Hazajönni? Minek?

2017. május 23. - szénhidra

dep.jpg

Ha a fiatalabb korosztály kivándorlása ellen nem tesz semmi érdemit ez a kormány, akkor nem nevezheti magát nemzetmegmentőként, a Fidesz pedig hiába akasztja magára a tábláját, hogy „Álljunk ki Magyarországért!” semmi mást nem tudott eddig mutatni nekik, csak olcsójánoskodó húzásokat.

A KSH elszomorító adatokat közölt. Ebben a pillanatban is legalább 370.000 ember gondolkodik arról, hogy elhagyja országunkat és többségük már állásra is jelentkezett! Ez döbbenetes szám.

Tovább

Biztonsági aggályok engedélyezés után a paksi bővítésnél?

pak.jpg

Már jogerős a paksi bővítés környezetvédelmi engedélye, de csak most, a napokban írtak alá szerződést egy félmilliárd forintot meghaladó értékű – kapcsolódó –  hatásvizsgálatra. A megbízás során azt ellenőrzik, hogy a paksi bővítéssel járó építési munkálatok (munkagödör víztelenítése miatt kiszivattyúzott talajvíz) hogyan befolyásolják majd az ott meglévő épületek mozgását.

Eddig tehát telephely-engedélye és környezetvédelmi engedélye van a bővítésnek, úgy tűnik, hogy ezek kiadásához nem vizsgálták, hogy az építkezés miatti talajvíz-változás hogyan befolyásolja a meglévő erőmű épületeit.Legalábbis erre enged következtetni a május elején kiadott új közbeszerzési megbízás.

Tovább

A Fidesz-MSZP koalíció ne csak a Budapest Park helyén építsen közös parkolót! Szavazz hol!

parking.jpg

 

A Budapest Park az évek során a főváros legnagyobb bulihelyszínévé nőtte ki magát. Tavaly mintegy 340 ezer ember kereste fel a helyet. Nem csupán koncertek vannak ott, igazi szórakozókomplexumról van szó, többféle zenés helyszínnel, kajáldákkal, kissé fesztiválplázás miliővel.

 

A területi elhelyezkedése ideális. A környékén nincs lakóház, így a hangos zene az égegyadta világon senkit nem zavar. Nem kell megharcolnia a helyi lakókkal a zajszennyezés miatt, mint például azt kellett a Szigetnek, vagy a Zöld Pardonnak. Kivételes helyzetben van tehát a Budapest Park, kellően frekventált helyen van, mégsem zavar senkit.

Tovább

Kén-hexafluorid a gáz, amitől olyan hangod lehet, mint Darth Vadernek

És durván üvegházhatású is.

 

Valószínűleg mindenki látott már olyan videót, ahol a hélium belélegzésének hatására elvékonyodott valakinek a hangja. Ennek magyarázata, hogy a hélium a levegőnél háromszor gyorsabban terjed és a gégében a rezonáns szólamok magasabbak lesznek. Azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a kén-hexafluorid (SF6) gázt belélegezve ellentétes hatást érthetünk el: hangunk olyan mély lesz, mint Darth Vadernek. A játéknak van némi kockázata (akár fulladáshoz is vezethet) de ez nem riasztja vissza a humoros videók készítőit.

A filmekben levegőbe engedett SF6 gázról a hangunkat elmélyítő hatásán kívül még egy dolgot kell tudnunk: egyike az üvegházhatású gázoknak.

Tovább

Minimálnyugdíj és létminimum Magyarországon

lm.jpg

Szegénység a világon

ENSZ 2015-ös Millenniumi Fejlesztési Célkitűzései (Millennium Development Goals, MDG) szerint a mélyszegénységben élő emberek száma több mint felével csökkent: 1990 és 2015 között 1,9 milliárd főről 836 millióra szorult vissza.

Az az eredmény statisztikai bűvészkedés eredménye is lehet, mert függ a viszonyítási alaptól (2000-től vagy 1990-től mérjük a változásokat) és a szegénységi küszöb (1,25 vagy 1,9 dollár/fő/nap) nagyságától, hogy valós javulás történt-e.

Tovább

Ez nem a Momentum pillanata volt

Megosztja a közvéleményt a Momentum csütörtöki lépése, mely szerint az Origo szerkesztőségében kérték számon az őket lejárató cikkek íróját. Beszélhetünk-e a sajtószabadság lábbal tiprásáról? Egyáltalán, beszélhetünk-e az Origóval kapcsolatban sajtóról?

momo.JPG

Tovább

A Fidesz szerelmet vallott a gyűlöletbeszédnek

Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselőjének jegyzete

 

6tszxo2ck9ha1huqus.jpeg
Takony és vér - a kormánypárt frakciójának szóvivője szerint ők így szeretik.

