Milyen választási rendszerben verhető a Fidesz?

2017. április 25. - szénhidra

 valasztas9.jpg

Az elmúlt napokban újra felvetődött a választási rendszer újraszabályozásának ötletete, ennek legfőbb szószólóját Gulyás Mártont pedig rögtön számos kritika érte emiatt. Hogy a Fideszt sokkal könnyebb 2/3-addal verni ebben a rendszerben, hogy Orbán úgyse menne bele, hogy először szavazatokat kell szerezni, hogy akkor majd ingatag kormányzás jön létre, amit a Fidesz ki tud használni és még lehetne sorolni az ellenérveket. Felvetődik a kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme arról beszélni, és az irányba hatni, hogy változzon meg a választási rendszer, ha egyszer a Fideszt mindent elsöprően most könnyebb megverni, mint egy arányos rendszer esetében?

Meg is válaszolom a címben feltett kérdést, ugyanis a Fidesz minden választási rendszerben verhető, lényegtelen, hogy arányos, vagy a jelenlegi rendszer él majd 2018-ban, lényegtelen hogy konkrétan hol húzódnak a választási határok vagy milyenek a kompenzációs listák. Ha a jelenlegi rendszer marad, akkor viszont lényegtelen ki nyeri a választásokat, hogyha biztosítani akarja a maga számára az alkotmányozó hatalmat, akkor ugyanazokkal az eszközökkel kell élnie, ugyanazt a stratégiát kell folytatnia, és ugyanúgy kell viselkednie mint a jelenleg regnáló hatalomnak. A jelenlegi rendszerben a hatalommegtartás kulcsa, hogy egyy relatíve nagy, de közel sem 50%-os, vagy nagyobb bázisnak kell folyamatosan szimbolikus gesztusokat tenni, a társadalom többi részét pedig ahogyan lehet távol kell tartani a politikától, és attól az igénytől, hogy közös dolgainkat közösen intézzük. Ezt a rendszert nem csak a Kubatov-listák szülték, hanem a Fidesz kommunikációs stratégiája, és ideológiája.

Jelenleg a 2/3-ad eléréshez szélsőséges esetben elég a társadalom 20%-nak támogatása, vagyis bőven elég létrehozni és egyben tartani egy erős politikai magot, a politikai térképet pedig több táborba osztani. Pedig az, hogy a politikában különböző világnézetű, ideológiájú és érdekű pártok versenyeznek kifejezetten kívánatos, a mostani rendszer azonban a fekete/fehér világlátást kényszeríti ki, ahol csak két nagy tömb tud életképesen versenyezni, és a szavazónak vagy az egyikhez vagy a másikhoz kell csatlakozzon, hiszen nagy a veszélye annak, hogyha nem a győztesre szavaz, elveszik a szavazata. De nem csak akkor veszik el a szavazata, hogyha a pártja nem jut, be, akkor is elveszik, hogyha nem az ő pártja nyert. Az egész logikája, a „győztes mindent visz” elv, arra kárhoztatja a vesztest, hogy az ő szava az eredeti demokratikus berendezkedésben ne hallatszódjon. És nem, nem a vesztes párt politikusairól van szó, hanem a vesztes pártok szavazóiról. Hiszen most is azt érezheti több millió ember Magyarországon, hogy olyat nyomnak le a torkán nap mint nap, amit ő nem akar, és minden porcikája tiltakozik ellene, de ebben a deomkráciában nem tehet semmit. Miért lenne jó, hogyha megfordulna a helyzet, a győztesekből vesztesek lennének, és az ő szavazóiknak kéne eltűrni mindent?

Ebbe a rendszerfelfogásba a pöffeszkedés, a népnyúzás, a kétosztatúság, a gyilkos indulatok bele vannak kódolva, és könnyen eljöhet az az idő, hogy egy politikai szereplő, és az azt támogató milliók a hatalom erőszakos megszerzését könnyebb és biztosabb módszernek látják, mint a választásokon való megmérettetést. Hiszen már most sokak számára evidencia az, hogy nem tisztviselőket, nem szolgákat, hanem urakat és királyokat választunk, akik a rájuk kiszabott 4 évben minden felett uralkodhatnak.

