Egy kutatócsoport forintosította a Magyarországon folyó mutyit

2017. szeptember 21. - szénhidra

korrr.jpg

Azok a cégek, amelyeknek tulajdonosai a miniszterelnökkel szoros baráti, vagy rokoni kapcsolatot ápolnak, jóval gyengébb árverseny mellett nyertek közbeszerzéseket 2010-2016 között, mint az egyszerű magyar cégek. - jelenti ki a Korrupciókutató Központ új anyaga, mely tulajdonképpen “forintosítja a mutyit” .

“Meglehetősen erős kapcsolat mutatkozik a miniszterelnök barátsága és a nyert közbeszerzés nagysága között. A barátok és családtagok leginkább az óriásprojektek megnyerésében jeleskedtek 2009 és 2016 között.”  jelenti ki a korrupció-kutató szervezet korábbi kutatása.

A kutatás hátterének leírása elég pontos képet fest a mai magyarországi közállapotokról:

“Az előző részekben a család, a barátság, a szabadság és az igazságosság jegyében áttekintettük az MGTSH cégek (Mészáros+Garancsi+Tiborcz+Simicska+Habony tulajdonában, illetve résztulajdonában lévő cégek) részesedésének változását a magyar közbeszerzések 2009-16 közötti adatai, szám szerint 151.457 termékbeszerzés elemzése alapján. Megállapítottuk, hogy ma Magyarországon a miniszterelnökkel baráti illetve családi kapcsolatban lévő vállalkozóknak (az MGTSH és MGTS cégeknek) számottevően gyengébb versenyre kell számítaniuk a magyar állam által lebonyolított közbeszerzéseknél, mint az egyszerű magyar vállalkozóknak.”

Az MGTS csoport által nyert közbeszerzések közül  az építőipari projektekre irányult a mostani vizsgálat: ebből kiderült többek között az is, hogy a keretszerződések nélkül, az építőipari közbeszerzések során a fenti  MGTS cégek  2009 -2016 között 610 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzést.

A tanulmány megdöbbentő tényekkel támasztja alá a sokak által hangoztatott kijelentést, miszerint térdig - vagy inkább nyakig - járunk a  korrupcióban.

“A tapasztalatok tehát azt mutatják, hogy amikor az MGTS cégek egyedül, vagy kis cégekkel (kishalakkal) konzorciumban nyernek, akkor a nyertes árak valamilyen oknál fogva nem csökkennek a becsült értékhez képest. Ezzel szemben, ha más cégek vagy cégek csoportjai a nyertesek, akkor akár 2,5-18%-os is lehet a medián árcsökkenés mértéke. E jelenség mögött a miniszterelnökkel való szoros személyes kapcsolat szerepét feltételeztük: az ajánlatkérő és esetleg a többi pályázó is - eleve tudja, hogy kinek (kiknek) is kell nyerni, és mennyiért.”

A kutatók most azt ígérik, hogy a legközelebbi anyagukban kiszámítják majd, hogy mennyit is ér forintban a miniszterelnök barátsága. Azaz mekkorára lehet becsülni azt a járadékot, amelyhez a baráti és családi cégek, valamint ezek barátai jutottak 2010-2016 között a közbeszerzéseken keresztül.

.Horn Gabriella

 

 

Egy újabb sosem volt népszavazás margójára

8846791_58137d3560211835f9a1cf0985ba6070_wm.jpg 

Ismét elébe ment a Fidesz a népakaratnak, és ismét nekifutásból rúgta tökön magát. Amint kicsi jele is mutatkozott annak, hogy már nem csak „romkocsmák homályában merengő, állástalan diplomások” szemében forrott össze nevük a korrupcióval, rögtön beindult a gyermekvédelemben, vagy metrófelújításban (hogy csak két, tényleg találomra kiragadott területet mondjunk) nem igazán zakatoló törvénykezés.

 

Ezúttal nem az emberek életébe közvetlenül belenyúló vasárnapi zárva tartáshoz hasonlatos dolog volt a tét, most fordított volt a felállás. A NER létezésének értelme került kockára, mindössze annyival, hogy esetleges rezsimváltás esetén a lopást már hívhassuk úgy, hogy lopás.

