A valódi viták otthona

Mit kéne tenni ahhoz, hogy rájöjjünk, tényleg nem kéne égetni a szemetet?

Sokszor tudjuk, hogy nem jó, mégis megtesszük.

2017. december 11. - szénhidra

 

Valamilyen gyakorisággal a magyar lakosság harmada éget hulladékot – ezt mutatta ki az az országos reprezentatív közvélemény-kutatás, amelyet a Kantar Hoffmann piackutató cég készített a Levegő Munkacsoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat részére.

A legtöbben kerti hulladékot égetnek (az összes megkérdezett 22 százaléka), háztartási szemetet 13 százalékuk, kezelt fát 6 százalékuk, rongyot, ruhaneműt, lábbelit szintén 6 százalékuk. Műanyagot (a háztartási hulladékon túlmenően) 3, gumit egy százalékuk szokott égetni. Sokan nyílt téren is égetnek háztartási hulladékot (10 százalék), kezelt fát (4 százalék), ruhaneműt és lábbelit (3 százalék), valamint műanyagot és gumit (2-2 százalék).A megkérdezettek egyharmada tapasztalta az elmúlt egy évben, hogy lakókörnyezetében mások hulladékot égettek. A válaszadók 54 százaléka az ismerethiányt, a felelőtlenséget és a szegénységet együtt tekinti a szabálytalan lakossági hulladékégetés fő okának. Harminc százalékuk elsősorban az ismerethiányt és a felelőtlenséget okolja, 15 százalékuk pedig főként a szegénységre vezeti vissza.

 

Nagyon kevesen jelzik a hatóságnak, ha hulladékégetést tapasztalnak: mindössze 7 százalékuk tett valaha bejelentést. Háromszor ennyien voltak viszont, akik saját maguk szóltak a hulladékégetőknek, hogy azok szabálytalanságot követnek el. A bejelentést tevők arról számoltak be, hogy az esetek túlnyomó többségében történt intézkedés a bejelentés nyomán, de az égetés nem szűnt meg.

 

 

A megkérdezettek közel 70 százaléka egyetért azzal, hogy ha valaki mások egészségére káros módon fűt, éget, akkor a hatóságnak szigorúan fel kell lépnie ez ellen. Ennél is valamivel többen állították, hogy az égetésre vonatkozó jogszabályokat mindenkinek maradéktalanul be kell tartania. Mindkét esetben a válaszadók mindössze 2 százaléka mondta, hogy ezekkel az állításokkal egyáltalán nem ért egyet.

„A közvélemény-kutatás megerősíti a környezeti tanácsadó irodánkhoz érkező sok panasz alapján kialakult képet, hogy a jogsértő lakossági hulladékégetés országszerte súlyos probléma, és a kormánynak haladéktalan intézkedéseket kell hoznia a visszaszorítására mindannyiunk egészsége érdekében. A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság túlnyomó többsége támogatná ezeket az intézkedéseket” – mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

„A kutatás eredményeiből arra következtethetünk, hogy elsősorban a lakosság felvilágosítására és szigorúbb hatósági fellépésre van szükség, ami viszonylag kisebb összegből megoldható. Ugyanakkor senkit nem hagyhatunk olyan élethelyzetben, hogy arról kelljen döntenie: ételt vesz vagy fűt, ezért elengedhetetlennek tartjuk, hogy a rászorulókat az állam fűtési támogatásban részesítse” – jelentette ki Jász Krisztina, a Magyar Szegénységellenes Hálózat kuratóriumi tagja.

A két civil szervezet megküldi a kormánynak is a közvélemény-kutatás eredményeit, és ismételten felhívja a figyelmét javaslataira, amelyek megvalósításával felszámolható a lakossági hulladékégetés.

A közvélemény-kutatásról szóló jelentés itt, a részletes táblázat itt található.

Szerinted a két közlemény közül melyiket tiltotta le az MTI?

debre20110909004-1024x576.jpgAzt, amit az LMP adott ki, és tényszerűen ír a Habony-Rogán kör korrupciójáról:

Sajtóértesülések szerint a letelepedési-kötvénybiznisz egyik kulcsfigurája, Boros Attila vette meg a Metróber Kft-t, így a Habony-Rogán érdekkör a Budapest-Belgrád vasútprojektben is megrendeléseket kaphat. Világosan látszik, hogy a kormány egy fonódó korrupciós hálózatot működtet, ahol minden ügy egy szűk érdekcsoport kezében fut össze. Az LMP a 2018-as kormányváltás után zéró toleranciát hirdet a korrupció minden formájával szemben.

