Emberi jogi kiállásért börtön?

2017. március 28. - baum

mo.jpgA Magyar Idők nevű nyomtatott termék szellőztette meg ma, hogy a kormány által tervezett nemzeti konzultáció kérdései között lesz olyan is, ami kérdésbe bújtatva azt állítja, hogy bizonyos nemzetközi szervezetek törvénytelen tevékenységre ösztönzik a bevándorlókat. Az opcionális két válaszban pedig le is dobják az atombombát:

 

A - Az illegális bevándorlást segítő tevékenységeket - mint az embercsempészet és az illegális bevándorlás népszerűsítése - büntetni kell.

 

B - Fogadjuk el, hogy létezhetnek olyan nemzetközi szervezetek, melyek következmények nélkül buzdíthatnak a magyar törvények kijátszására.

 

Ha ez nem valódi nemzeti konzultáció, akkor nem tudom mi az. Jó látni, hogy a porcukorbajszú habony-művek még véletlenül sem operálna a manipuláció álságos eszközeivel, hanem őszinte érdeklődéssel, az árnyalatokat figyelembe véve, és kérlelhetetlen igazságkeresést zászlajára tűzve kér segítséget a nemzettől stratégiai ügyekben.

Tovább

Egy szerzetes a politika hálójában

 boulad.png

Nagyon tisztelem Henri Bouald jezsuita lelki írót. Csodálom, de sajnálom is. Olyan erők környékezték meg ugyanis, amelyeket aligha ismer, és amelyek vérszívóként tehetik tönkre zseniális életművét.
Napok óta terjed a hír, miszerint Boulad atya felvette a magyar állampolgárságot. Örülni kéne ennek, mégsem megy. Nem megy, mert annyi a gyanús szál ebben a történetben, hogy nehezen találni benne pozitívumot.
Az elsõ híradások például arról szóltak, hogy maga kérte, hogy magyarrá lehessen, aminek nem sok értelme lenne így, önmagában. Aztán számos interjúi egyikében csak bevallotta, amit sejteni lehetett. Ezt nyilatkozta a Katolikus Rádiónak:


A múlt hónapban felkeresett a kairói magyar nagykövet, és közölte, hogy egy magas állami személyiség, nevezetesen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szeretne velem találkozni. Mondtam, hogy szívesen fogadom. Eljött hát hozzám Alexandriába, és Orbán Viktor miniszterelnök nevében kitüntetést adott át. Tolmácsolta a magyar miniszterelnök nagyrabecsülését, majd megkérdezte, van-e valami kívánságom. És akkor teljesen spontánul azt feleltem, hogy szeretnék magyar állampolgár lenni. Õ azt válaszolta: „azonnal megadom önnek a magyar állampolgárságot!”

 

Tovább

Eközben Vásárhelyi Mária betűnként hordja össze az újabb kétharmadot a Fidesznek

A Fidesz által tönkretett életekről írt Vásárhelyi Mária a 168 órában. Vajon kikre gondolt? Az ellehetetlenített régi trafikosokra? A bérelt földjeiket elvesztő kisgazdálkodókra? Nem. Az MSZP és az SZDSZ azon egykori politikusaira és tisztségviselőire, akik főszereplői voltak a 2010 előtti időszak korrupciós ügyeinek és így eljárás indult ellenük.age-dinosaur-bones-1.jpg

Tovább

78 ezer gyermeket veszítettünk el Orbán Viktor kormányzása alatt

dreamstime_l_19052197-1024x768.jpgMegvan még a Gyere haza fiatal program? A kormány indította el azzal a céllal, hogy hazacsábítsa külföldre menekülő fiataljainkat. A projekt „fényes siker” lett: kb. 1 év alatt elköltöttek 100 millió forintot és összesen 105 magyar fiatal tért haza. Az a rossz hírünk van, hogy külföldön viszont 3 nap alatt születik 105 magyar csecsemő. Ők az emigránsaink gyermekei.

 

Néha Orbán Viktor is tisztában van a valósággal. Ilyen ritka pillanat volt az is, amikor a februári évértékelőjében azt mondta, hogy „a fogyás akkor is fogyás, ha vannak kedvező jelek", „illetve ezen a döntő fronton még nincsen áttörés". A miniszterelnök itt a magyarországi születések számának alakulására gondolt. Való igaz, vannak kedvező jelek, hiszen a 2011-es mélyponthoz képest, amikor is alig több mint 88.049 gyermek született Magyarországon, az utóbbi két évben már 91.960, illetve 93.100 volt a születések száma (KSH adatok).

