A felelősség negyedszázada megválaszolatlan kérdése

Gottmayer Lea írása

2017. augusztus 20. - GottmayerLea

image_2.jpg

Amikor valaki a NER hetedik évében a mai közállapotokat kárhoztatja, elő-elő sejlik mindig egy toposz, egy eredendő bűn, a mindent befolyásoló hiba: az ellopott rendszerváltás.

Tovább

Így csalja ki a földet a kormány a multiknak

Sallai R. Benedek írása

monsanto1.jpg

Rendszerhiba a NER-ben? Egy eredmény egy állami termőföldeladás kapcsán

 

A történet múltja ismert lehet a sajtóból: 2013-ban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) Bernáth István bábolnai földművelőnek adta el azokat a Bábolna külterületén lévő termőföldeket, amely 2017 márciusára a vegyiparral és vetőmagtermesztéssel (GMO-k kapcsán nemzetközi szinten ismert) foglalkozó Monsanto Hungária Kft. tulajdonában kötött (volna) ki. Ez úgy történhetett meg, hogy az állami termőföldet a vevő kérésére kivonták a mezőgazdasági művelés alól, és ipari területként a Monsanto-nak adták volna el, ami termőfölddel nem megvalósítható - lévén, hogy hazánkban csak természetes személyek tulajdonolhatnak elenyésző kivétellel termőföldet.

 

Az ügyletben vélhetően strómanként közreműködő Bernáth István a magyar államtól épp azt a parcellát kérte megvételre (gyanús háttérrel), amely a Monsanto már meglévő üzemének tőszomszédságában helyezkedik el, és amely a multi terjeszkedése számára a legelőnyösebb elhelyezkedésű volt.

Tovább

Staudt Gábor elszabadult

0_4.jpg

A Jobbik frakcióvezető-helyettese tegnap a Hír TV vendége volt, ahol jelentős ámokfutásba kezdett. A feszültség már a beszélgetés elejétől fogva szemmel látható volt a politikuson, ám arra nem lehetett számítani, hogy a végén ilyen nagy mértékben elpattan valami.

 

Szöllősi Györgyi az iránt érdeklődött, hogy Staudt osztja-e Vona Gábornak azon gondolatait, miszerint a pártelnök hajlandó lenne megkövetni a zsidókat és a cigányokat, amennyiben a Jobbik megsértette volna őket valaha.

 

Staudt Gábor először abba menekült, hogy nem tudja értelmezni a kérdést, majd amikor a riporter türelmesen újra és újra föltette azt, akkor Staudt magából kikelve váltott személyeskedésbe, felhozta, hogy szakmailag rossz kérdéseket tesz fel neki a vele szemben ülő újságíró, meg többször is megemlítette, hogy ami folyik a stúdióban, az bizony közmédia szint. A mélypont az volt, amikor Staudt Gábor beszólt, hogy „na azért kérdezi meg megint, mert a fülére mondták és utasították erre?”

Tovább

A szlovák kormányválság és ami mögötte van

Zsoldos Ákos írása

 

Kormányválság alakult ki Szlovákiában, miután a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko felmondta a Smerrel és a Híddal kötött koalíciós szerződést. Az már korábban is tudható volt, hogy a szövetség rendkívül instabil lesz, arra ugyanakkor aligha lehetett számítani, hogy a törés pont a két természetes szövetséges, Fico és a szoftnacionalista Danko között alakul ki. Az SNS indoklása meglehetősen zavaros, az okok viszont annál egyszerűbbek, mégsem látszik egyelőre, hogy mi lesz a kormánykoalíció sorsa.