Vagy azt, amelyikben a Fidesz azt állítja, hogy az egész világ Magyarország ellen támadt, mert eleve gonosz mindenki:

Tovább

Karácsony Gergely alaposan bekavart

Nem javított a baloldal helyzetén

A káoszba forduló baloldali együttműködés-összefogás-külön listás történet szép, új fejezete Karácsony Gergely csütörtök esti nyilatkozata. Mi most megkérdeztük Lattmann Tamást, hogy ő miképpen látja a jelenlegi helyzetet és milyen kifutása lehet az eseményeknek?

Reflektor: Mi a véleménye arról, hogy Karácsony Gergely bejelentkezett az MSZP miniszterelnök-jelöltjének?

Lattmann Tamás: Karácsony Gergely, aki vezeti a politikusok népszerűség-listáját, nyilván úgy gondolja, hogy a karakter önmagában elég lehet, és lássuk be, az MSZP esetében épp a karakter hiányzik. Első ránézésre ez egy működő páros, hiszen mind a két oldal megtalálja benne a saját érdekeit. Az MSZP végre fel tudja mutatni, hogy lám, ő igenis nyitott az együttműködésre, miközben "ki tudja szervezni a miniszterelnök-jelöltséget", hogy egy esetleges kudarc esetén ne a párt valamelyik, a jövőben lehetséges sikeres politikusa "égjen el". Karácsony Gergely pedig e kockázat átvállalása mellett listavezetőként biztosíthatja a saját, egy jó alku esetén pedig pártja politikai túlélését is legalább a következő négy éves ciklusra. Tehát mind a két fél számára hordoz előnyöket egy ilyen együttműködés

R: Lát potenciát Karácsony és az MSZP összefogásában?

Tovább

Nocsak, veszélyben érzi Orbán a csodafegyverét?

Az LMP a Sátán ivadéka, a Jobbikot meg be kell tiltani, pánik tört ki a kormányoldalon?

nol.jpg

Úgy tűnik, eljöttek azok a napok, amikor a Magyar Idők visszasírja „a régi” LMP-t, hiszen a névtelen szerző szerint Kecskeméten új irányt vett a párt, az eddig jellemző mértéktartásnak és értékalapú politizálásának pedig örökre vége,

„…az LMP egyre inkább eltávolodik a Schiffer alatt képviselt, a Fidesztől és a baloldaltól egyenlő távolságot tartó politikától, és a párt egyre inkább a baloldali liberális tábor vezető erejévé kíván válni.

Ennek volt része Demeter Márta leigazolása, de ez volt a legfőbb érv a szocialisták sok politikusával továbbra is jó viszonyt ápoló Ron Werber szerződtetése mellett is. Az új iránynak köszönhetően vált az LMP az elmúlt hetekben Soros György legnagyobb védelmezőjévé és a nemzeti konzultáció hangos kritikusává.”

Persze nem csak az meglepő, hogy az MSZP-ből átigazoló Demeter Márta mellett nem említik meg a szekszárdi fideszes városvezetés korrupciós ügyei miatt a Fideszt elhagyó Hadházy Ákost, aki szintén az LMP-ben talált új otthonra, hanem az is, hogy ez a friss cikk jóval kevésbé agresszív annál, amit az elmúlt időszakban a propagandagépezet felböfögött magából. Van persze sorosozás itt is, azonban annak mértéke meg sem közelíti például a Fidesz vasárnapi közleményét, amire természetesen a Habony-művek minden kis eleme azonnal rezonált. Vajon kinek szól ez a szelídebb hang?

Tovább

Szoci volt-e Hasfelmetsző Jack?

Ide a rozsdás bökőt, hogy az a kormányközeli bulvár, amely szerint Stadler József szelleme lebeg az akasztói stadion felett, Vona Gábor pedig szürcsölve eszi a brokkolikrémlevest azzal fog foglalkozni, hogy volt MSZP-s politikust gyanúsítanak Novozánszki Fanni meggyilkolásával. Na most, szoktuk mi is fikázni a szocikat – most is fogjuk –, de ez mindennek a legalja. Ha valamiről nem tehet egyetlen párt sem, akkor az az, hogy mit tesz egy egykori képviselőjelöltje. Amint azt Bödöcs Tibor megénekelte, még a szomszéd se szokta tudni, hogy sréhen szembe lakik a pókember.

