Így csalja ki a földet a kormány a multiknak

2017. augusztus 16. - baum

Sallai R. Benedek írása

monsanto1.jpg

Rendszerhiba a NER-ben? Egy eredmény egy állami termőföldeladás kapcsán

 

A történet múltja ismert lehet a sajtóból: 2013-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Bernáth István bábolnai földművelőnek adta el azokat a Bábolna külterületén lévő termőföldeket, amely 2017 márciusára a vegyiparral és vetőmagtermesztéssel (GMO-k kapcsán nemzetközi szinten ismert) foglalkozó Monsanto Hungária Kft. tulajdonában kötött (volna) ki. Ez úgy történhetett meg, hogy az állami termőföldet a vevő kérésére kivonták a mezőgazdasági művelés alól, és ipari területként a Monsanto-nak adták volna el, ami termőfölddel nem megvalósítható - lévén, hogy hazánkban csak természetes személyek tulajdonolhatnak elenyésző kivétellel termőföldet.

 

Az ügyletben vélhetően strómanként közreműködő Bernáth István a magyar államtól épp azt a parcellát kérte megvételre (gyanús háttérrel), amely a Monsanto már meglévő üzemének tőszomszédságában helyezkedik el, és amely a multi terjeszkedése számára a legelőnyösebb elhelyezkedésű volt.

Tovább

Staudt Gábor elszabadult

0_4.jpg

A Jobbik frakcióvezető-helyettese tegnap a Hír TV vendége volt, ahol jelentős ámokfutásba kezdett. A feszültség már a beszélgetés elejétől fogva szemmel látható volt a politikuson, ám arra nem lehetett számítani, hogy a végén ilyen nagy mértékben elpattan valami.

 

Szöllősi Györgyi az iránt érdeklődött, hogy Staudt osztja-e Vona Gábornak azon gondolatait, miszerint a pártelnök hajlandó lenne megkövetni a zsidókat és a cigányokat, amennyiben a Jobbik megsértette volna őket valaha.

 

Staudt Gábor először abba menekült, hogy nem tudja értelmezni a kérdést, majd amikor a riporter türelmesen újra és újra föltette azt, akkor Staudt magából kikelve váltott személyeskedésbe, felhozta, hogy szakmailag rossz kérdéseket tesz fel neki a vele szemben ülő újságíró, meg többször is megemlítette, hogy ami folyik a stúdióban, az bizony közmédia szint. A mélypont az volt, amikor Staudt Gábor beszólt, hogy „na azért kérdezi meg megint, mert a fülére mondták és utasították erre?”

Tovább

A szlovák kormányválság és ami mögötte van

Zsoldos Ákos írása

 

Kormányválság alakult ki Szlovákiában, miután a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko felmondta a Smerrel és a Híddal kötött koalíciós szerződést. Az már korábban is tudható volt, hogy a szövetség rendkívül instabil lesz, arra ugyanakkor aligha lehetett számítani, hogy a törés pont a két természetes szövetséges, Fico és a szoftnacionalista Danko között alakul ki. Az SNS indoklása meglehetősen zavaros, az okok viszont annál egyszerűbbek, mégsem látszik egyelőre, hogy mi lesz a kormánykoalíció sorsa.

 

A koalíciós válság oka egy újabb korrupciós botrányra vezethető vissza: az SNS által vezetett oktatási minisztérium 600 millió eurót – uniós forrásokat felhasználva – fizetett ki támogatásként kutatási programokra, tanulmányokra, amelyekből azonban a szlovákiai egyetemek és kutatóintézetek egy centet sem láttak, hiszen a források teljes hányada pár héttel korábban bejegyzett, kutatási tevékenységet nem végző cégeknél landolt. Az OLAF vizsgálatot kezdeményezett, az EU pedig azonnal leállította a további források kifizetését. Ennek ellenére Peter Plavčan oktatási miniszter maradt a helyén, és a nemzetiek arra hivatkozva, hogy a botrányos ügyletekről szóló információkat a szövetséges Smer kommunikációs tanácsadója szivárogtatta ki, az SNS elnöke, Andrej Danko szeptember elsejével felmondta a koalíciós szerződést. Természetesen az állítást nem tudták bizonyítani. Pár nappal később Jaroslav Paška, az SNS alelnöke azt állította, hogy a szerződés felmondásának oka az, hogy az nem tartalmazta a Nemzeti Párt prioritásait, míg a Híd és a Smer számára kedves ügyek mind a kormányprogram részévé váltak. Nem sokkal ez után előkerült az az indok is, hogy a Smer nem engedte át az SNS-nek a járási hivatalokban betöltendő funkciókat, amelyekről a szerződés megkötésekor egyezséget kötöttek. Mindez a kommunikációs ámokfutás pedig azzal kezdődött, hogy Danko egész egyszerűen a Smerre próbálta tolni a minisztériumban történt botrányt azzal, hogy szerinte Plavčan csak folytatta, amit smeres előde elkezdett, így valójában a Smert lehet okolni a történtekért. Látva a sok gyenge lábon álló érvelést egészen világos, hogy a valódi okokat az SNS nem tárhatja a nyilvánosság elé.

