A valódi viták otthona

Csak félreértés volt a Kerényi-veszély Szegeden?

A szegedi főigazgató levélben válaszolt Kerényi titokzatos megjelenéseivel kapcsolatos információinkra

2017. november 17. - macska az úton

zene_hu.jpg

Ahogyan azt tegnap megírtuk, névtelenséget kérő szegedi olvasónk számolt be arról, hogy annak ellenére, hogy a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gyüdi Sándor korábban a sajtónak azt állította, hogy A sevillai borbély bemutatóját ugyan megtartják, azonban a próbákat rendező-asszisztens vezeti, a rendező nem fog bekapcsolódni a próbafolyamatba, Kerényi igenis megjelent a próbákon és ott bizony rendezőként funkcionált, ami többeket megdöbbentett, de hangosan nem tette szóvá senki.

Úgy véltük, igen komoly kérdéseket vet fel az eset, amennyiben valóban így van, hiszen nehezen elképzelhető, hogy a súlyos szexuális visszaélésekkel vádolt (a rendező ezeket közös megegyezésen alapuló, játékos pedagógiai elemek használataként értelmezte) szakember titokban osonjon be dirigálni a próbákra, azt remélve, hogy mindez titokban marad.

Mivel számos kérdésünk volt, melyekre választ reméltünk, írtunk a főigazgatónak, aki a darab alatt vezényel, hogy kiderüljön, mi az igazság.

Mivel más elérhetőséget nem találtunk a színház oldalán, a központi címre írtuk meg az alábbi kérdéseket:

Tovább

Hoppá, Kerényi titokban látogatja a színházi próbákat Szegeden?

 kerenyi4r-1.jpg

Sokáig úgy tűnt, a Hollywoodban kirobbant szexuális visszaélésekkel kapcsolatos botrány a magyar színházi élet valódi megtisztulásához vezethet, az évtizedekig szexuális ragadozókként tevékenykedő erős emberek számára pedig nem lesz bocsánat. Némi hümmögés, minimális kiállás a megvádolt személyek mellett ugyan megmutatkozott (Stohl András például jól prezentálta, milyen az, amikor valaki nem érti, hogy mi a probléma), azonban a többségi válasz elutasító volt a mások alávetettségét kihasználó színházi emberek irányában. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy Kerényi köszöni, jól van.

Tovább

A Fidesz sunyít arról, hogy bocsánatot kér-e a megalázott zongoraművésztől

 we.jpg

A Reflektor hozta nyilvánosságra, hogy fideszes aktivista nénik fizikailag bántalmazták otthonában a 65 éves vak zongoraművészt, Weszely Ernőt. A Fidesz beismerte, hogy az aktivisták jártak a művész lakásán, de szerintük kedélyes beszélgetés történt. Ennek ellentmond a szomszéd, aki hangos veszekedésre lett figyelmes, és amikor kiment megnézni, hogy mi történt, akkor a fideszes öregasszonyok köszönés nélkül elmenekültek a helyszínről. Az sem a Fidesz teóriáját erősíti, hogy Weszely közszeretetnek örvend, még a helyi kormánypárti megszólalások is úgy beszélnek róla, mint akiről nehezen lehet elképzelni, hogy kitalálta volna a történteket.

Sajtókérdést intéztünk a Fidesz sajtóirodához, hogy a Fidesz mikor tervez bocsánatot kérni Weszely Ernő zongora- és tangóharmonika művésztől, akit saját lakásánál bántalmaztak pártjuk aktivistái politikai véleménye miatt?

Tovább

Az MTI eljárása bíróságon támadható meg az NMHH szerint

Az előző héten írtuk meg, hogy Weszely Ernő zongoraművészt megtámadták fideszes aktivisták, akiknek nem tetszett Weszely úr nemzeti konzultációhoz való hozzáállása. Nem kellett sok idő, hogy a Fidesz kommunikációs osztálya megtalálja a felelőst (bennünket) és hazugságot kiáltson, ráadásul egy magánszemélyt is belekevert a közleményébe.

Az MTI korábban is csuklóztatta az ellenzéket több esetben és a saját belső szabályzatára hivatkozva akadályozta meg több nyilatkozat közzétételét. A zongoraművész esetét követően azonban nem voltak ennyire finnyásak, minden további nélkül megengedték a Fidesznek, hogy pellengérre állítsanak valakit, ráadásul teret engedve így több sajtóorgánumnak a közlemény átvételéhez.