 

A demográfiai gödör mélyéről kicsit sikerült elmozdulni, de ez még közel sem nevezhető valódi elrugaszkodásnak, nincs tendenciaszerű fordulat. Eközben a halálozások száma jóval meghaladja a születések számát, Magyarország népessége ezért éves szinten 30-40 ezer fővel csökken. A magyar népesség 9,8 millió fő körül van jelenleg, de ebből is több százezer azon fiatalok száma, akik az elmúlt években leléptek külföldre.

Tovább

Tóth Olivér István: Nemzet helyett mindenkit megvigasztalni

3253148_85c5a01e765ad668ae30ea19fee25a4c_wm.jpgPap Szilárd István „A Momentum és az üres nemzetkép” című írása1 megerősíti azt a nemzetről szóló mítoszt, amely szerint a nemzet egy mesterséges alkotás. Ez az állítás amellett, hogy segít rámutatni a Momentum nemzetképmeghatározási kísérletének valóban színvonaltalan voltára, elfedi azt a valódi kritikai lehetőséget, amelyre a baloldali diskurzusnak szüksége lenne, és amely nemcsak a másikra mutogat, hanem a saját háza táján is söpröget. Egy valódi baloldali program csak a belépési küszöböt nélkülöző csoportidentitásokat fogadhatja el, amelyek tagadják az érdem és a jutalom logikáját, amelyek mindenkit megvigasztalnak.

 

Pap Szilárd István a mítoszt a nemzetkép kialakulásának történetén keresztül kezdi bemutatni, hogy amellett érveljen, hogy a nemzet nem egy magától adott dolog, hanem egy ideológiai keret, amelyet különböző tartalmakkal lehet kitölteni, egy politikai eszköz, amelyet progresszív és retrográd célokra is lehet használni. Ennek a történeti áttekintésnek a során megismételi azt a mítoszt, hogy a nemzetek a „18-19. század előtt nem léteztek”. Persze ilyen úri huncutságok voltak, mint a nemesi nemzet, de ez a társadalom széles rétegeit nem érintette, akik „nem rendelkez[tek] saját közvetlen kisközösség[ükön] túlmutató közösségi tudattal”. Most attól az anomáliától tekintsünk el, hogy amennyiben ez igaz lenne, akkor mi magyarázná azt, hogy egy XV. századi parasztlány a közvetlen kisközösségét elhagyva miért dönt úgy, hogy fegyvert ragad annak érdekében, hogy az egyik franciául beszélő fehér férfi helyett egy másik franciául beszélő fehér férfi legyen a legfőbb hűbérura – nyilván megtetszettek neki az úri huncutságok.

Tovább

A nagy vöröscsillag humbug

hei.JPG

Most, hogy a nemzeti cukormáz leolvadt a sörvitáról, tisztán látszik, hogy nem másról, mint kőkemény üzleti érdekekről van szó.

Nem kell nagyon sokat tépelődni, a Heineken vs. Csíki Sör párbaj szimplán csak kamu ügy, amire most tényleg nyugodtan mondhatjuk, hogy gumicsont. Tökéletesen jó arra, hogy felhergelje az embereket, miközben a súlyos állam-, és közösségellenes lopássorozat folytatódik.

Azt is tudjuk, hogy a politikai-gazdasági döntések jelentős része a focimeccsek lelátóin születnek. Nem árt, ha az embernek stadionja vagy legalább egy focicsapata legyen vagy legalább egy vip belépője abba a szektorba ahol a főnök ül. Igen, Orbán Viktor. És nyugodtan gondoljuk azt, hogy a vöröscsillag körüli hajcihő forgatókönyve pont egy meccs alatt lett lezsírozva.

Tovább

Habony Árpád seggét védi az MTI

habonyi-es-rogan.jpg

Az MTI ismét visszadobta az LMP egyik közleményét, méghozzá az MTI Országos Sajtószolgálat szabályzatának 14.3 pontjával indokolva azt, mely szerint a kiadni kívánt közlemény "nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével". Feltéve, de nem megengedve, hogy az MTI nem Rogán Antalt tartja nemközszereplőnek, alighanem Habony Árpád kedvéért házmesterkednek. A közlemény szövegét változtatás nélkül közöljük.