 

A koalíciós válság oka egy újabb korrupciós botrányra vezethető vissza: az SNS által vezetett oktatási minisztérium 600 millió eurót – uniós forrásokat felhasználva – fizetett ki támogatásként kutatási programokra, tanulmányokra, amelyekből azonban a szlovákiai egyetemek és kutatóintézetek egy centet sem láttak, hiszen a források teljes hányada pár héttel korábban bejegyzett, kutatási tevékenységet nem végző cégeknél landolt. Az OLAF vizsgálatot kezdeményezett, az EU pedig azonnal leállította a további források kifizetését. Ennek ellenére Peter Plavčan oktatási miniszter maradt a helyén, és a nemzetiek arra hivatkozva, hogy a botrányos ügyletekről szóló információkat a szövetséges Smer kommunikációs tanácsadója szivárogtatta ki, az SNS elnöke, Andrej Danko szeptember elsejével felmondta a koalíciós szerződést. Természetesen az állítást nem tudták bizonyítani. Pár nappal később Jaroslav Paška, az SNS alelnöke azt állította, hogy a szerződés felmondásának oka az, hogy az nem tartalmazta a Nemzeti Párt prioritásait, míg a Híd és a Smer számára kedves ügyek mind a kormányprogram részévé váltak. Nem sokkal ez után előkerült az az indok is, hogy a Smer nem engedte át az SNS-nek a járási hivatalokban betöltendő funkciókat, amelyekről a szerződés megkötésekor egyezséget kötöttek. Mindez a kommunikációs ámokfutás pedig azzal kezdődött, hogy Danko egész egyszerűen a Smerre próbálta tolni a minisztériumban történt botrányt azzal, hogy szerinte Plavčan csak folytatta, amit smeres előde elkezdett, így valójában a Smert lehet okolni a történtekért. Látva a sok gyenge lábon álló érvelést egészen világos, hogy a valódi okokat az SNS nem tárhatja a nyilvánosság elé.

Tovább

Gyűlöletgyakorlatok vezérszónokra és vegyeskarra

Gondolatfutam néhány facebook-komment kapcsán

hordoszonok.jpgA politikai hírözön gyorsan süllyesztő mocsarában szinte el is felejtettük már a nőt, aki ki merte fütyülni a szónokot. Haszontalanul próbálta, hisz önmagán kívül csak néhányan hallották, a sípszó az emelvényig nem hatott át a hangosításon keresztül. Az ingerküszöböt nem is ez, hanem a hajánál földre rántás ütötte át. Beszéltünk róla, tárgyaltuk, szóban és cseten, cikkekben és kommentekben, mindenhol.

Tovább

Elmebaj

bht.jpg

Mert ez már az. A vízparton pedig a hűsölési lehetőségek is adottak, mégis elszáll az értelem a Balaton partján. Kezdve azzal, hogy a Magyar Állam területén joggal tartózkodóakat ki akarják tiltani a vízpartról odáig eljutva, hogy terrorveszélyre hivatkozva lezárnak egy fél várost.

Nagyon helyesen mutatott rá az egyik szemét civil szervezet arra a tényre, hogy létezik egy alaptörvény – amit pont a Fidesz-KDNP vert át mindenkin – ami mindenkinek jogot ad a bárholtartózkodásra.  Mégis saját parlamenti képviselője és polgármesterei dobálják a csóvát a tetőre azzal, hogy fogalmuk sincsen a nagy seggnyalás közben arról milyen károkat okoznak. Az már más dolog hogy nemcsak az ország megítélésének, de saját pártjuknak is.

Tovább

Hazafias nevelés, hazafias életérzés

Egy frászt.

1848_nemzetorok_03.jpg

Az ettől a kormánytól származó minden felvetés  gyanús. Ez is, hogy az iskolákban külön hazafias és/meg honvédelmi nevelést kell, hogy kapjanak a gyerekek. Valaki mondja már meg, hogy miért?

Jó, a magyar jobboldal (nemzeti-keresztény-konzervatív vagymi) oldal egyik restaurálásra kiválasztott régi toposza ez a hazafiaskodás. Meg az is, hogy aki nem hazafias az nemzetellenes illetve az elfogyasztott alkoholtól függően áruló. Bár van, akinek színes, alkoholos italok sem kellenek ilyen állítások megfogalmazásához.