Ezt nem hagyjuk annyiban, nem hagytuk annyiban és első lépések egyikeként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordultunk, hogy az ő állásfoglalásuk szerint mennyire elfogadható az MTI eljárása?

Levelünkre az alábbi választ kaptuk a NMHH, Kommunikációs Igazgatóságától:

Tovább

Jó fej startupok versenyeznek Budapesten

lead_original.jpg

Egy meghatározás szerint a startup olyan kisvállalkozás, mely nem a helyi igényeket akarja kielégíteni, hanem globális szinten gondolkodik. A startup vállalkozásokról elmondható, hogy innovatívak és nemzetköziek, az országhatárok nem szűkítik le mozgásterüket. Egyáltalán nem meglepő, hogy régiós szinten „kommunikálnak” egymással ezen vállalkozások, és az sem, hogy szervezett keretek között megmérkőznek egymással. Ráadásul most Budapesten.

Tovább

Az LMP és a magyarságtudat

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika miniszterelnök-jelöltjének a Magyar Állandó értekezleten elhangzott beszédét olvashatják:

 

Tisztelt Értekezlet! Kedves Hölgyeim és Uraim!

A Lehet Más a Politika megalakulása óta fontosnak tartja, hogy részt vegyen a határon túlra szakadt és az anyaországban élő magyarok közötti párbeszédben, és a minél szorosabb kapcsolat elősegítésében. Ezért nagy öröm számomra, hogy részt veszek a 16. alkalommal megszervezett ülésen, és elmondhatom, hogy az LMP politikai közössége mit gondol a magyar-magyar párbeszédről.

Térségünk nemzeteinek történetét államalapító törekvések, nemzetépítések és birodalmak felbomlása jellemezte az elmúlt 150 évben. A párhuzamosan egymás mellett futó folyamatok gyakran egymással versenyezve véres konfliktusokat, be nem gyógyult, félelemmel áthatott sebeket örökítettek apáról fiúra.

Tovább

Vonulj vissza Feri, segíteni kell!

 

54.JPG
50 százalék felé került a Fidesz támogatottsága – derül ki az októberi közvéleménykutatási adatokból. Botka bukásból ketten profitáltak igazán: Orbán és Gyurcsány. Össze ugyan nem nő, de kiegészíti egymást az, ami összetartozik. Mikor lesz vége az Orbán/Gyurcsány-rendszernek?


„A Republikon Intézet felmérése szerint a pártválasztók 54 százaléka támogatja a kormánypártokat. Igaz ugyan, hogy a Republikon Intézet csak 2016 februárja óta méri a pártok támogatottságát, de ez az érték magasabb, mint azóta bármikor. 2016 elején úgy tűnt, fordulat következhet, ugyanis 8 százalékpontot esett a Fidesz támogatottsága a pártválasztók között, 43 százalékra. Ez azonban nem tartott sokáig, sőt októberben már 51 százalékon álltak a felmérés szerint a kormánypártok. Majd idén májusban jött egy rosszabb – 45 százalékos – eredmény, ám a Fidesz júniusra visszatornázta magát 49 százalékra, a növekedés pedig azóta is tart. Ez a tendencia az áprilisi választás közeledtével még nagyobb jelentőségű.” (Republikon – 24.hu)

A Soros-terv emlegetése nem tegnap kezdődött, annak már rég látszódnia kellett volna az adatokban (ennyit az Orbán zsenialitásáról, a magyar néplélekről meg a kettő egymásra találásáról szóló zavaros, mindenki mást okoló megfejtésekről), az átfordulás Botka László bukása és a baloldali zűrzavar fokozódása után következett be. Botka azonban nem az MSZP általa meghirdetett baloldali fordulatába bukott bele, és nem is abba, hogy a választók MSZP-DK összefogást akartak, aminek ő keresztbe feküdt azzal a lehetetlen feltétellel, hogy azt csak Gyurcsány nélkül tudja elképzelni (a Gyurcsány nélküli DK-t ugyanis úgy hívják, hogy MSZP). Igaz, az MSZP népszerűségvesztése nem követte, hanem megelőzte Botka bukását, mi több, taszajtott azon egyet, de a Gyurcsány-ellenesség nem közvetlenül, hanem mandinerből járult hozzá az MSZP mélyrepüléséhez, méghozzá azáltal, hogy Botkának a saját pártja ellenére kellett volna végrehajtania a programját, az pedig rendkívül rossz ütemérzékre vall, ha valaki kampányidőszakban kezd leszámolni a belső ellenzékével. A választók sose értékelik, ha egy párt belharcoktól hangos. (Ahogy azt se, ha egy pártszövetség hangos attól.)