Tovább

Gyűlöletgyakorlatok vezérszónokra és vegyeskarra

Gondolatfutam néhány facebook-komment kapcsán

hordoszonok.jpgA politikai hírözön gyorsan süllyesztő mocsarában szinte el is felejtettük már a nőt, aki ki merte fütyülni a szónokot. Haszontalanul próbálta, hisz önmagán kívül csak néhányan hallották, a sípszó az emelvényig nem hatott át a hangosításon keresztül. Az ingerküszöböt nem is ez, hanem a hajánál földre rántás ütötte át. Beszéltünk róla, tárgyaltuk, szóban és cseten, cikkekben és kommentekben, mindenhol.

Tovább

Elmebaj

bht.jpg

Mert ez már az. A vízparton pedig a hűsölési lehetőségek is adottak, mégis elszáll az értelem a Balaton partján. Kezdve azzal, hogy a Magyar Állam területén joggal tartózkodóakat ki akarják tiltani a vízpartról odáig eljutva, hogy terrorveszélyre hivatkozva lezárnak egy fél várost.

Nagyon helyesen mutatott rá az egyik szemét civil szervezet arra a tényre, hogy létezik egy alaptörvény – amit pont a Fidesz-KDNP vert át mindenkin – ami mindenkinek jogot ad a bárholtartózkodásra.  Mégis saját parlamenti képviselője és polgármesterei dobálják a csóvát a tetőre azzal, hogy fogalmuk sincsen a nagy seggnyalás közben arról milyen károkat okoznak. Az már más dolog hogy nemcsak az ország megítélésének, de saját pártjuknak is.

Tovább

Hazafias nevelés, hazafias életérzés

Egy frászt.

1848_nemzetorok_03.jpg

Az ettől a kormánytól származó minden felvetés  gyanús. Ez is, hogy az iskolákban külön hazafias és/meg honvédelmi nevelést kell, hogy kapjanak a gyerekek. Valaki mondja már meg, hogy miért?

Jó, a magyar jobboldal (nemzeti-keresztény-konzervatív vagymi) oldal egyik restaurálásra kiválasztott régi toposza ez a hazafiaskodás. Meg az is, hogy aki nem hazafias az nemzetellenes illetve az elfogyasztott alkoholtól függően áruló. Bár van, akinek színes, alkoholos italok sem kellenek ilyen állítások megfogalmazásához.

Tovább

Ti Soros-bérencek, valami nem tetszik?

soros.jpg

Ön tudta, hogy 2017-ben csak idáig 10.000-nél több kilakoltatás indult devizahitel-károsultak ellen, úgy, hogy már a tavalyi 3.000 is rekord volt? Vagy azt, hogy a CEU kinyírására írt törvény miatt kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen? És az egyetem megmentése mellett az is kérdés, hogy nem kap-e az ország egy szép nagy pénzbüntetést a nyakába? A Fidesz-KDNP csütörtökön nyíltan kijelentette, hogy soros meg különben is menjen mindenki a fenébe, akinek baja van ezekkel, ők nem hajlandóak foglalkozni a vakáció idején ezekkel a témákkal és kész.

