzet úgy kívánja, akkor mindig a kormány érdeke szerint cselekszenek - lásd most, a koordináció szabotálását. A többi ellenzéki pártot pedig stabilan fogják szidni, hisz a rendszer lényege az oszd meg és uralkodj elv, ebben pedig az LMP schifferista szárnya mindig is ügyes volt, csak sajnos Hadházy most kicsit beleköpött a levesbe.
süti beállítások módosítása