Tovább

Maradj marha!

Rész-szakképzés, ismerkedjünk csak ezzel az új fogalommal. Rész-szakképzés, azaz már egy teljes szakmát sem kell elsajátítani az ember gyerekének, minek is gyötörni őt azzal, elég ha annyit tud, amennyit tudnia feltétlen szükséges, ez a kormány legújabb népbutító találmánya. Ezentúl például nem kell Istvánkának végigszenvedni a szobafestő mázoló iskola három évét, elegendő lesz néhány hónap alatt elsajátítania a pemzli kezelést, mivel abban az esztendőben éppen a pemzlikezelőkből mutatkozik nagy hiány a munkaerő piacon. Sőt, az is megoldható lesz, hogy egy rövid 20 órás tanfolyam keretében Istvánkát pusztán a pemzli nedvesítés módozatairól okítsák ki, amennyiben a következő néhány hétben pemzli nedvesítőkből várható munkaerő hiány a mindentudású magasságos iparkamara véleménye szerint. Istvánkát tehát

NEM KELL ÉVEKIG OLYAN TUDÁS MEGSZERZÉSÉÉRT NYÜSTÖLNI, AMINEK AZ ELKÖVETKEZENDŐ HÓNAPOKBAN SEMMI HASZNÁT SEM VESZI, ELÉG HA ANNYIT TUD, AMENNYIRE A TANFOLYAM BEFEJEZÉSÉT KÖVETŐEN ÉPPEN SZÜKSÉGE VAN.

Tovább

Az MTI a saját szabályait sem tartja be

Az utóbbi napokban még az eddigiekhez képest is megdöbbentő mértékű kettős mércét alkalmaz és a szakmaiság legalját mutatja az MTI. Ennek remek példája az alábbi két történet.

Pár nappal ezelőtt Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő kiadott egy közleményt, melyben Mészáros Lőrincet Orbán Viktor strómanjaként mutatta be. Tegyük hozzá, teljesen jogosan, hisz egyfelől ezt számtalan ügy támasztja alá, ráadásul már bírósági papír is létezik arról, hogy Mészáros Lőrincet nyugodtan le lehet strómanozni. Mészáros úr emellett még közszereplő is, bár jelen esetben valóban nem polgármesterként, csak mint mezei stróman lett megnevezve (de csokorba szedtük több közlemény sorsát is).

Tovább

Gyurcsány Ferenc nem akar változást

gyurcsany-ferenc-1-hpgy-1000x600.jpg

A Demokratikus Koalíció elnöke világossá tette, hogy amennyiben újra ő alakíthatna kormányt az egyetlen dologban különbözne az NER-től: hogy ő lenne benne a miniszterelnök és nem Orbán Viktor. Köszönöm, de ebből nem kérek.

Több dolog szóba került a Gyurcsány-Szél-Karácsony vitán Baló Györgynél én mégis kizárólag a volt miniszterelnök két, egyben összecsengő és egymást erősítő gondolatára reagálnék röviden. Az egyik, amellyel Szél Bernadettnek az elmúlt 27 év meghaladását ígérő mondataira reagált. Odáig érthető, hogy ez nem tetszik Gyurcsánynak, hiszen annak ő is részese volt – sőt a ’90 utáni rendszer az ő miniszterelnöksége idején került abba a válságba, amelyet már a NER előszobájának nevezhetünk –, azonban a DK elnöke nem állt meg annál, hogy saját kormányzását mentegesse vagy egyenesen feldicsérje, szavaival gyakorlatilag mindenféle radikális változást elítélt. Igen, a demokratikus választást követő radikális változásokat is, hiszen a téma a jövő évi választásokról és arról szólt, hogy mi jönne utána, ha az asztalnál ülők kapnának lehetőséget így a demokratikus választáson történőket is.

Tovább