Egy jól működő választási rendszernek eredendően két dolgot kell biztosítania, egyfelől azt, hogy a politikai akarat megvalósuljon, vagyis kormányozható legyen az ország, másfelől hogy, a lehető legszélesebb néprétegek hallathassák a szavukat. A jelenlegi szisztémában az első megvalósul, azonban ez inkább kontraproduktív, nagyon jól látszik, hogy amit a kormányzat a fejébe vesz, azt azonnal mindenen keresztülnyomva megvalósítja, mindenféle politikai kontroll nélkül. A második viszont nem valósul meg, és minden úgy van kialakítva, hogy ne is valósulhasson meg. Mindegy ki van kormányon, mindegy milyen az éppen aktuális hatalom, a nép és a nemzet az ő kényüknak kedvüknek van kiszolgáltatva.

Ha demokráciában szeretnénk élni, akkor nem látszatintézmények kellenek, nem elégedhetünk meg azzal, hogy megválasszunk egy szűk csoportot, aki az országot kormányozzák és irányítják. Legalább ilyen fontos eleme a demokráciának az, hogy aki kisebbségben van, akinek más a véleménye, mások az érdekei és más az elképzelése a világról, az is kapjon helyet a közös ügyeink intézésében. Az ő segítségükre és támogatásukra is szükség van ahhoz, hogy az ország jól tudjon működni, hogy mindenki számár élhető legyen. A vesztest nem megsemmisíteni és elzárni kell, hanem megvalósítani, hogy a jognak asztalánál mind egyaránt foglaljunk helyet, hiszen csak így tudjuk megvalósítani, hogy valóban tízmillió ember országa legyünk.

Gyürefi András

 

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

Olvasószerzés céljából hazugsággal sodorták veszélybe a gyerekeket?

Igen, Habonyéknak ez is sikerült!

28970_kek-balna3.jpg 

A kék bálna jelenség Magyarországon sem a kamaszok, sem a szülők, sem az iskolák pedagógusai között nem volt beszédtéma 2017 áprilisa előtt, aztán beindult a hazugsággyár és a kék bálna rövid idő alatt hatalmas marketinget kapott a Ripostnak hála. A téma jól teljesíthetett, mert egész cikksorozatban hazudták le a csillagokat az égről. És még véletlenül se riadtak vissza ízléstelenségtől és kegyeletsértéstől, egy pillanatig sem érezték, hogy gondot jelenthet a lavina, amit hazugságaikkal indítottak el.

„Egy hete tartja láz­ban a köz­vé­le­ményt a Kék Bálna néven futó gyil­kos játék, mely­nek vi­lág­szerte két­száz ha­lá­los ál­do­zata van, köz­tük két ma­gyar.”  - Írta az állami pénzekből gründolt szennylap még múlt hét végén is Sztár csemeték a kék bálna árnyékában című cikkében. Az állítás első fele még igaz is, hiszen saját hazugságaiknak köszönhetően tényleg sikeresen tematizálták a közbeszédet, a másik viszont nem. Rohadtul nem.

Tovább

Érted jöttünk elvtárs, nem ellened

csecsen.jpgFenyegetni tud. (kép forrása: index.hu)

Egy olyan videó terjed az interneten és a magyar sajtóban, amelyre a legtalálóbb kifejezés az, hogy kurvára ijesztő. Egy Magomedként bemutatkozó, csecsen férfi felvezeti, hogy felháborodásában többedmagával „akcióba lépett azért, hogy megtalálja ezt az állampolgárt” aki nem más, mint a szovjet emlékművet vízfestékkel megdobáló Komáromy Gergely, a G-rast néven ismert ligetvédő-aktivista, hogy „felvilágosító beszélgetést folytasson vele”. G-ras pedig készségesen bocsánatot kér tettéért.