Az MSZP ugyanis az országgyűlés rendkívüli ülésének nyári összehívását kezdeményezte korábban, amihez ma az LMP is csatlakozott. A frakció nélküli képviselők támogatásával pedig meg is lenne az ehhez szükséges negyven név. Az ülésre augusztus 21-én kerülhetne sor.

Tovább

Earth Overshoot Day – Hogyan tovább?

Czédli Herta írása

od.jpg

Augusztus 2. forró nyári nap, hőségriadóval és egy fontos üzenettel számunkra a Földtől: „amit holnaptól december 31-ig fogyasztotok, azzal a tartalékaim élitek föl”.

Unokáinktól kaptuk kölcsön… de mit is pontosan? A természeti értékek mértéktelen kihasználását? Az élőlények kihalását? Az élőhelyek megszűnését? A szennyezett levegőt? A vízhiányt? A szeméthegyeket? Az éghajlatváltozást? A kezelhetetlen atomhulladékot? Az ökológiai rendszer globális károsodását? Az erőforrások visszafordíthatatlan kimerülését?

Fájó örökség ez.

A természetben a növények és állatok egymás mellett élve felosztják a rendelkezésre álló erőforrásokat. Minden élőlény genetikailag kódoltan, önmagához mérten fejlődik, ökológiai igényeit nem másokéhoz igazítja. Melyik élőlénynek jutna eszébe minden erőforrást kiaknázva, minél gyorsabban felemésztő, profitorientált stratégiák révén növekednie? Csakis a valóságtól és a természet rendjétől elszakadt XXI. századi embernek. A gazdaság meddig növekedhet még a természet kárára? Lássuk be végre, a fenntartható jövő záloga nem a gazdasági fejlődés lesz!

Tovább

GDP = balgák materialista társasjátéka

 

Szigeti Cecília írása

maxresdefault.jpgAz overshoot day az a nap, amikor az adott évre jutó erőforrásainkat elfogyasztottuk és innentől kezdve már ökológiai hitelből élünk. A túlfogyasztás napja, évről − évre egyre korábbi időpontra kerül, idén augusztus 2.-ra esik. A környezetvédők ilyenkor hívják fel a figyelmet arra, hogy túl nagy lábon élünk, elpazaroljuk a következő generációk jövőjét. A híradóban láthatunk szeméthegyeket, úszó jégtáblán szomorkodó jegesmedvét, kiszáradt folyót, ökolábnyomos térképeket, zavarban levő klímakutatót és zöld paneleket rutinosan felmondó politikust. Meghallgatjuk, hogy miattunk olvadnak a gleccserek, nő a légköri szén-dioxid koncentráció és halnak ki állatfajok. Mert sokat fogyasztunk, rosszul döntünk: hibásak vagyunk.

Egy környezetvédő ismerősöm azt érzi: „az embereket nem érdekli a fenntarthatósági szemléletformálás.” Azt hiszem, részben igaza van, a fenti üzenet nálunk általában nem talál célba. Ennek az oka valószínűleg az lehet, hogy bár Magyarországon is van pazarlás, rongyrázás, túlfogyasztás, de a családok többsége gondos gazdálkodással, ésszerű fogyasztással is csak egyik hónapról a másikra él, így a túlfogyasztás problémái közömbösek számára.

 

Akkor minden rendben van? A „túlfogyasztás napjának” nincs számunkra üzenete?

 

Tovább

Még egyszer a Momentum finanszírozásáról

Tálos Lőrinc írása

72lhbo6ia5id132mms.jpegNéhány gondolat a Momentum és ezen belül a Nyitás Fesztivál finanszírozásáról szóló vitához.

A Momentum nevében először Fekete-Győr András nem tudott válaszolni a hvg.hu-s Tóta W. Árpádnak a Nyitás Fesztivál költségeit firtató kérdésre, aztán Hajnal Miklós szóvivő gabalyodott bele az „üzleti titok” állandósult szókapcsolatot is tartalmazó maszatolásába az ATV stúdiójában, amelyért Somos Andrástól kapta meg (e sorok szerzője szerint jogosan), hogy a rezsiszilárdosodás útjára lépett. Ez a két eset még nevezhető kommunikációs bakinak, felkészületlenségnek, olyannak, amelyekkel a Momentum első sorban magának ártott, azaz rájuk tartozik, egyék meg, amit főztek.

Tovább