Tovább

Súlyos kérdésekre nem ad választ a Tarlósék által titkolt Római-parti tanulmány

 romai_1.jpg

Továbbra  is titkolják Tarlósék azt a tanulmány, melyet a Római-parti mobilgát alternatív útvonaláról készítettek. Ez a civil és szakmai nyomásra a főváros által készíttetett anyag azt mérte fel (állítólag), hogy milyen következményei lennének, ha nem a sokak által kifogásolt part menti mobilgát, hanem a Dunától a part felé beljebb eső Nánási úti “nyomvonalon” elképzelt változat valósulna meg. A Reflektor blognak a tanulmány megismerésére vonatozó közérdekű adatkérését mindig más okkal utasították el, igaz annyit megtudtunk: a tanulmány elkészíttetése bruttó közel 9 millió forintba került.

Nemrég lakossági fórumot is tartott a főváros önkormányzat a Római-parti gát ügyében, igaz az eseményről csak későn és korlátozott módon tájékoztatták a lakosságot. Ráadásul az alternatív tanulmányt ott sem mutatták be, csak annak egy rövid kivonatát. Tarlós ott is azt ígérte: szakmai szempontok alapján döntenek majd a mobilgát nyomvonaláról, de ha a nyilvánosság, a szakma és az erről szavazó önkormányzati képviselők sem ismerhetik meg a hatástanulmányt, akkor hogyan lesz ez az ígéret betartható?

A Reflektor blog ezért közérdekű adatigénylésen keresztül  próbálta kikérni a fővárosi önkormányzattól, a tanulmányt, ám ott azt a  választ kaptuk, hogy egy döntés-előkészítő anyagról van szó, mely a hatályos jogszabályok szerint nem publikus, és különben is nem ők, hanem az önkormányzat egyik cége készíttette azt, tehát forduljunk hozzájuk, ha kíváncsiak vagyunk a tartalmára.

Tovább

Kérjük, vigyázzanak, az atomreaktorok leállnak!

Paks2 öngyilkos küldetés a Fidesz-KDNP-vel és holdudvarával

szomszedok_forever.jpgA felújítottnak mondott, valójában 99.99 százalékban új orosz metrószerelvényeknek 15.000 kilométert kell futniuk meghibásodás nélkül, hogy forgalomba állhassanak. Ennyi idő és ekkora távolság elegendő ahhoz, hogy kijöjjenek a hibák. A hibákat pedig értelemszerűen még azelőtt ki kell javítani, hogy a mindennapi használat során azok bárkire is veszélyt jelenthessenek.

Ezek a hibák azonban nem a tesztelés során, hanem az ünnepélyes átadást követően jöttek elő. Állítólag. Ráadásul szinte azonnal. Feltételezhető persze, hogy a jelzett hibákról már a tesztelés során is tudtak, de ezek kijavítása kevésbé volt fontos, mint az, hogy kicsit befogják a száját azoknak, akiknek baja van a budapesti tömegközlekedéssel vagy éppen a rettenetesen túlárazott, haszontalan vagy épp botrányosan kivitelezett mutyiberuházásokkal, az azokra elszórt 1000 milliárdokkal. Sok volt a bukta az utóbbi időben, kellett végre némi siker, na. A cirkusz és kenyérből pedig a cirkusz ideje érkezett el.

A most észlelt meghibásodásoknak nagy valószínűséggel nem az az oka, hogy kevés a 15.000 kilométer, hanem az, hogy a szakmai kritériumoknál ma már lényegesen fontosabb a politikai nyomásnak való megfelelés kényszere. Ez a kényszer persze több szinten érvényesül. A haverok pénzt akarnak. A kormány és hű szövetségesei vagy hűbéresei (lásd még Tarlós) pedig emellett még sikereket is szeretnének felmutatni. A hozzáértésnek már se értéke, se jelentősége nincsen. A harmadik lépcső az lehetne, hogy a lakosság is jól járjon, de rájuk ugye a döntéshozók a legkevésbé sem kíváncsiak. Az pedig rég nem releváns kérdés, hogy valami gazdasági szempontból is jó befektetés legyen.

Tovább