Tehát még egyszer: egy magyar állampolgáron kéri számon a politikai véleménynyilvánítását egy olyan alak, aki látszólag a posztszovjet, oligarchisztikus kapitalizmust kiépítő, az emberi jogokat lábbal tipró jelenlegi orosz kormány, a KGB utódszervezetek és az orosz-csecsen szervezett alvilág háromszögében mozog és teszi ezt pont úgy, ahogy a posztszovjet, oligarchisztikus kapitalizmust kiépítő, az emberi jogokat lábbal tipró jelenlegi orosz kormány, a KGB utódszervezetek és az orosz-csecsen szervezett alvilág háromszögében mozgó Ramzan Kadirov verőlegényei szokták.
(Nem mellékesen az orosz állami hírügynökség gyorsabban írt belőle hírt, mint ahogy el kezdett volna terjedni az internet magyar nyelvű részén.)

Komáromy Gergely először azt nyilatkozta, hogy kifejezetten fenyegető jellege nem volt a dolognak, később viszont már azt, hogy Magomed azt mondta neki, hogy „…ismer egy csomó embert, akik másmilyenek, mint ő, és most teljesen fel vannak dúlva, és veszélyben vagyok én is meg a családom is”. Az Index hétfői cikke szerint Magomed egy orosz nyelvű zárt facebook csoportban korábban azt írta, hogy „Az ilyeneket meg kell nyomorítani, aztán közszemlére tenni a videót, hogy a többiek elgondolkozzanak. ... Ez a hulladék még nem kapott a fejére az oroszoktól. Megleckéztetném. EMBEREK, SEGÍTSETEK MEGTALÁLNI!” Továbbá azt is, hogy „Hol lesz fellépése? Mikor? Vannak ott kamerák? Gyalog megy oda, vagy kocsival? Mennyi szemtanú lehet mellette? Lesznek ott rendőrök? Meg kell tudni, hol lakik, hogy ne csináljunk magunknak gondot. Ne vagyok én kamikaze. Tisztán kell az ilyen ügyeket intézni. Semmit nem fognak tudni bebizonyítani, jó ügyvédem van :)))”

E mellett nem lehet szó nélkül elmenni, itt nyilvánvaló fenyegetés ért egy magyar állampolgárt a politikai véleménye illetve annak kifejezési módja miatt. Látható, hogy Komáromynak kizárólag azért nem esett bántódása, mert már korábban elnézést kért a tettéért, így együttműködő volt, annak ellenére, hogy tudnia kellett volna, a videó elkészítésének és  közzétételének célja az, hogy megfélemlítse az orosz befolyás ellen tiltakozókat. Az, hogy valakin ennyire rajta van a peace&love és ezzel párhuzamosan ennyire nincsen képben önmagában nem ér meg egy cikket, csak egy elejtett mondatot. Azt viszont fontos tudni, hogy nagyon súlyos támadás érte a vélemény- és szólászabadságot, kivált, hogy a magyar hatóságok részéről semmilyen intézkedésről nem tudunk abban a pillanatban, amikor ez a cikk készült, Halász János, a Fidesz frakciójának szóvivője pedig egyenesen azt nyilatkozta, hogy „Egyéni problémákkal a frakció nem foglalkozik”.

Valakit megkeresni és rávenni, hogy egy politikai akcióért kérjen bocsánatot akkor is a vélemény- és sajtószabadság lábbal tiprása, ha Komáromynak sem a véleményével, sem annak kifejezési módjával nem értünk egyet. Sima vízzel lemosható festékkel megdobni egy szimbólumot – legyen az a szovjet megszállás vagy éppen a köztársasági elnöki intézmény szimbóluma – ugyanis nem több, mint véleménynyilvánítás. Tartós kárt nem okoz, így rongálásnak aligha nevezhető, erőszaknak meg annyira jelképes, mint mondjuk leköpni a miniszterelnök képmását (ugyanez érvényes Gulyás Mártonék tettére). Lehet ízléstelen, lehet visszatetsző, de semmiképpen nem olyan súlyú, amelynek szankcionálása nem okozna nagyobb kárt, mint maga a tett. Jogunkban áll önálló véleményt kialakítani a köztársasági elnökről és szovjet megszállásról is, abba erővel senki bele nem szólhat, véleményünkért senki nem fenyegethet. Nem, az emlékművet évről-évre megkoszorúzó nyugalmazott munkásőregyletek tagjai sem fenyegethetők meg. Ez a demokrácia és a joguralom egyik alapelve.

Kedves Mogamed! Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!