Tovább

A Momentum elért a falig, és most nekirohan

nsz.jpg

Vannak ezek a népszavazási kezdeményezések. Amik vagy tényleg csak időpocsékolásnak tűnhetnek egyesek szerint vagy éppenséggel csodafegyvernek mások szerint. Az biztos azonban, hogy az ellenzéket mobilizálni képes lehet – ha szervezett és a választásokig pontosan végig is vezetik a szervezői. Az most mellékes, hogy melyik ellenzéki szerveződés támogatja azokat, a lényeg az, hogy megmoccan az egész Fidesztől távol álló tömeg és azokhoz is eljuthat az üzenet, akik esetleg a nemszavazók táborát gyarapítják.

Minden pártnak érdeke lenne részt vennie ebben a mozgolódásban, de ha megfordítjuk a képet akkor azt is elmondhatjuk, hogy aki nincs benne ebben a mozgolódásban annak pont az az érdeke, hogy gyengítse a mozgolódás erejét. Most azért, hogy a maga gesztenyéjét sütögesse vagy a helyzet fel nem ismeréséből adódó felelőtlenségből, az mindegy.

Tovább

Nyílt levél a műemlékvédelem felszámolásáról

ep.jpg

A magyar kormány 2017-re megvalósította a nemzettudatunk részét 145 éve képező műemlékvédelem egyetlen szakintézményének felszámolását, és bezárta a gyakorlati valamint a tudományos műemléki munka alapját képező gyűjteményeket (tervtár, fotótár, könyvtár, irattár). A szakmai megalapozottság biztosítására képes háttérintézmény megszüntetésével a politikától és/vagy a gazdaságossági szempontoktól teljesen függő helyzetbe hozta a korábban már a helyi építésigazgatásba áthelyezett hatósági szakembereket.

A műemlékvédelem intézményei a rendszerváltás óta a folyamatos átalakítások miatt és ellenére sem tudtak megfelelni a társadalom, az egyházak és az államigazgatás elvárásainak. Mindezt érzékelve a szakemberek számos koncepciót, stratégiát készítettek, azonban a döntéshozók ezeket rendre figyelmen kívül hagyták.

Tovább

Duterte és Orbán is buzizással múlatta az időt

duterte-e1490608029445-1024x576.jpg

 

Rodrigo Duterte, Fülöp-szigetek teljhatalmú ura és diktátora drogellenes háborút indított, melynek során erős gyanú merült fel, hogy a rendőrök önbíráskodnak, visszaélnek a helyzetükkel. A hírek szerint elég sok fiatalkorút meg is öltek

 

A helyi Emberi Jogok Bizottságának vezetője, Chito Gascon neki is szegezte a kérdést Dutertének, hogy akkor ezt most mégis hogy?

Tovább

Felségsértés a cseresznyéskertben

cseri.jpg
Németh Szilárd szerint Gulyás Márton, Schilling Árpád és Vágó Gábor nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. A pomázi Fidesz pedig kivette a helyi értéktárból a pomázi cseresznyét, mert az „átpolitizálódott”. A pomázi cseresznye. Átpolitizálódott. Reméljük azért még nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.

Idéznénk az index cikkéből Nagy Attila fideszes képviselő felszólalását, amelyből kiderül, hogy a pomázi cseresznyefajta azért került ki az értéktárból, mert a helyi LMP-s képviselő Pomázi Cseresznye címen helyi lapot indított, amelyben nem csak a helyi fideszes többségű képviselőtestület álláspontja hangozhat el: „Szeretnék egy javaslatot tenni a testületnek: vonjuk vissza ebből az értéktárból ezt a pomázi cseresznye kifejezést! Tudniillik ez a pomázi cseresznye fel lett használva egy igen-igen rossz ízű politikai kiadványba, amit itt összevissza szórtak hatezer példányban. (...) sok mindenben a valóságnak sem felel meg, ami ott le van írva, de főleg annak ne feleljen meg, hogy egy politikai tömörülés, vagy hát a tömörülés lehet, hogy egy kicsit erős kifejezés; egy pár ember, kisebbség ezt felhasználja, ezt a pomázi cseresznyét a saját megjelenítésükre.”