Tovább

A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a Fidesz össze-vissza hazudozik

0_5.jpg

Természetesen a heveny sorosozást tolták túl.

 

A Fidesz azt állította egy 2015-ös közleményében, hogy a Helsinki Bizottság álcivil társaság, a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesíti, adatokat hamisított a menedékkérők számáról és alapvetően jó lenne, ha befejezné a hazudozást.

 

Aztán két év elteltével szembejött a valóság, amikor most a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy mindezeket a Fidesz valótlanul állította, és jó lenne, ha befejezné a hazudozást.

 

A Fidesznek kötelező volt bocsánatot a Helsinki Bizottságtól, amit nagyon elegáns módon egy eldugott este 9 után kiadott sajtóközleményben tettek meg.

 

Nuszbaum Tibor

 

Mégis napelemek fogják Paksot beborítani?

Naperőművek épülnek Pakson, de mindenki nyugodjon le, nem az atomerőművek helyett tervezik a napelemeket használni. Nagyon úgy tűnik, hogy kimondottan az atomerőművek ellenzői és a megújuló energia felhasználását támogatók bosszantására és nem utolsó sorban kényszerből döntött így a kormány.

A napi.hu találta meg azt a tájékoztatást, hogy az eredetileg Felsőzsolcára tervezett napelemparkot végül Pakson fogják felhúzni. Paks település önmagában szimbólum, szimbóluma azonban a megújuló energiában bízók és az atomenergiát támogatók egymásnak feszülésének is. Mivel egyelőre nincs indoka a tervek átrajzolásának tényleg ez az indok marad: kedves atomellenzők, nesztek nektek!

Ennyire végtelenül cinikus ötlettel előállni egy atompárti kormányzatnak már a tőlük várható szinten is túlmutat. Uniós pénz, el kell költeni és csakis megújulóra lehet elkölteni, hát akkor hova telepítsék, na hova? Magyarország atomerőműve mellé.

Még mielőtt valaki elkezdene vinnyogni, hogy nekünk ez sem jó, hogy ezek még napelemeket is felépítenek ide nekünk szeretném emlékeztetni őket, hogy ha tényleg ilyen jó, telepítendő a napelem, akkor az atomerőművet mégis miért nem váltja ki a kormány? Jó, persze tudjuk, költői a kérdés, hisz az orosz hitelt fel kellett venni, oda orosz technológiájú erőművet kell építeni még ha belegebedünk is. Márpedig belegebedünk.

Csarnó Ákos

kép: innen

50 év után megszűnik a visszaváltható szódapatron

Az új technológia pedig a duplájába fog kerülni

patron.JPG

A jövő generációja már nem csak azt nem fogja tudni, hogy milyen érzés ceruzával visszatekerni a kazettát, amit „bekapott” a walkman, de már a szódáspatron visszaváltásának az élményével se fog találkozni.

Aki visszaváltható szódapatront, vagy habpatront szeretne vásárolni, az még idén decemberben tegye meg, ugyanis jövőre már csak eldobható patronokat tudunk vásárolni, derül ki az egyetlen cserélhető szódapatront gyártó répcelaki szénsavtermelő Liss Kft. honlapjáról.

Nem hirtelen felindulásból döntött így a cég, a magyarországi forgalmi adatok évente körülbelül 10 százalékos keresletcsökkentést mutatnak, köszönhetően a palackozott vizek térnyerésének, és az egyre népszerűbb, otthoni szódagépeknek.

Már tizenöt éve napirenden van a technológiaváltás, amit próbáltak kitolni, mivel az átállás átmenetileg jelentős piacvesztéssel fog járni, nyilatkozta Érdi Zoltán, a Liss stratégiai igazgatója számolt be a hvg.hu-nak

A változás nem csak a Liss Kft. fogja megérezni anyagi szempontból, hanem a vásárlók is. A visszaváltható, tízdarabos szódapatronos doboz 300-400 forint között mozog, az új viszont 1000-1200 forint lesz, helytől függően.

A szilveszteri bulira még nyugodtan készülhetünk, akinél jövőre marad szóda-és habpatron, 2018 március 31-ig minden értékesítőhelyen leadhatja.