Miško Broliai

 

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!

 

 

Gyurcsány már megint hazudott: a DK-s képviselők mégis felveszik a parlamenti fizetésüket

tn4-gyf.jpgGréczy Zsolt bement a HírTV-be, és ha már ott volt, elmondta, hogy a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselői bár nem járnak be a parlamentbe, az alapfizetésüket azért fölveszik.

 

Az előzményekről azt kell tudni, hogy Gyurcsány Ferenc 2016. október 10-én bejelentette: pártja kivonul az országgyűlésből. Arra hivatkozott a volt miniszterelnök, hogy a DK parlamenti jelenléte csak arra lenne jó, hogy legitimálja a patás ördög jelenleg regnáló rezsimjét.

 

Tovább

Putyin már a civilek spájzában

putyin3.png

 

Tegnap az URA.RU internetes hírportál tette közzé, hogy az orosz Legfelsőbb Bíróság az Andrei Talevlin vezette For Nature Fund zöld civil szervezet működését mondvacsinált okokra hivatkozva felfüggesztette. A cseljabinszki For Nature Fund egyetlen bűne, hogy fellépett az orosz milliárdos Igor Althuskin tulajdonában álló, Oroszország harmadik legnagyobb réztermelő vállalatának egy beruházásával szemben.

Ami jelen pillanatban a hazai civil szervezetek és a CEU körül történik, az ellenzék szerint kétségkívül az orosz minta követése. Lehet ezt „politikai hisztériakeltésnek” nevezni, azonban tény, hogy az Országgyűlés által tárgyalt civiltörvény ugyanazt a metódust követi, mint az orosz „törvényhozás” termékei.

2012. november 21-én lépett hatályba a „Külföldi ügynökök” törvényOroszországban, amely előírja, hogy azok a civil szervezetek, amelyek külföldi forrásokhoz is hozzájutnak és „politikai tevékenységet” végeznek kötelezően regisztrálniuk kell egy állami nyilvántartásba. 

Tovább

Így tesz rabszolgáivá egyházakat a kormány

ikotity_istvan20170220.jpg

Ikotity István írása

 

Húsvét után pár nappal máris tovább rombolja a társadalmi lelkiismeretet a kereszténykedésére egyébként oly büszke kormányzat.

- Adjunk oda ingyen egy kastélyt az állami vagyonból a reformátusoknak - gondolhatta magában Lázár János, s az elhatározást tett követte. Törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a közpénzből - mi több, nyilvánvalóan a megállítandó "Brüsszeltől" kapott forrásból - felújított geszti kastélyt megkapják a reformátusok.

Tovább

Nem nemzeti, nem választási és nem bizottság

11171979_5bb6acddf4959603ec0e54ef9fc865cc_wm.jpgA magyar állampolgárok amikor valamelyik hatósághoz fordulnak, hogy elintézhessék valamelyik hivatalos ügyüket egy nagyon jól ismert mentalitással találkoznak. Illetve kettővel. Az egyik egy emberi gesztus, ami az ügyintéző arcáról leolvasható, a másik viszont jogszabályi előírás következménye – az illetékesség és hatáskör vizsgálata. Lefordítva magyarra ez azt jelenti, hogy a hivatal legelőször azt vizsgálja, hogy ne őneki kelljen elintéznie az ügyet. Ez elég bosszantó.


Na, most van Magyarországon egy hivatalos szerv, a Nemzeti Választási Bizottság. Ez a szervezet az illetékesség és hatáskör vizsgálatát eléggé túltolja a napokban. Mindenhez érteni akar így nem csak azt nézi, hogy mit nem lehet és hogyan nem lehet hanem azt is, hogy egyáltalán semmit se.

Tovább

Mi van Malawi és Honduras között?

Szigeti Cecília írása

 

nevtelen_2.png

A turizmus versenyképességének mérésére számos modellt dolgoztak ki, amelyek közül a legismertebb World Economic Forum (WEF)[1] által kidolgozott Travel and Tourism Competitiveness  Index (TTCI). A TTCI-t 2007 óta évente publikálják a Travel and Tourism Competitiveness Report[2]  elnevezésű kiadványukban.

Tovább