Bayer Zsolt szeretne úgy tenni - a nevezetes sörözői beszélgetés is ezt példázza -, mintha csak úgy véletlenül kicsúszott volna a száján az a bizonyos kijelentés, amely nem holmi kacifántos káromkodás volt, hanem uszítás, gyűlöletbeszéd a javából. Akár börtönnel is büntethető. Normális demokráciákban.

Magyarországon mégsem kell számítania retorzióra, hiszen Halász János, a Fidesz frakció szóvivője megmondta: sokan vagyunk, akik így szeretjük. Mindezt röviddel azok után volt képes megfogalmazni a politikus, hogy állva tapsolta ő maga is Áder Jánost, aki a gyűlöletbeszéd ellen szólalt fel a Parlamentben. Micsoda álszentség, hatalmas kétszínűség!

Tovább

Amit a Népi Hősök emlékművéről nem tudtál

018mao-elnok-mauzoleuma-es-a-nep-hosok-emlekmuve-tienanmen.jpg

Orbán Viktor 2017. május 13-án Pekingben megkoszorúzta a Népi Hősök emlékművét. Az ellenzék az antikommunista örökség elárulását rója fel a miniszterelnöknek, míg a jobboldali sajtó Göncz Árpád 1994-es hasonló gesztusával példázik ellenérvként. A vita a magyar belpolitika szokásos és dögunalmas kliséi szerint zajlik. Közben egy dolgot felejtett el mindenki. Rákeresni a Google-ben, hogy mi is ez az emlékmű. Kiknek is állít emléket, és mi volt a szerepe az 1989-es Tien’ anmen téri eseményekben.

 

Kezdjük szépen sorjában. A Népi Hősök emlékművét 1952 és 1958 között építették a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület – ami akkoriban afféle ideiglenes nemzetgyűlésként szolgált – 1949-es határozata alapján. Az emlékmű a 19. és 20. századi kínai nemzeti és szabadságmozgalmaknak volt hivatott emléket állítani. Egészen konkréten 8 különböző történelmi esemény és/vagy mozgalom számára állít emléket. Ezek a következők:

 

Tovább

Orbán termékeny ágyéka

a legszebb dolog, amiről valaha hallottam

orban-viktor-1024x576_1.jpgA valamirevaló diktatúrákban nem csak az erőszakszervezetek tartják fenn a hatalmat azzal, hogy bárkit, aki mást mond, gondol vagy egyszerűen csak nem rendszer-kompatibilis, jobb esetben börtönbe zárják, rosszabb esetben még a családját is eltüntetik. Egy valamirevaló diktatúrában nem elégednek meg az erőforrások totális kisajátításával, sőt, komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a rendszer által képviselt saját igazságot minél többen vegyék komolyan, minél többen higgyék el, hogy a felettük álló hatalom értük van, értük tesz, hogy nélküle életképtelenek volnának, biztonságukat csak tőlük remélhetik. Végső soron tehát szeressék a rajtuk uralkodókat.

Tovább

Alapjogok Magyarországon: a képviselők a 7-es cikkely aktiválását kérik

ov.jpg

A képviselők szerint súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota

A vitatott törvényeket fel kell függeszteni vagy vissza kell vonni

Szigorúan ellenőrizni kell az uniós források elköltését

A magyar helyzet indokolttá teszi annak az eljárásnak az elindítását, amely Magyarország elleni szankciókat is eredményezhet, olvasható az EP szerdán elfogadott állásfoglalásban.

Az áprilisi plenáris vita nyomán született szövegben a képviselők úgy látják, hogy a magyarországi alapjogok helyzete alapján el kell indítani azt a hivatalos eljárást, amelyből kiderül, hogy fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű kockázata.

Az állásfoglalásban a képviselők:

azt kérik, hogy indítsák el a 7-es cikkelyt és utasítják az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról

felszólítják a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten

felszólítják a Bizottságot, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyar kormány általi felhasználását.

Teszt az EU számára

A képviselők szerint az elmúlt néhány év magyarországi fejleményei nyomán súlyosan romlott a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok helyzete, Magyarország pedig az EU számára olyan tesztet jelent, amelynek során bizonyíthatja, hogy képes megvédeni alapvető értékeit egy tagállammal szemben. A képviselők megismétlik az EP 2016. október 25-i állásfoglalásának következtetését, miszerint szükség van az uniós alapértékek védelmét ellátó uniós mechanizmusra.

Az állásfoglalást 393 szavazattal 221 ellenében 64 tartózkodás mellett fogadták el.

forrás: Európai Parlament

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!