Tovább

Aljas lejáratással próbálkozik megvédeni magát a kormány

Már csak ez maradt neki

inku.jpg

Lázár Jánosnak cigányozás jut eszébe, Csepreghy Nándor teli szájjal vádaskodik, az EMMI meg sértődőst játszik csak éppen egyikük sem a tényekről beszél.

Én készséggel elhiszem, hogy még egy kormányzati vezető politikus felesége is szép és jó célokért dolgozhat, küzdhet. Még abban az esetben is ha Lázár János feleségéről (meg barátja sógornőjéről) van szó. Ami kicsit problémásnak tűnik az az, hogy miközben egy rakás civil szervezet majd meggebed, hogy tudjon egy kicsit a közjó érdekében tenni, addig ilyen szuper kapcsolatokkal rendelkező alapítványok – ahol pont Lázár felesége is képbe került– sitty-sutty elképesztő méretű támogatásban részesülnek. Ha pedig ennek egyesek hangot adnak, akkor kezdődik a visszamutogatás meg az ellenségkeresés. Lázár azonban ennél továbbment.

Tovább

Lopás, vagy nem lopás - ez itt a kérdés

Sallai R. Benedek írása

avagy hová lesznek a vidékfejlesztési források Magyarországon?

csanyi_srb.jpg

A minap tettem közzé egy diagramot arról, hogy a jelen kor földesurainak birtokméretei már jócskán meghaladják az egykori történelmi családok földbirtokainak mértékét. Nyilván, sokaknak érthetetlen, hogy az MSZP után immár miért ezeket az új földesurakat támogatja leginkább a Fidesz kormány is? Márpedig tény: szinte változatlan arányban, folyamatosan, az EU-s milliárdok magyar milliárdosokhoz vándorolnak többségében, a vidékfejlesztés lobogója alatt.

Kollégáimmal elemeztük a 2017. január 1 és 2017. június közötti EU-s agrár- és vidékfejlesztési kifizetéseket, aminek eredményeiről egy közleményt adtam ki. Ennek kapcsán kaptam az ATV egy reggeli műsorába meghívást Vujity Tvrtkotól. A műsorban nekem szegezték a kérdést: most ez lopás, vagy nem lopás?

Tovább

Négysávos autóutat terveznek a Kiserdőbe: most Kispesten készülnek fapusztításra

kiserdovedok.jpg

Kispesten a Határ út menti Kiserdőben 4 sávos út épüllhet:  az útépítés az Átlátszó korábbi becslése szerint 1800 fa kivágásával járna és a tervező becslései szerint is napi 27000 újabb gépjárművel növelné a terület forgalmi terhelését – írják a "Van más út - Összefogás a Kiserdőért" című Facebook oldal szerkesztői. A prejktcég és a tervezők Szeptemberre 12-re ígértek egyeztetést a kispesti civil szervezetek képviselőivel, ám erre mostanáig nem került sor. Egy augusztusi lakossági fórumot követően szeptember 8-án volt ugyan egy második fórum az ügyben (Ferenczi István önkormányzati képviselő kezdeményezésére, a helyben érintett lakosság támogatásával). Erre az egyeztetésre sem a kormányzat (miniszter, kormánybiztos), sem az állami projektcég (NIF), sem a tervezők (Főmterv), sem a főváros meghívott képviselői (polgármester, helyettese, főépítész) nem mentek  el, pedig meghívták őket is.

A Facebook-oldal szerzői szerint " Világos, hogy a tervezésnek abban a szakaszában, amikor a projektre vonatkozó alapvető kérdések merülhetnek fel,  nem kívánnak az érintetteket is bevonó társadalmi egyeztetésben részt venni. Legkorábban akkor várhatjuk hogy az érdeklődők elé állnak, amikor a tervtanács a tanulmánytervi változatokról már döntött és a tervező a megvalósíthatósági tanulmánnyal is elkészült – egy bizonyos nyomvonalra és műszaki megoldásra. Ekkor lesznek készek tájékoztatót tartani." 

Tovább