 NA

A teljes Alkotmánybíróság elmúlt egy éve nem a kormánynak kedvez

Tavaly komoly indulatokat váltott ki amikor az LMP szavazataival a parlament új alkotmánybírókkal egészítette ki az egy ideje már hiányos létszámmal működő Alkotmánybíróságot. A jobboldali sajtóban szokatlan csend övezte az eseményt viszont a baloldali sajtó és a liberális értelmiségiek annál hangosabban bírálták, többen ócsárolták az LMP-t. Bírálataik lényege annyiban merült ki, hogy automatikusan fideszbérenceztek illetve az új bírókba próbáltak belekötni valamint az LMP-nek a szavazatokért juttatott előnyt próbálták megtalálni – közben pedig egy percet sem adtak arra, hogy az új Alkotmánybíróság bizonyíthasson.

Mivel az AB nem hozott olyan döntést amibe azóta is belekapaszkodhatott volna a bírálók tömege és kiderült, hogy az LMP sem kapott cserébe semmit maradt az egyedüli érv az LMP kikezdéséhez: a miattuk teljes AB direkt nem hozza meg a kényes ügyekben a döntést. De maradjunk a sorrendnél!

Tovább

A kormány beismerte, hogy hazudott, nincs is norvégbűnözés

rtzu.jpg
Nem is olyan régen mozgásba lendült a magyar állam gépezete, hogy egy egyértelműen politikai nyomásra megfingassa a kormánytól független civil szervezeteket. Az elég hamar kiderült, hogy minden vád hamis, az pedig az elejétől világos volt, hogy a kormánynak semmilyen más célja nincsen, mint a hisztériakeltés. A civil szervezetek hatósági vegzatúrája remekül illett abba a kormányzati propaganda által felépített világképbe, amely szerint Magyarország demokratikusan választott kormányát, sőt magát Magyarországot idegen hatalmak támadják kívülről.

És akkor nézzünk egy friss hírt:

A Miniszterelnökség eredményesnek ítéli az NCTA lebonyolítását

2017. november 16-án zajlott az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 közötti programidőszakának magyarországi ünnepélyes záró konferenciája, melyen összefoglaló nyitó beszédében a Miniszterelnökség illetékes főosztályvezetője elismerően nyilatkozott a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda és a magyar civilek által kezelt Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) eredményeiről is.

A Miniszterelnökség meghívásara Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója is lehetőséget kapott egy rövid előadáson és három, a civil szervezeti támogatottak által készített kisfilmen keresztül rövid betekintést adni az NCTA sikeres működésébe és eredményes projektjeibe.

A rendezvényen az NCTA eredményes lebonyolításáért a Miniszterelnökség által adományozott díjat a lebonyolító Autonómia, DemNet, Kárpátok és Ökotárs alapítványok képviseletében Móra Veronika vette át.

Először is: Kedves Fidesz-kormány! Elmentek ti a picsába. Másodszor pedig: Nem, ezzel nincs elsikálva a dolog. A hazugságotok még mindig mérgez. Részben, mert ezzel ágyaztatok meg a jelenleg is folyó – a létező problémák orvoslása helyett – a nem létező ellenségekkel vívott háborúnak, fanatikus híveitek pedig el is hiszik, hogy Európa ostromlott végvára vagyunk, amelyet éppen Európa ostromol. Részben pedig azért, mert megingattátok a kormánytól független civil szervezetekbe vetett bizalmát a társadalomnak. A demokrácia abban is különbözik a diktatúrától, hogy nem az állam foglalkozik mindennel, nem az állam dönt mindenről, mert az államnak bizony van egy olyan sajátossága, hogy befurakszik oda, ahol semmi keresnivalója nincsen, ahol viszont lenne, ott menten el is basz mindent. A civil – vagy másképpen nem kormányzati – szervezetek pont ezeket a közös ügyeket intézik. Ideális esetben azt, ahol az államnak semmi keresnivalója nincsen, kevésbé ideálisban azt is, ahol az állam csődöt mondott. Röviden: Magyarország sokkal szarabb hely lett és nem csak attól, mert a kommunista diktatúrát idézte az Ökotárs vezetőjének rendőrautóba ültetése. Egyszerűen megfordítottátok azt a folyamatot, amelyben a magyar társadalom a senkiben sem bízó, csak magára gondoló, szomszédjától is félő vagy éppen szomszédját is feljelentő emberek halmazából a saját sorsát kezébe vevő, panaszkodó helyett problémamegoldó emberek közösségévé kezdett válni a Kádár-korszak szürke depressziója után. Nektek biztos megérte.

Kép: mno.hu

 

Te követed már a Reflektort a Facebookon? Nem! Akkor ITT most megteheted! Köszönjük!