Tovább

Ti Soros-bérencek, valami nem tetszik?

soros.jpg

Ön tudta, hogy 2017-ben csak idáig 10.000-nél több kilakoltatás indult devizahitel-károsultak ellen, úgy, hogy már a tavalyi 3.000 is rekord volt? Vagy azt, hogy a CEU kinyírására írt törvény miatt kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen? És az egyetem megmentése mellett az is kérdés, hogy nem kap-e az ország egy szép nagy pénzbüntetést a nyakába? A Fidesz-KDNP csütörtökön nyíltan kijelentette, hogy soros meg különben is menjen mindenki a fenébe, akinek baja van ezekkel, ők nem hajlandóak foglalkozni a vakáció idején ezekkel a témákkal és kész.

Az MSZP ugyanis az országgyűlés rendkívüli ülésének nyári összehívását kezdeményezte korábban, amihez ma az LMP is csatlakozott. A frakció nélküli képviselők támogatásával pedig meg is lenne az ehhez szükséges negyven név. Az ülésre augusztus 21-én kerülhetne sor.

Tovább

Earth Overshoot Day – Hogyan tovább?

Czédli Herta írása

od.jpg

Augusztus 2. forró nyári nap, hőségriadóval és egy fontos üzenettel számunkra a Földtől: „amit holnaptól december 31-ig fogyasztotok, azzal a tartalékaim élitek föl”.

Unokáinktól kaptuk kölcsön… de mit is pontosan? A természeti értékek mértéktelen kihasználását? Az élőlények kihalását? Az élőhelyek megszűnését? A szennyezett levegőt? A vízhiányt? A szeméthegyeket? Az éghajlatváltozást? A kezelhetetlen atomhulladékot? Az ökológiai rendszer globális károsodását? Az erőforrások visszafordíthatatlan kimerülését?

Fájó örökség ez.

A természetben a növények és állatok egymás mellett élve felosztják a rendelkezésre álló erőforrásokat. Minden élőlény genetikailag kódoltan, önmagához mérten fejlődik, ökológiai igényeit nem másokéhoz igazítja. Melyik élőlénynek jutna eszébe minden erőforrást kiaknázva, minél gyorsabban felemésztő, profitorientált stratégiák révén növekednie? Csakis a valóságtól és a természet rendjétől elszakadt XXI. századi embernek. A gazdaság meddig növekedhet még a természet kárára? Lássuk be végre, a fenntartható jövő záloga nem a gazdasági fejlődés lesz!

Tovább

GDP = balgák materialista társasjátéka

 

Szigeti Cecília írása

maxresdefault.jpgAz overshoot day az a nap, amikor az adott évre jutó erőforrásainkat elfogyasztottuk és innentől kezdve már ökológiai hitelből élünk. A túlfogyasztás napja, évről − évre egyre korábbi időpontra kerül, idén augusztus 2.-ra esik. A környezetvédők ilyenkor hívják fel a figyelmet arra, hogy túl nagy lábon élünk, elpazaroljuk a következő generációk jövőjét. A híradóban láthatunk szeméthegyeket, úszó jégtáblán szomorkodó jegesmedvét, kiszáradt folyót, ökolábnyomos térképeket, zavarban levő klímakutatót és zöld paneleket rutinosan felmondó politikust. Meghallgatjuk, hogy miattunk olvadnak a gleccserek, nő a légköri szén-dioxid koncentráció és halnak ki állatfajok. Mert sokat fogyasztunk, rosszul döntünk: hibásak vagyunk.

Egy környezetvédő ismerősöm azt érzi: „az embereket nem érdekli a fenntarthatósági szemléletformálás.” Azt hiszem, részben igaza van, a fenti üzenet nálunk általában nem talál célba. Ennek az oka valószínűleg az lehet, hogy bár Magyarországon is van pazarlás, rongyrázás, túlfogyasztás, de a családok többsége gondos gazdálkodással, ésszerű fogyasztással is csak egyik hónapról a másikra él, így a túlfogyasztás problémái közömbösek számára.

 

Akkor minden rendben van? A „túlfogyasztás napjának” nincs számunkra üzenete?

 

Tovább